Hajhullás oka és kezelése, Válasz Olvasómnak 61. rész
A kedves Olvasó írta


Tisztelt Zsoldos úr,

Segítségre és tanácsra lenne szükségem. A  problémám év elején kezdődött foltos hajhullással. Mindenféle vizsgálat,góckutatások után a Bp-i SOTE-n hashimotot diagnosztizáltak. Kezelésre gyógyszer szedést még nem javasoltak.

Semmi jóval nem vigasztaltak. Tehetetlenül elfogadtam, jelenleg tünet mentes, pánik rohamok, de az őszülés és a hajhullás már tenyérnyi folt. Kendővel, sapkával takargatom, még csak 40éves leszek. Tanácsot és tapasztalatokat kérnék, mi vár még rám???  Nagyon hálás lennék.

Köszönettel BEA


Válasz


Kedves Bea,

1./  Mivel a SOTE alul működő pajzsmirigyre gyanakszanak, de gyógyszert nem ajánlott ezért ezt a vizsgálatot komolytalannak tartom. Ezért ajánlom az Istenhegyi Géndiagnosztika felkeresését ahol kiváló szakorvosok vannak


2./  E mellett   az alábbi alternatív étrend kiegészítő kipróbálását javaslom


3./  A Hoshimotoval kapcsolatos dolgozatom szíves áttekintését ajánlom
Elérhető itt:

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-szelen-kekjod.php


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

A hajhullás okai

A hajhullás okai nagyon sokrétűek lehetnek, ezért univerzális csodaszer nem létezik a hajhullás, kopaszodás megoldására.


http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/hajhullas-es-antidepresszans.htmHormonok hatása

A női szervezetben viszont van még egy fegyver a hajhullás ellen, ez pedig a progeszteron és az ösztrogén, melyek nem engedik az androgéneknek, hogy a hajszálakra negatív hatást gyakoroljanak. Előfordulhat viszont, hogy a normál érték felett van a tesztoszteron szint, vagy alacsony a női hormonok szintje, ami már elegendő ahhoz, hogy - öröklött hajlam esetén - meginduljon a kopaszodás.


A nők esetében a változó kor átlagosan 45-55 év körül következik be. Ez a tény a hormontermelésre is kihat. Eddig a pontig a progeszteron és az ösztrogén stabil védőbástya volt a hajhullás elleni küzdelemben, de a klimax közeledtével drasztikusan csökken a szintjük. Felborul az egyensúly és megnő a tesztoszteron DHT-vá alakulásának aránya. A magasabb DHT szint önmagában még nem jelent egyértelműen problémát, de egy öröklött genetikai hajlammal párosítva, már aggodalomra adhat okot.

http://www.primedica.hu/hajhull%C3%A1s/hajhull%C3%A1s-okai-n%C5%91kn%C3%A9lFoltos hajhullás

 A nők egyik jellemző problémája a foltos hajhullás (alopecia areata), ami többnyire valamely rejtett gyulladás nyomán jelenik meg. A következő lépés rendszerint az okként feltételezhető gyulladásos góc kinyomozása: fel kell keresni a nőgyógyászt és urológust, a fogorvost, a fül-orr-gégészetet, vérvétel, belgyógyászati vizsgálat, hasi ultrahang következik. Ha sikerül nyomára bukkanni és kezelni, akkor a gyulladás megszüntetésével a hajhullás is megál

Az alopecia areata a foltosan kialakuló kopaszodás. Autoimmun betegségek, gombásfertőzések, pajzsmirigy betegségek, a legfőbb okok. Ilyenkor a hajszálak rövidek, vékonyak, tüske szerűek. 


A változókor a hajat is érinti. A petefészek működése szabálytalanná válik, majd leáll, s ezzel párhuzamosan az ösztrogén- és progeszteron-termelés is csökken, az androgén hormonok relatív aránya egyértelműen nő.

A DHT-re érzékeny szőrtüszők sorvadásnak indulnak. Ellenszere külsőleges antiandrogén hatású, ösztradiol, illetve kortizon-tartalmú hajszeszes bedörzsölés lehet, vagy alapos kivizsgálás után hormontartalmú gyógyszerek (alfatradiol, a tesztoszteron DHT-vé való átalakítását végző enzimet gátló ösztrogén-származék), egyes fogamzásgátlók szedése is szóba jöhet.


A vitaminok közül bizonyított a folsav, a biotin, a B6- és B12-vitamin jótékony hatása. A
B-vitaminok jó forrásai a belsőségek, a sovány és halhúsok.

Megjegyzés  Biotin,  H-vitamin

Az átlagos napi biotin bevitel 10-50 mg körül van, amely fedezi a szükségletet. Kiváló biotin forrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/14505/biotin-h-vitamin

Jó biotin-lelőhelyek a lencse, a dió és a gomba


Sok folsav vehető fel gabonamagok, szója fogyasztásával, a zöld leveles zöldségek, a spenót, a saláta.

A likopint és béta-karotint tartalmazó narancssárga és piros zöldségek és gyümölcsök - sárgarépa, paradicsom, sárgabarack - a hajszínt adó pigmentek képződéséhez fontosak.


A tesztoszteronból dihidro-tesztoszteronná (DHT) való átalakulást gátló enzim működéséhez szükséges cink, a szilícium és a vas beviteléről is gondoskodni kell. Utóbbit a vegetáriánus és a fehérjeforrásként csak tejet engedő diéta általában nem tudja kellő mértékben biztosítani, ezért a mértékletes húsfogyasztás szükséges a hajnak. 


A nők hajhullását megállító további hasznos szer a hormont nem tartalmazó minoxidil-oldat. Rendszeresen alkalmazva négy hónap alatt lehet vele maximális eredményt elérni, majd a kezelést folytatni kell. Segíthetnek a kondroitin-szulfát tartalmú vagy a fejbőr vérellátását serkentő hajszeszek és a masszázs is.

http://www.hazipatika.com/eletmod/egeszseges_szepseg/cikkek/a_nok_remalma_a_hajhullas/20070531174822


A genetikai típusú kopaszodásnál 3 fontos tényezőnek kell egyszerre érvényesülni ahhoz, hogy a hajhullás kialakuljon:

Öröklődés

Hormonok

Életkor

 

 

A magas tesztoszteron szint endokrin problémákra is utalhat, mint pl. PCOS amelynek egyik tünete a hajhullás is lehet. Egyre gyakrabban merül fel nőknél ennek a betegségnek a lehetősége, magas szabad T szint, szőrösödés, hajhullás esetén. Sajnos előfordulnak olyan esetek is, hogy normális hormon értékek mellett is megindul a hajhullás, a DHT-ra való túlérzékenység miatt.


A foltos kopaszodás hátterében, ugyanúgy meghúzódhat gyulladás vagy más egészségügyi probléma, mint a diffúz hajhullás esetében. Ugyanakkor, gyakran az orvosok semmilyen rendellenességet nem találnak a hajhiányos területeken kívül. Ez azt jelenti, hogy az illető fizikailag ugyanolyan egészséges, mint a többiek, leszámítva a hajhullásos tüneteket. Ez mondjuk senkit nem vígasztal, legyen szó akár gyerekről, akár felnőttről. Bővebben erről a témáról, az általános okok részben olvasható részletes információ. Az A.A-nál, a hajhiányos területeken általában ép a fejbőr, 

http://www.hajhullasstop.hu/hajhullas-okai/2013/01/25/hajhullas-noknel


A 35 és 60 közötti nők mintegy tíz százaléka kénytelen szembenézni a jelentős hajhullás problémájával áll a tanulmányban.

A kutatók az 1994-ben kezdett kísérlet során 13 000 személyt interjúvoltak meg, mindenekelőtt a vitaminok és ásványi anyagok szerepét vizsgálva. 

A kérdőívek adatait összesítve kiderült: a közvetlenül a változás évei előtt álló nők
58%-át
   érinti a hajhullás, ráadásul tíz százalékuk jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni.

A vizsgálatok során beigazolódott: határozott összefüggés mutatható ki a vérferritin-tükör (a szervezetben jelen levő vas mennyisége) és a hajhullás között.

Egyértelműen a vas hiányzik azoknak a nőknek a szervezetéből is, akik még nem érkeztek a klimax kapujába ugyan, mégis súlyos hajhullással küszködnek. A vérferritin-tükör az ő esetükben ugyanis határozottan alacsonyabb értéket mutatott a csekélyebb hajhullással küszködők és a hajukat nem hullató nőkhöz képest.

Normál esetben az érték 70 µg/L

Forrás: Galenus

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/2877


Kezelő szerek

Dr Hair megállítja a hajhullást és segít az új egészséges haj növekedésében. Kifejlesztésében svájci kutató orvosok vettek részt,hatását klinikai vizsgálatok is megerősítik. 

2012-ben a Dr Hair elnyerte a Monde Selection Gold díjat mely egyenértékű a termék nemzetközi szintű  legmagasabb elismerésével

Csak természetes hatóanyagokat tartalmaz 25 gyógynövény koncentrált kivonata  serkenti a hajnövekedést  megszünteti a hajhullást

 


Vélemény

Kb. 2hónapja kezdtem el használni a Dr Hair-t,mert előtte csomókban hullott a hajam. Már az első hónapban érezhető volt a változás a hajam állapotán,a hajhullásom megszűnt és úgy éreztem hogy a hajam újra megtelt élettel,egészségesebb,puhább,rugalmasabb lett.

6 hét rendszeres használat után pedig teljesen megszűntette a hajhullásomat és a korpát is eltűntette. A Dr Hair valóban hatásos és nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.”

Horváth Sándor (Budapest)


Ha arra gyanakszik, hogy hajhullása hátterében androgenetikus alopecia húzódik meg, mindenképpen forduljon endokrinológus szakemberhez, aki  megfelelő hormonális kezeléssel segít a hajhullás megállításában. Emellett érdemes növényi ösztrogénekkel, úgynevezett fitoösztrogénekkel támogatni a kezelést.

Reader's Digest Családi orvosi kalauz 

http://www.hairwellness.hu/cikkek-a-hajhullasrol

http://www.hairmedicate.com/?gclid=CPae5vnojNACFVYo0wod_vIN_w

 


Az Immunközpont a Budai Allegria központ testvérrendelőjeként működik.

Címe: 1015 Budapest, Ostrom u. 16.

Telefonon az alábbi számon ér el minket: +36 (30) 6 319 309  


Prof Dr. Balázs Csaba

belgyógyász, endokrinológus, immunológus

Specialitások:


Magyon alapos és körültekintő, nemzetközileg is elismerten nagy tudású professzor úr felkeresését ajánlom az Istenhegyi klinikával szembeni kedvezőbb költségek miatt is. 


Hormon okozta hajhullásDutasteride, sold under the brand name Avodart among others, is a medication used to treat benign prostatic hyperplasia (enlarged prostate) and androgenetic alopecia (pattern hair loss).[3]


Szintetikus hormonkészítmény, hazánkban is törzskönyvezett, engedélyezett használata jóindulatú prosztata megnagyobbodás (Benignus prostata hypertrophia) kezelésére vonatkozik. Hajhullás kezelésére, hajhullás ellen még nincs hitelesítve, bár megfigyelték ilyen irányú hatását, lévén un. "dual DHT inhibitor" (egyformán gátolja az enzim mindkét formáját: az 1-es típusú 5-alfa-reduktáz és a 2-es típusú 5-alfa-reduktáz enzimeket is.) Ezáltal működése specifikusabb, mint a finasteridé.

Férfias típusú kopaszodás esetén a 1-es típusú enzim szerepe még nem teljesen bizonyított. Hajhullás esetén 2.5 mg/napi egyszeri dózist javasolnak. Csak az eredeti (genuin) Glaxo készítmény szedését javasolható, azt is csak orvosi ellenőrzés mellett. A dutasterid hatóanyag nem engedélyezett hajhullás kezelésére, csak ún. "off-label" azaz FDA engedélyen kívüli használata ismert.

A vizsgálat másik lehetősége


Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika

1125 Budapest, Zalatnai utca 2.

Tel.: (+36 1) 580-8660
Fax: (+36 1) 580-8688
E-mail: info@igdklinika.hu

Rendelési idő

Hétfő-Csütörtök

8:00 18:30

Péntek

8:00 16:30

Elérhetősége BKV:

21A és 21-es busszal a Széll Kálmán térről (volt Moszkva tér) a negyedik, vagy a Déli pályaudvartól a harmadik, (Szent Orbán téri) megállóig.

Részleteket itt olvashat: http://igdklinika.hu/endokrinololgia/


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Rogaine "minoxidilRogaine "minoxidil" hatóanyagú helyi hatású oldat, amely az első FDA által elismert hajhullás kezelésére, hajhullás ellen, kopaszodás ellen alkalmazható készítmény volt. A Rogaine bedörzsölő szer, amelyet közvetlenül a fejbőrön kell alkalmazni, elérhető 5% oldat (férfiaknak) 2% oldalt (nőknek) és Rogaine Foam- hab formájában, amely szintén 5% Minoxidilt tartalmaz. Magyarországon csak a 2%-os oldat elérhető,

mint Regain, a  gyógyszertárakban, de egyes helyeken már árulnak habot is.


A minoxidil (Regaine, külföldön Rogaine) hajnövesztő hatását szintén véletlen ismerték fel. A minoxidil értágítót eredetileg vérnyomáscsökkentőnek fejlesztették ki, s az alkalmazás során derült ki, hogy hipertrichózist, vagyis "farkasember" kinézetet eredményezhet. A szer nőknél is hatásos. Egy 2004-es vizsgálatban 2%-os és 5%-os gélt hasonlítottak össze, és bár az 5%-os hígítás esetén valamivel jobb volt az eredmény, a különféle bőrtünetek (bőrpír, viszketés) is jóval gyakoribbak voltak, a kezeltek 5%-ban fordultak elő, szemben a 2%-os hígítás esetén tapasztalt 0.6%-os aránnyal.

Általános tapasztalat, hogy a tretinoin, amely "Retin A" néven kapható, a Regaine-nal együtt alkalmazva fokozott hatást eredményez. (Külföldön  már kitalálták a kettő keverékét, és pl. Remox néven árulják). Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy önmagában használni, legalábbis férfiak esetében nem tűnik elégnek, finasterid kezeléssel kombinálva ajánlják

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/hajhullas-kopaszodas-hajnovesztes.php


Hatásának pontos mechanizmusa nem ismert, Ez javítja a haj minőségét, vastagítja és hosszabbítja azt. Propéciával együtt alkalmazva kevés javító kölcsönhatása lehet, de a Propecia sokkal hatékonyabb gyógyszer. 5 hónap és 2 év között lehet főleg hatékony, hosszú távon a hajvesztés folytatódik, de lassúbb mértékben.


Rogaine alkalmazása

A minoxidil (Regaine, külföldön Rogaine) hajnövesztő hatását szintén véletlen ismerték fel. A minoxidil értágítót eredetileg vérnyomáscsökkentőnek fejlesztették ki, Naponta 2x kell a fejbőrbe dörzsölni, ott hat, ahol alkalmazzák. Az 5%-os oldat kétszer hatékonyabb mint a

25-os, de propylene glycolt tartalmaz amely fejbőr irritációt okozhat némelyeknél. Ezért jobb a hab alkalmazása, amelynél ez a probléma nem lép fel és nincs a ragadó hatás sem.

Hatása csak folyamatos használat mellett érvényesülhet. A szer alkalmazásának befejezése után a hajnövesztő hatás elmarad és visszaáll az eredeti állapot. Hölgyek részére a 2 %-os oldat javasolt. Számukra mellékhatásként arcszőrzet jelentkezhet, ezért a használatát óvatosan kell végezni.

Általános tapasztalat, hogy a tretinoin, amely "Retin A" néven kapható, a Regaine-nal együtt alkalmazva fokozott hatást eredményez. 


Finasterid

Nagy kérdés, hogy vajon nőknél használ-e a finasterid. A legtöbb szakcikkben azt a vizsgálatot idézik, amely nem talál javulást, és a szakirodalom - jogosan - arra figyelmeztet, hogy a termékeny korban lévő nőknél a kezelés alatti esetleges teherbeesés súlyos kockázatot jelent a magzatra nézve. Posztmenopauzában azonban ez a veszély már nem áll fent.

A finasteridet külföldön kifejezetten hajnövesztőként 1 mg-os kiszerelésben Propecia néven forgalmazzák, Magyarországon 5 mg-os tabletta formájában vényköteles prosztata-gyógyszer Proscar, Finasterid-Hexal, és Prosterid néven.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy 5 mg finasterid nem sokkal hatásosabb, mint az 1 mg, nem éri meg tehát ezt szedni a minden hormonális rendszert érintő kezelés megnövekedett kockázata miatt.


Avodart

Az utóbbi években kifejlesztettek egy másik 5-alfa-reduktáz gátlót, a dutasteridet, amely Avodart néven van forgalomban.

A szer nőknél is hatásos. Egy 2004-es vizsgálatban 2%-os és 5%-os gélt hasonlítottak össze, és bár az 5%-os hígítás esetén valamivel jobb volt az eredmény, a különféle bőrtünetek (bőrpír, viszketés) is jóval gyakoribbak voltak, a kezeltek 5%-ban fordultak elő, szemben a 2%-os hígítás esetén tapasztalt 0.6%-os aránnyal.


Amennyiben az egészség megtartása/javítása/visszaszerzése tárgykörben további tájékoztatást szeretne, úgy minden kötelezettség nélkül iratkozzon fel Hírlevelemre, amit megtalál a www.nelegybeteg.hu Főoldal baloldali sávjában


Eredményes  további konzultációt és javulást kívánva szívélyesen üdvözli


Zsoldos Bence