Antideprensszánsok és az 5-HTP

Hangulat javítók

Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak, a hangulatjavítók. Ezek között is vezető helyen szerepelnek a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) szerek, melyek fokozzák az agyban a felszabaduló szerotonin mennyiségét, ezen keresztül fejtik ki pozitív, kedélyjavító hatásukat.

Magyarországon 7,5 millió darab, összesen 105 ezer doboz, vény nélkül kapható antidepresszánst értékesítettek 156 millió forintért 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között. Amerikában 65%-kal emelkedett az antidepresszánsokat szedők száma 15 év alatt, de a depresszió nem lett ritkább. A depresszióhoz hozzájárul az is, hogy az emberek 87%-a nem szereti azt, amit csinál napjai jelentős részében. Felmérések sora mutatta ki, hogy minél inkább materialista valaki, minél inkább anyagi, és pozícióbeli dolgok alapján értékeli magát, annál nagyobb valószínűséggel lesz depressziós.  

Az SSRI-k segítségével a szerotonin magas koncentrációban marad jelen a szinapszisokban, mert megakadályozzák, hogy a „küldő” idegsejt visszavegye őket. Néhány SSRI típusú szer: fluoxetine (Prozac), paroxetin (Seroxat), sertralin (Zoloft), citalopram (Seropram), fluvoxamine (Fevarin).

Az SSRI-kre többnyire jól reagálnak a betegek, és a mellékhatások általában enyhék. A gyakoribb mellékhatások közé tartozik a hányinger, a hasmenés, az izgatottság, az álmatlanság és a fejfájás. Ezek a mellékhatások azonban általában elmúlnak a gyógyszer szedésének első hónapja alatt. 

Sajnos az SSRI-ok a szerotoninszint növelésén keresztül gátolják a sebgyógyulást, a varképződést, a vérlemezkék működését. Ennek következtében a szervezet nem tudja elhárítani a gyomor és bélrendszerben, az agyban, belső szervekben, szemfenékben kialakuló vérzéseket, nem beszélve a termékeny nőt érintő menstruációs vérzésről.
A vizsgálatok alapján az SSRI-oknak nem elhanyagolható hatásuk van a szív és érrendszer működésére, így különösen az érbetegeknél áll fent annak a kockázata, hogy váratlan agyi érszűkület hatására sztrók alakuljon ki, míg szívbetegeknél fennáll az infarktusveszély. Az érszűkülettel járó állapotok, mint dohányzás, cukorbetegség ugyancsak komoly veszélyeztető tényezők.
https://antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/sztrok-erszukulet-verzes-antidepresszans.htm

Tanulmányok kimutatták, hogy ezeknek a szereknek a következő hatásai lehetnek:

 • álmatlanság
 • ingerlékenység
 • idegesség és aggódás
 • erőszakos gondolatok és tettek
 • nyugtalanság
 • öngyilkos gondolatok vagy öngyilkosság
 • remegés
 • ellenségesség
 • izzadás
 • szabálytalan szívdobogás
 • agresszió
 • bűnözői viselkedés
 • zavarodottság, összefüggéstelen gondolatok
 • paranoia
 • hallucináció
 • elmebetegség
 • akatízia (kóros nyugtalanság; fájdalmas belső izgalmi állapot, amelyben a személy képtelen nyugodtan ülni)

Az antidepresszív készítmények ugyan jelentősen javítják a hangulatot, de szedésük mellett ellaposodik az érzelmi élet. Eltompulnak azok a korábban jól ismert érzések, mint a boldogság, a hála, a szeretet, a lelkesedés. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a betegek képtelenek bármilyen érzést átélni. Az érzelmek átalakulnak és gondolatok formájában jelennek meg,  vagy jókor és jó helyen jelentkeznek, de teljesen idegennek, hamisnak, művinek tűnnek az SSRI-t gyógyszert szedők számára.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/14725/a-hangulatjavitok-hatasa-az-erzelmekre

Az érzelmi élet tompulásával csökken az érdeklődés olyan tevékenységek iránt, melyek korábban örömet jelentettek. A hangulatjavítót szedők elfordulnak a hobbijuktól, nem lelik többet örömüket a társas együttlétekben, a természet szépségeiben, a zenében vagy a művészetekben.

Az érdeklődés elvesztése és az érzelmek elsivárosodása hatással van a szexuális életre is. A gyógyszerek hatása miatt sokan már nem tartják vonzónak magukat, csökken a libidó és ezzel párhuzamosan megszűnik a párkapcsolatok intimitása is.

A hangulatjavítók mellékhatásaként átértékelődnek az emberi kapcsolatok. A korábban fontos családi kötelékek, barátságok felbomlanak, a betegek pedig egyre magányosabbakká válnak. Az elszigetelődést könnyen lehetne magyarázni a depresszióval, de a gyógyszerek hatásának „köszönhetően” a hangulatzavar tünetei, a levertség, a rossz közérzet, az erőtlenség egyre ritkábban jelentkezik. Érdekes jelenség, hogy a fokozott agyi szerotonin felszabadulás miatt a félelemérzet is megszűnik, így a betegek sokszor belemennek olyan helyzetekbe is, amiknek káros, olykor büntetőjogi következményei is lehetnek. A nemtörődömség akár az anyagi biztonság elvesztését is magával vonhatja.

A beteg panaszait komolyan kell venni! Ha jobban megnézzük az SSRI típusú hangulatjavítók szedése mellett jelentkező érzelmi mellékhatásokat, akkor azt látjuk, hogy a depresszió tüneteihez nagyon hasonló tünetek jelentkeznek.  Az érzelmek eltompulása, az érdeklődés elvesztése, a libidó csökkenése, az elmagányosodás, mind olyan tünet, ami jellemző a depresszióra, ezért lehetséges, hogy az orvosok többsége nem veszi komolyan a betegek panaszkodását, és nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek a problémáknak.

Fontos azonban tudni, hogy ha a fenti tünetek a gyógyszerszedés megkezdését követően jelentkeznek, vagy megszűnnek a hangulatjavító szedésének felfüggesztésekor, akkor szinte biztos, hogy nem a hangulatzavar okozza őket. Ilyen esetekben érdemes gyógyszert váltani, és olyan modern hangulatjavító készítmény szedésére átállni, mely nem az agyi szerotonint tartalmazó pályákra fejti ki hatását, hanem más módon csökkenti a depresszió tüneteit. 
https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/14725/a-hangulatjavitok-hatasa-az-erzelmekre

Tamoxifen és antidepresszánsok
A népszerű antidepresszánsok tamoxifennel együttszedve megnövelhetik a mellrák kiújulásának kockázatát.
Egy új vizsgálat azt találta, hogy akik a tamoxifen mellett bizonyos antidepresszánsokat szednek, azoknak duplájára nőhet a mellrák kiújulásának kockázata. Az antidepresszánsok gátolják a CYP2D6 enzim működését, amely szükséges a tamoxifen hatékony működéséhez. Megközelítőleg 500 000 amerikai nő szed tamoxifent, egy gyógyszert, amely blokkolja a mellszövetben az ösztrogén hatását. Az ösztrogén bizonyos mellrák fajták (a hormonreceptor pozitív mellrákok) esetében fokozhatja a tumor növekedését. A tamoxifent szedő nők kb. 30%-a antidepresszánst is szed, hogy kezelje depresszióját és csökkentse a hőhullámait, amely a tamoxifen mellékhatása.
(Breastcancer.org 2009 máj. 30).

Cipralex gyógyszer
A Cipralex az ún. szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszívumok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotonin-rendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában. A Cipralexet a depresszió és a szorongásos zavarok (pl. a tériszonnyal járó vagy a nélkül fellépő pánikzavar, szociális szorongásos zavar, generalizált szorongás és kényszerbetegség) kezelésére alkalmazzák. Néhány hétbe telik, amíg a beteg jobban érzi magát. Akkor is cészerű folytatni a Cipralex szedését, ha egy ideig semmilyen javulást sem tapasztal.

Magyarázat
Az SSRI-k megnövelik az idegsejtek közötti térben lévő szerotonin koncentrációját a szerotonin visszavételéért felelős fehérjét gátolva, ezáltal több szerotonin molekula marad a szinaptikus résben

A brit pszichiáterek kollégiuma (Royal College of Psychiatrists) úgy véli, "végre választ kaptak, akik megkérdőjelezték az antidepresszánsok hatékonyságát". A világhírű The Lancet brit orvosi hetilapban ismertetett kutatás rávilágított az egyes szerek hatékonysága közötti nagy eltérésekre is.
A leghatásosabbak között volt többek között az agomelatin, az amitriptilin, az escitalopram, a mirtazapin és a paroxetin, a kevésbé jól teljesítők között a fluoxetin, a fluvoxamin, a reboxetin és a trazodon hatóanyagú.

Néhány antidepresszáns gyógyszer

Amitriptilin
központi idegrendszerben hatékonyan gátolja a szerotonin és noradrenalin  visszavétel-mechanizmusát, ezáltal megkönnyíti a noradrenerg és szerotonerg transzmissziót. Antikolinerg és szedatív hatással rendelkezik.
VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Amitriptylini hydrochloridum néven hivatalos.

Paroxetin
paroxetin egy, szelektív szerotonin újrafelvétel-gátló (SSRI) antidepresszáns. Specifikusan gátolja az 5-HTP újrafelvételét (reuptake) a központi idegrendszerben. A paroxetin csak gyenge anticholinerg hatással rendelkezik, így ez a tulajdonsága a többi klasszikus antidepressivumokénál gyengébbnek tűnik. Mivel a paroxetin napi adagját reggel kell bevenni, nincs káros hatással az alvás minőségére, vagy időtartamára. Ráadásul a paroxetin-terápiára reagáló betegek alvása nagyobb valószínűséggel fog javulni.
A többi SSRI típusú szerhez hasonlóan a leggyakoribb mellékhatások a szájszárazság, fokozott izzadás, szédülés, remegés, hasmenés vagy lágy széklet, emésztési zavarok, hányinger, émelygés, étvágytalanság, álmatlanság vagy aluszékonyság, szexuális zavarok, depressziósoknál az öngyilkossági hajlam fokozódása, továbbá érzelmi elsivárosodás

Agomelatin G.L. Pharma
Ha valakinek úgynevezett bipoláris betegsége van, kórosan felfokozott izgatottság és érzelmek időszaka, tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, vagy ha folytatni szeretné a szedését.  Akkor kezelése megkezdése előtt orvosilag ellenőrizni kell a máj működését. Néhány betegnél előfordulhat, hogy az Agomelatin G.L. Pharma-kezelés során vérükben megemelkedik a májenzimek mennyisége. Az agomelatin hatását 75 éves vagy idősebb betegeknél nem igazolták. Az Agomelatin G.L. Pharma tehát nem alkalmazható ezeknél a betegeknél.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha béta-blokkoló gyógyszert szed a magas vérnyomás kezelésére.

Antideprensszáns gyógyszerek - mellékhatások
A gyógyszerek főbb mellékhatásai: szédülés, álmosság (szomnolencia); álmatlanság (inszomnia); hányinger; hasmenés; székrekedés; hasi fájdalom; hátfájás; fáradtság; szorongás; szokatlan álmok; emelkedett májenzimszintek a vérben; hányás; testtömeg-növekedés, izgatottság; ingerlékenység; nyugtalanság; agresszív viselkedés; rémálmok.
A mellékhatások közé tartozhatnak a gyomorégés, a gyomorfájás és a hányinger. Eleinte előfordulhat enyhe hányinger, de ez csak ideiglenes, ennek ez elkerülése érdekében ajánlott alacsony dózissal kezdeni.

Nagyobb dózis esetén, vagyis 100 mg felett jelentkező mellékhatások a dózis csökkentésével jól kezelhetőek.
Sajnos a kedvező hatásokon túl ezeknek a készítményeknek számos mellékhatása is van. A legismertebbek közé tartoznak a gyomor-bélrendszer működészavarai, a szexuális élet területén jelentkező panaszok, illetve a fokozott ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság. Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy nemcsak testi tüneteket okoznak a hangulatjavítók, de hatással vannak az érzelmi életre is.

Mint Gary Null és munkatársai megírták a Halálos orvoslás tanulmányukban, az Egyesült Államokban évente legalább 106.000 ember egyszerűen a gyógyszer mellékhatásokba hal bele. Átszámítva magyar populációra, ez évente minimum 3500 értelmetlen halált jelent. Ez becsült adat, a valóság valószínűleg sokkal rosszabb. 
https://antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/antidepresszansok-es-szivbetegseg.htm

Az antidepresszánsok szedése súlyos szív és érrendszeri kockázattal járhat
Harminc éve tartja magát az állítás, hogy a depresszió rontja a szívbetegek állapotát. Most kiderült, hogy amit eddig a depressziónak tulajdonítottak, azt valójában az antidepresszánsok okozzák. Depresszió és szívbetegség közt régóta keresik a kapcsolatot. Mint Frasure-Smith és Lesperance (2006) írják: "Manapság sokan gondolják, hogy a depresszió legalább olyan fontos kockázati faktor a szív és érrendszeri betegségekben, mint a cukorbetegség, mozgásszegény életmód vagy dohányzás.
Frasure-Smith N, Lesperance F. Recent evidence linking coronary heart disease and depression. Can J Psychiatry. 2006;51(12):730-737.
https://antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/antidepresszansok-es-szivbetegseg.htm

Licht CM, de Geus EJ, Zitman FG, Hoogendijk WJ, van Dyck R, Penninx BW: Association between major depressive disorder and heart rate variability in the Netherlands Study of Depression and Anxiety (NESDA). Arch Gen Psychiatry. 2008, Dec;65(12):1358-67.

Licht CM, de Geus EJ, Seldenrijk A, van Hout HP, Zitman FG, van Dyck R, Penninx BW: Depression Is Associated With Decreased Blood Pressure, but Antidepressant Use Increases the Risk for Hypertension. Hypertension. 2009 Feb 23.
Kirsch és mtsi. (2002b) elemzése szerint a gyógyszeripar által támogatott vizsgálatok 57%-a zárul negatív eredménnyel, s jó részüket nem publikálják, csak az FDA adatbázisában lelhetők fel.
Khan és mtsi. (2003) elemzése szerint az új antidepresszánsok hatásvizsgálatai 52.3%-ban vezettek negatív eredményhez. Melander és mtsi. (2003) öt SSRI svédországi bevezetéséhez benyújtott hatástani vizsgálatokat elemezve azt találták, hogy a 42 vizsgálatból 21, vagyis 50% negatív eredménnyel zárult.
14. Kirsch, I.; Scoboria, A.; Moore, T.J.: Antidepressants and Placebos: Secrets, Revelations, and Unanswered Questions. Prev. & Treat., 2002b, vol 5, Article 33, web:
10. Khan, A.; Khan, S.; Kolts, R.; Brown, W.A.: Suicide rates in clinical trials of SSRIs, other antidepressants, and placebo: analysis of FDA reports. Am. J. Psychiatry, 2003, 160: 790-792.

5-HTP

Európában az 5-HTP-t mindig cardidopa kíséretében írják fel – ez akadályozza meg az 5-HTP átalakulását szerotoninná még az agy elérése előtt. Mindazonáltal a szerotoninnak relatíve rövid felezési ideje van, hiszen hamar átalakul monoamin-oxidázzá, így hatékonysága némileg korlátozott.

Az 5-HTP szedésekor a szervezet  közvetlenül  elkezdi bontani szerotoninná. Ez a szerotoninszint emelkedés segíthet csökkenteni a stressz és szorongás tüneteit,

„Integráló pszichiáterként töltött több mint 20 éve azt tapasztaltam, hogy az 5-HTP - naponta háromszor 50–100 milligramm - biztonságos és hatékony megközelítés a krónikus generalizált szorongáshoz, amelyet jól tolerálnak nappali túlzott nyugtatás nélkül.” 
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/integrative-mental-health-care/201810/5-hydroxytryptophan-5-htp-anxiety

Beszerzése: 5-HTPMegvásárolható a web-áruházakban és a gyógyszertárakban
https://kapszulacenter.hu/5-htp

Depresszió . Egyes klinikai kutatások azt mutatják, hogy az 5-HTP szájon át történő bevétele egyes emberek depressziójának tüneteit javítja. Néhány klinikai kutatás azt mutatja, hogy az 5-HTP szájon át történő bevétele ugyan olyan jótékony hatású lehet, mint bizonyos vényköteles antidepresszánsok, a depresszió tüneteinek javítása érdekében.  

SzorongásAz 5-HTP szorongásra gyakorolt ​​hatása bizonytalan.  A korai kutatások azt mutatják, hogy 25-150 mg 5-HTP szájon át történő bevétele a karbidopával együtt úgy tűnik, hogy csökkenti a szorongásos betegségben szenvedő emberek szorongásos tüneteit. Más korai kutatások azonban azt mutatják, hogy az 5-HTP nagyobb, napi 225 mg vagy annál nagyobb dózisának szedése úgy tűnik, hogy a szorongást súlyosbítja. Ezenkívül, ha a vénán keresztül napi 60 mg 5-HTP-t vesz be, nem csökkenti a pánikbetegségben szenvedő emberek szorongását.

Alvászavarok
Az 5-HTP termékek szintén hozzájárulhatnak az alvászavarok, például álmatlanság és szabálytalan alvási szokások hatásainak leküzdéséhez. Az 5-HTP-fogyasztás által kiváltott szerotonin felszabadulása az egyik legfontosabb oka annak, hogy az alvás minősége javul, jelentősen csökkent az elalváshoz szükséges átlagos idő. Emellett javította az alvás minőségét és időtartamát a Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) alapján mérve.
Mindig kis mennyiségben kell elkezdeni a szedését (50 mg), és fokozatosan kell emelni az adagot a kívánt hatás eléréséhez. Szedése kúraszerűen javasolt. Három hónapnál hosszabb ideig csak orvosi felügyelet mellett javasolt az 5-HTP használata.

Esetleges kölcsönhatások egyéb szerekkel
Antidepresszáns gyógyszereket 5-HTP-vel együtt csak orvosi felügyelet mellett lehet szedni. Azok, akik depressziójuk kezelésére szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszáns gyógyszereket vagy MAO gátlókat Nardil (phenelzine), Parnate (tranylcypromine), Marplan (isocarboxazid), Eldepryl (l-deprenyl), Aurorix/Manerix (moclobemide) szednek, nem fogyaszthatnak 5-HTP-t az ún. Szerotonin-szindróma kialakulásának kockázata miatt.

A szerotonin-szindrómát képező tünetek közül a leggyakoribb a labilis mentális állapot, az izommerevség, a hőhullám, a kiugró vagy ingadozó vérnyomás és a szapora szívverés, valamint adott esetben a kóma. Emellett a szindróma kialakulásában szerepet játszhat a szerotonin felszívódását gátló különböző depresszió elleni szerek (pl. trazodon, venlafexin) és az 5-HTP együtt történő alkalmazása.
Ne vegyen be 5-HTP-t, ha depresszió kezelésére szolgáló gyógyszereket szed.
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/794.html

Van-e kedvezőtlen hatása a vesére, hólyagra?
A jelenlegi orvosi szakirodalom szerint úgy tűnik, hogy nincs olyan körülmény, amelyben az embernek teljes mértékben el kell kerülnie az 5-HTP szedését. Azonban azoknak, akiknek vesebetegsége van, bizonyos gyomorbetegségek, például gyomorfekély vagy Down-szindróma, az 5-HTP szedése előtt beszélniük kell orvosukkal.

Javaslatom: a fentiek szerint  konzultálni célszerű a nefrológussal, noha számos más  PubMed tanulmány nem jelez a vesére káros hatást.
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00227136

Megjegyzés: Az 5-hidroxi-indolecetsav (5-HIAA) a szerotonin elsődleges lebontási terméke. Az 5-hidroxi-indolecetsav (5-HIAA) egy vizelet teszt a karcinoid tumorok kimutatására és monitorozására  Csakhogy az orálisan szedett 5-HTP  esetében nem ismert, hogy a HIAA növekedését okozná  

Tanulmányunk célja annak meghatározása volt, hogy az L-5-HTP szerotoninná történő átalakulása összefügg-e a vese funkcionális változásaival in vivo.
Az L-5-HTP aminosav-prekurzora, az L-triptofán (n = 7) infúziója nem változtatta meg a vesefunkciót, illetve nem növelte a plazma vagy a húgyúti 5-HTP- vagy szerotoninszintet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3878522

A szerotonin az 5-HTP mechanizmus révén  javítja a húgyhólyag Nociceptív (fájdalom) folyamatait.

Bebizonyítottuk, hogy a szisztémás 5-HTP, a szerotonin prekurzor jelentős húgyhólyag-túlérzékenységet okoz, ami arra utal, hogy a szerotonin megkönnyíti a húgyhólyag visceralis nociceptív feldolgozását. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4774045/

A magyar szakirodalom  nem említi a vesére vonatkozó hatást csak az amerikai. Igen ám, de a cikkekben leírt vizsgálatok in vivo patkányokra vonatkoznak. Humán vizsgálatok csak férfiakra vonatkoznak és nem a vesére, hanem a prosztatára.