A B15 (Pangámsav) sokoldalú hatása

A forráshoz csak az árral szemben lehet eljutni” André Gide (francia író)

Preambulum
Már elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy a dolgozatban több alkalommal is B15 vitamint említünk, noha valójában nem vitaminról van szó. Ennek oka, egyrészt mert ez rövidebb, mint a pangámsav név használata, másrészt egyszer már vitaminná nyilvánított anyagokat később visszaminősíthetnek.
Jelen témánkhoz kapcsolódóan ilyen a pangámsav (ex B15) vagy dimetil-glicin (ex B16, ma inkább DMG néven illetik). A vitamin név elhagyásának más szóval a terméknév visszasorolásának oka legtöbb esetben az volt, hogy kiderült, hogy a szervezet is képes az adott anyag szintézisére.
Mai ismereteink szerint a vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyeket az emberi szervezet nem tud elegendő mennyiségben szintetizálni, energiát nem szolgáltatnak, de kis mennyiségben az anyag- és energiaforgalomhoz nélkülözhetetlenek. Megkülönböztetünk vízben oldható vitaminokat, amelyek közé tartoznak: B1, B2-vitamin, nikotinsavamid, B6-vitamin, pantoténsav, folsav, biotin, B12-, B15-„vitamin”, U-vitamin, C-vitamin. Sok szakirodalom említi az esszenciális szót nem csak az aminosavakra, hanem egyes vitaminra is. Azokat az anyagokat nevezzük esszenciálisnak, amelyek a test egészséges működéséhez elengedhetetlenek, ám a szervezet egyáltalán nem vagy csak elégtelen mennyiségben tudja előállítani őket.

Az USA-ban 1970-ig használták, majd ezután betiltották. Forgalmazását Kanada is tiltja. Oroszországban és számos más európai országban továbbra is forgalmazzák Ca-pangamát formában, és mint dimetil glicin (DMG) kerül forgalomba. Aki szeretne több oxigént juttatni a sejtjeibe, az más megoldást is kereshet, noha a szakirodalom szerint a B15 nem káros, még a legrosszabb indulattal sem tudjuk azt mondani, hogy egészségüggyel foglalkozó szaklapok tömeges esettanulmányokkal bizonyították volna romboló hatását.”
http://antalvali.com/comment/25948/function.mysqli-query

A kereskedelemben kapható Pangám sav eltérő mennyiségben tartalmazhat glükon savat E574 (képlet 1), glicint, (képlet 2) és diizopropil-ammonium-diklór acetátot, valamint más anyagokat. Az összetétel változása miatt az FDA nem ajánlja

A Betaine a következő neveken is ismeretes:

  • Trimethylglycine (TMG) (képlet) =>
  • Glycine
  • Glycine Betaine
  • Trimethylbetaine

A betain (TMG) jelentős védelmet nyújt a máj zsíros elfajulása ellen azáltal, hogy metil-csoportokat juttat a metil-csoport ciklusba. A betain az elvégzett kísérletek tanúsága szerint növeli a különböző stressz hatások miatt létrejövő fertőzésekkel szembeni ellenállást. Tehát a vegyületnek immunerősítő szerepe van. Elősegíti az egészséges metilezési szinteket, metildonor (-CH3 ), ami elengedhetetlen a DNS javításához és a máj egészségéhez vagyis hatékony metil-donor a metilezési folyamatok megkönnyítésére
Figyelem. A TMG szedés előnyösen csökkenti a homociszteint, de hátrányos, mivel emeli az LDL-koleszterint is. TMG elősegíti az oxigén szállítását a szövetekbe és a szervekbe, a tüdőből a véráramba. A sportolók használják, mert segíthet az energia növelésében
Olthof MR, van Vliet T, Verhoef P, Zock PL, Katan MB (2005). "A homocisztein-csökkentő tápanyagok hatása a vér lipidekre: négy, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat eredménye az egészséges embereknél" . PLoS Med . 2 (5)

Azok számára, akiknek a nagyobb méretű tabletta lenyelése gondot okoz, ajánlható a kapszulás kiszerelés, noha ez 500 mg kapszula TMG-t tartalmaz SWANSON TMG (TRIMETHYLGLYCINE) 500MG 90 KAPSZULA
https://whey-protein.hu/termek/swanson-tmg-trimethylglycine-500mg-90-kapszula/

A betain nevű aminosav, egész életünkben támogatja a szervezet egészségét.
Ahogy öregszünk, a testben lévő betain szintje csökken, ami még sebezhetőbbé teszi a sejtkárosodást.
A vízmentes betain, más néven  trimetil-  glicin vagy "TMG", egy olyan vegyület, amely a kolin aminosavból származik  

A betain fő szerepe az emberi szervezetben a homocisztein (képlet) szint csökkentése. A Homocysteine nem fehérje aminosav, hanem a cisztein aminosavnak a homológja, amely egy –CH2– metilén csoportban különbözik a homociszteintől (lásd a szerkezeti képletet).

A cisztein a szervezetbe kerülve az emésztő rendszerben cisztinné alakul, amely sokkal stabilabb vegyület. Az emésztőrendszeren és a véráramban cisztin formájában halad át, majd a sejtekhez érve, a sejtbe történő bejutás előtt alakul vissza ciszteinné.
A cisztin (képlet)  természetes tápanyag. Főleg a tojás és a halak fehérjéiben, illetve a tej kazeinjében található meg nagy mennyiségben. Elősegíti a B6-vitamin hasznosulását, az inzulintermelést, a bőr- és égési sérülések gyógyulását, hörghurut esetén a légutakban letapadt nyák kiürülését.

Az aminoacidstudies.org oldalon felsorolt ​​kutatások szerint nemcsak lelassítja az öregedés természetes folyamatát, hanem segít a dementia és a sclerosis multiplex megelőzésében is, mivel mindkét állapotot a toxinok felhalmozódása okozza.
Az L-cisztein támogatja az erősen antioxidáns glutation szintézisét, és ebben a kémiai formában is tárolható. Fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, és ennek következtében számos szövet és szerv védelmében. A glutation gátolja a gyulladást és az immunrendszer általános megerősödéséhez vezet.
A glutation egy kevésbé ismert, de rendkívül fontos alkotóeleme az egészséges emberi szervezetnek. A glutation (GSH) (képlet) egy glicinbőlciszteinből és glutaminsavból álló tripeptid.

A homocisztein egy mérgező anyag, mely a húsok emésztése során keletkezik, és összefüggésbe hozható az érelmeszesedéssel, a csontritkulással, a trombózissal, a csontozat megbetegedéseivel és a látás romlásával. A betain mérsékeli ezek kockázatát, mivel csökkenti a homocisztein szintet.

Az emelkedett homocisztein szint jelentős rizikófaktora elsősorban az artériás, trombózis kialakulásának
A tudósok szerint a magas homocisztein szint csaknem olyan nagy rizikófaktornak számít a kardiovaszkuláris és a thrombotikus megbetegedések terén, mint a dohányzás vagy a magas koleszterinszint.  
Fontos tudni, hogy a homocisztein lebomlásához szükség van megfelelő mennyiségű folsavra, B6 és B12 vitaminra és arra az enzimre ami ezt végzi. Amennyiben ezen vitaminok valamilyen oknál fogva alacsony szintben vannak jelen, vagy az enzimnek van valamilyen defektusa van, úgy a homocisztein bomlása zavart szenved, ami jelentős sérüléseket eredményez az érfalban (ez vérrög-képződéshez vezethet) ráadásul a magas homocisztein szint véralvadási zavarokat és gyulladásos folyamatokat is indukál.
prof. Blaskó György, Trombózisközpont
https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/verrogoket-okozhat-a-magas-homocisztein-szint

B15 hatása

Adagolása
Egészségmegőrzésre, oxigén ellátásra - napi 3 X 50 - 100mg
Értisztításra, szívműködés beállítására - napi 3 X 100mg
Daganatellenes terápiaként - napi 3 X 300 - 500 mg

Célszerű azt kapszulában bevinni, mert a gyomor savas közege erősen bontja és semlegesíti A tablettás B15  nem használható, mert a gyomorsav teljes mértékben feloldja.

Előfordulása
A hántolatlan gabona, rizs, tökmag és szezámmag tartalmazza számottevő mennyiségben.
http://b17net.info/item34.html


Pangámsav gyártók/forgalmazók

 

G&G B15-VITAMIN 50MG 120 KAPSZULA

Ez a készítmény a G&G által kifejlesztett és szabadalmaztatott speciális TRUFILTM kapszulázási eljárásmóddal készült.
http://www.elanvital.hu/b15-vitamin-50mg-120-kapszula-gg

Ez a forradalmi technológia lehetővé teszi, hogy a termék csak az aktív hatóanyagokat tartalmazza, és semmi mást! Ezért a készítmény nem tartalmaz semmilyen mesterséges vivőanyagot, kötőanyagot, töltőanyagot, hordozóanyagot, tömegnövelő szert, színezéket vagy tartósítószert. Szintén nem tartalmaz cukrot, élesztőt, glutént, gabonát vagy laktózt. Garantált antiallergén formula.

Az összetevők 100% természetes alapúak és a termékek jelentős részében növényi eredetűek. A gyógynövény készítmények esetében jó néhány kivonat organikus (bio-) tisztaságú, melyet a címke külön jelez.  A gyártás során semmilyen hőt nem alkalmaznak. A kapszulahéj, amibe az aktív hatóanyagok kerülnek, minden esetben növényi eredetű. Bizonyos kapszulás G&G termékeknél természetes alapként, kövön őrölt barnarízs lisztet vagy lucerna port alkalmaznak. A G&G készítmények túlnyomó többsége alkalmas vegánoknak és vegetáriánusoknak is.
A közel 50 éves szakmai tapasztalat alapján, válogatott, minőségi alapanyagokból készített formulák biztosítják a probléma mentes, könnyű fogyasztást, a gyors, nagy arányú felszívódást, és a hatékony eredményeket. 
https://www.dietland.hu/
http://www.elanvital.hu/b15-vitamin-50mg-120-kapszula-gg
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/14507/b15-vitamin
http://www.dreletero.com/component/virtuemart/b15-vitamin/b15-vitamin-180db---pang%C3%A1msav/23-35


50 mg/ kapszula 100 db/doboz
2 x 1 /nap → egészséges embernél
3 x 1 /nap→ daganatos embernél
3 x 2 /nap → súlyosabb esetben
http://www.puritan.com/buy/categories/15-b-vitamin

B15 vitamint csak természetes úton előállított termékből fogyasszunk!
B15-ből nincs un komplex készítmény csak egyedül a Pangámsav, önállóan fogyasztható.
http://www.b17hu.info/b15.html
http://www.biovitamin.hu/vitaminok/b15-vitamin/
Mivel eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetetlen része a B15 vitamin, ezért, nem nevezhetjük vitaminnak, viszont számos előnyös tulajdonsága van a használatának.Pangam B-15 60 kapsz
Naponta 2x1 sok vízzel
Rendelés: http://www.b17net.info/item34.html
Gyártó : G & M Naturwaren Import GmbH & Co. KG.  (D)This item B15 Complete Extra Strength, Pangamic Acid, 500mg 90 Capsules

Statements regarding dietary supplements have not been evaluated by the FDA and are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease or health condition.
Each capsule contains the following ingredients...


Összetétel:
Calcium Pangamate...........................................100 mg
Dymethyglycine...................................................100 mg
Trimethylglycine..................................................100 mg
Calcium Gluconate..............................................100 mg
Gluconic Acid.......................................................100 mg
Proprietary blend.................................................100 mg
https://www.amazon.com/Complete-Extra-Strength-Pangamic-Capsules/dp/B00RQEUG2ASuper B-15 TMG (100 veg caps) by Apricot Power
A trimetil-glicin (TMG) növényi eredetű vegyület. Kiegyensúlyozott étrend mellett külső kiegészítésre nem szorul, néhány növény (quinoa, spenót, búzakorpa) nagy mennyiségben (200-600 mg/100 g) tartalmazza. A TMG csökkenti a magas homocisztein szintet. A TMG emelheti a koleszterinszintet, jelentős túlsúly esetén fokozza a szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát.
https://www.amazon.com/Super-B-15-TMG-100-aps/dp/

 


Super B-15 Pangám sav komplex 100 Vcaps
https://www.amazon.com/Super-B-15-Pangamic-Complex-

 

 Pangámsav B15
A pangámsav a d-glükonsav és dimetilglicin (CH 3 )2 N-CH2 -COOH) észtere.

glukonsav N , N- dimetil- glicin

pangámsavat (dimetilglicin, DMG észterét) ma már nem tekintik vitaminnak. E-vitaminhoz hasonló antioxidáns hatása van. Állítólagos rákellenes vagy egyéb hatása nem bizonyított, használata az USA-ban ellenjavallt, Oroszországban használják. Vízben oldódik. Csökkenti a koleszterin-szintet. A víz és a napfény csökkenti a mennyiségét és a hatását.
Sportolóknak napi 50 mg ajánlott reggel és este.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vitamin

Dimetilglicin (DMG)
Egyes írások szerint a dimetilglicin

Csökkenti az izomfáradtságot, mivel növeli a vér oxigén ellátottságát és segíti az oxigén eljutását a szövetekhez, elősegíti a fehérjeszintézist is. Felhasználható a jó egészségi állapot fenntartására, a teljesítőképesség növelésén kívül gyógyulási és regenerációs folyamatoknak a támogatására.
A DMG elősegíti a szervezet alkalmazkodását, támogatja a stresszel, az öregedéssel, valamint az immunrendszer meggyengülésével szemben.
A dimetil-glicint javasolják az atlétikai teljesítmény javítására, immunstimulánsra és autizmus epilepszia és mitokondriális betegségek kezelésére 
http://lovitamin.hu/termek/dmg-dimetil-glicin/

Az N-metilglycin dimetilglycinből jön létre a dimetilglicin-dehidrogenáz enzim működése következtében. A glycin fontos biomolekulák kialakításában vesz részt (cholin, betain, glutation, kreatin, inozinsav, porfirinek) és szerepet játszik a méregtelenítési folyamatban is.

A dimetil-glicint már évek óta sikeresen alkalmazták az autizmus kezelésében. Az autista gyermekek 80%-kal javíthatják beszédüket és viselkedésüket a dimetil-glicin kezelés révén. A dimetilglicin alkalmazásával csökkenhet a szervezetben a folsav szintje,ami hiperaktivitáshoz vezethet.

A dimetil-glicin természetes forrásai a sörélesztő, a pulykahús, a sárgabarackmagok, a csiszolatlan rizs, a tökmag, a szezámmag, ...
https://heilfastenkur.de/inhaltsstoff-435-Vitamin-B15-Dimethylglycin.htm

A pangámsav alkalmazása daganatos megbetegedések, asztma, allergia, megemelkedett koleszterinszint során merült fel elsősorban, valamint a vér csökkent oxigéntartalma következtében fellépő elváltozások esetén. Alkalmazása hatékonyságát egyszer sem sikerült bizonyítani.

Kétkedő érvelések
Egyes „vitaminszakértők” szerint hatásának alapja antioxidáns tulajdonsága, az E-vitaminhoz hasonló képessége. Kémiai szerkezetét ismerve ezek a megállapítások megkérdőjelezhetők, hiszen az antioxidáns hatás következtében fellépő gyökfogó képesség csak meghatározott szerkezetű molekulák esetén észlelhető. Már pedig a pangámsav szerkezete nem ilyen.

A volt Szovjetunióban sokat vizsgálták ezt az anyagot, de a vizsgálatok dokumentáltsága meglehetősen hiányos, nem felel meg a szakma szabályainak. Nehéz megmondani, valójában mit is vizsgáltak, és amit észleltek, annak mi is a magyarázata. A szovjet kutatók szerint a pangámsav növeli a sejtek élettartamát; koleszterinszint-csökkentő; alkoholisták gyógyszere, mert csökkenti az alkohol utáni vágyat és védi a májat az alkohol romboló hatásától; gátolja a gyógyszerfüggések kialakulását, segíti az immunrendszert a megfelelő válaszadásban.

A valóságban tovább rontja a helyzetet, hogy a pangámsavként használt készítmény sosem egy molekula, hanem egy keverék, amely legalább 3-4 összetevőből áll. Ezek közül a kalcium-glükonát mennyisége a legnagyobb.
A kalcium-glükonát kiváló kalciumpótló készítmény, és a felsorolt problémák jelentős része mögött állhat kalcium hiány is. Nem tudni, hogy jelen esetben a kalciumbevitel mekkora szerepet játszik a pangámsav működése során.

A kalcium-glukonát a glükonsav kalciummal alkotott sója. (képlet) A szervezetben kialakult kalciumhiány esetén a kalcium gyors pótlására alkalmazzák
Itt említem, hogy a kalcium laktát, glukonát, foszfát vagy egyéb szerves só formájában jó felszívódású. és kevésbé okoznak gyomor-bél panaszokat is.

Összességében a pangámsavról alkotható kép kedvezőbb, mint az amigdalin esetében, de itt sem sikerült nélkülözhetetlenségét igazolni, valamint azt sem, hogy a vitaminok közé sorolható. Túlzott adagolása a B-vitamin-túladagolás tüneteit mutathatja, melyek legfontosabb jellemzője a hányinger.
http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/amigdalin-pangamsav

Napi 50 mg szedése nem okoz mellékhatást, de pontosan nem tudjuk, hogy milyen előnyünk származhat belőle. Létezik olyan elmélet is, hogy az E-vitamin mellé szedve annak gyökfogó képességét növeli, de ez tudományosan nem igazolt. Mivel itt túladagolástól kevésbé kell tartanunk, ki lehet próbálni.

Magyarországon hivatalosan ilyen készítmény nincs forgalomban, csak az MLM rendszerben vagy külföldről szerezhető be. Mindkettő komolyabb megterhelést jelenthet pénztárcánk tartalmára.

Más cikkek meg ezt írják
B-15 vitamin kiemelkedő szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a koszorúér-elégtelenség megelőzésében, de hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések, az ízületi gyulladás és az asztma gyógyításában is.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét, vértisztító hatásokkal is rendelkezik. Ugyanis „munkája révén” aktív oxigénmolekulák keletkeznek, amelyek szinte magukhoz vonzzák a szervezet számára oly káros szabad gyököket, ami aztán sikeresen ki is választódik.

Véroxigén fontossága

Az oxigénhiány tünetei
a/ Agy – Koncentrációs zavar, ebéd utáni aluszékonyság, látszólag indokolatlan ásítozás, elhalkuló, lassuló beszéd
b/ Szem – Váltakozó látásélesség (ha megdörzsöljük a szemünket, javul, ha nem dörzsöljük, káprázik)
c/ Szív - Magas pulzusszám, a legkisebb fizikai munkát is meggondoljuk, hogy csináljuk-e
d/ Vese – fázik a kéz és a láb, főleg a láb és gyakori  nappali vizelés, éjszaka is rendszeresen WC-re megy, de a kiürített mennyiség kevés.

Oxigén pótlás
Már Magyarországon is szerezhetünk be oxigéncseppet. A stabilizált oxigéncseppek által tiszta oxigén kerül a véráramba, ami 4-5 órán keresztül magasan tartja a test sejtjeinek oxigénháztartását. Napi 3-4 alkalommal ajánlott fogyasztani, 1/3 dl vízbe 1-2 cseppet keverve. 1 liter víznél ez 25 csepp.
Egészség megőrzéséhez : 3×10 csepp naponta
Az energia fokozására: 3×20 csepp naponta
A legjobb hatás eléréséhez fél órával evés előtt, vagy 2 órával étkezés után kell meginni az oldatot.
A teljes pohár átmágneseződése érdekében 20 másodperces várakozás után javasolt meginni az oldatot.
Lehetőleg hideg folyadékba tegyük. Javasolt a tiszta víz, szénsavmentes ásványvíz. Túl savas üdítőkbe, citromos teába nem jó, mert hamar elillan belőle az oxigén.
A CaliVita® Low Deuterium Oxy Crystal® mágnesesen strukturált, stabilizált oxigénnel dúsított, csökkentett deutérium tartalmú vízkoncentrátuma tulajdonságainak köszönhetően kedvezően befolyásolja a vér és a sejtek oxigénellátását, így növeli a szervezet teljesítő képességét, kellemes közérzetet biztosít és fokozza a koncentrációs képességet
Beszerzés: CaliVita Teréz körút 9 1067 Budapest Tel.: 1/321-1834

A friss oxigén szövetekbe történő szállítása révén képes a szív különféle megbetegedéseit megelőzni és gyógyítani. De nemcsak ezeket a betegségeket képes kivédeni, hanem jelentősen képes csökkenteni a daganatos megbetegedések kockázatát is. Ugyanis ahhoz, hogy testünk sejtjei és szövetei egészségesen legyenek képesek működni, oxigénre van szüksége. A káros szabad gyökök túlsúlya indítja el szervezetünk öregedési folyamatait is, de ez a vitamin valamennyire lassítja szervezetünk öregedését a szabad gyökök megkötése, majd a szervezetből történő eltávolítás révén.

Visszatérve a B15 ismertetéséhez
A B15  erősen vértisztító hatású is, ugyanis a vérben olyan aktív oxigén molekulákat hoz létre, amik magukhoz kötik a szennyező anyagokat és az így keletkezett "szennyeződés molekulák" a veséken keresztül kiválasztódnak.
A B15-vitamin kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, védelmet nyújt a máj zsugorodása ellen és a fehérjeszintézist is elősegíti. Ez a vitamin energiával tölti fel az emberi szervezetet, ezáltal hatékonyan képes csökkenteni a fáradtságot. Ennek a vitaminnak a szedésével védelmet élvezhetünk továbbá a levegő szennyezettségével szemben, de két szenvedélybetegség kialakulásának megelőzésében is segítséget nyújt számunkra. Alkalmazásával megelőzhető a gyógyszerfüggőség kialakulása és csökkenti az alkohol utáni csillapíthatatlan vágyakozást is.

B15 természetes forrásai:
mandulamag, sárgabarackmag, szezámmag, napraforgómag, sütőtökmag, dinnyemag, sörélesztő, búzacsíra, hántolatlan gabonafélék.
Ha nincs elég pamgánsav a szervezetünkben, akkor a sejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek. Ezt hipoxiás állapotnak nevezik. Ha súlyosbodik a helyzet, akkor úgynevezett apoxiás állapot lép fel, amely az immunrendszer legyengülését okozza. Közben a sejtek is jelentős mértékben öregednek, elhalnak, ami akár üszkösödési állapothoz vagy daganatok kialakulásához is vezethet.
A B15 hiánya okozhat még szívpanaszokat, mirigy- és idegrendszeri zavarokat is. Mivel eddig nem bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetetlen része a B15 vitamin, ezért, nem nevezhetjük vitaminnak, viszont számos előnyös tulajdonsága van a használatának.
https://vitaminbolt.eu/termek/b-15_pangamsav__100db.htm

A B15 segíti a specifikus aminosavak, például a metionin kialakulását. 
metionin  egy fehérjealkotó α-aminosav, (képlete).
Nagy mennyiségben található metionin a szezámmagban, a halban
Kén tartalmánál fogva jótékony hatással van a bőr rugalmasságának megőrzésére, erősíti és védi a hajat és körmöket. Segíti a zsírok lebontását, így akadályozva meg azok felhalmozódását a májban. 
https://www.tapkiegshop.hu/vitaltrend-metionin

A B15 a sejtek légzésében is szerepet játszik a glükóz oxidációjában. Az E-vitaminhoz hasonlóan antioxidánsként is szolgál, amely megvédi a sejtek életét az oxidációval szembeni védelme révén. A pangaminsav enyhén stimulálja az endokrin- és idegrendszereket, és a májfunkció fokozásával segít a méregtelenítési folyamatban.

Kimutatták, hogy a B15 csökkenti a vér koleszterinszintjét, javítja a sejtek és szövetek vérkeringését és általános oxigénellátását, és segít az arterioszklerózisban és a magas vérnyomásban.
Európában a B15-vitamint használták a korai öregedés kezelésére mind a keringési inger, mind az antioxidáns hatásai miatt. Ez segít megvédeni a szervezetet a szennyező anyagoktól, különösen a szén-monoxidtól. A pangaminsav (és esetleg a DMG) mindenkinek támogatást nyújt a nagy szennyezett városban, vagy nagy stressz alatt.

A B15-et a fáradtság, valamint az asztma és a reuma kezelésére is használják, és még néhány allergiás hatással is rendelkezik. Néhány gyermekpszichiáter jó eredményeket jelentett a Pangamic Acid használatával érzelmileg zavart gyermekekkel; a beszédképesség és a kapcsolódó mentális funkciók ösztönzésére szolgál. 
A B15 szintén hasznos tápanyag lehet az autizmus számára , de pontosabb kutatásra van szükség.
Jelenleg jogellenes a B15 forgalmazása az Egyesült Államokban, bár az 1970-es évek során kiegészítőként használták. 
Adagolás A DMG általános mennyisége 50-100 mg. naponta kétszer, általában reggelivel és vacsorával. Ez a beviteli szint javíthatja az általános energiaszinteket, támogathatja az immunrendszert.
További információ a B15-vitaminról: The Richardson Cancer Prevention Diet.

Összefoglalva a pamgánsav által kiváltott funkciók

B17 hiánya

TÖBBLET

Az ellentmondó adatok ellenére hatásosnak található a B15-vitamin. A legtöbb diéta hasznára válik, ha ezzel a vitaminnal kiegészítik. Dr. Atkins előírja fogyasztását a szuper-engeriatartalmú diétájában. Ha Ön atléta, vagy annak szeretné magát érezni, reggel vegyen be egy 50 mg-os tablettát, egyet pedig este. Fontos kiegészítő anyag a nagyvárosok és erősen légszennyezett területek lakosai számára.
http://egeregeszseg.hu/2014/03/31/b15-vitamin-pangamsav/