Miért szedjek  és milyen fajta E-vitamin étrend kiegészítő lenne a legjobb?


Válasz olvasómnak  38. rész


A kedves Olvasó ezt írja


Tisztelt Zsoldos Bence Úr!

Nagy érdeklődéssel olvastam a D-tokoferol c. írását a honlapján, és ehhez kapcsolódóan a „www.vitaminbolt.eu” oldalon tett bejegyzéseit.

Magam is egy jó minőségű E vitamint keresek, mert meggyőződésem, hogy szervezetünknek szüksége van ezek (természetesen sok egyéb más mellett) pótlólagos bevitelére. Viszont laikusként fordulok Önhöz azzal, (bár természetgyógyászatot tanulok, de a vegyészethez bizony nem konyítok), ha megtisztelne a következő termékek véleményezésével, hogy esetleg valamelyik megfelelne e a szervezetünk számára tökéletes E vitamin szükséglet fedezésére:

http://bionom.hu/biobolt/etrend-taplalek-kiegeszitok/vitamin-code-vitamin-e-garden-of-life.html

Köszönettel várom válaszát. Üdvözlettel és Tisztelettel kívánva további szép napot: G-né M  Erika


Válasz

Először arról nagyon röviden, hogy miért szedjek E-vitamint ?

Az E vitamint kevésbé érzik fontosnak az emberek, pedig hiánya komoly problémákat okozhat, míg a megfelelő fajtájú E vitamin szedése védelmet jelent a szívbetegségekkel és a rákkal szemben. Mivel hivatalos körökben egyre terjed a vitaminellenes hangulat, nem árt tisztába tenni az E-vitaminnal kapcsolatos tévhiteket

 

Forrás: A Life Extension Magazine 2005 januári, 2005 márciusi, 2007 márciusi számaiból fordította és szerkesztette Szendi Gábor  http://www.tenyek-tevhitek.hu/e-vitamin.htm

.

A kedves olvasó az alábbi étrend kiegészítőre kérdezett rá, íme


Garden of Life, Vitamin Code E-Vitamin, nyers, fermentált 60 kapszula


Származási hely: USA

Név

Mennyiség

*NRV

E-vitamin

166,67 mg (250 NE)

1388,92%

A-vitamin

1500 mcg (5000 NE)

187,5%

Szelén

75 mcg

136,36%

K-vitamin

50 mcg

66,67%

D-vitamin

25 mcg (1000 NE)

500%

 


A fermentációt végző enzimek

RAW Probiotic & Enzyme Blend (proteáz, fitáz, béta-glükanáz, alfa-galaktozidáz, hemicelluláz, celluláz).


A fermentációs alaptermékek

Raw Organic Fruit & Vegetable Blend (eper, cseresznye, fekete szeder, áfonya, málna, cékla, sárgarépa, spenót, brokkoli, paradicsom, kelkáposzta, vöröskáposzta, petrezselyem, kelbimbó, zöld kaliforniai paprika, uborka, zeller, fokhagyma, gyömbér, újhagyma, karfiol, spárga),


Tokoferol keverék

alfa-tokotrienol, béta-tokotrienol, gamma-tokotrienol, delta-tokotrienol, alfa-tokoferol, béta-tokoferol, gamma-tokofero  


Értékelés

Előny:


Hiányosságok


Az E-vitamin és K-vitamin kapcsolatában az E-vitamin csökkenti a vérrögképződést, míg a K-vitamin elősegíti a véralvadást, vagyis egymásnak ellent mondanak.A két vitamin helyes arányának betartása ezért is fontos.


Összetevők……. tokoferol keverék (alfa-tokotrienol, béta-tokotrienol, gamma-tokotrienol, delta-tokotrienol, alfa-tokoferol, béta-tokoferol, gamma-tokoferol)”  .Megjegyzem, hogy létezik a piacon tokotrienol keverék és olyan is, hogy a sok gamma-tokoferol mellett  a tokotrienolok keverékét is  tartalmazza


Nutrient Reference Value  (NRV)

A közölt értékeket figyelmen kívül kell hagyni, mert  például az E-vitamin minimális napi mennyisége 400 NE,  amit a táblázatban a 250 NE értékre 1389% túllépést jelez Egyéb más forrásból származó E-vitamin termékekről


A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható E-vitamin készítmény alig tartalmaz gamma tokoferolt, ha egyáltalán tartalmaz. Ehelyett az alfa tokoferolt használják első számú összetevőnek. Azonban nem az alfa tokoferol, hanem a gamma tokoferol az, ami csillapítja a peroxinitritet, a szabadgyököt amely igen fontos szerepet játszik a fokozott öregedésben.

A tokotrienolok rendkívül jól teljesítenek az artériás egészség fenntartásában. 2010-ben egy ázsiai kutatócsoport kimutatta, hogy a tápanyagok ezen csoportja, amelyet nehéz szervezetünkbe elegendő mennyiségben bevinni kizárólag a normál napi táplálkozás útján, igazán hatásos segítség lehet a triglicerid szintek fenntartására.

 

Már napi 120 mg gama-delta tokotrienol (3-4 kapszula) a vér triglicerid szintjének  28%-os csökkenéséhez vezetett egy hónap után. Ez a termék azért olyan hatásos, mert az izoprén oldallánc szerkezete kettős kötésű, így ideális szabadgyök-fogó. .

 

Kutatások kimutatták, hogy a tokotrienolok hatékony neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek, főként az alfa-tokotrienolt tartják a vitamin leghatékonyabb neuroprotektív formájának.

 Az alábbi termék ismertető kielégítően tájékoztatja a potenciális fogyasztót arról, hogy az E-vitamin terméke mit és mennyit tartalmaz. 

Az olyan terméket, amelynek előállítói így adják meg az összetételt  -  jó hatásúnak lehet tekinteni. .


Gamma E Tocopherol/Tocotrienols (60)

A gamma tokoferol jelentősen csökkenti a gyulladások által okozott, úgynevezett "korral járó" degeneratív betegségeket.

Tudományos vizsgálatok sora igazolja, hogy a gamma tokoferol alkalmazása az öregedéssel járó betegségek jelentős csökkenéséhez vezet.

Sajnos a legtöbben kizárólag alfa tokoferolt szednek E-vitaminként, ezzel egyrészt kiszorítják szervezetükből a gamma tokoferolt, másrészt elesnek annak hatásaitól.

Embereken végzett vizsgálatok a 100 és 800 mg között igazolták már a gamma tokoferol előnyeit.

A tudományos irodalom áttekintése alapján a legtöbb embernek legalább napi 200 mg tokoferol  bevitelére van szüksége.

9 690 Ft (7 630 Ft+ÁFA)


http://www.paleocentrum.hu/life_extension_gamma_e_tocopheroltocotrienols_60_kapszula_1148-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


E - vitamin  természetes gamma-E tokoferol kapszula) (60)


Szezámmag lignanok: az E vitamin hatékonyságát fokozó természetes anyagok.

 

 A Life Extension saját kutatási eredményei alapján a szezám lignanok együtt adva gamma tokoferollal szignifikánsan fokozzák annak jótékony hatásait. A szezámmag lignanok a sejtek C és E vitamin szintjének emelésével váltják ki ezen kedvező hatásokat.

 

 

Klinikai vizsgálatok során a gamma tokoferol/szezám lignan kombináció 25%-kal volt hatékonyabb az önmagában alkalmazott gamma tokoferol/tokotrienol keveréknél a szövetek szabadgyök terhelése, és a gyulladások csökkentése terén.

A Life Extension Gamma E Tokoferol étrend kiegészítő hatékonyságát szezám lignanok hozzáadásával fokozta.

  Ez a formula jelentős mennyiségű szezám lignannal erősített hatású gamma tokoferolt tartalmaz, és igen jelentős az antioxidáns kapacitása.


Összetevők

Napi adag; 1 lágyzselatin kapszula

60 adag/doboz

Mennyiség/kapszula;

Gamma-E    tokoferol mix                                              359mg

Átlagos összetétel:

Gamma tokoferol                          215,4-244,12 mg

Delta tokoferol                                89,75-125,65mg

Alfa tokoferol                                   30,51-35,9 mg

Béta tokoferol                                   0-7,18       mg

Szezámmag lignan kivonat;                           20mg16 990 Ft/doboz

http://drmineral.hu/gammaevitamin-tokoferol


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

YiYa 8-E-vitamin komplex

60 db kapszula / doboz

4300,- Ft

OGYÉI nyilvántartási szám: 12745/2013 
A Tocomin Suprabio® a malájziai Carotech™ cég pálmaolaj-koncentrátuma.  Ez szabadalmaztatott emulziós formula, amely a tokotrienol molekulák felszívódását 300%-ra (!) megnöveli.

[1] D. Ho, et al., “Drug Delivery System: Formulation for Fat-Soluble Drugs,” US Patent 6596306 (2003

http://www.nutri-linkltd.co.uk/shop/tocomin-suprabio-tocotrienols-100mg-x-60-softgels.html


Tocomin SupraBio® is a pure palm mixed tocotrienol complex, with a natural ratio of alpha, beta, gamma, and delta-tocotrienols. It is extracted and concentrated from fresh, virgin red palm oil. 

http://www.tocotrienol.org/index.php?option=com_content&view=article&id=168&Itemid=87


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Emlékeztetőül arra, hogy mit jelent az alfa, béta, gamma, delta tokoferol

 


Vegyük észre, hogy tokotrienol molekulában  három helyen (R1, R2, R3) lehet szubsztituálni a  -CH3   ill  -H elemeket


Ezen termék a kvantifikált összetétele, fermentált előállítása, nagy gamma-tokoferol tartalma valamint az érték/ár aránya miatt is ajánlható


http://www.yiya.hu/e-vitamin-kapszula-tabletta.html


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-