A krónikus obstruktív légúti betegség COPD és következménye a krónikus bronchitis és a tüdőtágulat. Válasz olvasómnak 100. szám

Kedves Olvasó írja
T.Doktor Ur! COPD beteg vagyok, 3. stádiumban. Mi segítene az állapotomon? - 15 féle gyógyszert szedek, oxigén óránként. Segíthet-e a Tafedim gyógytea? Ha ülök teljesen egészségesnek érzem magam, terhelésre fulladok, ilyenkor a Foster segít. Nem köhögök, néha kevés váladékot. Segíthet-e a Tafedim gyulladás gátló tea? Tisztelettel: Dué

Válasz
Mint ismeretes a Foster inhalációs gyógyszer két komponensű. Az egyik szteroid alapú, aminek számos kedvezőtlen hatása van. Más gyógyszerekkel együtt használva a F-t csökkenti a kálium szintet, magas vérnyomást okozhat. A Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek (L-dopa), a pajzsmirigyműködés pótlására szolgáló gyógyszer (L-tiroxin) szedése Foster együttes használatával kedvezőtlen. Szóval a példaként említett eseteken kívül még számos más problémát okozhat, ezért a Foster használata óvatosságra int. A Tafedim teát gyomor és bél betegségek kezelésére isszák, lehet hogy egyes esetben kedvező eredménnyel, de ez tüdőbetegségekre bizonyosan nem alkalmas.
Kezelésére én számos más megoldást javasolnék, noha nem vagyok orvos. Ha a dolgozatomban említett eljárások közül választ, úgy azt kezelő orvosával célszerű lenne megbeszélni, noha kevés az olyan orvos, aki alternatív megoldásokat támogat. Ezek után kérem olvassa el, amit felkérésére az Ön számára készítettem

 


WHO – 1990-ben a COPD a 6. halálok volt
WHO – 2020-ban a COPD a 3. halálok lehet
Magyarországon a tüdőgondozók nyilvántartásában szereplő betegszám 110 000
(a becsült betegszám 4 - 500 000)

Legfőképpen és legtöményebben a dohányfüst szennyezi a tüdőt. Csakhogy nem minden esetben tehetők felelőssé pusztán a környezeti tényezők, hiszen a dohányosok sem egyformán érzékenyek, és az egészséges körülmények között élők is megbetegedhetnek COPD-ben - igaz sokkal ritkábban.

Kell lennie tehát genetikailag meghatározott hajlamnak is. A genetikai okok közül pontosan ismert egy ritkán előforduló genetikai hiba, az alfa-1-antitripszin (AAT, más néven alfa-l-proteáz inhibitor) nevű enzim hiánya. Az ATT szerepe megvédeni a tüdőfal rugalmasságát biztosító elasztint. Ezen enzim hiányában a tüdőfal sokkal sérülékenyebb, és hajlamosabb a tüdőtágulásra. Az enzim a vérben is kimutatható, és az a szerepe, hogy gátoljon egy másik enzimet, az elasztázt, ami a tüdőhólyagocskák rugalmas falának felépítésében résztvevő elasztin nevű fehérje lebontását végzi.

A COPD-ben egyszerre van hörghurut (krónikus bronchitis) és tüdőtágulat (emfizéma)
Mivel a légutak összeszűkülnek, esetleg elzáródnak, ezért a beteg nem tudja maradéktalanul kifújni az elhasznált levegőt. A felesleges levegő bent marad a tüdőben a kilégzés után, így a szervezet nem jut elegendő oxigén dús levegőhöz.
Mivel a hörghurut a COPD kisérője, ezért néhány szót szólunk a hörghurutról

Hörghurut
A hörghurut (bronchitis) a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti. Az idült hörghurut (krónikus bronchitis) a hörgők olyan tartós gyulladását takarja, melynél az évek folyamán szerkezeti változás is kialakul a hörgők falában, és komoly légzésfunkciós zavarokkal jár.

Az idült hörghurut estében két egymást követő évben legalább 3 hónapon át fennálló köpetürítéssel járó köhögés jellemző. A vezető tünet a produktív (köpetürítéssel járó) köhögés, mely általában reggel néhány milliliteres nyálas (mucinózus) váladékot jelent.
Ha emfizéma is társul a hörghuruthoz a vezető tünet az egyre fokozódó nehézlégzés, a köpet mennyisége kevesebb is lehet. 
Az obstrukció kifejlődésében szerepet játszik a hörgőnyálkahártya gyulladásos megvastagodása, a hörgők eltömődése nyákkal, a hörgők ürege belülről szűkül. Ezek a tényezők a belégzésben, de különösen a kilégzésben nehezítik a levegő áramlását,

A rossz légcsere miatt fokozódik a vérben a széndioxid mennyisége és csökken az oxigén mennyisége. Rossz immunrendszerű emberekben (idős egyének) a gyulladás rendszerint nem áll meg a nagy és középesen nagy hörgőknél, hanem a folyamat a kis hörgőket is érinti, melyek nyákkal, gennyel eltömődnek. A gyulladás könnyen a környező tüdőparenchimára terjedhet és tüdőgyulladás alakul ki.

Ha a gócos gyulladás sok hörgőcskét és annak környezetét érinti, akkor heveny légzési elégtelenség jön létre. a krónikus gyulladás hatására és a hörgők falában hegesedés (fibrózis) alakul ki.

Gyógymódok
Az idült bronchitises, emfizémás betegek rendelkezésre álló gyógymódok közül csak a dohányzás elhagyásáról és az oxigénterápiáról bizonyult be egyértelműen hogy valóban kedvező hatású a kórlefolyásra. A többi terápiás lehetőség csak enyhülést hoz, de a folyamat előrehaladását nem akadályozza meg.
Idült légúti szűkületben hörgőtágítók adhatók
Amíg nem alakul ki szívbetegség, fontos a rendszeres testmozgás és a helyes légzéstechnika megtanulása (belégzés alatt a hasfal kifelé mozgása) A krónikus bronchitises emfizémás betegek számára rendelkezésre álló gyógymódok csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, de a beteget nem gyógyítja meg, csak lassítja a folyamat előrehaladását. Az idült hörghurut kezelése nem gyógyítja meg a betegséget, csak lassítja a folyamat előrehaladását.

Előnyös lehet az évenkénti influenza elleni védőoltás és a pneumococcus-vakcina beadatása. A Pneumovax 23 oldatos injekció egy pneumococcus oltóanyag. Az oltások arra szolgálnak, hogy megvédjenek a fertőző betegségektől. 
A Pneumovax 23 oldatos injekció adható influenza-védőoltással egyidejűleg, ha azokat különböző oltási helyekre adják be. A legtöbb ember mindkét oltásra képes egyidejűleg reagálni, és ezáltal mindkét fertőzéssel szemben védetté válik.
https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/pneumovax_23_oldatos_injekci/12457

COPD kialakulása
A COPD fokozatosan alakul ki, és korai formájában nagyon nehéz felismerni, ugyanis szinte alig okoz tüneteket. A betegség korai fázisában a légszomj leggyakrabban fizikai tevékenység során jelentkezik; a betegség előrehaladásával azonban a légszomj már nyugalomban is észlelhető. 

A COPD tünetei, különösen a légszomj, ahhoz vezet, hogy az illető kerüli a megerőltető tevékenységeket, a fizikai aktivitást. Így a betegség jelentősen korlátozza az illetőt a normális napi tevékenységében, például a lépcsőn való járásban, a háztartási teendők ellátásában, de később már akár a sétálásban, zuhanyzásban, öltözködésben is. Ez súlyosan rontja a beteg életminőségét. Az fizikai erőnlét hanyatlása miatt még tovább romlik a légzőszervek kondíciója, ez pedig terheléskor nagyobb légszomjhoz, izomfáradáshoz vezethet. Néha időszakosan a tünetek annyira rosszabbodnak, hogy a betegnek soron kívül fel kell keresnie az orvosát, esetleg sürgősségi osztályra kerül.

Mibe hal bele egy COPD-s?
A betegség az évek során előbb rokkantságot, majd halált okoz, de általában nem fulladás okozza a beteg halálát, hanem az állandó oxigénhiány miatt a létfontosságú szervei mondják fel a szolgálatot, illetve az ágyhoz kötöttség miatt tüdőgyulladás, vagy a felfekvések miatti általános fertőzések vezetnek halálhoz.
Ahogy a betegség előrehalad, úgy romlik a légzésfunkció, emiatt egyre kevesebb dolgot képes a beteg megcsinálni, a betegség korlátozza abban, hogy részt vegyen a család életében. Ez félelemhez, szorongáshoz, frusztrációhoz, elszigetelődéshez és depresszióhoz vezethet.

Az előrehaladottabb COPD-t leggyakrabban erős hörgőtágítókkal, kortikoszteroidokkal valamint oxigénterápiával kezelik.
A betegség krónikus jellege és a rokkantsági tünetek miatt a COPD jelentős terhet ró azokra is, akik a betegségben szenvedő barátaikat vagy családtagjaikat gondozzák.

Oka

Kezelése
A COPD-s betegeknek érdemes betartaniuk az alábbi tanácsokat, melyeket a Minnesota államban működő Mayo Klinika tett közzé a témával foglalkozó hírlevelében.

A COPD-t gyógyítani nem lehet, azt viszont el lehet érni, hogy az állapot minél lassabban romoljon, a beteg minél könnyebb életet élhessen

A korán diagnosztizált betegek esetén rendelkezésre áll olyan inhalációs kezelés, ami a légzésfunkció-vesztés ütemét csökkentheti. A későbbiekben erre már nincs mód, azonban vannak olyan inhalációs készítmények, amelyek nagyon hatékonyak az akut állapotromlás megelőzésében, ezáltal javul a beteg életminősége és csökken a kórházi befekvések száma. Ezek fenntartó kezelések, amik akkor hatékonyak, ha rendszeresen alkalmazza őket a beteg, attól függetlenül, hogy aznap épp panaszos vagy sem.

Az általános gyulladásgátlás egyelőre nem tűnik hatékonynak a teljes COPD-s betegpopulációban, bár van már törzskönyvezve egy szisztémás, tablettás foszfodiészteráz-4-gátló készítmény a krónikus bronchitiszes fenotípusban. A legfontosabb azonban az inhalációs kezelés, amely részben hosszú hatású hörgőtágítás több támadásponton, részben lokális gyulladásgátlás inhalációs kortikoszteroidokkal.

Leginkább a kardiológusokkal való jó együttműködés a fontos. A COPD elsősorban fulladással járó betegség, ezért a betegek először gyakran kardiológiára kerülnek. Ma már a szívgyógyász kollégák, ha nem találják a fulladás kardiális okát, gyakran átküldik pulmonológushoz a beteget. A kardiológus és a pulmonológus szakmai társaságok között van is egy ilyen irányú együttműködés, és sok előrehaladás történt ezen a téren az elmúlt években. 

Hörgőgyulladás
A Pneumovax 23 oldatos injekció adható influenza-védőoltással egy időben, ha azokat különböző oltási helyekre adják be. A legtöbb ember képes mindkét oltásra egy időben reagálni, és ezáltal mindkét fertőzéssel szemben védetté válik.
Az idült hörghurut kezelése nem gyógyítja meg a betegséget, csak lassítja a folyamat előrehaladását
A köhögés csillapítása, főleg ha köpetürítéssel jár, nem szabad elnyomni gyógyszerekkel. Antibiotikum akkor adható, ha a láz tartóssá válik és a köpet gennyes jellegű sárgásfehér vagy sárgászöldes.
Az emfizéma és az idült bronchitis gyakran együttesen fordulnak elő. Emfizémában a tüdő normál szerkezetének pusztulása figyelhető meg. Az léghólyagocskák falának elvesztése miatt különböző méretű légzsákok alakulnak ki, ez a gázcsere felület méretének jelentős csökkenését jelenti. Kilégzéskor a támasztékukat vesztett légutak nagyfokú összeesése figyelhető meg.
Ha a gócos gyulladás sok hörgőcskét és annak környezetét érinti, akkor heveny légzési elégtelenség jön létre. Későbbi kockázatot jelent a hörgőcskék falát kitöltő fibrinben gazdag váladék kötőszövetes szervülése.
Az erőltetett kilégzés normális körülmények között 4 másodpercnél rövidebb idő alatt teljes. Ez a próba már akkor kóros lehet, amikor a beteg még nem is panaszkodik nehézlégzésről.
Az obstrukció kifejlődésében szerepet játszik a hörgőnyálkahártya gyulladásos megvastagodása, a hörgők eltömődése nyákkal, a hörgők ürege belülről szűkül. Ezek a tényezők a belégzésben, de különösen a kilégzésben nehezítik a levegő áramlását, amely a kilégzési áramlás lassulásában nyilvánul meg. Nehézlégzés a légutak elzáródása következtében jelentkezik.
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/horghurut/39

A hirtelen állapotrosszabbodás (exacerbáció) 
A hirtelen állapotromlás (exacerbáció) a betegség jellegénél fogva idővel minden COPD-s betegnél kialakul. A célunk az, hogy ez minél ritkábban és minél enyhébb formában forduljon elő. A megelőző szerek gondos használatával, a rendszeres kondicionáló mozgással, a fertőzések lehetőség szerinti kerülésével és megelőzésével, illetve a dohányzás elhagyásával csökkenthető a súlyos állapotrosszabbodás kialakulásának a kockázata.

Az antibiotikus kezelést kizárólag a fertőzés fennállása idején kell végezni. Általában tablettás kezelés elegendő szokott lenni, azonban elsősorban a kórházi ellátást igénylő súlyosabb eseteknél, injekciós kezelés is szóba jön

Általában reggel egy adagban kapja a beteg a szteroidot, amelyet legtöbbször 1–2 heti kezelés után csökkentünk le, majd szüntetünk meg és állunk vissza a lényegesen kevesebb mellékhatással járó inhalációs beviteli formára.

A cisztein tartalmú váladékoldók segítségével felhígul a hörgőváladék, emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkeznek.

Miben segít?

Beszerzése: L-CISZTEIN 500MG 60 KAPSZULA (G&G)
http://www.elanvital.hu/l-cisztein-500mg-60-kapszula-gg


AMOR SECOKAPSZULA 300 MG, 60 DARAB
Allergiás tünetek/reakciók gyors enyhítése, COPD kezelése, erős antihisztamin, mellékhatások nélkül
Az Amor seco akadályozza a termelését számos olyan anyagnak, amelyek felelősek az asztmás rohamok fellépéséért. Az úgynevezett spasmogénekét, amelyek összehúzódásokat okoznak a tüdőben valamint a hisztaminét, amely kiváltja az allergiás reakciókat illetve az úgynevezett leukotriénekét, amelyekről ismert, hogy ösztönözik a hörgő-összehúzódást és növelik nyáktermelést a légutakban – azaz az asztmás tünetek fellépéséért elsősorban felelős anyagokét. 

Az amor seco dokumentált antiallergiás aktivitású gyógynövény. Gátolja nem csak a simaizmoknak a légutakban, hanem az egyéb izmok görcsös összehúzódását is az egész szervezetben. Ezen dokumentált görcsoldó és izomlazító akciói segíthetnek megmagyarázni, miért használják hagyományosan hátfájás és izomgörcsök esetében is. légzési problémák (bronchitis, krónikus obstruktív tüdőbetegség [COPD], emphysema, túlzott váladék / nyálkahártya)
Gyógyszerkölcsönhatás illetve ellenjavallat nem ismert.
Alkalmanként 1-3 kapszula, kúraszerűen napi 3 x 1-2 kapszula.
Ára: 3290 Ft

Köhögéscsillapítók: A váladékoldók, a hörgőtágítók, a gyulladáscsökkentők és az antibiotikumok általában néhány napon belül képesek a köhögést megszüntetni vagy az elviselhető szintre csökkenteni. A nagy mennyiségű váladéktermeléssel járó folyamatok esetén nem célszerű hagyományos köhögéscsillapítókkal (pl. kodeinszármazékok) lefojtani a mégoly kínzó köhögést 
http://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/leguti-betegsegek/a-copd-kezelese-allapotromlas-eseten/qw8xbtl

Én is COPD-s vagyok?
Magyarországon is a háziorvosoknak merül fel először a gyanújuk, hogy páciensük COPD-s lehet, ha észlelnek bizonyos tüneteket, hallanak panaszokat. A háziorvos öt kérdésre adott válasz értékelésével felállíthatja a betegség gyanúját, és az illetőt szakrendelőbe küldheti kivizsgálásra.

Ha három vagy több kérdésre igennel válaszol a páciens, akkor elküldik légzésfunkciós és egyéb vizsgálatokra, amelyek megmutatják, hogy van-e légúti szűkület, elzáródás, hörghurut, tüdőtágulat.

A tüdőgondozóban kikérdezik a pácienst a kórelőzményekről, dohányzási szokásokról, családban előforduló tüdőbetegségekről, gyermekkori fertőző betegségekről, munkahelyi és lakóhelyi környezeti ártalmakról. Az orvos megkopogtatja és meghallgatja mellkast, majd elvégezteti a légzésfunkciós vizsgálatot, mellkasröntgent, EKG-t készíttet, vérgáz-vizsgálatot kér.
Ezután beállítja a megfelelő kezelést..
A betegek ezen kívül a lehető legnagyobb aktivitással, az izmaik, köztük a légzésben résztvevő izmok karbantartásával, esetleges túlsúlyuk csökkentésével segíthetnek a legtöbbet.

A nagy légutakban lévő váladék fellazítása a célja a mellkas ütögetésének, rázásának, vibrációjának. Zárt ujjakkal, harang alakú tenyérrel, laza csuklóval végzik ezt a sajátos "klopfolást"). A mellkasi fizikoterápia segédeszköze a Flutter és PEP maszk: használatuk során az ellenállással szembeni kilégzés csökkenti a légúti zavart.

PEP maszk hatékony légzőizom erősítő eszköz.
PEP (Positive Expiratory Pressure) = pozitív kilégzési nyomás. Olyan váladék-lerakódással járó akut és krónikus tüdőbetegségek kezelésére , mint pl.: - Cisztás fibrózis- Krónikus bronchitis, - Asztma

A be és kilégzéssel szemben behelyezett szelepek ugyanolyan ellenállást jelentenek a légzőizomzat számára, mint egy kézben tartott súly a kar izomzatának. Az ellenállással szemben működő harántcsíkolt izom, az ellenállás mértékétől függően állóképességének, erejének fokozásával adaptálódik az edzés inger hatására. A légzőizomzat erejének és állóképességének pedig döntő jelentősége van a betegség progressziója szempontjából.
A PEP szett egy maszkot, egy be- és kilégzési egyirányú szelepet és 8 különböző méretű ellenállást tartalmaz. A termék OEP támogatott

Terméknév: PEP/RMT maszk
Indikáció: Mucoviscidosis, asthma bronchiale, krónikus bronchitis, bronchiectasia, postoperativ atelectasia, emphysema, légzőszervi neuromuscularis megbetegedések.
Szakképesítési követelmény: tüdőgyógyászat,

Bruttó térítés: 18161 Ft Netto térítés: 14300 Ft
Felírható mennyiség: 12 hónap / 1 db
Támogatás 80%
http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310141267&termek=pep-rmt-maszk

A PEP / RMT készlet légzési segédeszközök a kilégzési és belégzési gyakorlatokhoz.
A PEP-vel (pozitív kiáramlási nyomás) végzett légúti gyakorlatok, a tüdő akut és krónikus betegségeiben szenvedő betegek szekréciójának megszüntetésére irányulnak. Az RMT (légzőszervi izomépítés), a légúti izom edzésére szolgál, és a gyakorlat a légzési nehézség enyhülést okozza. Az opcionálisan rendelkezésre álló PEP/RMT manométerrel meghatározható a megfelelő bemeneti és kilégzési ellenállás 

LibAirator® sóterápiás készülék LIB-111-W
Légúti panaszok megelőzésére és alternatív / kiegészítő kezelésére:
• légúti allergia (szénanátha, rhinitis allergica), különösen orrdugulás • légzési nehézség okozta alvásproblémák, horkolás • gyakori köhögés, különösen éjszaka •  megfázás, nátha • légcsőhurut • krónikus, huruttal járó orr-, torok- és gégegyulladás • heveny hörghurut • krónikus hörghurut • krónikus és visszatérő arcüreg- / orrmelléküreggyulladás (sinusitis) • COPD • asztma • csökkent immunitás miatti légúti panaszok • szilikózis • cisztás fibrózis • középfülgyulladás
https://www.libairator.com/

A légzésgyakorlat
Ülj kényelmesen, legyen a tartásod egyenes, az orrlyukaidat el kell zárni. Fújd ki a levegőt mindkét orrlyukadon, utána zárd be a jobbat a hüvelykujjaddal. A bal orrlyukon vegyél mély levegőt, és közben lassan számolj el 4-ig. Ezután zárd be a bal orrlyukadat is, engedd el a jobbat és fújd azon ki a levegőt.
A következő levegővétel a jobb orrlyukon keresztül történjen, pont fordítva. Ez volt eddig egy kör. Kezdd az elején 3 körrel, utána fokozatosan növeld ezt a mennyiséget.
Ne feledd!     

Mellkas ütögetés
A nagy légutakban lévő váladék fellazítása a célja a mellkas ütögetésének, rázásának, vibrációjának. Zárt ujjakkal, harang alakú tenyérrel, laza csuklóval végzik ezt a sajátos "klopfolást").

A mellkasi fizikoterápia segédeszköz
A Flutter és PEP maszk: használatuk során az ellenállással szembeni kilégzés csökkenti a légúti zavart.

Irányított köhögés
A nyugalmi légzésnél mélyebb belégzés után akaratlagosan végezve a gyors légáramlás nyíró ereje eltávolítja a váladékot a nyálkahártyáról.

Forszírozott kilégzés
1-2 hirtelen gyors lehelés, erőltetett kilégzés nyitott gégebemenettel, has prés alkalmazásával. Ez a módszer a köhögésnél kevésbé fárasztó és ritkábban provokál hörgőgörcsöt, kisebb mértékű a dinamikus légúti nyomás. Azoknak ajánlható, akik nem képesek erőteljes köhögésre, csak "köhécselésre".

Légzést elősegítő tornagyakorlatok
A gyakorlat a mellkas merevségének oldására, más része a légzésben résztvevő izmok erősítésére, illetve a mellkas tehermentesítésére szolgál.
A hasi illetve a mélylégzés elsajátítása, a rekeszizom működésének tudatos irányítása, a helyes légzésritmus kialakítása, a lassú kilégzés kontrollálása hatékonyabb és egyben kíméletesebb izommunkát tesz lehetővé, csökkenti a nehézlégzést.
A szakemberek a kilégzés javításához a kilégzőizmok erősítését, és az ellenállással szemben végzett légző-gyakorlatokat ajánlják (pl. gyertyaoltás fújással, tollfújás, pingponglabda fújása).

Kórképek, amelyekben gyógyászati segédeszközök szükségesek
Asthma bronchiale BNO: J45.00, J45.90 COPD BNO: J44.10, J44.80, J44.90
Cysticus fibrosis, bronchiectasia BNO: J48H0
Tüdődaganat BNO: C34.0, C34.10, C34.20, C34.30, C34.90
Légzési elégtelenség-Oxigénkezelés BNO: J96.00, J96.10, J96.90

Légzés gyakorlatok
Pulmo-Gain belégzőtornás eszköz RE 400100

A légzés erősségétől függően a golyócskák megemelkednek, ezáltal követheti a légzés erősségének nagyságát.

Alkalmazás:
Helyezze az eszközt a szája magasságába, és a használat előtt fújja ki a tüdejéből a levegőt.

Flutter / Légzőtorna  => Pulmotrainer készülék

Rendszeres használata ajánlott: 

Használata

A BUTEYKO™ légzési MÓDSZER

Dr. Konstantin Buteyko által az 1950-es években megvalósított módszer célja, hogy számos légzés okozta egészségügyi rendellenességet megoldjon a légzés normalizálása révén.
Hatására javul a szervezet vér- és oxigénellátása. Ettől ellenállóbb lesz és szinte minden betegséget könnyebben legyőz. Megszűnik a köhögés, a fulladás, nehéz légzés, szervezet átáll egy egészségesebb működésre. Javul a keringés, az anyagcsere, normalizálódik a vérnyomás, a pulzus, a vér pH értéke, a testsúly stb. Csökken a stressz, javul a koncentráció, a közérzet, a terhelhetőség, jobb lesz az alvás, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz felnőtt, gyerek egyaránt.
Már az első egy-két hétben drasztikusan csökkennek az asztmás tünetek. Nem lesz szükség többé hörgőtágító, légzéskönnyítő spray-re, később pedig csökken a szteroid szükséglete is.

A Buteyko-módszer nagyon egyszerű. A gyakorlatok célja, hogy kevesebb oxigént lélegezzünk be és kevesebb szén-dioxidot lélegezzünk ki. Ez viszonylag könnyen megvalósítható, például azzal, hogy hosszabb szüneteket tartunk két légzés között Lao-ce szerint: “Az okos ember úgy lélegzik, mintha nem is lélegezne.” Ez egybevág Buteyko állításával, miszerint a nagy mennyiségű levegő ki- és belégzése egészségtelen, a “felületes”, kis mennyiségű, a valódi igénynek megfelelő levegő beszívása a helyes légzés Aki fél – pl. a repüléstől vagy vizsgától –, túl sok oxigént lélegzik be és túl sok szén-dioxidot fúj ki. Ennek sokszor pánikroham a következménye.

A hiperventiláció oka lehet azonban a sok beszéd a szájon keresztül zajló légzéssel, vagy a has behúzása hiúságból vagy a szűk ruhák miatt

Légzési gyakorlat
Napi egy 20 perces gyakorlatsorozat a minimum, amit el kell végezned – úgy, hogy közben relaxálsz, és megfigyeled a légzésedet – azért, hogy berögzüljön a nappal és az éjszaka hátralévő részére is. Állapotod javulásához legalább ennyi időt rá kell szánnod a gyakorlásra, de az ideális a napi kétszer fél óra. Néhány hét után, előrehaladásod függvényében, a légző gyakorlatokat egyéb tevékenységek, például olvasás, tévénézés vagy autóvezetés közben is végezheted.

  1. Mérd meg, majd jegyezd fel a pulzusodat.

  2. 4-5 perc csökkentett légzés.
  3. 1-2 perc pihenés normális légzéssel. (Túllégzés és nagy levegő nélkül!)
  4. 4-5 perc csökkentett légzés.
  5. 1-2 perc pihenés normális légzéssel. (Túllégzés és nagy levegő nélkül!)
  6. 4-5 perc csökkentett légzés.
  7. 1-2 perc pihenés normális légzéssel. (Túllégzés és nagy levegő nélkül!)
  8. 4-5 perc csökkentett légzés.
  9. 1-2 perc pihenés normális légzéssel. (Túllégzés és nagy levegő nélkül!)

Mérd meg ismét a pulzusodat, és hasonlítsd össze a gyakorlatsor kezdetekor mérttel.
Ha jól csináltad, a végén mért pulzusszámod 5-tel, 7-tel kevesebb, mint az elején mért. Ha nem így történt, akkor valószínűleg túlerőltetted a légzésed csökkentését, és ettől feszült lettél. Ha ilyet tapasztalsz, legközelebb csökkentsd a gyakorlatok intenzitását.

A brisbane-i Mater Hospital klinikai kísérletet végzett a Buteyko módszer eredményességéről. Eszerint a tanfolyamot követő 3 hónap elteltével

Az egészség javulásának jelei, a megnövekedett belső nyugalom, és koncentráció; a jobb alvás és a több energia a kávé-, csokoládé és egyéb élelmiszerek iránti függőség csökkenése. testsúlyának a helyes irányba történő elmozdulása. .

A módszer hatásosságát sok országban vizsgálták már, mind hasonlóan sikeres eredményt adott, mint az első1994-ben Ausztráliában végzett tudományos kísérlet. Ezt C. Mitchell professzor és Dr. S. Bowler vezette a brisbane-i Mater Klinikán, az Ausztrál Asztma Alapítvány (Australian Assoiation of Asthma Foundation) támogatása mellett. Több sikeres klinikai kísérlet zajlott Oroszországban is, ott már 1983-ban hivatalosan elfogadták a Buteyko módszert.
Amikor rendes körülmények között lélegzik valaki, a hemoglobin (az oxigén fő szállítója a testben) 96-99%-ban telített lesz oxigénnel. Amikor több levegőt vesz, ezzel az oxigén-telítettséget kismértékben növelheti ugyan, viszont széndioxidot veszít, ami létfontosságú az oxigén hasznosításához.
Ha a test széndioxid szintje leesik, a vörösvérsejtek nem képesek átadni a szállított oxigént a szöveteknek (Bohr-hatás), és ez légszomjat (oxigén-hiányt) eredményez. Ráadásul elegendő széndioxid hiányában az erek is összeszűkülnek és leromlik a vérkeringés. Ennélfogva, minél több levegőt vesz, annál kevesebb oxigént kapnak testének szövetei!

A normál légzési frekvencia a nyugalomban kb. 8-12 légvétel percenként. Sokan közülünk sokkal többet lélegeznek, gyakran akár 25 lélegzetet is, és gyakran a szájon át . Ennek a sekély, mégis gyors légzésnek az okai gyakran szorongással és stresszel járnak. Ez a légzési szokás többnyire észrevétlenül megy, de ennek ellenére alacsony fokú hiperventillációt okoz, ami felborítja az oxigén és a CO2 egyensúlyt.

Tíz emberből kilenc helytelenül lélegzik és fel sem merül benne, hogy ezzel mennyit árt magának. Allergiát, asztmát, COPD-t, szívbetegséget, magas vérnyomást, fejfájást, pánikbetegséget, apnoe-t, horkolást, de még túlsúlyt is okozhat a hibás légzés, a fellépő oxigénhiány miatt. Dr. Buteyko légzési módszerével ezek a kórfolyamatok visszafordíthatók és a tünetek (köhögés, fulladás, nehézlégzés, orrdugulás, alacsony terhelhetőség, alvási problémák stb.) átlagosan 70-80%-kal csökkennek már a tanfolyam alatt. A Buteyko módszert elsajátító betegek nemcsak a különféle betegségeik tüneteitől szabadulnak meg, de számos egyéb pozitív „mellékhatást" is tapasztalnak, úgymint a tartósabb, jobb koncentráció; megnövekedett belső nyugalom (kevesebb stressz); nyugodtabb, pihentetőbb, mélyebb alvás; sokkal több energia; nagyobb munkabírás; magasabb fizikai terhelhetőség; kevesebb félelem; több önbizalom; sokkal jobb életminőség; nagyobb életkedv; boldogabb élet. Ezért aztán Buteyko professzor légzési módszere mindenkinek hasznos, nemcsak betegeknek.

Buteyko tréning
Ez egy hetente ugyanazon a napon tartott háromnapos (napi 7-8 órás) oktatás egy képzett Buteyko terapeuta vezetésével. Minden alkalomnak van elméleti és gyakorlati része is. A gyakorlatok helyes végrehajtását a Buteyko terapeuta felügyeli és javítja, ha szükséges. A résztvevők kapnak egy CD-t és egy részletes kézikönyvet, a további gyakorlás támogatásához.

KONTROLL-SZÜNET Ez a légzéstechnika egyik alapeleme, ami nem más mint az az idő, amit akkor mérünk amikor normális kilélegzést követően beszüntetjük a levegővételt és megmérjük mennyi idő múlva érezzük a légszomj első jelét A legtöbb asztmás embernél ez 10 - 20 másodperc A normális érték 1 perc körül volna. Lassan, idővel ez az érték egyre javulni fog a közérzettel együtt. 

MAXIMUM-SZÜNET Ez a másik légzéstechnikai alapelem. A személy normális kilégzés után beszünteti a lélegzést, ekkor felügyelet mellett visszatartja a levegővételt a maximum ideig és megméri ezt az időt. Ezután ismét csak lassan és visszafogottan kell tovább lélegezni. A lassú, visszafogott lélegzés elsajátítása után ez az érték fokozatosan javulni fog a későbbiek során, bár az előbb említett kontroll-szünet az igazi mérvadó a sikerhez.
Enyhébb és közepesen asztmás esetekben 2 - 4 alkalommal naponta végezzünk speciális légzés-gyakorlatokat az állandóan visszafogott légzés tetejére. Súlyosabb betegeknél naponta 3 - 5 alkalommal, később persze javulásnál kevesebbszer. A legsúlyosabb eseteknél több hónapra is szükség lesz, de enyhe asztmánál akár 5 nap is meghozza a változást. 
A speciális gyakorlatok 20 - 30 percig tartsanak, több légzés beszüntető gyakorlattal és köztük 3 perces csökkentett légzési pihenőkkel. A csökkentett légzés azt jelenti, hogy kisebb levegőket veszünk és ritkábban, mint jólesne. Ezt csak nagyon ellazult, meditatív állapotban lehet végrehajtani.

A Buteyko-féle speciális légzés gyakorlat a következő:
Lehetőleg étkezés előtt, nyugodt, meditatív állapotban végezve

1. Mérje meg a pulzusát 15 másodpercig, és szorozza be 4-el. (ideális 60 vagy kevesebb)
2. Kontroll-szünet
3. 3 perces csökkentett légzés
4. Maximum-szünet
5. 3 perces csökkentett légzés
6. Kontroll-szünet
7. 3 perces csökkentett légzés
8. Kontroll-szünet
9. 3 perces csökkentett légzés
10. Maximum-szünet
11. 3 perces csökkentett légzés
12. Kontroll-szünet
13. 3 perces csökkentett légzés
14. Pulzus-mérés

http://www.kassamed.hu/hasznos-tanacsok/butejko-fele-legzestechnika/14272/