Lehetőségek az epekő eltávolítására.

 

Inzulin rezisztencia (IR) csökkentése

 

Válasz Olvasóimnak 20. rész

 

Az Olvasó levele

Tisztelt Doktor Úr!

68 éves vagyok. Április elején volt egy enyhe lefolyású hasnyálmirigy gyulladásom.( 3 napig voltam kórházban)

Jelenleg epe és reflux diétán vagyok. A ultrahang  vizsgálatnál derült ki, hogy van néhány ( 6-9 mm-es)

epekövem amiket a háziorvosom szerint ősszel a biztonság kedvéért el kellene távolítani.

Az a kérdésem,az Ön véleménye szerint szükséges-e az epekő műtét, vagy próbálkozzak valamilyen kőeltávolító módszerrel ( tea, stb) vagy hagyjuk a köveket békén?

A másik kérdésem a táplálkozással kapcsolatos.

Vannak ételek, italok amik most tiltva vannak.

Doktor úr véleménye szerint egy-két hónap múlva vagy esetleg később kis menyiségben

ehetem-e a következő ételeket?

csirke belsőség ( máj, zúza)

zöldbab,kelkáposzta , fekete retek ( nyersen,lé vagy por alakban)

fokhagyma( főzve, pépesítve) paradicsom

fehér csokoládé, száraz vörösbor ( 1 dl. alkalmanként)

A választ előre is köszönöm, üdvözlettel: V János


Válaszom a kedves olvasónak, íme:


Tisztelt V János úr,

 A kérdése egyszerű és világos, amire nem biztos, hogy adható egy megbízható, helyes válasz

Előny, ha tudja, mi az epekövének az összetétele.  De attól tartok, hogy ez Ön előtt nem ismert.

 

Az epekő összetételét jelenleg nem igen vizsgálják (általában az eltávolított epekövekről könnyű megállapítani, melyik csoportba tartoznak, de ehhez ki kell venni a követ) Ez természetesen nem megoldás! Némi támpontot nyújthat  a rtg vizsgálat

 

A kőoldás/ESWL, epekőzúzás lökéshullámmal előnye, hogy az epehólyagot nem kell eltávolítani. A meszet nem tartalmazó epekövet lehet így eltávolítani. Ön tudja, hogy a köve nem tartalmaz meszet?

 

Csak a koleszterinkövek oldhatók Koleszterintartalmú epekövesség esetén ajánlható az oldó kezelés, ha egyébként az epehólyag jól "működik".

A siker az irodalmi adatok szerint széles skálán mozog: 30-70% Mivel Önnek  az UH vizsgálata szerint 6-9 mm tehát kis kövekről van szó, ezért az oldással meg lehet próbálkozni. de csak koleszterin összetételű kövek esetén.

Az Ursodiol (Actigal) valamint a Chenodiol (Chenix) a legeredményesebb a kis kövek feloldására Ezt a vegyszert hónapokig, akár évekig is szedni kell ahhoz, hogy a a köveket feloldja Az ursodeoxycholsavat (UDCA) világszerte alkalmazzák a koleszterin-epekövek feloldására, ehhez azonban tudni kell a kőve összetételét

A várható terápiás időtartam 3 hónaptól 2 évig is tarthat.

Fontos tudni Az oldódó kövek kisméretűvé válhatnak, amelyek az epevezetékbe beszorulhatnak vagy a közeli hasnyálmirigy vezetékét eltorlaszolják és ezzel veszélyes hasnyálmirigy gyulladást okozhatnak. Ebben a tekintetben érintett, mert volt/lezajlott? hasnyálmirigy gyulladása.

Az Actigal a betegek 80%-ánál a kis epeköveket 6 hónap alatt feloldja. A pigment kövek esetében azonban nem eredményes a kő feloldása

Oldás előnyei

  megmarad az epehólyag, elkerülhető a műtét;

  nem kell tartani a műtéti kockázattól és szövődményektől;

  fájdalommentes a kezelés és a beteg folytathatja mindennapi munkáját.

  A kezelés eredményessége: ha a kezelést szabályosan, az előírásoknak megfelelően folytatják, a gyógyszeres kezelés a fenti kritériumok alapján az esetek 40-60%-ában eredményes lehet.

  A kőnagyság csökkenésének ellenőrzésére az ultrahangvizsgálat, esetleg kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal kiegészítve alkalmas.

  Az ellenőrző vizsgálatokat 3-6 havonta ajánlatos elvégezni.

 

Korlátai: a sok mellékhatás (hasmenés, a betegek 25%-nál kisfokú transaminase emelkedés), a magas költség és a kiújulás (recidíva) aránya (5 éven belül 50%-os)

 

Az epekövek kis méretben is tudnak nagyon súlyos szövődményt okozni (pl hasnyálmirigy-gyulladás).

 

Kőméret alapján az Ön köve pigment kő kategóriába tartozhat. De ez csak találgatás. Ki tud erre biztosan mondani? Én nem!!

Koleszterinkövek: 2-3 cm-es,  70-80% koleszterin tartalommal. Pigment kövek: kicsiny, bilirubin és kalciumsó-tartalommal, a koleszterin kb.  20-30%.

Kevert (összetételű) kövek: 30-70% koleszterinnel, kalcium sókkal, bilirubinnal és egyéb epefestékekkel. A kalcium miatt a röntgenen jól látszanak.

.A természetgyógyászati közlemények döntően a  kő keletkezésének  megelőzésére, ill. a kő, mérete csökkentésére és főleg a kő okozta görcsös fájdalom enyhítésére irányul Ezzel sajnos Ön nem sokra megy.

 

A kő/kövek műtéti eltávolítását nem támogatom, mert az Ön leírása szerint nincs erre utaló nyomós indoka.  Az epehólyag nem a véletlen műve, annak komoly  funkciója van, noha a sebész ezzel nem sokat törődik.  Laparoszkóp eljárással futószalag módon távolítják el Mert hát milyen sebész az, aki nem "eltávolít"?  A sebészi beavatkozás komoly dolog és csak indokolt esetben kellene alkalmazni, nem úgy mint napjainkban.  Ezt is meg kellene beszélnie a belgyógyász főorvos asszonnyal. Kérésére az elérhetőségét megadom.

 

Táplálkozása

Tisztel V úr. Ezek után újfent azt ajánlom, hogy

konzultáljon a főorvos/természetgyógyász asszonnyal aki Németországban és Olaszországban is dolgozott, széles látókörű, rendkívül kedves, megértő és segítőkész orvos. Kérésére elérhetőségét privát email üzenetben közlöm. 


---.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Az Olvasó levele

Kedves Doktor Úr,

 Feltehetőleg inzulin rezisztenciában szenvedek, viszont nem nagyon tetszik a megoldás, hogy metmorfint szedjek, mivel nem vagyok túlsúlyos, és jobban szeretem a természetes megoldásokat. Már egy ideje 1 éve diétázom, és mozgok, de valamit mégsem csinálhatok jól. Az ön oldalán sok olyan információt találtam, ami számomra azt sugallja, hogy Ön tudja, hogy mi történik a szervezetben.

Segítség lenne számomra, ha esetleg tudnék Önnel beszélgetni, és adna nekem pár hasznos tanácsot, hiszen a  mostanság divatos inzulin rezisztenciát metmorfinnal kezelik, és néha úgy érzem, hogy divatot csinálnak belőle. Én a magam részéről nem hiszem el, hogy a szervezet nem tudja magától mit kell csináljon és nem tud meggyógyulni.

 Előre is köszönöm válaszát,


Válaszom a kedves Olvasónak, íme:


Tisztelt B Beatrix,

 Mellékelten küldöm felkérésére írt dolgozatomat, amelyet az Ön részére állítottam össze.

Amennyiben további kérdései vannak, úgy azokra készséggel válaszolok természetesen Önt érintő minden kötelezettség nélkül

Tisztelettel ajánlom szíves figyelmébe a dolgozatban jelzett belgyógyász főorvos asszonyt, akivel problémáit részletesen megbeszélheti, és aki terápiás javaslattal/kezeléssel/vizsgálattal  szolgálhat.

Örömmel venném, ha a konzultáció eredményéről nagyon röviden tájékoztatna.

 


Tisztelt B Beatrix,

Mielőtt a részletekbe mennénk, néhány  dolgot tisztázni kell, nevezetesen:


1./  Nem vagyok orvos, ezért a feltett kérdés mélyebb elemzése orvosi feladat. Javaslom, hogy Dr Balaicza Erika belgyógyász főorvossal vegye fel mielőbb a kapcsolatot.


2./   A levelében említett „Metmorfin” téves.  A helyes gyógyszernév: Metformin

3./ Túlsúlyosnak azt a személyt tekintik, akinek a test tömegindexe (BMI)  BMI >25. Erről azonban nem tesz említést, ezért az ismeretlen értékű túlsúly magyarázatként az IR-re nem szolgálhat

4./  A „diétázás” tartalma sem ismert, pedig ennek komoly jelentősége van az IR szempontjából

5./ Hogy „mi történik a szervezetünkben”, azt az orvosok sem mindig tudják, így ez tőlem sajnos nem várható el.

6./ Megtisztelő a felém irányuló bizalma, de én nem rendelek, személyes beszélgetésre nincs módom. További kérdéseire írásban válaszolok, minden kötelezettség nélkül  Ez inkább a magánrendelőkben dolgozó orvosoktól várható el, természetesen megfelelő honorárium ellenében

7./ Igaza van abban, hogy a szervezet tudja, hogy mikor, mit kell tennie, de ezt életmódunkkal akadályozzuk és a sejtek aktív működéséhez ezen felül nem adjuk meg a megfelelő élet körülményeket.

8./  Azt írja: „inzulin rezisztenciában szenvedek”  Miből gondolja, hogy IR-je van? Ha mérték, akkor kellett volna közölnie a HOMA index értékét. A „szenvedés”  milyensége, gyakorisága, mértéke nincs definiálva. Erre talán szakorvos tud választ adni, de én sajnos nem.   

Rátérek ezek után a válaszom tárgyára, a teljesség igénye nélkül, íme:
Metforminról

A Metformin (képlete)  a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt vegyület  Az utóbbi években az elsődlegesen választandó szerré vált.  Mára a csoport gyakorlatilag egyedüli képviselője, mert előnyös tulajdonságai messze felülmúlják a csoport többi tagjáéit.


1. A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása felnőttkorban. A Magyar Diabétesz Társaság szakmai irányelve, 2005.

2. Az Egészségügyminisztérium szakmai irányelve: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása felnőttkorban


A többi cukorgyógyszertől eltérően a metformin nem befolyásolja az inzulin kiválasztását, hanem közvetlenül csökkenti a máj glükóz leadását. Ennek következtében nem okoz hipoglikémiát, sőt, mérsékli a hipoglikémiás hajlamot.

Más szerekkel kombinálható, beleértve az inzulint is. Minél magasabb a vércukorszint, annál erősebb a metformin hatása.

A vércukorszint csökkentésén kívül számos más előnyös hatása is van a szív- és érrendszerre és a metabolikus szindrómára. Gátolja a testsúlynövekedést is.


Inzulin rezisztencia

Leginkább a nőket veszélyeztető állapot. Előfordul, hogy a jelentkező tüneteket - rossz közérzet, fáradékonyság, koncentrálóképesség zavarai, gyengeség - nem veszik komolyan, az életmóddal járó, normális testi reakciónak gondolják, amely majd elmúlik, ha kipihenik magukat

 

A modern orvoslás önhittsége teszi lehetővé az olyan kijelentéseket, amelyek nincsenek bizonyítva. Ezen igazolatlan állítások alapján emberek ezrei - részesülnek olyan gyógyszeres kezelésben és terápiában, amelyek hatásosságát sosem bizonyították.

 

Az inzulinhasználat a 2-es típusú cukorbetegségben csak egyetlen példa erre, de újra és újra egyértelmű katasztrófákkal bizonyosodik be, mint pl. a Vioxx-szal.


Ami igazán fontos, ami számít, hogy az élet jobb minőségű és hosszabb lesz-e?. De a gyógyszereket ritkán tesztelik ebből a szempontból. A kifogás általában az, hogy túl sokáig tartana.

Ahelyett, hogy a fontos következményekre figyelnének, helyettesítőket használnak. Ezek az ún. mutatók köztes eredmények, amelyekről feltételezik, hogy a jótékony hatást jelzik. Az inzulin esetében a mutató a vércukorszint. Az inzulin a glükóz (vércukor) sejtekbe juttatásához szükséges, hogy energiát tudjanak termelni. Így az inzulin csökkenti a vércukorszintet. Ha a mesterséges gyógyszeripari inzulin a vércukorszintet "normálisabb" szintre hozza, a kezelést eredményesnek tartják.

 

Érvénytelen mutatók

A mutatók nem alkalmasak arra, hogy bizonyítsák egy kezelés eredményességét. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a probléma nem az inzulintermelés hiánya, és nem is a magas vércukorszint. A probléma a sejt képtelensége arra, hogy az inzulint a glükóz vérből sejtbe juttatására használja A probléma az, hogy a sejt inzulin-felhasználó képessége meggyengült. Akkor hogy is lenne jó hatású több inzulint adni, amikor a sejtek annyit is képtelenek hasznosítani, ami már eleve ott van? Egyértelmű, hogy ez nem vezet eredményre. Az orvosok inzulint adnak, hogy pótolják az inzulint, amikor nem az inzulin hiánya a gond. Nem meglepő, hogy a cukorbetegség kezelésének kérdését nem az inzulinterápia oldja meg.
Miként a tanulmány megmutatta, az inzulin testre erőszakolása valójában még rosszabb következményekkel jár. Hány évtizede divatos ez a terápia? Ezen időszak alatt végig megfelelőnek tartották, mert csökkenti a vércukorszintet. De a fontos következményeket - életminőség és élettartam - nem vették figyelembe. Egy fontos tanulság van: Az egészség nem a gyógyszeripar orvosságaiban található, még a régi, kipróbált gyógyszerekben sem.


Mi volna a kiút?

A megoldás természetesen az inzulinrezisztencia lecsökkentése vagy megszüntetése volna megfelelő étrenddel.

Tessék csak figyelni! Ma a cukorbetegek étrendjében előírják a finomított szénhidrátok fogyasztását - azt, amitől megbetegedtek. Ez olyan, mintha a reumásnak előírnák, hogy naponta órákat üljön a hideg kövön, vagy a tüdőgyulladásban szenvedőt órákra kitennék a hidegre.

A 2-es típusú cukorbetegnek nem volna szabad finomított szénhidrátot, se tejtermékeket fogyasztania, mindegyik növeli ugyanis az inzulinrezisztenciát. A megoldás pl. a paleolit táplálkozás volna. Nem kell bizonygatni, hogy ez hatásos, mert már több százan letették az inzulint és meggyógyultak. Ők már nem fognak idő előtt meghalni.

Heidi Stevenson: Insulin Doubles Death Rate in Type 2 Diabetics: Study GreenMedInfo.com February 19th 2013


Kezelése

Az inzulin rezisztenciát két oldalról kell kezelni. Egyrészt le kell


Mozgás

Aerob edzésformák: kocogás, kerékpározás, úszás, tánc stb.

Anaerob edzésformák: súlyemelés, testépítés, erősítő gépek használata stb.

A kedvező hatás eléréséhez fontos a megfelelő intenzitás és rendszeresség. Már heti 3 alkalommal 45 percen át végzett közepes intenzitású edzés elég a látványos eredmények eléréséhez! Edzéstervünket mindenképp beszéljük meg kezelőorvosunkkal, mert bizonyos szövődmények esetén egyes mozgásformák ellenjavalltak lehetnek.


Alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszerek fogyasztása

Lassan felszívódó szénhidrátok, amelyek fokozatosan emelik a vércukorszintet, nem késztetik a szervezetet sürgős inzulintermelésre és nem mellékesen tovább biztosítják a teltségérzetet. Ezek az úgynevezett alacsony glikémiás indexű szénhidrátok,

http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#ixzz3a8cdyNN9


IR jellemzése

Rutin laboratóriumi vizsgálat során magasabb vércukor és triglicerid, illetve alacsony HDL-koleszterin    érték


IR hatása

Az érelmeszesedés során a középméretű és nagyartériák falai egyre vastagabbá és keményebbé válnak. Súlyos esetekben ezek az elváltozások a sztrók (szélütés) és más különböző érrendszeri betegségek kialakulását okozzák.Az inzulin rezisztencia fennállásának egyértelmű jele a cukorbetegség. Bár már jóval a cukorbetegség kialakulás előtt kimutatható, gyakran csak a diabétesz egyértelmű megjelenésével derül ki a jelenléte.


A zsírmáj nagyon erőteljesen utalhat inzulin rezisztencia fennállására. A májban felhalmozódó zsír egyértelműen azt jelzi, hogy a lipid szabályozás rendellenesen működik, ami inzulin rezisztencia esetén fordul elő

http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#ixzz3a8lqCSwCHatásmechanizmus

IR magyarázata

IR esetén az inzulin szokásos normális mennyisége nem elegendő a vércukorszint megfelelő csökkentéséhez, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel. A magasabb inzulinszint (hiperinzulinémia) fokozza az éhségérzetet, elhízáshoz vezet és érelmeszesedésre hajlamosít. A hiperinzulinémia végeredményben az inzulinhatás csökkenéséhez vezet, emiatt pedig tovább növekedik az inzulinszint. Azonban kezelés nélkül a béta sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására: emelkedik a vércukorszint és 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) alakul ki.A magasabb inzulinszint és az IR következményeként kialakuló magas glükóz szint (hiperglikémia) a metabolikus szindróma ("jóléti szindróma") részét képezik. Erre jellemző a törzsre lokalizálódó elhízás, trigliceridszint emelkedés és HDL-koleszterin csökkenés, magasabb húgysav szint, magas vérnyomás, csökkent glükóz tolerancia, 2-es típusú diabétesz mellitusz.

Az inzulin elválasztása szabályozza a szénhidrát anyagcserét a következő módon:

Ennek hatására megnövekedik az inzulin-érzékeny szövetek (vázizom, zsírszövet és máj) glükózfelvétele, ezáltal csökken a vércukorszint.

Inzulin hiányában károsodik a sejtek cukorfelhasználása, a vércukor és emellett a vérzsírok szintje emelkedik.


Okai 

http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#ixzz3a8deei00


IR meghatározása

Az inzulinrezisztenciát legpontosabban a vérben lévő inzulinszint mérésével lehet kiszűrni, ez azonban túlságosan drága és komplikált vizsgálat, amelyet főleg a kutatók használnak a folyamat alaposabb feltérképezéséhez. A mindennapos orvosi gyakorlatban nem használják ezt a módszert, hanem indirekt módon következtetnek az inzulinrezisztenciára.


Inzulinszint, valamint vércukor mérés

    HOMA (homeostasis model assessment): az IR megbízható becslésre szolgáló érték

Ha a HOMA érték > 4.4, az IR-ra utalhat

http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#ixzz3a8aAYmug


Mikor javasolható az IR vizsgálata?

Magyarországon jelenleg még nincs elfogadott irányelv arra vonatkozóan, kit kell szűrni IR irányában.
Az Amerikai Diabétesz Társaság ajánlása alapján a következő esetekben merülhet fel IR a háttérben:


Az IR vizsgálat keretében az alábbi vizsgálatot végzik vér mintából
Az itt felsorolt vizsgálat összes költsége 10.900 Ft


Budapesti vérvételi pontok a fenti vizsgálatok elvégzésére

A Centrum Labordiagnosztikai központban a pácienst kiemelt ügyfélként kezelik, azaz előre egyeztetett időpontban fogadják kellemes körülmények között, tapasztalt asszisztensek segítségével, így jóval kevesebb stresszel történik a vérvétel

Az alábbi telefonszámokon kérhet időpontot: +36 1 309 4300, +36 30 581 8760


Tanácsadás

Amennyiben Önnek szüksége van tanácsadásra, részben a vizsgálatok kiválasztásában, részben az eredmények értékelésében, szakembereink rendelkezésére állnak.

Személyes laboratóriumi szakorvosi konzultáció: Dr. Sátori Anna laboratóriumi szakorvossal.

Amennyiben igényt tart rá, személyes laboratóriumi szakorvosi konzultációt biztosítanak.

                                   Időpont egyeztetés szükséges!!!

                                Tel: +36 1 309 4300
                          Mobil: +36 30 581 8760

 

A konzultációt Dr. Sátori Anna laboratóriumi szakorvos tartja.

Konzultációs napok:

Kedd: 10 - 12 h 

Szerda: 13.30 - 15.30 h

A vérvételi eredményt többnyire 24 órán belül megkapja a páciens, személyesen is átveheti