Halláscsökkenés oka. Kezelési módjai.
Korszerű hallókészülékek 2. rész.Hallás

Az evolúció folyamán leginkább a hallócsontocskák módosultak.

 


A kengyel már a kétéltűeknél jelen van, a kalapács és az üllő csak az első emlősöknél jelent meg.

Az emberi fülkagyló tulajdonképpen egy irányfüggő szűrő, mely az egyes frekvenciákat eltávolítja, azon irány alapján, amelyből a hang jön. Ez a szűrő képes egymástól elkülöníteni a felülről és alulról, az elölről és hátulról érkező hangokat, még akkor is, ha csak az egyik fül van használatban

Az egészséges emberi fül 400 000 hangot képes megkülönböztetni. A legtöbb ember számára a jó hallás fontossága csak akkor tudatosodik, ha hallóképessége már lényegesen megromlott

A fülkagyló felépítése olyan, hogy a hanghullámokat optimálisan fogja fel és továbbítja a hallójáraton keresztül a középfülbe.

 


A hang frekvenciája 

A frekvencia egy meghatározott idő alatt történő, ismétlődő események számát jelenti. Mértékegysége a másodperc alatt történt rezgések száma alapján a Hz (Hertz). Egy sinus-os hullám esetében pl. az 1 sec. alatt előforduló periódusok számát jelöli ciklus/sec.-ben, vagy Hertzben. Más szóval frekvenciának nevezzük azt az értéket, amelyen a hang rezeg. Azt a legalacsonyabb és legmagasabb frekvencia közötti különbséget, amit egy hallókészülék még eredményesen továbbítani tud, frekvenciatartománynak nevezzük .

 

 Nagyothallás definíciója

Nagyothallónak tekinthetők azon személyek, akiknek halláskárosodásuk mértéke mindkét fülön 30-90 dB között van. Amennyiben a szőrsejtek egyáltalán nem rezegnek, a részecskék hiába jutnak el csigába, onnan nem továbbítódnak az agyba. A szőrsejtek nem rezgése lehet az egyik oka a siketség kialakulásának. A nagyothallók hallókészülékek segítségével többé-kevésbé megértik a hangzó beszédet, és ők maguk is érthetően beszélnek.


koktélparti-jelenség azt a képességünket foglalja magába, hogyan vagyunk képesek egyes hangokat elkülöníteni egyéb zavaró tényezők közül. Tehát lehetővé teszi számunkra azt, hogy zajos környezetben is kommunikálhassunk.


Hallásvesztés (Hearing Loss)

 A hallásvesztés kialakulásának több oka is lehet, amit általában fajta és mérték szerint határozunk meg. A hallásvesztés fajtája a hallórendszeren belüli rendellenesség fokára, a hallásvesztés mértéke pedig a rendellenesség normál hallásra való hatásának mértékére utal. A hallásvesztés fajtájának és mértékének pontos meghatározása az audiológia alappillére. A hallás romlásának legfőbb oka a hangérzékelés redukálódott funkciója. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fül elveszti normál hangérzékelő képességét, más szavakkal, csak a normálisnál nagyobb intenzitású hangokat képes érzékelni a fül. A hangérzékelés redukálódását a fültől az agyba továbbított hangok abnormális csökkenése okozza. Ez a csökkenés több, a külső, közép, valamint belső fület is érintő tényezőből is fakadhat. Vezetéses halláscsökkenésnek nevezzük azt, amikor egy hang nem képes a diszfunkcionált külső, vagy belső fülön tökéletesen áthaladni.

Sensorineuralis halláscsökkenésnek nevezzük azt, amikor a csigán belüli érzékelő- vagy idegsejtek bármelyike a normálistól eltérően funkcionál .


A hallásveszteség mértéke

Hallásküszöb
(decibelben, dB)

A beszéd meghallásának képessége

Nincs

0 - 25 dB

Nincs érzékelhető nehézség.

Enyhe

26 - 40 dB

A halk beszéd és beszélgetés megértése nehézségekkel jár, különösen zajos vagy visszhangos környezetben, míg csendes környezetben jobb a beszédértés.

Közepes

41 - 55 dB

A beszédértés nehézkes, különösen háttérzajban. Televíziónézés vagy rádióhallgatás közben nagyobb hangerőre van szükség.

Közepestől a súlyosig

56 - 70 dB

A beszéd tisztasága jelentős mértékben érintett. A szokásosnál hangosabban kell beszélni, csoportos beszélgetéseknél nehézségek merülnek fel.

Nagyfokú

71 - 90 dB

A megszokott hangerejű beszéd nem hallható. A hangos beszédnél is nehézségek merülnek fel. A beszédértés gyakran csak kiabáló beszéd révén, vagy erősítéssel érhető el.

Súlyos

91+ dB

Még a felerősített beszéd megértése is nehéz, vagy egyáltalán nem lehetséges.


A halláscsökkenésnek két fajtája van. Az idegi vagy percepciós halláscsökkenés, amikor a hallóideg, hallópálya, hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak. Vezetéses halláscsökkenés esetén pedig a hangvezető (mechanikai) rendszer elemei (a dobhártya, a hallócsontok, a hallójárat) betegek, aminek okai lehetnek a hallójárat-gyulladás, heveny és krónikus középfül-gyulladás, dobhártyasérülés, stb.. A hangrezgéseket a belső fül felé nemcsak a dobhártya és a hallócsontocskák továbbíthatják (légvezetés), hanem a koponyacsontok rezgései is (csontvezetés). Az audiométerekben a hangerősség skáláján a 0 dB jelzés minden frekvencián az ép hallású fiatal egyének hallásküszöb-értékének átlagát jelenti. A suttogás mintegy 20 dB erősségű, a hangos koncert 80-120 dB-es, míg a sugárhajtású gép zaja 140 dB-es. Néhány órás 85 dB-es vagy erősebb zenehallgatás halláskárosodáshoz vezethet. Az alapvizsgálat mintegy 10-15 percet vesz igénybe, a részletes akár egy órás is lehet. Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégész Lektor: Dr. Kökény Zoltán

http://www.50plusz.hu/services/vizsgalatok/body/Hallasvizsgalat?id=1Idegi eredetű (percepciós) hallásvesztés


 

Az idegi eredetű hallásvesztés a csigán (cochlea) belüli szőrsejteket és/vagy a VIII. koponyai ideg hallóidegrostját érintő rendellenességekből ered. Ha az érzékelő mechanizmus szerkezete valamilyen módon sérül, a mechanikus energia, elektromos energiává történő alakító képessége csökken. Következésképpen, a cochleáris jelfeldolgozási folyamat bizonyos változásokon megy keresztül. A leggyakoribb változások a következők: a cochleáris receptorsejtek érzékenysége redukálódik, a csiga frekvenciafeldolgozó képessége és a hallómechanizmus dinamikatartománya csökken. A kóros hangosságfokozódás (recruitment) az idegi halláscsökkenés egyik következménye. Az egészséges füllel összehasonlítva, a hangosság a küszöb feletti intenzitásszintek felett hirtelen fokozódik. A hangosságfokozódás a küszöb és a kellemetlenségi szint (UCL) közötti dinamikatartomány csökkenését eredményezi. A frekvenciafeldolgozásban és a dinamikatartományban történt csökkenés erős negatív hatást gyakorol a beszédértésre. A legtöbb esetben a beszédértésre kifejtett hatást megítélhetjük az audiogramról is. Ez a hatás gyengébb, mint azt egy hasonló jelentőségű, vezetéses hallásvesztés esetén feltételeznénk. Az audiogram értékhatárainál, a frekvenciafeldolgozás és dinamikatartomány redukciójának mértéke jelentős mértékben korlátozhatja a hallásmaradvány hasznosságát.


 


 

Nagyothallás okai

A hallás folyamata során a környezetből érkező hangok először a külső hallójáratba jutnak, majd megrezegtetik a dobhártyát. A dobhártya által közvetített rezgések hatására a hallócsontocskák, az őket összekötő ízületek jóvoltából rezegni kezdenek és a folyadékkal teli csigába továbbítják a rezgéseket  A végén a rezgések ingerületté alakulnak a csigában található Corti-féle szervben. Innen az idegi jeleket a hallóideg közvetíti az agy hallóközpontjába, ahol a hangok tudatos érzékletté lesznek. Ha ez a folyamat bármely ponton sérül, halláscsökkenés következhet be. A krónikussá váló középfülgyulladás akár tartós halláscsökkenéshez is vezethet.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/12573/mi-okozhat-hallasromlast


Az időskori halláscsökkenés okai

A 65 év felettiek egyharmada szenved korhoz kötött halláscsökkenésben, az időskori halláscsökkenésben (presbikúzis)

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/1419/a-nagyothallas-okai


Current concepts in age-related hearing loss: epidemiology and mechanistic pathways.

Yamasoba T1, Lin FRSomeya SKashio ASakamoto TKondo K

Hear Res. 2013 Sep;303:30-8.


Ha a nagyothallás és siketség rohamosan növekvő gyakoriságának okát kutatjuk, természetesen a génektől a zajártalomig olvashatunk mindenféléről.


A 100 dB-nél nagyobb hangerő maradandó halláskárosodást okozhat

Regular exposure to sounds greater than 100 decibels for more than a minute at a time may lead to permanent hearing loss, according to the National Institute of Deafness and Other Communication DisordersImage credit: University of Texas at Dallas


A probléma súlyát az alábbi grafikon szemlélteti:(Yamasoba és mtsi., 2013)

Current concepts in age-related hearing loss: epidemiology and mechanistic pathways.

Hear Res. 2013 Sep;303:30-8


Conceptual model of the development of age-related hearing loss.


Magyarázat

Reactive oxygen species (ROS) are chemically reactive molecules containing oxygen. Examples include peroxidessuperoxidehydroxyl radical, and singlet oxygen
A hallásveszteség mértéke

A halláscsökkenés mértéke a károsodás súlyosságától függ.


Hallásromlás csökkentésének lehetőségei

2010-ben jelent meg Bamini Gopinath és munkatársai vizsgálata. Összesen háromezer személyt vizsgáltak meg 5 majd 10 év múltán. Az idősek körében a legmagasabb glikémiás indexű és legkevesebb rostot fogyasztó személyeknek 70%-kal volt nagyobb esélyük a közepes halláskárosodásra, a legalacsonyabb GI-jű és legtöbb rostot fogyasztókhoz képest.


A legkevesebb cukrot fogyasztóknak a legtöbbet fogyasztókhoz képest 56%-kal kisebb volt az esélye a nagyothallás kialakulására. A 70 évnél idősebbek körében a legmagasabb átlagos GI-jű ételeket fogyasztóknak 90%-kal volt nagyobb az esélyük a közepes-súlyos (40 dB-nél nagyobb) halláskárosodásra, mint a legalacsonyabb átlagos GI-jű szénhidrátokat fogyasztóknak.

Ha azt firtatjuk, miért okoznak a rendszeresen fogyasztott magas GI-jű szénhidrátok nagyothallást, akkor gondolhatunk a magas vércukor és inzulinszintre, de még inkább a magas gyulladásszintre (Gopinath és mtsi., 2010a).

A folsav kedvező hatású az idős kori halláscsökkenésre

Effects of folic acid supplementation on hearing in older adults: a randomized, controlled trial. Ann Intern Med. 2007 Jan 2;146(1):1-9.


Gopinath és mtsi. egy másik elemzése, amelyben az omega-3 fogyasztás hatását vizsgálták a halláskárosodás kialakulásában (Gopinath és mtsi., 2010b). Eredményük szerint a több omega-3-at fogyasztóknak 53%-kal kisebb volt a kockázata nagyothallás kialakulására. Dullemeijer és munkatársai szintén azt mutatták ki, hogy minél magasabb valakinek a vérében az omega-3 szint, annál kisebb az esélye a halláskárosodásra

Dullemeijer C, Verhoef P, Brouwer IA, Kok FJ, Brummer RJ, Durga J. Plasma very long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and age-related hearing loss in older adults. J Nutr Health Aging. 2010 May;14(5):347-51


Gopinath B, Flood VM, Rochtchina E, McMahon CM, Mitchell P. Consumption of omega-3 fatty acids and fish and risk of age-related hearing loss. Am J Clin Nutr. 2010b Aug;92(2):416-21.


 

Carl Verschuur és mtsi., (2012) szignifikáns kapcsolatát találtak a hallásromlás és a szervezet gyulladásszintje (C-reaktív fehérjét és az IL-6-t mérve) között. Ezt egy későbbi vizsgálatukban ugyancsak megerősítették (Verschuur és mtsi., 2014).

Verschuur CA, Dowell A, Syddall HE, Ntani G, Simmonds SJ, Baylis D, Gale CR, Walsh B, Cooper C, Lord JM, Sayer AA. Markers of inflammatory status are associated with hearing threshold in older people: findings from the Hertfordshire Ageing Study. Age Ageing. 2012 Jan;41(1):92-7.


Verschuur C, Agyemang-Prempeh A, Newman TA. Inflammation is associated with a worsening of presbycusis: evidence from the MRC national study of hearing. Int J Audiol. 2014 Jul;53(7):469-75.


A nagyothallás és hallásromlás tehát megelőzhető a szervezetszintű gyulladás megelőzésével vagy lecsökkentésével.

Ennek útja a csökkentett szénhidrátbevitel, a magas glikémiás indexű szénhidrátok, azaz a finomított szénhidrátok, mint gabonafélékből, burgonyából, rizsből, cukorból, fruktózból készült ételek kerülése.


A lowcarb vagy a paleo két lehetséges választás az egészséges öregkor biztosítására. Ahol halláskárosodás van, ott szív- és érrendszer, csontrendszer és egyéb szervrendszerek károsodása is garantált.

Az adatokból az is nyilvánvaló, hogy a hallásromlás olyan progresszív folyamat, amely lassítható, megállítható, sőt esetenként vissza is fordítható.

Forrás: Szendi Gábor: Kivárja, amíg az emberek már csak motyognak és tátognak?

http://www.tenyek-tevhitek.hu/suketseg-es-nagyothallas_megelozheto_sot_visszafordithato.htm

http://www.fulspecialista.hu/ful/muteti-hallasjavitas


Jaffrey and colleagues

Cell Metabolism Activation of SIRT3 by the NAD+ Precursor Nicotinamide Riboside Protects from Noise-Induced Hearing LossArticle

Cell Metabolizm, Vol. 20, Issue 6, p10591068

http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(14)00500-2


http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/erzekszervek/cikkek/
egy_egyszeru_vitamintol_jobb_lesz_a_hallasunk/201412041

http://www.medicalnewstoday.com/articles/286408.phpAldoszteron hatása a kor miatti hallás csökkentés lassításáraAz aldoszteron (képlet) a mineralokortikoidok családjába tartozószteroidhormon, mely a mellékvesekéreg külső részében termelődik és a vér nátrium-kálium egyensúlyát hivatott szabályozni.Joshua Halonena, Ashley S. Hintona, Robert D. Frisinaa, et al., Long-term treatment with aldosterone slows the progression of age-related hearing loss

Hearing Research Volume 336, June 2016, Pages 6371


 Long-term treatment with aldosterone improved both behavioral and physiological measures of hearing (ABR thresholds). These results are the first to demonstrate a protective effect of aldosterone on age-related hearing loss and pave the way for translational drug development, using aldosterone as a key component to prevent or slow down the progression of ARHL.


A hosszú távú aldosteron kezelés javítja a hallás küszöbértéket. A szerzők szerint ez az első alkalom, amikor az aldosteronnak a hallással  kapcsolatos hatását kimutatták. Az Aldosteron. egy kulcs komponens, hogy megelőzze vagy lassítsa  a hallás károsodás előrehaladását.


Aldosteron hatása: Alkalmazásuk alatt gyakori a gyomorfekély kialakulása, vagy a már meglévő fekélyek kiújulása, súlyosbodása,

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3819/a-szteroidok-mellekhatasai


Az aldoszteron elsődleges feladata a konyhasó megtartása a szervezetben a vese nátrium kiválasztásának csökkentése révén. A vese ioncserélő mechanizmusa miatt a nátrium fokozott visszaszívása a kálium fokozott kiválasztódásával jár  

http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/17471/a-kalium-hatasa-a-vernyomasraHallókészülékek

Fontos, hogy mielőtt a páciens hallókészülékhez jut, tudatában legyen annak, hogy készüléke mire képes. A készülék segít abban, hogy a beteg hallása javuljon, de sajnos soha nem fog tökéletesen hallani. A hallókészülék minden hangot felerősít, nem csak azokat, amelyeket hallani szeretnénk. 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/1231/hallokeszulekekA hallókészülékek fajtái

A digitális hallókészülékek a különböző frekvencián érkező hangokat ún. csatornákra osztják, melyeket a készülékek szoftvere az egyéni hallásveszteséghez igazítja, így azok egyedi, személyre szabott megoldást kínálnak. A szakember minden esetben a hallásveszteség fokának és igényeinknek megfelelően választja ki a számunkra legelőnyösebb hallásrendszereket (hallókészüléket és/vagy tartozékokat). A hallókészülékeknek több fajtáját különböztetjük meg, így a fül mögötti, kihelyezett hangszórós és a hallójárati hallókészülékeket. 

Hallókészülék helye a fülben

A hallókészülékek két fő csoportja a digitális, illetve az analóg készülékek. A kétfajta hallókészülék a

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/1231/hallokeszulekek

 


Fül mögötti készülékek

A fül mögötti készülékek előnyei, hogy nem igényelnek annyi karbantartást, cseréjük egyszerű, erősítésük nagyobb, kezelésük egyszerű, jobb hangminőséget biztosítanak. Léteznek szemüvegszárba épített hallókészülékek is. Kifejezetten súlyos fokú halláscsökkenés esetén, megfelelő erősítést esetenként csak a régi, testre erősíthető, "dobozos" hallókészülékek biztosítanak.
Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/1231/hallokeszulekek

 

 

Kihelyezett  hangszórós készülékek

A Pure Carat™  (Siemens) hallókészülék azok számára jelent megoldást, akik diszkrét és sokoldalú hallásjavító eszközt keresnek. Ez a különleges, kihelyezett hangszórós hallókészülék


A BestSound™ technológia új generációjával

4 erős hangszóró egészen a súlyos hallásveszteségig. Mivel különböző hangszóróméretek közül lehet választani, a szűk hallójáratú emberek számára is alkalmas hallásjavító eszköz

Csatlakoztatható a Tek™ és miniTek™ vezeték nélküli funkcióbővítő rendszerekhez

Beépített telefontekercs

Az eCharger töltő kényelmes, beépített szárító funkcióval is rendelkezik

Térítési díj 82550 Ft

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310201481&termek=siemens-pure-carat-301-xcl

https://www.bestsound-technology.hu/siemens-hallokeszulekek/bte/pure-carat/

https://www.bestsound-technology.hu/siemens-hallokeszulekek/ric/pure/A hallókészülék beállítása

A hallókészüléket egy speciális program segítségével kifejezetten a mi hallásgörbénkre állítja be az audiológus, annak figyelembevételével, hogy

Ahhoz, hogy a megfelelő készüléket és beállítást megtaláljuk, előfordulhat, hogy több alkalommal is finomhangolásra van szükség. A kiválasztott készüléket ingyen kipróbálhatjuk és hazavihetjük.

Fontos, hogy a lehető legtöbb hallási szituációban kipróbáljuk az eszközt a próbaidőszak alatt és tapasztalatainkat akár írásban rögzítsük, amellyel segíthetünk a hallás akusztikusnak abban, hol szükséges még állítani akár az erősítésen, akár a zajok kiszűrésében.

https://www.pannonhallas.hu/hu/hallokeszulekek-es-hallasjavito-megoldasok/hallokeszulekek-fajA hallókészülékek gyógyászati segédeszközöknek minősülnek, A gyógyászati segédeszközök nem vénykötelesek, ezért, ha hallókészüléket szeretnénk vásárolni, csak akkor van szükségünk vényre, ha szeretnénk igénybe venni a társadalombiztosítási támogatást. Vény nélkül a készülék teljes árát a vevő fizeti ki, ezért is érdemes az OEP támogatást igénybe venni. Vannak olyan betegségek, állapotok, amelyeket magunk nem veszünk észre, vagy nem akarunk észrevenni. Környezetünk ugyan figyelmeztet, ad visszajelzést, de makacsul ragaszkodunk az általunk egészségesnek vélt állapothoz. Ilyen helyzet a hallás csökkenéseA hallókészülékek típusai

 A hallókészülékek elhelyezhetők a hallójáratban és a fül mögött, mindkét esetben többféleképpen is. Az alábbiakban a hallókészülékek típusait ismertetjük, azok elhelyezése, illesztése vagy épp mérete szerint

Fül mögötti készülékek (BTE):

 Ezeket a készülékeket a fül mögött helyezik el és egy fülillesztékkel csatlakoztatják. Bármilyen típusú halláscsökkenésre alkalmazhatók, súlyos fokú halláscsökkenés esetén csak ez a típus jelenthet megoldást viselőjének. A választékban a legkisebb mérettől a szupererős készülékig minden megtalálható. Azt azonban ne felejtsük el, hogy egyetlen hallókészülék sem képes a hallásproblémák teljes megszüntetésére, és nem minden felhasználó számára fogja ugyanazokat az előnyöket nyújtani. Ezért fontos, hogy az audiológus és Ön együtt válasszák ki a megfelelő típust és minőséget, és a valós élethelyzetben is kipróbálhassa valamennyi típust. 

 

Nyitott illesztésű hallókészülékek

A legújabb fejlesztéseknek és az eddigi tapasztalatoknak köszönhetően ez a legkedveltebb típus. Diszkrét megjelenésű, a legtermészetesebb hangzást biztosítja, a fülbe helyezhető pici dóm pedig nem okoz telítettség- és dugultság érzést. Elegendő a hangokat a hangszóróból egy szinte láthatatlan vékony csővel - a végén egy lyukacsos dómmal - a hallójáratba vezetni. Ennek révén alkalmazható abban az esetben is, ha a hallójárati készülék dugultság érzést okozott. További előnye, hogy nem kell a fülről lenyomatot készíteni, ezért azonnal kipróbálható és véglegesen illeszthető.

A nyitott illesztésű készülékek főleg a magas hangokat erősítik, amire egyébként a betegek jelentős részének szüksége van. Abban az esetben, ha nyitott illesztéssel nem megfelelő a mély hangok erősítése, adható hagyományos könyökkel és illesztékkel is.

 

Néhány szakkifejezés magyarázata

Digitális: ma már szinte minden az. A hallókészüléknél ez a kifejezés azt jelenti, hogy a készüléket számítógéppel állítják be, ami nagyon pontos illesztést tesz lehetővé, hiszen nincs két egyforma halláscsökkenés, a készüléket teljesen az egyénre kell igazítani.

Többcsatornás: a csatornaszám azt jelenti, hogy ahány van belőle, annyi helyen lehet finomítani, igazítani a készüléket. Például egy 8 csatornás hallókészüléknél 8 különböző helyen beavatkozhatunk és finomíthatunk a készülék beállításán.

Programok: Vannak olyan hallókészülékek, amelyek esetében lehetőség van arra, hogy egy nyomógomb segítségével mi magunk változtassunk a különböző beállítások között: más beállítás TV nézéskor, vagy ha kint sétálunk az utcán, ahol nagy a zaj.
A készülékek formailag is nagyon különbözőek, létezik fül mögött elhelyezkedő vagy a hallójáratba tehető, illetve van kisebb és nagyobb méretű, ám annak eldöntéséhez, hogy melyiket válasszuk, fontos, hogy minden vizsgálati eredmény a birtokunkban legyen.

Végezetül pedig a legfontosabb, hogy ne féljünk kérdezni, és persze próbáljuk ki a hallókészüléket, mert ha nem tapasztaljuk meg, hogy milyen érzés így hallani, sokat veszítünk. Természetes, hogy mivel ez egy új dolog számunkra, nem értünk hozzá, de ne féljünk tőle, egy ingyenes próbahordással semmit sem veszíthetünk.

http://hallasspecialista.blog.hu/2014/06/03/hallokeszulekekrol-_konnyen_erthetoen#more6258958


A hallókészülék próbahordási időszak arra szolgál, hogy az érintett páciens otthoni és munkahelyi környezetben is kipróbálhassa a hallásspecialisták

 

által javasolt hallókészülékeket.

A hallókészülék próbahordási időszak arra szolgál, hogy az érintett páciens otthoni és munkahelyi környezetben is kipróbálhassa a hallásspecialisták által javasolt hallókészülékeket. Érdemes ilyenkor jegyzeteket készíteni a tapasztalatokról, hogy minél pontosabb visszajelzést tudjunk adni a szakembereknek, akik ezeket az információkat felhasználhatják arra, hogy szükség esetén egy másik készüléket javasoljanak, illetve az adott készüléken minél pontosabb beállításokat végezhessenek.Resound Verso 988  (Danavox)

Csúcskategóriás, nagy teljesítményű, fül mögötti készülék, vezeték nélküli technológiával és binaurális szinkronizációval.

 

Illesztési tartomány (P / HP)


http://www.neosound.com/gn-resound-verso-hearing-aid.htm


Ára 154.940 Ft/db

Két fülre: 309.880Ft  OEP támogatott ár


Kiegészítő készülék

A ReSound Unite Mini Mikrofon közvetlenül hallókészülékébe juttatja a beszédet. Ez egy diszkrét csíptetős mikrofon ami segít megérteni a beszédet. Így könnyedén és megbízhatóan élvezheti partnerével a beszélgetést bonyolult hallásszituációkban is.

A Mini Mikrofont személyes hordozható hangtovábbítóként is használhatja, melyet könnyedén összeköthet mp3 lejátszójával, laptopjával, s közvetlenül hallókészülékében hallhatja audio egysége hangját

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

Phonak Audeo V90 312 (Pannon Halláscentrum)

 

Néhány funkció

NoiseBlock a még több komfortért, zavaró zajban A NoiseBlock csökkenti a kellemetlen háttérzajokat, mint amilyen például a közlekedés vagy egy ventilátor zaja, miközben a beszéd érthetősége is megmarad.

SoundRelax Tompítja a hirtelen fellépő hangos zajokat, például az ajtó csapódásét vagy az edénycsörömpölését.

Az oldalról és a hátulról érkező zavaró zajokat a készülék elnyomja

A Phonak Hearing Center kutatásából megtudhatjuk, hogy a beszédértés a szélzajban (Speech in Wind) akár 40%-kal, a hangos zajban (auto StereoZoom) akár 45%-kal javult.

 külső hangszórós készülékek a legnagyobb frekvencia átviteli tartománnyal bírnak (mély és magas hangok hallhatósága) annak érdekében, hogy a legfinomabb részletek is hallhatók legyenek


Ára 2390€   741 eFt / db

A két fülre  1.462.000 Ft  Nem OEP támogatott

http://www.hoergeraete-jahnecke.de/preise/phonak_hoergeraetepreise.php

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


ONE SIEMENS MOTION 5BX PX BTE

http://thehearingcompany.com/One-Siemens-Motion-5bx-PX-BTE_p_314.html 


Az eredeti e2e technológiára alapozva az e2e wireless™ 3.0 vezeték nélküli megoldás bilaterális illesztés esetén lehetővé teszi a két hallókészülék között az audio jelek cseréjét.  Ennek eredményeképpen a két hallókészülék nem csupán a külön megszerzett információt használja, hanem az ellenoldali hallókészülék által befogadott akusztikus jeleket is.

A kétmikrofonos készülékekben ez azt jelenti, hogy mindegyik készülék négy mikrofonból érkező jelekkel működik. Bilaterális illesztés esetén  együttesen egy virtuális, nyolcmikrofonos hálózatot hoznak létre. 


Térbeli SpeechFocus

Amint a rendszer autós szituációt észlel amikor a készülékviselő nem tudja a fejét a beszélő felé fordítani -, a térbeli SpeechFocus automatikusan ráfókuszál a fő hangforrásra, akár elölről, akár hátulról, akár oldalról érkezik a hang, eközben pedig csillapítja a más irányból érkező zajokat.

Egyénileg szabályozhatják az iránymikrofon fókuszának ívnyílását és irányát, és eldönthetik, milyen hangokat szeretnének hallani.

https://www.bestsound-technology.hu/pro/siemens-hallokeszulekek/binax/key-features/

Terméknév: Siemens Motion PX 5bx

Térítési díj  148 590 Ft

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Bernafon  Carista 3  CP BTE
Bernafon Carista 3 CP fülmögötti hallókészülék, nagyfokú hallásvesztésre

A Bernafon Carista 3 CP készülék a Bernafon Carista család tagja, mely a legmodernebb fejlesztésű egyedülálló csatornamentes technológiát, kommunikációs lehetőségeket és kényelmi funkciókat vonultatja fel. Olyan világszabadalmakat tartalmaz, amelyeket a Bernafon fejleszt folyamatosan, mint a tudományos innováció élenjárója. A rendelkezésre álló technológia révén sokkal tisztább hangzást és sokkal jobb beszédértést biztosít felhasználójának a más technológiákkal szemben. Ez különösen igaz az összetett, nehezített hallási helyzetekben, komplikáltabb hallásvesztéseknél is, illetve az általánostól eltérő készülék-elfogadású ügyfeleknél is.

Tapasztalható a készülék használatakor, hogy a hallássérültek beszéd megértési képessége jelentősen javult. Két készülék viselésekor a beszéd-audiometriás méréssel mérve kivételesen magas eredményeket ad, az egyéb technológiákkal összevetve.


Csatornamentes készülék

ChannelFreeTM (csatornamentes) jelfeldolgozás A Bernafon Carista 3 CP hallókészülék a szabadalmaztatott Bernafon ChannelFreeTM jelfeldolgozást használja, mely kiemelkedően gyors és pontos reagálást tesz lehetővé a készülék számára. A digitális, más elven működő erősítőkhöz képest pontosabb és torzításmentesebb a hangzása.

A jelfeldolgozás másodpercenkénti 20.000 alkalommal elemzi és finomítja a külső hang viszonyoknak megfelelően a phonémák szintjén hangerősséget. Ez gyorsabb, mint adott helyzetben az ügyfél reagálása egy hangváltozásra. Különösen a halk és rövid hangok esetében (pl. „T”) ez a sebesség biztosítja, hogy minden egyes hangzó a megfelelő szintre legyen erősítve

Más rendszerek a beszédet erősítésben csak szótag-szinten követik, így ezek erősítők egy-egy hangot nem képesek külön-külön erősíteni, ezáltal a beszéd megértését erősen csökkentik.


A ChannelFreeTM rendszer minden hangot képes (feldolgozási sebességének köszönhetően felerősíteni a szükséges szintre, így a kimondott szó minden hangja érthető hangerőn jut az ügyfél fülébe és pontosabb, jobb beszédértést nyújt számára

Példa: a „Kihajolni veszélyes” üzenet pár hang elhagyásával már „Kiha_lni _es_élyes” lesz, ami jelentős különbség. A készülék a lehető legnagyobb gyorsasággal reagál minden változásra, így minden időpillanatban a legjobb beszédértést, hallási teljesítményt és viselési élményt nyújtja.


Binaurális - kétoldali szinkronizáció

A kétoldali készülékek között kommunikáció valósul meg, amely a beállítás és üzemmód szinkronizálást végzi el. A készülékviselő utasításaiból a hangerőállításokat és programváltásokat szinkronizálja a két készülék (pl. egyik oldalon beszédprogramot vált az ügyfél, a másik oldal is megteszi ugyanezt automatikusan). Nagyban növeli a komfortot és biztonságérzetet ad a felhasználónak, illetve a diszkrét viselést is biztosítja számára, hiszen kevesebbszer kell a készülékhez nyúlni. 8 kHz széles frekvenciatartomány

A Bernafon Carista 3 CP kitűnő hangminőséget nyújt az általánosan használtnál szélesebb frekvenciatartományban - 8 kHz hangmagasságig (ezzel pl. természetesebbé válik a zenehallgatás).

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310205037&termek=bernafon-carista-3-cp-bte Fonémák erősítése

A ChannelFree™ technológia folyamatosan módosítja az erősítést anélkül, hogy a jelet csatornákra vagy sávokra szabdalná. A legtöbb kompressziós rendszer a szótagok szintjén, vagy annál is lassabban dolgozik. Az egyes szavak és szótagok viszonylag állandó szinten maradnak. Ha azonban a fonémák szintjén vizsgálódunk, az egyes fonémák között óriási különbségeket tapasztalunk. Ennek oka, hogy egyes fonémák, pl. a magánhangzók zöngésednek és hangosak, míg mások, pl. a magas frekvenciájú mássalhangzók nem zöngésednek, és halkak. Ezeket a halkabb, zöngétlen mássalhangzókat a nagyothallók nem tudják érzékelni, így félreérthetik a beszédet. 


Szótag kompresszió a csatornaelvű hallókészülékeknél


A szótagok általában állandó időbeli jelszinten maradnak. Ha összehasonlítjuk a "vi" és a "no" szótagot, láthatjuk, hogy nagyon hasonló az intenzitásuk. A csatornaelven működő készülékek mindkettőhöz ugyanakkora erősítést adnak. Ennek eredményeképpen a fontos "v" és "n" elvész, míg a magánhangzók "i" és "o" hangsúlyosak lesznek.Fonéma kompresszió ChannelFree™ jelfeldolgozással  
Az "e" és "t" fonémák közti szintkülönbség meglehetősen nagy. 
A ChannelFree™ gyors működésével minden egyes fonémát pontos erősítéssel lát el. 

A ChannelFree™ precíz időbeli felbontásának köszönhetően a beszéd egyetlen eleme sem vész el többé.


A hagyományos rendszerek a bejövő audio jeleket különböző szűrők segítségével csatornákra bontják. A jelek újbóli összeállítása megszakíthatja folytonosságukat, mely rosszabb hangminőséget eredményez.

A csatornaelven működő rendszerek az egyes csatornákon belüli frekvenciákhoz csak ugyanazt az erősítést engedik hozzáadni; ennek következtében "lépcsőfok" hatás keletkezik.

 A ChannelFree™ technológiával működő készülékekkel lehetővé válik, hogy minden egyes frekvenciához külön erősítést állítsunk be, amellyel sima átmenet érhető el a frekvenciák között.

A ChannelFree™ segítségével az egyes ellenőrzési pontok közti erősítés beállítás egyenletes választ ad a teljes frekvencia tartományban. Az eredmény: tiszta és természetes hangzás kompromisszumok nélkül. 

http://www.bernafon.hu/channelfree.htm


Natural sound quality

ChannelFree™ processing provides clear and natural sound quality. In fact, ChannelFree™ processing has shown to have the highest rated sound quality for speech and music when compared to hearing aids at a similar price point

(Dillon et al 2003 Hearing Journal. 56(4):30 40).

http://prof.bernafon.com/Products/Prof_CoreTechnology/Prof_Technology_ChannelFreeDSP.aspx

Bernafon Carista 3 CP fülmögötti hallókészülék OEP támogatott  Ára: 118 eFt/db

 


Mennyibe kerül egy hallókészülék?

A gyógyászati segédeszközök nem vénykötelesek, ezért, ha hallókészüléket szeretnénk vásárolni, csak akkor van szükségünk vényre, ha szeretnénk igénybe venni a társadalombiztosítási támogatást. Vény nélkül a készülék teljes árát a vevő fizeti ki, ezért is érdemes az OEP támogatást igénybe venni.

Fontos információ, hogy az OEP nem minden hallókészülékhez nyújt támogatástAz OEP információs weboldalán (http://sejk.oep.hu) szabadon és ingyenesen elérhető az a lista, amelyen a támogatással vásárolható hallókészülékeket tartalmazza. Itt megtekinthető a készülékek teljes (támogatás nélküli) ára, a támogatás mértéke, és az általunk fizetendő összeg.

A támogatás mértéke készülékenként eltérő. Ennek az az oka, hogy a különböző típusú hallásproblémákhoz kapcsolódóan bizonyos hallókészülék csoportokat alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy egy adott típusú hallásproblémának a korrigálására egy adott csoportba besorolt hallókészülékek alkalmasak. Egy csoporton belül a legalacsonyabb árfekvésű hallókészülék árához az OEP 70%-os támogatást nyújt. Csupán ezzel az összeggel járulnak hozzá az egyazon csoportba tartozó, magasabb árfekvésű hallókészülékek megvásárlásához is, ezért van az, hogy a drágább készülékekre százalékos mértékben alacsonyabb támogatást kaphatunk, mint az alacsonyabb árfekvésű darabokra.

Tehát összefoglalva a 70%-os OEP támogatás az adott csoporton belül a legalacsonyabb árú készülékre vonatkozik, az ennél drágább készülékek támogatása ennél kisebb mértékű, ám összegszerűen azonos.

http://hallasspecialista.blog.hu/2014/05/06/mennyibe_kerul_a_hallokeszulek