MR, CT és PET-CT kitűnő vizsgálatok több betegség kimutatására és  kezelésére

A nagy mágneses térerő (3T) elsősorban az MR képek térbeli felbontását javította és ezáltal eddig nem ábrázolt finom részletek is láthatóvá váltak, mellyel a diagnózisok is sokkal pontosabbá váltak. Egyben vizsgálatok mérési ideje is lecsökkent, ezért a betegeknek kevesebbet kell az MR készülékben feküdniük. Az MR vizsgálatokat a Kutató-Elitegyetemhez méltó, nagyfelkészültségű, több szakvizsgával rendelkező, nagytapasztalatú orvosok vezetik, leletezik.

A Semmelweis Kft által szervezett MR szolgáltatásoknál minden alkalommal a vizsgált személy szempontjából optimális vizsgálatokat végzünk, például új, modern mérési módszerekkel igyekszünk a kontrasztanyag beadását kiváltani.

Ennek megfelelően a páciens kontrasztanyagot csak akkor kap, ha arra valóban szükség van, így a vizsgálatok jelentős részében ma már nincs kontrasztanyag beadás. Ha mégis szükség van kontrasztanyagra, akkor a legjobb, gyakorlatilag 100%-ban mellékhatásoktól mentes kontrasztanyagot adjuk be, így nincs szükség semmilyen előzetes laborvizsgálatra.

Funkcionális MR (fMRI) vizsgálatok

Elsősorban a kéreg szintjén az agy különböző területeinek funkció meghatározása, mely pl.: az agytumorok, ill. a gyógyszeresen nem befolyásolható epilepsziák műtétjének pontos tervezéséhez nagyon fontos: a műtét okozta károsodások minimalizálhatóak ismerve a műtéti terület környezetének funkcióját;

MR Spektroszkópia (MRS)

Az agy molekuláris szintű, nem behatolásos (noninvasiv) analízise MR vizsgálattal lehetséges. Segítségével az agytumorok esetén sokkal jobban elkülöníthetőek egymástól a jó-, ill. a rosszindulatú tumorok, de nagyon fontos a degenerativ betegségek, a gyulladások, a stroke, ill. az anyagcsere betegségek differenciáldiagnosztikájában is.

A stroke esetén a károsodás pontos felmérése lehetséges, amely alapvetően határozza meg a terápiát és ezen keresztül a prognózist. Ráadásul az MR berendezés egy olyan klinikán van, ahol szükség esetén a thrombolizist –az érelzáródást okozó vérrög oldását -azonnal el tudják kezdeni, ami a terápia eredményére döntő hatása van;

Hasi MR vizsgálatok

Kitűnő minőségben készülnek kihasználva a készülék magas térerejét és a legmodernebb, sokcsatornás tekercsekben rejlő lehetőségeket (ultra fast sequentiak). Külön kiemelendő az un. MR Enterográfia, amely a CT enterográfiánál lényegesen jobb, sugárterhelés nélküli a gyulladásos bélbetegségek korszerű diagnosztikájában;

Magyarázat: Az enterographia MR alapvetően a vékonybél vizsgálatára, és a Chron betegség kimutatására szolgál, emellett használható még gyulladások, vérzések, daganatok diagnosztizálására is a belekben.

Az enterographia MR-nek a diagnosztizálásban a bélfal megvastagodásának kimutatása, a gyulladt területek elkülönítése, illetve daganatos elváltozások stádiumának megállapításánál van komoly  szerepe.

A kismedence MR vizsgálata

Kitűnő minőségben, messze a CT vizsgálatot felülmúlva mutatja a kismedencei kóros folyamatokat.

 

Mozgásszervi csúcsdiagnosztika

Az ízületek vizsgálatára számos képalkotó eljárás alkalmazható, amelyek közül kiemelendő a mágneses rezonancia (MR) képalkotás. Ennek oka, hogy ez a vizsgáló eljárás nyújtja a legjobb lágyrész kontrasztot, ami azt jelenti, hogy az ízületeket felépítő szövetek jellegzetes megjelenéssel ábrázolódnak, ill. minden egyes szövet elkülöníthető az MR felvételeken. Így a porc, a szalagok, az ízületi folyadék, a csont és csontvelő, izmok, inak és egyéb lágyrészek. Az MR képalkotás az ízületek diagnosztikájában világszerte széles körben elterjedt, sőt már legtöbbször az elsőként választandó vizsgálati módszer lett.

https://semmelweiskft.hu/szolgaltatasaink/mr-diagnosztika

 

Koponya MR vizsgálat

Valóban a legkorszerűbb elveknek megfelelően, kiváló minőségben készülnek, sőt egy sor speciális, az országban máshol alig történő vizsgálatot is végzünk:

 

Koponya MR vizsgálatot az agy elváltozásainak gyanúja esetén végzünk. Tünetek közé tartozhat a fejfájás, szédülés. A vizsgálattal diagnosztizálhatóak a daganatos betegségek, stroke, sclerosis multiplex (SM) és egyéb gyulladásos elváltozások melyek vagy hirtelen alakultak ki vagy lassan váltak krónikussá. MR vizsgálattal az agy vizsgálható, jól látható a szürke- és fehérállomány, az agykamrák, az erek. A koponya MR vizsgálat nagy érzékenységéből adódóan alkalmas az agyállományt érintő betegségek és elváltozások meghatározására, illetve azok pontos helyének, kiterjedésének megállapítására, ami segíti a későbbi terápiát és annak nyomon követését is.

Az alábbi panaszok esetén javasolt felkeresni neurológus szakorvost, aki a kórelőzmény és a panaszok ismeretében kérheti a vizsgálatot:

A natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Fontos tudni azonban, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő implantátumokra, illetve ékszerekre, piercingekre is.

A vizsgálat előtt ajánlott a smink eltávolítása az arcról, ezek esetleges fémtartalma ugyanis befolyásolhatja a képminőséget.

Kontrasztanyaggal történő vizsgálathoz minden esetben szükséges orvosi javaslat. A vizsgálatot megelőzően 6 órával már ne fogyasszon ételt.

A kontrasztanyag beadásának feltétele a megfelelő vesefunkciós érték (kreatinin és karbamid). Ehhez friss laboratóriumi lelet szükséges, de lehetőség van a helyszínen az MR operátor segítségével kreatinin gyorsteszt, és eGFR elvégzésére is, mely ujjbegyből, szúrással vett vérmintából történik.

Fontos, hogy a vizsgálat egyes részei során mozdulatlan maradjon, csak akkor változtathat testhelyzetén, ha az operátor engedélyt ad rá. A vizsgálat során folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül, illetve a pánik gombot megnyomva meg is szakíthatja azt.

Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. Kétféle készülék különböztethető meg. Az alagút rendszerű és a nyitott mágneses MR. Az alagút rendszerű az elterjedtebb, amely egy nagy szupravezető tekercsből áll, melynek közepe (pácienstér) egy szűk, működés közben zajos hely. Emiatt némely ember számára nehezen elviselhető. Ezek általában nagyobb teljesítményű 1,0, 1,5, 3,0, 7,0 Tesla térerejű berendezések.

A nyitott mágnessel szerelt készülékek kényelmesebbek lehetnek az ilyen szorongó betegek számára. A hátrányuk viszont az, hogy a gyengébb mágnessel rosszabb képminőséget produkálnak. Általában 0,1-0,3 Tesla térerősséget érnek el, illetve manapság már megjelentek az 1,0 Tesla mágneses térerejű készülékek is.

A vizsgálat 25 percig tart.

 

Nem végezhető el a vizsgálat a következő esetekben

·         Nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag: csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízületi protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok) esetén a vizsgálat nem végezhető el.

Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak.

·         Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.

·         Agyi- vagy aneurizma klip, szív műbillentyű vagy stent esetében csak akkor végezhető el a vizsgálat, ha Ön írásos szakvéleményt hoz arról, hogy azok MR kompatibilisek. Kanal E, Shellock FG. Aneurysm clips: effects of long-term and multiple exposures to a 1.5-T MR system. Radiology 1999;210(2):563-5.

Ez azért fontos, mivel a régebbi aneurysmaklipek ferromágnesesek voltak, viszont a legújabbak között is találhatóak ferromágnesesek. A klip az aneurysma (éren lévő kiboltosulás) nyakának leszorítására szolgál. Ha a mágneses tér iránya eltér a klip tengelyének irányától, a mágneses tér elfordítja a klipet, és azzal együtt az aneurysmanyakat lecsavarhatja az érről. Ez intracranialis artériás vérzést eredményez, és végzetes következménnyel jár.

·         Csak a titánból és a titánötvözetből készült klipek teljesen biztonságosak az MR képalkotó eljárásokban részt vevő betegek számára a mágneses tér kölcsönhatásainak teljes hiánya miatt. MRI hatása az ötvözet alkotóelemeinek arányától függ.

A fémimplantátumot behelyező orvosnak a zárójelentésben meg kell adnia az implantátum típusát. Tudatnia kell a beteggel, hogy ezek után MR-rel vizsgálható lesz-e vagy nem. Kérdéses esetben röntgen- vagy CT-felvétel készítendő

·         Kontrasztanyagos vizsgálat esetén rossz vesefunkciós értékkel nem végezzük el a vizsgálatot.

https://medicoverdiagnosztika.hu/vizsgalatok/mr-vizsgalatok/koponya-mr/

Angiográfia

Az erek vizsgálatára alkalmazott eljárás, amelynek során azok belső terébe (lumenbe) kontrasztanyagot juttatnak, majd röntgensugárral átvilágítják a kérdéses részt. A kontrasztanyagon nem tudnak áthatolni a sugarak, így ott fekete marad a kép (árnyékot ad). Az ilyen technikával elkészített felvétel neve: angiogram.

Angiográfiának neveznek minden, az ereket ábrázoló, invazív és nem invazív (beavatkozást nem igénylő) eljárást, mint a CT, az ultrahang és az MRI-vizsgálat. Klasszikus értelemben azonban az angiográfia a kontrasztanyag befecskendezéssel jelölt, röntgensugárzás segítségével történő ér ábrázolás. Az eljárással kimutathatók az ereket érintő legáltalánosabb rendellenességek, mint az érszűkület, vagy érelzáródás, az érfalon található tágulatok (aneurizma), valamint egy-egy terület fokozott erezettsége, amely rosszindulatú daganatra utalhat.

Szívbetegség gyanúja esetén gyakran ezzel az eljárással kutatják a szívet ellátó koszorúerek esetleges rendellenességeit. A neurológiában is általánosan alkalmazott módszer az agyi keringés vizsgálatára, illetve stroke esetén a vérzés pontos helyének megállapítására.

Az alsó végtag ereinek vizsgálatára is használják sántítás, vagy lábgörcsök okának felkutatására, visszértágulat, vénabillentyű-elégtelenség kimutatására.

A diagnosztizálás mellett az angiográfia alkalmas többek között az érpályát elzáró anyagok (thrombus, embolus) eltávolítására, az érbelső átmérőjének növelésére a vérátáramlás megkönnyítése érdekében, illetve aneurizmák kezelésére

 

Kontrasztanyag

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag gadolínium alapú. A gadolínium fémes tulajdonságú kémiai elemrendszáma a periódusos rendszerben 64, vegyjele Gd. Ritka esetben előfordulhat túlérzékenység, ami allergiás reakció formájában a kontrasztanyag beadását követően 20 percen belül jelentkezhet. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, hányinger, viszketés, kiütés, fejfájás és szédülés. Súlyos, de ritka mellékhatások, például gadolinium-toxicitás és nephrogén szisztémás fibrózis vagy NSF, leggyakrabban súlyos vesebetegségben szenvedő betegeknél tapasztalhatók.

A gadolinium-alapú kontrasztanyaggal (GBCA) végzett MR-felvételen átesett emberek hidegséget tapasztalhatnak az injekció beadásának helyén,

Az FDA 2018-ban hozzáadott új figyelmeztetései szerint a gadolinium hónapokig vagy évekig maradhat a szervezetben, miután ezeket a gyógyszereket MRI-vizsgálat során megkapta. Beépülhet a csont-, agy- és veseszövetekben. Ezt gadolinium retenciónak nevezik.

A tünetek a következők:

Az egészségügyi szolgáltatók beadhatják a kelátképző szereket intravénásan, tablettával, kúpként a nyelv alatt vagy rektális kúpon keresztül.

Illusztráció, hogyan kelátképződik a gadolinium szoros kötése.Az FDA azt tanácsolja, hogy bizonyos akut vagy krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknél ne alkalmazzák a GBCA-kat. A GBCA hatásának ellensúlyozására kelátképzó szereket adnak a vizsgálandó betegnek. A gadolíniumalapú kontrasztanyagok hasznosnak bizonyultak a vese-rendellenességgel küzdő páciensek esetében, a dialízist igénylő, súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegek esetén egy ritka, de komoly betegség kockázatát hordozza;

 

A kelátképzés olyan kezelés, amely felhasználható a nehézfémek mérgező szintjének eltávolítására a testből, bár a gadolinium-toxicitás kezelésére még nem vizsgálták jól. A kelátképzés olyan folyamat, amelyben az orvosok kelátképző szereket adnak be a betegeknek. 

https://www.drugwatch.com/gadolinium/

 

Mi a különbség a CT és MR vizsgálat között.

Az MR vizsgálat egy mágneses magrezonancián alapuló képalkotó eljárás. Hollandiában átlagosan az MRI készülékek ára 1 millió euró körül van, de 2007 decemberében az UMC Utrecht használatba vett egy 7T térerejű vizsgálati eszközt, ami 7 millió euróba került, tehát az árak könnyedén szaladhatnak igen magasra. 

A vizsgálat lényege, hogy a pácienst egy, a földi mágnesesség több tízezerszeresének megfelelő mágneses térbe helyezik ahol tetszőleges irányokból készítenek róla képeket. Az MR nagy előnye más eljárásokhoz képest, hogy nagyon jó kontrasztfelbontó képességgel rendelkezik a lágyrészek vizsgálata során, valamint képes a vizsgált szervekről és területekről működés közben is képet rögzíteni. Az MRI a CT-vel szemben több pozitív tulajdonsággal bír. Az MR ugyanis nemcsak transzverzálisan (mint a CT-esetében), hanem bármilyen tetszőleges síkban képes a képek előállítására. Emellett képes jobb kontrasztú képet adni a lágy szövetekről. A vizsgálatnak megfelelően különböző súlyozásokkal a vizsgálat szempontjaihoz igazított képet tud biztosítani

Mikor lehet indokolt az MR vizsgálat?

https://medicover.hu/hirlevel-cikkek/mi-a-kulonbseg-a-ct-es-az-mr-vizsgalat-kozott/

ANGIOGRÁFIA (DSA - DIGITÁLIS SZUBTRAKCIÓS ANGIOGRÁFIA)

A vizsgálat kontrasztanyag adásával éhgyomorra történik. A vizsgálat irányulhat az artériás rendszer vizsgálatára (mint például alsóvégtag, vese, szív, agyi erek érszűkületének vizsgálata), vagy a vénás rendszer vizsgálatára (például mélyvénás trombózis gyanúja esetén). Az esetek döntő többségében a szúrás helye a lágyék. Helyi érzéstelenítést követően az érbe ún. katétert, belül üreges vékony csövet juttatnak. A katétert az érrendszerben eljuttatják a vizsgálni kívánt szervig (lehet ez szív, vese vagy agy), és a kontrasztanyag befecskendezését követően vizsgálják a helyi érviszonyokat, vagy az egyes szervek vérellátását. Közvetlenül a kontrasztanyag befecskendezését követően - melyről a beteget előzetesen mindig tájékoztatják -, sokszor pár percen belül, spontán megszűnő melegségérzés alakulhat ki az egész testben. A vizsgálat végén a katétert eltávolítják, és amennyiben a beavatkozás az artérián történt, a szúrás helyét nyomókötéssel fedik. A vizsgálatot követően egy napig ágyban fekve kell maradni. A beavatkozás a műtéti eljárásokhoz képest jóval kisebb kockázattal és megterheléssel jár a beteg számára, azonban sajnos nem minden esetben alkalmazható

Amennyiben az Ön szervezetébe pl. aneurizma klip van, orvosi dokumentációt szükséges bemutatni, amely tartalmazza az eszköz gyártási számát és a beültetés dátumát. Ennek ismeretében egyénenként és adott eszközönként mérlegelendő, hogy a vizsgálat elvégezhető-e. Ilyen esetekben javasolt a kezelőorvos és a radiológus előzetes konzultációja is, de Önnek is szívesen nyújtunk előzetesen személyesen vagy szóban további, részletes tájékoztatást.

https://semmelweis.hu/kepalkotas/files/2020/06/MRI-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3.pdf

 

Azonnal mentőt kell hívni, amennyiben a szúrás helyén vérzést tapasztal, és sürgősen orvoshoz kell fordulni, ha a katéterezett végtag fájdalmassá válik, illetve elszíneződik, a vizelet mennyisége jelentősen csökkenne vagy esetleg belázasodna!

 

3D TOF MR angiográfia
A fejfájás leggyakoribb okai: gyulladásos betegségek (arcüreg gyulladás), sclerosis multiplex, keringési problémák (aneurysma), daganatos betegségek. Az aneurysma előfordulása minden 10 000 emberből 1 fő.
Évente százezer lakosra számítva 10-17 aneurysma megrepedéssel kell számolni, aminek a halálozási aránya 70-90 %.
Az aneurizmák repedés nélkül meglehetősen nagyra nőhetnek (meghaladhatják a 2-3 cm átmérőt is) és epilepsziát vagy focalis tüneteket okozhatnak. Az úgynevezett zsákszerű aneurysmák kialakulásának legfőbb oka az érfal különböző rétegeinek fejlődési eltérése, mely az érelágazódásoknál lehet a leggyakoribb, s a legkifejezettebb.
A morfológiai elváltozások a korszerű MR szekvenciákkal jól kimutathatóak. Az aneurysma kimutatására olyan speciális technikát (ún. 3D TOF angiográfia) használunk, amihez nincs szükség intravénás kontrasztanyag beadására.

A vizsgálatról az alábbi helyeken érdeklődhet:


Semmelweis Kft Orvosi Képalkotó Klinika - Radiológia Tanszék
1082 Budapest, Korányi Sándor u. 2.

A vizsgálatokra a bejelentkezés a +36-20-663-2666

Orvosi Képalkotó Klinika - Neuroradiológiai Tanszék
1083 Budapest, Balassa utca 6.

Semmelweis Egészségügyi Kft.

CímBudapest, Üllői út 26, 1085

Dr. Gál Viktor PhD

Központi előjegyzés

Hétfő – Csütörtök: 08:00 – 18:00
Péntek: 08:00 – 16:00

(+36 20) 663 2666

info@semmelweiskft.hu

Agykoponya natív vizsgálat 40 eFt


PET-CT

Semmelweis Egyetem, egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzésű készülékkel rendelkezik. A PET-CT a napjainkban elérhető legmodernebb képalkotó eljárás, két technológiát ötvöz: a CT által nyújtott anatómiai-morfológiai kép mellett a pozitron emissziós tomográfnak, vagyis a PET-nek köszönhetően a szervek funkcionalitása is látható, mely korai diagnózisra ad lehetőséget.

A készülék a gyógyítás mellett az oktatást és a kutatást is szolgálja.  A berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri betegségek területén, de szerepet kap majd a neuropszichiátriai kórképek kezelésében is. A PET-CT korai diagnózisra ad lehetőséget, ami a hatékony terápia kulcsa. Az egyetem által beszerzett készülékkel mindössze 9 perc alatt végezhető el a vizsgálat, mely által a beteget érő izotópterhelés is csökken.  A PET-CT-vel az elváltozások sok esetben hamarabb kimutathatók, mint más hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal, például a tüneteket még nem okozó, kis daganat is felismerhető, így az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá válhat, és javulhat a beteg gyógyulási esélye.

A PET-CT különlegessége, hogy más képalkotó módszerekkel szemben nem csak a szervek anatómiai, alaki változásait mutatja ki, hanem már a szövetek anyagcsere-változását is észleli. A különböző betegségek mindig először a megbetegedett szerv működését befolyásolják, és ezt csak később kíséri a méretbeli (anatómiai) módosulás.  PET vizsgálat sajátossága, hogy nem az anatómiai viszonyokat, hanem a szervek működésbeli sajátosságait (pl. vérkeringés, anyagcsere stb.) ábrázolja.. Ily módon a PET vizsgálat már nagyon korán képes jelezni a daganatos elfajulást.  Mivel a daganatok kialakulása során is jellemzően megelőzi az anyagcsere-változás az anatómiai elváltozásokat (pl. a daganatoknak a gyors növekedés miatt sok cukorra van szükségük), így a PET-CT vizsgálat lehetővé teszi a rosszindulatú daganatok korai felismerését.

A Semmelweis Egyetem által beszerzett GE Discovery IQ 5, a piacon elérhető jelenleg leggyorsabb PET-CT készülék. Magyarországon a legkorszerűbb berendezés, amellyel egy vizsgálat kiváló képminőségben 9 perc alatt is elvégezhető, szemben más készülékek 20-25 perces vizsgálati idejével. A készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően nem csak a vizsgálati idő rövidül, hanem egyúttal a pácienst érő sugárterhelés is csökken: Magyarországon az új berendezéssel végzett onkológiai PET-CT vizsgálat igényli a legkevesebb sugárzó izotóp szervezetbe juttatását. Az új központban egy műszak alatt akár 28 vizsgálat elvégzése is lehetséges, ami Magyarországon a legköltséghatékonyabb PET-CT vizsgálati lehetőséget jelenti.

Az egyetem új PET-CT készüléke egyedülállóan küszöböli ki azt a problémát, hogy a vizsgálat közben a beteg légzéséből adódó mozgás miatt a rekeszizom környékén, a tüdőben és a hasban elmosódottá válhat a kép, ill. kisebb elváltozások rejtve is maradhatnak. A mellkas emelkedését, süllyedését figyelő speciális kamerarendszernek köszönhetően ezekről a területekről is tökéletesen éles kép készülhet. A PET/CT vizsgálatban két módszert egyesítenek: a PET és a CT technikát. Ezeket egy időben, egymás mellett alkalmazva lehetővé válik a normális és a kóros működési állapotok megjelenítése és a CT segítségével a testről készített merőleges metszetekkel azok pontos térbeli ábrázolása is.

A PET/CT vizsgálatot három orvosi területen alkalmazzák: az onkológiában, az ideg- és elmegyógyászatban és a kardiológiában. A rosszindulatú betegségek felismerésére végzett vizsgálatok 85-90%-ot tesznek ki az összes PET/CT vizsgálat közül.

A módszer nagy előnye, hogy egyetlen vizsgáló eljárás keretében megállapítható a betegség súlyossága és stádiuma, ami megszabhatja a további kezelés irányát.

A PET/CT segíthet a szövettani vizsgálat helyének kijelölésében is. A daganat izotóp felvétele meghatározhatja a legintenzívebb anyagcseréjű helyeket a szervezetben, ahonnan a szövettani mintavételt célszerű elvégezni.

A vizsgálat megmutathatja a daganatellenes kezelés eredményességét.