A gyógyító Psyillium (utifű) emésztésre, bélproblémákra, méregtelenítésre 1. rész

 

Az útifű Indiában és Iránban őshonos növény. Növénytani neve a Psyllium, ami hazánkban is közismert. Napjaink legnépszerűbb étkezési rostja, és bár leginkább arról ismert, hogy tisztán tartja a légutakat, kimutatták, hogy elősegíti a testsúlycsökkenést, méregtelenítést, általános emésztési zavarok kezelését, javítja az általános egészségi állapotot és a betegségek elleni harcban is potenciális segítséget nyújt. A sportolók teljesítmnyük fokozására használják. Elősegíti a zsírvesztést, csökkenti a magas vércukorszintet és növeli a glukoztoleranciát. Különböző kereskedelmi néven kapható a bioboltokban.

A Psylliumról általában
A Psylliumnak számos faját (species) ismerjük, mint például az érdeklődési körünkbe tartozó Plantago ovatát, amelyeknek eredetileg India az őshazája. A Plantago nemzettséghez (genus) több, mint mint 200 faj tartozik. Az említett Pantago ovatát és Pantago psylliumot több európai ország forgalmazza többek között a korábbi Szovjetúnió tagállamai, de nagy termelő Pakisztán és India.
A Psyllium név a görög “psyllia” szóból származik, amely bolhát jelent. Ez a név vélhetően a magok kis méretére és fekete színére utal. A növény termésének szemcsézete fekete színű vagy aranyló sárga a fajtától függően. Az indiaiak sok év óta a Psyllium Husk-ot az emésztés megkönnyítésére, az európaiak a 16. szd. óta a bél problémák megoldására használják. Újabban a nyugati világban is reneszansza van, és a Psyllium Husks jelentős szükségleti cikké vált. A Plantago genus-hoz tartozó két species növény képét mutatja az alábbi ábra.

A Psyllium (utifű) növényről
Bokorszerű 40-60 cm magasra növő növény, amelynek mindegyike több, mint 15 ezer gélbevonatú magot tartalmaz, amelyből a Pyllium héj is származik. Az 1,000 mag tömege kb. 2 gramm.
Maga a növény nagyon igénytelen, mivel savas és lúgos, homokos és agyagos, nedves és száraz talajon egyaránt jól megnő. A növény önmagát termékenyíti meg. Talán az egyetlen igénye, hogy nap érje, mert az árnyékos helyen kipusztul.

A Psyllium gazdag rostokban, és egy Metamucil nevű nyálka anyagban. Amikor az útifüvet vízzel keverik, száraz tömegének 8-14- szeresére duzzad, és zselatinszerű anyagot alkot, amely segít hidratált állapotban tartani az emésztőrendszert (lásd később).

A Psyllium magok
Egészségi szempontból alternatív táplálék kiegészítőként a Psyllium bokor termése, magja jön számításba. Ezért tárgyaljuk.

A leszedett psyllium magokat 12% nedvességtartalom alá szárítják, tisztítják, őrlik és tárolják. A magok életképessége 2 év tárolás után jelentősen lecsökken

A magok hossza kisebb, mint 3 mm. amelyeket kicsépelnek, rostálnak és ezáltal a magokat kiszabadítják a magtokokból (lásd ábra).

A Psyllium magok kb. 19% rostot, 18,8% proteint és 10-20% trigliceridet tartalmaznak.
Psyllium maghéj 34% nem oldható rostot és 66% oldható rostot tartalmaz.

Psyllium mag nyálkaanyaga poliszacharidokból áll, (hemicellulóz ZsB) amit „oldható rostnak”. szoktak hívni Egy evőkanál psyllium megfelel 14 evőkanál zabkorpának
Más forrás szerint 100g Psyllium 71g „oldható rostot” (hemicellulózt ZsB) tartalmaz. Vegyük észre, hogy a zabkorpa csak 5g oldható rostot tartalmaz. Az újabb kutatások szerint az oldható rostoknak egyedülállóan kedvező hatása van a metabolizmusra.

Magyarázat
Metabolizmus az a sebesség, amelyen testünk sejtjei elégetik a kalóriát és energiává alakítják azt. A metabolikus sebesség nagyrészt a pajzsmirigy működésén múlik. Ez a mirigy választja ki a pajzsmirigyhormonokat, amik a metabolizmus sebességét irányítják. "Ha tehát a pajzsmirigyünk aktív, akkor a kalóriák is gyorsan égnek. A metabolizmus, általában
40 éves kor után fokozatosan lassul, azonban bizonyos esetekben fiataloknál is tapasztalhatók a lassú metabolizmus jelei. Ennek elsődleges oka a stressz, a stresszhormonok termelése ugyanis rendkívüli módon megterheli a pajzsmirigyet, ami lelassítja a metabolikus rátát

Szervezetünk belső tisztaságát elő kell segíteni
A belső tisztítással garantálható a testtömeg csökkenése. A toxikus emésztési rendszer, az alul működő anyagcsere, az energia szint romlása azt eredményezi, hogy nincs erőnk ahhoz, hogy elégessük a felhalmozott test-zsír elégetését. A tisztító program segít helyreállítani a szervezetünkben az anyagcsere folyamatot, és ezzel helyreáll a testünk zsírégető mechanizmusa.
Akkor fog csökkenni a krónkus megbetegedések száma, ha a belső tisztításunk fontossága hangsúlyt kap.

Példa: Vegyünk egy középkorú embert. Élete során kb. 15.000-szer mosakszik, és fogait kb. 30.000-szer mossa. Ezt a szokását nem fogja leállítani csak azért, mert már eddig elégszer csinálta. Ha naponta tisztítod a bőröd, a fogaidat, akkor vajjon miért nem gondolunk arra, hogy a belsőnk tisztítását legalább időszakonként elvégezzük?

A méregtelenítés természetesen nem korlátozódik csak a bél-rendszerre. Legalább ilyen fontos a máj, a vese, az artériák, és általában valamennyi test-sejtünk tisztítása. A belső tisztítást azonban a bél tisztításával kell kezdeni, mert ha ez nem elég tiszta, akkor a rendszer többi tagja is szennyezett marad.

Dr Paul Bragg a természetes medicinák atyja az USA-ban tucatnyi nagysikerű könyveiben ezt írja:

The secret to great health can be described in three words: Cleanse Your Body! Engrave these three words permanently in your memory.”

A Psyllium maghús megtisztítja a bélrendszert a felhalmozódott méreganyagoktól, és megelőzi az újabb lerakódást. Folyamatos használata megvédi az emésztőszerveket a nyálka, mérgek és salakanyagok általi eldugulástól. Segít a méreganyagoktól való megszabadulásban, azáltal hogy egy szivacsos, kocsonyás masszát hoz létre a belekben. Folyadékok áramlása és elnyelése által fellazítja, kimossa a bél szegleteiben lerakódott mérgező salakanyagokat.

Az egészségünk a bél állapotától függ?
Az immunrendszerünk 70-80%-a a béltraktusban (ill. a környéki nyirokcsomókban) helyezkedik el ún. első védelmi vonalként. Ha a bélflóra károsodik, akkor az emésztő rendszerünkkel együtt az immunrendszerünk is gyengülni fog. A rosszul működő bélrendszer és károsodott bélflóra egyrészt emésztési problémákat okoz, másrészt szabad utat engednek a különböző kórokozóknak, gombáknak… stb., amelyek hatása különböző tünetekben nyilvánulhatnak meg, pl.: lassú bélmozgás, puffadás, székelési rendellenesség, bélgyulladások, kellemetlen szájszag, fejfájás, krónikus fáradtság, visszatérő orrmelléküreg- és egyéb gyulladások, gombásodás, máj-és epebetegségek, allergia, reuma, ekcéma …stb.

Rostok kedvező hatása

A divertikulózis: a vastagbél nyálkahártya tasakszerű kitüremkedése az izomrostokon keresztül a vastagbél külső felszínéig. Lehet, hogy csak a vastagbél bizonyos részén jelentkezik, de érintheti az egész vastagbelet is. (1. ábra). A kitüremléseket divertikulumnak hívják és magát a betegséget divertikulózisnak nevezik. Amerikában a 40 évnél idősebbek 10%-a, a 60 évnél idősebbek több, mint 50%-a szenved ebben a betegségben. Ezek a divertikulumok fertőződhetnek vagy begyulladhatnak . A betegség fő oka a rost-szegény táplálkozás Ajánlás: nagy rosttartalmú étrend.  Leghatásosabb a finomítatlan búzakorpa, napi 10-25 g mennyiségben.
1. ábra
A modern étrend csak kevés, vagy egyáltalán nem tartalmaz diétás rostot. A Harvard Közegészségügyi Iskolája szerint "a rost fontos része az egészséges táplálkozásnak, és felnőtteknek naponta minimum 20-35 gramm diétás rostot ajánlott elfogyasztani."A rostok akkor nem okoznak székrekedést, ha megfelelő mennyiségű folyadék kerül egyidejűleg a szervezetbe. A gyümölcslé, tea nem helyettesírtik a napi 6-8 pohár víz folgyasztást. .

A táplálék áthaladási ideje 2. ábra


Vegyük észre, hogy alacsony rosttartalomnál egy szombati étkezéskor hihetetlen, de a szerdai táplálék maradvány (8 étkezés mennyisége) még a bélben van (2. ábra).
Magas rosttartalomnál a szombati 2. étkezés idején a pénteki táplálék maradvány (3. étkezés mennyisége) van csak a bélben!! (2. ábra alul). Ez nagy különbség!

Minél hosszabb az áthaladási idő, annál hosszabb ideig maradnak a toxikus anyagok a bélben. Ezalatt a fehérjék rothadnak, a zsírok avasodnak, és a szénhidrátok fermentálódnak, más szóval erjednek (anaerob körülmények között lebomlanak ZsB)

Alacsony rosttartalmú táplálkozás esetén, az étel átlagos áthaladási ideje 65-100 óra.
Magas rosttartalom esetén 25-40 óra.

A Psyllium a bél egészségi jó állapotának biztosításával egész szervezetünk működésére kedvező hatású. Erről majd a 2. részben adok tájékoztatást.

Psyllium Husk Caps (180 kapszula)
http://vitamin-abc.hu/psyllium-husk-700-mg-180-capsules
A kapcsolódó felmérések adatai szerint az átlagos étrend rosttartalma kb. a fele a szükséges mennyiségnek, mely jelentős mértékben hozzájárul a krónikus emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásához, és a székrekedéshez. A Psyllium maghéj egy egyszerű és kényelmes választás, hogy növeljük a napi rostbevitelünket. A Psyllium nedvszívó képessége egyedülálló, folyadékkal keveredve kezdő térfogatának 50-szeresére dagad, mely tulajdonsága révén rendkívül hatékony eszköz lehet az emésztési folyamatok javításában, a széklet rendszerességének fenntartásában.
Javasolt használat: vegyen be 2 kapszulát 250ml vízzel napi 2-3 alkalommal. Ezt a terméket legalább egy teli pohár folyadékkal kell bevenni. Ha nem elegendő folyadékkal veszi be, akkor fulladást okozhat. Ne használja ezt a terméket, ha problémája van a nyeléssel.

Colon cleanse natúr étrendkiegészítő por 340g => Benu gyógyszertár
A Colon Cleanse egy hatásos megoldást kínál, a vastagbél tisztítására. A felszívódó psyllium - ami a Colon Cleanse alkotó eleme - fellazítja az akár több éves lerakódásokat a vastagbél faláról. Ily módon az ártalmas baktériumok, gombák és vírusok sem kapnak tovább táptalajt és elpusztulnak, illetve a laktobacilusok elpusztítják őket. A psylliumban gazdag környezet mindent megtisztít és fertőtlenít a vastagbélben. Ezáltal javul a tápanyagok felszívódása 

Használata
Minden esetben kis mennyiséggel kezdjük el szedését, hogy szervezetünk fokozatosan hozzászokhasson a rostbevitelhez. Gyógyszerek szedése esetén a gyógyszer és a Colon Cleanse bevétele között teljen el fél-1 óra, hogy a gyógyszer hatóanyagi biztonsággal felszívódhassanak. Az első 2-3 napon napi 2 alkalommal 1 mokkáskanálnyi őrleményt fogyasszunk, legalább 2,5 deciliter folyadékban elkeverve. Utána emelhetjük a szedési mennyiséget. Kúraszerű alkalmazás esetén a szervezet intenzív méregtelenítése a cél. A megfelelő béltisztító hatás eléréséhez 2 doboz termék elfogyasztása javasolt, napi 2×1 evőkanál mennyiségben, legalább 2,5 deciliter folyadékban elkeverve. A termék folyamatos szedésével mindig a topon lehetünk. Ez esetben kisebb mennyiség is elegendő heti 3-4 alkalommal napi 1 csapott evőkanál őrlemény, legalább 2,5 deciliter folyadékban elkeverve.
https://benu.hu/shop/colon-cleanse-natur-etrendkiegeszito-340g

Ha nem szeretné por alakban szedni, akkor kapszulában is beszerezhető

Az útifűmaghéjat a kereklevelű útifűből (Plantago ovata) készítik. Az érett magvak héját megőrlik, és gyógyhatású készítményként hozzák forgalomba. Maghéjának jellemző tulajdonsága, hogy nagyméretű, vékony falú sejtjei nagy mennyiségű víz tárolására alkalmasak, ez a növény életében a csírázás folyamatában kap szerepet. Az emberek életében pedig a bélben fejti ki gyógyító hatását. A nagy nyálkatartalmú sejtek folyadék hatására megduzzadnak, és fokozzák a bélperisztaltikát, a mérgező anyagokat megkötik, illetve védő nyálkaréteget képeznek a belekben. A nyálka az emberi szervezetben nem szívódik fel. 
Adagolása: napi 2 x 2 kapszula.
Összetevők: útifűmaghéj őrlemény, kapszulahéj (zselatin).
1 kapszula tartalmaz 415 mg útifű maghéj őrleményt.
Napi adag tartalmaz: 1660 mg útifű maghéj őrlemény.
https://www.naturalgo.hu/fitovital-utifu-maghej-psyllium-husk-kapszula-90db

DR CHEN PATIKA
Útifű maghéj kivonat kapszula, 90 db
Az útifűmaghéjnak egyedülállóan magas a rosttartalma, energiatartalma viszont alacsony. Ha emellé sok folyadékot fogyasztunk, azt az útifűmaghéj felszívja, megduzzad és telítettségérzetet kelt a gyomorban. Ezen kívül az emésztésre is pozitív hatást gyakorol. Felhasználható joghurtba keverve, ételek sűrítésére.
A rost számos ismert tulajdonsága mellett elsősorban a belek egészségének megőrzésében és a bélproblémák elkerülésében játszik fontos szerepet. Segíti a salak- és méreganyagok eltávolítását a bélrendszerből, ezért „bélseprűnek” is szoktuk nevezni. Fontos szerep hárul a rostokra az energiaszegény étrendben és a testsúlycsökkentő diétában is, mert lassítják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vér glükóz szintjének ingadozását. További jótékony hatásuk, hogy megfelelő folyadékfogyasztás mellett a gyomorban vizet szívnak magukba. Ennek köszönhetően fokozzák a teltségérzetet plusz kalória hozzáadása nélkül.
https://www.dm.hu/dr-chen-patika-utifu-maghej-kivonat-kapszula-p5999561421315.html