Asztaxantin  a természetes gyógyító a legtöbb betegségreAsztaxantin története

Egy 1967-es kutató expedíció során Phaff és munkatársai egy különös élesztőgombát izoláltak Japánban, fák gyantájából

Haematococcus pluvialis spórás sejtjeinek karotinoid tartalmának fő komponenense szintén az astaxanthin, amely a festékanyagainak mintegy 95%-át teszi ki. Ez az organizmus a legnagyobb mennyiségben termeli az astaxanthint a természetben. Az alga sikeresen alkalmazható, mint hús és tojás színjavító, illetve gyökfogó.


 

A Haematococcus algatörzs egy hét tenyésztés után grammonként 20-30 mg astaxanthint termel, amely literenként 10-15 mg-ot jelent. Az alacsony nitrogén és foszfátkoncentráció, a levegőztetés és az intenzív megvilágítás az astaxanthin termelő algaspórák elszaporodását stimulálja.

 

Asztaxantin szerkezeti képlete

 


A természetes asztaxantin a világ legerősebb antioxidánsaként vált ismerté, amelyet az algák még napjainkban is nagy mennyiségben termelnek. Az asztaxantin védőfunkcóinak köszönhetően, mélyalvás állapotában az algák akár több, mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik.

Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre és a természeti körülmények már nem szélsőségesek.


Az Astaxantin kinyerése algából

H pluvialis astaxantin tartalma 1-3% ~ 40,000 ppm

Oldószerek hatása a kinyert Astaxantin minőségére

Shengzhao DongYi HuangRui ZhangShihui Wang, and Yun Liu

Four Different Methods Comparison for Extraction of Astaxanthin from Green Alga Haematococcus pluvialis 


Az Astaxantin kioldása az algából 

3060 °C and ethanol content (5070%, w/w) at a fixed pressure (7 MPa) on the same response variables using CO2-expanded ethanol (CXE). Results showed that temperature and ethanol content had a significant influence on astaxanthin yield and antioxidant activity. this new type of green technology for extraction of high-value compounds.A legerősebb redukáló képességet és a legnagyobb gyökfogó hatást a HCl-ACE extrakcióval érték el. Etanol, CO2+etanol  HCl+Aceton 200ml/g max asztaxantin kihozatal

A jód oldódik acetonban, ezért az alga extrakciója során az astaxantin mellett kimutatható. Az astaxantin szedése tehát jód bevitellel jár, amit figyelembe kell venni. 


Astaxantin tartalom

A különféle források az alábbi koncentrációtartományban tartalmazzák az astaxantint (ppm):

Lazacfélék  ~ 5

Plankton    ~ 60

Krillek       ~ 120

Sarki garnéla     ~ 1,200

Phaffia élesztő ~ 10,000

Haematococcus pluvialis (alga) ~ 40,000 ppm


Vegyük  észre, hogy a Haematococcus pluvialis alga tartalmazza a legtöbb Astaxantint

Egy-két megjegyzés erről az algáról

 A természetes asztaxantin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismerté, amelyet az algák még napjainkban is nagy mennyiségben termelnek

Girod-Chatrans, francia tudós már

1797-ben megvizsgálta a zöld algák családjához tartozó algát, amely erős napsugárzás vagy tápanyaghiány esetén nyugalmi állapotba kerül, és vérvörösre pigmentálódik. Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre

Tisher angol biokémikus azonosította a vörös szín  okát, az asztaxantin karotionidot

Asztaxantin áthatol a vér-agy gáton és antioxidáns, és gyulladás gátló védelmet nyújt az agynak és a központi idegrendszernek. Ez egy rendkívüli jelenség, mivel a vér-agy gát egy erősen szelektáló filter, mely csak az agy által szükséges tápanyagokat engedi át és csakis tápanyacsere termékeket továbbít. Ily módon védi az agyat a vérben keringő kórokozóktól, toxinoktól és hírvivő anyagoktól


Asztaxantin tulajdonságai

A természetes asztaxantin:


Bár a szintetikus asztaxantin kémiai összetétele megegyezik a természetes asztaxantinéval, valójában a két molekula különböző. Az asztaxantin természetes formájában molekuláris láncának mindkét végén mindig zsírsavakhoz kapcsolódik. Ezen különbségek által a természetes asztaxantin felülmúlja a szintetkus asztaxantin képességeit


Asztaxantin  szabad gyökfogó képessége (ORAC-érték)

Angol mozaikszó, ami a Oxygen Radical Absorbance Capacity szavakból jött össze. Jelentése oxigéngyök elnyelő képesség, ami az adott élelmiszer szabad gyök fogó/elnyelő képességét jelöli. Minél magasabb az ORAC érték, annál erősebb szabad gyök fogó az adott gyümölcs, növény, vitamin, ásványi anyag


Az ábrán jól látható, hogy az Asztaxantinnak van a legnagyobb mértékű szabad ggyökfogó képessége.

 

Amerikai szabadalom szerint központi idegrendszeri betegségeknél és szemsérüléseknél az astaxanthin sikerrel alkalmazható. Továbbá számos retinoid tartalmú gyógyszernek fontos alapanyaga, valamint a szem retina foto receptorainak domináns pigment anyaga Kozmetikumként is alkalmazható., mint gyógyhatású krém hatóanyagot.

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium fertőzés megelőzésére és kezelésére svéd szabadalmi eljárás szerint az alga-astaxanthin alkalmazható. A stressz okozta káros mellékhatások kivédésére az astaxanthint japán kutatók, mint táplálék-kiegészítőt ajánlják.

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/fermentacios/ch02s03.html


Az asztaxantin különleges molekuláris szerkezeténél fogva teljesen kizárt, hogy pro-oxidatívvá váljon, így biztosan nem károsítja a szervezetet.

2006-ban egy klinikai tanulmányban megvizsgálták a természetes asztaxantinnak a  vér CRP szintjére gyakorolt hatását.

http://users.atw.hu/wellstarproduct/asta.php

http://www.algae-facts.comSejtmembrán védelem 

Az asztaxantin segítséget nyújt a sejtmembrán épségének fenntartásában és a mitokondriumok energiatermelő folyamataiban. Azáltal, hogy védi a sejtmembránokat és könnyíti a mitokondriumok hatékonyságát - az asztaxanthin támogatja egészségünket és jó közérzetünket az élet minden szakaszában

Magyarázat A Mitokondriumok fehérjékkel telített energia termelő sejtek (ATP), aminek 2 membránja van. Energiát termelnek, amelynek 85%-át a szervezet oxigén ellátására használja.


Egy  klinikai vizsgálatban az asztaxantin megmutatta, hogy képes növelni a memóriát és a kognitív funkciókat. Tíz egészséges 50-69 év közötti férfi esetén akik memória zavarokkal küzdöttek, 12 mg asztaxanthint kaptak naponta 12 héten keresztül. Számítógépes kognitív tesztekben a figyelmük, memória és egyéb kognitív funkciók szignifikánsan fejlődtek valamint a válaszidők csökkentek. Számos egyéb kísérlet igazolta a fenti állítást..

Az asztaxantin támogatja a látást. Több kettős-vak, és más klinikai vizsgálatokban Japánban, 6 mg napi adagban jelentősen javult a vizuális élesség az egészséges önkéntesek esetén (Yuan, 2011 Kajita, 2009).

Kajita M, Tsukahara H, Kato M. The effects of a dietary supplement containing astaxanthin on the accommodation function of the eye in middle-aged and older people. Med Consult New Remedies 2009;46:89-93 (English translation from Japanese).


Más vizsgálatokban az asztaxantin enyhíti a szem fáradását és látási problémákkal kapcsolatos öregedést.

A számítógép előtt ülők előtt is ismert, hogy szem terhelése miatt, homályos látás és egyéb problémák jelentkezhetnek. Egy kettős-vak vizsgálatban összehasonlították az asztaxantint
(5 mg naponta) szemben a placebo-csoporttal. A szem terhelését a VDT-n (vizuális megjelenítő terminál) nézték meg. Az asztaxantin
jelentősen javította a szemizom elernyedését , ami segíti a szem tehermentesítését.

Egy másik klinikai vizsgálatban az asztaxantin (6 mg naponta, 4 héten át) szignifikánsan javította a szemizom funkciókat középkorú emberek esetén.


Javítja a kardiovaszkuláris egészséget

Ennek megfelelően csökkenti a gyulladást kifejező  CRP értékét  valamint csökkenti a trigliceridet valamint növeli  a „jó” koleszterin HDL szintjét

Egy kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban, akiknél magas triglicerid szint volt, asztaxanthint adtak (6 mg/12 mg naponta, 12 héten keresztül) szignifikánsan magasabb HDL koleszterint tapasztaltak, amely hatás csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot. Az asztaxantin 12 mg napi bevitel esetén jelentősen csökkent a trigliceridek és emelkedett az adiponektin szint. Az adiponektin egy hormon, amit a zsírszövet termel és segít szabályozni az egészséges inzulin érzékenységet, az egészséges gyulladásos választ, és a szív egészségét.

Kirívóan alacsony vér adiponektin szint kapcsolódhat a vércukorszint kezelésének problémájához. Egy klinikai vizsgálat, az asztaxantin (16 mg naponta, 12 héten keresztül) jelentősen emelte az adiponektin és jelentősen csökkentette a HbA1c értéket, jelezvén, hogy kedvező hatást gyakorol a vér glükóz irányítására.


Az asztaxantin elősegíti az egészséges immunrendszer működését. A 2010-es kettős vak vizsgálat, egészséges, fiatal nők kaptak 2 mg, illetve 8 mg-ot naponta, 8 héten át. Az 2 mg-os szedők esetén jelentősen nőtt a teljes T-sejt szám, míg a 8 mg-ot szedőknél jelentősen megnövekedett a természetes ölő sejtek aktivitása, fokozott limfocita válasz reakciót tapasztaltak és késleltetett bőr túlérzékenységet (DTH) az injektált tuberkulinnal szemben. Ezen megállapításokból a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az asztaxantin mind a sejtes valamint az antitestes immunválaszt támogatja, így az immunrendszert általánosságban segíti.

Ebben a vizsgálatban a vér CRP (C-reaktív fehérje) jelentősen csökkent, a 2 mg naponta szedők esetén. Mind a 2 mg naponta, és a 8 mg-os napi adag esetén is jelentősen csökkent a DNS-károsodás a szervezetben. Ezek további utaló tényezők az asztaxantin erős védő tulajdonságáról, tehát a hatékony dózis nők esetén a napi 2-8 mg között van.

2009-es vizsgálatban 20 posztmenopauzában lévő 65 éves vagy annál fiatalabb nőnél, olyanok kerültek kiválasztásra, akik átlagon felüli oxidatív stressznek voltak kitéve. Ezek a nők, asztaxantint kaptak (12 mg naponta) 12 héten keresztül. Az asztaxantin jelentősen növelte a vér antioxidáns kapacitását, és csökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást.


Az asztaxantin és a rák


A rák valamennyi fázisában előnyös hatást gyakorol 


Tanaka rájött arra, hogy az asztaxantin védelmet nyújt az egereknek a kémiailag indukált hólyagrák ellen, a patkányoknál pedig csökkentette a szájüreg kémiailag indukált daganatainak kockázatát, miközben jóval hatásosabb volt a béta-karotinnál. Ezen túlmenően az asztaxantin a patkányoknál szignifikánsan meggátolta a karcinogén anyaggal indukált vastagbélrákot, az egereknél pedig a
béta-karotinnál erősebb hatással késleltette a mellrák progresszióját


Az asztaxantin hatásával kapcsolatos pozitív eredményeket más tudósok is alátámasztották. Bertram, Jewell és Jyonouchi egymástól független tanulmányokat végeztek. Ezek szerint az asztaxantin

(1) rákmegelőző hatású, antioxidatív és gyulladásgátló hatású

(2) a sejtek között, az állati sejtek sejtmembránjai között jobb a kapcsolatot elősegíti 

(3) a májban, tüdőben és vesékben a fázis-I enzimeket aktiválja, amelyek hozzájárulnak a karcinogén anyagok ártalmatlanná tételéhez,

(4) egy daganatelnyomó gén aktiválásához és

(5) a daganatsejtek ellen irányuló immunválasz modulációjához járul hozzáAz asztaxantin és a szív

A C-reaktív proteint (CRP) a tudósok a szívbetegségek koleszterinnél megbízhatóbb indikátoraként kezelik. Ha a testben gyulladásos folyamatok játszódnak le, a máj és a koszorúserek CRP-t termelnek és azt a vérbe juttatják.

2006-ban egy klinikai tanulmányban megvizsgálták a természetes asztaxantin vér CRP szintjére gyakorolt hatását. A vizsgálatot a kaliforniai Health Research and Studies Center végezte. A tanulmányt Gene Spiller PhD vezette.

Ebben a vizsgálatban nyolc héten keresztül 25 vizsgálati alany vett részt. Közülük tizenhatan természetes asztaxantint, kilencen pedig placebót kaptak. A vér CRP-szintjét a tanulmány kezdetén és végén állapították meg. Az eredmények igen pozitívak voltak: Az asztaxantin-csoportnál a CRP 20,7%-os csökkenését mérték. A placebo-csoportnál ezzel szemben a CRP-értékek növekedése volt megfigyelhető. A kutatók az alábbi következtetést vonták le: Az asztaxantin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát


Immunrendszert erősíti

Ezt azzal éri el, hogy növeli a T.sejtek teljes számát

http://www.naturalbiology.com/category_s/78.htm


Astaxanthin védi az agyat 

Antioxidant effect of astaxanthin on phospholipid peroxidation in human erythrocytes; Kiyotaka Nakagawaa1 c1, Takehiro Kikoa1, Taiki Miyazawaa1, Gregor Carpentero Burdeosa1, Fumiko Kimuraa1, Akira Satoha2 and Teruo Miyazawaa1; Human and Clinical Nutrition; British Journal of Nutrition

http://www.beta-glucan-info.com/astaxanthin.htm


Az Asztaxantinak több irányú kedvező hatása van az agyra, amit azzal ér el, hogy képes áthatolni
vér-agy gáton  és védi az agy-szövetet.

Ez azt is jelenti hogy csökkenti a sztrók kockázatát. Egy tanulmány arról ad számot, hogy az asztaxantinnal való előzetes kezelés megelőzi az ischemiás agyi vérellátást. Mint ismeretes a β-amiloid toxikus fehérje az Alzheimer betegek agyában lerakódik  és ezzel lecsökken az oxigén szállítás a szövetekbe. Az Asztaxantin azonban csökkenti az amiloid lerakódást a vörös vérsejtekben


Beteg személyekre vonatkozó vizsgálat szerint a napi 20 mg  Asztaxantin 4 héten át  nem volt kártékony, viszont a kognitív funkcióknak a korral járó csökkenését  gátolta.  A napi 12 mg javította a tanulási képességet és a korral járó feledékenységet középkorú és idős személyeknél


Az asztaxantin és a reumatoid artritisz

Dr. Nir és Dr. Spiller igen ígéretes, nyolchetes klinikai tanulmányt végzett reumatoid artritiszban szenvedő betegekkel. A reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, amelynél az immunrendszer a saját testet támadja meg. Ez a betegség sokkal nehezebben kezelhető, mint az oszteoartritisz. Egy krónikus betegségről van szó, ami roncsoló hatást fejt ki és az érintetteket akár nyomorékká is teheti. Számos hagyományos terápia bizonyult sikertelennek. A tanulmány 21 vizsgálati alanyt foglalt magába, amelyből 14 résztvevőt kezeltek asztaxantinnal, míg 7-et a placebo-csoportba soroltak.

Értékelési kritériumként a vizsgálat kezdetén, félidején és végén megmérték a fájdalmat és az arra vonatkozó elégedettséget, hogy milyen jól képesek a mindennapos tennivalók elvégzésére. Az eredmények a tanulmány végén mind a fájdalom, mind az elégedettség értékei terén szignifikáns eltérést mutattak a kezelt és a placebo-csoport között. A fájdalom értékei az asztaxantinnal kezelt csoportnál négy hét elteltével kb. 10%-kal, nyolc hét elteltével pedig több mint 35%-kal csökkentek. A placebo-csoport fájdalomértékei viszonylag állandóak maradtak. A vizsgálati alanyok elégedettségi értékei saját becslések szerint az asztaxantinnal kezelt csoportban négy hét elteltével kb. 15%-kal, nyolc hét elteltével pedig több mint 40%-kal nőttek az elégedettség értékei.


Az asztaxantin és az artritisz

Az asztaxantin 247 alkalmazója között végzett kérdőíves vizsgálat kimutatta, hogy a hátfájásról panaszkodók és az oszteoartritisz ill. reumatoid artritisz tüneteit mutató egyének 80%-a javulásról számolt be az asztaxantinnak köszönhetően. Az asztaxantin étrend kiegészítőként történő szedése asztma és prosztata megnagyobbodás eseteiben is javulást mutatott. A fenti betegségek mindegyike szabadgyökök kiváltotta gyulladásokkal és károsodásokkal jár.


Az asztaxantin és az ízületek

A Health Research and Studies Center munkatársa, Dr. Spiller tanulmányt végzett az úgynevezett "teniszkönyökben" szenvedő betegek körében. A "teniszkönyök" esetében gyulladás jön létre a csukló és ujjfeszítő izmok tapadásánál. A sérülés következtében csökken a markoló erő és fájdalom jelentkezik, ha megfogunk valamit. Dr. Spiller megvizsgálta az étrend kiegészítőként szedett természetes asztaxantin teniszkönyökben szenvedő betegek markoló erejére gyakorolt hatását. A tanulmány 33 alanyt foglalt magába, melyből 21 résztvevőt kezeltek asztaxantinnal, míg a placebo-csoportban tizenketten voltak. A markoló erőt a nyolchetes tanulmány elején és végén mérték meg. Nyolc hét elteltével az asztaxantinnal kezelt csoportnál a markoló erő figyelemreméltó 93%-os átlagos javulása volt megfigyelhető, az önbecslések alapján pedig csökkentek a fájdalmas állapotok. A következtetés: Az asztaxantin segíthet a gyulladásos ízületi megbetegedések enyhítésében

forrása: http://www.algae-facts.com

http://users.atw.hu/wellstarproduct/asta.php


Az asztaxantin azon képességét, hogy felveszi a küzdelmet a szabad gyökök ellen, növeli a memória és kognitív funkciókat, látást, szív-és érrendszert, az inzulin és a vércukorszint kezelését, és immunitást minden arra utal, hogy ez a prémium táplálék-kiegészítő általánosságban segíti az egészséges öregedést.

.

Csökkenti a diabétesz hatását  és következményeit


Uchiyama K, Naito Y, Hasegawa G, Nakamura N, Takahashi J, Yoshikawa T. Astaxanthin protects beta-cells against glucose toxicity in diabetic db/db mice. Redox Rep. 2002;7(5):290.

Naito Y, Uchiyama K, Aoi W, et al. Prevention of diabetic nephropathy by treatment with astaxanthin in diabetic db/db mice. Biofactors. 2004;20(1):49-59.

Choi HD, Kim JH, Chang MJ, Kyu-Youn Y, Shin WG. Effects of astaxanthin on oxidative stress in overweight and obese adults. Phytother Res. 2011 Dec;25(12):1813-8.


Sun Z, Liu J, Zeng X, et al. Protective actions of microalgae against endogenous and exogenous advanced glycation endproducts (AGEs) in human retinal pigment epithelial cells. Food Funct. 2011 May;2(5):251-8.

Yoshida H, Yanai H, Ito K, et al. Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2010 Apr;209(2):520-3.


Foszfolipidet tartalmzó Asztaxantinról

A zsírmolekulákra szükség van  az élet funkciók működéséhez A sejt membránok speciális zsír molekulával rendelkeznek, amelyeket foszfolipideknek nevezünk Ezek elektromos töltéssel rendelkeznek  A neutrális molekula részük  a zsírhoz kapcsolódik a sejt membrán részeként 

A foszfolipidek  ideális emulgálók  és elősegítik a vízzel való elegyedést  Az asztaxantin gyakran olaj oldható és ezért a vízzel nem keveredik így a bio alkalmasságuk korlátozott A foszfolipidek hatására azonban 12-szer jobban abszorbeálódnak összehasonlítva a kereskedelemben kapható  foszfolipid nélküli termékhez képest

A foszfatidil kolin  egyébként megvédi az idegsejteket  Az asztaxantinra itt azért is szükség van, mert megvédi a foszfatidilkolint a destruktív oxidációtól

Az Asztaxantin bevételkor   zsír tartalmú ételek fogyasztása előnyös


Összefoglalva:

Az asztaxantin azon képességét, hogy felveszi a küzdelmet a szabad gyökök ellen, növeli a memória és kognitív funkciókat, látást, szív-és érrendszert, az inzulin és a vércukorszint kezelését, és immunitást minden arra utal, hogy ez a prémium táplálék-kiegészítő általánosságban segíti az egészséges öregedést.

Az asztaxantin segítséget nyújt a sejtmembrán épségének fenntartásában és a mitokondriumok energiatermelő folyamataiban. Azáltal, hogy védi a sejtmembránokat és könnyíti a mitokondriumok hatékonyságát az asztaxanthin támogatja egészségünket és jó közérzetünket az élet minden szakaszában.

These results reveal that 6 mg of astaxanthin per day from a H. pluvialis algal extract can be safely consumed by healthy adults.

.Spiller GA1, Dewell A. Safety of an astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis algal extract: a randomized clinical trial.

J Med Food. 2003 Spring;6(1):51-6
Asztaxantin étrend kiegészítők


Life Extension Astaxanthin foszfolipidekkel kombinálva

4 mg, 30 softgels


Az Asztaxantin zsírban oldódó vegyület A lazac rózsaszínét ez adja. Az Asztzaxantin számos igen kedvező tulajdonságát korlátozza az elégtelen felszívódása, ami általában 50%-os

A 4 mg Asztaxantint 80 mg foszfolipiddel keverik és ezzel elősegítik a maximális abszorpciót

Mol Nutr Food Res. 2012 Sep;56(9):1385-97.110.
 Eur J Pharm Sci. 2003 Jul; 19(4):299-304.

 

http://www.lifeextension.com/vitamins-supplements/item01720/astaxanthin-with-phospholipids

 


 

 

 

Személyesen is átveheti a  Now Astaxanthin 4mg kapszula 60db terméket az átvevőpont Budapest II., Retek utca 19. Ára: 6400 Ft

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/immunrendszer/now-astaxanthin-4mg-kapszula-60dbBest Astaxanthin 6mg / 90db Ár: 12 900 Ft

http://vitaminbolt.eu/termek/best_astaxanthin_6mg__90db.html


Cyanotech Corporation, Kailua-Kona, Hawaii, USA Bioastin márkanéven gyártja az asztaxantint.

A Doctor's Best ezt a terméket forgalmazza. Nem tartalmaz semmilyen növényvédőszert, gyomirtót és GMO-t stb. Bővebben itt olvashat róla:

http://www.cyanotech.com/bioastin.html
1 kapszula egyébként, 3mg hatóanyagot tartalmaz, OÉTI: 9971/2011.


BioAstin® Natural Astaxanthin is the world's best selling brand of astaxanthin for humans. It is a dietary supplement with powerful antioxidant and other health benefits

Food Grade high oleic safflower oil (non-GMO), 400-440 mg per gelcap, containing 50 mg Haematococcus algae extract per gelcap (includes a minimum of 4 milligrams Astaxanthin and approximately 40 micrograms of lutein, 64 micrograms of Beta-Carotene, and 72 micrograms of Canthaxanthin). 10 mg natural non-GMO vitamin E, containing 67% d-alpha tocopherol, added to enhance stability (total vitamin E activity = 10 IU). 500 mg total contents. 9.5 kcal/gram

Extracted oleoresin of Haematococcus pluvialis microalgaeBioAstin Hawaiian Astaxanthin kapszula 4mg 60db

Fogyasztói ár: 5.399Ft

Jelenleg Budapesten három átvételi pont működik:

1081 Budapest, Népszínház utca 45

1072 Budapest, Erzsébet krt. 51.

1055 Budapest, Szent István körút 23.