Bevezetés

A króm esszenciális nyomelem. Szüksége van rá az emberi szervezetnek a szénhidrát- és a zsíranyagcsere során. A mezőgazdasági kultúra mai állapota és a táplálkozási szokások miatt a felnőtt lakosság króm bevitele 20-40%-kal csökkent, miközben a króm felvétele az ételekből csekély (kisebb, mint 3%).


Króm-pikolinát

- Az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát és cukor anyagcserében. Hozzájárul az inzulin vércukorszint-szabályozó hatásához.Elháríthatja a cukorbajt. II-es típusú cukorbetegségben a króm kedvezően befolyásolhatja a szénhidrát és lipid anyagcserét. Feltételezik, hogy hiánya közrejátszik az arteriosclerosis és a diabetes kialakulásában. Cukorbetegségben a vércukorszintre kedvezően hathat (de ilyen célra orvosi kontroll mellett használható).
- Fontos szerepet játszik a szénhidrát-, fehérje- és zsír-anyagcserében. Mérsékelt fogyasztó, testösszetételt kedvezően módosító hatása van.- Megakadályozza, illetve csökkenti a magas vérnyomást.
- Az érelmeszesedés veszélyét csökkenti a megfelelő krómellátottság az inzulinszint szabályozásán és a vérzsírszint kontrollálásán keresztül, míg a hiány fokozza a rizikót, tehát a szívérrendszeri betegségek megelőzésében segít.- A krómpikolinát vizsgálatokban csökkentette a vizelettel ürített kalcium és hidroxiprolin mennyiségét nőkben, így szerepet játszhat a csontsűrűség megőrzésében.

A króm-pikolinát (szintetikus, szerves: lenti képlet) a legáltalánosabban elterjedt formula az étrend-kiegészítők között. A pikolinát gyártása során a triptofán Esszenciális aminosav: a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni, lásd képlet) nevű aminosavval alkot párt a króm, ezáltal a szervezetünk sokkal jobb hatásfokkal képes felvenni.


Triptofán

GTF értelmezése:

Niacin (B3) + 3 aminosav + Cr egy komplex vegyület-csoportot ad, amit GTF-nek (Glukóz Tolarencia Faktornak) hívunk. Ennek van hatása a cukor anyagcserére. A GTF funkciója: segíti az inzulin hatását, amely szabályozza a sejtek cukor felvételét.

A Cr vegyülettel kapcsolatos vizsgálatok két nagy iránya:
a./ Niacin (B3) – Cr vegyületek
b./ Cr-pikolinát

Az a./ Niacin vegyületek vizsgálatainak eredményei széles körben publikáltak régóta.
A b./ Cr-pikolinát eredményességével, hatásával az orvosi irodalom még foglalkozik.

Az étrend kiegészítők 3 típusa:
a./ Niacin (B3) – Cr vegyületek
b./ Cr-pikolinát
c./ Cr + élesztő alig vagy nem ad GTF hatást a szervezetben történő abszorpció után

Szervetlen és szerves Cr

A forgalmazott Cr készítmények között a szerves és szervetlen Cr-ot egyaránt megtalálhatjuk. A szervetlen Cr multi-vitaminokban és a szervetlen ásványi sókat tartalmazó készítményekben fordul elő.

A szerves Cr előnye, hogy jobban abszorbeálódik a szervezetünkben. A szervetlen Cr hátránya, hogy nem tud a GTF-hez kapcsolódni. Hátrány továbbá, hogy bekerülve a szervezetünkbe ott alakul át szervessé és emiatt a hasznosulása sokkal kedvezőtlenebb, mint a nagyobb koncentrációban jelenlévő GTF-Cr rendszer. Meg kell azonban jegyezni, hogy döntő a Cr készítmények értékelésénél nem csak a szerves eredet, hanem a jobb abszorpció képességű GTF-hatás

Az US Department of Agriculture vizsgálatai szerint a szervezetünkbe bevitt Cr 1%, a szervesen kötött Cr 5-10% mértékben abszorbeálódik.

Bio-Cr hatása

FIGYELMEZTETÉS

METFORMIN (roziglitazon)

Évente a világon több mint három millió ember hal meg a cukorbetegség következtében, azaz 10 másodpercenként egy. A világméretű diabétesz járvány megfékezésének elsődleges feltétele, hogy milyen mértékben és arányban sikerül időben felderíteni és megfelelően gondozni a prediabétesz (csökkent glukóz-tolerancia vagy/és emelkedett éhomi vércukor) szakaszában lévőket.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslése szerint a cukorbetegség "előszobájában", tehát a prediabéteszes állapotban lévők száma a következő húsz év során a jelenlegi 2-3 száz millióról akár 4-5 száz millióra növekedhet. Lényegében azokról van szó, akik általában még nem is tudnak az őket fenyegető veszélyről, ezért fontos lenne széles körűen tudatosítani, hogy a káros szövődmények megjelenése gyakran évekkel megelőzi a 2-es típusú diabétesz diagnózisának felállítását

A prediabétesz elleni határozott fellépést a szakemberek egyre inkább kiemelt célnak tekintik, hiszen a kockázati csoportba tartozók

megállítható vagy legalábbis késleltethető a diabétesz kifejlődése.

A cukorbetegség visszaszorításában mérföldkőnek számító vizsgálat eredményeiről számoltak be a közelmúltban az Európai Diabétesz Társaság éves kongresszusán és a neves orvosi szaklap, a Lancet hasábjain. A szellemesen rövidített DREAM, azaz álom (Diabetes Reduction Assessment with ramipril and rosiglitazone Medication) elnevezésű kutatás során megállapították, hogy a roziglitazon tartalmú antidiabetikumok nem csak a diabétesz kezelésére jók, hanem a cukorbetegség kialakulásának megelőzését is hatékonyan szolgálják

A Metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt hatóanyag. Az utóbbi években az elsődlegesen választandó szerré vált.[1][2] Az átlagosan 3 éves vizsgálati periódusban a roziglitazont szedők 51 százaléka nyerte vissza normál vércukorszintjét, szemben a placebócsoport 30%-os arányával, tehát a szer hatására 70%-kal növekedett a normál vércukorszint visszaállításának esélye. Még egy érdekesség! Ahogy várható volt, a placebó csoportból a nagyobb test-tömegindexű (BMI), azaz a kövérebb betegek nagyobb valószínűséggel váltak diabéteszessé, mint a kisebb BMI-vel rendelkezők. Ezzel szemben a roziglitazonnal kezelteknél nem nőtt a diabétesz kialakulásának rizikója a BMI függvényében. Ez arra utal, hogy a szer az elhízásnak tulajdonítható fokozott diabétesz kockázatot is csökkenthette Döntően a máj glukóz kibocsátásának csökkentésével, kisebb részt a vázizomzat és a zsírszövet glukóz felhasználásának fokozásával és a bélből történő cukorfelszívódás mérséklésével éri el vércukorszint csökkentő hatását. Az inzulin termelést nem befolyásolja. Alkalmazása során csökken mind az éhgyomri, mind az étkezés utáni vércukorszint.

Minél magasabb a vércukorszint, annál erősebb a metformin hatása. A vércukorszint csökkentésén kívül számos más előnyös hatása is van a szív- és érrendszerre és a metabolikus szindrómára. Gátolja a testsúlynövekedést is.
Hatása

Most kaliforniai szerzők (Salpeter S.R. és munkatársai) az interneten fellelhető összes olyan közleményt egybevetették (ezt nevezik metaanalízisnek), melyben a metformint meghatározott ideig cukorbetegség által veszélyeztetetteknek adták.

Az összesen 31 vizsgálatban szereplő több mint 4000 személy esetében a metformin kezelés 40%-kal csökkentette az új cukorbetegség kifejlődését, számos kedvező egyéb hatás (pl. vérzsír- és testsúlycsökkentés) mellett.


Mikor nem szedhető?


Irodalom

Althuis MD, Jordan NE, Ludington EA, Wittes JT (1 July 2002). "Glucose and insulin responses to dietary chromium supplements: a meta-analysis".

American Journal of Clinical Nutrition 76 (1): 148–155

1. A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása felnőttkorban. A Magyar Diabétesz Társaság szakmai irányelve, 2005. 3.2.2.1.1 fejezet: Az első kezelés megválasztása [2-es típusú diabéteszesek kezelésekor]

2.Az Egészségügyi minisztérium szakmai irányelve: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása felnőttkorban

3. Diabetes mellitus. Elmélet és klinikum. Szerk.: dr. Halmos Tamás és dr. Jermendy György.
Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2002.

4. Halmos Tamás – Kautzky László – Suba Ilona: Metabolicus syndroma.
Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2005.

5. Reading SA: Chromium picolinate
Journal of Florida Medical Assotiation 1996. 83. no. 1, pp 29-31

6./ Anderson RA: Chromium and its role in lean body mass and weight reduction
Health media of America 1993 11, no 6. pp 45-48

7. Offenbacher EG. Beneficial effect of Cr-rich yeast on glucose tolerance and blood lipids in elderly subjects
Diabetes 1980 29 pp 919-925.

8./ Anderson RA, Polanszky MM et al.: Chromium supplementation of human subjects: effects on glucose, insulin and lipid variables
Metabolism 1983 32 pp 894-899

9. Hite A; Feinman RD at al.: Int he face of contradictory evidence report of the Dietary Guidelines for American Commitee
Nutrition 2010, 26(10): 915-924.

10. Bodmer M; Meier C at al.: Long-term metformin use is assotiuated with decreased risk of breast cancer
Diabetes Care 2010 33(6): 1304-8