Étrend kiegészítőkről, amit forgalmazónak, fogyasztónak tudnia kell


Elöljáróban  szeretném újólag felhívni a figyelmet arra, hogy ennek a www.nelegybeteg.hu web oldalnak nem érdeke, hogy az olvasók valamilyen terméket megvegyenek, hiszen nincs web áruházunk, és semmiféle elkötelezettségünk vagy üzleti kapcsolatunk  az étrend kiegészítőket gyártó/forgalmazó cégekkel vagy az interneten nagy számban elérhető és sokszor orvosi hátterű és tulajdonú web raktárak polcain eladásra váró termékek tulajdonosaival. Célunk a tájékoztatás nyújtása, a legjobb bizonyítékok felsorakoztatása, annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legbölcsebb döntéseket hozhassák meg egészségük érdekében.


Étrend kiegészítő meghatározása

37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet értelmezése szerint: "étrend-kiegészítő: a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására


Az egészség védelmében mit tesz a közegészségügy?

A közegészségügy dolga volna, hogy megfelelő, tudományosan megalapozott ajánlásokkal biztosítsa a népesség megfelelő egészségi állapotát.


Példa  a  zavaros helyzet illusztrálására

Egy Anyuka nyilatkozik: nekem azt mondta a védőnőm, hogy a legújabb ajánlások, kutatások szerint 6 hónapos kora előtt adni kell glutént. Nem jó, ha csak 6 hónapos kora után kap, az meg főleg nem, ha 1 éves kora után. Most ez van. Aztán lehet jövőre egy másik tanulmány alapján megint mást mondanak”

Dr. Bircher-Benner svájci orvos .az általa kidolgozott táplálkozásterápia szigorú gluténmentes diétából áll, amelyben nagy arányban szerepelnek a nyers ételek (súlyosabb esetben kizárólag nyers koszt), a finomított élelmiszerek teljes elhagyása mellett. A gyógyulás után azonban a beteg teljes értékű (feldolgozott, finomított, tartósított élelmiszerektől mentes), gluténtartalmú gabonákat is magában foglaló étrendre térhet át, ellentétben a ma elfogadott orvosi állásponttal, miszerint a lisztérzékeny egy életen át szigorú gluténmentes diétára van kárhoztatva.


Az Országos Gyermek egészségügyi Intézet (OGYEI) új ajánlása szerint a lisztérzékenység megelőzése érdekében napi fél háztartási keksz bevezetése javasolt a baba étrendjébe öt hónapos kortól.

Bár az OGYEI a háztartási kekszet és/vagy a fehér lisztet ajánlja kezdő gluténtartalmú ételként, a háztartási keksz adását az egészséges csecsemő táplálásáról szóló szakmai protokoll nem ajánlja, ami nem is csoda, hiszen a háztartási keksz a búzaliszten kívül cukrot, növényi olajat, glükóz szirupot, térfogatnövelő szereket, sót, aromákat, liszt kezelőszert is tartalmaz.

http://www.cegled.imami.hu/jo-tudni/kisgyermekes-szuloknek-0-3-ev/hozzataplalas-gluten-babanakÉtrend kiegészítők biztonsága A döntés a fogyasztóé!


Terápiás index: mérgező mennyiség / szükséges terápiás mennyiség. Ez a szám minél kisebb annál veszélyesebb.
A mérgező mennyiség meghatározása: az a termék mennyiség, amitől pl. 10 egérből a fele hal meg

 

Példa, ahol a kettős vak próbát alkalmazták
Peet 2004-es összefoglalójában 5 placebo kontrolos
kettős vak próba eredményét összefoglalva megállapítja, hogy skizofréneknél az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA, hatásosak a tünetek enyhítésében.

 

Bernard Gesch és mtsi. 2002-es vizsgálatukban omega-3 adásával egy placebo kontrolos vizsgálatban egy börtönben 35%-al csökkenteni tudták az agresszív támadások számát.

 

Khuan-Pin Su és mtsi. 2003-ban ugyancsak sikeresen kezeltek EPA-val kettős vak próbában depressziós betegeket. Mint írják, „Bár nincs nagy késztetés a gyógyszercégeknél, hogy támogassanak egy olyan nem szabadalmaztatható összetevő, mint az omega-3 kutatását, további adatgyűjtés mind humanista, mind tudományos szempontból kiugró fontosságú, mert az omega-3 kedvező mind biztonsági szempontból, mind azért. mert nem rendelkezik teratogén hatásokkal.”

Szendi Gábor:A mentális zavarok omega-3 elmélete

Megjelent: Dr. Plusz 2006 dec. 37-42. old.


Nagyon sok cég  a megtévesztésre épít és gyors profitra tesz szert azáltal, hogy aztán eltűnjön, amikor a veszélyes szerei miatt felelősségre vonják. Az ilyen cégek „csodaszerként” reklámozva, hatalmas marketing befektetéssel világgá kürtölve adják el a termékeiket. Majd amikor kiderül, hogy a készítményei nem biztonságosak, akkor gyorsan eltűnik a szemünk elől, hogy később új csomagolásban, új névvel ismét piacra dobja bizonytalan eredetű termékeit.

Ezzel pedig nem csak a fogyasztókat károsítja, hanem azokat a tisztességes versenytársakat is, akik valóban hatékony és biztonságos, mellékhatásoktól mentes, hivatalos okmányokkal rendelkező készítményeket gyártanak és forgalmaznak. Akár anyagilag, akár egészségileg károsult a vásárló, szinte biztos, hogy bizalmát veszti az étrend-kiegészítőkkel szemben.

http://www.berthamedical.hu/berthapharma/index.phpNemrég tiltottak be 36-féle sportolás előtt használható szert, amelyek mindegyike az amfetaminhoz hasonló vegyületet tartalmazott. Ez az anyag koffeinnel együtt súlyos szívbetegséget, szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat


Veszélyek elkerüléseForgalmazók felelőssége

A termékeket gyártóknak és forgalmazóknak a felelősége, hogy hirdetéseivel csak a valóságon alapuló állítások szerepeljenek. Ha azt állítják, hogy az általuk ajánlott terápia vagy valamilyen étrend kiegészítő hatásos, akkor azt bizonyítékokkal kell/ene alátámasztaniuk.

 

Jerry Adler, a Newsweek c. tekintélyes amerikai hetilap egyik publicistája és szerkesztője figyelemre méltó újévi fogadalmat tett: "Nem fogok többé beszámolni egyetlen csodálatos, új gyógymódról sem, ha azt nem tesztelték nagy, randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak klinikai próbák révén, melyeket tekintélyes, lektorált orvosi folyóiratokban közöltek" - írta Nagy adag szkepticizmus c. cikkében. Adler hozzáteszi, hogy amennyiben ez azt fogja jelenteni, hogy az olvasók a Newsweekből nem értesülnek majd pl. a csontritkulás, az autizmus vagy a rák legújabb, mágnesezett vizet használó gyógymódjáról, ám legyen - majd a fizetett tévéreklámokból értesülnek róla.

Jerry Adler: Miracle Cure? Be Skeptical
Newsweek 12/1/07

 


A média felelőssége

A média felelőssége, hogy csak a valóságon alapuló állítások szerepeljenek  Ha azt állítják, hogy valamely termék, ajánlott terápia hatásos, akkor azt bizonyítékokkal kell alátámasztani.
A legtöbb alternatív gyógymód hatásosságát, illetve biztonságos voltát nem támasztja alá meggyőző klinikai bizonyíték. A meglévő bizonyítékok részben hiányosak, gyakran kétértelműek és esetenként  nem megfelelően elvégzett kutatásokon alapulnak

Sokszor ellentmondásos elméletek támasztják alá valamely termék hatásosságát  A legtöbb esetben  pedig semmi más nem áll rendelkezésre „bizonyíték” gyanánt, mint a paciensek elbeszélése, gyógyulásuk története.


A média sok esetben rosszul kezeli az alternatív gyógyászattal kapcsolatos híreket.  Ha egy új termék/terápia egy-két beteg esetében ígéretes eredményt produkál, erről máris úgy számolnak be, mintha bizonyított lenne az eredményesség. . A kvázi kedvező eredmény publikálása  vagy a média és a forgalmazó közös anyagi érdekeltségén alapul, vagy a kedvező eredmény esetleg csak a véletlen egybeesésének köszönhető. Példa lehet erre, a Q10 termék, amivel kapcsolatban egyes termék képviselők azt állították, hogy aki rendszeresen szedi ezt a koenzimet, akkor az megállíthatja vagy lelassíthatja az öregedést Azok, akik ezért vásárolták és szedték a Q10-et  az USA-ban,  dollár milliókat dobtak ki az ablakon. Orvosi szaklapok

A tekintélyes orvosi szaklapok időről időre szintén foglalkoznak az alternatív gyógymódokkal. Ilyen szaklapok például a Journal of American Medical Association, New England Journal of Medicine, American Family Physician, Lancet BMJ (British Medical Journal)  Journal of NeurologyInternational Journal of Medical Sciences  Mayo Clinic Proceedings,   Heart  Journal of Nutrition,   CirculationCirculation: Heart Failure  Cancer ResearchDiabetes CareWorld Journal of GastroenterologyJournal of Neurological SciencesAlzheimer's Research and Therapy,   PLoS MedicineNutrition Research Reviews, Journal of Clinical Oncology, European Heart JournalScience, Archives of Internal Medicine, PLoS BiologyCardiovascular ResearchEndocrine ReviewsArteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, Breast Cancer Research 


Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a hagyományos orvosi gyakorlatban egyre többször fordul elő, hogy a műtétek és gyógyszerek mellett egy-egy alternatív gyógymóddal is kiegészüljön a kezelés Egyre több orvos és nővér, valamint egészségügyi szakember ötvözi ezen kétfajta megközelítést, amit integrált orvoslásnak nevezünkA mai emberben fokozódik a kétely, a bizonytalanság és gyakran szorongva tűnődik, kihez forduljon, mit fogadjon el az ajánlatok közül, mi vezet a biztos gyógyuláshoz. Szereket kell szedni,, kezeléseket kell igénybe venni,vagy megvásárolni, gyakran kell változtatni az életmódon.

Hivatalosan az étrend kiegészítőket komplementer medicinának  nevezik, mivel a hagyományos orvosi kezelések kiegészítői lehetnek


Néhány kiragadott példa a  hagyományos gyógyászat kártételeiről

Paracetamolt tartalmaz a Béres Febrilin, a Saridon, a Coldrex, a Panadol, a Rubophen, a Neocitran


A sztatinokat 1987-től kezdték forgalmazni. Azóta gyűlnek az adatok, amelyek azt mutatják, hogy a sztatinok Q10 csökkentő hatása klinikailag jelentős Ma már mindennapos, hogy a körzeti orvos sztatin hatóanyagot tartalmazó készítményeket ír fel számunkra, ha megemelkedett a vér-koleszterinünk, vagy a vér-triglicerid szintünk.
Korábbi vizsgálatok alapján joggal hittük, hogy ez a helyes eljárás, hiszen úgy tudtuk, hogy a sztatinok csökkenteni képesek a vérben a koleszterin és a triglicerid szintet, amelyek megemelkedett szintje valóban növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. a szívinfarktus előfordulásának) rizikóját. Három újabb vizsgálat azonban mindezt kétségessé teszi; azt találták ugyanis, hogy a sztatinok rendszeres alkalmazása egyáltalán nem csökkenti az ilyen betegségekből eredő halálesetek számát. A korábbi pozitív hatást mutató vizsgálatokról pedig az látszik kiderülni, hogy gyógyszercégek általi finanszírozottságuk okán talán nem voltak “semlegesek”. [ABC News]Ugyanakkor a hagyományos orvoslásban megerősödött a bizonyítékokon alapuló gyógyítás (evidence based medicine)  szemlélete  Ennek értelmében az orvosnak egy konkrét  helyzetben a beteg bevonásával olyan terápiát kell választania, amely a tudományos bizonyítékok és klinikai szaktudás alapján  a beteg számára eredménnyel járhat.  Csakhogy a hatékonyságról  a beteg gyakran nincsen meggyőződve. Félelemmel tölti el, ha elolvassa a felírt orvosság  betegtájékoztatóját, miközben gyógyulás ígérnek neki, viszont ezzel egyidőben  nagyon sok veszély (mellékhatás) fenyegeti.


Az etikai állásfoglalások és irányelvek hatástalanok ott, ahol világcégek és sztárügyvédek állnak a megbízóik nevében tudatos hamisítást elkövető kutatók háta mögött. A gyógyszerkutatás függetlenségének alapproblémája, hogy a gyógyszerek kutatását, tesztelését és engedélyeztetését 80%-ban a gyógyszeripar végzi, aki viszont anyagilag érdekelt a végeredményben. A gyógyszercégek anyagi függésben tartják nemcsak az orvosi szakmai szervezeteket, és tudományos folyóiratokat, de fizetett szakembereik jelen vannak az érdekeiket érintő döntéshozó testületekben is.Étrend kiegészítők minőségével kapcsolatos problémák

1./Hiányzó összetevők:
A csomagoláson feltüntetett összetevők nem találhatók meg a termékben


2./ Szennyeződés
A csomagoláson feltüntetett anyagokon kívül veszélyes vegyszerek vagy gyógyszerek is megtalálhatók a készítményben


3./ Különbségek
Ugyanazon készítmény összetétele más és más a különféle gyártóknál, de előfordul, ugyanazon gyártók esetében is.


4./ Recept köteles gyógyszerek
Egyes alternatív étrend kiegészítőben gyógyszerek hatóanyagai mutathatók ki, de ezek nem szerepelnek az összetevők között.


5./ nem elfogadható mértékű eltérés
Ugyanazon termék  különböző mintáinak hatóanyagtartalma más és más Például az egyik gyártó készítményében csak 20%-ban volt jelen a címkén jelzett hatóanyag. Más esetben viszont 3x annyit tartalmazott a hatóanyagból, mint az előírás.


6./ általános állítás
Sokszor nem egyértelmű, hogy egy-egy étrend kiegészítőnek milyen hatást tulajdoníthat a gyártója. Például ilyen általános megfogalmazás is megengedett az USA-ban mint „segít megőrizni a szív egészségét” vagy „megkönnyíti az ellazulást”


A nyugati orvos és gyógyszerész társadalom előítéletei miatt nem folynak elegendő kutatások az alternatív termékek hatásosságának vizsgálatára A gyógyszeripar pedig azért nem vizsgálja a gyógynövények hatásait, mert ezeket a termékeket nem szabadalmaztathatja tehát nem hoz így jelentős hasznot


Mennyiségi korlát

A tolerálható felső beviteli szint, vagy röviden UL, meghatározása bonyolult feladat, és csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú és megbízhatóságú kísérleti adat, teszteredmény áll rendelkezésre. Az UL meghatározásához a kiindulópont az a legmagasabb beviteli szint, amelynél a vizsgálatok még nem észleltek káros hatást (No Observed Adverse Effect Level, azaz NOAEL),

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) két tudományos bizottsága által összeállított, Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals (Tolerálható felső beviteli szintek vitaminokra és ásványi anyagokra) című, 482 oldalas dokumentumban nagyon részletes és alapos leírás található arról, milyen adatok alapján és milyen módon határozták meg a különféle anyagokra (15 vitaminra és 20 ásványi anyagra) az UL értékeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy ha egy anyagnál a bizottságok nem határoztak meg tolerálható felső beviteli szintet, az nem okvetlenül jelenti azt, hogy abból akármennyit lehet fogyasztani veszélytelenül. Csupán annyit jelent, hogy nem állt rendelkezésre elegendő adat az UL érték meghatározásához

Egy étrend-kiegészítő esetében senki sem gondol arra, hogy olyan kockázatokkal kellene számolnia, amelyek miatt előzetes orvosi konzultáció szükséges. Éppen ezért igaza lehet az ÁNTSZ-nek és a bíróságnak abban, hogy a Lenkei-féle készítmények nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, ezért ilyenként nem forgalmazhatóak.

http://szkeptikus.blog.hu/2008/08/11/dr_lenkei_es_a_toleralhato_vitaminbeviteli_szintek
Milyen tényekkel kell szembe néznünk?

A szakszerűtlen alkalmazás mellett komoly problémát jelent, hogy ezek a készítmények a piacra kerülést megelőzően nem esnek át hatósági minőségellenőrzésen. A hatósági kontroll hiánya visszaélésekre, hamisított termékek forgalmazására ad lehetőséget, amelynek következményei a fogyasztókat sújtják. Hasonló, de még több és súlyosabb minőségi probléma jellemzi az engedély nélkül forgalmazott termékeket.


Márka kiválasztás

Azok a termékek, amelyek átmentek az USA Gyógyszerkönyve USP minőséget, tisztaságot, és hatásosságot ellenőrző laboratóriumi szűrő vizsgálaton, és az USP felirat fel van tüntetve rajtuk azok megfelelő minőségűek.

Az USP független gyógyszerészeti szervezet és nem állami ügynökség. Egy kereskedelmi szervezet hasonló teszteket végez és azokat nyilvánosságra hozza a weblapjára feliratkozók számára: www.comsumerlab.com

Ez a szervezet 3 szempont szerint teszteli a termékeket:


Étrend kiegészítők forgalomba hozatala

Az OÉTI csak bejelentési kötelezettség Nem tilthatja meg a forgalomba hozatalt

Európai uniós irányelvnek megfelelően megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette életbe lépett az ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség, ami nem jelent mást, mint az étrend-kiegészítő készítmények címkéjének és adatlapjának benyújtását az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez (OÉTI). A gyártói felelősség alapján a készítmény az OÉTI-nél történő bejelentéssel egy időben a piacra helyezhető.

A közegészségügyi szempontból veszélyesnek ítélt, a fogyasztót súlyosan félrevezető állítással, vagy terápiás hatással ellátott termékek forgalmazását a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási népegészségügyi intézetei jogosultak megtiltani, illetve felfüggeszteni.


https://www.antsz.hu/akadalymentes/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/archivum/sajtokozlemenyek_2013/20130402-etrend-kiegeszitok-hatteranyag.html


A készítmények kifogásoltságának okai között nem engedélyezett vegyületek, negatív listán szereplő gyógynövények, új élelmiszer összetevőnek minősülő anyagok, határértéket meghaladó vitaminok, pszichotróp anyagok találhatóak, melyek egészségre gyakorolt hatása vagy már bizonyított, vagy pedig engedélyének hiánya miatt még nem ismert.

 

Kifogásoltság okai  (a termék megnevezése nélkül)

Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed) érkezett tájékoztatások alapján, a járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei által 2014. évben a felsorolt különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartozó, élelmiszerek kerültek vizsgálatraAmennyiben valaki a fenti termékekkel táblázatban szereplő készítmények forgalmazásával találkozik valamelyik üzletben, illetve különösen az interneten, akkor kérjük, hogy ezt a tényt jelezze az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.(ÁNTSZ)

https://www.antsz.hu/hir1/rasff_kulonleges_tapl_celu_elelmiszerek_20141114.html


Étrend kiegészítők vizsgálatáról

izoflavon  tartalmának vizsgálata

Itt jegyzem meg, hogy egyes vélemények szerint az étrend kiegészítők vizsgálata sokba kerül és ezért hiányos és nem elterjedt tevékenység. Erre a magállapításra az a válasz adható, hogy az étrend kiegészítők forgalmazása virágzó üzletágnak számít és igen nagy profitot termel. Ennek a megszerzett aránytalanul magas jövedelemnek egy részét  a felhasználók védelmét szolgáló  kutatásokra kellene fordítani. Persze azok, akik ezeket a termékeket reklámozzák és forgalmazzák, vagyis akiknek ezekből származik a megélhetésük  -  nem örülnek az effajta megjegyzésnek.

 

Hatásosság bizonyítása kettős vak próbával

 

Matematikai statisztika alkalmazása a hatásosság eldöntésében

Ha a valódi kezelésben részesült csoport és a kontroll csoport eredményei között az eltérés nem jelentős, akkor meg kell állapítani, hogy mi az a minimális különbség, amely mellett a terápia még hatásos. Más szóval honnan tudjuk, hogy melyik eltérésnek van és melyiknek nincs jelentősége?

A véletlen okozta vagy a tényleges eredmény közötti különbség eldöntésére statisztikai számítások állhatnak rendelkezésre. Ha statisztikailag nem elhanyagolható eltérésről van szó, akkor nagyobb annak a valószínűsége, hogy a kedvező eredmények nem a véletlennek köszönhetőek.

A statisztikai számításokban fontos szempont, hogy hányan vettek részt a vizsgálatban. Minél több beteg bevonásával végeztük a vizsgálatot, annál megbízhatóbbnak számít az eredmény. A több bevonása a vizsgálatban viszont azt jelenti, hogy a vizsgálat hosszabb ideig tart és költségesebb.

Persze mind ehhez hozzá kell tenni, hogy egy klinikai próba általában még kevés. Több, egymástól független klinikai próba szükséges ahhoz, hogy tényleg meggyőzőnek tekinthessük az eredményt.

A randomizált kettős vak klinikai vizsgálat módszere nagy előre lépést jelent a hatékonyság és a biztonság vizsgálatában. Ezeket a módszereket egyre gyakrabban alkalmazzák az alternatív gyógymódok vizsgálatában is.

Egy 2005-ben végzett felmérés kimutatta, hogy az alternatív gyógyászat terén végzett randomizált kontrollált vizsgálatok ugyan olyan minőségűek, mint a hagyományos orvostudomány által folytatott kísérletek

Terry P.Klassen, Ba’Pham, et al.: For Randomized controlled trials, the Quality of reports of complementary and alternative medicine was as good reports of convencional medicine Journal of clinical Epidemiology 2005;58:763-768

 

Epidemiológiai vizsgálatok

Az ilyen megfigyelések nem minősülnek randomizált kontrollált vizsgálatnak. Az epidemiológusok adatokat gyűjtenek, pontos felméréseket végeznek, sok kérdést tesznek fel az embereknek az életmódjukról, táplálkozási szokásaikról A vizsgálatok néha rávilágítanak bizonyos összefüggésekre. Bizonyítékról azonban akkor beszélhetnénk, ha a feltevést kontrollált vizsgálattal igazolnák pl.: a borfogyasztók körében ritkábbak a szívbetegségek. Ez esetben a fogyasztók és a nem fogyasztók között kellene összehasonlítást végezni, de ez ideig ez nem történt meg, így a kérdés még eldöntetlen.

 

Metaanalizis

Szubjektív tényezők kiküszöbölésére fejlesztették ki. Ez a statisztikai módszer a nem egyértelmű illetve egymásnak ellentmondó eredménnyel zárult vizsgálatok eredményeit összesíti. Lényege, hogy segítségével újabb széleskörű, több száz beteg bevonásával végzett vizsgálat helyett a már elvégzett kisebb léptékű kutatások eredményei alapján állapítható meg a terápia hatékonysága.

A mataanalízis azonban annyit ér, mint amennyit az eredeti vizsgálatok. Ha azok gyengék, akkor a metaanalízis sem lesz erősebb. Eredményei csak akkor tekinthetők érvényesnek, ha az általa összesített vizsgálatok azonos jellegűek. A gyenge láncszemekből álló bizonyíték attól még nem válik erősebbé, ha további gyenge láncszemekkel egészítjük ki.

 

 

A személyes tapasztalat a hatásosságról

Az esettanulmány, mivel csupán elbeszélésen alapul, nem bizonyítja az adott kezelés hatásosságát. A személyes tapasztalatból levont következtetések nagyon gyenge bizonyító erővel bírnak. Az alternatív gyógyászat javarészt kizárólag ilyen „bizonyítékok” alapján tesz szert egyre nagyobb népszerűségre.

A személyes tapasztalatoknak is van értéke. Ha ugyanis sokan számolnak be javulásról egy adott terápia hatására az elindíthat egy kutatással kapcsolatos munkát. Meglehet, hogy a tudományos vizsgálat igazolni látszik, amit az elmondott tapasztalatokból csak sejteni lehetett. Megjegyezzük azonban, hogy az elbeszélésen alapuló bizonyíték számít legkevésbbé értékesnek, amikor egy terápia hatásosságáról van szó. Minél régebb óta alkalmaz egy közösség egy bizonyos gyógymódot, annál valószínűbb, hogy értékesnek tartják (pl.: szódabikarbóna) A kedvező tapasztalatokról szóló hírek gyorsan terjednek, miközben a kedvezőtlenekre már senki sem emlékszik.

 

 

Prof. Dr Bausell öt éven keresztül volt a Marylandi Egyetem komplementer és alternatív orvoslással foglalkozó központjának kutatási igazgatója.

A Kígyóolaj-tudomány: Az igazság a komplementer és alternatív medicináról c. könyvében azt próbálja megfejteni, melyek azok a logikai és pszichológiai tényezők, amelyek még orvosokat, kutatókat is arra késztetnek, hogy letegyék a voksukat a komplementer és alternatív gyógymódok mellett, annak ellenére, hogy e gyógymódok legtöbbjének működése a placebo hatáson alapul.

E módszerek (mint pl. az akupunktúra, a homeopátia, a gyógyító mágnesek vagy a különféle gyógyteák és étrend-kiegészítők) többségét elsősorban olyan állapotok gyógyítására használják, amelyeknél a szubjektivitás nagy szerepet játszik, mint pl. a fájdalom vagy a depresszió, és ezek az állapotok különösen jól reagálnak a placebóra: az esetek egyharmadában placebo hatására is meggyógyulnak, javulnak. Éppen ezért az olyan vizsgálatok, amelyek nem placebo kontrolláltak, teljesen értelmetlenek és használhatatlanok e gyógymódok esetében.

Soha ne elégedjünk meg azzal, ha valamely gyógymódról olyasmiket írnak, állítanak, hogy

http://www.newsweek.com/miracle-cure-be-skeptical-94611

 

 

A világszenzációként hirdetett magyar őssejt kapszula

Az étrend kiegészítők körül sokszor kialakult zavarokra példaként szolgáljon az alábbi példa, íme:

Az amerikai cég üzleti sikerét irigyelte meg Szabó László, az egri illetőségű, étrend-kiegészítők gyártásával foglalkozó Crystal Institute Kft. tulajdonosa. Így jöhetett létre az együttműködés a Crystal Institute Kft. és a Pécsi Tudományegyetem között, ahol is Ember István egyetemi tanár és Kiss István docens kezdte el az új őssejt serkentőt kikísérletezni. Az általuk kifejlesztett kapszulának is a kékmoszat-kivonat lett az egyik fő összetevője; ezen kívül tartalmaz még pecsétviaszgombát, klorofillt, kendermagot, kukoricát, cápaporcot, és még néhány, szintén a bio-boltok étrend kiegészítő kínálatából jól ismert komponenst.

Ha az őssejtek számának növelése révén ez az étrend kiegészítő számos különböző betegség kezelésére alkalmas, akkor a dolog egyértelmű: ez nem élelmiszer, hanem gyógyszer! Miért forgalmazzák mégis étrend-kiegészítőként?

Azért, mert ha gyógyszernek neveznék, akkor évekig tartó, költséges klinikai tesztek során kellene bizonyítani a szer hatásosságát és biztonságosságát. Erre pedig egy olyan kis kft-nek, mint a szert gyártó Crystal Institute Kft, nincsen sem tőkeereje, sem kockázatvállaló képessége.

Az őssejtfokozó szabad árusítása étrend-kiegészítőként bizonyára bombaüzlet, s az ezt tiltó jogszabályokat is ki lehet kerülni ideig-óráig. De vajon szabad-e tömeges emberkísérletet folytatni, szabad-e élelmiszerként árusítani egy olyan szert, amelynek hatása kétséges, kockázatai viszont óriásiak?

A szer működési mechanizmusát nem ismerjük, sem rövid-, sem hosszútávú hatásairól, mellékhatásairól nem tudunk semmit. Hiszen eddig csak korlátozott állatkísérletek folytak. Amennyiben a kapszula hatása valóban az, amit állítanak róla, akkor csak a megfelelő klinikai tesztek elvégzése után, gyógyszerként volna szabad forgalmazni, és a hosszútávú következmények ismeretében, az előnyök és a kockázatok mérlegelésével, személyre szabott módon, orvosi ellenőrzés mellett volna szabad betegeken alkalmazni.

Azt viszont tudjuk, hogy komoly aggályok vethetők fel a szer biztonságosságával kapcsolatban, s ez hangsúlyozottan igaz a magyar kapszulára, amely a hírek szerint jóval erőteljesebb hatású amerikai elődjénél - ennek megfelelően mellékhatásai is súlyosabbak lehetnek.

Így mi sem mondhatunk mást, mint Eschenhagen professzor: „aki nem akar kísérleti nyúl lenni, az ne szedje ezt a szert.

http://szkeptikus.blog.hu/2007/07/05/rakot_okozhat_az_uj_magyar_ossejtkapszul


Nem követendő példa

Mark Blumenthal, ed. The complete german comission E Monograps: Therapeutic Guide  to Herbal Medicines (Austin, Tex.: American Botanical Council, 1998)Étrend kiegészítők szedése és esetleges ártalmai

Figyelem: Ha valaki túlzónak érzi egy szer címkéjén a jótékony hatással kapcsolatos ígéreteket, vagy mellékhatásokat észlel a termék szedésekor, az ÁNTSZ-hez érdemes fordulnia panasszal.  A  www.antsz.hu oldalon megtalálhatók az intézet kirendeltségeinek elérhetőségei. Az ANTSZ egészségügyi szakemberek, bevonva az OÉTI munkatársait, alaposan megvizsgálják az összetevőket. Ha bizonyítható, hogy megtévesztőek a terméken szereplő információk, megbüntetik a gyártót vagy a forgalmazót, ha az is bebizonyosodik, hogy káros a szer, akár ki is vonhatják a forgalomból.


C-vitamin sem teljesen veszélytelen - túl nagy mennyiségben, hosszú időn keresztül szedve vesekárosító hatású lehet.

http://daganatok.hu/20070503-veszelyes-es-hasznos-etrend-kiegeszitokHogyan lesz az étrend kiegészítőből gyógyszer?

2007-ben, a JAMA folyóiratban megjelent (sokak által vitatott) összefoglaló tanulmányt, amely több mint 200 ezer emberen végzett, 68 klinikai teszt (385 korábbi publikáció) eredményeinek összegzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a béta-karotin, az A-vitamin, valamint az E-vitamin szedése megnövelheti a halál kockázatát, és a többi vitaminnak sincs jótékony hatása a mortalitásra.Kérdés, hogy hatásos-e?

Honnan tudhatjuk, hogy nem csak pénzt akarnak kihúzni a zsebünkből A hatásosság megállapítására az Egyesült Államokban  a National Institutes of Health még 1992 évben egy külön központot hozott létre a komplementer medicina vizsgálatára  A gyógyszernek nem minősülő készítmények  hatásosságát  vizsgálatokkal  bizonyítják. Az egyes kutatásokra hivatkozott  bizonyítékoknak ugyanis nem egyforma a súlyuk.

Itt mondjuk el előzetesként, hogy a legkisebb bizonyító erőt a személyes tapasztalat, nem kontrollált vizsgálatok, valamint a legértékesebb bizonyítékkal szolgáló randomizált  kettős vak vizsgálatok szolgáltatják Ezt még megerősítheti  a több centrumban és nagyszámú betegen  végzett vizsgálatok amivel a leghitelesebb eredményt adják.Vizsgálatok

Ha csak annyit ismerünk  meg, hogy a „kutatások kimutatták” vagy  „a legújabb bizonyítékok alapján”  abból semmit nem tudunk meg a bizonyítékok jelentőségéről, pontosságáról A beszámolók sokszor félrevezetőek, mert kifejezetten azokat a vizsgálatokat emelik ki, amelyek alátámasztják az adott terápia hatékonyságát.  A The Cochrane Library  gyűjtemény orvosok és laikusok részére eligazítással segítheti az érdeklődőt az interneten  www.cochrane.org


Cochrane is a global independent network of health practitioners, researchers, patient advocates and others, responding to the challenge of making the vast amounts of evidence generated through research useful for informing decisions about health. We are a not-for-profit organisation with collaborators from over 120 countries working together to produce credible, accessible health information that is free from commercial sponsorship and other conflicts of interest


Tanácsolható, hogy ne azt keressék, hogy kinek mi a véleménye, hanem azt, hogy milyen bizonyítékok támasztják azt alá.

 

 

A beteg kiben és miben higgyen?


Példák az étrend kiegészítők körüli sokszor zavaros helyzetre Magyarázat

Farmakognóziai Intézet korábban Gyógynövény- és Drogismereti Intézet. Az intézet feladata a Gyógynövény- és drogismeret (farmakognózia) tárgy elméleti és gyakorlati oktatása magyar és angol nyelven


Orosz Ildikó HVG 2014. november 22

http://hvg.hu/kultura/20141120_Nem_csak_embersegesebb_olcsobb_isEzek a forgalmazók azt állítják magukról, hogy van engedélyük, közben pedig nincs.Az intézet egyetlen étrend-kiegészítő termék tekintetében sem adott felhasználási jogot az OÉTI-védjegy használatához”

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegugy/15923/betiltott-etrendkiegeszitok


Forrás: A B8 vitamin segíti memóriát  2011. november 24.,HVG


Az étrend-kiegészítőket  Japánban regisztrált gyógyszerként alkalmazzák a rákkezeléseknél, leginkább azért, mert erősítik az immunrendszert. ezek a szerek kizárólag a kemo- vagy sugárterápia mellett szedhetők, sokszor azok mellékhatásainak mérséklése miatt

.Ezen termékekkel szemben csak annyi az elvárás az engedélyezésnél, hogy ne legyen káros hatásuk. Nyilvánvalóan közel sincsenek mögöttük olyan tudományos bizonyítékok, kísérletek, tesztek, mint egy engedélyezett gyógyszernél.

„Ha a beteg hisz valamiben, az csak jól jöhet a gyógyulás szempontjából. Magam is azt szoktam mondani a betegeimnek, ha mindenképpen akar szedni valamilyen étrend-kiegészítőt, válasszon ki egyet, de legfeljebb kettőt de ne erre költse el a fél vagyonát, mert nem ezektől fog meggyógyulni." Egy rákos betegnél az első lépés a gyógyulás felé a gyökeres életmódváltás: odafigyel, hogyan táplálkozik, mennyit mozog, leteszi a cigarettát és elfelejti a borospoharat.

Forrás: Gyógygombákkal a rák ellen szkeptikus onkológusok 2011. szeptember 28

http://hvg.hu/plazs/20110928_immunerosites_etrenkiegeszitok_rak


A tájékoztatás szerint a legnagyobb, 5 millió forint bírságot az Actavis Hungary Gyógyszermarketing és Kereskedelmi Kft.-ra szabták ki jogsértő reklámozás, és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A GVH megállapította, hogy a cég Hobiot Stop étrend-kiegészítő termék gyógyhatására, és egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állítások hamisakForgalomba hozataltól (OÉTI) eltiltott étrendkiegészítők listája (csak néhány ismertebb forgalmazó)

Vigyázni kell az étrend-kiegészítőkkel, mert több forgalmazó jogosulatlanul teszi rá a termékeire az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet logóját. Vásárlás előtt érdemes áttekinteni a listát az OÉTI honlapján, ott nemcsak a hamis logós, hanem a betiltott szerek listája is megtalálható. Itt érhető el: http://www.oeti.hu/download/etrendtilt.pdf


Megjegyzés Jelenleg 310 étrend kiegészítő termék van a tiltó listán

 

Vigyázat Interneten reklámozott lúgosító

 


http://www.oeti.hu/download/ekpotencianovelo.pdf

Hamis fogyasztószerek

Az a tapasztalat, hogy a hatásosnak mondott fogyasztószerek egy része szintén hamisított, azaz olyan gyógyszerhatóanyagokat tartalmaz, amelyek súlycsökkentő hatása közismert, csak tíz éve betiltották, mert szíveredetű halálozást okozhat.

2013-as hír, hogy egy fogyókúrás készítmény használatához kapcsolódóan 29 akut hepatitisz (májgyulladás) esetet észleltek, amelyből két eset máj transzplantációval, egy pedig halállal járt. Ezzel ellentétes előjelű, pozitív hír, hogy multivitamin és ásványianyag-készítmények használata bizonyos rákos megbetegedésekben mérsékelhette az elhalálozás valószínűségét


Hamisított étrend kiegészítők


http://szegedma.hu/hir/szeged/2013/04/problemas-etrend-kiegeszitok-szigoritast-surget-a-szakma.htmlHatástalan étrend kiegészítő

A változókoron átesett nők esetében viszonylag gyakorinak számítanak az ízületi panaszok. „Az 1000 mg kalcium-karbonáttal és 400 nemzetközi egység D3-vitaminnal végzett étrend-kiegészítés azonban a randomizált, placebóval kontrollált klinikai kísérletben nem csökkentette az ízületi tünetek gyakoriságát vagy súlyosságát.”

dr. Rowan Chlebowski, a Los Angeles-i Biomedikai Kutatóintézet

http://mno.hu/betegszoba/nem-enyhiti-az-izuleti-fajdalmat-a-kalcium-es-a-d-vitamin-egyuttese-Kérdés lehet, hogy szükséges-e az étrend kiegészítők szedése

Nincs egységes hazai szakmai álláspont az étrend-kiegészítés szükségességét vagy feleslegességét illetően. Azt azonban kijelenthetjük, van, amikor kifejezetten hasznos lehet bizonyos készítmények ellenőrzött alkalmazása. Ezek használatánál számos szempontot kell figyelembe venni, például az étrend-kiegészítő - gyógyszer kölcsönhatások lehetőségét és az egyéni egészségi állapotot. Kizárólag egyénre szabottan merülhet fel a vitamin- vagy ásványi anyag-, fehérje-, aminosav-kiegészítés szükségessége. A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de dietetikus vagy orvos személyes felügyelete mellett ez biztonságosabbMire kell figyelnünk, amikor alternatív terápiát választunk

Ha valakinek az egészségéről van szó, akkor nem akar sem teológiai sem politikai vitába bonyolódni, pusztán a gyógyulás a célja. Tudni szeretné, mi a legjobb választás. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy mire alapozzuk a döntésünket. Meg kell győződnünk arról, hogy hatásos-e a módszer, de ugyanakkor arról is tudomást kell szereznünk, hogy biztonságos-e.
Tudnunk kell, hogy az adott módszer orvosi szempontból megbízható-e. Hangsúlyozzuk, hogy mind a hagyományos, mind az alternatív gyógymódok kiválasztását alapos tájékozódásnak kell megelőznie. Ugyanis sokszor tapasztaljuk, hogy az emberek vakon rábízzák magukat általuk nem ismert és referenciával nem rendelkező „gyógyítóra”.