Szürke hályog. Látásjavítási eljárások


Szürke hályog

A szürkehályog (latinul cataracta) a szemlencse elsősorban idős korban jelentkező elszürkülését jelenti, melynek következtében a látás jelentősen romlik.

Sajnos a szürkehályog sem lézerrel, sem gyógyszerrel nem szüntethető meg, kezelés nélkül vaksághoz vezet. Jelenleg egyetlen, de tökéletes eredményt nyújtó gyógymódja ismert: az elszürkült lencse műtéti eltávolítása és egy speciális műanyag lencsével történő pótlása.


Műtéti eltávolítása

Ma már a szürkehályog eltávolítására a legkorszerűbb amerikai technológiát alkalmazzuk, az ultrahangos eljárást, melyet phacoemulsificationak neveznek. Ennél a műtéti eljárásnál lényegesen kisebb sebnyílás elegendő, mint a hagyományos szürkehályog műtétnél. Ezek a pár milliméteres sebek maguktól összetapadnak, ezért rendkívül gyors a gyógyulás. Nincs szükség altatásra, sem injekció adására,

Újdonság, hogy elérhető az Alcon AcrySof® ReSTOR® műlencse, mely lehetővé teszi, hogy pácienseink a szürke­hályog műtét után élesen lássanak közelre és távolra is, segédeszköz nélkül! Ezen lencsét használva műtét után még olvasó szemüvegre sem lesz szükség!

A szürkehályog műtét alapdíja magában foglalja a műlencse és minden egyéb segédanyag, valamint a további kontrollvizsgálatok költségeit.


Kialakulása, tünetei

Először a homályosodás a lencsén csak apró foltok formájában jelenik meg és általában nem okoz panaszt, idővel azonban egyre nagyobb területet érint és a látás romlani kezd.

A szürkehályog tünetei az alábbiak:


Idővel mindenkinél jelentkezik a szürkehályog legjelentősebb rizikófaktora, ami maga az életkor. 65 éves korra az emberek felénél már kialakul valamilyen fokú szürkehályog, bár nem biztos, hogy panaszt is okoz. A szürkehályog kialakulásának további rizikófaktorai az alábbiak.A szürke hályog műtét

A látás helyreállításának egyetlen módja a károsodott szemlencse műtéti eltávolítása. Ez egy viszonylag egyszerű 10-15 perces eljárás, ami általában helyi érzéstelenítéssel, legtöbbször csak cseppekkel történik. A műtét során a sebész egy apró, kb. 2 mm-es bemetszést ejt a szemen, így el tudja távolítani az átlátszatlan lencsét. A szemlencse helyére általában hajlékony acrylból készült műlencsét ültet be. Ha mindkét szemet érinti a szürkehályog, akkor a második szem műtétjét a rövid időn belül, akár ugyanazon a napon elvégezzük.

 

A műtét után...

A páciens a műtét után néhány órával általában már haza is mehet. A következő két-három napban oda kell figyelni a szemcsepp megfelelő alkalmazására, de a legtöbb mindennapi tevékenység gond nélkül folytatható. Egyedül a szem érintését kell kerülni a műtétet követő néhány hétben és azt, hogy bármilyen anyag (pl. szappan) kerüljön a szembe.

 

Várható eredmények

Legtöbb páciensnek a látás élessége röviddel a műtét után elkezd helyreállni, de még pár napig kissé homályos lehet. A sikeres műtét után a páciens visszanyeri a látása élességét, többé nem találja zavarónak az erős fényeket és újra képes lesz különbséget tenni a világos színek között is. A műtét után szükség lehet szemüvegre, hogy közelre és távolra is jól lásson.

 

Kockázatok

A szürkehályog műtétnél alacsony a súlyos szövődmények kockázata. Ami előfordulhat, az a lencse hátsó tokjának elhomályosodása (PCO). Ilyenkor a műlencsét tartó lencsetok megvastagodik, ami miatt a látás ismét homályossá válhat. Ez a műtét után hónapokkal vagy évekkel jelentkezhet és egy egyszerű lézeres szemsebészeti eljárással orvosolható. A legtöbb lehetséges szövődménynek (pl. fertőzés vagy vérzés a szemben) nincsen hosszú távú hatása a látásra és általában gyógyszeres kezeléssel megszüntethetők.


Látás javítása lézeres kezeléssel

A lézeres látásjavítás az elmúlt 25 évben csak azokon tudott segíteni, akik távolra nézéshez viseltek szemüveget, kontaktlencsét. Nem tudott azoknak megoldást nyújtani, akik az évek előre haladtával egyre kevésbé látták a közeli tárgyakat élesen, a telefon kijelzőjét, az újság apró betűjét csak olvasószemüveggel tudták elolvasni.

A lézertechnika fejlődése lehetővé tette, hogy pácienseinket az olvasószemüveg viselésétől is megszabadíthassuk, szemüveg nélküli éleslátást nyújtva mind a távoli, mind a közeli tárgyak nézéséhez azoknak is, akiknek koruknál fogva már szükségük lenne az olvasószemüvegre.

A lézeres olvasószemüveg-kezelést Magyarországon a Focus Medical kezdte meg. A Focus Medical az elmúlt 15 évben több mint 25.000 sikeres látásjavító kezelést végzett a távoli éleslátás korrekciója céljából.

10 éve hazánkban elsőként vezette be a páciensek maximális biztonsága és kényelme érdekében az Intralasik /femtolasik/ technikát. A hatalmas tapasztalati és európai viszonylatban is kiemelkedő műszaki háttér tette lehetővé, hogy a Focus Medical bevezesse hazánkban az olvasószemüveg kiküszöbölésére szolgáló lézerkezelést is. Ez az európai viszonylatban is rendkívüli bázis valóban lehetőséget ad arra, hogy a klinika megfeleljen az elvárásnak, jól választhassa ki azokat a pácienseket, akiknek az új eljárás optimális eredményt kínál.

Azért van számítógéppel vezérelt lézer a védőlebeny elkészítéséhez, mert a hagyományos, rezgőkéses, kézzel végzett lebenykészítés ugyan sokkal olcsóbb eljárás, de olyan súlyos szövődményekkel járhat, amelyek a FEMTO kezelés esetén nem fordulhatnak elő. A világ legrutinosabb szemsebésze sem vetekedhet egy csúcstechnológiájú lézer precizitásával, amely a milliméter ezredrészének pontosságával végzi a feladatát.


A lézeres látásjavítás biztonsága

A lézeres szemműtét kezelések (PRK kezelés, FEMTO szemműtét, Olvasószemüveg kezelésNO-Touch PRK) eredménye, hogy aki eddig csak vastag szemüveggel tudod elfogadható minőségben látni az mostantól szemüveg, vagy lencse nélkül tökéletes látású lesz. Mindez fájdalom nélkül elérhető.

Maximális biztonságra törekedve a klinika nem vállalja a lézerkezelést, ha nem biztos az optimális eredményben az OPTIK-MED az egyetlen olyan klinika hazánkban, ahol három csúcstechnológiájú lézerkészülék szolgálja a páciensek éleslátását

A klinika munkatársai több százezer kontrollvizsgálat tapasztalatával rendelkeznek, így nehezen képzelhető el olyan egyéni reakció, bármilyen felmerülő probléma, amivel még ne találkoztak volna


A lézer kezelések áttekintése

FELSZÍN ALATTI KEZELÉSEKJelenleg a fejlett országokban ez a leggyakrabban alkalmazott sebészeti beavatkozás. Világviszonylatban csak a lézerkezeléseket tekintve, 90%-ban a LASIK valamelyik továbbfejlesztett változatát alkalmazzák. 


Régen világszerte a legelterjedtebb beavatkozás volt. Mára azonban fokozatosan kiszorítja a FEMTO. A beavatkozás lényege, hogy a korrekció a szaruhártya felszín alatti rétegeiben történik. Ehhez azonban hozzá kell férni a felszín alatti rétegekhez. Ez úgy történik, hogy egy mikrokeratom nevű rezgőkéssel oldalirányú metszés történik, az így keletkezett lebeny alatt érhető el az érzéketlen terület.

Az eljárás előnye, hogy sem a kezelés alatt, sem utána nem kell komoly kellemetlenségre, fájdalomra számítani. Gyorsan stabilizálódik a látásélesség, ezért általában 1-2 nap múlva nincs akadálya a munkába állásnak. Hátránya, hogy ritkán ugyan, de főként a mechanikus mikrokeratom által készített lebeny miatt lehetnek szövődményei. Emiatt LASIK kezelést már nem végeznek, kizárólag a teljesen biztonságos és szövődménymentes FEMTO kezelést alkalmazzák.


FEMTO kezelés

Technikai újdonság a hagyományos LASIK eljáráshoz képest, hogy a védőlebenyt, nem emberi kéz, nem mechanikus műszer, hanem egy számítógép által vezérelt speciális femtosecundumos lézerkészülék alakítja ki. A védőlebeny számítógépes terv alapján, a lézer hihetetlen pontosságával, a milliméter ezredrészének megfelelő precizitással készül. A FEMTO mentes mindazon szövődménylehetőségektől, melyek miatt a hagyományos LASIK eljárás világszerte visszaszorulóban van. A teljes fájdalommentesség, a rendkívül gyors gyógyulás a kezelés tervezhetőségén és rendkívüli precizitásán alapszik. A nagy dioptriás kezeléseknél is kitűnő eredményt garantál ez a módszer. Hátránya nem ismeretes sem a külföldi, sem a hazai tapasztalatok alapján.

Alkalmassági szemvizsgálat

A lézeres látásjavító műtétet megelőző részletes alkalmassági szemvizsgálatra

telefonon 450-3333 számon vagy

e-mailben info@focusmed.hu

történő jelentkezést követően, előjegyzés alapján fogadják:

FEMTO HD kezelés esetén

147 000 Ft/szem

12 500 Ft/hó/szem
(12 hónapon át)


http://www.focusmed.hu/felvetel.html


High-end LASIK kezelés

Lebenykészítés: Az orvos egy mikrokeratom segítségével hozza létre a kívánt lebenyt. A német Schwind cég fejlesztése egy számítógép által vezérelt mikromotor, mely készüléket az orvos a szem felett tart. A készülék vákuum segítségével rögzíti a szemet, és 0,13 mm illetve bizonyos esetekben 0,1 mm vastagságú lebenyt készít. A művelet kb 7-8 másodpercet vesz igénybe. A lebeny a dioptriakorrekció után tökéletesen visszailleszkedik a helyére, rendkívül gyorsan és stabilan rögzül. Ezáltal a High-end LASIK eljárás teljes mértékben fájdalommentes, és azonnali javulást eredményez. A kezelés tervezhető, mindössze 1 nap kiesését jelent a munkából. Az eredmények pontossága a többi készülékét felülmúlja. Ezt a lebenyt később már műtéti körülmények között sem lehet felhajtani, mert tökéletes illeszkedést produkál. Ezt a korábbi készülékeknél nem lehetett ilyen biztonsággal kijelenteni.


PRK kezelés

Itt az orvos a szaruhártya felületi részét, a hámot mechanikusan eltávolítja (ami egy speciális hoki alakú késsel a hám lehántását jelenti). A hámban futnak a fájdalom érző idegvégződések ezek nyílván érintettek a kezelés során. A hám eltávolítása után az excimer lézer így már hozzáfér a kezelendő területhez, elpárologtatja a szaruhártya állományának néhány ezred milliméter vastagságú szövetrétegét. A hám 3-5 nap alatt újra benövi a szemfelszínt és a hámfosztott terület újra fájdalmatlanná válik. A lézerkezelés utáni terápiás CL felhelyezése pár napig szükséges lehet az idegvégződések fedésére, ezzel a fájdalom csökkenthető. Alatta a felszín 4-5 nap alatt behámosodik.

 

Előnye: legegyszerűbb kivitelezni, mert nem szükséges hozzá drága speciális plusz műszerezettség, csak egy hokikés szükségeltetik a hám lekaparásához. Átlagosnál vékonyabb szaruhártyák esetén is kivitelezhető.


Hátrányai: 

http://www.drbereczkiarpad.hu/megfontolasok-lezeres-szemmutet-elott


NO-Touch PRK kezelés

Ha már eldöntötte, hogy eldobja szemüvegét, kontaktlencséjét, jelentkezzen lézeres szemműtét előtti alkalmassági vizsgálatra.

A 15.000 Ft-ba kerülő, kétórás, lézerkezelést megelőző, fájdalommentes alkalmassági vizsgálat online jelentkezés esetén INGYENES!


Megérkezett a legújabb, továbbfejlesztett felszíni lézeres kezelés, a Sasszem NO-Touch PRK,
amit az 5 dimenziós szemkövetésre alkalmas SCHWIND AMARIS lézerrel végzünk.

Érintés nélkül = 100% lézerDiabetikus retinopatia

A cukorbetegség miatt kialakuló, akár vaksághoz vezető szem károsodás.

A diabéteszes retinopátia a szem látóhártyájának betegsége, ami a cukorbetegség komplikációjaként alakul ki, néha súlyos látásromlást okozva. Ez a diabétesz leggyakoribb szemészeti szövődménye.

A legalább tíz éve 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek 30%-ánál megfigyelhető a diabéteszes retinopátia különböző súlyosságú formája. Az 1-es típusú cukorbetegségnél a betegség megjelenése kissé később kezdődik. A megjelenés időpontja leginkább attól függ, hogy a beteg vércukorszintje mennyire volt jól beállítva. A statisztikák utóbbi miatt nagyon szórnak: egy jól kezelt diabéteszes betegnél később jelenik meg ez a szövődmény, sőt előfordul, hogy ki sem alakul. Elhanyagolt esetben viszont 10 év sem kell, és már kialakulnak a komplikációk. Az is előfordul, hogy a retinopátia jelenléte hívja fel a figyelmet a diabéteszre, amiről addig a beteg nem is tudott.

Ha egy kis ér elzáródik, oxigénhiányos állapot alakul ki, ami miatt a retina (látóhártya) sérül. Az oxigénhiányos állapotot a szervezet érújdonképződésekkel próbálja kompenzálni. Utóbbi azt jelenti, hogy az érelzáródás mögött, az ép erekből kiindulva új erek alakulnak ki, megpróbálják pótolni a kiesett érszakaszt. Ez egy kóros reakció, hiszen az új erek nem képesek ellátni az elzáródottak feladatát. Viszont mivel ezek az új erek sérülékenyek, könnyen megrepedhetnek, ami miatt üvegtesti bevérzés, ezáltal pedig akár hirtelen látásvesztés is létrejöhet.

A diabéteszes retinopátia másik formájánál az éleslátás helye (makula) válik vizenyőssé, ödémássá, magát a látásromlást ez okozza. Ezt hívjuk diabéteszes makulaödémának (a makula a retinán az a terület, amely az éleslátásért felel. Ez a probléma az éleslátás helyére lokalizálódik, és nem is mindig jön létre egy időben a retina többi részén keletkező bevérzésékekkel, érújdonképződésekkel.


Diagnózis

Már léteznek olyan okostelefon alkalmazások is, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a cukorbetegek telefonkészülékük kameráját használva maguk is szemfenéki felvételt készíthessenek, és a fotót akár e-mailben is elküldhessék az orvosnak. Ha ilyenkor a szemész gyanús elváltozást talál, akkor vizsgálatra küldi a beteget.

Ha a retinopátia az éleslátás helyét (makulát)  is érinti makulaödéma jön létre), akkor ennek tünete a látásromlás és a torz látás, súlyos esetben a nagyfokú centrális látásvesztés. Utóbbi azt jelenti, hogy a beteg a nézett tárgy helyén egy sötét foltot lát, a perifériát viszont észleli. Azaz, amikor valaki közlekedik, nem megy neki semminek, viszont elveszti olvasási képességét, mert éppen azt nem látja, amire ránéz.


Kezelés

A makula ödémát is lehet lézerrel kezelni, de ha az éleslátás helye érintett, akkor egy szembe adott injekcióval (ennek hatóanyaga ranibizumab) gyorsabban csökkenthető az ödéma, és jelentősebb látásjavulás érhető el. Ez egy modern és hatékony eljárás, és ha szükséges, alkalmazása ismételhető. Sajnos a társadalombiztosítás erre a célra nem finanszírozza, használatára egyedül az időskori, úgynevezett nedves típusú makuladegenerációnál van rá itthon lehetőség, de ebben az esetben is csak korlátozott mértékben.

Az injekcióval azonban nem csak a látásromlás csökkenthető, hanem a látásélesség is javítható. Azaz, ha egy beteg rendszeresen elmegy szemészhez, a betegség jól karbantartható. A gyógyulási esélyeket növeli az is, ha a vércukorszintet jól beállítják, rendben tartják

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/diabeteszes_retinopatia/799?autorefreshed=1


Ma az egyetlen megfelelő és a világon is elismert kezelési mód a szemfenék lézeres fotokoagulációja. Ez a metódus jelentősen lelassítja, legjobb esetben le is állítja a látásromlást a cukorbetegeknél. A lézeres fotokoagulációval „lepecsételjük” a vérző, vagy eldugult véredényeket. Ez 10 perces ambulanciai beavatkozás, amelyet néhányszor el kell végezni mindkét szemen, néhány hetes intervallumban. Az intervenció alatt enyhe fájdalmat érez a beteg. Cseppérzéstelenítésben végezzük, miközben kontaktnagyítót támasztunk a páciens szeméhez. A páciens lézereredetű zöldszínű villanásokat lát, amelyek a nagyítón át jutnak a szembe. Néhány percig a látás egy kicsit csökkentett (hasonlóképpen, mint az erős megvilágításos  fényképezkedésnél), de azután a beteg hazamehet, és nem szükséges semmi további terápia.


Alternatív gyógymódok

A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, szemjóga is. A szemtorna módszerének atyja William Horatio Bates amerikai orvos (1860-1931). Elméletének alapja, hogy a szemek „csak” érzékszervek, passzív fogadók. Az észlelés valójában az agyban történik, ahol a kép háromdimenziós élménnyé áll össze. A jó látás feltételei ezzel összefüggésben 90%-ban pszichikai eredetűek. A szemproblémák hátterében a helytelen nézési szokások miatt kialakult károsodás feltételezhető. Szerinte a szemüveg viselése rögzíti ezeket a rossz szokásokat. Bates tréningjének célja a látószervet visszavezetni a helyes nézési technikához, így segítségével a szemüveget véglegesen félre lehet tenni.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/2088/szemtorna-gyakorlatok-akar-az-irodaban-is


Néhány szemtorna gyakorlat

Pislogás, - Tudatos pislogás, a szem és környékének enyhe masszírozásával. Hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.


Tekintés - A gyakorlat lényege a mozdulatlan egyenes fejtartás mellett csak a szemmel a fő tekintési irányokba (jobbra, fölfele, balra, majd lefele) nézés, a szélső helyzetekben pedig a szem pihentetése.


Összetérítő szemmozgás - „Kancsalítás” az orrhegyre. Kifele térő kancsalítás, rövidlátás és összetérítési nehezítettség esetén javasolt. Akkomodálási gyakorlatok - Az alkalmazkodáshoz szükséges izomrendszer gyakorlata. A gyakorlat lényege egy fixált kép, szöveg távolítása-közelítése.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/2088/szemtorna-gyakorlatok-akar-az-irodaban-is


Számítógép és a szem kapcsolata

A monitor előtt végzett munka során jelentkező panaszok egy részéért a nem megfelelő környezet - rossz fényviszonyok, a légkondicionáló, a régi monitorok vibrálása - a felelős. A megfelelő monitor és megvilágítás azonban nem elég! A rossz fejtartás és az izomzat huzamos megfeszülése miatt a szemet közvetlenül érő hatások mellett a kényelmetlen szék, a nem megfelelő csukló-alátámasztás is okozhat szempanaszokat. Akkor sem lehetünk nyugodtak, ha mind a fényviszonyok, mind a testtartás tekintetében jó körülmények között végezzük a munkát, hiszen szemünk mindenképpen fokozott igénybevételnek van kitéve.

A percenkénti 22 normális pislogás számhoz képest a monitor előtti munkavégzést csak

7 pislogás/perc gyakoriság jellemzi. A túl kevés pislogás miatt a száraz szem különböző tüneteket (szúró, viszkető, égő érzés, homályos látás, szemkáprázás) okoz, a folyamatos közelre történő fixálás pedig fárasztja a szemet.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/1994/szemunk-egeszsege-es-a-monitor

A szemészeti vizsgálat alkalmával tisztázni kell a szem és a monitor távolságát (kb. 1 m), ugyanis az egyes dioptria értékű lencsék csak egy adott távolságtartományban nyújtanak éles látást.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/3636/mit-kell-tudni-a-monitor-szemuvegrol


A szem komfortossága szempontjából fontos a megfelelő erősségű és védőréteggel ellátott szemüveg viselése, a száraz szem okozta panaszok pedig a védő könnyfilm pótlásával (tudatos pislogással vagy műkönny készítmények használatával) szüntethetők meg. A törvényben előírt óránkénti 10 perces, össze nem vonható szünet betartása alkalmas a relaxációs, lazító gyakorlatok elvégzésére.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/1994/szemunk-egeszsege-es-a-monitor


Különféle tevékenységek vezethetnek fáradt szemérzéshez.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/15183/szemfaradtsag-okai-megelozeseIdeghártya leválás

Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor pigmentált sejtekből áll. Az ideghártya-leválás során a belső 9 réteg válik le a külső sejtsorról. Az ideghártya-leválás nem gyakori: évente tízezer emberre jut egy új megbetegedés. Az esetek 10%-ában mindkét szem érintett. Az ideghártya elvékonyodott részein szakadás alakulhat ki. A szakadásnál folyadék jut a rétegek közé, ami leválasztja az ideghártyát. Ezeket a területeket mindkét szemen rendszeresen kell ellenőrizni.

Az ideghártya-leválás sürgős beavatkozást igényel, mert a tápanyag ellátás hiányát az ideghártya rövid ideig tudja károsodás nélkül elviselni. Sajnos a látáskárosodás nem fordítható vissza, a látásvesztés végleges. Az ideghártya „rácsos degenerációja” nevét az elzáródott erek fehér rácshálózatáról kapta. Ez az elvékonyodás széli részen van, tünetmentes, rövidlátóknál gyakoribb. Az ideghártya-leválások 40-42%-ában figyelhető meg legalább közepes fokú rövidlátás.

Az esetek körülbelül 60%-ában észlelhetőek a jellegzetes bevezető tünetek az ideghártya szakadásakor és az üvegtestben lezajló változásokkor.


A szakadás nélküli ideghártya leváláskor enyhébbek ezek a tünetek.


Ideghártya-leválás tünetei

A levált ideghártyának megfelelően látótérkiesés: a fényérzékelő receptorok (csapok és pálcák) nem egyformán érzékenyek a tápanyaghiányra. A sötétben látásért felelős pálcikák hamarabb pusztulnak el, így félhomályban észlelhető a látótérkiesés először. A világ fordított leképezése miatt az ideghártya alsó részének leválása miatt a felső látótérfélben nő a sötét terület, a kiesés

Heges leválás esetén a látótér-kiesés lassan növekszik, akár hónapokig néha évekig stabil marad.

Ha folyadékképződés okozza a leválást a látótér kiesés hirtelen alakul ki és gyorsan növekszik. Jelentős látásromlás akkor alakul ki, amikor az éles látás helye (sárgafolt) is emelkedik, az is leválik. 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/2969/ideghartya-levalas-ablatio-retinae http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/10555/szamitogep-es-latas


A napsugárzás káros, az antioxidánsok kedvező hatása 

Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja érzékenyebbé teszi a felnőtteket az időskori makula degenerációra - állítják kutatók. Hét európai ország idős felnőtteit vizsgálta, és azt tapasztalták, hogy a viszonylag alacsony antioxidáns-szinttel élők között az erős napsugárzás hatására megnő az időskori makula degeneráció (AMD, sárgafolt-sorvadás) - kialakulásának esélye. Ilyen összefüggést nem tapasztaltak a magas antioxidáns-szinttel élők körében. Dr. Astrid Fletcher vezetésével a London School of Hygiene& Tropical Medicine végzett, az első, mely eredménye bizonyítja, hogy az erős napsugárzás növeli az AMD kialakulásának esélyét azoknál, akiknek alacsony az antioxidáns-szintjük. A vizsgáltak egynegyedénél (a legalacsonyabb antioxidáns-szintűeknél) az AMD kialakulásának kockázata egyenes arányban nőtt az erős napsugárzásban töltött idő mennyiségével


Korábban elvégzett laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, cink, lutein fontos szerepet töltenek be a retina védelmében, a fény káros hatásaival szemben. Ezért is lehetséges, hogy az alacsony antioxidáns-szint hozzájárul az AMD kialakulásának kockázatához.

A vizsgálat során 4753 olyan 65 év feletti felnőttet kísértek figyelemmel, akik felének diagnosztizált AMD-je volt Általánosan elmondható, hogy azoknál, akiknek a legalacsonyabb volt a C-és E-vitamin-, valamint cinkmennyiség a szervezetében, és emellett sokat voltak a napon, az AMD kialakulásának kockázata 40%-kal volt magasabb, mint a többieknél. Dr. Fletcher szerint ez az eredmény arra is felhívja a közép-és időskorúak figyelmét, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend az egészséges élet elengedhetetlen része. Fontos, hogy elegendő mennyiségű zöld színű zöldséget (spenót, borsó, brokkoli stb.), citrusféléket és magvakat fogyasszunk. Ha ezekből megvan a szükséges napi adag, nem kell étrend-kiegészítőket szedni, emellett hangsúlyozzák a széles karimájú kalap és napszemüveg viselésének fontosságát is.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/2645/a-napsugarzas-es-az-antioxidansok-hianya-szembetegseget-okoz

A Best Lutein Optilut® körömvirág kivonatot tartalmaz, magas hasznosulással rendelkezik, természetes forrásból.

Lutein egyike a fő karotionidoknak ami az emberi vérben megtalálható, magas koncentrációban a retinában fordul elő. Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. Természetes forrásai: a spenót, a káposztafélék.

Tájékoztató: Napi adag:  2 kapszula bevétele a nap folyamán bármikor.

A Best Lutein Optilut® 100% körömvirág kivonatot tartalmaz, 62%-kal nagyobb hasznosulással rendelkezik mint a nem észterizált változat, természetes forrásból.

https://vitaminbolt.eu/termek/best_lutein_10mg__120db.htmlLutein with OptLut supplies bioavailable lutein esters and zeaxanthin from Marigold Extract, a highly bioavailable, natural source of these two carotenoid nutrients and the most abundant source in nature.

Lutein and zeaxanthin are the major carotenoids found in human blood, and are highly concentrated in the retina of the human eye. Lutein and zeaxanthin is are also potent free radical neutralizers that likely contribute to the body's spectrum of antioxidant defenses.

https://au.iherb.com/pr/doctor-s-best-best-lutein-120-veggie-caps/4256?gclid=CKSiiLuNz9MCFc0V0wodLGIFOg


A betegség jelentőségét az adja, hogy a fejlett országokban ez a felnőttkori szerzett vakság legfontosabb oka (Ferris 1983).
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel, részaránya 22-25% (Gottlieb 1982, Vastag 1983, Németh 2005).


Látásjavulást elősegítő étrend kiegészítőkBeszrzés

 Hivatalos Mintabolt

1092 Budapest, Erkel utca 14/A    

Telefon: 06-30-405-2122; 06-30-574-6640

E-mail cím: info@vitamin-abc.hu