Glutation a krónikus és autoimmun betegségek megelőzésére, és kezelésére

A glutation vegyületről

A glutation három aminosavból (cisztein, glutaminsav, glicin) felépülő molekula, amelyet szervezetünk is előállít kis mennyiségben, de sok esetben szervezetünknek pótlásra van szüksége. A gyomor savas közegében nem bomlik le, hanem felszívódik a béltraktusból a véráramba, és eljut a sejtekig. Az időseknek, a stresszel terhelt, fizikailag és szellemileg igénybe vett embereknek, valamint a legyengült immunrendszerű szervezetnek szüksége van glutationra!
A glutation a szervezet legfontosabb antioxidánsa, amely minden egyes sejtben megtalálható, “mester antioxidánsnak” is nevezik, ugyanis a sejten belül fejti ki hatását, és egyedülálló képessége, hogy az összes többi antioxidáns hatását fokozza.Mitokondrium elektonmikroszkópos képe (foto)

Glutation (GSH) funkciói

Elsődleges funkciója a sejtek és mitokondriumok védelme a belső oxidációs folyamatok káros, romboló hatásától.

A szabad gyökök túlzott termelődését oxidatív stressznek hívjuk, ami a sejtek károsodásához, különböző betegségek kialakulásához és öregedéshez vezet.


A glutation a testünk egyik legfontosabb és leghatékonyabb antioxidánsa, amelyet a testünk termel, de megtalálható növényekben, állatokban, gombákban és egyes baktériumokban is. A glutation segít a sejtalkotóknak a reaktív oxigén által okozott károsodásokat megakadályozni. Amikor a testünk elegendő mennyiséget termel belőle, jól érezzük magunkat, sok energiánk van, egészségesek vagyunk, de amikor a testünk nem termel eleget, rossz lesz a közérzetünk, megbetegszünk.

A glutation antioxidánsként képes a szabad gyökökkel reagálni. Képes a toxinokhoz kötődni, majd átalakítani őket olyan formába, hogy a vizelettel, illetve az epével ki tudjanak ürülni. A glutation megtalálható minden emberi szövetben, de a legnagyobb mennyiségben a májban és a lépben, illetve a vesében, vörös vérsejtekben és fehérvérsejtekben van jelen. Az egyetlen olyan antioxidáns, amely képes újrahasznosítani magát. Több, mint száz krónikus állapot és degeneratív betegség megelőzhető azáltal, ha elegendő mennyiségű glutation van a testünkben, mivel sok betegséget a glutation hiánya okozza, ideértve a neurodegeneratív állapotokat, mint például a Sclerosis multiplexet és a Parkinson-kórt is.

Szinte minden krónikus állapotra jellemző a glutationhiány: HIV/AIDS, asztma, rák, látási problémák, krónikus fáradtság szindróma, cukorbetegség, autoimmun rendellenességek, máj- és vesebetegségek, emésztőrendszeri betegségek, fibromyalgia, influenza és megfázás, bőrbetegségek stb.

Öregedés ellen

Az öregedés egyik fő oka a sejteket érő, túlzott oxidációs folyamatok romboló, károsító hatása.
Az oxidáció egy bizonyos mértékig egészséges (pl. sport), azonban a túlzott oxidáció már káros. Ennek kiváltó oka lehet az egészségtelen életvitel, stressz, a helytelen táplálkozás, és a külső, környezeti toxinok.
A mitokondriumok egészségétől függ az öregedési folyamat
Testünk minden sejtjének szüksége van glutationra. Hiánya esetén a sejt elhal. Ahogy öregszünk, szervezetünk GSH termelése csökken, ezáltal csökken azoknak a sejtjeinknek az egészséges működése, amelyeknek egészséges állapotban kellene tartaniuk a szív, agy, szem, máj, vese, hasnyálmirigy működését és a csontokat. Ez az, amiért az orvosok és a kutatók szorgalmazzák az egész világon a szervezetünk.

A glutation (GSH) felszívódási problémája

A GSH szájon át történő bevitele során az emésztő rendszer lehetetlenné teszi a véráramba történő bejutást, erre eddig az intravénás injekciót jelentett megoldást. A Liposzómás kapszulázási eljárással azonban elérik a maximális hasznosulását a szervezetben A különleges technológiának köszönhetően így a szervezetünkbe bevitt glutation nem vész kárba, szinte a teljes mennyiség képes hasznosulni. A glutation (GSH) mellett az alfa-liponsav (R-ALA) és a C-vitamin sejtekbe történő bejutását is meg tudták valósítani, és közel olyan hatékonyságot tudnak elérni az egyes anyagok bevitele során, mintha intravénás injekciós formában történne a bevitel. A LivOn Labs liposzómás beviteli technológiája lehetővé tette a GSH szájon át történő, nagy hatékonyságú bejuttatását étrend-kiegészítő formájában Altrient® GSH márkanéven.(ábra) Az orvosok és a kutatók szorgalmazzák az egész világon a szervezetünk GSH szintjének növelését.

A GSH (glutation) szájon át történő bevitele során a sejtekbe csak elenyészően kis része képes eljutni. Emiatt a legtöbb glutationt tartalmazó termék nem tudja teljesíteni azt a feladatát, hogy a sejtekben lévő glutationhiányt orvosolja.
Erre a problémára jelent megoldást a különleges liposzómás technológiával készült Altrient GSH, melynek segítségével a glutation szinte teljes mennyisége bevihető a sejtekbe a liposzómás burok segítségével.

A Liposzómás kapszulázási eljárással érik el a tartalmuk maximális hasznosulását a szervezetben 1 doboz 30 tasak 450mg L-Glutationt tartalmaz Ár: 30 eFt Fogyasztása: 30-60 ml szűrt vagy forrás vízbe vagy kedvenc hideg italába, és igya meg éhgyomorra legalább 15 perccel étkezés előtt. Vízben nem oldódik fel, de ez nem befolyásolja a hatását.
OÉTI notifikáció: 16088/2015

Inkább az N-acetilciszteint ajánlják

Inkább ajánlható a NAC (N-acetilcisztein) használata, ami a glutation egyik prekurzora, mert jóval stabilabb és könnyebben is szívódik fel. A Glutation a májban alakul ki három különböző aminosavból - a glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből.

Glutaminsav Cisztein Glicin
N- acetilcisztein ( NAC ) néven ismert gyógyszer, amelyet paracetamol (acetaminofén) túladagolás kezelésére és vastag nyálkahártya meglazítására alkalmaznak cisztás fibrózisban vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő egyéneknél.

A cisztein aminosav származéka az N-acetil-cisztein (NAC). Ennek a felszívódása lényegesen jobb, mint a ciszteiné. Ez azért fontos, mert ezáltal fokozza a szervezet antioxidáns védelmét, megvédi a sejteket a szabadgyököktől. A NAC-ot köhögés elleni gyógyszerként is alkalmazzák, mert felszakítja a nyálkában található diszulfid-kötéseket, ezáltal az folyékonyabb, könnyen felköhöghetőbb lesz. Az agy és idegsejteket érintő betegségekben védőhatást fejthet ki. Hozzájárul a testzsír lebontásához és az izomtömeg gyarapításához. Ajánlott napi adag 250 mg, 1 gramm C vitaminnal reggel és este.
https://biotechusa.hu/enciklopedia/cisztein/

Kísérleti adatok bizonyítják, hogy az acetil- cisztein emeli a glutation szintjét. Az NAC az L-cisztein nevű kéntartalmú aminosav stabilabb formája. A cisztein, ha étrend-kiegészítőként fogyasztjuk, könnyen oxidálódik, ami azt jelenti, hogy a test gyorsan „elégeti”, ezáltal pedig kevésbé tud szervezetünkben hatást kifejteni. Az NAC ennél jóval stabilabb, és nem oxidálódik, ezért biológiai hasznosulása lényegesen nagyobb

N-acetil -L-Cisztein 500mg 30 kapszula (G&G). Napi 1 kapszula étkezés közben vagy után
https://www.elanvital.hu/n-acetil-l-cisztein-500mg-30-kapszula-gg?search=acetil%20cisztein

Glutation, mint antioxidáns

Glutation helye a szervezetünkben

A glutation legmagasabb koncentrációban a májban és a vesékben található meg. A béltraktus nyálkahártyájában is jelen van, ahol semlegesíti a toxinokat, mielőtt azok a szervezetbe felszívódnának.

A Glutation hatásának növelése

A glutation méregtelenítő képességét fokozhatjuk R-alfa-liponsavval, N-acetil ciszteinnel, kurkumával, máriatövissel és B-vitaminokkal, szelénnel,

Glutation szerepe az immun és az autoimmun rendszerben

A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak a glutation rendszer meghibásodása és az autoimmun betegségek között is.
A vírusos fertőzések hatására a sejtekben gyulladás jelentkezik, és a glutationszint csökken. A csökkent immunitás és a fertőzések fokozott kockázata összefügg az alacsony glutation szintekkel [10].
A glutation jótékonyan növeli az immun fehérvérsejtek T-limfociták és természetes ölősejtek NK-sejtek számát [11].
Autoimmun betegségek esetén kimutatható a glutationhiány. A kutatások szerint a glutation pozitívan befolyásolja az immunrendszer aktivitását normál állapotra, illetve akadályozza az autoimmun betegségekre jellemző túlzott immunválasz és gyulladás kialakulását is [12].
A glutationt felszívódó formában veszik fel, és támogatják a glutation újrahasznosítását a sejtekben.
Az autoimmun betegek számára létfontosságú a glutation támogatása. A glutation védi a sejteket a gyulladásoktól, támogatja az immunitást, és támogatja a vér-agy gát és a bél bélése regenerálódását.
Figyelem: az autoimmun betegség megsemmisíti a mitokondriumokat az érintett sejtekben, mint például a pajzsmirigy szövetnél a Hashimoto betegségben.
A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak a glutation rendszer meghibásodása és az autoimmun betegségek között.
A glutation védelmet nyújt az agysejtek számára az oxidáció ellen. Az alacsony glutationszint növeli neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát [13,14].
A glutation képes a mitokondriumok egészségének javítására, és közvetlenül befolyásolni az energiatermelő képességeinket [15, 16].
A glutationt tüdőbetegségek kezelésére használják , ideértve az idiopátiás tüdőfibrózist, a cisztás fibrózist. A glutationt tüdőbetegségek, ideértve az idiopátiás tüdőfibrózist, a cisztás fibrózist kezelésére használják.
https://www.clinicaleducation.org/resources/reviews/oral-glutathione-equivalent-to-iv-therapy/#_ftn18

A redukált glutation, más néven glutation vagy GSH néven ismert. Az acetil-glutathion a sima glutationtól eltérően orálisan aktív, és stabil
Jelenleg a GSH alkalmazását terápiás szerként korlátozza annak kedvezőtlen biokémiai és farmakokinetikai tulajdonsága. A GSH rövid élettartama az emberi plazmában (3 perc) és nehézségei vannak a sejtmembránok áthaladásában, ezért a terápiás érték eléréséhez nagy adagok beadása szükséges. [18]

Az acetil-glutation inkább lipofil, mint a sima glutation, elég ahhoz, hogy a sejtek sértetlenül felvegyék őket, és kimutatták, hogy gyorsan növeli az intracelluláris GSH szintet. [19] , [20] Különböző tanulmányok megerősítették, hogy ez a forma jobban felszívódik a bél falán, mivel acetilkötése megakadályozza az oxidációt, és elősegíti, hogy a molekula diffúziósan átjuthasson a sejtbe, miután a bélben felszívódott. Ez az acetilezés akadályozza meg a glutation lebontódását. Smart termék ára ≈ 20 eFt
https://www.supersmart.com/en--anti-ageing--s-acetyl-glutathione-100-mg--0640

Autoimmun betegségek esetén kimutatható a glutation hiánya. A kutatások szerint a glutation pozitívan befolyásolja az immunrendszer aktivitását a normál állapotra, illetve akadályozza az autoimmun betegségekre jellemző túlzott immunválasz és gyulladás kialakulását is.

Glutation újra hasznosítása

A GSH, vagyis a redukált glutation a mitokondrium védelmében instabilá válik, egy páratlan elektron elvesztése miatt, és e ponton átalakul GSSG-vé, vagyis oxidált glutationná, ami lényegében maga is egy szabadgyök. Csakhogy amikor elegendő glutation van a sejtben, az instabil GSSG a rendelkezésre álló glutationnal párt alakít a sejtben, amelyhez egy glutation reduktáz nevű enzimet használ. Így visszaváltozik redukált glutationná, és újra készen áll a sejt védelmére.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8954823.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9778578

A redukált GSH --> oxidált GSSG átalakulása és viszont

A glutation újrahasznosításának támogatásáról az itt található cikkben olvashat bővebben Ha a testben elegendő mennyiségű glutation van, akkor nem lép fel gyulladásos válasz. Azonban, amikor a glutation kimerül, romboló gyulladásos folyamatot indít. A glutation a mitokondriumok fő antioxidánsa. Egyes sejtek több mitokondriummal rendelkeznek, mint mások, a sejt működésétől függően. Ez azért fontos, mert egy autoimmun betegség elpusztítja a mitokondriumokat az érintett sejtekben, ezáltal szövetpusztulást okoz. A glutation védi ezeket a mitokondriumokat. A GSH a mitokondriumok védelme érdekében feláldozza magát a szabad gyökök számára. Így a GSH egy páratlan elektronúvá válik, és instabillá lesz. GSSG-ként vagyis oxidált glutationná válik, amely egy szabad gyök. Ha elegendő mennyiségű glutation van a sejtben, akkor az instabil GSSG természetesen párosul a rendelkezésre álló glutationnal a sejtben egy glutation-reduktáz nevû enzim segítségével, és így visszatér a GSH glutation-állapotba.
A tanulmányok közvetlen összefüggést mutatnak a glutation rendszer meghibásodása és az autoimmun betegség között. Az autoimmunitás kezelése szempontjából kritikus jelentőségű az oxidált glutation visszanyerése a redukált glutationra. A bél kijavítása elengedhetetlen a helyreállítási folyamathoz. A tanulmányok azt mutatják, hogy a glutation fontos szerepet játszhat a bélgátló funkcióban és a bélgyulladás megelőzésében. A szivárgásos bél helyreállítása elengedhetetlen az autoimmun válasz megszüntetéséhez. Láthatjuk, hogy a glutation újrahasznosításához létfontosságú a bél egészségének helyreállítása.

A glutation újrahasznosításának lehetőségei

A NAC (N-acetilcisztein) bizonyítottan fokozza a glutation termelést. Segít fokozni a glutation termelést az agyban, májban és más szervekben. Elősegíti az egészséges májműködést. NAC-ra van szükség a glutation előállításához és feltöltéséhez. Az oxidált glutation folyamatos visszaalakításának képessége redukált glutationná kritikus fontosságú az autoimmunitásban.
https://lipovit.eu/cikkek_glutation.php

NAC 600 mg - 100 Veg Capsules 7,700 Ft Naponta 2x1 kapsz,
https://vitamin-abc.hu/nac-600-mg-100-veg-capsules
https://vitaldepowebaruhaz.hu/miert-erdemes-glutationt-fogyasztani/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24791752/

A Dr. Kharrazian által használt glutation-újrahasznosítót az Apex Energetics készíti, amely gyakorlati márka:( http://www.apexenergetics.com/products/k57 ).

S-acetil-glutation (SAG)

Az S-acetil-glutation a legjobban felszívódó és leghatékonyabb formája a glutationnak. Különböző tanulmányok megerősítették, hogy ez a forma jobban felszívódik a bél falán, mivel acetilkötése megakadályozza az oxidációt, és elősegíti, hogy a molekula diffúziósan átjuthasson a sejtbe, miután a bélben felszívódott. Ez az acetilezés akadályozza meg a glutation lebontását. Ezért a SAG közvetlenül a sejtekbe jut. A glutation újabb és hozzáférhetőbb formája, amelyet a bélrendszer hatékonyan képes felszívni. Az S-acetil-glutation hatékony lehet az autoimmun betegségek kezelésében.

Az orális dózisok napi 300 mg-nál kezdődhetnek (3 kapszula), és adott esetben bizonyos gyulladásos állapotok esetén akár több ezer milligrammot is elérhetnek. Azt javasolják, hogy a legtöbb esetben napi 1000 mg-ot használjon, bár bizonyos gyulladásos, előrehaladott neurodegeneratív vagy autoimmun betegségek esetén jóval magasabb adagok is lehetnek.
https://drknews.com/glutathione-autoimmune-disease/
https://www.supersmart.com/article.pl?id=0640&lang=fr&fromid=WCRIT&utm_source=Criteo_FR&utm_medium=Criteo&utm_campaign=Criteo_FR

Alfa-Liponsav (ALA)

Az ALA egyedülálló, mivel mind víz-, mind zsírkörülményekben is képes hasznosulni. Az ALA elősegíti a glutation előállítását. Kimutatták, hogy a liponsav erősíti a C és E vitamin aktivitását, emeli az ubiquinol és a glutation szintjét. A lipoinsavat redukált formájú dihidrolipinsavvá (DHLA) alakítják át a mitokondriumokban levő különféle enzimek. A liponsav képes átjutni a vér-agy gáton. Kelátképző előnyei a központi idegrendszert érintő állapotokban is megfigyelhetők. Jelentősen javítja az idegek vérellátását, és elősegíti az ingerület elvezetését. E hatások eredményeképpen potenciálisan alkalmas lehet bármely idegkárosodás miatt kialakult zsibbadás, bizsergés vagy más tünetek kiegészítő kezelésére [10,14,15]. A gyógyításban az alfa-liponsavat leginkább idegkárosodás kezelésére alkalmazzák: főként diabéteszes neuropátiára, amely a cukorbetegség egy szövődménye. Az alfa-liponsav ugyanis ún. inzulin-utánzó anyagnak tűnik, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vércukorszintet. Emellett javítják az idegek vérellátását, és elősegítik az ingerületek elvezetését.

Az alfa-liponsav és acetil l-karnitin segítenek a B-vitaminoknak, hogy a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére optimálisan kifejtsék hatásukat [3-6]. Tudományos kísérletek bebizonyították, hogy a naponta használt 600 mg (6 kapszula) vagy annál nagyobb mennyiségű alfa-liponsav jelentősen támogatta az egészséges vércukorszint fenntartását [11,12]. Az alfa-liponsav és az acetil l-karnitin különféle enzimek működését elősegítve regenerálja a sejten belüli energiatermelő egységek, a mitokondriumok működését, amelyek állapota kimutathatóan összefügg a sejtek élettartamával és az öregedés folyamatával.
https://vitamin-abc.hu/alpha-lipoic-acid-250-mg-60-vcaps
https://vitamin-abc.hu/alpha-lipoic-acid-600mg-60veg-caps

A hatóanyagok áthatolnak a vér-agy gáton, javítják a szellemi funkciókat (memória), és védenek azok öregedéssel járó romlásától [21,22,23] .
A kutatási eredmények szerint jótékonyan védik az agysejteket az elégetlen vérellátás okozta agykárosodással szemben [21,22,23].
Pozitív hatást gyakorolnak a mentális frissességre, az emlékezőképesség megóvására, és segíthetnek a kóros idegrendszeri, mozgáskoordinációs zavarban szenvedőknél állapotuk javításában [22,23,24].
Javítja az idegsejteket ellátó erek véráramlását. A gyógyításban az alfa-liponsavat leginkább idegkárosodás kezelésére alkalmazzák: főként diabéteszes neuropátiára, amely a cukorbetegség egy szövődménye. Az alfa-liponsav ugyanis ún. inzulin-utánzó anyagnak tűnik, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vércukorszintet. Emellett javítják az idegek vérellátását, és elősegítik az ingerületek elvezetését. Antioxidáns hatásának köszönhetően a máj védelmét is szolgálja, segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat. C- és E- vitaminnal kombinálva jobban kifejti hatását. Komoly analízis: 2600 beteg adatait elemezték. J Clin Neurosci. 2016 May;27:8-16. doi: 10.1016/j.jocn.2015.07.028. Epub 2016 Feb 3. Ugyanez az eredmény jött ki itt is.
A biztonságos dózis az eddigi tanulmányok szerint 300-600 mg naponta, ezzel a dózistartománnyal történt a legtöbb klinikai vizsgálat. A mellékhatások dózisfüggőek Dr. Perricone 100 mg-ot ajánl naponta, 2 részletre elosztva reggel és este.

Alkalmazott irodalom


[3] Cascella R, Evangelisti E, Zampagni M, Becatti M, D'Adamio G, Goti A, Liguri G, Fiorillo C, Cecchi C.,S-linolenoyl glutathione intake extends life-span and stress resistance via Sir-2.1 upregulation in Caenorhabditis elegans, Free Radic Biol Med. 2014 Aug;73:127-35. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2014.05.004. Epub 2014 May 15.

[4] Richie JP Jr, Leutzinger Y, Parthasarathy S, Malloy V, Orentreich N, Zimmerman JA., Methionine restriction increases blood glutathione and longevity in F344 rats, FASEB J. 1994 Dec;8(15):1302-7.

[9] Morris D, Khurasany M, Nguyen T, Kim J, Guilford F, Mehta R, Gray D, Saviola B, Venketaraman V., Glutathione and infection., Biochim Biophys Acta. 2013 May;1830(5):3329-49. doi: 10.1016/j.bbagen.2012.10.012. Epub 2012 Oct 23.

[10] Ghezzi P, Role of glutathione in immunity and inflammation in the lung, 25 January 2011 Volume 2011:4 Pages 105—113

[11] Chang WK, Yang KD, Chuang H, Jan JT, Shaio MF., Glutamine protects activated human T cells from apoptosis by up-regulating glutathione and Bcl-2 levels., Clin Immunol. 2002 Aug;104(2):151-60.

[12] Perricone C, De Carolis C, Perricone R., Glutathione: a key player in autoimmunity, Autoimmun Rev. 2009 Jul;8(8):697-701. doi: 10.1016/j.autrev.2009.02.020. Epub 2009 Feb 13.

[13] Marí M, Morales A, Colell A, García-Ruiz C, Fernández-Checa J. Mitochondrial Glutathione, a Key Survival Antioxidant. Antioxidants & Redox Signaling. 2009;11(11):2685-2700. doi:10.1089/ars.2009.2695.

[14] Laurie K. Mischley, Leanna J. Standish, 1 Noel S. Weiss, Jeannie M. Padowski, 5 Terrance J. Kavanagh, Collin C. White, and Michael E. Rosenfeld, Glutathione as a Biomarker in Parkinson's Disease: Associations with Aging and Disease Severity, Oxid Med Cell Longev. 2016; 2016: 9409363.

[15] Ncbi.nlm.nih.gov. Mitochondrial glutathione redox and energy produc… [J Surg Res. 1996] – PubMed – NCBI. 2014. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8954823.

[16] Ncbi.nlm.nih.gov. Glutathione restoration as indicator for cellul… [Dev Neurosci. 1998] – PubMed – NCBI. 2014. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9778578. https://www.yiya.hu/redukalt-glutation-gsh-kapszula-tabletta.php

[13] Ziegler D, Gries FA. Alpha-lipoic acid in the treatment of diabetic peripheral and cardiac autonomic neuropathy. Diabetes. Sep 1997;46 Suppl 2:S62-6
.
[14] Liu F, Zhang Y, Yang M, et al. Curative effect of alpha-lipoic acid on peripheral neuropathy in type 2 diabetes: a clinical study. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2007 Oct 16;87(38):2706-9.

[15] Mijnhout GS, Alkhalaf A, Kleefstra N, Bilo HJ. Alpha lipoic acid: a new treatment for neuropathic pain in patients with diabetes? Neth J Med. 2010 Apr;68(4):158-62. https://www.yiya.hu/alfa-liponsav-kapszula-tabletta.php

[21] Manda K, Ueno M, Anzai K. Memory impairment, oxidative damage and apoptosis induced by space radiation: Ameliorative potential of alpha-lipoic acid. Behav Brain Res. Mar 5 2008;187(2): 387-95.

[22] Bharat S, Cochran BC, Hsu M, Liu J, Ames BN, Andersen JK. Pre-treatment with R-lipoic acid alleviates the effects of GSH depletion in PC12 cells: implications for Parkinson’s disease therapy. Neurotoxicology. 2002 Oct;23(4-5):479-86.

[23] Suh JH, Wang H, Liu RM, Liu J, Hagen TM. (R)-alpha-lipoic acid reverses the age-related loss in GSH redox status in post-mitotic tissues: evidence for increased cysteine requirement for GSH synthesis. Arch Biochem Biophys. 2004 Mar 1;423(1):126-35