Ödéma kivizsgálása. Szívpanaszok orvosi vizsgálata. Vérnyomás alternatív medicinákkal  kezelése. Válasz Olvasómnak  53. rész


Kedves Olvasó írja


Tisztelt Zsoldos Bence Úr! Decemberben /2015/ tachicardiát éreztem és szúró szívtáji fájdalmat. Háziorvosom elküldött cardiológiára. Ott februárban, az echocardigráfia kimutatta, hogy az aorta 16 mm-re nyilik, folyadék van a pericardium és amiocardium között, gondolom több, mint amennyinek kellene lennie, de azt írták a lapomra, hogy ne megfázás miatt. Bár novemberben nagyon náthás voltam. A vérnyomásom /holter/ szerint átlag 134/ 70Hgmm. kaptam béta blokkolót /bisoblock pluszt/ és Erigramol gyógyszereket. A gondom, hogy nagyon rossz lett az életminőségem és nem akarok gyógyszereket szedni. Nem tudok aludni, fáj a gyomrom, hasam, nehezen kapok levegőt, ödémás a karom, fáradékonyabb lettem. Mondtam az orvosnak és azt mondta várjunk  még és szedjem. Azt szeretném megtudni, hogy a délutánonként megemelkedő szisztolés vérnyomásom mivel lehetne csökkenteni? Milyen természetes értágítót szedhetnék, aminek nincs ennyi mellékhatása. Évek óta tornázom, odafigyelek az étkezésemre, hogy ne hízzak el, most egyiket sem tudom a gyógyszerek mellékhatásaitól. Életkorom 62 év, szeretnék még aktív életet élni, mint eddig. Kertészkedni, dolgozni, unokázni. Üdvözlettel: J Károlyné


Válasz


A perikardiális folyadékról

A szívburok két rétegből áll. Feladata stabilizálni a szívet, tompítja a szív és környezete közötti érintkezést.  A pericardialis folyadék normálisan 15-50 ml. Mennyiségének gyors növekedésekor már kis mennyiség (80-200 ml) is tüneteket okoz.

A pericardium minden gyulladásos folyamatában kialakulhat. Echokardiográfiával a pericardialis folyadék echoszegény területként ábrázolódik a szív körül. A műanyag kanülön keresztül leszívott folyadékot megtekintjük, és kémiai, citológiai, mikrobiológiai vizsgálatra kerül.

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Belgyogyaszati_diagnosztika/ch


Ödémáról

A betegség tünetei.

A felgyűlt folyadék okozhat mellkasi fájdalmat, de előfordul fájdalommentes forma. A beteg nehézlégzésről, köhögésről panaszkodik. Előrehaladott esetben szapora szívműködés, alsó végtagi duzzanat, has körfogat növekedés alakulhat ki. 


A betegség oka:

A betegséget okozhatják vírusok (a betegség leggyakoribb oka), baktériumok (ritka, a tüdő fertőzés közvetlen ráterjedése útján alakul ki),

TBC (ritka a fejlett országokban).

A betegséget okozhatják a veseelégtelenség során a szervezetben felszaporodott "méreg anyagok", daganatok (tüdő-, emlő-, vese-, vérképző rendszeri daganatok),

Kialakulhat szívinfarktust követően vagy röntgen besugárzást követően is. 

A betegség várható kezelése:

A betegség során kis mennyiségű folyadék esetén elegendő a megfigyelés, a beteg követése, nagy mennyiségű folyadék esetén ennek műtéti eltávolítása jön szóba. 

http://pharmasoft.hu/morbus/disease.jsp?id=41807&page_id=60&letter=%C3%96&sear


BISOBLOCK TABLETTA

A bizoprolol lassítja a szívverést és így segíti a szívműködést, a pumpafunkciót. Ezzel egy időben a szívizomzat vér- és oxigénellátás iránti igénye is csökken.

A Bisoblock tablettát a magas vérnyomás betegség és a szívkoszorúér-betegség miatt kialakuló szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják. Az angina pectoris klinikai tünet együttes, amelyet a szívizomzat  vérellátási elégtelensége vált ki. Hátterében szinte mindig koszorúsér szűkület áll.


Mellékhatása

Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint:  fáradtság, szédülés, fejfájás: Ezek a mellékhatások különösen a terápia kezdetekor fordulnak, elő. Többnyire enyhék és általában 1-2 héten belül megszűnnek,- hideg- vagy zsibbadásérzés a kezekben vagy a lábakban,- alacsony vérnyomás- gyomor- vagy bélbántalmak, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés.


Nyirok ödéma

A nyirok ödéma a kézfejen, kézháton, továbbá az ujjakon jelenhet meg először, innen terjed ezt követően a bokán illetve a csuklón át a karok illetve a combok irányába.
N
yirokrendszer a szövetekből nem tudja elszállítani a nyirokköteles folyadékot, az felszaporodva helyi duzzanatot okoz. A tüdőben felszaporodó vizenyő nehézlégzést, fulladást okoz.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/vesebetegseg/2379/odema


http://www.nyirokodema.shp.hu/hpc/web.php?a=nyirokodema&o=nyirokodema_g


Javaslatok 

  A holter szerinti vérnyomása megfelelőnek mondható

  az ödéma miatt feltétlenül kardiológushoz kell fordulnia, ha eddig nem tette Ajánlom: prof dr Jánosi András kardiológus felkeresését magánrendelésén

A rendelő címe: 1137 Budapest, Radnóti utca 40. II./11.

Rendelési idő: Kedd, csütörtök: 16-18 h

Bejelentkezés:

Rendelési időben:  

(1) 340-4174 

Rendelési időn kívül:

(20) 531-5470

Szíveredetű  panaszok komplementer  kezelésére javasolt  orvos

 

Dr Balaicza Erika belgyógyász  főorvos/természetgyógyász

Rendelési idő (előzetes bejelentkezés alapján

Cím: 1126 Budapest, 12. kerület, Hertelendy u. 13. (Déli Pályaudvar és a MOM között)

Tel: 00-36-20/588-28-10, 06-1-784-12-06

E-mail: dr.balaicza@gmail.com


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Vérnyomás csökkentés lehetősége étrend kiegészítő szedésével

Érdemes lehet áttekinteni korábbi dolgozatomat erről a témáról. Elérhetősége: 

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-csokkentes-gyogyszer-nelkul.html


Q10

Sigh és munkatársai 1999-ben publikálták vérnyomáscsökkentő tulajdonságát, amely nyolc hét elteltével, napi 2x30mg dózis hatására alakult ki. A szisztolés nyomás 16 Hgmm-rel, a diasztolés 9 Hgmm-rel csökkent.

Egy másik, placebo kontrollált vizsgálat eredményei szerint 12 hét elteltével napi 2x30mg Q10 hatására 17 Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomás. A placebot kapott csoport vérnyomása gyakorlatilag nem változott (mindössze 1,7 Hgmm-rel csökkent). Kapszula étrend kiegészítő:

Dr.Chen Q10 Ubiquinol 100mg+Omega-3 kapszula

Telefonos rendelés leadás

+36 (1) 510 0124Halolaj Omega-3

Yosefy és mtsai. (1999) vizsgálatában 13 napon át szedett halolaj kapszula (180 mg EPA, 120 mg DHA) és diéta együttes hatására a szisztolés vérnyomás 12,7 Hgmm-rel, a diasztolés érték 7.9 Hgmm-rel csökkent elhízott betegek körében. A cukorbeteg csoportban a szisztolés 15.7 Hgmm-rel, a disztolés 7.6 Hgmm-rel csökkent.

Napi 1-2g omega-3 zsírsav szedése mintegy 2,1 Hgmm-rel csökkenti a felső vérnyomásértéket.

 

http://omega3wellness.hu/osszes-termekunk/felnotteknek/eskimo-3-halolaj-kapszula


Fokhagyma

Silegy és Neil (1994) vizsgálatai szerit a szisztolés nyomás 7.7 Hgmm-rel, a diasztolés 5 Hgmm-rel csökken rendszeres fokhagymafogyasztás hatására. Az adagok és az időtartam azonban igen széles skálán mozog, 1137 BUDAPEST, SZENT ISTVÁN KÖRÚT 18.

1113 BUDAPEST, BARTÓK BÉLA ÚT 85.

 1152 BUDAPEST, PÓLUS CENTER

 1024 BUDAPEST, FÉNY UTCAI PIAC

 


L-Karnitin

Egy tudományos vizsgálat szerint az L-karnitin napi 1-2 g adagolás mellett 9 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást, ezen kívül fokozta az inzulin hatékonyságát, csökkentette a vércukorszintet

http://www.szimpatika.hu/cikkek/5536/vernyomascsokkento_etrendkiegeszitok/


L-Carnitin Ampulla 2000 mg 

SZEMÉLYES ÁTVÉTEL

1137 Budapest, Szent István körút 18.

 


Fagyöngy - Vérnyomáscsökkentő- illetve szabályozó szerepe van. Emellett javítja a vérkeringést, illetve gátolja az érelmeszesedést.

A fagyöngyöt már ősidők óta csodaszerként ismerik, amelynek varázserőt is tulajdonítottak, azonban hogy teaként magas vérnyomás ellen is fogyasztható, azt csak kevesen tudják róla. Pedig a fagyöngytea rendkívül hatékony szer magas vérnyomás ellen, amit a tudomány is alátámasztott.

Javallat: magas-vérnyomás, érelmeszesedés, gyulladt, degeneratív ízületi panaszok, daganatos betegségek kezelésére, féregűzésre, feszültségoldásra (macskagyökérrel keverve), az epilepsziás görcsroham oldására Bánó-féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

1 kapszula a következő olajos kivonatokat tartalmazza:


Hibiszkusz - Egy vizsgálat bebizonyította, hogy azok, akik 6 hétig, naponta megittak 3 csésze hibiszkuszteát, 7 egységgel lejjebb ment a szisztolés vérnyomás értékük. Valószínűleg a hibiszkuszban fellelhető növényi kemikáliák okozzák ezt a hatást.

A vérnyomáscsökkentő teák használata előtt mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát, és ne a gyógyszeres terápia helyett, hanem, ha orvosa is indokoltnak tartja, akkor annak kiegészítésére használja.Galagonya tea, extraktum kapszula

Akinek 140/90 Hgmm felett van állandóan a vérnyomása, minden harmadik nap igyon egy csészével.

160/90 Hgmm-nél kétnaponként igyon a teából egy csészével, de ennél az értéknél már mindenképp orvoshoz kell fordulni

180/90-100 Hgmm vérnyomásértéknél már mindennap meg kell inni egy csésze teát. Ilyen magas vérnyomásnál már feltétlenül meg kell beszélni a háziorvossal, ha vérnyomáscsökkentő teát akar valaki inni. Arra az esetre, ha az orvosa nem javasolja a tea fogyasztását, ajánlom, hogy másik, vagy esetleg harmadik orvossal is beszéljenek erről.

http://gyorgytea.hu/hirek/magas-vernyomas-2


Mozgás + diéta

A magas vérnyomás egyik rizikófaktora a túlsúly, amelytől csak diétával és rendszeres edzéssel szabadulhatunk meg   a hipertónia egyik fő rizikófaktora a túlsúly, vagy az elhízás. A fogyás legjobb módja, ha a mozgást és a diétát kombináljuk. Utóbbinál figyeljünk a rostban gazdag táplálkozásra!


Magnézium

Egy normál magnézium-vérszinttel rendelkező szívbetegeken végzett klinikai vizsgálat adatai szerintnapi 500 mg magnézium adására a vérnyomás felső (szisztolés) értéke átlagban jelentősen, 9 Hgmm-rel csökkent.

Egy normál magnézium-vérszinttel rendelkező szívbetegeken végzett klinikai vizsgálat adatai szerint napi 500 mg magnézium adására a vérnyomás felső (szisztolés) értéke átlagban jelentősen, 9 Hgmm-rel csökkent.

Különösen jelentős vérnyomáscsökkentő hatása van a magnéziumnak, ha vérszintje a normálisnál alacsonyabb. Ilyen betegeken végeztek egy tudományos vizsgálatot, melynek során magnéziumszedés hatására a vérnyomás felső értékének elképesztő, 20,7 Hgmm-es, az alsó értéknek pedig 8,7 Hgmm-es csökkenését észlelték.

http://drmineral.hu/Tiens Regeneráló készülék

A Regeneráló (ábra)  tömeges használata során kiderült, hogy az esetek 90%-ban 5 hét volt az a maximum idő, mely alatt, rendszeres használat mellett sikerült egy normál vérnyomásértéket elérni olyan embernél, aki több éve szenvedett krónikus magas vérnyomásos betegségben.

A modern orvostudomány állítja, hogy a szervezet bioárama és a magas vérnyomás szorosan összefügg. Ha a sejtekben kevés a bioáram pozitív töltés, akkor sérültek, az erek beszűkülnek, ilyenkor a vérnyomás megemelkedik. A vérnyomás csökkentése érdekében pótolni kell a hiányzó töltést, így az erek kitágulnak, és a vérnyomás normalizálódik.

Akciós ára 45 eFt

http://bonzoportal.hu/termek/tiens-vernyomasregeneralo-keszulek?gclid=CPizxrWj880CFUJmGGinko biloba

A ginkgo bilobának számos olyan hatóanyaga van, amik hatékonyan kezelik a magas vérnyomást. A ginkgo biloba aktív összetevői közé tartoznak a kémiai flavonoidok és a terpenoidok, amik igen erős antioxidánsok és nagymértékben hozzájárulnak a vérnyomás normalizálásához is.

Az University of Michigan Health System kutatói állítják, hogy a gingko biloba a magas vérnyomás megelőzésével képes az olyan betegségektől is távol tartani minket, mint az artherosclerosis, mivel a ginkgo biloba hatóanyagai megakadályozzák a verőerekben a plakk felhalmozódását, így az érfalak rugalmasságát megtartják. Éppen ezért a stroke és a vérrögök kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van.

 A ginkgo biloba fő tulajdonsága, hogy képes növelni és javítani a vér áramlását az erek tágításával, így nem meglepő, hogy a különféle laboratóriumi vizsgálatok és állatkísérletek egyértelműen kimutatták, hogy a ginkgo biloba flavonoidjai védik az idegeket, a szívizmokat, az ereket és a retinát is a különféle károsodásoktól. Éppen ezért fogyasztása mindenki számára erősen javasolt, még egészséges állapot esetén is.Luobuma vérnyomás csökkentő tea  Dr. Chen

A tibeti Isten-hegy 6000 méteres magasságában, kristálytiszta levegőn termő Luobuma (Aponicum venetum) levelei az ott élő népek mindennapjainak fontos része, nemcsak tea készítéséhez, de zöldségételek és levesek főzéséhez egyaránt használják. Ezt a teát vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkelegyütt is alkalmazhatjuk, hiszen csak természetes anyagokat tartalmaz Naponta 2 csésze tea fogyasztása javasolt.


 A távol-keleti tradicionális orvoslás ezt az édeskés zamatú, természetes alapanyagokból készült teakeveréket azoknak ajánlja, akik magas vérnyomásban szenvednek. A tea legfőbb hatóanyaga a Luobuma (Apocinum venetum), amelynek magas flavonoid tartalma van. A Luobumát mint gyógynövényt a kínai gyógyászat már a 10. századtól kezdve említi, mint szédülés és álmatlanság elleni, vérnyomás- és koleszterinszint csökkentő, öregedés lassító, és a szervezet benső tisztítására alkalmas medicinát.

Összetevők: zöld tea, csalán levél, akácvirág, kukorica bibe, komló virág

http://www.gyogynovenysziget.hu/webaruhaz/gyogyteak-szivre-es-errendszerre-hato-teak