Halláscsökkenés leggyakoribb okai Hallás vizsgálatok.  Audiogram és értékelése. Fülfájás repülőgépi  utazáskor  Beszédértés vizsgálata és kezelése. HallókészülékekBevezető

Általában nagyobb hangsúlyt fektetünk más érzékszerveink (pl. szemek) megóvására. A hallás többnyire nem kap akkora figyelmet, noha annak elvesztése - és ezt sokan nem tartják szem előtt - az esetek jelentős többségében visszafordíthatatlan.

Emellett nehezen észrevehető a halláskárosodás kialakulása, hiszen a hétköznapokban bennünket érő zajhatások többsége olyan mértékű hallásromlást eredményeznek, amelyek összetevődve 10-20 év elteltével mutatnak egyértelműen észlelhető változást. Idővel tapasztaljuk, hogy hangosabban kell néznünk a televíziót, hallgatni a rádiót, nem értjük olyan jól a beszédet zajosabb környezetben, ezek mind a hallás romlásának jelei.

 

A csökkent hallásúak gyakorisága a világon, USA-ban és Magyarországban

The statistics are alarming. According to the National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD), 36 million Americans have a hearing lossthis includes 17% of our adult population. The incidence of hearing loss increases with age. Approximately one third of Americans between ages 65 and 74 and nearly half of those over age 75 have hearing loss (NIDCD, 2010).

On average, hearing aid users wait over 10 years after their initial diagnosis to be fit with their first set of hearing aids (Davis, Smith, Ferguson, Stephens, & Gianopoulos, 2007).

http://www.asha.org/Aud/Articles/Untreated-Hearing-Loss-in-Adults/

Kochkin, S. (2005). MarkeTrak VII: Hearing loss population tops 31 million people. Hearing Review, 12(7), 16-29.


Magyarországon a hallássérültek száma közel egymillió fő, a lakosság 10%-a, amely szám magába foglalja azokat is, akik halláskárosultak, akiknek hallása bizonyos mértékben csökkent. Tíz év alatt a siketek száma 15,85%-al emelkedett, a nagyothallók számának növekedése pedig 10,8%, miközben a Magyar lakosság száma 0,15%-al csökkent.

A hallókészüléket használók aránya 2,4%, 


A hallás rövid leírása

Valamennyi hangzásbeli (akusztikus) jel, amely kívülről éri el a fület - legyen az egy autó motorzaja, vagy egy beszélgetőtárs hangja - rezgésével mozgásba hozza a levegőt, amely e hangjelzések szállítóeszköze. 

 

 

 

 

Audiológia meghatározása

Az audiológia olyan  tudományágat jelöl,  amely  a  hanggal, mint    élettani jelenséggel, tehát a hallással és ezzel kapcsolatban fizikai,  kémiai,   biológiai,   fiziológiai,   pszichológiai   és    patológiai  jelenségekkel   foglalkozik.   

Megkülönböztetünk általános vagy tudományos, valamint  klinikai  audiológiát.  Utóbbinak a  mindennapi életben főleg az a dolga, hogy megállapítsa a  hallásromlás  mértékét,  illetve  keletkezési  helyét.

http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM3203.HTM

 


Halláscsökkenés leggyakoribb okai :

1. Öregedés: ahogy öregszünk, a fül struktúrája veszít a rugalmasságából, és a kis szőrsejtek már nem reagálnak olyan jól a hanghullámokra.

2. Hangos zaj: a hangos munkaeszközök és akár a túl hangos zene is károsíthatja a szőrsejteket. A hallás csökkenése függ a hangerőtől és a zajbehatás időtartamától.

3. Fertőzés, gyulladás: a gyulladások következtében károsodnak a középfül elemei, bár ez általában gyorsan rendeződik (pl. heveny középfülgyulladás). A kezelés azért szükséges, mert az elhanyagolt esetek komolyabb problémákhoz vezethetnek, például a fertőzés az agy felé terjedhet.

4. Perforált dobhártya: a fertőzések, a hangos zaj, a fejsérülések vagy az intenzív nyomás (például búvárkodás közben) károsíthatják a dobhártyát, sőt ki is lyukaszthatják azt. Ez a perforáció pedig rontja a hangvezetést, szintén halláskárosodást okozhat.

5. Krónikus középfülgyulladás: ez a betegség rendszerint gyermekkori eredetű, hosszú, többnyire évek óta fennálló, vagy ismétlődő fülfolyást és halláscsökkenést eredményez, mivel elpusztulnak a hallócsontok a dobhártyával együtt.

6. Bizonyos betegségek: a mumpsz, a kanyaró, az agyhártyagyulladás csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek hallásromlással járhatnak. Az olyan autoimmun betegségek, mint például a lupus vagy a rheumatoid arthritis szintén érinthetik a hallást. A ritka kórképek közül a daganatok és a Meniére betegség okozhat hallásproblémát, de ez utóbbi jellemzően csak az egyik fülben.

7. Egyes gyógyszerek: néhány antibiotikum, túl nagy mennyiségben szedett aspirin, a kemoterápiás szerek okozhatnak átmeneti vagy akár tartós halláscsökkenést is.

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/erzekszervek/cikkek/a_hallascsokkenes_7_fo_oka/2016052

 


Hallásvesztés mértéke

Fontos tulajdonsága a fülnek, hogy érzékelni képes a frekvencia és

A 400-7000Hz, illetve  a   40-100dB közti terület a legérzékenyebb; ebben a tartományban már 0,3%.  frekvenciaváltozást   is   hangmagasság változásként   érzékelünk. A hangosság érzet megváltozásához szükséges ingerváltozás  már  nagyobb, kb. 0,2-0,5dB értékű, ez

5- 10%-nak felel meg.


Mild hearing loss Enyhe: If one-on-one conversations are fine but youre having difficulty understanding some words when theres a lot of background noise, you may have mild hearing loss. Technically speaking, its defined as having hearing loss between 26 and 40 dB in the speech frequencies.


Moderate hearing loss: Mérsékelt At this level, you are asking people to repeat themselves a lot during conversations in person and on the telephone. Individuals with this degree of hearing loss cannot hear sounds lower than 40-69 dB.


Severe hearing loss Jelentős: If you cant hear what people are saying without the use of a hearing aid or other amplification, or you tend to rely on reading lips to understand the conversation, you may have severe hearing loss. Individuals with this degree of hearing loss cannot hear sound lower than 70-94 dB.

Profound     Súlyos

 


 


Hallás vizsgálat audiométerrel

A halláscsökkenés megítélésének legpontosabb módja az audiometriás vizsgálat. Az eljáráshoz egy audiométer nevű elektromos eszközt használnak.

Ez különböző hangerejű és magasságú hangok révén mutatja meg a hallásküszöböt. A pácienst általában egy hangszigetelt szobába vagy fülkébe ültetik, fejhallgatót adnak rá, és egy gomb lenyomásával jeleznie kell, amikor hangokat hall. A normális hallásúak a frekvenciák többségét 20 dB vagy alacsonyabb intenzitással is érzékelik. Az eredményeket egy táblázatban, az audiogramon (hallásgörbén) rögzítik. Ez alapján a halláscsökkenés típusát vezetéses, idegi vagy kombinált szintén meg lehet határozni. A különböző hallásgörbéket a dolgozat további részében ismertetemA vizsgálathoz használt készülékkel, az audiométerrel tiszta, felhangmentes, változtatható erősségű és frekvenciájú hangot lehet előállítani. A frekvenciát Hertz-ben (Hz) adják meg. Általában a 125 - 8000 Hz-ig terjedő tartományban végzik a vizsgálatot. A hang magasságát fél vagy egész oktávonként változtatják. A hang erősségét decibelben (dB) mérik. A hangrezgéseket a fülre helyezett fülhallgatón vagy a fül mögé, a koponya csecsnyúlványára helyezett vibrátoron keresztül közvetítik. A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt helyiségben foglal helyet. Különböző hangszínű és erősségű hangokat hall, hol a jobb, hol a bal fülén. A hang meghallásakor a vizsgált személy azonos oldalon lévő kezével - megemelésével vagy gombnyomással - jelez. Az adatokat papírlapon rögzítik.


A hallásküszöb vizsgálat - légvezetéses és csontvezetéses - vizsgálatokkal indul. Ezek célja, hogy megtalálják azt a legkisebb intenzitású hangot, amelyet Ön már éppen meghall. Az eredményeket az úgynevezett audiogrammon rögzítik. A vizsgálat során regisztrált értékek alapján a hallásspecialista megállapítja, hogy van-e hallásvesztés. Ha van, akkor pedig milyen fokú és milyen típusú hallásvesztésről, vagyis a külső-, a közép- vagy a belső fül károsodásáról van-e szó.

A halláscsökkenésnek két fajtája van. Az idegi vagy percepciós halláscsökkenés, amikor a hallóideg, hallópálya, hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak.


Vezetéses halláscsökkenés esetén a hangvezető (mechanikai) rendszer elemei (a dobhártya, a hallócsontok, a hallójárat) betegek, aminek okai lehetnek a hallójárat-gyulladás, heveny és krónikus középfül-gyulladás, dobhártyasérülés, stb..


A hangrezgéseket a belső fül felé nemcsak a dobhártya és a hallócsontocskák továbbíthatják (légvezetés), hanem a koponyacsontok rezgései is (csontvezetés). Az audiométerekben a hangerősség skáláján a 0 dB jelzés minden frekvencián az ép hallású fiatal egyének hallásküszöb-értékének átlagát jelenti. A suttogás mintegy 20 dB erősségű, a hangos koncert 80-120 dB-es, míg a sugárhajtású gép zaja 140 dB-es. Néhány órás 85 dB-es vagy erősebb zenehallgatás halláskárosodáshoz vezethet. Az alapvizsgálat mintegy 10-15 percet vesz igénybe, a részletes akár egy órás is lehet.

http://www.hazipatika.com/vizsgalatok/hallasvizsgalat/12


Audiogram

Az audiogram az audiometrikus frekvenciákon keresztül ábrázolt hallás grafikus megjelenítése. Legegyszerűbb formájában, a dB HL-ben (Hallásszint) kifejezett hallásküszöböt mutatja, oktáv vagy közép oktáv frekvenciákon, 125 Hz - 8000 Hz-ig.

Az átlagos hallás -10 dB HL és 20 dB HL között található Az audiogram ezen kívül a fül dinamikus tulajdonságait is reprezentálja. Ezt több - professzionális hallásszakértő által elvégzett - audiometriás vizsgálattal tudjuk elérni. Ezen vizsgálatok közé tartozik: "MCL" - az a hangnyomásszint, amelyet legszívesebben hallgatunk, akár hosszú ideig is.


Az audiogram kimutatja, hogy: milyen mértékű a halláscsökkenés, azaz hány decibel (dB) a hallásküszöb; milyen minőségű a hallásromlás, azaz melyik hangmagasságban romlik. Legfontosabb az úgynevezett beszédtartomány, amelyen az emberi beszéd történik (500 Herz - 4000 Herz); a hallórendszer mely szakaszán van a károsodás, azaz a külső-, a közép- vagy a belsőfülben. Az audiogramon a függőleges tengely a hangerőt jelzi, itt

 

 

decibelben (dB) vannak megadva az értékek. Ennek segítségével -20 dB-től egészen 120 dB-ig térképezhetjük fel a hallástartományt.


A 0 dB értéktől minél távolabb, azaz lejjebb helyezkedik el a hallásgörbe, annál nagyobb a halláscsökkenés mértéke.

A audiogramon a 30 dB-es hangerőnél, 250-2000 Hz tartományban található egy megvastagított vonal, melyet szociális hallásküszöbnek neveznek. Ha vizsgált személy hallásgörbéje ezen a vonalon vagy ez alatt fut, akkor az ép hallókhoz képest már valóban érezhető a hallásproblémája (pl. többszöri visszakérdezés, halk hangok meg nem hallása, hangos televíziózás, rádiózás).


A normál hallás 0-tól 25 decibelig terjed.(ábra).  Ez azt jelenti, hogy jó hallással még a lélegzetvételt is meghalljuk, ami kb. 10 decibeles. Az enyhe halláscsökkenésnél 25-40 dB a hallásküszöb, de a normál, kellő hangosságú beszédet még megértjük. Efölött már komoly halláscsökkenésről van szó. Aki ennél is kevesebbet hall, ahhoz kiabálni kell, vagy az érintettnek hallókészüléket kell használnia.
Az audiogramon a függőleges tengely a hangerőt jelzi, itt decibelben (dB) vannak megadva az értékek. Ennek segítségével -20 dB-től egészen 120 dB-ig térképezhetjük fel a hallástartományt.

 

 

Audiogram ép hallás esetén

Hogyan lehet mínuszos a hangerő?

A 0 dB nem egy abszolút, hanem egy viszonyszám, és az ép hallást szimbolizálja. Tehát ha egy bizonyos frekvenciát 0 dB-en hall valaki, akkor úgymond tökéletesen hallja. Több ezer fiatal, ép hallású egyénen végzett mérések alapján állapították meg ezt a 0 dB értéket. Ezért lehetséges az, hogy ennél az értéknél jobb hallást is mérhetünk, amely lehet akár -5 vagy -20 dB is. A 0 dB értéktől minél távolabb, azaz lejjebb helyezkedik el a hallásgörbe, annál nagyobb a halláscsökkenés mértékeAz audiogram elhelyezkedése a koordináta rendszerben jelzi a hallásvesztés mértékét

 

 

 

A hallás küszöb értéke gyakran eltérő a két fülben

 

 

 

Példa az enyhe hallásvesztésre mindkét fülben

 

 

 

Mérsékelt hallásvesztés mindkét fülben

 


 

 

Vezetéses nagyothallás audiogramja

 

 

 

Idegi (percepciós) nagyothallás audiogramja

 

 

http://phys.bio.u-szeged.hu/DT/elettan/ch10.html


Vegyük észre, hogy az audiogramon a 30 dB-es hangerőnél, 250-2000 Hz tartományban található egy megvastagított vonal, amelyet szociális hallásküszöbnek neveznek. Ha vizsgált személy hallásgörbéje ezen a vonalon vagy ez alatt fut, akkor az ép hallókhoz képest már valóban érezhető a hallásproblémája (pl. többszöri visszakérdezés, halk hangok meg nem hallása, hangos televíziózás, rádiózás).


Sérült és normál hallás audiogramja
http://www.kontera.hu/hallasveszteseg.htmlErős hallásvesztés

Profound hearing loss: If you have profound hearing loss, you can only hear extremely loud conversation or sound

and even then its difficult to understand without a hearing aid or cochlear implant. You may prefer using sign language to communicate. Individuals with this degree of hearing loss cannot hear sound lower than 95 dB.


http://www.kontera.hu/hallasveszteseg.html


 


 

 

Sensorineurális hallásvesztés

A sensorineurális hallásvesztés a csigán belüli szőrsejtek és/vagy a koponyai ideg, hallóidegrostját érintő rendellenessége. (ábra)

Ha az érzékelő mechanizmus sérül, a mechanikus energia, elektromos energiává történő átalakító képessége csökken.

Some sensorineural loss is further along the hearing nerve pathways. Audiologists look for indications of this when evaluating hearing, and if there are signs and symptoms of damage or deterioration further into the nerve pathways, the patient will be referred for medical consultation and further testing.

Joely E. Viveiros, M.Sc., Aud (C)Registered Audiologist

http://www.terracehearing.com/learning/hearing-loss-audiogram/


A legtöbb esetben a beszédértésre kifejtett hatást megítélhetjük az audiogramról is. Ez a hatás gyengébb, mint azt egy hasonló jelentőségű, vezetéses hallásvesztés esetén feltételeznénk.http://www.healthyhearing.com/help/hearing-loss/typesBilateral mild sensorineural hearing loss  Enyhe idegi hallásvesztés

 


Bilateral moderate sensorineural hearing loss  Mérsékelt idegi hallásvesztés

 


Időskori hallásvesztés (Age related hearing loss (presbyacusis)

A kora miatt hallás csökkent személy  a mély hangokat jobban hallja, mint a magas hangzásúakat.  Jellemző erre az esetre a következő: „Hallom .  hogy valaki beszél, de nem értem amit mond”

http://www.hearinglink.org/your-hearing/hearing-tests-audiograms/what-do-different-audiograms-look-like/ 

 

 

Meniere betegség  okozta halláscsökkenés audiogramja
A magas hangot a beteg jobban hallja, mint a mélyhangokat  A hallásvesztés a baloldali fülön   észlelhető


Magas frekvenciás hallássérült audiogramja

Ez egy olyan hallásminta, ahol a magas frekvenciás hallás nagymértékben sérült, viszont a mélyfrekvenciás hallásküszöbök teljesen normális értékeket mutatnak. Ez a fajta hallásvesztés mindig sensorineurális és mindig a csiga külső és belső szőrsejtjeinek sérülésével jár. Ahogy a magas frekvenciás hangok érzékelése, úgy az azonos frekvenciatartományi hangossági tűréshatár is egyaránt csökken. Ez az audiometrikus alakzat általában a hosszú távú, túlzott zajártalom következménye, de előfordulhat olyan eset is, amikor a rövid, de nagyon intenzív zajártalomnak való kitétel az okozó.Helyrehozhatóak lesznek a belső fül károsodásai

Washingtoni kutatók azon dolgoznak, hogy visszahozzák az elvesztett hallás képességét. 

Az emberek hallásáért a belső fülben található sejtek felelősek, ezek továbbítják a jeleket az agynak a fejlődés korai szakaszában, és nem lehet rajtuk javítani, ha betegség, sérülés vagy öregedés miatt elvesztették ezt a képességet.

"Ahhoz, hogy képesek legyünk egyszer helyreállítani a hallást, először a csigában található érzékelő szőrsejteknek kell képesnek lenniük a regenerálódásra,"- mondta Dr. David M. Ornitz, a fejlődésbiológiai intézet professzora. 

Úgy gondoljuk, hogy képesek leszünk regenerálni az érzékelő szőrsejteket a hallás javítására, vagy a már elvesztett a képesség visszahozására."

 A  szenzoros progenitor sejtek száma rögzített," mondta Sung-Ho Huh, fejlődésbiológia oktató. "Ez a szám határozza meg a sejtosztódást, illetve a sejthalált a fejlődés korai szakaszában. 

Halláscsökkenés akkor lép fel, amikor a belső fül szőrsejtjei sérültek, ezt leggyakrabban a hangos zaj, bizonyos típusú gyógyszerek és az öregedési folyamat okozza.

 A progenitor sejtek száma növelhető, és ez a halláskárosodás helyreállításának egyik legfontosabb kulcsa."

Magyarázat Progenitor sejtek

The terms "progenitor cell" and "stem cell" are sometimes equated.[2]

Some progenitor cells were found during research, and were isolated. After their marker was found, it was proven that these progenitor could move through the body and migrate towards the tissue where they are needed Many properties are shared by adult stem cells and progenitor cells.

Progenitor cells are found in adult organisms and they act as a repair system for the body.

2. progenitor cell" at Dorland's Medical Dictionary

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/hallas/cikkek/visszahozhato_az_elvesztett_hallas/Műtéti beavatkozás

A műtét indikációja a kétoldali belsőfül-eredetű süketség, illetve olyan súlyos fokú nagyothallás, melyet a rendelkezésre álló legnagyobb teljesítményű hallókészülékekkel sem tudunk megfelelően javítani. Ugyanis ha valakinél ilyen probléma áll fenn, az azt eredményezi, hogy a hangok eltorzulnak. A hallókészülék segítségével ugyan hangosabban hallunk, de a hangzás ettől még a nem lesz tisztább


Súlyos nagyothallók többségénél az okozza a problémát, hogy a fül szőrsejtjei nem működnek. A bionikus fül (Cl cochleáris implantátum) átveszi a szőrsejtek funkcióját, elektromos impulzusokat továbbít a hallóidegek felé.

A hallókészülékektől eltérően a Cl nem a hang felerősítésével fejti ki hatását, hanem egy műtéti úton beültetett elektromos eszköz révén közvetlenül ingerli a belső fülben lévő hallóideget.

A cochleáris implantátumot sebészeti úton ültetik be. A cochleáris implantátum a belső fülbe ültetett elektróda  Ez az elektronikus eszköz kikerüli a fül sérült belső részét, hogy közvetlenül a hallóideget stimulálja. A hallás során az ún. beszédprocesszor érzékeli a hangot, digitális jellé alakítja át, majd a közvetítő tekercsbe küldi. Ezt követően a „hangok”, vagyis a digitális jelek a belső egységbe jutnak, ahol elektromos impulzusokká alakulnak. Ezek az elektromos impulzusok mennek tovább a csigában futó elektródákba, amely ingerli a hallóideget, így jut el a jel az agyba, és létrejön a hallásélmény. Ez egy bonyolult folyamatnak tűnik, de nem kell megijedni, a rendszer automatikusan működik

Orvosi javaslatra a tb támogatja az implantátum beültetését, feltéve, hogy a hagyományos hallókészülékek nem jelentenek megoldást. A műtétet altatásban végzik, általában két-három napig kell a kórházban tartózkodni.

 

 

Belső fül érelmeszesedése

Ha a nagyothallásnak a kórelőzményben más fülészeti ok nem deríthető ki, és a tipikus halláscsökkenés érelmeszesedés, vagy magas vérnyomás kíséretében lép fel, akkor ezek a körülmények megkönnyítik a belsőfülbetegség felismerését. A belsőfül érelmeszesedési zavarát nehéz elkülöníteni az öregkori nagyothallástól.

A megbetegedést klinikailag fülzúgásfülcsengésfülsípolás, fülbúgás, fülciripelés, enyhe szédülés és halláscsökkenés jellemzi. A fülzúgás és szédülés nem állandó, különösen a reggeli órákban kifejezettebb. A nagyothallás általában nem nagyfokú.


A nagyothallás egyik leggyakoribb oka a belső fül meszesedése, amelynek során a hallócsontok szerkezete úgy változik meg, hogy egyre gyengébben képesek továbbítani a hangrezgéseket. A folyamat oka nem teljesen ismert, egyesek feltételezik, hogy valamilyen vírusfertőzés (pl. kanyaró) is lehet a felelős. A csontritkulás ellen használt flavonoid, az ipriflavon alkalmazása is segíthet a folyamat lassításában, ugyanis ez a szer megakadályozza a hallócsontok kórós átalakulását.

A nagyothallás másik leggyakoribb oka a fülzsír felszaporodása a fülben, amely egy idő után nagyon kemény, szinte áthatolhatatlan dugót képez. Ez ellen rendszeres fültisztítással, a dugó kialakulása után pedig szakorvosnál végzett fülmosással tudunk védekezni.


Előfordulhat, hogy a halláskárosodásnak nincs semmilyen gyanított vagy kézzel fogható oka, ilyenkor valószínűleg a belső fül keringésében keletkezik zavar. Ezekben az esetekben olyan szereket lehet alkalmazni, amelyek a hangérzékelésben fontos szerepet játszó sejtek vérellátását javítják. Ilyen szer a betahisztin, amely a hisztaminszerű hatása révén javítja a fül hajszálereinek vérellátását, ugyanakkor nincs jelentős hatása a gyomorsósav-elválasztásra. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy fekélybetegeknek ez a gyógyszer nem javasolt. Más ismert keringésjavító szerek, mint a pentoxifillin, a vinpocetin (Cavinton, eredeti, természetes eredetű magyar gyógyszer), vagy a piracetam (Nootropil) szintén jól alkalmazhatóak a belső fül keringészavarainak gyógyításában.  A belső fület ellátó hajszálerek ugyanolyanok, mint bárhol máshol a szervezetben. Így logikusan feltételezhető, hogy akinek az érrendszere egészséges, annál a belső fül keringésben is kisebb eséllyel alakulnak ki kórós elváltozások


Az  eldugult fül fülkürt hurut

A fülben hirtelen fellépő nyomásérzet fülkürt hurutra utalhat. A betegség a fülkürt, más néven Eustach-kürt akut gyulladása, mely olyan érzést kelt, mintha a fül el lenne dugulva.


A fülkürt hurut okaiTympanometria

Annak megállapítására, hogy a dobüregben valóban negatív nyomás alakult-e ki, hallásvizsgálatot szoktak végezni. Ennek része az audiogram, vagyis a hallásgörbe és a tympanogram (ábra) , azaz a dobüregi nyomás mérési eredményeinek kiértékelése.

Egy normál görbe esetén a nullánál van a maximum értékhttp://www.hutch73.org.uk/audiology/main.html

Tympanum   dobhártya  compliance    teljesítményA kapott görbe alakjából, csúcsának helyéből és nagyságából következtethetünk a dobüreg állapotára és a tuba funkciójára.


Akusztikai impedancia

Az impedancia  hallásvizsgálat esetében a hanghullámok terjedését befolyásoló gátló tényezők együttes hatása.

Az impedancia mérésének alapelve: a dobhártyára hangot  sugározva,     annak egy része elnyelődik, egy  része  pedig  visszaverődik;  hogy  a     kettő milyen arányban áll egymással,  ez  számos  tényezőtől  függ. 

A     legfontosabb közülük a dobhártya minősége (ép, megvastagodott stb.), a     hallócsontok állapota    (a    láncolat    folyamatossága:    tömeg,     rögzítettség),  a   dobüreg   légtartalma, nyomásának   viszonya   a     hallójáratban uralkodó külső légnyomáshoz, továbbá a  hallócsont-izmok működése. Az impedanciát tehát a dobhártya  felületén  mérjük,  de  az eredmény túlságosan is sok tényező függvénye, nevezetesen a dobhártya, a hallócsont láncolat,  a dobüreg, a dobüregi izmok, valamint a belsőfül állapotának  együttes     hatását tükrözi. Sokkal biztosabb és  értékesebb adatokat  nyerhetünk     azokkal az eljárásokkal, amelyek  az  impedancia  változásait  mutatják bizonyos behatásokra. Ilyenek a tympanometria  és  a  dobüregi  reflex

vizsgálata.


Otosclerosis 

 Ha a hallás otoszklerózis következtében károsodott, vagyis rendellenes csontátalakulás miatt a középfülben lévő hallócsontocska képtelenné válik a hangrezgések megfelelő továbbítására, műtéti megoldást ajánlhatnak. Ennek során eltávolítják a beteg csontocskát, és protézissel pótolják. A beavatkozás általában sikeresen helyreállítja a hallást.

Az otosclerosis egy gyakran előforduló rendellenesség, a középfülben található kengyel (stapes) és ovális ablak (fenestra vestibuli) körüli elcsontosodás jellemzi. Beteg csontgócok alakulnak ki, melyek leggyakrabban az ovális ablak körül találhatók. A kengyel az ovális ablakban fokozatosan rögzül, vezetéses hallásvesztéshez vezetve. A nőknél gyakoribb az otosclerosisra utaló diagnózis, valamint gyakran az elváltozás kialakulását a terhességgel is összeköthetjük .

 Schacht, Jochen; Hawkins, Joseph E. (2006-01-01)."Sketches of otohistory. Part 11: Ototoxicity: drug-induced hearing loss". Audiology & Neuro-Otology 11 (1): 16.doi:10.1159/000088850ISSN 1420-3030.


A hasonló hangzás ellenére semmi köze sincs az arteriosclerosishoz. A betegség kialakulásában örökletes tényezők, hormonháztartási és csont anyagcserezavarok játszhatnak szerepet. 

A betegség lényege egy enzim zavar. Az enzim hiányában ill. kóros működése miatt a belsőfülben a csont leépülés és újra felépülés egyensúlya megbomlik.


Az otosclerosis esetében kóros, csontos gócok jönnek létre a belsőfül csontos állományában. Ha ez a góc a kengyel talpát érinti, akkor annak rögzülését eredményezi és ez a hallás fokozatos romlásával jár. 

A beteg általában egy- vagy kétoldali nagyothallásra panaszkodik, amely fokozatosan alakult ki.

A hallás rohamokban romolhat. Sokszor zavaró, mély hangú fülzúgás jelentkezik. 

Terhesség alatt igen gyakran sokat romolhat a hallás. A családban, ahol előfordul, a szülök ill. a nagyszülők esetében is előfordulhatnak hasonló panaszok.Vizsgálatok

A vizsgálat két alaptípusát alkalmazzák. Mindkettő azon az elven alapul, hogy a belső fül normális esetben kétszer olyan fogékony a levegőben terjedő hanghullámokra, mint a koponyacsont által vezetett hangrezgésekre. 


A Weber-féle vizsgálat

Lényege a két fül csontvezetéses hallásának összehasonlítása. Az egészséges hallással rendelkezők a homlokcsont által vezetett hangot középen vagy mindkét fülben egyenlő mértékben érzékelik.

Amennyiben a hallásvesztés csak az egyik fület érinti, és ebben a fülben hangosabb a hang, vezetéses halláscsökkenésről lehet szó. Ha viszont a jó fülben erősebb a hang, idegi halláscsökkenésről beszélhetünk.

Ha vezetéses hallászavar lépett fel, úgy a hallójárat elé tartott hangvilla zöreje gyengébb, mint a csontra helyezetté.


Otoakusztikus emisszió mérés

Ha az orvos azt gyanítja, hogy a halláscsökkenés idegi eredetű, ún. otoakusztikus emisszió mérésre utalja a beteget. A vizsgálattal arra keresik a választ, hogyan reagál a csiga a hallójáratban elhelyezett szonda által kiadott hangokra. Ezzel derítik ki, hogy a belső fülben elhelyezkedő szőrsejtek megfelelően működnek-e. Az eljárás fájdalommentes.


Video otoscope

A hallójárat és a dobhártya épségének megállapításához ma már nélkülözhetetlen eszköz, fájdalom nélküli vizsgálat, mely kb. ½ percig tart.
A vizsgálat során nemcsak az orvos, hanem a vizsgált személy / gyermek, felnőtt/ és a hozzátartozók is jól láthatják a hallójáratot és dobhártyát.
Elváltozás esetén képi rögzítés is történik, mely kinyomtatható vagy CD-re menthető, így a gyógyulási folyamat jól követhető.

http://vitalitasportal.com/erzekszervek/a-hallas-helyreallitasa-mit-tegyunk-ha-romlik-a-hallasunk/Tympanometria

A középfül nyomásviszonyairól tájékoztat, meg tudjuk vele állapítani például, hogy van-e folyadék a fülben, lyukas-e a dobhártya, és reflexes izomműködés (a stapedius izom, erős hangra létrejövő összehúzódása) révén még a halláscsökkenés mértéke is megbecsülhető.


Működési alapelvek

A hallójáratot lezárjuk az eszközzel, és a belső nyomást emeljük, majd csökkentjük. A dobhártya rugalmasságát (ami az acusticus impedancia reciprok értéke) hanggenerátor (normálisan 226 Hz) és mikrofon segítségével mérjük.

Az így kapott görbe csúcsának vízszintes értéke adja meg a középfüli nyomást (a rugalmasság ennél a nyomásértéknél a legmagasabb). A csúcs magassága jelzi a dobhártya mozgékonyságát. Amikor a középfülben folyadék van, és a dobhártya nem mozog, a görbe egy egyenes vonal lesz.

Az eszköz méri a hallójárat térfogatát is.


A tympanogram csúcsa, tehát a legjobb hangvezetési érték, a legjobb compliance a negatív nyomásértékeknél fog jelentkezni.

C-típusú tympanogramot kapunk, amely alapján negatív dobüregi nyomást véleményezhetünk. Minél jobban negatív irányba eltolt a görbe csúcsa, annál jelentősebb a fülkürt funkciós zavar, előrehaladottabb a folyamat.ÉRTÉKELÉS

Egyenes vonalat (B-görbe) valószínűleg középfüli folyadék miatt kapunk.

Nagyon negatív csúcsnyomás (< -200dPa) az Eustach-kürt működészavarára utal.

Extrém negatív csúcsnyomás esetén (< -300 dPa) kontrollvizsgálat indokolt 2-4 hét múlva.Dinamikus compliance vizsgálat

Normál esetben a hallójáratban létrehozott pozitív vagy negatív nyomás ront a hangvezető képességen. Maximális értéket akkor kapunk, ha a légnyomás megegyezik a dobüregi nyomással (a dobhártya középállásban, nívóban helyezkedik el). Tehát egy harang alakú görbét, tympnogramot kapunk, amelynek maximuma a 0 daPa értéknél lesz. Ezt A-típusú görbének nevezzük.

A mérés során a légmentesen elzárt hallójáratba teszthangot (226 Hz) hangot juttatunk és a mérőfejben lévő mikrofon segítségével regisztráljuk a visszaverődő hangot. A visszaverődő hang mennyisége megmutatja, hogy milyen a hangvezető rendszer vezetőképessége (compliance).

A dinamikus compliance vizsgálat során a hallójáratba helyezett mérőfej segítségével pozitívtól negatívig változtatjuk a légnyomást. A compliance abban az esetben a legmagasabb (akkor legjobb a hangvezető képesség), amikor a dobhártya két oldalán a légnyomás egyenlő mértékű. Légnyomásváltozást csak abban az esetben tudunk létrehozni, ha a hallójárat légmentesen elzárható és a dobhártya ép.


Fülkürt hurut esetén, amikor a dobüreg szellőzésének gátoltsága miatt a dobüregi levegő felszívódik, a dobüregi negatív nyomás, a behúzódott dobhártya miatt a hangvezetés rosszabb, mint normál esetben, a compliance alacsony. Amikor mérésünk során a légmentesen lezárt hallójáratban negatív nyomást (szívóhatást) hozunk létre, a dobhártya a normál pozíciójába kerül és a hangvezetés jobb lesz, a compliance növekedni fog. Maximumát akkor éri el, amikor a hallójáratban ugyanolyan negatív nyomást létesítünk, mint a dobüregben volt. A tympanogram csúcsa, tehát a legjobb hangvezetési érték, a legjobb compliance a negatív nyomásértékeknél fog jelentkezni. C-típusú tympanogramot kapunk, mely alapján negatív dobüregi nyomást véleményezhetünk. Minél jobban negatív irányba eltolt a görbe csúcsa, annál jelentősebb a fülkürtfunkciós zavar, előrehaladottabb a folyamat.Fülfájás repülőgépi  utazáskor

A dobüregben a nyomás egy kis járat, a fülkürt (Eustach-kürt ) segítségével egyenlítődik ki.  Ha az utas náthás, vagy az orr- és garatrendszere gyulladt, esetleg allergiás, a fülkürt nem tud kinyílni és a dobhártya két oldalán nyomáskülönbség alakul ki. Minél nagyobb a külső és középfül között a nyomáskülönbség, annál súlyosabbak lesznek a panaszok.

Felszálláskor tehát a dobüregben a belső nyomás növekszik, a dobhártya enyhén kidomborodik. Ha a fülke és a középfül nyomása közötti különbség eléri a 15 Hgmm-t, az Eustach-kürt hirtelen pukkanással kinyílik, és a levegő kiszabadul a középfülből. Ez felszálláskor rendszerint 150-300 méterenként egyszer történik meg.

Ezzel szemben a repülőgép leszállásakor a fülkében emelkedik a légnyomás, a középfül nyomása viszonylag alacsonnyá válik, és a dobhártya enyhén befelé húzódik. Ekkor az Eustach-kürt kinyílik, a levegő beáramlik a középfülbe, és a nyomás kiegyenlítődik. Leszálláskor szükség lehet a fülnyomás kiegyenlítésének elősegítésére. Nyelés, rágógumizás vagy orrfújás hatására kinyílhat az Eustach-kürt, ha a nyomáskülönbség már kellemetlenné válik. Megfázás vagy fülfertőzés során az Eustach-kürtöt körülvevő hártyák megduzzadhatnak.  

Az Eustach-kürt megnyitását aktívan, ásítással és nyeléssel kell segíteni, megpróbálható a Valsalva - manőver is. A csecsemőket helyes leszálláskor cumiztatni.

 Fontos, hogy orr spray-t  befújni a süllyedés megkezdése előtt kell, vagy orrcseppet

 Amikor a repülőgép felemelkedik, a légnyomás fokozatosan csökken a fülkében. Ennek a nyomáskiegyenlítést, és fájdalmat okozhat a középfülben. A középfület érintő betegség esetén kerülni kell a repülést és a búvárkodást.


Ha a fülkürtök nem nyílnak meg, a fül-orr-gégész tovább fog vizsgálódni, hiszen az elégtelen tubafunkció nem teszi lehetővé a megfelelő szellőzést, a levegő egy része felszívódhat, negatív nyomás alakulhat ki a dobüregben, kórokozók jelenhetnek meg. Váladék szaporodhat fel, melynek elvezetése értelemszerűen akadályozott

Jó fülkürt működésnél minden nyelésnél megnyílik a csatorna, kiegyenlítődik a nyomás. Ha nem történik meg, úgy érezzük, eldugult a fülünk.


A fül-orr-gégész valsalva-manőverrel megpróbálhatja megnyitni a fülkürtöt, ennek során egy eszközzel levegőt fúj az orrba.

Ha az orvos megállapította, hogy fülkürt hurut okozza a tüneteket, óvatosan meg lehet próbálni zárt szájjal, befogott orrnyílásokkal levegőt préselni a fülbe, ez megnyithatja az elzáródott Eustach-kürtöt. Néhányszor meg lehet ismételni a gyakorlatot, de csak óvatosan, és ne vigyük túlzásba!

WEBBeteg B. M.; Forrás:  drdewes.de, Lektorálta:  Dr. Csuth Ágnes)

http://maifama.hu/newsportal/86/2014-12-29/F%C3%BClk%C3%BCrthurut_az_%C3%A1t3%A9s_gyakori_oka

http://blausen.com/hu/video/fulnyomas/


Beszédjel

Egy adott akusztikus jelen belül a frekvencia komponensek eloszlása grafikusan ábrázolható. A beszédjelet többféle különböző módon tudjuk jellemezni, de a két legfontosabb az időhöz és a frekvenciához kapcsolódik, A beszéd egy olyan hullámzó, ingadozó jel, ahol a frekvenciakomponensek egyik pillanatról a másikra változnak. A beszéd tehát "nem-állandó" jel. A különböző beszédhangoknak, különböző idő és frekvencia karakterisztikájuk van, ami így megkülönbözteti őket a többi beszédhangtól.

Az alábbi ábrán három jelet láthatunk idő és frekvencia síkon megjelenítve:
1./  1 kHz tiszta hang.

2./  Magánhangzó: érdemes megfigyelnünk a frekvencia spektrumban elhelyezkedő csúcsokat,

3./  Fehér zaj: vegyük figyelembe, hogy minden frekvenciát azonos szinten tüntetünk fel.


Magyarázat

A fehérzaj olyan, véletlenszerű zaj, amire igaz az, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományba(emberi érzékelő esetén 20 Hz 20 kHz) a hangnyomásszintje állandó.

http://www.kontera.hu/hallasveszteseg.html


A fehérzaj titka

Máig nem sikerült megfejteni az úgynevezett fehér zaj titkát. Hogy mi ez? A különös jelenség rádiókból, telefonokból, televízióból hallatszó, elmosódott, suttogó zörej, mellyel sokak szerint az eltávozottak próbálnak üzenni nekünk... A jelenséget világszerte ismerik a paranormális jelenségek kutatói. A rádiókból, elektronikai berendezésekből érkező, ismeretlen eredetű, sziszegő-suttogó hangeffektet White Noise-nak, azaz fehér zajnak nevezték el, de pszichofónia (lélekhang) néven is ismert. Úgy tűnik, a rádiók, adóvevők, telefonok olykor „megbolondulnak", s a kutatók magyarázata szerint ez azért lehet, mert ilyenkor a földi adótornyok helyett egy másik dimenzióra hangolódnak át s innen közvetítenek üzeneteket a Földre  
http://www.nlcafe.hu/ezoteria/20140205/szellemek-suttogasa-a-tulvilagrol/
A képen egy másfél másodperces beszéd alatti energia disztribúció látható. Ez egy háromdimenziós grafikon és a következőképpen kell értelmezni: az abszcissza tengelyen helyezkedik el az idő, az ordinátán pedig a frekvencia, valamint a spektrumminta feketeségének mértéke jelöli a különböző frekvenciatartományok intenzitását.

http://danavox.hu/hu/olvasosarok/enciklopedia/hallasvesztes/beszedspektrumTestünk belső frekvenciája

Minden testnek van egy úgynevezett belső frekvenciája, így az emberi szerveknek, testrészeknek is.

Például:

fej: 3 6 Hz

agy: 6 8 Hz

szem: kb. 18 Hz


Például 5 Hz felerősíti a fej és az agy belső rezonanciáját, a szervek mozgásba jönnek. Ez végül is a fizikából ismert rezonancia esete.

Attól nem kell rettegni, hogy kiszakad az agyunk a helyéről, de ezzel magyarázható az idegrendszeri fáradság, fejfájás, hányinger és a rossz közérzet, amelyet ilyen hangok hatására tapasztalhatunk.Beszédértés


A digitális hallókészülékek a számítógépen keresztül programozhatóak, így számos paraméter egyszerűen megváltoztatható, ezáltal a viselőjük különböző élethelyzetekhez igazítva váltogathatják a beépített programokat. Egyénre szabható, hogy otthon, utcán vagy akár visszhangos helyeken hogyan alakuljon a hangszín vagy a hangerő. 
 

Mássalhangzók  (consonants)  Magánhangzók (vowels)

A legtöbb magánhangzó és mássalhangzó az alábbi tartományokban helyezkedik el (ábra)

Australian Hearing. What is an audiogram? Copyright 2010. http://www.hearing.com.au/ViewPage.action?siteNodeId=218&languageId=1&contentId=-1 (accessed Aug 2013).


A magyar nyelv sajátossága, hogy szavainkban legtöbb esetben vagy csak mély, vagy csak magas magánhangzók szerepelnek. Természetesen vegyesen is előfordulnak.
E szerint megkülönböztetünk:

MAGAS: fekete, fehér, ünnep

MÉLY: asztal, árboc, tulajdonság

VEGYES: példa, tiszta, amely hangrendű szavakat.


A mássalhangzók képzésekor a tüdőből kiáramló levegő vagy megrezegteti a hangszalagokat vagy nem, és a szájüregben akadályba ütközik

zöngések: b, d, g, m, n, ny, v, z, zs, l, j = ly, dz, dzs, gy, r, -

zöngétlenek: p, t, k, -, -, -, f, sz, s , - , -; , c, cs, ty, -, h


 Annak ellenére, hogy a beszédhangok többsége 1000 Hz alatt található, az a képességünk, hogy a különböző hangokat meg tudjuk különböztetni egymástól, a magas frekvenciás hangok észleléséből következik. Amíg az 1000-2500 Hz között elhelyezkedő legtöbb magánhangzó különbözik egymástól, addig a legtöbb mássalhangzó a 2000 Hz és az a fölötti frekvenciákon való észlelésen múlik.


a./ A magánhangzók számos spektrális csúccsal rendelkeznek, amit "formant"-nak nevezünk. A csúcsok egzakt frekvenciái lehetővé teszik a magánhangzók azonosítását.

b./ A mássalhangzók ezzel szemben általában rövidebb időtartamúak és gyakran a mellettük álló magánhangzók is erős hatást gyakorolnak rájuk. Egy hosszú beszédjelet a hosszú távú spektrumával és a teljes szintjével jellemezhetünk. Ha a beszédrészletet (pl.: szavak) analizálni akarjuk, mindenképpen rövid távú spektrumot kell használnunk, amit spectogramnak nevezünk. A spectogramon szereplő részletes információból egy szakavatott ember meg tudja állapítani, hogy mi hangzott el a beszélgetés során.


 

 http://www.kontera.hu/hallasveszteseg.html

 

 


Az első ábrából látható, hogy a normál beszédben a vizsgált személy  egyszerűen képtelen meghallani a mássalhangzókat  A hozzá beszélő  személynek jelentősen hangosabban kell beszélnie  hogy a paciens megértse Ez azt jelenti, hogy hangosabban kell beszélnie  a hallásküszöb szintjénél

https://www.hdhearing.com/learning/part2.htm


Kérdés, hogy a hallás különféle zavara miként befolyásolja a beszédhang-megkülönböztetési képességet. A hallási folyamat perifériás és centrális részre tagolódik. A perifériás rész a fül, míg a centrális rész a VIII. agyideg, a hallópálya, a thalamus és a hallókéreg működését foglalja magában


A beszéd-audiometria arra szolgál, hogy


A hallásvesztés első szignifikáns jele a zajos környezetben való beszédértés romlásában mutatkozik meg. A beszéd-audiometriás teszt alkalmával több teszt-szót vagy teszt-mondatot tárunk a páciens elé.

A beszédteszt két részből áll.A beszéd audiogramon vastagított görbével látható az ép hallók szám- és szópróbájának átlagos eredménye, ehhez viszonyíthatóak a kapott eredmények. Minél jobbra tolódik az eredmény, annál rosszabb a beszédértési képesség.
Az audiogram alapján a hallásspecialisták nem csupán azt tudják megállapítani, hogy valakinek ép vagy nem ép a hallása, ennél sokkal részletesebb elemzésre is alkalmasak az eredmények. .


Beszédértés küszöböt (Speech Reception Threshold - SRT) úgy rögzítünk, hogy addig változtatjuk a beszédhangerő szintjét, amíg a páciens a tesztszavak számának egy bizonyos hányadát vissza nem tudja mondani.

Az SRT az a szint, ahol a beteg az elhangzott tesztszavak 50 %-át érti meg. Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni az SRT-t, normál esetben a tesztanyagnak számokat és két szótagú szavakat kell tartalmaznia. A visszamondott szavak helyességének százalékokban kifejezett értékét "beszédértés pontnak" hívjuk. Ez ábrázolja a tökéletes 100 %-os, és a ténylegesen elért eredmények közötti különbséget.


A beszéd vizsgálat haszna

A beszéd-audiometria arra szolgál, hogy össze tudjunk hasonlítani a különböző hallókészülékek, vagy ugyanazon hallókészülékben történt változtatások hatásait. Óvatosan kell kiértékelnünk ezen eredményeket, mert véletlenszerűen, tesztről tesztre lényegesen különbözhetnek. Még jó pár, a hallókészülék változási okozaton kívüli tényező is befolyásolhatja az eredményeket. Ezek között olyan tényezőket találhatunk, mint a képzettség, a műveltség, vagy akár az adott egyén dialektikus háttere is


Az audiogram akkor mutatja a legpontosabb eredményt, ha kiegészítik azt a beszédértési vizsgálat eredményével is, amelyet a képen látható koordinátarendszerben rögzítenek.

A 125-1000 Hz közötti tartományt mély hangoknak, az 1000-8000 Hz közötti részt magas hangoknak nevezzük. Az ún. beszédfrekvenciákra (500-2000 Hz) megkülönböztetett figyelmet fordítunk a vizsgálat során, mert a beszédértéshez szükséges magánhangzók, mássalhangzók ebben a hangszíntartományban helyezkednek el.


Az alábbi diagramnál  két dolgot kell megjegyezni, nevezetesen:

1./ A mássalhangzók többsége a diagram jobb oldalán van Ezeknek nagyobb a hangmagassága, mint a magánhangzóknak

2./ A mássalhangzókat  lágyabban ejtjük, mint a magánhangzókat Ezek a diagramban magasabban helyezkednek el a kisebb decibel tartományban  Ennek jelentős szerepe van  a beszédértésben A halláscsökkent  emberek többsége a magasabb frekvencia hallását vesztette el., ahol a mássalhangzók vannak. Ez különösen igaz az idős korúakra. Az idősek ugyanis a magánhangzókat jobban hallják, mint a mássalhangzókat Ráadásul a mássalhangzókat lágyabban ejtjük, amelyek a háttérzajban elvesznek. Példaképen említjük, hogy  az „a” 40 dB-nél  2x hangosabban hangzik  mint a „p” (30 dB)   Az „e” (50 dB)  2x hangosabb mint az „a”  és 4x, mint a „p”.  


Érdemes felfigyelni az alábbiakra:

1./ a mássalhangzók fontosabbak, mint a magánhangzók a beszédértésben

2./ a mássalhangzókat lágyabban ejtjük, mint a magánhangzókat, ami oda vezet, hogy a háttérzajban elvesznek

3./ a mássalhangzók nagyobb hangmagasságúak (Hz), mint a magánhangzók, viszont a legnagyobb halláscsökkenés általában ezen a nagyobb frekvenciáknál vanBeszéd észlelési küszöb

Beszéd esetében is létezik a hallásküszöb megfelelője, a beszédészlelési küszöb

Beszédészlelési küszöbnek azt az értéket tekintjük, amely esetén a páciens legalább a teljes beszédtartam 50%-ában észleli a beszédet. A beszéd intenzitásszintjének értelmezése nem egyértelmű, hiszen a beszéd jellegéből adódóan egyes beszédhangok nagyobb, mások csekélyebb intenzitásúak, ezért nyilvánvalóan ekkor valamiképpen átlagolt értékkel számolhatunk. Hasonlóképpen, a beszédértési küszöb

A beszédészlelési és beszédértési vizsgálatoknál speciális tesztszekvenciák használatosak, amelyek összetétele az adott nyelvre reprezentatívnak tekinthető, azaz a nyelv hangzókészletének a teljes nyelvre vetített eloszlását tükrözik (ún. fonetikailag gazdag szavak, mondatok).

Ezenkívül egyszótagos szavak is használatosak, amelyek csak egy-egy hangban különböznek egymástól. Nyilvánvaló, hogy beszédértési vizsgálat csak együttműködni képes személlyel végezhető, a vizsgálat maga pedig összetett volta miatt nehezen automatizálható, így a vizsgáló személy aktív kiértékelését igényli.


A beszédspektrumot audiogramon is tudjuk ábrázolni. Itt a különböző beszédhangok relatív intenzitásban megadott, hosszú távú frekvenciaspektrumát tudjuk megjeleníteni. Ezt a fajta ábrázolásmódot ráhelyezhetjük az egyén hallásvizsgálatának eredményeire, így tisztán láthatóvá válnak az általa nem hallott, sajátos hangok is.Az audiogram az a hallás grafikus megjelenítése. Legegyszerűbb formájában, a dB HL-ben (Hallásszint) kifejezett hallásküszöböt mutatja, oktáv vagy közép oktáv frekvenciákon, 125 Hz - 8000 Hz-ig. A horizontális tengelyen a frekvenciát ábrázoljuk Hz-ben, amely oktávok szerinti hangközökre (125 Hz - 8 kHz) van osztva.

A vertikális tengelyen a jel intenzitását mérjük dB HL-ben, amelyet 10 dB-es részekre osztunk (áltálában -10 dB - 120 dB-ig terjedő skálán). Az átlagos hallás -10 dB HL és 20 dB HL között található és az ábrán besatírozva látható. Az audiogram ezen kívül a fül dinamikus tulajdonságait is reprezentálja. Ezt több - professzionális hallásszakértő által elvégzett - audiometriás vizsgálattal tudjuk elérni. Ezen vizsgálatok közé tartozik:


"MCL" - az a hangnyomásszint, amelyet legszívesebben hallgatunk .

Az MCL-t, a tiszta és az összetett hangoknál beszéd és zajok formájában vizsgálhatjuk meg. Amikor számos alkalommal mérünk MCL-t, az észlelt eltérés 10-15 dB, vagy akár ennél magasabb is lehet. Gyakran azzal, hogy egyszerűen a hallásküszöb és az UCL közötti félútra helyezzük az MCL értéket, mérések végzése nélkül is megbecsülhetjük a pontos adatokat. Hallókészülék illesztésekor, rendszerint a megfelelő erősítési kívánalom becslése érdekében használjuk az MCL-t. "M" betűvel, vagy a kellemes erősségű terület besatírozásával jelöljük. Általánosságban szólva, a legkellemesebb tartomány általában a hallásküszöb és az UCL közötti félúton található. A nem hallássérült emberek számára ez az érték megegyezik a mindennapi beszéd (65-75 dB) szintjével„UCL” Kellemetlenségi küszöb

"UCL" - az a hangnyomásszint, amely hallgatása közben olyan hangerőnek vagyunk kitéve, hogy kellemetlen érzésünk támad. A hallásküszöb jelzi az egyén által érzékelt leghalkabb hangokat (tiszta hang). Ezen küszöböket külön-külön, jobb és bal fülre is meg kell mérni. A hallásküszöb vizsgálatot elsősorban egy mindkét fület takaró fejhallgató segítségével végezzük el, ahol a hangok a levegőn keresztül jutnak el a dobhártyáig. Ezt nevezzük légvezetéses hallásvizsgálatnak. Alkalom adtán, egy kisebb, a fül mögötti csontra helyezhető fejhallgatót is használhatunk, amellyel így vibráció útján, a csont segítségével közvetlenül továbbíthatjuk a belső fülbe a hangokat. Ezt csontvezetéses hallásvizsgálatnak hívjuk. Ez egy hasznos diagnosztikus eljárás lehet a probléma pontos lokalizálását illetően. A diagramot mindkét fülre, külön-külön el kell készíteni, mindig megkülönböztetve a jobb és bal fület.


 A kellemetlenségi küszöb felett a páciens a hangosság miatt már kellemetlenséget érez, tehát tiszta hanggal, vagy keskenysávú zajjal oktávonként meghatározzuk azt az erősséget, amely már kifejezetten kellemetlen számára.

Ez a szint, a "Threshold of Discomfort" (TD), valamint az "Uncomfortable Loudness Level" (ULL) elnevezéseken is elfogadott.

Ez a mérésfajta fontos mind diagnosztikai, mind hallókészülék illesztési szempontokból. Az UCL a hallásküszöbbel együtt adja meg az adott egyén teljes hallástartományát, a dinamikatartományt. Az UCL mérés elvégzése alatt nagyon fontos, hogy a páciens végig érezze, hogy a hangnyomásszint csak az általa jelzett szintig emelkedhet, tovább nem. Ez az egyértelmű és érthető instrukciók teljes körű ismertetését jelenti.

Az UCL-t lehetőségünk van több jelfajta szerint mérni, mint pl. a beszéd, az 1/3 oktáv zajhullámsáv, stb. Ezzel együtt viszont elengedhetetlen a méréshez használt jel fajtájának, az eljárásmód prezentációjának (hangtér vagy fejhallgató; monaurális vagy binaurális), valamint a jelkalibrációnak (dB SPL vagy dB HL) feltüntetése a vizsgálati lapon.
http://www.hearinglink.org/your-hearing/hearing-tests-audiograms/what-is-an-audiogram/Hallókészülékről

Mindegyik hallókészülék mikrofonból, erősítőből, miniatűr hang-szóróhoz hasonló hallgatóból, elemből és személyre szabott fül illesztékből áll. A készülék részei
(1) harang alakú illeszték (4) mikrofonnyílás és mikrofonvédő (2) támaszték (5) kapcsoló (3) hangszóró egység vezetéke (6) elemtartó a ki-bekapcsoló funkcióval

Békésy György (1899-1972) a halláskutatásban elért eredményeiért 1961-ben orvosi Nobel-díjat kapott, felfedezéseinek köszönhető a mai hallókészülékek kifejlesztése és széles körű alkalmazása. Magyarországon dr. Götze Árpád kandidátus főorvos, főiskolai tanár közreműködésével, az 1950-es évektől terjedtek el a hallásjavító eszközök.

modern, digitális hallókészülékek belsejében egy irodai számítógép processzorának megfelelő miniatűr elektronikus chip van, amely másodpercenként akár 200 millió számítógépes műveletet képes végrehajtani.

A digitális technika lehetővé teszi a mindenkori hallásveszteségnek megfelelő egyéni beállítást,amelynek eredményeképpen képesek a szituációhoz alkalmazkodva a megfelelő beállítást alkalmazni annak érdekében, hogy a háttérzajt kiszűrjék és a beszélőre fókuszáljanak, így elősegítve a beszéd érthetőségét. A szélzajt és a visszhangot csillapítják , valamint telefonálás során a hangot mindkét fülbe irányítják. 

A hallás és beszédértés javítását bizonyos esetekben korszerű digitális hallókészülékekkel tudják megoldani. A digitális hallókészülék egyénre szabva eredményezi a valósághű hallást és tiszta beszédértést. Készüléket számítógép programozza be az egyén vizsgálati eredményei alapján, tehát a készülék viselőjének nem kell azt állítgatnia.

A legkorszerűbbek a fül feletti- nyitott illesztésű készülékek. Nem zárják el a hallójáratot, viselésük kényelmes.

http://www.drmedveczki.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=76


Figyelem


Figyelem

A hallókészülék megváltoztatja a megszokott hallásszituációt. A zajok, a hangok és a dallamok hirtelen hangosabbak, vagy akár más színezetűek is lehetnek. Az agy hallóközpontja nem tud ilyen hirtelen átállni az új hallásszituációra. Aszerint, hogy a kezdő hallókészülék-viselő mennyi ideig használja naponta a készülékét, az agy hallóközpontjának hol a régi megszokott hallást, hol pedig az újat kell feldolgoznia és értelmeznie. Sok gyakorlásra, türelemre van szükség, hogy az új hallásérzet alakuljon ki a hallókészülékkel. Ezért olyan nehéz eleinte hallani, és főleg a beszédet megérteni az új hallókészülékkel.

Hallástréning segítségével újra fel tudja ismerni, és be tudja azonosítani a zajokat, az új hangérzet bevésődjön, hozzászokjon a hangosabb hallásérzethez, és különbséget tudjon tenni a fontos és nem fontos zajok és a beszédhang között.


A hallókészülék megváltoztatja a megszokott hallásszituációt. A zajok, a hangok és a dallamok hirtelen hangosabbak, vagy akár más színezetűek is lehetnek. Az agy hallóközpontja nem tud ilyen hirtelen átállni az új hallásszituációra. Aszerint, hogy a kezdő hallókészülék-viselő mennyi ideig használja naponta a készülékét, az agy hallóközpontjának hol a régi megszokott hallást, hol pedig az újat kell feldolgoznia és értelmeznie.

Sok gyakorlásra, türelemre van szükség, hogy az új hallásérzet alakuljon ki a hallókészülékkel. Ezért olyan nehéz eleinte hallani, és főleg a beszédet megérteni az új hallókészülékkel.

Hallástréning segítségével a hallóközpontot aktivizáljuk, hogy újra fel tudja ismerni, és be tudja azonosítani a zajokat, az új hangérzet bevésődjön, hozzászokjon a hangosabb hallásérzethez, és különbséget tudjon tenni a fontos és nem fontos zajok és a beszédhang között.


Hallás tréning

A Berard doktor által kidolgozott eljárás a hallási figyelem javításával és a dobhártyát feszítő izom „megdolgoztatásával” a hallási inger feldolgozásának gyorsaságára és hatékonyságának növelésére kíván hatni. (AFT auditív filtering tréning)

A tréning alanya naponta 2x30 percig, legalább három óra különbséggel, 10 napon át fülhallgatón keresztül különböző szűrőkkel manipulált zenét (rock, country, reggae stb.) hallgat, viszonylag hangosan. A folyton változó, folyamatos meglepetést okozó zenét hallgatva a hallási figyelem folyamatos fenntartása történik.

Érdeklődni László Ágnesnél a 30/686-0949-es telefonszámon lehet.

http://fimota.hu/index.php/programjaink/hallastreningCsontba ágyazott készülék

A csontba ágyazott hallókészülékek olyan pácienseknél alkalmazhatók, akiknél a belső fül ép, ám valamilyen okból a hangrezgések nem jutnak el oda. A beültetett eszköz a koponyacsonton keresztül továbbítja a belső fülbe a mechanikus rezgéseket  

 Ez a fajta hallókészülék a jövő év elején kerül kereskedelmi forgalomba, de a világ néhány kiválasztott klinikáján már alkalmazzák.

Magyarországon előreláthatólag évente 200-250 ember kaphat majd ilyen hallókészüléket. A beültetést a társadalombiztosítás finanszírozza 

http://mno.hu/tudomany/egyedulallo-mutetet-hajtottak-vegre-szegeden-1183357

 


Ékszerbe ágyazott hallókészülék

Az EORA hallóékszer valójában gyönyörű fülbevaló, amelyek egy-egy gondosan elrejtett, kiemelkedő minőségű hallókészüléket rejt. 

A fül klipszek kézműves technikával készülnek Németországban. Minden egyedileg személyre szabott klipsz Sandra Coym ékszertervező munkája, amely a művész stúdiójában készül és elérhető klasszikus sterling ezüst változatban, vagy különböző ötvözetekben, aminek következtében minden darab teljesen egyedi.

Az EORA egy Saphira3 digitális készüléket rejt, ahogy a neve is mutatja, "ékkő" a hallókészülékek között.    


 

Beszédfüggő jelfeldolgozás segítségével, minden szó és szótag megfelelő erősítést kap, ezért kiemelkedő beszédértést biztosít. Komplex zajcsökkentő rendszerében, 4 különböző zajcsökkentő funkció együttes működése garantálja a tiszta hangzást:

http://ekszerhallokeszulek.hu/az-eora-halloekszer-gondozasa
 

 

Irányhallás

Amennyiben sérül a hang feldolgozási útja - a fülkagylótól az agyig abban az esetben korlátozottá válik a hallásképesség és például nem leszünk képesek az irányhallásra sem, vagy nem értjük meg, mit is mond nekünk a beszélgetőpartnerünk.

A belső fülben található érzékeny szőrsejtek az itt keletkező ingert a hallóideg pályákon továbbítják az agykéreg felé, ahol a hallott beszéd értelmezése történik. Így válik lehetővé az irányhallás, melynek segítségével pontosan meg tudjuk határozni, hogy például milyen irányból közeledik az autó, az utca melyik feléről kiabálnak utánunk stb.

 


Általános eljárás

A hallókészüléket egy speciális program segítségével kifejezetten a mi hallásgörbénkre állítja be az audiológus, annak figyelembevételével, hogy mely környezetben tartózkodunk a legtöbbet és mely szituációkban a legfontosabb számunkra a jó hallás és beszédértés.

Ahhoz, hogy a megfelelő készüléket és beállítást megtaláljuk, előfordulhat, hogy több alkalommal is finomhangolásra van szükség. A kiválasztott készüléket ingyen kipróbálhatjuk és hazavihetjük. Fontos, hogy a lehető legtöbb hallási szituációban kipróbáljuk az eszközt a próbaidőszak alatt és tapasztalatainkat akár írásban rögzítsük, mellyel segíthetünk a hallás akusztikusnak abban, hol szükséges még állítani akár az erősítésen, akár a zajok kiszűrésében.


Hol vásároljunk hallókészüléket?

 


A készülékek élettartama

A hallókészülék élettartamának kritikus határa a tapasztalatok szerint kb. 5-6 év. Ezután a javítások gyakoribbá válnak, és a rendszerek teljesítménye erősen csökken. Ez érthető, ha figyelembe vesszük, hogy ezen idő alatt milyen hosszú ideig használjuk a készülékeket. Napi 12 órás viselés esetén ez 5 év alatt több mint 21000 órát jelent.


 

Ártámogatás a készülékekre

Az OEP a támogatást úgynevezett kihordási időre állapítja meg. Ez az időtartam a jelenlegi jogszabályok szerint 6 év. Ez azt jelenti, hogy 6 évente van lehetőségünk OEP támogatással új hallókészüléket vásárolni. 

Természetesen a jobb és bal fülére ez külön értendő, tehát például ha csak a bal fülén visel hallókészüléket, és jobb oldalon is halláscsökkenés tapasztalható, ettől függetlenül igénybe vehető a támogatás a jobb fülre is.

Kivételt képeznek a kihordási idő alól azok az esetek, amikor valakinek oly mértékben romlik a hallása, hogy a jelenlegi készülékével az semmilyen beállítással sem korrigálható. Ilyenkor kivételes esetekben igényelhető újabb támogatás.


A hallókészülékek gyógyászati segédeszközöknek minősülnek, tekintettel arra, hogy ezek a készülékek a hallásproblémával élők életminőségének javulását szolgálják. A gyógyászati segédeszközök nem vénykötelesek, ezért, ha hallókészüléket szeretnénk vásárolni, csak akkor van szükségünk vényre, ha szeretnénk igénybe venni a társadalombiztosítási támogatást. Vény nélkül a készülék teljes árát a vevő fizeti ki, ezért is érdemes az OEP támogatást igénybe venni.

Nem javasoljuk, hogy csupán az ár alapján döntsünk: hallókészülékünk csak akkor lesz igazán segítségünkre, ha az valóban alkalmas a hallásproblémánk korrigálására, és megfelelő módon van hallásunkhoz igazítvaKi veheti igénybe a támogatást?

A magyar állampolgár, aki rendelkezik érvényes TAJ kártyával, lehetősége van OEP támogatással is hallókészüléket vásárolni. Nem elég azonban, hogy mi úgy érezzük, szükségünk van a készülékre, fül-orr-gégész és audiológus szakorvosnak kell megállapítania a halláscsökkenésünk mértékét. Ezt követően, mintha csak gyógyszert vásárolnánk, receptre írják fel számunkra a megfelelő hallókészüléket Tehát összefoglalva a 70%-os OEP támogatás az adott csoporton belül a legalacsonyabb árú készülékre vonatkozik, az ennél drágább készülékek támogatása ennél kisebb mértékű, ám összegszerűen azonos.

http://phonak.hu/wp-content/uploads/2014/11/Magazin_2014.pdfPélda egy hallókészülék „tudás szintjére”

Bernafon Carista 3 CP fülmögötti hallókészülék, nagyfokú hallásvesztésre

A digitális hallókészülékek a különböző frekvencián érkező hangokat ún. csatornákra osztják, amelyeket a készülékek szoftvere az egyéni hallásveszteséghez igazítja, így azok egyedi, személyre szabott megoldást kínálnak. A szakember minden esetben a hallásveszteség fokának és igényeinknek megfelelően választja ki a számunkra legelőnyösebb hallókészüléket és tartozékokat


A Bernafon Carista 3 CP hallókészülék  a szabadalmaztatott Bernafon ChannelFreeTM jelfeldolgozást használja, amely más elven működő erősítőkhöz képest pontosabb és torzításmentesebb

A jelfeldolgozás másodpercenkénti 20.000 alkalommal elemzi és finomítja a külső hang viszonyoknak megfelelően a phonémák szintjén. A halk és rövid hangok esetében (pl. „T”) ez a sebesség biztosítja, hogy minden egyes hangzó a megfelelő szintre legyen erősítve. 

Más rendszerek szótag szinten erősítik a beszédet  Egy-egy hangot nem tudnak külön-külön erősíteni, ezáltal a beszéd megértése erősen csökken.

A ChannelFreeTM rendszer a feldolgozási sebességének köszönhetően minden hangot a szükséges szintre képes felerősíteni, így a kimondott szó minden hangja érthető hangerőn jut az ügyfél fülébe. Ezért jobb beszédértést biztosít

Példa: a „Kihajolni veszélyes” üzenet pár hang elhagyásával már „Kiha_lni _es_élyes” lesz, ami jelentős különbség. A készülék a lehető legnagyobb gyorsasággal reagál minden változásra, így minden időpillanatban a legjobb beszédértést tesz lehetővé.


A beszédkiemelést és zajelnyomást minden helyzetben biztosítja a környezet programon keresztül.

Zajkezelés

A Carista készülékekben a zajkezelés és beszédkiemelés egy többszintű rendszer segítségével történik, amelynek alkotóelemei a következők

Interaktív kliens funkciója segíti a szakembereket a gyors és hatékony illesztésben a nagyothallók aktív közreműködését is biztosítva,


A csökkent hallás témakörben írt eddigi dolgozataim elérhetősége

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-hallokeszulekek.php

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-nagyothallas.php