Homoktövis az ezerarcú gyógynövény

A homoktövis nem csak gyümölcs, hanem sokoldalú gyógynövény is. Kínában minden részét, a gyökerét, hajtását és a levelét is felhasználják, sőt 1977-ben gyógyszerré is nyilvánították.
A homoktövis növénnyel Magyarországon is találkozhatunk a Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Nálunk védett növény.
Európa és Ázsia szerte a tengerpartokon, homokdűnéken, sziklákon, az időszakos folyómedrekben és a távoli folyóvölgyekben, hegyvidékeken található. Igen gyakran ültetik talajmegkötésre és díszcserjének is.
A tibeti gyógyászatban 1200 éve alkalmazzák a magokból nyert olajat, hogy azzal a krónikus bőrbetegségeket kezeljék. Az olaj antibakteriális hatású, és kenőcs formájában sebgyógyításra és égési sérülésekre is használják.
Száznál jóval több biológiailag aktív összetevőjének köszönhetően Kínában gyógyszernek van minősítve, míg nyugaton egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő szerként ismerik. Több ezer éve használták már a növény termésének olaját a Kínai császárok gyógyítására
Antioxidáns vegyületei igen értékesek gyógyászati szempontból, hiszen védik a szív- és érrendszert, rákellenes és antibakteriális hatásúak, enyhítik a sugárkezelés mellékhatásait, alkalmazhatók gyomor- és nyombélfekély esetén, védik a májat, gátolják a vérrögképződést, és erősítik az immunrendszert
https://borostyan.net/2012/06/14/homoktovis-az-ezerarcu-gyogynoveny-2/

Homoktövis hatóanyagai
A homoktövis több mint 250 bioaktív összetevővel szupergyümölcsnek nevezhető. Mind felnőtt mind gyermek számára ideális választás a gyógyulás és a megelőzés során, szinte minden betegség esetén
A homoktövis bogyójában igazoltan előforduló, fiziológiailag hatékony anyagok: A-, C-, B1-, B6-, E és K-vitamin, karotinoidok, bioflavonoidok (pl. likopin), szerves savak (alma-, oxál-, borostyánsav), trigliceridek, glicerophospholipidek, phytoszterolok, po­li­fenol-összetevők, ásvá­nyi anyagok (K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Cu, Co).[7] vannak.
A homoktövis kitűnő immunerősítő és ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott műtétek és fertőző betegségek után a mielőbbi gyógyuláshoz. Segítheti a szervezet védekezőképességét, ezért fertőzésveszély esetén, influenzajárvány idején is nagyon hatékony, de egyéb meghűléses betegségek ellen is ideális.

Homoktövis hatása

A 10 leggyakoribb cél, amiért a homoktövist fogyasztják: :

- Immunerősítés
- Gyerekek immunerősítése
- Nőgyógyászati problémák megelőzése
- Májbetegségre
- Ülő munkát végzők számára
- Számítógép előtt dolgozóknak
- Influenzások, Gyakran megfázók részére
- Ránctalanításra
- Idős korúak részére
- Terhesség alatt

https://multi-vitamin.hu/szirupok-szorpok-italok-italporok/medicura-homoktovis-100-bio-gyumolcsle-330ml-p

Figyelem.
Akut bél- és epehólyag gyulladás, illetve hasnyálmirigy megbetegedések esetén használata nem ajánlott.

A Nemzetközi Homoktövis Egyesület ezekre a hatásterületekre ajánlja


 A kutatásokban egyre inkább különválnak a homoktövis bogyóval (gyümölcshús), valamint a homoktövis magjával kapcsolatos eredmények. Kiderült ugyanis, hogy a bogyó egyes részei más-más esetekben alkalmazhatóak, így ma már külön is lehet kapni a bogyó narancssárga húsából, valamint a magjából készült termékeket, kivonatokat. 

Homoktövis hús őrlemény
A termék nyers homoktövisből készül, a gyümölcshús magról való leválasztásával. A leválasztott húst kíméletesen szárítják, majd őrlik és azonnal fényvédő csomagolóanyagba töltik és lezárják, így megőrizhetőek a biológiailag aktív, érzékenyebb anyagok is. Íze jellegzetes, homoktövisre emlékeztető, savanykás. A végtermék 95%-ban a homoktövis héját és húsát, és mintegy 5%-ban a homoktövis magjának anyagait hordozza.
Az őrleményt általában étkezés közben fogyasztjuk, naponta 1-3 teáskanállal. Az előnyös hatások további javítása érdekében ajánljuk az Okos Magos Homoktövismag- illetve Pirosszőlőmag-őrleménnyel 1:1:1 arányban keverve fogyasztani (egymást erősítő hatás).
https://jomagyar.hu/egeszseg-cikkek/54-okos-magos-homoktoevis-rlemeny-avagy-ne-gyogyszereket-szedjen/

Homoktövis olaj
A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották ezt az olajt, hogy növeljék erejűket és szívósságukat.
Hippokratész műveiben szintén fellehetőek hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak. Roborálós és immunstimuláló hatásának köszönhetően a homoktövis-olaj az űrhajósok étrendjében is szerepel.

A homoktövis-olaj élettani hatásai
A homoktövis élettani pozitív hatásáról számos szakmai cikk számol be (Yang, 2001; Ge, Shi, Zhang & Wang 1985).
Ezekből kiemelendő a antioxidáns hatás, bőr- és nyálkahártya-regeneráló hatás, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére gyakorolt hatás, az immunnövelő hatás és a daganatellenes hatás.

Normális körülmények között a keletkezett szabad gyököket a szervezet saját antioxidáns rendszere hatástalanítja. Ebben a legfontosabb enzimek a szuperoxid-diszmutáz (SOD) és a glutathion-peroxidáz (GSH-Px), melyek erős antioxidánsként működnek.
A homoktövis-olaj kifejezetten növeli a GSH-Px, SOD szintet, ezzel kiteljesítve antioxidáns szerepét.
A homoktövis olaj védelmet nyújt a májnak és az emésztőrendszernek vegyszermérgezésekkel szemben (Cheng, 1990, 1994) csökkentve az MDA szintjét és fenntartva a szérum glutamin-piruvat-transzamináz (GPT) és a glutamin-oxalacetin-transzamináz (GOT) normál aktivitását, egyben aktiválja a SOD és a GSH-Px enzimeket a májban.

A palmit olajsavnak tulajdonították a homoktövis húsolajjal elért jobb eredményeket, mivel ebből több van a húsolajban, mint a magolajban.  A homoktövis húsolajnak gyulladás gátló  és hámosító hatását krónikus méhnyak-gyulladás esetén hasznosítják (Wu et al., 1992). Klinikai megfigyelések alapján az érelmeszesedés elleni hatását is megfigyelték. Ez az endothel funkció javításának, az  LDL koleszterin csökkentő hatásának és a HDL –koleszterin növelő hatásának köszönhető (Jiang et al., 1993)
Kemoterápiában részesült betegeknél a homoktövis-olaj belsőleg való alkalmazása, hatásosan  növelte az immunstátuszt (Li & Tan, 1993), ezért ajánlott adjuváns kezelésre az onkológiai betegek számára.

Kijelenthető, hogy a homoktövis olaj táplálja és erősíti a hámsejteket, ezáltal gyorsítja a regenerációs folyamatokat. Antibakteriális tulajdonságai, gyulladás gátló hatása pozitívan befolyásolja a szöveteket, véredényeket. A nem elhanyagolható antidepresszáns hatása, a központi idegrendszer erősítéséből, ered. kékáfonya tabletta és a homoktövis velő májvédő hatása is figyelemre méltó. 

A homoktövis bogyóból előállított készítmények javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást.
Gátolják a kezdődő hajhullást és bizonyos rosszindulatú daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia, okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek orvoslásában, s csökkentik a röntgen, és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat. A Biomega-7 rendelkezik mindezekkel a hatásokkal, mert benne a gyártó sikeresen ötvözte a legjobb minőségű homoktövis hús- és magolaj tulajdonságait.
Dr. Tihanyi István A homoktövis hús- és magolaj
http://www.doktortihanyi.hu/cikk/homoktovis-hus-es-magolaj

Homoktövis húsolaj 10ml
Dr. Fitokup homoktövis húsolaj 10ml
Fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedés folyamatot, speciális zsírsav összetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, és így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Kúraszerű alkalmazása esetén elősegíti a testsúly optimalizálását. Egészségesen tartja a bőrt és a hajat.
Fogyasztási javaslat: reggel 2 ml (1 mokkáskanál)

https://www.herbadiszkont.hu/d-betus-termekcsaladok/dr.-fitokup/homoktovis-husolaj-10ml

Beszerzés
https://benu.hu/shop/homoktovis-husolaj-10ml
Ár: 1349 Ft

Homoktövis magolaj 10ml
A homoktövis magjából hidegen sajtolt homoktövis magolaj élettani hatása jelentős a benne található esszenciális zsírsavak, E-vitamin, béta-karotin jóvoltából. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása révén növeli  a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben.

A magolaj terápia javasolt gyomor- és nyombélfekély esetén.

Alkalmazási javaslat: naponta 1-2 mokkáskanálal, étkezés előtt. 10 ml
Beszerzés:

  1. https://benu.hu/shop/homoktovis-magolaj-10ml
    Ár: 2 499 Ft
  1. https://www.herbahaz.hu/adamo-homoktovis-magolaj-10ml/
    Ár: 1592 Ft

  1. https://www.napibio.hu/homoktovis-olaj-adamo-10ml
    Ár: 1470 Ft

Homoktövis mag-őrlemény
A magban lévő olaj a hasznos tulajdonságoknak csak egy részét jelenti, hiszen a mag lisztjében számos egyéb „fiatalító” komponens, polifenol, antibakteriális és gyulladás gátló vegyület, nyomelem és rostanyag megmaradhat, amelyek együttesen felszívódva igen előnyös protektív (védő) hatásokat eredményezhetnek a szervezetben. Az Okos Magos Homoktövis mag-őrlemény kis mértékben (kb. 10-15%-ban) a bogyó húsának anyagait is hordozza, amely további előnyöket ad hozzá a magliszt hatásaihoz (növényi színanyagok, C-vitamin, vas). Mindezek alapján állítható, hogy e termék – a benne koncentrálódó anyagok révén –  hatékony támogatást jelenhet a szervezet sokoldalú működése terén, árát tekintve pedig egyben gazdaságos megoldást is kínál. http://www.tudomanyeseletmod.hu/homoktovismag-orlemeny/

A homoktövis héjában és húsában együttvéve igen komoly egymás hatását erősítő jelleg jelenik meg, így előnyösebb a homoktövis lé helyett a teljes gyümölcshúst elfogyasztani. Erre kínál megoldást az Okos Magos Homoktövis hús őrlemény.
A termék nyers homoktövisből készül, a gyümölcshús magról való leválasztásával. A leválasztott húst kíméletesen szárítják, majd őrlik és azonnal fényvédő csomagolóanyagba töltik és lezárják, így megőrizhetőek a biológiailag aktív, érzékenyebb anyagok is. Íze jellegzetes, homoktövisre emlékeztető, savanykás. A végtermék 95%-ban a homoktövis héját és húsát, és mintegy 5%-ban a homoktövis magjának anyagait hordozza.
Az őrleményt általában étkezés közben fogyasztjuk, naponta 1-3 teáskanállal. Az előnyös hatások további javítása érdekében ajánljuk az Okos Magos Homoktövismag- illetve Pirosszőlőmag-őrleménnyel 1:1: arányban keverve fogyasztani (egymást erősítő hatás).
https://jomagyar.hu/egeszseg-cikkek/54-okos-magos-homoktoevis-rlemeny-avagy-ne-gyogyszereket-szedjen/

A blnce Homoktövismag-őrlemény
A magok hidegen történő sajtolása után visszamaradó, értékes anyagokat hordozó nyers növényi szárazanyag őrölt, majd fényvédő csomagolásba kiszerelt formája. Ismert, hogy a hidegen való sajtolás során a magvakból arányaiban csak viszonylag igen kevés értékes olajat lehet kinyerni (hasonlóan a vörösszőlő-maghoz), így a szárazanyagban még jelentős mennyiségű hasznos anyag marad vissza. Ezen felül a magban lévő olaj a hasznos tulajdonságoknak csak egy részét jelenti, hiszen a mag lisztjében számos egyéb komponens, vegyület és rostanyag megmarad.
Ajánlható a blnce Vörös szőlőmag-őrleménnyel 1:1 arányban keverve fogyasztani, hiszen e két őrlemény egymás hatásait erősítheti.
Ajánlott 2 x 1 teáskanál (10g) őrlemény fogyasztása reggel és este, nyersen, pépes ételbe, főzelékbe, kásafélékbe vagy turmixba, folyadékba keverve. Rostos jellegénél fogva nem oldódik vízben, ez hatását nem befolyásolja. Főzni-sütni nem ajánlatos.
Blnce homoktövismag őrlemény 250 g, ami Homoktövis bogyók szárított magjának rostos őrleménye
https://bolt.biopiac.info/termek/blnce_homoktovismag_orlemeny__250_g.html