Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz  3. rész


Az étrend kiegészítők vizsgálatáról"Az egészséges életmód nagyon fontos, de nem életcél, hanem csupán eszköz ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani azt, amire születtünk." Dr. Ládi SzabolcsAz étrend kiegészítők vizsgálatáról

A nyugati orvos és gyógyszerész társadalom előítéletei miatt nem folynak elegendő kutatások az alternatív termékek hatásosságának vizsgálatára A gyógyszeripar pedig azért nem vizsgálja a gyógynövények hatásait, mert ezeket a termékeket nem szabadalmaztathatja tehát így  nem hoz jelentős hasznot

Sok cég ódzkodik attól, hogy termékeinek tisztaságát és hatékonyságát analizálja, Ezzel ellentétben például a LifeExtension tesztlaborja 2.5 millió dollárba került, és a legjobb az étrend kiegészítőket gyártó cégek között.

Több mint 230 négyzetméteres laboratórium, amely zsúfolva van a legújabb technikával, biztosítja, hogy az összes alapanyag megfelel az elvárásoknak. A laboratórium a gyártási folyamat során is kiterjedt vizsgálatokat folytat, amelynek során biztosítja a meghatározott kritériumok betartását és a végtermékek folyamatos kiváló minőségét.

"Ugyanúgy működik, mint egy gyógyszergyár laboratóriuma. Ugyanazokat a vizsgálati módszereket használjuk, mint a nagy gyógyszergyárak. Természetesen a legjobb minőségű nyersanyagokkal indítunk, amelyeket európai és japán forrásokból szerzünk be. A gyártás folyamán is kiterjedt teszteket végzünk a termék fizikai tulajdonságait illetően, mint pl a szín vagy a tabletta keménysége. Mindez nagyon kemény feladatot jelent és mi nagyon komolyan vesszük". A labor New York államban, Bayshore városkában található. A labort folyamatosan fejlesztik, hogy megfeleljen a minőségbiztosítás legújabb, legszigorúbb követelményeinek is.


Miért van szükség az étrend-kiegészítők vizsgálatára?

Mert a fogyasztók számára az élelmiszerek (amibe az étrend kiegészítők is tartoznak)  stabil, megbízható minősége fontos szempont. Mert az élelmiszerbiztonsági követelményeknek való megfelelés a termelési lánc minden résztvevőjének kötelessége. Mert az étrend-kiegészítők szerepe az egészség-megőrzésben egyre hangsúlyosabb.


A laikus nem tudja megmondani egy tablettáról, hogy gyógyszer vagy étrend-kiegészítő, a kettő szabályozása viszont jelentősen eltér: utóbbi élelmiszernek minősül, ezek minőségét a forgalomba kerülés előtt nem ellenőrzi a hatóság. Pedig probléma van velük, bőven.


A mintegy 40 milliárd forintos piacot jelentő étrend-kiegészítők a vonatkozó rendelet szerint élelmiszernek minősülnek. Megjelenési formájukat tekintve kapszulákról vagy oldatokról van szó, céljuk a táplálkozás kiegészítése a kiegyensúlyozott étrend érdekében. Az étrend-kiegészítőket gyógyhatás céljával nem is szabad reklámozni,

Az étrend kiegészítők tartalmazhatnak vitaminokat, ásványi anyagokat, növényi kivonatokat, vagy állati eredetű termékeket (például méhpempő) is, sőt, olyan hatóanyagok is megengedettek, amelyeket gyógyszerekhez is felhasználhatnak. Jó példa erre mondjuk a C-vitamin, amelyet étrend-kiegészítőként és gyógyszerként is lehet kapni, és bár mindkét kategóriában vannak jó minőségű termékek, jelentős eltérés, hogy a jogszabályok csak utóbbiak esetén zárják ki a rossz minőségű készítmények piacra kerülésének esélyét

A fenti oszlop diagram a Bejelentett és kifogásolt étrend-kiegészítők számát mutatja  (2004. május 2014. április között

http://www.matud.iif.hu/2014/11/11.htmAz étrend kiegészítő szedésének mennyiségi korlátja

A tolerálható felső beviteli szint, vagy röviden UL, meghatározása bonyolult feladat, és csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú és megbízhatóságú kísérleti adat, teszteredmény áll rendelkezésre. Az UL meghatározásához a kiindulópont az a legmagasabb beviteli szint, amelynél a vizsgálatok még nem észleltek káros hatást (No Observed Adverse Effect Level, azaz NOAEL),

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) két tudományos bizottsága által összeállított, Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals (Tolerálható felső beviteli szintek vitaminokra és ásványi anyagokra) című, 482 oldalas dokumentumban nagyon részletes és alapos leírás található arról, milyen adatok alapján és milyen módon határozták meg a különféle anyagokra (15 vitaminra és 20 ásványi anyagra) az UL értékeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy ha egy anyagnál a bizottságok nem határoztak meg tolerálható felső beviteli szintet, az nem okvetlenül jelenti azt, hogy abból akármennyit lehet fogyasztani veszélytelenül. Csupán annyit jelent, hogy nem állt rendelkezésre elegendő adat az UL érték meghatározásához

Egy étrend-kiegészítő esetében senki sem gondol arra, hogy olyan kockázatokkal kellene számolnia, amelyek miatt előzetes orvosi konzultáció szükséges. Éppen ezért igaza lehet az ÁNTSZ-nek és a bíróságnak abban, hogy a Lenkei-féle készítmények nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, ezért ilyenként nem forgalmazhatóak.

http://szkeptikus.blog.hu/2008/08/11/dr_lenkei_es_a_toleralhato_vitaminbeviteli_szinte


Ki figyel az RDA ajánlásra?

Különböző gyártók termékeiben

  mg/kapsz RDA
B1 1,4 … 100 1,1
B2 1,6…….50 1,4
B5 6,5 ……75 6.0
B12 1μg …..250 μg 2,5
B9 22 ……450 200

 


Étrend kiegészítőt vizsgáló szervezetek 

https://www.consumerlab.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/ConsumerLab.comConsumerLab

Számos vizsgálat során kiderült, hogy az étrend kiegészítők és azokon belül a gyógynövény készítmények minősége terén világszerte komoly gondok vannak Számos ellenőrző vizsgálat mutatta ki, hogy a címkén feltüntetett  értékek nem felelnek meg a tablettában vagy a kapszulában  ténylegesen mérhető koncentrációnak

Például az USA-ban Boston közelében vizsgálat szerint minden ötödik termékben nehéz fémszennyeződést  (ólmot, higanyt vagy arzént) mutattak ki, amelynek mennyisége  az USA Környezetvédelmi hivatala (EPA) által megállapított  maximális dózisnak a 3x-osa.

Más vizsgálat szerint a gyógynövény készítményekhez csak receptre kapható gyógyszerek hatóanyagát keverték.

Emiatt néhány magán szervezet független laboratóriumi teszteket végez az étrend kiegészítőket vizsgálva. Az egyik ilyen vizsgáló cég a ConsumerLab.com, amely a legismertebb étrend kiegészítő márkákat ellenőrzi. Sajnos ezek a vizsgálatok is aggasztó eredményekkel zárulnak.

A ConsumerLab mérései azt mondják meg, hogy mi van a termékben és nem azt, hogy a termék hatásos-e.


A ConsumerLab önálló cég, amely az Egyesült Államokban az általánosan elfogadott tesztelési standardokkal hasonlítja össze a kapható gyógynövényeket, vitaminokat és étrend kiegészítőket. A cég minden hónapban új vizsgálatok eredményét közli. Néhány vizsgálati eredménye a következő volt:


Az amerikai független fogyasztóvédelmi szervezet  (Comsumer Reports)  ginzeng termékeket vizsgált. A címkén 100 és 700 mg között tüntették fel a ginzeng tartalmat, de hiányos mennyiséget mértek a kapszulákban.


Belgiumban több, mint 100 esetben  fordult elő, hogy súlyos vesekárosodást okozott  egy kínai gyógynövény készítmény, mert  egy másik növénnyel cserélték fel  az eredetileg ható növényt. A súlyos károsodások miatt több embernél el kellett távolítani a veséjüket  és a műtét után   az esetek felében  a vesét körülvevő szövetekben  rákos daganat alakult ki.


Megjegyzés: Érdemes feliratkozni a www.consumerlab.com weboldalra


ConsumerLab.com, LLC. is a privately held American company registered in White Plains, NY. It is a publisher of test results on health, wellness, and nutrition products  Its mission is "to identify the best quality health and nutrition products through independent testing."


A ConsumerLab.com (CL)  internetes honlapján megtalálható, hogy mely termékek feletek meg a követelményeknek. A CL  mérései azt mondják meg, hogy mi van a termékben és nem azt, hogy a termék hatásos-e. A CL megállapodik a független laboratóriumokkal a különböző egészségre ható termékek vizsgálatára (ásványi anyagok, vitaminok, sport és energia termékek.  A vizsgálatok eredményeit a webszájton teszik közé.

Vizsgálatra termék mintát nem  közvetlenül a gyártótól szerzik be, hanem a kis- és nagykereskedőktől illetve a multilevel társaságtól. A vizsgált termékeket néhány év múlva újra vizsgálják.

A CL vizsgálata például kimutatta, hogy a kókusz tejben a Ca és a Mg mennyisége jelentősen kisebb volt, mint azt a címkén tanúsították

ConsumerLab.com Tests Coconut Water Brands, Menopause Supplements". Nutraceuticals World. 1 September 2011.

.A CL vizsgálati eredményeit az e-newsletter dokumentumban teszik közzé. 2014 novemberben 10.329 válasz érkezett egy termék véleményezésére. A válaszokban 1709 márka és 891 kereskedő szerepelt.  Ezek közül 115 márkát és 51 kereskedést legalább 100 vevő értékelt. A vevői megelégedettség alapján a népszerű márkák és kereskedők az alábbiak:


Top-rated Supplement Brands on Consumer Satisfaction with Specific Types of Supplements:*

 

Calcium: Life Extension

CoQ10: Puritan's Pride  Digestive Enzymes: Puritan's Pride

Fish Oil: Carlson Labs

Glucosamine & Chondroitin: Swanson

Multivitamin: Life Extension

Probiotic: Puritan's Pride

Resveratrol: Puritan's Pride

Top-rated Supplement Brands on Overall Consumer Satisfaction:


Étrend kiegészítőt csak régen üzemelő, kitüntetett, biztonságos gyártótól 

Példa: NOW foods USA
Iparágunkat folytonos támadások érik. Álságos sajtóközlemények következetesen lejáratják

a táplálék kiegészítők értékét, és megkérdőjelezik hatásosságukat és biztonságosságukat

http://vitaminspecialista.hu/article/205-now-vitaminokVisszatérve a ConsumerLab ismertetéséhez  elmondható, hogy  CL a harmadik legnagyobb értékelő, amely szabadon publikálja a vizsgálati módszereit  és az étrend kiegészítők minőségét. Ennek ismertetése megtalálható itt: www.consumerlab.com/methods_index.asp


A CL vizsgálata az alábbiakra terjed ki:

       www.consumerlab.com/methods_index.asp
 

Cochran Library elérhető itt: http://www.cochrane.org

 

Röviden a Cochranról

Szervezeti felépítés áttekintése itt:

http://www.cochrane.org/sites/default/files/public/uploads/news/organogram_version_4_sept_
2015_edited.pdf

 

Tevékenysége

Cochrane is for anyone who is interested in using high-quality information to make health decisions. Whether you are a doctor or nurse, patient or carer, researcher or funder, Cochrane evidence provides a powerful tool to enhance your healthcare knowledge and decision making.

 

Cochrane contributors - 37,000 from more than 130 countries - work together to produce credible, accessible health information that is free from commercial sponsorship and other conflicts of interest. Many of our contributors are world leaders in their fields - medicine, health policy, research methodology, or consumer advocacy - and our groups are situated in some of the world's most respected academic and medical institutions. Contact us for more information


Példaképen itt közlöm több vizsgálat sorozat eredményéről szóló tájékoztatásukat az antioxidánsok hatásáról a gyomorrákra 


1./  Goran Bjelakovic Dimitrinka Nikolova  Rosa G Simonetti Christian Gluud Antioxidant supplements for preventing gastrointestinal cancers

Published Online: 16 JUL 2008

Randomised trials comparing antioxidant supplements to placebo/no intervention examining occurrence of gastrointestinal cancers


2./  Laetrile treatment for cancer. [Cochrane Database Syst Rev. 2011

Milazzo S, Ernst E, Lejeune S, Schmidt K.

Laetrile treatment for cancer

No RCTs or non-RCTs were found, so no abstraction of outcome data could be performed in this systematic review

AUTHORS' CONCLUSIONS:

The claim that Laetrile has beneficial effects for cancer patients is not supported by data from controlled clinical trials. This systematic review has clearly identified the need for randomised or controlled clinical trials assessing the effectiveness of Laetrile or amygdalin for cancer treatment.


Authors' conclusions

We could not find convincing evidence that antioxidant supplements prevent gastrointestinal cancers. On the contrary, antioxidant supplements seem to increase overall mortality. The potential cancer preventive effect of selenium should be tested in adequately conducted randomised trials.


Based on properly designed and conducted randomised clinical trials, convincing evidence that beta-carotene, vitamin A, vitamin C, and vitamin E or their combinations may prevent gastrointestinal cancers is not found. (….).


Selenium alone may have preventive effects on gastrointestinal cancers. This finding, however, is based on trials with flaws in their design and needs confirmation in properly conducted randomised clinical trials

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD004183.pub3/abstractUSP független gyógyszerészeti szervezet.


Egyesült államok Gyógyszerkönyve  (United States Pharmacopeia USP) nem állami ügynökség-

A termékek minőségére vonatkozó egyetlen támpont a független ügynökségektől származik Azok a termékek, amelyek átmentek az USP  minőséget, tisztaságot és hatásosságot ellenőrző  laboratóriumi szűrő vizsgálaton  és az USP felirat van rajtuk, elvileg jobb minőségűek. A termékeket három módom tesztelik, nevezetesen: :

1./ tartalmazza-e, ami a dobozán fel van tüntetve

2./ a termék nem szennyezett-e

3./ a termék felszívódik-e az emberi szervezetben

USP internetes honlapja: http://www.usp.org

A készítmények kifogásoltságának okai között nem engedélyezett vegyületek, negatív listán szereplő gyógynövények, új élelmiszer összetevőnek minősülő anyagok, határértéket meghaladó vitaminok, pszichotróp anyagok találhatóak, amelyek egészségre gyakorolt hatása vagy már bizonyított, vagy pedig engedélyének hiánya miatt még nem ismert.

A gyártók/forgalmazók önkéntesen is benyújthatják vizsgálatra az étrend kiegészítőket, valamint feltüntetheti a vizsgáló szervezet pecsétjét vagy igazoló jelét.  Hazai étrend kiegészítő vizsgálatok.

Az egészségmegőrzés érdekében egyre többen fogyasztanak étrend kiegészítő készítményeket a címkén jelölt napi dózismennyiségeknek megfelelően, azonban ezek valós beltartalmi értékeit kizárólag laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani. Ugyanakkor a termékösszetevők mennyiségének a jelölésen történő esetleges hibás feltüntetése a hatékonyság csökkenésével járhat, vagy akár az összetevők túladagolását idézheti elő.
WESSLING Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. 

http://de.wessling-group.com/de/

http://hu.wessling-group.com/fileadmin/media/Hungary/Wessling_etrendkiegeszito_flyer_

http://hu.wessling-group.com/hu/

 Az európai laboratóriumi hálózat több, mint 28 telephelyen, közel 920 munkatárssal nyújt  szolgáltatást a minőség, a biztonság, az egészség és a környezetvédelem területén.


Az eljárás során a megrendelő által rendelkezésünkre bocsátott, adott esetben meghatározott gyártási tételből származó, általában eredeti csomagolású, bontatlan termék vizsgálatát végzik.

A vizsgálatok alapján nem adnak ki engedélyezési dokumentációt csak vizsgálati jegyzőkönyvet.

Akkreditált vizsgálataik gyorsak, pontosak, megbízhatóak és pártatlanok. Három nagy területen: a környezetvédelemben, az élelmiszer-biztonságban és az egészségvédelemben egyaránt végeznek vizsgálatokat. 

 

szénhidrát, energia
fehérje
cukor
zsír
zsírsavösszetétel

fémek
toxinok

Szabvány szerinti vizsgálatok: Salmonella Mikrobaszám Penészgombaszám Enterobacteriaceae 24 órás patogén vizsgálatok: Salmonella Listeria monocytogenes E.coli O157

http://hu.wessling-group.com/fileadmin/media/Hungary/Wessling_etrendkiegeszito_flyer_A4_2010_final.pdf

Elérhetőség: Dr. JAKAB Júlia

+36 1 872 36 35

jakab.julia(at)wessling(dot)hu


Gyógynövény vizsgálatok

http://hu.wessling-group.com/hu/szolgaltatasok/gyogynoeveny/


Magyarázat Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő gombamérgek, amelyeket penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus).Országos Élelmezés- és Táplálkozás tudományi Intézet OÉTI

AZ OÉTI által értékelt és szakvéleménnyel ellátott termék ”:~2,5 %Milyen tényezőket vizsgál?

-  Élelmiszerkémiai vizsgálatok (hatóanyag-tartalom)

-  Mikrobiológia vizsgálatok

-  Szennyezőanyagok vizsgálata: legalább ólom, kadmium, higany, egyes esetekben, (pl. növényi, vagy állati eredetű hatóanyag) szermaradvány-szintek

-  Adalékanyagok megfelelőségének értékelése

-  Jelölés megfelelőségének értékelése        

Bejelentett étrend kiegészítők listája megtalálható itt: http://www.oeti.hu/download/etrend2015.pdf


OÉTI Zöld pipa jelzése

A bejelentett, zöld pipával jelölt étrend-kiegészítők esetében a bejelentő által benyújtott dokumentumok, valamint a rendelkezésre álló, releváns tudományos információk, adatok alapján nem merültek fel olyan súlyos hibák az összetétellel, a termék várható hatásaival, a jelöléssel, és a címkén alkalmazott egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a termék fogyasztása kockázatos lenne a fogyasztó egészsége szempontjából, valamint hogy a termék nem felel meg a bejelentéskor hatályos jogi rendelkezéseknek, úgy mint az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet, a 1924/2006/EK rendelet és a hozzá kapcsolódó egyéb rendeletek előírásainak

http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=57


Forgalomba hozataltól eltiltott étrendkiegészítők  fekete jelölésűek

Tiltott termék  2015 évben

 

Káros összetevőkre két példa

1./ Egy-egy készítmény kifejezetten káros hatású összetevőt tartalmaz. A rák kelető PABA néhány állatkísérlet alapján vált “népszerű” étrend-kiegészítő hatóanyaggá, holott jóval szélesebb körű vizsgálatok bizonyítják a PABA rákkeltő hatását.

2./ „A különböző krómkészítmények közül a pikolinát alapú a legjobb, mivel ez a kettő garantálja a legjobb felszívódást a szervezetben. Jótékony hatású és biztonságos, és jóval hatékonyabb a króm bármely más típusánál.”- írja a http://dietless.hu/krom-a-vercukorszint-egyensulyaert/

„A króm-pikolinát olyan ún. kelát vegyület, amelyből a króm felszívódása sokkal jobb, mint pl. más króm vegyületekből, de amelyikben a pikolinát molekula rész egyben mutagén (azaz rákkeltő) is” . - írja a http://www.argina.hu/site/index.php?mnu=113

 

De ezt említi a http://szanday.blogspot.hu/2013/10/buta-mutagen.html is. vagyis mint írja: „ „a pikolinát ugyanis károsítja a kromoszómákat, mutagén, rákkeltő”

Szelíden megjegyzem, hogy ilyen információ zavarok miatt az étrend kiegészítőt vásárlóknak nehéz választaniuk a termékek között.


A termékek minőségének biztosításra a jelenlegi notifikációs és a piacfelügyeleti rendszer nem alkalmas

 

Minőségtanusítás

A különböző hatóságok (pl. nálunk az OÉTI, vagy az európai EFSA) mindenféle törvényi háttérre hivatkozva “üldözik” azokat, akik az étrend-kiegészítők esetleges gyógyító vagy betegséget megelőző hatásairól bátorkodnak írni, beszélni. Ennek – véleményünk szerint – két oka lehet:

1. (amire számos bizonyítékot látunk nap mint nap, hogy) az ilyen szervezetek, mint pl. az OÉTI, szakmailag bántóan “gyengék”, aminek következtében évekkel vannak lemaradva a tudomány újabb eredményeit illetően,

2. ezen hatóságok a gyógyszeripar érdekeinek megfelelően működnek, a gyógyszeriparnak pedig nem érdeke, hogy egészségesek legyünk.

 

Forrtás: Dr. Mészáros G. László, ügyvezető / biokémikus
http://www.argina.hu/site/index.php?mnu=106

 


Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

http://www.nfh.hu/


2015. április 1-től a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a fogyasztóvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv. Az NFH-t főigazgató vezeti. A főigazgató gyakorolja a munkáltatói jogokat az NFH kormánytisztviselői, kormányzati ügykezelői és munkavállalói felett.


TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú
kiemelt projekt keretében lefolytatott vizsgálat


Étrend-kiegészítők

Étrend-kiegészítőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy kiderüljön, valóban annyi ásványi anyag, vitamin vagy „jótékony” baktérium van-e a termékekben, amennyi a címkéjükön szerepel. A vizsgált 54-féle termék közül 3 készítmény nem felelt meg a követelményeknek. A vizsgálat a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése kiemelt projekt része.

A témavizsgálat során összesen 54-féle termék került ellenőrzés alá, melyből 45-féle étrend-kiegészítő tartalmazott vitamin(oka)t és/vagy ásványi anyago(ka)t, és 9-féle termék pedig bizonyos baktériumokat a terméken deklaráltak szerint.

A vizsgálatok eredményeként megállapítást nyert, hogy 3-féle termék nem elégítette ki a címkén feltüntetett mennyiségekkel kapcsolatos követelményeket: egy étrend-kiegészítő termék - a „Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tabletta” C és B6-vitamin tartalma jelentősen kevesebbnek bizonyult, mint a magyar nyelvű címkén feltüntetett vitaminértékek, valamint kétféle étrend-kiegészítő termék


Hazai vizsgálatok eredményei

37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével ma Magyarországon - kis túlzással - bárki forgalmazhat étrend-kiegészítőket, egyetlen törvényi kötelezettsége van, mindössze be kell jelentenie a terméket az OÉTI-nél, legkésőbb a piacra helyezés napján. Mint azt dr Csupor Dezső mondta, az egyes termékekről ugyan bekérhet a hatóság további (laboratóriumi) vizsgálatot igazoló lapot, ezen azonban bármi lehet, hogy a bevizsgált étrend kiegészítő összetétele, hatóanyagai megfelelnek a bejelentetteknek, de utána senki nem ellenőrzi, ugyanazt árulja-e a gyártó, mint amit notifikált. "Gyakorlatilag reszelt székláb is lehet ma a kapszulákban" - jellemezte némi éllel a helyzetet a szakember.

Mindezek mellett nagy probléma, hogy a jogszabályok alapján ezeket a termékeket nem lenne szabad gyógyhatással reklámozni, ám a valóság (és a GVH büntetési lajstroma) mást mutat, a fentiek ugyanis az interneten és a sajtóban közzétett hirdetések szövegeiben nem mindig tükröződnek.

A legtöbb probléma - a szegedi vizsgálatok alapján - az összetevőkkel akadt. A potencianövelők között például bőven találtak olyan termékeket, melyek - a feltüntetett növényi összetevők helyett - gyógyszerhatóanyagot (szildenafilt) tartalmaztak, ami elviekben tilos.


Magyarázat Szildenafil,

A Szildenafil a foszfodieszteráz (PDE5)-gátlók gyógyszercsaládjának tagja. Nemi izgalom során a hímvessző ereinek simaizomzatát elernyesztve, a barlangos testbe beáramló vér mennyiségének növelésével segíti elő a merevedést. A Sildenafil Teva csak szexuális izgalom hatására hat kedvezően a merevedés kialakulására. A Sildenafil Teva felnőtt férfiak hímvessző-merevedési zavarainak - a köznyelvben gyakran impotenciaként említett állapot - kezelésére szolgáló készítmény.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/sildenafil_teva_100_mg_filmtabletta/54523


Az étrend kiegészítők  egységes adatbázisának szakmai tartalmával kapcsolatos elvárásokat a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem munkatársaival pontosították. Ám ahhoz, hogy az adatbázis valid adatokat tartalmazzon módosítani szükséges az engedélyeztetési eljáráson, Az étrend kiegészítő forgalomba hozatalát megelőzően a notifikációs eljárást előzze meg egy „előzetes bejelentés”.


Hazai elvárások

Fontos lenne, hogy

http://www.pharmaonline.hu/cikk/gyogyszernek_latszo_termekek__nem_mindegy__mit_kapsz_be

 

Hiányos tájékoztatás

„Egyes étrend kiegészítőkben hatóanyagként kémiai gyűjtőnevek vannak feltüntetve: pl. polifenol vagy flavonoid tartalom.. Fontos tudni ugyanis, hogy a polifenolok vagy a flavonoidok csoportjába több ezer, különféle vegyület tartozik. Vannak köztük élettanilag hasznosak és károsak. Nem mindegy tehát, hogy a polifenolok vagy flavonoidok közül konkrétan melyik polifenolos vagy flavonoid vegyületet tartalmazza az adott étrend-kiegészítő, és milyen mennyiségben”

http://www.argina.hu/site/index.php?mnu=113


Az étrend-kiegészítők piacán: hatósági jogosítványokat szeretne az ellenőrzéshez az újonnan alakult Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI)Beszámoló néhány étrend kiegészítő vizsgálatáról

1./  Potencia fokozó

Dr Csupor Dezső adjunktus Szegedi Egyetem (foto) elmondta, potenciafokozókkal kezdték a vizsgálatokat. Első körben tízből nyolc terméket találtak problémásnak, ugyanis a Viagrához hasonló gyógyszer volt bennük, egyes esetekben akár nagyobb mennyiségben is, mint az ismert kék tablettában száz százalék növényi alapanyag jelszó alatt. Ez konkrét veszélyt is jelent, ugyanis a Viagrát szívbetegek nem szedhetik. Ha meglátja a boltban a fogyasztó a „növényi alapú” potencianövelőt, azt hiszi, ettől nem lehet baja.


2./  Fogyasztó szerek

A fogyasztószerek hasonló nagyságrendű problémát jelentenek. Az a tapasztalat, hogy a hatásosnak mondott fogyasztószerek egy része szintén hamisított, azaz olyan gyógyszerhatóanyagokat tartalmaz, amelyek súlycsökkentő hatása közismert, csak tíz éve betiltották, mert szíveredetű halálozást okozhat.


3./  Kurkuma

Tudunk konkrét esetekről, mikor emberek lettek rosszul hamisított étrend-kiegészítőktől. Észak-Európában 18-an haltak meg, mikor hamisított „kurkuma kapszulát” szedtek ízületi panaszokra. A kapszula olyan gyulladáscsökkentőt tartalmazott, ami túladagolva májkárosodást okoz.


4./  Egy teakészítménytől pedig súlyos hasmenést kaptak, kiderült, hogy hashajtó volt benne.


5./  Más eset, amikor benne van ugyan, amit ráírnak, mégsem ér semmit. A csodás antioxidáns-termékek tipikusan ilyenek, ráírják, hogy számos gyümölcsöt tartalmaz a kapszula, de ha kibontjuk, rájövünk, hogy csak aszaltgyümölcs-darabokat tettek bele. Ha már antioxidánsokat szeretnénk, akkor sokkal jobban járunk, ha megeszünk naponta két almát javasolja a gyógyszerész.


6./  Grépfrútmag csepp 

  Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézetében hat, kiskereskedelemben beszerezhető grépfrút cseppet analizáltak, és a következő eredményre jutottak: A grépfút magból készült cseppekkel kapcsolatban is akadtak minőségi kifogások: a szakember beszámolója szerint. Volt olyan termék, amiről nem is tudták megállapítani, miből készült, több másik esetben pedig nem is magból, hanem a gyümölcs héjából készült az étrend-kiegészítő.

Ezeket a cseppeket általában az immunrendszer működésének fokozására, valamint baktériumok ellen ajánlják, de mint kiderült, erre egy kivétellel semmilyen tudományos kutatás sem készült, azaz nem megalapozott az indikáció. Azt, hogy baktériumellenes hatású lenne, mindössze egy Nigériában végzett esettanulmány támasztja alá, ám a publikált eredmény kevéssé meggyőző, hiszen tucatnál is kevesebb vizsgálati alanyon végezték a kísérleteket. A szegedi Farmakognóziai Intézet olyan terméket is vizsgált, amiben egészségre ártalmas mennyiségben találtak tartósítószert, ennek a szernek a forgalmazását a bejelentésre aztán megszüntették

               egy termékben nem mag, hanem az attól teljesen eltérő héj volt kimutatható,

Az illetékes népegészségügyi intézet a hatósági vizsgálat lezárulta után megtette a megfelelő intézkedéseket. Ezek után több hamis grépfrút mag csepp is bevonásra került, vagy annak bevonása folyamatban van

http://antalvali.com/hirek/igazsag-a-grapefruit-kivonatrol.html


A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézetében hat, kiskereskedelemben beszerezhető grépfrút cseppet analizáltunk, és a következő eredményre jutottunk:

Magyarázat Farmakognozia a természetes eredetű gyógyszerekkel foglalkozó tudományág neve. Régebben kemikáliákkal is, napjainkban csak a növényi eredetű gyógyszerekkel foglalkozó tudományág.

 

Eredményeinket eljuttattuk az illetékes népegészségügyi intézetnek. Az eljárás folyamatban van, a hatósági vizsgálat lezárulta után várhatóan a fogyasztókat is informálja a hatóság a feltárt minőségi problémákról.

Dr. Csupor D. és mtsai  Gyógyszerészet c. folyóirat 2012.05.30.


A megbízhatatlan étrend-kiegészítők sajnos a patikákba is beszivároghatnak, a problémák megelőzésének garanciája nem a jogrendszer, hanem a szakember, a gyógyszerész. Ha etikusan jár el és megvan a megfelelő szaktudása, akkor csak legálisan forgalomba kerülő termékeket forgalmaz, de még a szakember sem védhet meg az olyan rossz minőségű termékektől, amelyek laboratóriumi vizsgálatát senki nem végezte el.


Étrend kiegészítő internetes vásárlása

Ne rendeljünk olyan weboldalról, amelyen nem látszik, melyik cég áll a háttérben. Csak akkor vásároljunk, ha ismerjük a vállalkozást, tudjuk, hol a bolt, hol lehet reklamálni. Egy hamis termék esetén egyszer kiderült, hogy az Antillákon volt bejelentve a honlap, amely magyar nyelven kínálta portékáit így a rendőrség sem tehetett semmit.

Konferencia az étrend-kiegészítőkről

2013. október

Dr. Horányi Tamás

Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete


Az étrend-kiegészítők internetes beszerzése veszélyekkel járhat. A fogyasztónak itt is megvan a saját felelőssége. Egészségügyi kockázat esetén az adott termék forgalmazását betilthatják, a kapcsolatos weboldalt megszüntethetik, valamint a reklámozó hirdetéseket letilthatják.

Az internetes vásárlás több előnnyel jár, nevezetesen


Hátrányok


A szomorú valóság

Az uniós csatlakozás előtt nagyobb volt a szigor

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/taplalekkiegeszitok/cikkek/mindent_az_etrend- kiegeszitokrol_tevhitek/


Jelenleg azokról a termékösszetevőkről állíthatnak kedvező hatásokat a forgalmazók, amelyek szerepelnek az egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékében. Ezeket a kedvező hatásokat pontosan meghatározták. A jogszabályi háttérről az OÉTI honlapján tájékozódhatnakMit lehet az étrend kiegészítőkről szóló tájékoztatás során az egészségre gyakorolt hatásukról mondani?


Arra vonatkozóan, hogy az étrend kiegészítőkről a gyártók/forgalmazók milyent állításokat közölhetnek a vásárlók felé azt az itt közölt linken olvashatják. Példa képen bemutatom az ott szereplő eligazítást a Glukomannán termékre vonatkozóan


Megjegyzés: Az Ördögnyelv fő hatóanyaga a glükomannán, amely csökkentet energiatartalmú étrend keretein belül hozzájárul a testtömeg csökkenéshez. Dr. Herz Ördögnyelv Forte 500 mg kapszula

http://www.apoteka.hu/Akciok-ujdonsagok/Ujdonsagok/Dr.-Herz-Ordognyelv-Forte-500mg-kapszula-60db.html?gclid=CPT2n_vF98gCFUJAGwodsR4EjA


Mivel a táblázatosan összefoglalt termékekre vonatkozó szabályozás gyakorlati alkalmazása meglehetősen körülményes, ezért lenne kedvező, ha világos, érthető, a jogi útvesztőkben nem járatos magyar állampolgár, egyszerű szavakkal, tőmondatokban leírható magyarázatot kaphatna az érvényes  Eu rendeletek alapján az étrend kiegészítő egészségre gyakorolt hatásáról 

Az  uniós szabályozás itt érhető el

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20150127&qid=1430229943586&from=HU


Részlet az előírásból 

Vizsgálati eljárások

       Sem a beteg sem a vizsgálatokat végző személyek nem tudják, hogy melyik a        placebo és melyik a vizsgálandó étrend kiegészítő.

Kenneth F. et al.: Empirical evidence of Bias: Dimensions of Methodological Quality Associated  with Estimates of Treatments Effects in Controlled Trials Journal of  the American Medical Association 1995;273(5):408-412

Példák:

Bernard Gesch és mtsi. 2002-es vizsgálatukban omega-3 adásával egy placebo kontrolos vizsgálatban egy börtönben 35%-kal csökkenteni tudták az agresszív támadások számát


Khuan-Pin Su és mtsi. 2003-ban ugyancsak sikeresen kezeltek EPA-val kettős vak próbában depressziós betegeket


Fontos, hogy lektorált és színvonalas folyóiratban legyen közölve az eredmény, hiszen ez biztosítja, hogy független szakértők ellenőrizzék a módszerek és a kiértékelés helyességét.


Epidemiológiai vizsgálatok

Az ilyen megfigyelések nem minősülnek randomizált kontrollált vizsgálatnak. Az epidemiológusok adatokat gyűjtenek, pontos felméréseket végeznek, sok kérdést tesznek fel az embereknek az életmódjukról, táplálkozási szokásaikról A vizsgálatok néha rávilágítanak bizonyos összefüggésekre. Bizonyítékról azonban akkor beszélhetnénk, ha a feltevést kontrollált vizsgálattal igazolnák pl.: a borfogyasztók körében ritkábbak a szívbetegségek. Ez esetben a fogyasztók és a nemfogyasztók között kellene összehasonlítást végezni, de ez ideig ez nem történt meg, így a kérdés még eldöntetlen.

 

Metaanalizis

Szubjektív tényezők kiküszöbölésére fejlesztették ki. Több száz résztvevő vizsgálata helyett a már elvégzett és regisztrált eredmények feldolgozásával állapítható meg a terápia hatékonyság Ez a statisztikai módszer a nem egyértelmű illetve egymásnak ellentmondó eredménnyel zárult vizsgálatok eredményeit összesíti. Lényege, hogy segítségével újabb széleskörű, több száz beteg bevonásával végzett vizsgálat helyett a már elvégzett kisebb léptékű kutatások eredményei alapján állapítható meg a terápia hatékonysága.

A mataanalízis azonban annyit ér, mint amennyit az eredeti vizsgálatok. Ha azok gyengék, akkor a metaanalízis sem lesz erősebb. Eredményei csak akkor tekinthetők érvényesnek, ha az általa összesített vizsgálatok azonos jellegűek. A gyenge láncszemekből álló bizonyíték attól még nem válik erősebbé, ha további gyenge láncszemekkel egészítjük ki.


A személyes tapasztalat a hatásosságról

Az esettanulmány, mivel csupán elbeszélésen alapul, nem bizonyítja az adott kezelés hatásosságát. A személyes tapasztalatból levont következtetések nagyon gyenge bizonyító erővel bírnak. Az alternatív gyógyászat javarészt kizárólag ilyen „bizonyítékok” alapján tesz szert egyre nagyobb népszerűségre.

A személyes tapasztalatoknak is van értéke. Ha ugyanis sokan számolnak be javulásról az elindíthat egy kutatással kapcsolatos munkát.


Soha ne elégedjünk meg azzal, ha valamely gyógymódról olyasmiket írnak, állítanak, hogy

o klinikai próba volt-e (vagy esetleg csak állatkísérlet)?

o Volt-e placebo kontroll? És ha igen, teljesült-e a többi feltétel, azaz:

Volt-e kettős vak  próba,

o randomizált volt-e,

o sok betegen végezték-e el,

o megfelelő szintű, lektorált folyóiratban publikálták-e?

http://www.newsweek.com/miracle-cure-be-skeptical-94611Forgalmazók felelőssége

A termékeket gyártóknak és forgalmazóknak a felelőssége, hogy hirdetéseivel csak a valóságon alapuló állítások szerepeljenek. Ha azt állítják, hogy az általuk ajánlott terápia vagy valamilyen étrend kiegészítő hatásos, akkor azt bizonyítékokkal kell/ene alátámasztaniukA bizonyítási kényszer a gyártót/forgalmazót terheli.


A média felelőssége

A média felelőssége, hogy csak a valóságon alapuló állítások szerepeljenek  Ha azt állítják, hogy valamely termék, ajánlott terápia hatásos, akkor azt bizonyítékokkal kell alátámasztani.
A legtöbb alternatív gyógymód hatásosságát, illetve biztonságos voltát nem támasztja alá meggyőző klinikai bizonyíték. A meglévő bizonyítékok részben hiányosak, gyakran kétértelműek és esetenként  nem megfelelően elvégzett kutatásokon alapulnak

Sokszor ellentmondásos elméletek támasztják alá valamely termék hatásosságát  A legtöbb esetben  pedig semmi más nem áll rendelkezésre „bizonyíték” gyanánt, mint a paciensek elbeszélése, gyógyulásuk története.

Példa: A NOVO C PLUS kapszula a C-vitamint liposzómális formában tartalmazza, mely lehetővé teszi a C-vitamin egyedülállóan magas felszívódását és hasznosulását a szervezetben

http://www.provitamin.hu/search.php?searchtext2=liposz%F3m%E1s+C-vitamin


Megjegyzés: A tájékoztatás akkor lenne helyes, ha azt mondhatná, hogy az aszkorbinsav 20%  mennyiségének hasznosulása helyett a reklámozott termék  ……% felszívódású.  „A magas felszívódás” határozatlan információ. Egyébként csendben megjegyzem, hogy „magas” lehet egy jegenye fa, vagy épület, de nem a felszívódás. Ez utóbbi jó esetben „nagy” lehet.


A média sok esetben rosszul kezeli az alternatív gyógyászattal kapcsolatos híreket.  Ha egy új termék/terápia egy-két beteg esetében ígéretes eredményt produkál, erről máris úgy számolnak be, mintha bizonyított lenne az eredményesség. . A kvázi kedvező eredmény publikálása  vagy a média és a forgalmazó közös anyagi érdekeltségén alapul, vagy a kedvező eredmény esetleg csak a véletlen egybeesésének köszönhető.

Példa lehet erre, a Q10 termék, amivel kapcsolatban egyes termék képviselők azt állították, hogy aki rendszeresen szedi ezt a koenzimet, akkor az megállíthatja vagy lelassíthatja az öregedést Azok, akik ezért vásárolták és szedték a Q10-et  az USA-ban,  dollár milliókat dobtak ki az ablakon.

 

A nyugati orvos és gyógyszerész társadalom előítéletei miatt, nem folynak elegendő kutatások az alternatív termékek hatásosságának vizsgálatára A gyógyszeripar pedig azért nem vizsgálja a gyógynövények hatásait, mert ezeket a termékeket nem szabadalmaztathatja tehát nem hoz így jelentős hasznot.

 

Január 1-től az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) határozatban elrendelheti azoknak a honlapoknak az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét, amelyeken hamis vagy nem engedélyezett gyógyszereket forgalmaznak, valamint rendszeresen frissített listát publikál ezekről a piacfelügyeleti tevékenysége során azonosított készítményekről. A listán a készítmények neve, valamint hatóanyaga mellett szerepel az is, hogy miért veszélyes az adott terméket az illegális csatornán keresztül megvásárolnia a fogyasztónak.

http://4024.hu/2015/10/14/mielott-etrend-kiegeszitot-rendelnel-a-netrol-nezz-utana/


Egy reklám és a reklám tartalmát támogató cikk egymás mellett történő megjelentetése kimerítheti a szerkesztői tartalomnak álcázott reklám fogalmát abban az esetben is, ha a cikkben közvetlenül nem jelenik meg az értékesítendő áru, de a cikk tartalma egyértelműen támogatja a reklámot (például azáltal, hogy ugyanazzal az egészségügyi kérdéssel foglalkozik).

Dr. Berekméri-Varró Réka ügyvéd
Gide Loyrette Nouel dOrnano Iroda


Megjegyzés Ilyen található szép számmal  a Patika Magazinban, a Paramedica Egészség magazinban, az Ideál magazinban egyaránt


Az étrend kiegészítők biológiai aktivitásuktól függő hatékonysága A biológiai aktivitás azt jelenti, hogy az adott hatóanyag mekkora mennyiségben és milyen mértékben hasznosul.


Figyelem Példa 1./ Hasonlítsuk össze először az USP Q10 és a probiotikus (fermentált) Q10 antioxidáns aktivitását:

Mint láthatjuk, az "élő" Q10 sokkal többet tud, mint a "halott" társa. Ami azt jelenti, hogy ha csak egy egyszerű Q10 tablettát szedünk, akkor 20-szor többet kéne bevenni belőle, hogy ugyanazt a hatást elérjük vele, mint a probiotikus formájú, biológiailag lényegesen aktívabb coenzim Q10-zel. Azaz, ha egy kettősen fermentált Q10 készítmény két-háromszor annyiba kerül, mint egy "hagyományos", akkor ne sajnáljuk rá a pénzt, hisz hússzor annyit tud, és hússzor annyit ér, mint a másik.


Példa 2./

A szelén nélkülözhetetlen az összes egészséges élettani folyamathoz, és egy nélkülözhetetlen öregedés gátló és daganatellenes antioxidáns. Adagolásával azért kell vigyázni, mert a nem hasznosuló molekulák képesek felhalmozódni a szervezetben, és toxikussá válhatnak.

Ebben a vizsgálatban a szervetlen szelén, a szerves szelén (bioszelén) és a probiotikus szelén hasznosulását és aktivitását hasonlították össze.Példa 3./

Az alábbi ábrán a szintetikus C-vitamin, a szerves C-vitamin és a biotranszformált probiotikus C-vitamin biológiai aktivitása látható:

A szintetikus C-vitamin esetében a vizsgálati alanyok 158%-kal több

C-vitamint ürítettek a vizelettel, mint a biotranszformált probiotikus

C-vitaminnal élők.


A három különböző formájú

C-vitaminnal folytatott kísérletek a következő megdöbbentő eredményeket hozták (ábra) :

Forrás: http://antalvali.com/melyek-jo-es-hatekony-taplalek-kiegeszitok.html


A fermentált termékek nagyobb hatékonyságának magyarázataActivated C Food Complex - Whole-Food Complexed Vitamin-C for Immune Support (New Chapter), 30 db, 90 db, 180 db

A termékben a C-vitamin komplex kettős fermentációs technológiával készült. A C-vitamin antioxidáns hatása révén hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához

https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/miert-fogyasszunk-rendszeresen-fermentalt-eteleket