Kurkuma vagy kurkumin. Fűszer vagy étrend kiegészítő?


Válasz Olvasóimnak 10. rész.


Idézet a kedves Olvasó részemre írt leveléből


„Köszönöm a sok értékes információt, amit a tüdőrák kapcsán írt. Azt szeretném megkérdezni, hogy a boltokban megvásárolható kurkuma por /1.5 dkg kb. 100 Ft./ , vagy amit pl. a gyógynövényboltok némelyikében lehet kapni kurkuma port /10 dkg, 390 Ft/kínai eredetű/, azok miért nem alkalmasak vagy miért nem ugyanolyan hatásúak, mint a drága tablettázott kurkumák? Ráadásul a tablettázottak nincsenek fekete borssal keverve, tehát alig-alig szívódnak fel önmagukban. Erről szeretném a véleményét megkérdezni.”


A kérdésre itt olvashatják a részletesen kifejtett választ, ami jelentősen bővebb, mint amire az eredeti kérdés irányult, de a figyelmes olvasó megtalálja a választ  arra, hogy terápia céljára  miért jobb az étrend kiegészítő,  mint  az élelmiszerként  megvehető kurkuma.


A kurkuma/kurkumin  ismertetése

A kurkuma fűszer napjainkban nagyon felkapott témája lett az ízületi problémákkal, gyulladásokkal és különféle mozgásszervi panaszokkal foglalkozó reklámok és tanulmányok körében.

A DAILY ONE (napi 1) KURKUMA 500 mg 180 db Ez a termék kapszulánként 500 mg kurkuma kivonatot (205 mg kurkumint) tartalmaz. Azért azon is érdemes elgondolkodni, hogy jelen termék esetében hogyan lehet, hogy a kurkuma 41% kurkumint tartalmaz.


A kurkuma ugynis 0,1- 3%-ban tartalmaz kurkumint, ami a tulajdonképeni hatóanyag (egy polifenol vegyület)
Számos adat bizonyítja, hogy a kurkuminoidok különböző mechanizmusok által sokféle betegség megelőzésében és gyógyításában segítenek a ráktól a szív- és érrendszeri betegségekig. Ezek között találunk gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, és a rákkal szembeni hatékonyságot növelő mechanizmusokat. Az emberi szervezetben a kurkumin talán egyik legfontosabb hatása, hogy gátolja a krónikus gyulladás kiváltójának a Nuclear Factor-kappa B-nek (NF-kB-nek) a működését.

A kurkumában található fenolos jellegű vegyületek,a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrák ellenes hatású. (képlet) Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású.

J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április


A British Journal of Cancer című szaklapban közzétett tanulmány szerint a sejtek elkezdték önmaguk megemésztését is. Daganat esetén nem javasolják a fűszerként árult kurkumát! Vagy a nyers és bio minőségű kurkumát kell alkalmazni, ami inkább megelőzésre való, vagy speciális kivonatokat. A daganatterápiában a kurkuma szuperkritikus extrakcióval készült kivonatát alkalmazzuk, és a dózis egyénre szabott, mindig az esettől, a rák típusától és a szövettani eredményektől is függ.

 

Fontos az adagolásnál az is, hogy kemózták-e a beteget, vagy sem. A kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot az egyik ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében. A Pubmed, az orvosi szaklapokat indexelő adatbázis a kurkuminról jelenleg kb. 6000 közleményt tart nyilván. Mi a kurkumin titka?

 

A rák és gyulladásellenes hatásának egyik titka, hogy gátolja az NF-kappaB hatását, amely a gyulladáskeltő anyagokat, a sejtosztódást, és a sejt élettartamot meghatározó gének aktivitását képes gátolni.

Az NF-kappaB olyan géneket szabályoz, amelyek többek közt felelősek a COX-2, a COX, a TNF-alfa, az, IL-1, IL-2, IL-6, IL-12 és az IL-8 termelődéséért.

 


A kurkumin gátolja az omega-6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztaglandinok, és a vérrög képződést okozó tromboxán termelődését is. Omega-6 akkor is kerül a szervezetünkbe, ha teljes mértékben kerüljük a növényi olajokat, ugyanis az állati zsírokban is található omega-6.

 


Felszívódása

A kurkumin szájon át történő adagolása során kis mennyiségben mutatható ki a vérben, ami azt jelzi, hogy rosszul szívódik fel a béltraktusból. A kurkumin nagy része a széklettel kiürül. Ha a gastrointestinális traktusban kell, hogy kifejtse a hatását, akkor az orális bevitel megfelelő.

A szájon át bevehető kurkuminnak számos előnyös hatása ellenére nem jó a felszívódási hatékonysága. Az emésztőrendszerből kevés kurkumin szívódik fel és jut a vérbe. Történtek kísérletek ennek orvosolására, amelyeknél piperint, a feketebors egyik hatóanyagát adták a kurkuminhoz, és ez megnövelte a felszívódás hatékonyságát.

Tehát e forradalmi formula hatékonyságát lényegében a kurkuma gyökértörzsben jelenlévő természetes összetevőkkel érték el.

 

Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani.

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a piperin (feketebors kivonat) nagyban megnöveli a kurkuma hasznosulását. A rossz felszívódás és hasznosulás ellenére a kurkumin meglepően hatásos, ez azt sejteti, hogy ha sikerül majd még hatékonyabban bejuttatni a keringésbe, fantasztikus hatása lesz. Ilyen irányú próbálkozások már folynak. Addig éljünk azzal, ami a rendelkezésünkre áll.


A kurkumin számos előnye


Kukumin hatása a humán szervezetre

Szendrei Kálmán, Csupor Dezső: Gyógynövénytár Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz 2009

 

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/figure/Fig1/A Kurkumin rákellenes hatása

A kurkumin rákellenes hatását már számos ráktípuson vizsgálták (fej és nyakrák, mellrák, prosztatarák, melanoma, vastagbélrák, hasnyálmirigy rák, stb). A rákellenes hatása rendkívül kiterjedt, rengeteg olyan folyamatot szabályoz, amely a rákos sejtek kialakulásával, osztódásával és programozott halálával kapcsolatos.

A kurkumin részt vesz a sejtek elhalásának szabályozásában, pl. serkenti a p16 és p53 tumorelnyomó gének aktivitását.


A különféle rákos megbetegedések gyakorisága az USA-ban (és az ezzel nagyságrendileg megegyező arányokat mutató fejlett országokban) ráktípusonként 10-20-szor nagyobb, mint Indiában és más ázsiai országban.

Ennek egyik okát abban látják, hogy Indiában az emberek átlag naponta 80-200 mg kurkumint fogyasztanak.

 

A kurkuminoidok kemopreventív, daganatellenes növényi anyagok. Érdekességük, hogy amíg a kemoterápiával szemben a sejtek az idővel arányosan rezisztenciát mutatnak, addig a kurkuma hatóanyagaival szemben a rákos sejtekben nem alakul ki rezisztencia. A daganatos sejtek csak több mutáció után tudják „kivédeni” a kurkuma vegyületek többirányú támadást


A tudósok általában nagyon vigyáznak, hogy ne tegyenek semmilyen túlzó kijelentést a kutatásaikkal kapcsolatban, de a kurkumin elképesztő tulajdonságai még a legmegfontoltabb tudóst is kísértésbe hozzák. "A kurkumin rendelkezik mindazzal az előnyös tulajdonsággal, ami egy íróasztalon tervezett, multifunkcionális gyógyszer sajátja.", írta az egyik kutatócsoport.

Más vizsgálatok az ígéretes rákellenes hatásaira koncentráltak. "A kurkumin az egyik legerőteljesebb kemoprevenciós és rákellenes hatású szerként merül fel.", írta egy indiai kutató. "Biológiai hatásai sokrétűek: antioxidáns és gyulladásellenes, gátolja az angiogenezist (az újér képződést, ez a daganatok növekedésének feltétele)."


Szendi Gábor: Dale Kiefer, A gyógyító kurkuma cikke alapján (Forrás: Novel Turmeric Compound Delivers Much More Curcumin to the Blood. Life Extension Magazine October 2007 Fordítás, kivonat: Mezei Elmira)


Vastagbélrákban kezelés a rezisztens betegekben a kurkuminnal sikeresen lehetett a gyulladást csökkenteni. Egy örökletes zavarban, amelyben nagyszámú polip nő a vastagbélben, amelyek rákra hajlamosak, napi 480 mg kurkumin és 20 gramm quercetin (bioflavin fajta) hat hónap alatt sikeresen visszafejlesztette a polipok jelentős részét.


NOW  Quercetin 120 Veg Capsules

800 mg quercetin/kapszula

165 mg bromelain /kapszula

Megjegyzés

Az ananász a bromelain nevű természetes enzimet magas koncentrátumban tartalmazza


Beszerzés Quercetin

NOW mintabolt  +36 30 574-6640

1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00


Bromelain, an enzyme derived from pineapple stems, also supports healthy immune system function. The combination of Quercetin and Bromelain therefore provides powerful immunomodulating benefits important for the management of occasional seasonal discomfort.

 

Quercetin (as Quercetin Dihydrate 800 mg
Bromelain (2,400 GDU/g 165 mg*

 

A rákos daganatok növekedésében és szétterjedésében rendkívül fontos szerepet játszik az új érképződés, amit a VEGF (Vaszkuláris Endotéliális Növekedés Faktor), a bFGF (alap Fibroblast Növekedési Faktor) az EGF (Epidermális Növekedési Faktor) serkentenek. A kurkumin mindezeket és továbbiakat is gátolja (Wilken és mtsi., 2011).

 

Korábbi laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a kurkumából kivont kurkumin növelte a kemoterápia hatásosságát és csökkentette a rezisztenssé váló ráksejtek számát. Fontos tehát a kurkumin hatásmechanizmusának alapos vizsgálata, hiszen sokak szerint a kurkuma meghatározó szereppel bírhat a jövő rákgyógyításában.Vérerek képződésének (angiogenezis)  gátlása

A angiogenezis (véredényképződés) fiziológiás folyamat, de kulcsfontosságú a daganatok elrákosodásában, metasztázisok képződésben. A kurkumin gátló szerepét ebben a folyamatban is kimutatták

A kurkumin részben angiogenezis gátlása révén gátolhatja a karcinogenezist a különböző szerveken, mint például a bőr és a vastagbél esetébenAutoimmun betegségek

A szklerózis multiplexben újabban kitüntetett szerepet tulajdonítanak a Th17 immunsejteknek (a Th a "segítő T" sejtek rövidítése), s reumatoid artritiszben és más utoimmun betegségekben is meghatározónak gondolják (A kurkumin a vizsgálatokban gátolta a gliasejtek pusztulását is. Lin Xie és munkatársai ígéretesnek tartják a kurkumint az SM terápiájában

(Xie és mtsi., 2011).Alzheimer kór

Alzheimer kórban a gyulladásos folyamatokat a megnövekedett citokinek és aktivált mikrogliák jelzik. A megelőzés terápiájában alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) mellékhatása miatt, ígéretes  alternatíva lehet a kurkumin .

Lim GP, Chu T, Yang F, Beech W, Frautschy SA, Cole GM. The curry spice curcumin reduces oxidative damage and amyloid pathology in an Alzheimer transgenic mouse. J Neurosci 2001, 21(21), 8370-8377.


http://www.medicalonline.hu/cikk/a_kurkuma_vedhet_a_demencia_ellen


Lim GP, Chu T, Yang F, Beech W, Frautschy SA, Cole GM. The curry spice curcumin reduces oxidative damage and amyloid pathology in an Alzheimer transgenic mouse. J Neurosci 2001, 21(21), 8370-8377Epehajtó hatás

Epehajtó hatása miatt, a kurkuma fogyasztása epeköves betegeknél orvosi felügyeletet igényel. Epevezeték-elzáródás esetén ellenjavallt a kurkuma fogyasztása. Véralvadásgátlót szedőknél a kurkuma fokozhatja a vérzések kockázatát.Ízületi gyulladás

Egyelőre kevés számú humán vizsgálat áll rendelkezésre. Humán vizsgálatok a kurkumin gyulladáscsökkentő hatását támasztják alá. Enyhíti az ízületi gyulladás (rheumatoid artritis) tünetei.

 

Adagolás
A kurkumint szokásos terápiás adagja 3 x 400-600 mg naponta. Nyilván megelőzésben kisebb adag is elég (Bengmark, 2006).

 

Az OETI állásfoglalása szerint napi 210 mg kurkumin/70 kg ember a javasolt maximális dózis  Egy készítmény kurkumin tartalma a dobozon található. Ha ez nincs feltüntetve, akkor adagolás szempontjából értékelhetetlen. Ahhoz, hogy a napi 210 mg kurkumin biztosíva legyen 7000 mg (7 gramm) kurkumát kell fogyasztani

 

Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and Curcumenoids Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275

Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in inflammatory diseases.
Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):69-77.

Xie L, Li XK, Takahara S. Curcumin has bright prospects for the treatment of multiple sclerosis.
Int Immunopharmacol. 2011 Mar;11(3):323-30.

Wilken R, Veena MS, Wang MB, Srivatsan ES. Curcumin: A review of anti-cancer properties and therapeutic activity in head and neck squamous cell carcinoma.
Mol Cancer. 2011 Feb 7;10:12. doi: 10.1186/1476-4598-10-12.

 


Kurkumin tartalmú étrend kiegészítők

 

Medosan Kurkuma Plus Svájci tudósok által kifejlesztett készítmény. 100%-ban természetes hatóanyagból áll. Kurkuma gyökér por

1 doboz Medosan Kurkuma Plus 90 db tablettát tartalmaz. A napi ajánlott mennyiség 2-4 tabletta.Összetétel: kurkuma gyökér por (82.5%)

OÉTI: 8795/2011

http://medosan.hu/termek/Medosan_Kurkuma_Plus_tabletta/Vita Norma Kurkuma
A kapszula gyógyszertárakban és webáruházakban egyaránt beszerezhető. Ennél a kurkuma tartalmú készítménynél már valószínűleg kiterjedtebb tanulmányokat és vizsgálatokat végeztek
OÉTI 10955 / 2012,
http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1498/vita-norma-kurkuma-kapszula


 

 

 

Pharmecal kurkuma Ez a termék kapszulánként 500 mg kurkuma kivonatot (205 mg kurkumint) tartalmaz. 60 db/doboz
Epehajtó hatása miatt, epeköves betegeknek, a termék szedése nem javasolt.
Véralvadásgátló gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása nem javasolt, mert befolyásolhatja azok hatását.
Terhesség alatt a termék nem szedhető, az esetleges méhösszehúzó hatása miatt.
OÉTI 13066/2013
http://www.biobolt.e-tar.hu/biobolt/details/1759/pharmekal-turmeric-curcumin-500-mg-tabletta-


 

Interherb Kurkuma extrakt
100 mg Kurkuma (Curcuma longa L.) rhizóma és gyökér kivonata
Kurkuma kivonat: 100,00 mg
Ebből: összkurkumin tartalom: 95,0 mg
OÉTI 11088/2012
OÉTI 11088/2012
http://www.interherb.hu/em%C3%A9szt%C5%91rendszer/napi-1-kurkuma-extraktum-100-mg-kapszula-30-db
NutriLab Kurkuma
Származási ország: Anglia
220 mg/kapszula ebből Standardizált kurkuma kivonat (95% kurkumin
30 kapszula/doboz
Kapható a patikákban és bio boltokban.
Ár: 1790 Ft
Turmeric helps support the immune system.* Our product contains 50 mg of Turmeric extract standardized for 95% Curcuminoids, the active ingredients in this herb. Curcuminoids are primarily responsible for Turmeric's positive support of immune system health and its antioxidant properties.*

.
http://naturpont.com/herba/kurkuma/
https://www.goodnnatural.com/Products/Turmeric-Curcumin-95-curcuminoids.htmTurmeric Force Kurkuma

Kapszula 60db Teljes spektrumú kurkuma kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Legújabb kutatások szerint csökkentheti a rák és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, megakadályozhatja a rákos sejtek szaporodását. A termék teljesen megegyezik az OMI által korábban forgalmazott Turmeric Live Extract termékkel.

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/search.php?tags[]=turmeric&gclid=COy4_IK92rwCFVKWtAodIiQA1AKurkumin Phytosome Meriva® (500mg) / 60dbA Phytosome technológiának köszönhetően a kurkumin phytosome (Meriva®) , minden egyes kurkuminoid molekula életfontosságú sejtmembrán tápláló molekulával a foszfatidil-kolinnal (PC) egyesítették. Ezzel a technológiával elérhető, hogy amikor a kurkumin belép az emberi sejtekbe és szövetekbe, kimagasló felszívódást biztosít a kurkuminnak.

Ár: 7 900 Ft http://vitaminbolt.eu/cms/elerhetosegek.htmlBest kurkumin C3 komplex bioperinnel / 120 db

 

Best kurkumin C3 Complex® Bioperine® kapszulák erős sztenderdizált kurkuma longa gyökér kivonatát tartalmazza.. A kurkuma longa aktív összetevői a kurkuminoidok, ami bizonyítottan erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és széles spektrumú, komplex molekuláris szerkezetű, rengeteg kutatás foglalkozik vele. Bár a kurkumin kifejezést rutinszerűen használják a kurkuminodokra, a "tiszta" kurkumin egyike a természetben előforduló kurkuminodioknak.

 

 

A termék 95%-nál is erősebb kivonatot tartalmaz, és akár 4 hónapra elegendő adag található benne   Ára 14.000 FtInnovita Kurkuma 500 E-vitaminnal Megapack 100db


A készítmény 500 mg kurkumát tartalmaz tablettánként

Összetevők: Kurkuma gyökér por (500 mg/tabletta);

OÉTI notifikációs szám: 12657/2013


Ár: 2216 Ft/doboz

Gyártja és forgalmazza: BioCo Magyarország Kft.,

www.bioco.hu

Infovonal: +36 37 388 318Bio Curcumin Forte 60 db (kurkumin)

Beszerzés

1137 Budapest, Szent István körút 18.

113 Budapest, Bartók Béla út 85

http://multi-vitamin.hu/Kurkuma-termekek/BioCurcumin-Forte-60-db-SynergyTech-Kft.html?keyword=Bio-curcumin


 

 

Ár 7455 Ft / doboz 60 kapszula
Hidvégi-féle Kurkuma-AW

A kurkuma gyökér kevés kurkumint tartalmaz (néhány tized százaléktól legfeljebb öt százalékig). Ezért a porított kurkumát tartalmazó termékektől különösebben sokat ne várjunk. (Több ilyen termék van forgalomban.)

A tiszta kurkumint tartalmazó termékek közül azok a megfelelők, amelyek valóban bejuttatják az aktív molekulákat a célsejtekbe.

Újabban próbálkoznak víz oldékony, illetve másfajta, biológiailag jól hozzáférhető kurkumin-formulák előállításával. A Kurkuma-AW a natív gyökér aktív részének 51-szeres koncentrátuma

A gyógynövények anyagait tehát csak akkor érdemes alkalmazni, ha a szervezetben ténylegesen eljutnak oda, ahol az aktivitásukat kifejthetik. Vagyis ebből a szempontból a dózis, és az aktív alkotórészek biokémiai "sorsa" a döntő.


A kisdózisú ayurvédikus ashwagandha kivonat adaptogén funkciójú, a gyömbérből származó adjuváns gingerol pedig kémiai szerkezete miatt a kurkumin célba jutását támogatja. Ezzel a formulával egy olyan aktív kombinációt ajánl Hidvégi dr, amellyel a sejten belüli kurkumin-koncentráció kívánatos szintjét elérhetjük.

http://www.oncoshop.hu/kurkuma_aw.html


Magyarázat Gingerol

Gingerol, or sometimes [6]-gingerol, is the active constituent of fresh ginger. Chemically, gingerol is a relative of capsaicin and piperine, the compounds which give chilli peppers and black pepper their respective spicyness


Az új étrend kiegészítő napi

rendelkezik.

Kiszerelés: 60 db kapszula/doboz

Akciós ár: 8 500 Ft


Beszerzése:

1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4. (Sütő utca sarok)
Nyitva tartás: H-P: 10:00-18:00
Üzletvezető: Szabadi Szandra
Telefon: 06-20-319-0999


1137 Budapest, Jászai Mari tér 4/B (sétálóutca)
Nyitva tartás: H-P: 10:00-18:00
Üzletvezető: Kaufman Zsuzsanna
Telefon: 06-20-365-2014