Gyerek leukémia (ALL) gyógyszeres és komplementer medicina kezelése

 

Válasz Olvasómnak  59. részA kedves olvasó írta


Kedves Zsoldos Bence!

8 éves lányomat ALL-lel diagnosztizálták, 2016 május 30-án és azóta a Heim Pál kórházban kezelik. 

Van az ismeretségi körben 2 volt leukémiás beteg, egyiket 15 éve szintén a Heim Pálban kezelték a másikat a Tűzoltó utcában 3 éve. 

Bizakodóak vagyunk.

Az Ön javaslatára elmentünk Balaicza doktornőhöz aki a mellékelt dolgokat javasolta (remélem olvasható).

Jelenleg a protokoll felénél tartunk a Metotrexán nevű szer használatánál ami a nyálkahártyákat károsítja.

A célunk most az, hogy ezeket a mellékhatásokat minimalizáljuk, azaz a fekélyek kialakulását a nyelőcsőben és a bélben meggátoljuk ill. a nyálkahártyát megvédjük.

Megköszönném,  ha információkkal tudna segíteni döntéshozatalunkban, hogy mi az amit bátran szedhetünk mi az amit nem, mert az onkológusok "hivatalos" álláspontja a kategorikus tiltás. A felírt szer nagyon sok, ennyit a gyerek nem fog beszedni.1) Probiotikumokat nem merünk adni mert nagyon tiltják a Heim Pálban, de a Tűzoltó utcai klinikán 1-es neutrofil érték fölött adják a leukemias gyerekeknek. Ez a kétféle álláspont teljesen összezavar minket. A "hivatalos" álláspont a tiltás. Ilyen engedékenyek a Tűzoltó utcában? 

2) Antioxidánsokat (super citrus C) nem merünk adni mert minden hivatalos csatornán tiltják az onkologusok, mind itthon mind az USA-ban (www.cancer.org)

3) Glutamint adni fogjuk, mert a kórházban is adják de a kórházi nagyon rossz ízű, nem veszik be a gyerekek.Ezt is csak a szülők kifejezett kérésére veszik elő. Akik ha nem tudnak róla nem is fogják kérni...

4) D vitamint is adunk mert a kárház támogatja. Erre is mi kérdeztünk rá a Heim Pálban, maguktól nem javasolták volna.

5) U vitamin es panthenol-rol fogalmunk sincs. A kórházban rá sem merünk kérdezni...


Válasz

A metotrexát daganatos betegségek gyógyítására szolgál. Adhatják önmagában, de gyakrabban alkalmazzák egyéb daganatellenes szerekkel kombinációban.

Terápiás javallatok többek között akut limfoid leukémia, keményagyhártya leukémiás betegsége (meningeális leukémia), non-Hodgkin limfóma, 

Nagyon gyakori a következő: Átmeneti májfunkciós enzimértékek emelkedése. Szédülés, fejfájás, beszédképtelenség (afázia), féloldali bénulás, görcsök léphetnek fel nagyobb dózisok adása után. Hasi fájdalom, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás, hányinger, bélgyulladás, bélfekély és vérzés. Fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség, garatgyulladás.


A metotrexát mellékhatások csökkentésére szakorvosnak kell választ adni.

-.-.-.-.-.-.-.-.-

A gyógyszer mellékhatása

IMPORTANT WARNING:

Methotrexate may cause very serious, life-threatening side effects. You should only receive methotrexate injection to treat life-threatening cancer, or certain other conditions that are very severe and that cannot be treated with other medications. Talk to your doctor about the risks of receiving methotrexate injection for your condition.

További részleteket itt olvashat: https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682018.html


A probiotikum (nem javasolható)

A probiotikum választás során nem azt kell nézni, hogy hány féle baktérium törzs van benne, hanem milyen fajta. Ezen kívül, ami még fontos a készítményben lévő baktérium-, másképp csíraszám (azaz a készítményben lévő baktérium mennyisége)..

Nem javasoltak olyan immunrendszeri betegségek esetén, mint a leukémia, valamint immunszupresszív kezelések (pl. kemoterápia) esetén.

Az immunszuppressziót kiválthatják bizonyos betegségek, illetve kemoterápiás vegyületek, 
http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/10840/ki-nem-szedhet-probiotikumot


Ha a csontvelő károsodik, csökken a neutrofilek és egyéb csontvelőben termelődő sejtek képzése. A csontvelőben történő termelés csökken a csontvelőt érintő betegségek (leukémia).következtében: A probiotikumok ösztönözhetik a fertőzést, ha ezek az alapbetegségek állnak fenn.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/10840/ki-nem-szedhet-probiotikumot
http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/4872/neutrofil-granulocita-laboreredmenyek

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/10840/ki-nem-szedhet-probiotikumot


A fentiek ellenére itt közlöm Dr. Balaicza javaslatára szedhető terméket

NOW Foods PROBIOTIC-10 25 BILLION 50 db kapszula

A NOW Probiotic-10 egy 10 baktérium törzset tartalmazó probiotikum, amelynek széles spektruma tökéletes eszköz az egészséges bélflóra helyreállításához és fenntartásához. Így az emésztés hatékonyságának és a szervezet védekező rendszerének megerősítéséhez.

1 kapszula PROBIOTIC-10 25 BILLION-t naponta 1-2 alkalommal.


Beszerzése

1./  1092 Budapest, Erkel utca 14/A.
Nyitva tartás:
H.-P.: 10:00-19:00
Fekete Klári:
Sürgős esetben, hétvégi, ünnepnapi átvételt is biztosítunk! Hívjon telefonon!
+36-30/405-21-22
Üzlet:
+36-30/574-66-40


2./  http://www.vitaminsziget.com/termek.php?id=1493&katId=158


3./  http://www.biobolt.e-tar.hu/bolt/3839/173/%C3%A9trendkieg%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91k/pro-es-prebiotikumok/now-probiotic-10-25-billion-kapszula-


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Mi az oka, hogy ezt a terméket az orvosok ellenzik? 

Highland PR325 Super Citrus C-vitamin magas bioflavonoid tartalommal 1000 mg


Jellemzői


Beszerzés

http://www.vitaminsziget.com/termek.php?id=38&katId=154


A C-vitamint eltérő módokon dolgozza fel a szervezet abban az esetben, ha szájon át vesszük be, illetve ha intravénásan kerül a vérkeringésünkbe. "A szájon át beadott forma esetében a C-vitamin antioxidánsként fog viselkedni, ami azt jelenti, hogy az aszkorbinsav meg fogja védeni a sejteket az oxigéntartalmú reaktív szabadgyökök káros hatásától. National Health Service (NHS) oldalán megjelent írás ezt közki: "A C-vitaminról nincs bebizonyítva, hogy növelné a kemoterápia hatékonyságát"

Drisko és kollégáinak kutatási anyagában ez áll:  "nem azt az eredményt hozta ki, hogy a nagy dózisú C-vitamin elősegíti a rákbetegek hosszabb túlélését. Ami kijött, az az, hogy úgy tűnik: a C-vitamin segíthet a kemoterápia néhány mellékhatásának az enyhítésében" - írja az NHS oldalán közzétett szakmai állásfoglalás.

C-vitamin mellékhatás-csökkentő hatása, illetve a túlélésre gyakorolt pozitív hatása sem ezzel, sem pedig az eddigi kutatásokkal nincs bebizonyítva" 

Az aszkorbinsav nagy mennyiségben növeli a kemoterápia hatékonyságát" - írta például az LA Times, holott semmi ilyesmiről nem volt szó, mindössze a mellékhatások enyhüléséről, azoknak a nőknek a körében, akik C-vitamint is kaptak a kemoterápia mellé:

http://daganatok.hu/alternativ-rakgyogyitas/nagy-dozisu-intravenas-c-vitamin-petefeszekrakban


The U.S. Food and Drug Administration (FDA) has not approved the use of high-dose vitamin C as a treatment for cancer or any other medical condition.


Vitamin C may be given by intravenous (IV) infusion or taken by mouth, although much higher blood levels are reached when given intravenously.

https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/vitamin-c-pdq


Egy 2004-ben publikált kutatás azt vizsgálta, vajon a gyermekkori leukémia és a táplálkozás közt van-e kapcsolat. 328 leukémiás esetet elemezve eredményük szerint azok a gyermekek védettebbek a leukémiával szemben, akik rendszeresen fogyasztanak C-vitamin tartalmú gyümölcsöket.

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


U-vitamin  (Javasolható)

Az U-vitamin hiányában nyálkahártya problémák léphetnek fel.

Nyálkahártya problémák következtében könnyebben kialakulhat a gyomor, illetve bélfekély. A bélrendszer fekélyesedése, gyulladása által legyengülhet az immunrendszer. Könnyebben halmozódhatnak fel a méreganyagok.

Gyengülhet a sejtek regenerációs képessége.


Az U-vitamin kúraszerű fogyasztásának hatásai:

- Segíthet az immunrendszer elégtelenségein 
- Fokozhatja a sejtek regenerációs képességét
- Kondicionálja a legyengült szervezetet
- Megelőzi, ill. segít megszüntetni a külső és belső gyulladásokat
- Segít hegmentesen megszüntetni a külső és a belső fekélyeket
- Felerősíti a szervezet méregtelenítő funkcióit
- Gátolja a gyomor és bélfekélyek kialakulását
- Segít leküzdeni a genitáliák bakteriális megbetegedéseit
- Kedvezően hat a kezdeti cukorbetegségre, hasnyálmirigy gyulladásra


Beszerzése

Bioegészség Biobolt.

Multivitamin web áruház


U-vitamin 300 mg 30 db

2 185 Ft/ doboz

OÉTI ny.sz.: 3597 / 2008


Személyes átvétel

1137 Budapest, Szent István körút 18.
1113 Budapest, Bartók Béla út 85.


1137 Budapest, Szent István körút 18.

(Nyugati tértől 200 méterre)

Nyitva tartás: H-P: 07.30-19.30; Sz: 09.00-16.00

Telefonszám: +36-1-255-0555

Email:  rendeles@multi-vitamin.hu1113 Budapest, Bartók Béla út 85.

(Kosztolányi tértől 150 méterre)

Nyitva tartás: H-P: 10.00-18.30; Sz: 10.00-14.00

Telefonszám: +36-70-626-0113

Email:  rendeles@multi-vitamin.hu


Bartók Béla úti üzlet

Email:  rendeles@multi-vitamin.hu


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Glutamin  (Nem támogatom)

A glutamin tápanyagként szolgál a limfociták és makrofágok számára. Szükséges  a megfelelő immunválasz létrejöttéhez.

A megfelelő immunválasz és az egészség létrejöttéhez, megőrzéséhez tehát elegendő glutaminnak kell rendelkezésre állnia. Nem kétséges, hogy a glutamin az immunrendszer működéséhez mindenképpen fontos,

Beteg emberek csak orvosi javaslatra, kontroll mellett fogyasszák

Egészségügyi problémák, különösen máj és vesebetegségek esetén a glutamin étrend-kiegészítőként történő alkalmazása csak orvosi javaslatra és kontroll mellett történhet. Mint természetben és táplálkozásunkban  nagymennyiségben előforduló anyag mai tudásunk szerint biztonságos étrend-kiegészítő, de a nátrium glutamátra érzékeny emberek legyenek vele óvatosak. Pszichés problémákban szenvedők, epilepsziások, gyomorfekélyesek nem szedhetik (csak orvosi javaslatra)


Panthenol  (Javasolható)

A B5 vitamin provitaminja A Panthenol készítmények hatóanyaga, a B vitaminok     csoportjába tartozik és a Coenzym A fő alkotóeleme. Kulcsszerepet tölt be     a bőr és a nyálkahártyák fiziologiás funkciójának fenntartásában, azok  károsodása, sérülése (léziója) esetén pedig regenerációjukban.

Nyálkahártya betegségek kiegészítő kezelése a légutak gyulladásos     betegségeiben (mint pl. hörgő- és garatnyálkahártya gyulladás,     orrnyálkahártya-, hörgő- és gégehurut, szájnyálkahártya-gyulladás,

 Adagolás: gyermekeknek 100-300 mg, azaz 1-3 tabl. a nap folyamán elosztva.

A tabletta vény nélkül is kiadható.  OGYI eng. száma: 4845/41/94. 

Beszerzés: http://biogyogyfit.hu/Pantotensav-B5-Vitamin-500mgMecsek tea

A Herbária Mecsek Gyomor tea gyomorbántalmak esetén, gyomor- és nyombélfekély megelőzésére, a gyógyszeres terápia kiegészítésére alkalmazható gyógynövény készítmény.

A teakeverék gyógynövény komponensei gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyálkahártyavédő, sejtregenerációt fokozó, szélhajtó hatásúak.

Összetevők: Körömvirág, kamillavirágzat, közönséges cickafark virágos hajtás, csipkerózsa áltermés, édeskömény termés, közönséges orbáncfű virágos hajtás porított formában.


Pantoprazol  (Nem támogatom)

Minden savcsökkentő, a pantoprazol is csökkentheti a B12 vitamin felszívódását.

Pantoprazole-Teva gyomornedv-ellenállótabletta gátolhatja más gyógyszerek megfelelő hatását., A májenzim értékek emelkedése esetén a kezelést fel kell függeszteni.


Megállapítás

1,/ Nem vagyok orvos, ezért a közölt megállapítások csak fenntartással fogadhatók el

2./ A súlyos mellékhatások vélhetően a  gyógyszer nem szájon át történő szedésével (injekció útján) mérsékelhetők vagy megszüntethetők. Ez esetben az emésztőszervre adandó komplementer medicinák egy része (Panthenol, probiotikum, U-vitamin, Mecsek tea,  Pantoprazol ) elhagyhatók-

3./ A C-vitamin terápiás hatása az alacsony dózis, valamint a per os alkalmazás miatt nem számottevő

4./ A refluxra használt Pantoprazol minden képen elhagyható 

5./ A gyermek kezelésében zavart okoz, hogy két kórház, a család, a külső orvos/természetgyógyász, valamint a személyem mást-mást mond. A kezelés irányításának egy kézben kellene lennie. Ennek megoldása az lehet, hogy a kórházban olyan felvilágosult, haladó szellemű orvos irányítja a leukémiás gyerekek kezelését, aki az akadémikus orvoslás mellett helyet ad az alternatív medicinák használatának is.  Ennek elérésére kb. 10 év a várakozási idő.