Lábfej gyógyászat: Bütyök, kalapácsujj Otthoni kezelésBütyök gyakorisága

A kutatók összesen 2000 alany állapotát vizsgálták meg 2002 és 2005 között: közülük 675 embernél volt megfigyelhető a bütykös láb,

A bütyök és a kalapácsujj a leggyakoribb ortopédiai megbetegedések közé tartozik. Mindkettő okozója a láb statikai egységének megbomlása.


A bütyök keletkezése és okai

Kialakulásának legáltalánosabb oka a magas sarkú, szűk hegyes orrú cipők gyakori viselése. Egy kevésbe jellemző oka a köszvény. Ha lábbelink sarka magas, akkor teljes testsúlyunk a lábujjakra nehezedik, lábujjaink benyomódnak a cipő elején. 


 

Az egészséges lábfejen a nagyujj gyakorlatilag párhuzamos a többi lábujjal. A lábfej kiválóan betölti támasztó és rugózási funkcióját.

 

 


Valgus esetén végbemegy a nagylábujj tövének külső irányba történő elmozdulása, miközben az ujjhegy a többi lábujj irányába kezd „nézni”. A rugózó és támasztó funkció jelentősen romlik.


 


II-III fokozatú valgus esetében a nagyujj anatómiája erősen károsodott: „benyomul” a többi lábujjra és keresztezi azokat. A rugózó és támasztó funkció jelentősen károsodott. A nagylábujj súlyos valgusos deformációja a nők rokkantságának gyakori oka. 

Öröklődés

A vizsgált alanyok átlagéletkora 66 év volt, és 57%-uk volt nő. Egy statisztikai genetikai szoftver segítségével kiderült, hogy a bütykös láb a nők 39, a férfiak 38%-ánál volt örökletes. A  60 év alattiak esetében 89%-ban   volt okolható a genetika.


http://www.berkemann.hu/megoldas-labproblemakra/hallux


A bütyök leírása

A lúdtalppal kezdődik.


Megelőzhető, de hogyan?

http://vaczidr.hu/category/butyok/


http://mno.hu/drborossrendel/csunya-es-faj-is-butyok-es-kalapacsujj-a-labon-1174821


Bütyök műtét

Fájdalmas, operáció utáni komplikációk léphetnek fel, előidézhet későbbi deformitásokat.

Mind a mai napig a különböző fokú valgus gyógyításának egyetlen hatékony módszerének nyilvánult. A műtét megszünteti a lábujj „bütykét”, viszont nem előzi meg annak későbbi újbóli kialakulását. Ez a kezelési mód traumatikus (szétvágják a csontot, eltávolítják a kiálló részt), fájdalmas, hosszú rehabilitációs idővel jár. A kezelést követően a lábfejen idétlen hegek maradnak meg.A műtét általában gerincérzéstelenítésben, vagy helyi Lidocainos érzéstelenítésben történik. A műtétek után a beteg pólyából készített ún. visszanyomó, azaz redresszáló kötést kap, ami segít a korrigált helyzetet rögzíteni. Erre már 24 óra múlva részlegesen terhelhet, felkelhet és járhat, az otthoni tevékenységeket el tudja végezni. A redresszáló kötést varratszedésig (10-14 nap) kell viselni. Bütyökműtét után általában két hét múlva tud cipőt viselni, azaz ennyi idő szükséges a felépüléshez.

http://www.gyogykozpont.hu/butyok-kalapacsujj


Más eljárások, hatékonyságuk

Sok a mellékhatása, pl. allergiás reakciók. A hatása gyenge


Hatékony az elváltozások korai szakaszában, de nem lehet teljes értékű kezelésként felfogni  (ábra)

 

  Elsők között kell helyreállítani a teljes láb izomállapotát, hiszen a probléma nem kizárólag a nagylábujjnál van jelen. Általában a haránt és//vagy hosszanti boltozat süllyedésével jár, valamint kalapácsujj is kísérheti. Mivel nem magát a bütyköt kezeljük tulajdonképpen, hanem a láb és talp szerkezeti elváltozásait, ezért bokától a lábujjakig kell átmozgatni és tornáztatni a lábat.


Lábfürdő

A lábfürdők lazítják a lábizmokat és inakat, ezzel csökkentik a feszülést. A gyulladáscsökkentő gyógynövény főzetek vagy illóolajok pedig lehúzzák a gyulladást.


A kalapácsujj kezelése - általános tudnivalók

 A bütyök és a kalapácsujj a kor előre haladtával egyre gyakrabban előforduló, kezdetben esztétikai, később egyre súlyosbodó mozgás zavart okozó lábelváltozás.


 

A kalapácsujj, a bütyök kialakulásához hasonlóan, a haránt és/vagy a hossz boltozat süllyedés hatására jön létre, az ilyenkor, a lábujjat mozgató ínak megváltozott húzásiránya révén. Az ujj első, azaz alapperce a lábhát felé emelkedik, ugyanakkor a második, vagy középperc a talp felé hajlított helyzetbe kerül. Így jön létre az ún. karomtartás, mely miatt az ujj alap és középperce közötti ízületet a cipő állandóan nyomja, dörzsöli, így azon gyulladás, bőrkeményedés jön létre. (ábra)

 


Mint oly sok más probléma, a bütyök és a kalapácsujj is több, elsősorban civilizációs ártalomegyüttes hatására alakul ki, létrejöttüket végső soron a láb statikai zavarai okozzák.

A bütyök és a kalapácsujj kialakulását a következő tényezőkre vezethetjük vissza:

- haránt és/vagy hossz boltozat süllyedés

- rendszeresen szűk lábbeli viselése

- túl magas, ill. teljesen lapos sarkú cipő hordása

- amennyiben már gyermekkorban látható a bütyök és/vagy a kalapácsujj, öröklött statikai probléma húzódik a háttérben, amelyet a fenti hatások tovább súlyosbítanak

 

A bütyök és/vagy a kalapácsujj gyakran társul egyéb, szintén statikai eredetű láb problémákhoz:

- tyúkszemképződés                                    

-  benőtt, gyulladt köröm kialakulás 

- bőrkeményedések létrejötte                            

- elsősorban a középső lábujj vonalában kialakuló, sokszor a járást lehetetlenné tévő talpfájás

 

Amennyiben a harántboltozat süllyedése erőteljes, a talp középső részének túlzott nyomása miatt a III lábközépcsont fejecsén csonthártya gyulladás alakulhat ki, ami a járást nagyban nehezítő, erős fájdalmakat okoz.

 

A kalapácsujj kezelése kalapácsujj konzervatív kezelése


A lábujjak gyakori torzulása, a láb harántboltozatának lesüllyedése következtében megbomlik az egyensúly a lábujj hajlító és feszítő izmai között, aminek következtében az alapperc a lábhát felé, míg a második és harmadik perc a talp felé fordul. Az alap- és középsőperc között kiálló ízületet a cipők gyakran törik, ezért ott bőrkeményedés alakul ki.

A bőr kisebesedhet, elgennyedhet és igen fájdalmassá válhat. A kezdeti szakaszban kényelmes cipő és betét a panaszokat általában megszünteti. Súlyosabb esetekben műtét szükséges. A kalapácsujj leggyakrabban a láb II-es III-as ujjain alakul ki. Az ín rövidebb, mint kellene, ezért az ujjperc csontjai felemelkednek. Nagyon sokszor a bőr is megvastagszik mert "két tűz között van". Kívülről nyomja a kemény cipő, belülről az ujjperc csontjának fejecse. Vagy megvastagszik, vagy kisebesedik. A megrövidült inat hosszabbítani nem lehet, ezért az ujjperc fejecsét távolítják el. A fenti ábrákon három féle változata látszik a deformitásnak. Az elsőn az un. "karom"-állás, a másodikon a "kalapács"-, a harmadikon a "kaparó".


 A kalapácsujj műtétekor Oberst-féle vezetéses érzéstelenítést alkalmaznak.

Kissebészeti beavatkozás alatt olyan, helyi érzéstelenítésben végezhető műtéteket értünk, amelyek a kis sebfelszín és mélység, valamint a beavatkozás rövid időtartama miatt nem igényelnek speciális műtői környezetet. Így ezek egy megfelelően felszerelt rendelőben, ambuláns kezelés keretei közt elvégezhetők. Az Oberst féle érzéstelenítést a körmök sebészeti kezelésénél alkalmaznak. Ilyenkor az érintett ujj tövének két oldalához adnak be egy-egy érzéstelenítő injekciót. Így tökéletes, teljes érzéstelenség érhető el.

 

A lábujjperc fejecske felett hosszanti bőrmetszést ejtünk. Utána szétválasztjuk középen az inat, majd a lábujjperc fejecskét kibuktatva, azt csontcsípővel eltávolítjuk. Az éles csontszélet reszelővel simítjuk. Felszívódó fonallal összevarrjuk az inat, majd bőrvarrat következik és rugalmas rögzítő kötés. A páciens sarokra, vagy teli-talpra lépve közlekedhet, lehetőleg csak a legszükségesebb mennyiségben.

A műtét után a páciens kísérettel, saját lábán azonnal hazamegy. A helyi érzéstelenítésben általában az érintett ujj alappercének rövidítését végezzük oly módon, hogy annak a második ujjperc felé néző végét eltávolítjuk. A kalapácsujj műtét részét képezi az ujjon a kóros nyomás miatt kialakult bőrkeményedés eltávolítása is.

http://www.gyogykozpont.hu/butyok-kalapacsujj


                                       

Lábujj távtartó Kalapácsujj emelőÚjszerű, műtét nélküli megoldások.  Valgomed

Hogyan kell használni a Valgomed-et?

A pozitív terápiás hatásokért a fixálót naponta legalább 6-10 órán keresztül szükséges viselni. Az első látható eredmények 10-14 napon belül jelentkeznek. 

 

 


http://www.valgomed.com/HU-official_site-1A/index.php?PLACID=1400445001


Egyéb segéd eszközök otthoni használatra


     

 

Bőrkeményedés védő szivacs párna  Lábujj elválasztó

 

Bütyök korrigáló

 

Uriel IT-388 Bal Hallux Valgus Bütyökkorrigáló


Valgus Pro

A nagy lábujj Valgus Pro rögzítője 3 problémát old meg:

A Valgus Pro bütyökvédő és lábujjkorrigáló gélpárna hatékony megoldást nyújt kezdődő és már kialakult bütyöknél. Megfelelő helyzetbe hozza a lábujjat, csökkenti a fájdalmat. Cipőben is hordható.


Valgus Pro 3-6 hónapos folyamatos viselése esetén korrigálja a deformációt, megszűnteti a fájdalmat.  A hatás klinikailag igazolt. Az eredmény még a rögzítő használatát követően is megmarad.

Előnyei:


Mit állít a gyártó a termékcímkén?

Ez egy kicsit pontatlan ugyan, de igaz. Valójában nem a bütyköt korrigálja, hanem a befelé forduló lábujj helyzetét. A bütyök védelme pedig igazából cipő viselésekor nyer jelentőséget: a bütyökre hajló szilikon párna védelmet nyújt a cipő dörzsölése és irritációja ellen

A képek alapján döntse el mindenki saját maga,


hogy melyik komolyabb vagy nélkülözhetőbb a


számára, és hogy melyiket viselné szívesebben..Helyes felvételi mód:

Ha a fentiek szerint alkalmazzuk minden alkalommal, várhatóan a termék ki fogja bírni hónapokon keresztül 

http://www.gyogynovenysziget.hu/valgus-pro-titok-nelkul/Mi a különbség a Valgus Pro és a Valgus Med között?

Lényegében ugyanarra a problémára nyújtanak megoldást. A Valgus Pro a nagylábujj és a második lábujj közötti szilikon párnával korrigál, míg a Valgus Med egy plusz gyűrűvel rendelkezik, amit a második lábujjra kell ráhúzni. Ez távol tartja a második és a harmadik lábujjat is egymástól, így a második ujjat is jobban korrigálja. Ajánlott azok számára, akiknek már erősebb a nagylábujj deformációja, aminek következtében az öregujj esetleg már a második ujjra ráhajlik. 


Azoknak is ajánlott a Valgus Med, akiknél a második ujj is deformálódott.

 

Mi a különbség a Valgusmed I. és a Valgusmed II. között?

Az egyes változatot csak a nagylábujjra kell ráhúzni, míg a kettes változat egy plusz gyűrűvel rendelkezik, ezáltal a második és harmadik lábujjat is enyhén távol tartja egymástól.


A fixáló hipoallergén szilikonból készült, ami nem okoz nemkívánatos bőrkiütéseket

Gondoskodik a lábujjaid megfelelő pozíciójáról, hatékony az egymást fedő lábujjaknál, és más kényelmetlen lábujj pozíciókkal szemben.Beszerzés: Vivaldi Kft., 2120 Dunakeszi, Pallag utca 37.

Email: info@vivaldi.hu; Tel: 06-1/889-9080

https://www.vivamax.hu/Butyokkorrigalok-cEMLABU.html


A valgus megelőzése

Ha lúdtalpa van, ha állandóan szűk vagy magas sarkú lábbelit visel, ha családjában valaki HalluxValgus-ban szenved, ajánlatos a Valgus Pro alkalmazása. Megelőzi a megbetegedés kialakulását, és lábai hosszú ideig szépek és egészségesek maradnak.


Talpbetét  

Ismert boltozat süllyedés esetén, a bütyök és/vagy a kalapácsujj megelőzése céljából podoscopos számítógépes talpvizsgálat alapján egyedi talpbetétet készítünk vendégeinknek.

Az egyedi talpbetét sikeréhez minden esetben hozzá tartozik a lábtorna és a talp otthoni rehabilitációja. Talpi, saroktájéki vagy Achilles ín körüli fájdalmak esetén speciális nyújtó gyakorlatok is segítik a fájdalomcsillapítást. A fenti gyakorlatokat gyógytornászunk tanítja be pácienseinknek. A gyakorlatokat a siker érdekében azonban otthonában mindenkinek rendszeresen végeznie kell.

Amennyiben a bütyök és a bőr közötti nyálkás tömlő heveny gyulladásos állapotba kerül, azaz erősen fájdalmassá válna, kipirosodna, a gyulladás megszűntetése helyi és gyógyszeres kezeléssel történik.

A már kialakult bütyök és/vagy kalapácsujj esetén műtét segítségével történő kezelés adhat érdemi, tartós megoldást.


Kezdődő valgus

A rögzítő 3-6 hónapos folyamatos viselése esetén a Valgus Pro korrigálja a deformációt a kidudorodó „bütykök” a lábon egyszerűen eltűnnek! A hatás klinikailag igazolt. Az eredmény még a rögzítő használatát követően is megmarad.


A nagylábujj erős valgusos deformációja

Még a keresztezett lábujjak és azok szoros illeszkedése esetében is a rögzítő helyreállítja a nagylábujj helyes elhelyezkedését. A Valgus Pro meggátolja a megbetegedés továbbfejlődését és nem engedi a szövődmények kialakulását: az ízület gyulladását, a horzsolásokat és bőrkeményedéseket. A járás közbeni megterhelések egyenletesen oszlanak meg a lábfejen nem csak a lábujjakban, de a talpon is elmúlnak a fájdalmak, a lábak sokkal kevésbé fáradnak el. Újból egyszerű, és nem ortopéd lábbelit hordhat.Megállítja a fájdalmat és a gyulladást 10 nap alatt. Radikálisan megszünteti a deformációt 3-6 hónap alatt!


A nagylábujj Valgus Pro rögzítője.

Megfelelő helyzetbe állítja a lábujjat és gyakorlatilag rögzíti azt napi 24 órában, ami kifejezett gyógyászati hatást biztosít. A betegség nem fejlődik tovább, mivel az ember aktív periódusában a testsúly megfelelően oszlik szét a lábfejen, a szűk lábbeli pedig többé nem provokálja ki a nagylábujj további külső irányba történő elmozdulását.


http://hun.valgus-ew.me/rndr/ValgusPro_Hungary1

Beszerzés: http://gyogyaszati.hu/uzleteink

Információs telefon: 30/906-1006

 

A Valufix  fixáló

Néhány szót a fixálóról. A Valufix termék egy német „Fraunhofer Institut” kutatóintézet saját fejlesztésű terméke. A kutatók és vezető német ortopéd szakorvosok által kifejlesztet Valufixsín, figyelembe veszi a talp minden biomechanikai sajátosságát. .Ezen sín legfőbb különbsége a többi hasonló termékhez képest abban rejlik, hogy a korrekció nem csak a nagylábujj kiegyenesítésére irányul, hanem a haránt lúdtalppal való korrekcióra is. Így a Valufix nem csak a bütyökkel küzd, de semlegesíti a kialakulásának okát is.

https://www.google.hu/search?q=valufix+képek&espv=2&biw=1024&bih=673&tbm=isch&tbo=u&source=
univ&sa=X&ved=0ahUKEwiW4tHbpKfKAhUJiSwKHfyCAbUQsAQIGQ#imgrc=PS9434oZoERurM%3A

Beszerzés: http://hu.valgus-new.me/