A sokcélú, jó felszívódású Kurkuminok
Válasz Olvasómnak  69. számA Kedves  Olvasó írta

Tisztelt Zsoldos Bence! A kurkumin készítmények között szeretnék jobban eligazodni, ehhez kérném az Ön segítségét. Eddig úgy gondoltam,hogy a szervezet számára legjobban hasznosuló és felszívódó termékek azok, amelyek felszívódását elősegítik piperinnel, ananász-,gyömbér-,tömjénfa kivonattal és bio-kurkumin BCM 95 kivonatot tartalmaz. A minap viszont rátaláltam egy olyan készítményre, amelyben ún. nano kurkumin található. A tájékoztató szerint nanotechnológia segítségével vízoldékonnyá teszik a kurkumint és így a legjobban hasznosul. A napi adag 3 kapszula melyeknek összhatóanyaga: 1560 mg kurkuma longa, ebből 93,6 mg kurkuminoid. A tanácsát szeretném kérni, hogy Ön szerint melyik készítmény hasznosul jobban a szervezetben?Igazából nem is tudom mi az a nanotechnológia mely által vízoldékonnyá tehető valami, ami zsírban oldódik. Köszönettel várom válaszát: J-né Szilvia


Válasz

Kurkuma

A kurkuma és a kurkumin nem ugyanaz A kurkuma fő hatóanyaga kurkumin, amely  0,1~3 %-ban fordul elő a kurkumában A kínált termékben a kurkumin tartalom közlésére figyeljünk.
A Pubmed, az orvosi szaklapokat indexelő adatbázis a kurkuminról jelenleg kb. 6000 közleményt tart nyilván


Hatása

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április


A kurkuminnak - többek között - bizonyított a baktérium-, gomba- és vírusellenes, gyulladáscsökkentő, és antioxidáns hatása.Lim GP, Chu T, Yang F, Beech W, Frautschy SA, Cole GM. The curry spice curcumin reduces oxidative damage and amyloid pathology in an Alzheimer transgenic mouse. J Neurosci 2001, 21(21), 8370-8377
Napi 480 mg kurkumin és 20 gramm quercetin (bioflavin fajta) hat hónap alatt sikeresen visszafejlesztette a polipok jelentős részét.


Kvercetin

Beszerzés Quercetin

NOW mintabolt  +36 30 574-6640

1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00


Bromelain, an enzyme derived from pineapple stems, also supports healthy immune system function. The combination of Quercetin and Bromelain therefore provides powerful immunomodulating benefits important for the management of occasional seasonal discomfort.

 Quercetin (as Quercetin Dihydrate 800 mg Bromelain (2,400 GDU/g 165 mg*

 

Megjegyzés

Az OETI állásfoglalása szerint napi 210 mg kurkumin/70 kg ember a javasolt maximális dózis  Egy készítmény kurkumin tartalma a dobozon található. Ha ez nincs feltüntetve, akkor adagolás szempontjából értékelhetetlen. Ahhoz, hogy a napi 210 mg kurkumin biztosíva legyen 7000 mg (7 gramm) kurkumát kell fogyasztani


Megrendelés esetén ismeretlen eredetű, OÉTI engedéllyel nem rendelkező kétes eredetű, számla nélküli termékek kerülnek kiküldésre. A bevizsgálatlan termékek, akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak, ezért mindenkit arra kérünk, hogy mielőtt kurkuma készítményt vásárolna, és fogyasztana, tájékozódjon annak származási helyéről, összetételéről, mert bizonyos gombák a megengedettnél nagyobb dózisban találhatóak a hamisítványokban, ami hasfájást, és bélbántalmakat okoz.


Best kurkumin C3 Complex® A termék (95% total kurkuminoidot tartalmaz) 3 kiemelt kurkuminoiddal: "tiszta" kurkumin (diferuloyl metán), bisdemethoxy kurkumin (BDMC), és a kurkumin demethoxy (DMC). A Bioperine®, kivonatot a fekete borsból nyerik, amely 95-98% piperint tartalmaz, és segíti a termék felszívódását.

Turmeric Force - Szuperkritikus teljes spektrumú kurkuma kivonat New Chapter Turmeric Force kurkuma LiquidVCaps 60db


Ez a természet által alkotott teljes kurkuma, annak összes vegyületcsaládjával. A szuperkritikus szupertisztát, szuperhatásosat, széles spektrumút és oldószerek nélkülit jelent. A természet legjobb gyógynövényeiből kivonták és erősen koncentrálták (akár 250-szeres mértékben) az értékes összetevőket. Nem választják szét az egyedi összetevőket és nem adnak hozzá mesterséges adalékanyagokat. A szuperkritikus kivonási folyamat valójában a legfinomabb módszer a növény érzékeny vegyületeinek kinyerésére oly módon, hogy közben megmarad annak hatásossága és stabilitása. Más cégekkel ellentétben nem használunk veszélyes kémiai oldószereket a kivonatolási eljárás során, így azokat nem is kell a folyamat végén semlegesíteni. Oldószerként a növényeket éltető gázt, a szén-dioxidot használjuk, amely a kivonási eljárás végén a levegőbe távozik. Amikor Ön beveszi a New Chapter szuperkritikus kivonatait, sem Önnek, sem pedig a környezetnek nem kell küzdenie az oldószerekkel. Teljes spektrumú kurkuma kivonat: Turmeric Force Kurkuma kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő. Ajánlott napi mennyiség felnőtteknek: 1 kapszula étkezéskor.

Kurkuma (rhizóma) 320 mghydroethanolos kivonat (min. 22 mg curcuminoid) Kurkuma (rhizóma) 80 mgszuperkritikus kivonat 


http://www.egeszsegplazabudapest.hu/search.php?tags[]=turmeric&gclid=COy4_IK92rwCFVKWtAodIiQA

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/izom-izulet-porc-csont/new-chapter-turmeric-force-kurkuma-kapszula-60db#reszletesBio Curcumin Forte 60 db (kurkumin)

A Liquid kapszulás változat engedély száma: OÉTI:15647/2015 Beszerzés

1137 Budapest, Szent István körút 18.

113 Budapest, Bartók Béla út 85

http://multi-vitamin.hu/Kurkuma-termekek/BioCurcumin-Forte-60-db-SynergyTech-Kft.html?keyword=Bio-curcumin


Magyarázat

A daganatterápiában a kurkuma szuperkritikus extrakcióval készült kivonatát alkalmazzuk

A gyógynövények extrakciójához oldószerként általában szén-dioxidot használnak. A szén-dioxid alacsony kritikus hőmérséklete miatt alkalmas biológiailag aktív, hőérzékeny anyagok kinyerésére.

Az extraktorba belépő szén-dioxid már szuperkritikus állapotban van, mivel nyomása és hőmérséklete meghaladja a kritikus értékeket. Az oldószer kioldja az extraktorban található drogból az oldható komponenseket.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


A svájci kutatók által kifejlesztett Medosan Kurkuma Plus viszont nagy koncentrációban tartalmazza a növény hatóanyagát.

1 tabletta 600 mg, ami 492 mg kurkuma gyökérpor kivonatot tartalmaz
1 doboz Medosan Kurkuma Plus 90 db tablettát tartalmaz.
A napi ajánlott mennyiség 2-4 tabletta.

http://www.medosantermekek.hu/termekek/medosan-kurkuma-plus-alapcsomag/


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Kurkumin Phytosome Meriva® (500mg) / 60db

A Phytosome technológiának köszönhetően a kurkumin phytosome (Meriva®) , minden egyes kurkuminoid molekulát életfontosságú sejtmembrán tápláló molekulával a foszfatidil-kolinnal (PC) egyesítették. Ezzel a technológiával elérhető, hogy amikor a kurkumin belép az emberi sejtekbe és szövetekbe, kimagasló felszívódást biztosít a kurkuminnak.

https://www.nowfoods.com/supplements/curcumin-phytosome-veg-capsules


A kurkumin hatóanyag szájon át történő szedése esetén gyenge felszívódással rendelkezik. A Phytosome technológiának köszönhetően a kurkumin phytosome (Meriva®) , minden egyes kurkuminoid molekula életfontosságú sejtmembrán tápláló molekulával a foszfatidil-kolinnal (PC) egyesítették. Ezzel a technológiával elérhető, hogy amikor a kurkumin belép az emberi sejtekbe és szövetekbe, kimagasló felszívódást biztosít a kurkuminnak

https://vitaminbolt.eu/termek/kurkumin_phytosome_meriva_500mg__60db.html

Napi adag: 1 kapszula bevétele étkezés közben (izületi és szem támogatás esetén több kapszula is fogyasztható)

https://vitaminbolt.eu/termek/kurkumin_phytosome_meriva_500mg__60db.htmlCurcumin nutrients are usually poorly absorbed when taken by mouthPhytosome technology solves this problem.  each curcuminoid molecule is individually complexed with molecules of the vital cell membrane nutrient phosphatidylcholine (PC). By facilitating entry of the curcuminoids into human cells and tissues, PC gives this product superior bioactivity over non-phytosome curcumin supplements.

Curcumin Phytosome with Meriva® is produced using the patented Phytosome® technology which enhances the absorption of curcumins 


It is claimed that phytosome increases absorption of "conventional herbal extracts" or isolated active principles both topically as well as orally.

http://www.drbvitamins.com/products/curcumin-phytosome-with-meriva/drb-00225#sthash.qOFgY9Po.dpuf

http://vitaminbolt.eu/cms/elerhetosegek.html 

Az étrend kiegészítőkre vonatkozó általános ismeretek

 

 

Az étrend-kiegészítőkre a 37/2004 (IV.26) egészségügyi rendelet vonatkozik.

A notifikáció azt jelenti, hogy a címkét és az adatlapot be kell nyújtani az OÉTI-hez, ahol közegészségügyi szempontból értékelik a termék összetételét mintegy 15 szakmai szempont alapján. A bejelentéssel egy időben a termék piacra helyezhető.

Sok olyan gyártó, forgalmazó van, akik tudatosan addig nem hozzák forgalomba a terméket, míg a visszaigazolást nem kapják meg. Ha az egészségre vonatkozó állítások a termék címkéjén nem megfelelőek, akkor nemcsak a bejelentőt értesítik a problémáról, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt (OTH) is. Minden esetben vizsgálják, hogy az étrend-kiegészítőkre vonatkozó, a rendeletben előírt figyelmeztetések, a hatóanyagok feltüntetése, a termék napi ajánlott mennyisége szerepelnek-e a csomagoláson.

 

OÉTI-szám feltüntetése nem kötelező A zöld pipa azt jelenti, hogy a beérkezett dokumentumok alapján a termék fogyasztásának nincs közegészségügyi aggálya, ahol nincs jelzés, ott valamilyen probléma lépett fel, ami megoldásra vár

https://mno.hu/eletmod/artalmas-es-hatastalan-etrend-kiegeszitok-a-polcokon-1270036

 

 

A kurkumin oldása

A kurkumin nem vagy csak kis mértékben oldódik vízben, ezért a biológiai hasznosulása alacsony. Nagy mennyiségben kell fogyasztani, mert csak 2%-ban szívódik fel a vékonybélben. Rendkívül sok kurkuma termék van a piacon, amely tartalmaz felszívódást elősegítő hatóanyagokat, mint például a piperint, amely irritálhatja a beleket.

 

A 'curcumin' azonban vízoldékonnyá tehető, amelyre számos megoldás lehetséges. A terméket gyártók/forgalmazók a curcumin víz oldhatósági eljárását titokban tartják, ezért erről nem tudok beszámolni.

A vízben oldódó kurkumin kivonat pH optimalizált, így a maximális biológiai felszívódásnak köszönhetően jóval kisebb mennyiségben fogyasztva is hatásos, és nem okoz bélrendszeri irritációt. Mit mondanak erről a kutatók?

 

Zachary Tyler Tackett

University of North Carolina at Chapel Hill

It depends on the application and the pH. At acidic or neutral pH it is insoluble (or rather less soluble) - it also depends on what concentration you are trying to achieve

 

Atta ur Rehman PhD

Forman Christian College Department of Pharmacy

Spectroscopy, Polymer Chemistry, Pharmacology

It would be impossible to dissolve(solution) completely because of cellulose content present in curcumin powder.

 

Ramya Jagannathan

Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), New Delhi

Curcumin does not dissolve in water at neutral pH and RT.

If you must use water as your solvent, try the age old technique of heating the mixture of the solute and solvent, say up to 70-80 deg C; boiling will not harm the molecule though. Filter the heterogenous mixture to get a homogenous solution of curcumin in water.

I must warn you that the concentration of the filterate is extremely minimal.

 

A XXI. században újból kezdik felfedezni a kurkumin számos pozitív tulajdonságát nem csupán az orvoslás és medicinák (daganatos betegségek, Alzheimer kór, Parkinson kór, kardiovaszkuláris megbetegedések) kapcsán kifejtett jótékony hatása miatt, hanem annak is köszönhetően, hogy szabadgyök-fogó képességgel rendelkezik. A kurkumin felszívódási képessége ezért is rendkívül fontos tulajdonság. Előfordulása két formában:

 

 

 

Eljárások a kurkumin felszívódásának elősegítésére

 

 

Aktív összetevők 1 kapszulában
Kurkuma gyökér kivonatok (Curcuma longa) 300 mg
Bio-Curcumin® BCM-95® [95% kurkuminoid-komplex saját esszencia olajával mikronizálva] 232 mg
Szuperkritikus kurkuma-kivonat (75% turmeronok) 68 mg
Gyömbér-kivonat (Zingiber officinale) [20% gingerol] 50 mg
Gyömbér illóolaj [30-45% zingiberén] 5 mg
BioPerine® feketebors-kivonat (Piper nigrum) [98% piperin] 2,5 mg

Figyeljünk fel a szuperkritikus extrakció alkalmazására és kioldó hatására

A szén-dioxid különösen előnyös oldószer az élelmiszeripari alkalmazásokban, mivel alacsony kritikus hőmérséklete (31,1 °C) lehetővé teszi termikusan labilis vegyületek extrakcióját. Ráadásul nem toxikus, környezeti szempontból elfogadható és viszonylag nem drága. Összehasonlítva a hagyományos oldószerekkel, a szén-dioxid nem hagy káros oldószermaradékot az extrakció után.

http://www.vitaminfarm.hu/termek.php
?product=gal-biocurcumin_

 

 

 

 

 

 

 

 

A nano méretű kurkumin
A nano oldott kurkumin szinte megállította a makrofág sejteket. Ez nagyon kedvező, mert a makrofágok nemcsak bekebelezik a behatoló kórokozókat, hanem bizonyos anyagok kiválasztásával hozzá is járulnak a gyulladások kialakulásához . A folyamatot makrofág-asszociált gyulladásnak is nevezik, amely később szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és a hozzá kapcsolódó betegségekhez, Crohn-betegséghez, reumatoid artritiszhez, gyulladásos bélbetegséghez, a cukorbetegséghez vezethet.

 

A hatásos bio-hasznosulás

A Life Extension számos kurkumin terméket tesztelt, amelyek változó arányú felszívódást mutattak. Egy tanulmány felkeltette a figyelmünket, amely beszámol egy újfajta technológiáról, amivel a vérplazma kurkumin szintje piperin nélkül is jelentősen megnövelhető. Állatkísérletekben átlagosan a kurkumin 50-60%-a szívódik fel. Az új technológiával azonban ez 96%-ra nő.

 

A BCM-95Ž néven ismert új formula

BCM-95® curcumin-essential oil complex (CEC)

BCM-95® was born out of this wisdom. It is the product of a unique extraction process that brings the curcuminoids and essential oils, like curcumin and Ar-tumerone, to the forefront.

7-szer jobb bio hasznosulást biztosít, hosszútávon. Elfogyasztás után egy órával már megjelentek a vérben a kurkumin egészségmegőrzést segítő alkotóelemei. A hagyományos kurkumin kétszer annyi idő alatt szívódik fel, sokkal rosszabb hatékonysággal, és hamar eltűnik a vérből. Ugyanez a helyzet a piperinnel kevert formulákkal. A BCM-95Ž jó hasznosulása, és hosszabb jelenléte a vérben komoly potenciált képvisel a betegségmegelőzésben és a gyógyításban

BCM-95® is a registered trademark of DolCas Biotech, LLC.

 

BCM-95® is manufactured using only ethanol or ethyl acetate.

 

Amikor csak a nagyob profit elérése az ösztönző

Harmful solvents specifically EDC (ethylene di-chloride, also known as 1, 2-di-chloro ethane) are used to get more yield during the extraction, thus reducing the cost of the final extract. Once these solvents are used, it is not possible to remove them from the final extract.

 

Étkezés közben vegyük be

It is always advisable to take BCM-95® with meals, but there is no harm if taken in the absence of meals.

 

Alkalmazása

Most of the clinical studies used 500mg of BCM-95®, twice daily. Please consult your physician or health care professional before consuming any supplements including BCM-95®.

 

Ar-turmerone, alpha turmerone and beta- turmerone are the major sesquiterpenes in turmeric oil and these together accounts for about 40% of the essential oil. “Curcumin” which is widely used in the research field is a molecule that is found in rhizome of turmeric plant. Besides curcumin, the rhizome consists of many other chemical constituents. To date, at least 235 compounds have been identified in.

Essential Oils constitutes of various molecules such as ar-tumerone, α-tumerone, β-tumerone, etc

Ar-turmerone, alpha turmerone and beta- turmerone are the major sesquiterpenes in turmeric oil and these together accounts for about 40% of the essential oil.

 

A jó bio hasznosulást úgy érték el, hogy nem a kurkumin további tisztítására koncentráltak, hanem visszanyúltak a "gyökerekhez", és a nyers kurkuma gyökér sok eredeti komponenseit - amelyeket általában kivonnak - benne hagyva a termékben alkották meg a formulát. Tehát e forradalmi formula hatékonyságát lényegében a kurkuma gyökértörzsben jelenlévő természetes összetevők biztosítják.

 

 

A kurkuma pH függő vízoldhatósága

 

A kurkumin nem oldódik vízben, ezért a biológiai hasznosulása alacsony. Nagy mennyiségben kell fogyasztani, mert csak 2%-ban szívódik fel a vékonybélben. Igen sok kurkuma termék van a piacon, amely felszívódást elősegítő hatóanyagokat tartalmaz, mint például a piperint, ez azonban irritálhatja a beleket és elősegíti a toxinok és más mérgek felszívódását.

A vízoldékony kurcumin, maximális biológiai felszívódással és hatékonysággal rendelkezik, és nem okoz bélrendszeri irritációt állítják a szakértők.

 

Megjegyzés

Míg pH 3-7-ig vagyis közepesen savas és semleges közegben a keto- forma dominál, addig pH 8 fölött enol szerkezetű.

 

A kurkuma fő összetevője a ’curcumin’, - amelyet a kurkuma 2-5%-os mennyiségben tartalmaz. A curcumin azonban rosszul oldódik vízben, így nem megfelelő a felszívódása. Egy modern eljárásnak köszönhetően azonban, már kapható olyan curcumin, amely 84%-ban vízoldható.

 

A vízoldékony kurkumin előnyei

Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a kurkumin egy sokoldalú bioaktív vegyület, ízületi- és gyulladáscsökkentő, antioxidáns, anti-fehérje, máj fibrotikus-ellenes, anti-angiogén, rákellenes, immunerősítő és kemo-védő tulajdonságokkal rendelkezik.

A vízben oldódó kurkumin kivonat pH optimalizált így a maximális biológiai felszívódásnak köszönhetően jóval kisebb mennyiségben fogyasztva is hatásos, és nem okoz bélrendszeri irritációt. A modern technológia segítségével a lehető leggyorsabb, legjobb felszívódást teszik lehetővé, ezáltal kevesebb mennyiség elfogyasztásával érhetünk el kedvezőbb hatást.

 

Megjegyzés
A curcumin vizes kioldásakor a pH nagy mértékben befolyásolja a termék minőségét: a lúgos pH kémiai lebomlást, a savas pH kristályosodáshoz vezet, más szóval a pH értéktől függően a molekulaszerkezet megváltozik
Unlike naturally occurring curcuminoid mixtures (that contain curcumin, demethoxy-curcumin, and bisdemethoxy-curcumin),
pure curcumin was highly unstable to chemical degradation in alkaline aqueous solutions (pH ≥7.0) and tended to crystallize out of aqueous acidic solutions (pH < 7). These effects were attributed to changes in the molecular structure of curcumin under different pH conditions.

Kharat M1, Du Z1, Zhang G1, McClements DJ1,2.
Physical and Chemical Stability of Curcumin in Aqueous Solutions and Emulsions: Impact of pH, Temperature, and Molecular Environment.
J Agric Food Chem. 2017 Mar 1;65(8):1525-1532. doi: 10.1021/acs.jafc.6b04815. Epub 2017 Feb 16.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27935709


 

YiYa Kurkuma ForteOGYÉI nyilvántartási szám: 17441/2016 


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Összefoglaló megállapítás

Ha kapszulánként  80-500 mg kurkumint tartalmaz mindenképpen technológiai segédlet szükséges ahhoz hogy mérhető mennyiségű kurkumin kerüljön a véráramba, és ezáltal  eljusson oda ahol a gyulladást ( vagy valami mást) épp kezelni szeretnénk.


Technológiai segítség

 1. párosítás például a fekete borssal amelynek  hatóanyaga a piperin  hatékonyan gátolja a kurkumin (és még sok egyéb szervezetbe kerülő anyag ) kiürítését végző enzimet
 2. képezhetünk belőle komplexet egy foszfatidilkolin nevű anyaggal amely például a szója lecitinben található
 3. létre hozhatunk kurkuma-nanorészecskéket
 4. vagy az egyébként zsírban oldódó kurkumint vízben oldhatóvá tehetjük


A szájon át fogyasztott nagy mennyiségű fűszer vagy kurkumin ezek nélkül a segítségek nélkül szinte csak keresztül halad  a gyomor-bél rendszeren és talán valamilyen bélgyulladás, vagy daganat ellen lehet hatékony.

https://examine.com/supplements/Curcumin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1434783/

http://fitoterapiakalauz.hu/hogyan-lehet-a-kurkuma-porbol-szuperhatekony-gyogyszer/


A szájon át bevehető kurkuminnak  számos előnyös hatása ellenére  nem jó a felszívódási hatékonysága. Az emésztőrendszerből kevés kurkumin szívódik fel és jut a vérbe. Történtek kísérletek ennek orvosolására, amelyeknél piperint, a feketebors egyik hatóanyagát adták a kurkuminhoz, és ez megnövelte a felszívódás hatékonyságát.Kurkumin Phytosome

Turmeric Force kurkuma LiquidVCaps

Bio Curcumin Forte


 • Curcumin Phytosome 500mg
 • Curcuminoids - 90 mg  
 • Kurkuma gyökér  320 mg
 • hydroethanolos kivonat min. 22 mg curcuminoid 
 • szuperkritikus kivonat 80 mg
 • Kurkuma gyökér  400 mg
 • Szuper kritikus 50 mg
 • Gyömbér 50 mg
 • Bors 2,5 mg


Legnagyobb mennyiségű oldható, legtöbb kurkominoid

Kevesebb gyökér, alkoholos  kivonat, szuperkritikus > Bio Forte..


Vízoldhatóság Gyömbér+bors

Szuperkritikus < Turmeric

Gyártó: NOW

New Chapter


Synergy Tech kftBest kurkumin C3 Complex®


YiYa Kurkuma ForteNano kurkumin Kurkominoid 475 mg

 • Bors 3 mg

Kurkomoid 200 mg

Kurkumin 100 mg

Víz oldást segítő  300 mg

100%-ban kurkuma gyökér

Víz oldást segítő  nano méret

Gyártó: NOW

Splendor-K Kft.

Gyártó: Vitálvár Kft.