Reflux okai, életmódbeli kezelésük  Válasz Olvasóimnak 17. rész


Olvasó felkérő levele


„Kedves Zsoldos Bence Úr! Többször átolvastam a reflux témában írt értekezését. Sajnos én lassan 6 hónapja küzdök vele, leginkább az égő hátsó garatfal és török ami a legkellemetlenebb tünetem. Ez alatt a 6 hónap alatt 6 féle gyógyszerrel próbálkoztak ennek enyhítésére, amelyek közül nálam egyik sem vált be és az utolsónál már én magam hagytam abba szedést. Beszéltem az orvosommal, hogy nem látom értelmét a további gyógyszerek szedésének, hiszen még rosszabbul voltam mint előtte. A kezelő orvosom azt mondta, hogy sajnos azok közé az emberek közé tartozom, akiknél ezek a gyógyszerek nem hatásosak, nem tud mit tenni velem, szedjek A-vitamit. Azért kerestem fel, mert alternatív gyógymódokkal is próbálkoztam, gyógyteák, vitaminok, stb., de semmi sem hoz számomra enyhülést a tünetek az utóbbi két héten fel is erősödtek, igaz nem is szedek mást, mint a Gasztro-Bon rágótablettát. Az étkezésre odafigyelek, tehát nem eszem zsíros, fűszeres ételeket, alkoholt nem fogyasztok, és mégsem vagyok jobban......

Tud esetleg nekem Valakit ajánlani, aki esetleg segíthet a refluxos panaszaim kezelésében, vagy esetleg valamilyen alternatív gyógymódot? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: F Zs”A választ valamennyi kedves Olvasó az alábbiakban olvashatja, íme


Reflux tünetei


Nyelőcső gyulladás

A felmaródásos nyelőcsőgyulladás (erozív özofágitisz GERD) során a nyelőcső  nyálkahártya egyes területei begyulladnak, elpusztulnak.

A betegség leggyakoribb oka a krónikus sav-viszszafolyás (reflux).Egyes tabletták (pl. az aszpirin vagy más nem-szteroid gyulladás gátlók, az alendronat, a doxiciklin és bizonyos nagyméretű vas- és kálium tabletták is fájdalmas felmaródásokat okozhatnak, ha átmenetileg elakadnak a nyelőcsőben
A reflux valódi oka

Reflux betegségben legtöbbször a záróizom ellazulása a normálisnál gyakrabban és tartósabban következik be, lehetővé téve a gyomor tartalom visszaáramlását. Sajnos a záróizom működését javító gyógyszer még nem áll rendelkezésre, de intenzív kutatások folynak, és már vannak ígéretes vegyületek, melyek segítségével talán ez is elérhető lesz.


Ez a záróizom normális esetben szélesre nyílik, hogy a lenyelt étel és ital könnyen átjuthasson a gyomorba. A büfögésen kívül, ez az egyetlen eset, amikor a cardiának nyitva kell lennie.

Ha a cardia jól működik, akkor mindegy, hogy mennyi sav van a gyomrunkban, az nem fog visszajutni a nyelőcsőbe. De ha működési zavar lép fel, mint a GERD esetében, akkor a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe és károsítja annak érzékeny belső falát.

"A gastro-oesophagealis (gyomor-nyelőcső) reflux betegséget erős savlekötőkkel kezelni soha nem lesz ideális megoldás, mert a savkiválasztás nem az elsőszámú mögöttes rendellenesség".

Egyes vélemény szerint a hasüregi nyomás oka a baktériumok túlszaporodása és a szénhidrátok elégtelen emésztése - mindkettőt részben az alacsony gyomorsav szint okozza.


A gyomorra ható nyomás

A túlsúlyos emberekben a hasüregi zsírtartalom miatt nő a nyomás a gyomorban, helyes tehát ezen esetekben a testsúly csökkentése. Szerepe van a refluxban a hasűri nyomás fokozódásának is. Nyomásfokozódást okozhat a hasüregben a köhögés, tüsszentés, nevetés vagy pl. a telt húgyhólyag vagy a terhesség miatt megnagyobbodott méh is.

Károsan befolyásolja a refluxot az elhízás is. A plusz kilók hatására ugyanis a gyomor számára még kevesebb hely jut a hasüregben, ezáltal a nyelőcső és gyomor közti izomra is nagyobb nyomás hárulReflux vizsgálata

Az endoszkópos vizsgálat hátránya, hogy érzékenység reflux betegség esetében nem jó, mert a betegek közel felében nem látható endoszkópos eltérés a nyelőcsőben (ún. nem erozív reflux betegség).

Reflux kezelése


A savcsökkentés  nem megoldás a bajra 

A visszaáramló sav semlegesítése nem befolyásolja a nyelőcső alsó záróizmának az ellazulását, így a kevésbé savas gyomortartalom változatlanul visszaáramolhat


Gyomortartalom ürülés gyorsítása

Jelenleg a gyomorürülését gyorsító gyógyszerek javíthatnak a betegség tünetein.

Gyakori kis mennyiségű étel fogyasztásával elkerülhető a gyomor feszülése, mely az alsó nyelőcső záróizom ellazulását provokálja.

Motilitásfokozó gyógyszerek (pl. betanekol, metoklopramid, ciszaprid) adása. Eltérés a megrögzött étkezési szokásoktól

Dr. Hegedűs György életmód tanácsadó orvos a CHILOPASS Egészségközpont vezetője. Az elérhető egészség című könyv szerzőjeRefluxpárna használata

Azon betegeknek, akiknek éjjeli savas felböffenésük van, vagy a felszippantott savas gyomortartalom asztmatikus tüneteket, krónikus köhögést provokál, javasolni szoktuk, hogy magas párnán aludjanak, vagy az ágy feji végét emeljék meg. Persze ez a javaslat  vagyis hogy alvás időben a fejünk párnákkal legyen megemelve  -  nem sokat ér. Ettől ugyanis a gyomortartalom a nyelőcsőben akadály nélkül felfelé áramolhat. Deréktól felfelé kell megemelni a testet kb. 300 mértékben így egyenletesen a lejtős testhelyzetben a savas gyomortartalom nem tud felfelé áramlani.


Reflux elkerülhető  de hogyan?

Mitől szeretnék mentesülni? 

Mivel a reflux betegség csak egy tünet, egy következmény, ezért nem azt kell kezelni, hanem az igazi okát, az életmódot, amelynek alappillérei:Tekintsük át az alábbi összefoglaló táblázatot előnyök

 hátrányok


reflux kezelés gyógyszeresen

 • egyszerű
 • akár gyomortükrözés nélkül is lehet szedni
 • lehet hatékony
 • nem biztos, hogy hat
 • drága
 • örökre kell szedni
 • mellékhatása lehetreflux kezelés műtéttel • Vannak esetek, amikor már csak ez segíthet
 • szövődménye lehet
 • nem az igazi okot kezeli
 • az operált esetek jó részében meg lehet találni az igazi okot és azt kezelve elkerülhető a műtét
 • ha nem eredményes a műtét, már nincs tovább semmi


reflux kezelés életmódváltással

 • Esetek 90%-ban javul vagy megszűnik a reflux
 • ez az igazi ok, amin saját maga változtathat
 • Ha az életmódja rendbe kerül más betegségei is
 • egyben megelőzhetőek vagy egyben
 • kezelhetőek
  nincs mellékhatása
 • hosszútávon csak ennek van eredménye
 • a legolcsóbb
 • nehéz a helytelen életmódbeli szokásokat megváltoztatni
 • előfordul, hogy nem egy hét, hanem hónapok alatt látszik csak az eredménye


CHILOPASS Reflux életmódprogram


Budapest 1063 Bajnok u. 2/b. Fsz. 17-es kapucsengő
http://www.reflux-dieta.hu/home

Bejelentkezés vagy kérdés esetén

hívjon minket a 06 70 2849038 számon

Gyógyszeres kezelés

Dr. Jonathan Wright, a Washington állambeli Tahoma Klinika orvosa szerint, valójában amikor gyomorégésben és GRED-ben szenvedő páciensek gyomorsav szintjét megmérik, akkor azt találják, hogy az majdnem mindig alacsony, és nem magas.

Why Stomach Acid is Good For You (Miért jó a gyomorsav?) c. könyvében Dr. Wright elmagyarázza:

"Amikor alaposan megvizsgáljuk azokat a negyvenen túli embereket, aki gyomorégéstől és puffadástól szenvednek, akkor kiderül, hogy több mint 90 %-nál elégtelen gyomorsav termelést találunk."  

Dr. Wright és klinikus társai azt tapasztalták, hogy ha sósav tartalmú gyógy készítményt adnak gyomorégéstől és GERD-től szenvedő pácienseknek, ez gyakran megszünteti a problémát:

„Az én saját klinikai tapasztalom, ami ugyan sokkal szerényebb, mint Dr. Wrighté, ugyanezt támasztja alá. Idáig minden gyomorégéssel vagy GERD-val küszködő páciensem jól reagált a sósav tartalmú gyógy készítményekre. Ha ezeket a problémákat a túl magas gyomorsav okozná, akkor ennek pont az ellenkezője lenne igaz”

Chris Kresser a GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease, magyarul: gastro-oesophagealis reflux betegség) járványról és annak orvosi félrekezeléséről ír.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/reflux-gyomoreges-gerd.php?olvas

 

Amit meg kell értenünk,  hogy bármilyen mennyiségű sav problémát okoz a nyelőcsőben. Ez azért van, mert a nyelőcső érzékeny nyálkahártyája nem véd a sav ellen úgy, mint a gyomoré. Nem szükséges túl sok gyomorsav ahhoz, hogy gyomorégést okozzon.

 

A savlekötők nemhogy nem gyógyítják meg, de még rontják is a mögöttes állapotot (túl kevés gyomorsav). Ez gyakorlatilag élethosszig tartó gyógyszerszedést tesz szükségessé. Miközben ez egy remek üzleti stratégia a gyógyszergyárak részéről,

 

Egy betegség meggyógyítása azt jelenti, hogy megszüntetjük az okát. Amikor egy betegség meggyógyul, akkor a tünetek nem térnek vissza a kezelés megszüntetése után. Ez pedig nem igaz a gyomorégés és a GERD elleni gyógyszerek esetében. Ahogy a páciens abbahagyja a szedésüket, a tünetek visszatérnek, és gyakran még erősebbek, mint a gyógyszerszedés megkezdése előtt voltak.

 

A gyógyszergyárak tisztában vannak azzal, hogy a GERD-t nem a túl sok gyomorsav okozza, és hogy az alacsony gyomorsav szint súlyos egészségi problémákat és komplikációkat okozhat, mégis folytatják a milliárd dollárokat érő savlekötők árusítását

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/reflux-gyomoreges-gerd.php?olvas


Protonpumpa gátlók  (PPI)

A protonpumpa gátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol, és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket. működését, és ezzel akár teljes mértékben meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét  A protonpumpa gátlók olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését. Ez azonban több szempontból előnytelen

Állítólag a PPI gyógyszerek nem csupán a tüneteket szüntetik meg, hanem a kiváltó okokat,  a nyelőcső és a záróizom károsodását is.

Azt mondják, hogy ha PPI gyógyszerek hatására nincsen javulás  úgy azok nem függenek össze a savtermeléssel, hanem valamilyen más betegség áll a panaszok hátterében


Vigyázat

http://balaicza.hu/ovatosan-gyomorsavtermeles-gatlassal/


Magyarázat

A gyomor sejtjeinek sejthártyájában olyan csatornák találhatók, amelyek a savasságot okozó hidrogénionokat, vagyis protonokat juttatnak a gyomorba, a gyomorban lévő káliumionokat pedig bejuttatják a sejtbe, vagyis kicserélik őket. Mindezt energia felhasználásával tudják megtenni, hiszen a két oldal közötti koncentráció-különbséget tovább kell növelniük. Ezért nevezzük ezeket a csatornákat protonpumpának.


A savtermelés-gátlók kellemetlen hatásairól a legtöbben elfeledkeznek, vagy nem vesznek róla tudomást, esetleg elbagatellizálják. Ezekről a fél vállról vett negatív hatásokról számol be: https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21976459)

A vizsgálat megállapítása szerint a legenyhébb gyomorpanaszokra is könnyedén felírt savtermelést gátló szerek sok esetben sajnos komolyabb következményeket vonhatnak maguk után, mint ami miatt a beteg beszedte őket.

http://balaicza.hu/ovatosan-gyomorsavtermeles-gatlassal/


Savlekötők és hatásuk

A savlekötők - mint arra a nevük is utal - lekötik, semlegesítik a gyomorsavat, ezáltal enyhítik a reflux (GERD) tüneteit. Ezek a vény nélkül kapható gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják meg a gyomorsav által megrongált begyulladt nyelőcsövet, ezért elsősorban az alkalmanként előforduló gyomorégés esetén használatosak.

A gyógyszeres kezelés - amely sokszor egy életen át tartó is lehet - bizonyos esetekben nem segít, ilyenkor is a műtéti megoldás választandó. Az elhúzódóan fennálló panaszok ill. a nyelőcső elváltozások az évek során súlyosbodnak, későbbiekben a nyelőcső fekély, valamint a nyelőcső rák fokozott kockázatát hordozzák


A gyomorban nem kell lúgosítani, sőt, nem szabad lúgos kémhatású italt inni, vagy savlekötőket bevenni. (Ilyen a szódabikarbóna is!) Ezeknek ugyanis éppen az lenne a hatása, hogy csökkentené a gyomor savasságát. A gyomorban erősen savasnak kell lennie a közegnek. Különben nem tudja a gyomor a feladatát ellátni


A savas reflux elleni gyógyszerek hatalmas bevételt generálnak a gyógyszergyáraknak. 2004-ben több mint 60 millió ilyen recept került felírásra. Az amerikaiak 2006 folyamán 13 milliárd dollárt költöttek savlekötő gyógyszerekre. A Nexium, a legnépszerűbb, önmagában 5,1 milliárdot hozott - így a Lipitor után a második leggyakrabban eladott gyógyszerré vált.Életmódváltás

Stressz elkerülése

Kerüljük a stresszt! Ha lehetőségünk van rá, naponta legalább egyszer tudatosan lazítsuk el magunkat 15-20 percre, relaxáljunk


Túlsúly

Egy meghatározó kutatás összefüggést mutatott ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg-indexe (BMI) között. A túlsúlyos, illetőleg kövér emberek háromszor akkora eséllyel alakítanak ki gyomorégéses vagy refluxos panaszokat, mint a normál testsúlyúakA lúgosítás nem jó megoldás, mert savhiányt okoz

A gyomorsav segíti a szénhidrátok emésztését és felszívódását azáltal, hogy stimulálja a hasnyálmirigy enzimek kibocsátását a vékonybélbe. Ha a gyomor pH-ja túl magas, (az elégtelen gyomorsav miatt), a hasnyálmirigy enzimek nem választódnak ki a vékonybélbe, és a szénhidrátok lebontása nem lesz teljes.

Amikor a gyomorsav szint elégséges és kevés az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, akkor a szénhidrátok rendesen lebomlanak glukózzá, és gyorsan felszívódnak a vékonybélbe, mielőtt a mikróbák megerjesztenék őket. De ha a gyomorsav kevés és/vagy túlzott a szénhidrát fogyasztás, egy részük kimarad a felszívódásból és a bélrendszeri mikróbák erjeszteni kezdik.

Az alábbi diagram bemutatja, hogy az életkor előrehaladtával a savkiválasztás csökken. Ezt is figyelembe kell venni  a lúgosítási stratégiánál.


Szénhidrát hatása

Minél több emésztetlen szénhidrát van a belekben, annál több hidrogén gázt termelnek a baktériumok. Minél több hidrogén gáz termelődik, annál több baktérium fog termelődni. és minél több baktérium van a belekben, annál több gázt fog termelni az emésztetlen szénhidrát erjedése. Az egész egy ördögi körré válik.

A fruktóz különösen problémás. Egy 3,5dl-es doboz Coca-Cola-ban például  30 g fruktóz van.:

Egy kisebb eset tanulmány sorozat elhízott egyéneknél jelentős, szinte azonnali megoldást hozott a GERD tüneteire, amikor nagyon alacsony szénhidrát tartalmú diétát kezdtek. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a nagyon alacsony szénhidrát tartalmú diéta csökkentette a nyelőcsőbe jutó savat, és csökkentette a GERD tüneteit. Talán az a legfontosabb eredmény, hogy a javulás mértéke hasonló volt a proton pumpa gátlókkal elért eredményekéhez.


Összefoglalva, a GERD-t a gyomorban megnövekedett nyomás okozza, ami a záróizom  rendellenes működéséhez vezet.

A megnövekedett nyomás oka:

Mindkét jelenséget az alacsony gyomorsav szint váltja ki. Mind a bakteriális terhelés, mind a szénhidrát bevitel csökkentése jelentősen javítja, és bizonyos esetekben teljesen meggyógyítja a savas refluxot.


Rostok és keményítő hatása

Bizonyos fajta rostok és keményítők ugyancsak hozzájárulnak a hidrogén termeléshez. Az általunk elfogyasztott rost majdnem teljes mennyisége, és a keményítő kb. 15-20%-a nem szívódik fel.

Az emésztetlen szénhidrátok által termelt gáz mennyisége hihetetlenül nagy lehet. Suarez and Levitt szerint, egy nap alatt 30 g szénhidrát (egy kis muffin fele), ami nem szívódott fel,  több mint 10,000 ml (10 liter) hidrogén gázt tud termelni. Ez annyi, mint tíz darab egy literes üveg tele bélgázzal!A tej laktóz  tartalmának káros hatásaGyomorégés

Ha megkérdezzük az utca emberét, hogy mi okozza a gyomorégést, akkor ezt fogja válaszolni: "A túl sok gyomorsav." A reklámok többsége is ezt sugallja. Ezzel a teóriával van egy óriási probléma: a gyomorégés és a GERD előfordulása az életkor előrehaladtával nő, míg a gyomorsav szint általában csökken. (ábra).

Átlagos gyomorsav kiválasztás a másodiktól a nyolcadik évtizedighttp://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/reflux-gyomoreges-gerd.php?olvas


Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyomorsav kiválasztás a korral csökken. Egy bizonyos tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a 60 feletti nők és férfiak több mint 30%-a szenved atrophiás gastritis-ben. Ezt a gyomorsav kiválasztás csökkenése vagy teljes megszűnése jellemzi. Egy másik tanulmány azt találta, hogy a 80 év fölötti nők 40%-a egyáltalán nem termel gyomorsavat. 


 

Rekeszsérv

Befolyásolja a reflux betegség kialakulását a rekeszsérv egyidejű fennállása is. A rekeszsérv nem más, mint a mell- és hasüregünket elválasztó rekeszizmon a nyelőcső átlépésére szolgáló nyílás kitágulása. A tágulaton a nyelőcső hasi szakasza felkerülhet a rekeszizom fölé, sőt akár a gyomor legfelső része is ide kerülhet

A rekeszsérvnek három formáját különböztetjük meg.


1.A gyomor bizonyos része a mellkasba fel Időnként visszacsúszik a hasüregbe. Kialakulásában a has űri nyomásfokozódás játszik szerepet.


2.A gyomorszáj a normális helyén van, de az igen tág rekesznyíláson át a gyomor egy része felcsúszik a mellüregbe.


3. A "rövid nyelőcső" típus esetén a nyelőcső felhúzza a gyomrot a mellkasba.

http://www.informed.hu/index.nfo?tPath=/betegsegek/gyacs/application/&article_id=41717
Műtéti megoldás

Az operáció célja a szövődmény megszüntetése, illetve a nyelőcső záróizom funkciójának visszaállítása

A reflux betegség megszüntethető műtéti úton, de gyakran látjuk, hogy a műtét után néhány éven belül újra gyógyszerszedésre kényszerülnek a betegek. Ha köhögéskor vér jelenik meg, tüdőgyógyászati irányba érdemes vizsgálódni, mert ennek nem feltétlen nyelőcső az eredete.

A műtét lényege olyan beavatkozás elvégzése, amely megakadályozza a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását. A beavatkozás altatásban történik.

A betegség műtéti megoldása történhet a hasüreg megnyitása által vagy ún. "laparoszkópos" úton. Utóbbi esetben a hasüreget nem nyitják meg. Az eljárás ez esetben az, hogy csupán egészen kis nyílásokon keresztül csöveket, műszereket vezetnek be. Ezek segítségével végzik el a beavatkozást. A műtétek kb.60-70%-át ma már így végzik el.

Ennek előnyei:


Az eljárás világszerte alkalmazott módja a refluxbetegség és/vagy rekeszsérv sebészeti gyógyításának. Természetesen a beavatkozás közben kiderülhet, hogy mégis hasmetszésre kerül sor. Ehhez a beteg előzetes hozzájárulását kérik.

A laparoszkópos refluxgátló műtét kibővülhet a rekeszsérv műtéti megoldásával. A műtét során a nyelőcső alsó szakaszát megerősítik úgy, hogy a záróizom működése megfelelő legyen. A nyelőcsövet a hasüregbe visszahúzzák, gyomorfal részlettel mandzsetta szerűen körbefogják majd rögzítik.  Így hoznak létre egy visszaáramlást gátló szelepet. Amennyiben rekeszsérv is van, azt rekonstruálják.


A műtét lehetséges szövődményei

A kezelés eredményességéért, a rizikómentességért a tudomány mai állása szerint teljes felelősséget az orvos nem vállalhat. A kis metszés természetesen nem jelen kis műtétet is. A szövődmények aránya a laparoszkópos műtétek után kisebb, kb. 1-2 %.

A szövődmény típusát és súlyosságát a betegség oka, annak kiterjedtsége, továbbá a szükséges műtéti beavatkozás határozzák meg. Ezek jelentős része még a műtét alatt észrevehető és korrigálható.

Műtét alatti szövődmény lehet a nyelőcső ill. gyomor falának sérülése és annak következtében kialakuló mellüregi- vagy hashártyagyulladás. A "gyomorideg" (nervus vagus) átmetszéséből eredően kialakulhat bélműködési zavar. A lép műtéti sérülése a lép eltávolítását teheti szükségessé. Bizonyos esetekben hagyományos hasi műtétre kényszerülhetünk, s ismételt műtétre is sor kerülhet. Szövődmények kialakulásának okozója lehet fennálló egyéb kísérőbetegség is (pl: magas vérnyomás, különféle szívbetegségek, cukorbetegség, stb.).


Műtétet követő gyógyulási kilátások

http://www.surg.szote.u-szeged.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=92&ite..


Gyógyszeres kezeléssel és műtétel azonos hatás érhető el.

In most people who have laparoscopic surgery for GERD, the surgery improves symptoms and heals the damage done to the esophagus.

Over time, some people have symptoms come back, have esophagitis come back, need to take medicine for symptoms, or need another operation.

Surgery can cause new and troublesome symptoms. Over time, some people have trouble swallowing, have increased flatulence (gas), and/or have trouble belching. 

CONCLUSION:

To evaluate optimized esomeprazole therapy vs standardized laparoscopic antireflux surgery (LARS) in patients with GERD.

This multicenter clinical trial demonstrated that with contemporary jelenkori antireflux therapy for GERD, either by drug-induced acid suppression with esomeprazole or by LARS, most patients achieve and remain in remission at 5 years.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/gyomoreges-gerd-rejtett-okai.php?olvas

.

 A Téma egyik szakértő orvosa

Dr Balaicza Erika  belgyógyász főorvos/természetgyógyász

Cím: 1126 Budapest, 12. kerület, Hertelendy u. 13. (Déli Pályaudvar és a MOM között)

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

Tel: 00-36-20/588-28-10, 06-1-784-12-06

E-mail: balaicza@balaicza.hu

Web:  www.balaicza.hu