Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz  2. rész


"A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt."

Thomas Edison

„Életem legnagyobb befektetése lenne, ha embereket vehetnék annyiért, amennyit érnek, és eladhatnám őket annyiért, amennyire tartják magukat...”


Az 1. rész elérhetősége: http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-etrendkiegeszitok.php


Tanulmányom írása közben
Bevezető gondolatok

http://www.magyosz.org/hu/hir/show/54/nielsen:-9-szazalekkal-nott-a-vitaminok-es-etrendkiegeszitok-forgalma


http://fitoterapiakalauz.hu/az-europaiak-nem-fogyasztanak-eleg-asvanyi-anyagot-es-vitamint/?relatedposts_hit=1&relatedposts_origin=16784&relatedposts_position=0

Forrás: ScienceDaily


Összesen 650 és 700 közé tehető azon cégek száma, amelyek 2004 óta étrend-kiegészítők gyártásával, vagy forgalmazásával foglalkoztak. Vannak köztük olyanok, melyek tevékenysége egy-két termékre korlátozódik, a legtöbb terméket bejelentő cégek egyik sem hazai gyártó, hanem „csak” forgalmazó egyenként mintegy 200230 terméket helyeztek a hazai piacra.

http://www.biyo.hu/hirek/13-meg-mindig-noevekedest-varnak-az-etrend-kiegeszitk-piacan.html


Ez közelítő becsléssel azt jelenti, hogy minden hazai lakos évente legalább egy étrend-kiegészítőt vásárolt gyógyszertárban. Mivel az étrend-kiegészítők a gyógyszertárakon kívül egyéb más helyeken is forgalmazhatók, pl. élelmiszer- és bio-boltokban, drogériákban, szupermarketekben, sőt multi level marketing (MLM) rendszerben és internetes kereskedelmi csatornákon is, a valódi forgalmi és fogyasztási adatok szinte megbecsülhetetlenek, de a közelítő adatok alapján is világosan látszik, hogy ezek a termékek a lakosság igen széles rétegéhez eljutnak

 


A fentebb elmondottak az MTA KÖTEB Élelmiszer-biztonsági Albizottság közösen kialakított véleményét tükrözi

http://www.matud.iif.hu/2014/11/11.htm


A hivatalos orvoslás kártételei


http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-etrendkiegeszitok-hatasossaga.php

http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-etrendkiegeszitok-fontossaga1.php


http://www.tenyek-tevhitek.hu/halalos-orvoslas.htm

Death by Medicine March 2004  www.lef.org

http://www.lifeextension.com/magazine/2004/3/awsi_death/Page-01

 

Vigyázat Téves diagnózis, téves gyógyszerezés, veszélyes gyógyszer-interakciók, veszélyes gyógyszer mellékhatások, indokolatlan műtétek, elmulasztott beavatkozások, kórházi fertőzések. Az orvosi kezelés következtében az USA-ban 2001-ben 784 ezer ember halt meg fölöslegesen.

 

Rákban "csak" 553 ezren Az egészségügy egy hatalmas iparág. Az orvosok ebben jó-rossz szakmunkások. Kérdés, hogy az orvoslás miért vált iparággá ahol futószalagon kezelik a betegeket? A fejlett társadalmakban tömegesen termelik a betegeket

 

Magyarországon 2010-ben 2,5 millió embert kezeltek kórházakban, vagyis egy év alatt az ország negyedét kellett kórházban kezelni Rendelőkben egy betegre átlagosan 10 perc jut. Ilyen nagy tömeget szükségképen lelketlen egészségügyi gépezet tud csak ellátni


Magyarországon nem állnak rendelkezésre pontos statisztikai adatok az orvosi műhibaperek számáról, közelítő adatok szerint évente 400-500 közötti műhibaper indul, a megítélt kártérítések összege 1-2 milliárd forint között mozog. Adat van arra is, hogy a bíróságok évente közel kétmilliárd forintnyi kártérítést ítélnek meg az orvosi műhibaperekben. Ez az összeg minden bizonnyal jelentősen nőne, ha a károsultak rendre kártérítési eljárást kezdeményeznének

A 2003. évi LXXXIV. Tv. 19/A §.-a egyértelművé teszi, hogy az orvosi műhibaperekben a károsulttal szemben az egészségügyi szolgáltató felel. Amennyiben a kár nem állami egészségügyi ellátás során keletkezik, értelemszerűen az ellátást végző egészségügyi intézmény vagy orvos köteles a kár megtérítésére

http://www.orvosimuhibaperek.hu/index.php?cikk=5


Elhalt magzatnak tekintett élő kisbaba, mandulaműtétben elhunyt kislány, a hasűrbe szülés közben visszarángatott újszülött, összecserélt injekciók, elnézett gyógyszerezés, félreértett ultrahangos vizsgálat, sebfertőződés miatt félbetört focistakarrier néhány példa az utóbbi évek műhibaperei közül.

http://index.hu/belfold/2014/02/10/par_szaz_ezer_forintban_merheto_egy_elet/

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Továbbiakban az étrend kiegészítőkről szólunk

Az alternatív/komplementer  medicina  hatásosságának bizonyítása

A legtöbb alternatív gyógymód hatásosságát, illetve biztonságos voltát nem támasztja alá meggyőző klinikai bizonyíték. A létező bizonyítékok is gyakran kétértelműek és egyes esetekben nem megfelelően elvégzett és értékelt kutatási eredményeken alapulnak.

Az étrend kiegészítők gyártóinak a termékük hatásosságát nem kell bizonyítani. Ezzel is magyarázható az, hogy 2004 és 2012 között több mint 200 étrend kiegészítő terméket vont ki a piacról az FDA. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a piacon maradt szerek biztonságosak.


An estimated 23,000 emergency department visits in the United States every year are attributed to adverse events related to dietary supplements. Such visits commonly involve cardiovascular manifestations from weight-loss or energy products among young adults and swallowing problems, often associated with micronutrients, among older adults.

Emergency Department Visits for Adverse Events Related to Dietary Supplements

N Engl J Med 2015; 373:1531-1540October 15, 2015

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1504267Megjegyzés. A fenti amerikai publikáció 23 ezer/év sürgősségi orvosi ellátásról számol be, amelyek a fogyasztó szerek által okozott kardiovaszkuláris megbetegedéssel és az ásványi anyagokat tartalmazó étrend kiegészítők lenyelési problémáival kapcsolatos az időskorban

Ebből levonni azt a következtetést, hogy az étrend kiegészítők veszélyesek lennének  -  nem célszerű 


Honnan tudhatjuk, hogy nem csak pénzt akarnak kihúzni a zsebünkből? A hatásosság megállapítására az Egyesült Államokban  a National Institutes of Health még 1992 évben egy külön központot hozott létre a komplementer medicina vizsgálatára  A gyógyszernek nem minősülő készítmények  hatásosságát  vizsgálatokkal  bizonyítják. Az egyes kutatásokra hivatkozott  bizonyítékoknak ugyanis nem egyforma a súlyuk.

Itt mondjuk el előzetesként, hogy a legkisebb bizonyító erőt a személyes tapasztalat a nem kontrollált vizsgálatok jelentik. A legértékesebb bizonyítékkal szolgál a  randomizált  kettős vak vizsgálatok. Ezt még megerősítheti  a több centrumban és nagyszámú betegen  végzett vizsgálatok, amivel a leghitelesebb eredményt adják

 

Mark Blumenthal, ed. The complete german comission E Monograps: Therapeutic Guide  to Herbal Medicines (Austin, Tex.: American Botanical Council, 1998)

 

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/69/2013.

Budapest, 2015. január 27.Az étrend kiegészítők hatásáról mit lehet elmondani?

„A GVH kiemelte azt is, hogy az étrend-kiegészítőkre vonatkozó ágazati szabályok szerint betegség megelőzésére, kezelésére, gyógyítására vonatkozó tulajdonság étrend-kiegészítőknek nem tulajdonítható”. Ilyen gátló tényezők miatt, nagyon nehéz beszélni az étrend kiegészítők szedésének indoklásáról.

http://24.hu/fn/gazdasag/2014/08/05/etrend-kiegeszitok-miatt-fizethetnek-6-milliot/


Megjegyzés:


GVH és a forgalmazó étrend kiegészítőkre vonatkozó tájékoztatása

Miért nem mondhatjuk kérdezik a forgalmazók -, ha tudjuk, hogy egy termék gyógyhatással rendelkezik? A jogász, Kürtösi Emese szerint azért, mert tilos. Ez egy rövid, határozott válasz, csak nem lehet vele mit kezdeni!! A  GVH a bírói gyakorlat szerint sem juthat más következtetésre, mint a jogszabály.

A versenyhivatal nem  foglalkozik a termék gyógyhatásának kérdésével. Az eljárás során azt vizsgálják, hogy a forgalmazói állítás milyen képzetet kelt a fogyasztóban. Az üzenet egészét vizsgálják.  A forgalmazó ilyenkor egyet tehet: bebizonyítja, hogy nem tulajdonított gyógyhatást a termékének, s így ilyen képzet a fogyasztóban sem alakulhatott ki.

Gyógyhatás illetve az egészségre gyakorolt hatás kapcsán a GVH a fogyasztó szemszögéből vizsgálódik,  megkülönböztetve úgynevezett sérülékeny illetve átlagos fogyasztót.

A C-vitamin  immunrendszer erősítésről szól az átlagos fogyasztónak, ám ha azt üzeni, hogy gyógyítja a rákbetegséget akkor a sérülékeny fogyasztót célozza.

Eljárásaik során egyébként nem méltányolják a különféle szerkesztői praktikákat. Azt például, ha egy kutatás  vagy egy hatóanyag ismertetését néhány oldallal később az inkriminált termék hirdetése követi. Pozitív felhasználói tapasztalatok nem tudományos bizonyítékok, a forgalmazó kereskedelmi kommunikációjának minősül, így neki kell bizonyítania állítása valódiságát.

A hivatal komoly tudományos bizonyítást vár. Ha például hatóanyagot vizsgálnak, s az adott készítményben közel két tucat összetevő található, a cél annak bizonyítása, hogy mindezek mellett is érvényesül az inkriminált hatóanyag hatása.  Mint Kürtösi Emese elmondta, számtalan szórakoztató példát tudnak felhozni a becsatolt anyagokból, így a baráti körben kiosztott potencianövelő, majd az azt követő kiskörös megbeszélés feleségekkel, hogy ne lehessen hazudni, csak egyike a hasonló eseteknek.

A GVH elsősorban azt vizsgálja, hogy a reklámban szereplő állítás összhangban van-e az engedélyezett és jóváhagyott betegtájékoztatóban illetve az alkalmazási előiratban foglaltakkal.  Ebben a témában általában kikérik az OGYÉI véleményét. Előfordult azonban az is, hogy bár az OGYI előzetesen megvizsgálta az adott reklámszlogent, a GVH viszont arra a megállapításra jutott, hogy a konkrét televíziós reklám összhatásban a szlogen és a képi megjelenítéssel együtt túlmutatott az alkalmazási előíratban foglaltakon. Vagyis itt is a fogyasztó szemszögéből, a reklám összhatását vizsgálva előfordult, hogy jogsértést állapítottak meg.

Alapállás: Szó nincs arról, hogy a tápanyag gyógyít, kezel, vagy megelőz. Mindössze biztosítja a beteg tápanyagszükségletét. 

Most nagyon fellendült az ördögnyelv forgalmazása, korábban a zöld teát, krómot vagy ananászt tartalmazó termékek voltak divatosak. Ezek nem ártalmasak, de itt sem szabad semmilyen módon a fogyás mértékére és gyorsaságára utalni. Fontos felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy az étrendjük megváltoztatása és rendszeres testmozgás nélkül pár kapszulától nem fognak lefogyni.


Mi lehet benne?

Elviekben ma az étrend-kiegészítőkben vitaminok, ásványi anyagok és egyéb, élettani hatással rendelkező összetevők lehetnek.

Saját felelősségünk, hogy mit veszünk be!

Esetenként olyan szennyezőanyagokkal hígítják az alapanyagokat, amelyeknek az olvadáspontja ugyanaz, mint a hatóanyagé. Gátlástalan gyártók ezt az olcsó, olvadásponton alapuló procedúrát használják, hogy elismertessék termékeiket. Ennek a módszernek az eredményeként úgy tűnik, hogy az adott termék a megfelelő mennyiségben tartalmazza a valódi hatóanyagot, pedig a valóságban a hatóanyagnak tulajdonított vizsgálati eredményt a szennyezőanyag produkálja. Ez a megállapítás arra vonatkozik, ha a hatóanyag azonosítása annak olvadáspontja alapján történik. Itt jegyzem meg, hogy komoly vizsgálatok a gázkromatográfiás eljárást használják, mint pl. a LifeExtension étrend kiegészítő  amerikai cég. 

http://drmineral.hu/jovitamin


Káros anyagok az étrend kiegészítőkben

Melyek a manapság gyakran előforduló káros alapanyagok?


Magyarázat

1./ Más publikációk a    DMAE  következő tulajdonságait írják le:

http://www.lifeextension.com/magazine/2004/11/aas/Page-01

http://www.vitamass.net/hu/dmae-100-mg-100-kapszula-35.html2./ Az MMS a nátrium-klorit (NaClO2) 28%-os oldata

A NaClO2 és a ClO2 rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal, így a vegyületek víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak. A savanyított NaClO2 az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos baromfi, húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek, az előírásoknak megfelelően, erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs szabályozva, sem engedélyezve.

A klórdioxid rendkívül erős oxidálószer, a bélrendszerből gyorsan felszívódik, viszont a vérből lassan távozik el. A nátrium-klorit és citromsav reakciója során előbb klórossav, majd klór-dioxid, továbbá kloritok és klorátok is keletkeznek, melyek élettani hatásai összeadódhatnak. A vegyületek a szervezetben fokozott oxidatív stresszt idéznek elő, károsítják a sejteket, köztük az oxigén szállításában kiemelt szereppel rendelkező vörösvértesteket is. A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben methemoglobinémiát, hemolízist, és veseelégtelenséget okozhat.

Felhívjuk a fogyasztók figyelmét, hogy ne vásárolják meg, és ne használják az MMS oldatot, mert az nem javítja egészségi állapotukat, hanem további kóros folyamatok beindulását okozhatja - áll a közleményben.

http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/mms_veszelyes_szer_interneten/164134/


3./  Gabagamma kemény kapszula az epilepszia és a perifériás neuropátiás fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszerek csoportjába tartozik.

 Gabagamma kemény kapszulát az idegek károsodása következtében kialakult, hosszan fennálló fájdalom kezelésére alkalmazzák. Számos betegség okozhat perifériás (elsősorban a lábakban és/vagy karokban előforduló) neuropátiás fájdalmat, például a cukorbetegség vagy az övsömör. A fájdalom jellege lehet forró, égő, lüktető, nyilalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló stb.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/gabagamma_300_mg_kemeny_kapszula/5131


4./ Melatonin

A Bio-Melatonin hatóanyaga a melatonin, melyet az agyban található tobozmirigy termel az alvás ideje alatt. Embereknél a melatonin az alvás kiváltásáért felelős és meghatározza az alvás-ébrenlét ritmusát. A Bio-Melatonin alkalmazásával segíteni lehet olyan alvászavarok kezelését, amelyek az alvás-ébrenléti ciklus megzavarásával vannak összefüggésben, például hosszú repülőutat követően az időeltolódás okozta alvászavar.

A melatonin növelheti a warfarin, vagy egyéb véralvadás elleni gyógyszerek hatását, illetve növelheti a monoamino-oxidáz-gátlók (MAO) csoportjába tartozó depresszió ellenes készítmények hatását is. A melatonin csökkentheti a kalcium-csatorna blokkoló vérnyomáscsökkentő szerek hatékonyságát.

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8974/03. Gyártó: Pharma Nord.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/bio-melatonin_3_mg_filmtabletta/12944Gyógyhatásra vonatkozó tiltások

A versenyhivatal vizsgálója elmondta, jellemzően gyógyhatásra vonatkozó állításokat vettek górcső alá. Ilyennek tekinthető minden olyan állítás, ami kijelenti vagy sejteti, hogy a termék alkalmas az emberi szervezet rendellenességeinek illetve működési zavarainak gyógyítására. Élelmiszerrel kapcsolatban  ilyet állítani tilos, a kereskedelmi kommunikáció erre még csak utalást sem tehet, figyelmeztetett a vizsgáló.


Egészségre gyakorolt hatásnak tekintenek minden olyan állítást, amely azt sugallja vagy sejteti, hogy a termék, vagy annak alkotóeleme és az egészség között összefüggés van. Élelmiszerek esetében ez  - néhány szűk körű kivételtől eltekintve - tilos. Hatékonyság állításának tekinti eljárásai során a GVH, ha a termék alkalmazásától várható eredményekre, előnyökre helyezik a hangsúlyt.


Megjegyzés Már több dolgozatomban is szóvá tettem, hogy az ilyen jellegű kijelentések nem értelmezhetők. Az ugyanis, hogy a termék és az egészség között nem lehet semmiféle összefüggés, felveti annak kérdését, hogy az évi 30 MdFt-ot amit a magyar lakosság étrend kiegészítők vásárlására költ, teljesen értelmetlen pénz pocséklás.


Konkrét példákat is ismertetett Hambalkó Orsolya. A GVH szerint a probiotikum elnevezés is egészségre vonatkozó állításnak minősülhet,  s az OÉTI  sem járul hozzá a probiotikus, illetve probiotikum szavak alkalmazásához élelmiszerek notifikációja esetén. Az Európai Bizottság pedig egyetlen esetben sem fogadott el állítást a probiotikumok kedvező hatásaira vonatkozóan. Az „élőflóra”, „élőflórás baktériumok” és más hasonló megnevezések ugyancsak pozitív kicsengésük miatt - szintén egészségre vonatkozó állításnak minősülnek. De azt is tilos állítani, hogy egy fogyasztószer milyen mértékben és ütemben szabadít meg a felesleges kilóktól. Ez ugyanis egészségre ható állításnak minősül a GVH szerint. A súlyos  - például daganatos betegeknek tett kereskedelmi ígéreteket is szigorúan veszi a versenyhivatal, mivel különösen sérülékeny emberekről van szó.


Kell-e és ha igen akkor miért kell  nekünk étrend-kiegészítő?

"Nem vagyok gyógynövényellenes" hangsúlyozta dr. Csupor Dezső, (Szegedi Egyetem docense) aki szerint étrend-kiegészítőkre igenis szükségünk van, ám ésszerű mértékben, indokolt esetekben, és sosem a hagyományos terápia vagy kiegyensúlyozott étkezés helyett.

http://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/etrend-kiegeszitok_amikkel_nem_art_vigyazni/20121018124806


Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet.

European Commission, Food supplements section http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/supplements/


Nincs egységes hazai szakmai álláspont az étrend-kiegészítés szükségességét vagy feleslegességét illetően. Azt azonban kijelenthetjük, van, amikor kifejezetten hasznos lehet bizonyos készítmények ellenőrzött alkalmazása. A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de dietetikus vagy orvos személyes felügyelete mellett ez biztonságosabb.

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/taplalekkiegeszitok/cikkek/mindent_az_etrend-kiegeszitokrol_veszelyek_tevhitek/20131111113123

Megjegyzés Az orvosok általában étrend kiegészítő ellenese. Másrészt, nincs vagy csak nagyon kevés, bizonytalan és sokszor téves  ismeretük van róluk.


Előírás, hogy az étrend-kiegészítők nem tulajdoníthatnak

A különböző konyhai műveletek csökkentik az élelmiszerek ásványi anyag- és vitamintartalmát, ráadásul a különböző környezeti hatások s az életmódunk miatt a szervezetünkben olyan változások mennek végbe, amelyek következtében megnő az igény ezek iránt az úgynevezett minőségi táplálékok iránt

Dr. Szomják Edit belgyógyász, klinikai főorvos, fontosnak tartja ezek pótlását, akár táplálék-kiegészítőkkel is. gyógynövények és táplálék kiegészítők használata tehát - a fenti megszorítások mellett - véleménye szerint indokolt. Azok hatékonyságát sok esetben klinikai vizsgálatok is igazolják.

WEBBeteg - B. Gergely Krisztina, újságíró

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6050/a-taplalekkiegeszitok-haszna


Megjegyzés

Forrás: Nahrin Aktuell 3/2013  

http://www.eletfaprogram.hu/index.php/egeszseg/1118-a-gyuemoelcsoek-es-a-zoeldsegek-egyre-kevesebb-tapanyagot-tartalmaznak


A termőföld  tönkretétele, iparszerű, intenzív mezőgazdaság

Dr. Márai Géza, a Szent István Egyetem környezetgazdálkodási intézetének tanára évtizedek óta vizsgálja, hogy a “mennyiségi” gazdálkodás és a környezetszennyezés hatására hogyan romlott talajaink minősége, és ennek következtében milyen káros hatások érték a növényeket, állatokat és rajtuk keresztül egészségünket. A magyar talajok legalább felében erős savasodási folyamat ment végbe. Ennek az oka többek között a savas eső, a nagyarányú műtrágyázás, illetve a kommunális szennyezésből, a mosóporokból származó foszfátterhelés. A növények a jelenlegi gazdálkodás mellett már nem képesek elegendő ásványi anyagot és nyomelemet a talajból felvenni, és így a takarmányon keresztül az állatok sem. A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, lehet, hogy jóllakik, de minőségileg éhezik

Célszerű kerülni a nagyüzemi körülmények között előállított, főleg az ismeretlen eredetű élelmiszerek fogyasztását. Sokkal inkább a megbízható forrásból származó, kistermelők által termelt és feldolgozott alapanyagokat érdemes használni ételeink elkészítéséhez Továbbra is problémát okoz a műtrágyázás, a növényvédő szerek túlzott felhasználása, a vetésforgó mellőzése, a szerves trágyázás elmaradása, a talaj meszezésese kalcium-visszapótlásának megszűnése. A vidéken élők közül nagyon sokan felhagytak a termeléssel, így a nagyüzeminél valamivel jobb minőségű ételalapanyag egyre kevesebb.
Ma már egyre elfogadottabb, hogy az emberek vitamin- és ásványi anyag tablettákat, kapszulákat fogyasztanak, de - az ételalapanyagok beszerzéséhez hasonlóan e kiegészítők kiválasztásakor is különös figyelemmel kell eljárnunk. A legjobb, ha olyan forrást találunk, ahol valóban természetből származó, élő-anyag koncentrátumot kapunk.


Figyelem Ha csak a táplálékból kellene megszerezni a vitaminokat és az ásványi anyagokat, akkor az emberek


Az amerikai emberek


FulgoniV L3rd, Keast D R,Bailey RL: Foods, fortificants, and supplements:Where do Americans get their nutrients? Nutr. 2011 Oct; 141(10):1847-1854

 


A táblázatok magyarázata képen elmondjuk, hogy Donald Davis vizsgálatai szerint az 1950-es évektől 2000 környékéig jelentősen csökkent a különféle élelmiszerek vitamin tartalma. Az adatok a szerző 2004. évi tanulmányából származnak

Davis DR, Epp MD, Riordan HD Changes in USDA food composition data for 43 garden crops 1950 to 1999

J Am Coll Nutr. 2004 Dec 23(6):669-682


Az igen káros iparszerű, intenzív mezőgazdaság környezet-romboló hatása kiemelten jelentkezik a talaj ásványianyag-készletének csökkenésében, a termények minőségromlásában. A jelenség egyik legfontosabb okozója a hosszú évtizedek óta tartó általános környezeti elsavasodás, amely legerősebben a termőtalajon jelentkezik (pl. a savas esők, a műtrágyázás, a szintetikus növény védőszerek, a helyi savas kiülepedések stb. hatására).

http://drmineral.hu/tapanyaghiany1?mc_cid=845f0d28d2&mc_eid=441cad2c68


Az orvosi statisztikai adatok szerint a magyar népesség érintettsége az 1960-as években mintegy évente 130 ezer regisztrált csontritkulásos beteg-számban mutatkozott meg, míg 2005-ben ez a szám átlépte a 1,2 millió főt. Ennek a közel 10-szeres emelkedésnek az egyik kiemelkedő okozójaként a környezet, a termőtalaj tönkretételéből bekövetkezett és az élelmiszerekben megjelenő nagy Ca-hiány jelölhető meg.

Néhány fontosabb növény Ca-tartalma, mg/kg (táblázat)


 

19621

19882

20053

Paradicsom

500

210

90

Zöldpaprika

310

165

140

Fejessaláta

330

292

280

Spenót

1500

1330

1330

Kukorica

220

200

80

Sárgarépa

440

460

280


Néhány élelmiszer jellemző vitamincsökkenése, mg/kg

 

.B3)

19528

19629

198110

20053

Tojás (egész)

23,0

17,0

17,0

1,0

Tej (tehén)

9,0

2,0

0,5

0,5

Zab

25,0

10,0

3,0

Piridoxin (B6)

Búza

4,0

3,0

2,7

Kukorica

20,0

6,0

4,0

0,6

Fólsav

196811

19882

20053

Kukorica

0,50

0,26

0,15

Megjegyzés: 8 Tangl H.; 9 Tarján R. Lindner K.; 10 Tarján R. Lindner


http://drmineral.hu/tapanyaghiany3?mc_cid=845f0d28d2&mc_eid=441cad2c68

http://drmineral.hu/tapanyaghiany1?mc_cid=845f0d28d2&mc_eid=441cad2c68


Vegyük észre a fentiekből, hogy a hiányzó tápanyagokat pótolni szükséges. Erre valók az étrend kiegészítők 


Az étrend-kiegészítők használata Európában változó. Például, gyakori Németországban és Dániában (a felnőtt populáció 43% illetve 59%-a), de Írországban és Spanyolországban már ritkább (23% illetve 9%). A nők több étrend-kiegészítőt szednek a férfiaknál.(2-6)

Mensink GB, Fletcher R, Gurinovic M, et al. (2012). Mapping low intake of micronutrients across Europe. British Journal of Nutrition 14:1-19.


A felmérések arra utalnak, hogy Európában  számos mikro tápanyagból az optimális szint alatt van a bevitel.

Troesch B (2012). Dietary surveys indicate vitamin intakes below recommendations are common in representative Western countries. British Journal of Nutrition 108(4):692-8.


Az EU által finanszírozott EURRECA projekt elégtelen bevitelt állapított meg

C-vitaminból, D-vitaminból, folsavból, kalciumból, szelénből és jódból.

EURRECA scientific publications (last update: November 2013

FOOD TODAY 12/2013

http://www.eufic.org/article/hu/artid/Food_supplements_who_needs_them_and_when/


Az alapvető ok, amiért az orvosok és más egészségügyi szakemberek a vitamindús táplálkozást ajánlják az, hogy szervezetünk egész életünk folyamán egészségesebb marad, nagyobb teljesítményekre képes, s immunrendszerünk - melynek a fertőzések leküzdésén túl a rák elleni védekezésben is jelentős szerepe van - nagyobb hatásfokkal teljesíti funkcióját.


Félrevezető publikációk

hvg.hu-n jelent meg ismét egy félrevezető cikkismertetés az étrend kiegészítők és vitaminok szedésének kockázatáról. A szemlézett vizsgálat az Archives of Internal Medicine "Kommentár és vélemény" rovatában jelent meg (Tuomainen és mtsi., 2012), és Mursu és mtsi. (2011) tanulmányára reflektált.Mursu és mtsi. (2011) tanulmánya arról szól, hogyan növelik a halálozást a vitaminok és étrend kiegészítők

A vizsgálat következtetése szerint a vitaminok nem csökkentik a halálozást, sőt a réz szedése például 18%-kal növeli. Abszurd azonban 2-3%-os kockázatnövekedést valós kockázatnak elfogadni, pláne, hogy nincs szó ok-okozati kapcsolatról,

A vitaminok és étrend kiegészítők szedésének legfőbb motivációja az öngyógyítás. Ha egy vizsgálatban a betegek szednek több vitamint és ezzel párhuzamosan nem nő körükben a halálozás, akkor akár arra is következtethetünk, hogy a vitaminok és étrend kiegészítők megnövelik az életesélyeket.

Tuomainen és mtsi. Vizsgálata bejárta a világot, s természetesen Magyarországon is sűrűn megjelent egészségügyi portálokon

Azt írják, hogy az 1774, 63 és 74 év közötti ember tíz éves követése során a bármilyen vitamint szedők közt a halálozás kockázata 55%-kal nagyobb. Ez azonban relatív kockázat, az abszolút kockázat ennek a töredéke. De Tuomainen és mtsi nem közlik, mit szedtek a "vitaminszedők" és azt sem közlik, hogy mire szedték. Közlik, hogy figyelembe vették a "bemondott betegségek számát". Ez azonban komolytalan, mert összemossa a csak életminőséget rontó betegségeket a halálos betegségekkel. Nem azonos, ha valaki a magas vérnyomása ellen szed magnéziumot vagy a rákja ellen próbál vitaminokkal küzdeni.


Sajnos senki nem idézte a Tuomainen-nék levelét követő másik levelet, melyet Rainbow Vogt PhD írt a Kalifornia Egyetem Kutatási Hivatalából. Szerinte az étrend kiegészítők és a mortalitás közti kapcsolat gyenge. Ráadásul, ez nem ok-okozati kapcsolat, csupán együtt járás! Vogt rámutat arra, hogy a lakosság komoly vitaminhiányban szenved, olyannyira, hogy már a gyógyszeripar is rárepült például a D-vitaminpótlásra.

Majd ezt írja: "Meggondolva, hogy milliók halála tulajdonítható a gyógyszereknek, és egyetlen halál sem következett be eddig vitaminszedésből fakadóan, miért kockáztatja meg a tudós társadalom azt, hogy az étrend kiegészítőkkel szembeni félelemkeltéssel összezavarja az amerikai közvéleményt?"

Vogt R. The importance of translating research skillfully to benefit the public. Arch Intern Med. 2012 Mar 12;172(5):449.

Forrás: http://www.tenyek-tevhitek.hu/megalapozatlan-tamadas-a-vitaminok-ellen.htm


Néhány kiemelt  példa a nem megfelelő étrend kiegészítőkre

Mintegy 54 étrend-kiegészítőben vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy valóban annyi ásványi anyagot, vitamint, illetve "jótékony" baktériumot tartalmaz-e, mint amennyi a címkén szerepel. A vizsgált termékek közül 3 nem felelt meg a követelményeknek - közölte az NFH az MTI-vel

http://www.stop.hu/belfold/a-vizsgalt-etrend-kiegeszitok-kozul-3-nem-felelt-meg-a-kovetelmenyeknek-az-nfh-


A közlemény szerint az 54 vizsgált termék közül 9-féle volt probiotikus termék, a többi egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta) készítmény vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott.

A szakemberek az egyes termékekben vizsgálták a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok és a niacin B3 vitamin mennyiségét, valamint ellenőrizték a termékek kalcium, magnézium, cink és vas tartalmát is.


A hatóság által elvégzett vizsgálatok szerint a

Étrend kiegészítőkkel foglalkozó cikk olvasható itt:

Csupor Dezső Szendrei K. Szekeres A. et al. (2010a): Hamisítás gyógyszerrel gyógyszerhamisítás? Gyógyszerészet. 54, 387399.

Csupor Dezső Szendrei K. Simplice, N. T. (2010b): A naplemente valódi ereje. Szintetikus potenciafokozó a Pote-Mix Bummban. Gyógyszerészet. 54, 526531.


lágykapszula (Lotszám: 2757653) elnevezésű gyógyszernek nem minősülő készítmény feltehetően klóramfenikol gyógyszer-hatóanyaggal szennyezett,


Magyarázat Triamteren

Káliumvisszatartó vízhajtó. Más (vérnyomáscsökkentőként vagy ödéma ellen adott) vízhajtókkal együtt alkalmazzák.

Bár véletlen kontrollos vizsgálat nem erősítette meg a hatékonyságát, a triamterént alkalmazzák Ménière-betegség   ellen is.

A készítmény Magyarországon nincs, de a nemzetközi gyógyszer kereskedelemben nagyon sok triamterén tartalmú szer van forgalomban mind önállóan, mind kombinációban

Triamterene (OGYI)

Triamterene (DrugsAbout.com)


Kloramfenikol

Ez egy prodrug, vagyis olyan vegyület, melynek önmagában nincs gyógyászati hatása, de a szervezetbe kerülve (in vivo) aktív hatóanyaggá metabolizálódik. A prodrug előgyógyszer, amelyből a szervezet állítja elő a „gyógyszert”.Károsak is lehetnek

Nemrég tiltottak be 36-féle sportolás előtt használható szert, amelyek mindegyike az amfetaminhoz hasonló vegyületet tartalmazott. Ez az anyag koffeinnel együtt súlyos szívbetegséget, szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat


Vásároljunk inkább megbízható gyártóktól, amelyek évek óta biztonságosan forgalmaznak étrend-kiegészítőket, és elvégeztetik a szükséges vizsgálatokat. A legbiztosabb megoldás pedig az, ha étrend kiegészítők helyett inkább megfelelően táplálkozunk


Illegális étrend kiegészítők

Omega-3 zsírtartalom és az oxidáltsági (avasodási) fok alapján. Az eredmény szerint függetlenül az ártól, meglehetősen eklektikus mennyiségben tartalmaznak

Omega-3-at, amelynek mennyisége mindössze három készítményben haladta meg a csomagoláson jelzett mennyiséget. Ami pedig az oxidációs szintet illeti, a többség az elfogadhatónál jobban avasodott.


Az étrend-kiegészítők és az orvostechnikai termékek esetében a piacra vitel, a biztonsági előírások megtartása a gyártó felelőssége.

Nem lehet mindig egyértelműen eldönteni, hogy gyógyszerről vagy étrend-kiegészítőről van szó. Az ilyen esetben a gyógyszerügyi szabályokat kell alkalmazni, fejtette ki Zalai Péter. 

Az OGYÉI jogköre alapján gyógyszerré minősíthet étrend-kiegészítőt. Az egészségügyi szakjogász szerint a hazai rendszerben nincs iránymutatás arra nézve, hogy milyen elvek alapján minősül gyógyszernek vagy étrend kiegészítőnek egy termék. Ehhez európai jogi háttér áll rendelkezésre, gyakorlatilag néhány bírósági ítélet. Ugyanakkor az Európai Bíróság kimondta, amennyiben egy terméket az egyik országban étrend-kiegészítőként hoznak forgalomba, nem zárja ki, hogy egy másik tagállamban gyógyszerként szerepeljen. De ha egy tagállam a közegészségügy védelmében kimondja, hogy egy étrend-kiegészítőt gyógyszerként kell forgalomba hozni, az átminősítésnek tekintettel kell lennie az áruk szabad áramlásának biztosítására.

Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi terméknek minősül az, amelyben „gyógyszerhatóanyagot az adott termék összetételére vonatkozó jogszabályi előírások megsértésével használnak fel”. Ezek forgalomba hozatala, kereskedelme bűncselekmény.

 Forrás: PharmaOnline


Bírság a rendeletek be nem tartása miatt

A Gazdasági Versenyhivatal 25 milliós bírságot rótt ki a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-re jogsértő magatartás miatt, mivel úgy hirdették a szert, mint ami alkalmas a ráksejtek elpusztítására. 

Ez a példa is jól mutatja, miért olyan lényeges azt vizsgálni, hogy mi szerepel a termék csomagolásán.

Élelmiszernek a rendeletek szerint ugyanis nem tulajdonítható sem preventív (megelőző), sem kuratív (gyógyító) hatás, így a Kft. eljárása jogszabályba ütközött. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az egyik leginkább kiszolgáltatott csoport esetében történt, ezért is a nagy összegű bírság, a termék reklámozása a rákos betegeket vezette félre. Ilyen esetek ellen fel kell lépni.

Forrás: Schreiberné Molnár Erzsébetet, az OÉTI főigazgató-helyettesé 2015. február 4.

http://www.hamisitasellen.hu/2015/02/artalmas-es-hatastalan-etrend-kiegeszitok-a-polcokon/


Gazdasági Versenyhivatal a fogyasztók megtévesztése miatt 30 millió forintra bírságolta az Avalon Team Kft.-t. Az indoklás szerint a cég a Vivax, a Metabol, az Oxitarm és az Életkristály nevű termékek forgalmazása során a készítményeknek gyógyhatást tulajdonított, pedig a hatályos törvények szerint az étrend-kiegészítőnek minősülő termékek esetében ez tiltott magatartás.


Magyarázat

Vivax Növeli a fizikai és szellemi teljesítő képességet, fokozza a potenciát és a libidót, csökkenti a depressziós tüneteket. Összetétele:
Megtermékenyített tojásfehérje kivonat

370 mg

L-Arginin

50 mg

Rózsagyökér-kivonat
(Rhodiola Rosea) kivonat

50 mg

Rizskivonat 60%
Octacosanol

6 m


Metabol

E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel öngyógyítást végezhet, illetve megelőzheti a szervezetre káros túlsúly kialakulását. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen a készítmény körültekintő, előírásszerű alkalmazása.

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, amelynek hatását szakirodalmi adatok igazolják.  Összetétel

50 mg L-karnitin (L-karnitin- L-tartarát formájában), 50 ľg króm (inaktivált élesztőhöz kötve: Faex medicinalis sicc. cum chromio), 50 ľg jód (kálium-jodid formájában)) tabl.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/metabol_tabletta/900280


Jogszerűtlen módon népszerűsítette a MAX-IMMUN Rák- és Immunkutató Kft. (ez a Varga-féle gyógy gomba  vállalkozás)  a gyógy gomba kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítőit, ezért a Gazdasági Versenyhivatal 21 milliós bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást


Vélemény kérése

Az OGYI gyógyszerekkel kapcsolatos előzetes véleményezéséhez hasonló eljárást lehetett kérni a korábbi OÉTI-től is Az étrend-kiegészítőknél kevesebb a megkötés, azonban kevésbé egyértelműek a szabályok, ami nehezíti a hibátlan kommunikáció kialakítását.

Az összevont új szervezet, az OGYÉI a gyógyszereknél szerzett tapasztalatait szívesen felhasználná az étrend-kiegészítőknél. Ezen termékek esetében is lehet majd előzetes normakontrollt kérni tőlük. A szervezettől kapott észrevételek felhasználása nem kötelező, tette hozzá az OGYÉI munkatársa, s „menlevélként” sem használható a más szervezetekkel folytatott szakmai vita során. Kimerítő tájékoztatást adott Rácz Anna, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnökségi tagja, hogy miként építhetnek fel egy jó honlapot a forgalmazók

Forrás: Horváth Judit  http://www.pharmaonline.hu/szerzo.php?w_id=853


Ellenőrzési folyamat

Az étrend-kiegészítőkre a 37/2004 (IV.26) egészségügyi rendelet vonatkozik, ami alapján forgalomba hozatal előtt a termékeket az OÉTI-nél be kell jelenteni, 2004-ig ezekre a termékekre engedélyezési folyamat volt, de az uniós irányelveknek megfelelően ezt 2004-ben megváltoztatták. A helyébe az úgynevezett notifikáció lépett, ami azt jelenti, hogy a címkét és az adatlapot be kell nyújtani az OÉTI-hez, ahol közegészségügyi szempontból értékelik a termék összetételét mintegy 15 szakmai szempont alapján. A bejelentéssel egy időben a termék piacra helyezhető.

Jelenleg a hatósági jellegű ellenőrzés szervezeti kialakítása van folyamatban az OGYÉI szervezet létrehozásával. 


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-  folytatjuk  -.-.-.-.-.-.-.-.-