Amire mindenkinek nagy szüksége van: nitrogén-monoxid NO, nemcsak a testépítőknek.


Válasz Olvasómnak 41. rész.


A kedves Olvasó levele

Tisztelt Zsoldos Bence Úr! Örömmel olvasom átfogó tanulmányait a weboldalán, ilyen részletes ismertetőkkel nem is találkoztam még sehol. Ami a kedvencem volt testépítőként az az arginin bemutatása volt, azóta is sikeresen alkalmazom. Olvastam újabban "foszlányokat" egy agmatin-szulfát nevű anyagról, amit egyelőre egy helyen találok por formájában Budapesten, és annak kipróbálása előtt szeretném tisztelettel megkérdezni a véleményét/ ismereteit az anyaggal kapcsolatban. A célom ugyanaz lenne vele, mint az argininnel, bedurranó izmok, intenzívebb vérkeringés/erezettség, azaz NO fokozás, ami nem utolsó sorban a hálószobában is óriási sikert arat. Válaszát köszönöm szépen előre is. Üdvözlettel: Zoltán Mellékelem, amit sikerült fellelnem róla, kérem, ha nem ért vele egyet, azt is írja meg nekem:


"Az utóbbi időben sok, ígéretes kutatási eredmény látott napvilágot ezzel az anyaggal kapcsolatosan. Az agmatin az arginin aminosavból keletkezik a szervezetben, de csak viszonylag jelentéktelen mennyiségben, ezért jótékony hatása nem érezhető. A kutatások alapján az agmatin potenciálisan használható a neuropátiás fájdalom kezelésére és a kábítószer- illetve alkohol függőségre. Védi az agyat a méreganyagokkal szemben és előnyös hatásokat fejthet ki a magas vérnyomás csökkentése és az inzulin-termelés szabályozása terén. A sportolók körében edzés előtti bedurrantóként kezdett el terjedni alkalmazása, mivel az argininhez hasonlóan nitrogén-oxid fokozó tulajdonsággal rendelkezik és fájdalomcsillapító hatása miatt intenzívebb edzéseket tesz lehetővé illetve javítja a regenerációt. Az állatkísérletek eredményei nagyon biztatóak, azonban kiegészítésként történő széleskörű elterjedéséhez szükséges még számos humán területen elvégzett kísérlet is. Jelenleg ismert mellékhatásai nincsenek”


Válasz

Bevezetésül feltétlenül említeni kell a nitrogén-monoxid (NO) rendkívül fontos szerepét a szervezetünk működésében, íme

Az egészséges keringés fenntartásában vagy visszaállításában, magas vérnyomás, érelmeszesedés, vagy szívkoszorúér szűkület esetén feltétlenül szerepet kap. Több kardiológiai tanulmány utal arra, hogy szívbetegeknél a mellkasi fájdalom enyhülhet, növelt pumpahatást, szíverő- és izomnövekedést érhetünk.


A NO egyik fontos forrása az L-Arginin

Bár a test természetes úton is képes Arginint előállítani, fizikai vagy lelki eredetű stressz esetén - ami sokunk számára nem szokatlan - lelassul a termelődése. Még az intenzív sportszerű edzés is számottevő lassulást okozhat. Ezek az Arginin-hiányos időszakok nyilvánvalóan komplikációkhoz vezethetnek, a pótlása pedig érezhető eredményeket okoz. Az Arginin a szervezetünkben a hipofízisben termelődik

A verőerek belső sejtrétege folyamatosan termeli a nitrogén-monoxid gázt, amely - jóllehet másodpercek alatt elbomlik - tágítja az ereket, ami létfontosságú az emberi test működése szempontjából

A nitrogén-monoxid értágító tulajdonságát már évek óta kiderítették, de az eddig rejtély volt: a másodpercek alatt eltűnő és folyamatosan termelődő gáz hatása miképpen lehet tartós. A rendszeresen mozgó emberek nemcsak ritkábban kapnak infarktust, de ha mégis jön a szívroham, az izomkárosodás kisebb, mint a tétlenül élők esetében.

Az eddigi tapasztalatok szerint az Arginin éhgyomorra és a hét öt napján szedve a leghatásosabb.Néhány kutató azt javasolja, hogy 2-3 hétig szedjük, utána pedig szüneteltessük szedését 1-2 hétig.

 

NO szintézise: L-argininből, citrullin keletkezésén keresztül

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_nitrog%C3%A9n-monoxid_biol%C3%B3giai_


 

Az Agmatinról

Képlete    
 
Agmatin ◄◄ arginin

Az agmatin az arginin aminosavból jön létre, amely népszerű kiegészítő a sportolók körében.


Röviden az Argininról. Miben más az Agmatine mint az Arginin?

Az arginin eredetileg egyfajta vérhígító, és testünk nitrogén-oxid termelésében is szerepet játszik, mely lehetővé teszi, hogy ereink tágak maradjanak. A nitrogén-oxid és az arginin az erek kitágítása révén együttesen javítják a vérkeringést akadálytalanabbá téve azt, ezzel a vérnyomást is csökkenthetik -, jobb koncentrációs képességet, egészséges szívet, és szexuális teljesítménynövekedést eredményezhetnek. Az arginin-NO páros a barlangos testet is ellazítja, így javíthatja az erekciót. További előny lehet néhány ember számára, hogy a spermaszám is nőhet, ami gyakran a nagyobb mennyiségű arginin hatására történik meg.

Az Argininról részletesen olvashat a korábbi 2 dolgozatomból, amelynek elérhetősége itt:

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-arginin.php

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-arginin2.php

 

Ugyan az agmatin természetes úton is keletkezik az argininből a szervezetben bizonyos enzimek közreműködésével, azonban ez nem akkora mennyiség, amely érezhetővé tenné az agmatin jótékony tulajdonságait. A kutatások kimutatták, hogy ígéretes lehetőségek rejlenek használatában a fizikai teljesítményfokozás terén, miközben egy teljesen természetes anyagról van szó.

A sportolók, test építők számára előnyösebb az L-Argininnél, mivel az agmatin óriási izombedurranást fog eredményezni, ami edzés után akár órákon át érzékelhető lesz, mivel az agmatin megakadályozza a NO lebontását. De ez nem minden, az agmatin továbbá megemeli a növekedési hormon szintet, ami az izmok fejlődése számára kedvező.


Az agmatin fő előnyei:

 

Az agmatin blokkolja az imidazoline- és az alfa-2-adreno receptorokat.


Magyarázat 

Az imidazolin (képlet) a biogén aminok közé tartozó neurotranszmitter


Az imidazoline receptorok három fő csoportja érzékeny az agmatin jeleire, aminek a hatása

Mindezek nyomán az agmatin alkalmazásának lehetőségeiről olyan területeken folytatnak kutatásokat, mint a depresszió, a cukorbetegség vagy a rák kezelése, illetve a különböző idegrendszeri megbetegedése megelőzése.

A termék 100%-ban agmatin-szulfátot tartalmaz, mely a NO mennyiségét fokozza. Masszív izompumpát eredményez az edzés során, illetve gátolja e vegyület lebontását, így az izompumpa tovább tart, mint bármikor korábban. További hatása, hogy növeli a növekedési hormon szintjét, az izmok tápanyag-ellátottságát, illetve gyorsítja az izmok regenerációját. Használata biztonságos, laboratóriumi kutatásokra támaszkodik.

Adagolás: 2 kapszula edzés előtt 30 perccel, lehetőleg vízzel bevéve.


Beszerzés

Elite Body Shop Corvin: Budapest, Corvin köz 4.
Tel: +36 20-621-2998

Elérhetőség:   info@elitebodyshop.hu

Nyitva tartás: Hétfőtől-Szombatig: Reggel 10 órától este 8 óráig.

Ára 10.290.-Ft/120 db 900 mg

http://gymstore.hu/termek/tested_-_agmatine_-_120_kapszula.htmlSzemélyes áruátvétel és üzlet: 1191 Budapest, Ady Endre út 42-44.

Az árukat az adott termékekre vonatkozó előírások szerint, az Európai Unió ide vonatkozó direktívái alapján hozzuk forgalomba Magyarországon, a hozzá fűződő OÉTI és ÁNTSZ 36/2004 (IV.26.) számú rendelkezéseivel összhangban.


Minőség

A Shop Builder az Agmatin forgalmazását megszüntette, de nem is mert ennek oka.L-citrullin és Citrullin malát  ismertetése

A sportolókat elsősorban a citrullin-malát nitrogén-oxid szabályozó szerepe érdekli. Azért is említem ezt az első helyen, mert a táplálék kiegészítők piacán mostanában jelentek meg a különféle NO fokozó termékek, amelyek lényegében L-arginint, és/vagy egyéb arginin sókat tartalmaznak, A mai napig a leghatékonyabbnak bizonyultak a NO termelés fokozására. A tudományos körökben jól ismert, hogy az L-arginin alapvető a NO termelődéséhez, valamint más metabolikus reakciók katalizátora is, pl. hatással van az inzulintermelésre, a kreatinszintézisre és számos más hormonális tevékenységre.


A jelenlegi NO fokozó termékek nem tartalmaznak citrullin-malátot. A citrullin hatásainak jó része annak tudható be, hogy emeli a vérplazma argininin szintjét. Az pedig külön említésre méltó, hogy mindezt hatékonyabban teszi, mintha magát az arginint szednénk kiegészítőként.


Semmi kétség, hogy van miért lelkesedni, amikor a citrullin-malát teljesítménynövelő hatásáról és működéséről kerül szó. Egy újabb kutatás további előnyeit tárta fel, ez pedig nem más, mint az aerob energiatermelés elősegítése. A citrullin-malátot használó csoport esetében edzés közben megnövekedett ATP (adenozin-trifoszfát, a sejtek fő energiaforrása) szintézisről, valamint edzés után javuló foszfokreatin regenerációról számoltak be. A citrullin-malát szedésével tehát egyre tovább és tovább bírhatjuk a gyűrődést... Elfelejtve az aerob küszöböt! Ez a hatás valószínűleg a Krebs-ciklusban is szerepelő malát összetevőnek köszönhető elsősorban.

A citrullint almasavval kombinálva kapjuk meg a citrullin malátot. A citrullin aminosav megtalálható a görögdinnyében (Citrullus lanatus), míg az almasav egy szerves sav, amely bőségesen fellelhető a természetben (például a gyümölcsökben). Számos fehérje tartalmaz citrullint, és mindkét hatóanyag kulcsfontosságú köztes anyag a metabolikus-ciklusokban. Az étrend kiegészítése citrullin maláttal népszerű gyakorlat olyan testépítők és más sportolók körében, akik kemény edzéseket végeznek.

Pérez-Guisado J1, Jakeman PM.Citrulline malate enhances athletic anaerobic performance and relieves muscle soreness. PubMed

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20386132Adagolás

Naponta 3 Citrulline Malate kapszula bevétele ajánlott 60 perccel edzés előtt. Almasav (malát) képlete 

A citrullin malát a citrullin és a malát keveréke, amelyből a citrullin a karbamid ciklusban szerepet játszó nem esszenciális aminosav, a malát pedig a trikarbonsav ciklus, vagy más néven citrátkör köztes terméke. Mindkét anyag természetes módon előfordul az étrendünkben. A citrullin a savasodás és a magas ammónia szint kivédésében is hatékony segítséget nyújthat, használatának eredményeképpen a szervezet működését hátrányosan módosító ammónia is gyorsabban távozik szervezetünkből. A malát a Szent-Györgyi-Krebs-ciklusban játszik szerepet, kedvezően hathat a fizikai terhelésből történő regenerációra.


 A citrullin malát fogyasztás szignifikáns csökkenést eredményezett a fáradtság érzésben, 34%-os növekedést eredményezett az edzés alatti oxidatív ATP termelés értékében, és 20%-os növekedést eredményezett a foszfokreatin edzés utáni regenerálódásában, jelezve az oxidatív ATP szintézis nagyobb közreműködését az energia termelésben. Az analízis alátámasztotta az aerob működés javulását, ami annak az eredménye lehet, hogy a malát kiegészítés aktiválta a Szent-Györgyi-Krebs-ciklusban történő ATP termelést.

Figyelemre méltó étrendkiegészítő a citrullin malát, a közeljövőben remélhetőleg még többet olvashatunk az idáig keveset vizsgált sport célú alkalmazásáról.

Tihanyi András dietetikus tudományos hírek rovata

 Forrás: "Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle.", Br J Sports Med. 2002 Aug;36(4):282-9.

Kutatók: Bendahan D, Mattei JP Ghattas B, Confort-Gouny S, Le Guern ME ,Cozzone PJ

 

Citrullin-malátot tartalmazó kiegészítők növelik az arginin és az ornithin koncentrációt a véredben. Az L-citrullin önmagában hatékonyabb, mint az arginin aminosav használata, mert stimulálja a növekedési hormonok kiválasztását és a nitrogén oxid szintézist.

Napjainkban is zajlanak a kutatások a Citrullin maláttal kapcsolatban. Amit biztosan hasznosíthatsz az edzéseid, mindennapjaid során a következők.


Mire jó a citrulin malat?

Szív és érrendszer


Immunrendszer


Anyagcsere


Csont és izomrendszer


Nemi rendszer


Fogyasztásával csökkented az edzés közbeni mentális és fizikai fáradságot.  Aerob mozgás végzés közben segít szervezetednek, hogy az aerob energia folyamatokat részesítsd előnyben. A fokozott energiakifejtés következtében felhalmozódott káros méreganyagokat elszállítja, így nem zomlázad nem lesz olyan mértékű, mint alap esetben.

A fogyasztása után izompumpáltságot, a fáradtság erős késleltetését fogod tapasztalni.

https://peakshop.hu/hatoanyag/citrullin-malat


90 kapszula - 30 adag

Ár 5990 Ft


A terméket gyártó GMP bizonyítvánnyal rendelkezikMellékhatása


Referenciák

 

BeszerzésCITRULLINE MALATE - MYPROTEIN

Gyártó: Myprotein

A termék 100%-os tiszta citrulin malát, és főleg olyan sportolóknak ajánlott, akik intenzív edzést végeznek.

A Citrullin segít a méreganyagok eltávolításában, mint a tejsav és az ammónia, amelyek melléktermékei az intenzív fizikai aktivitásoknak, a fehérje anyagcserének és katabolikus állapotoknak.


Adagolás

Keverjen el 2-2 g Citrulline Malate-ot dzsússzal vagy vízzel és fogyassza naponta kétszer. Az optimális eredmények elérése érdekében a fogyasztását reggel és 45 perccel az edzés előtt ajánljuk. 1 teli adagolókanál 3,5 g-ot mér

Ez a termék 100% citrulin malát, semmilyen más hozzávalót nem tartalmaz


Beszerzés

Az árut a GLS futárszolgálat segítségével szállítjuk ki, amely minden ügyfelet előző nap

SMS-ben értesít, a szállitás napján pedig telefonon. Abban az esetben, ha futár nem találja Önt az adott helyen, úgy a futár még egyszer kézbesíti ki a megrendelt árut, másik időpontban és másik napon.

Megrendelés: Hívjanak minket: 0670 271 0569 telefonon


Fizetés:utánvételi fizetés 

http://gymbeam.hu/rolunk

http://www.myprotein.hu/home.dept

http://www.myprotein.hu/customer-services/contact-us.list

http://www.myprotein.com/our-range.list

My Protein LTD 145-157 St John Street, London, EC1V 4PW***********************
Gyártó / Forgalmazó: Scitec Nutrition

Kiszerelés:90 kapszula

Naponta 3 Citrulline Malate kapszula bevétele ajánlott 60 perccel edzés előtt. 3000 mg adagonként

Ár: 5690 Ft

Személyes áruátvétel budapesti irodában

INGYENES! - Természetesen személyes átvétel esetén nincs szállítási költség!
Budapesti irodánk: 1139 Budapest, Forgách u. 19. (Gold Irodaház)
Nyitva tartás: H-P: 9-18 óra között
Telefonszám: 06-20-900-08-64

http://shop.builder.hu/citrulin-malat/scitec-nutrition-citrulline-malate-90-kap-p7691