Amit a hallás csökkenéséről tudni érdemes.
„Nem hallom!” „Hallom, de nem értem”. FülzúgásNagyothallás káros hatása az életminőségre

Jelenleg a fejlett országokban a lakosság 2,3%-a visel hallókészüléket, de további 5,8%-ának lenne még szüksége erre. Fontos tehát, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk: ha nem érti mások szavát, gyakran kell visszakérdeznie, hangosan hallja csak a tévét, forduljon szakemberhez, mert a hallásprobléma kezelhető.

A férfiaknál gyakrabban jelentkezik az időskori nagyothallás, mint a nőknél.50 év felett már mindenkinek érdemes lenne a hallását is megvizsgáltatnia

Az európai felnőttek 16%-a szenved olyan fokú halláskárosodásban, ami hátrányosan befolyásolja mindennapi életüket. Ez sokkal magasabb szám, mint a korábban becsült 10 %.

Európában mintegy 71 millió, 18 és 80 év közötti ember él az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított 25 dB-nél nagyobb hallássérüléssel. Csak az

EU-ban több mint 55 millió halláskárosodott ember él.Életkor szerepe a nagyothallásban

A nagyothallás az 50-es életévekben kezd gyakorivá válni, s a 70-80 évesek körében már minden második embert érint. A 80 felettieknél már 10 emberből 8 nagyothall. Túl a kommunikációs nehézségeken, a halláscsökkenés veszélyes az utcán, hisz a személy nem hallja a közeledő járművet, de olykor még a dudálást sem, s otthonunkban is a különféle zajok (csobog a kádban a víz, kifutott a leves, csöngetett a mikró, vagy szól a telefon, kivágódott az ablak) sokat segítenek a tájékozódásban
A hallás öt lépcsője

A halláskárosodás nem fordítható vissza, azonban nem szükségszerű, hogy egy csendesebb, hangszigetelt világban éljen. Az említett 5 lépcső a következő:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/1419/a-nagyothallas-okai


A nagyothallás átok a környezetnek és átok az elszenvedőjének. Az emberek nem tudnak és nem akarnak ordítva beszélgetni, mert az ember vagy arra figyel, mit mond, vagy arra, hogy folyamatosan emelt hangon beszéljen. Ordítva senkinek nincs kedve figyelmesnek lenni, érdeklődni vagy hosszasan megbeszélni bármit is., maradnak a tőmondatok, a kérések, a szűkszavú információk. De a nagyothallás a csönd börtönébe zárja a szenvedő alanyt is. először csak észleli, hogy mindenki motyog, direkt halkan beszélnek, mintha össze akarnának súgni a háta mögött. Aztán érzékeli, hogy nem szeretnek már vele beszélgetni, de ő hiúságból és félelemből még mindig tagadja, hogy rosszul hallana. Tapasztalati szerint az első tünetek jelentkezésétől számítva 10 év, amire a nagyothalló hajlandó tudomásul venni a problémát, és hallókészüléket vásárolni. A probléma érthető, sokan még a szemüveget is nehezen szokták meg, hát még a hallókészülékek állandó hordását, a sípolást, a hangerőváltozásokat, a kifogyó elemek örök problémáját, stb. és persze, sokan szégyellik a testi fogyatékosságukat.


Hangtani alapfogalmak

Hanghullám

Hanghullámnak nevezünk minden olyan rezgő mozgást, amely 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban helyezkedik el. A rezgés általános alakja:


y(t) = A0+A sin(ωt+ϕ) ,


ahol y(t) a pillanatérték az idő függvényében, A az amplitúdó, ω a körfrekvencia

[rad/sec]- ban, az A0 az amplitúdó egyen szintje.

Az amplitúdó

egy bizonyos jel terjedelmére utal. Ebben a példában egy 1 kHz-es jel hullámformáját láthatjuk (az amplitúdó a vertikális tengelyen látható).
 

Ha  a  grafikonon egy 6 dB-lel nagyobb jelet ábrázoltunk, akkor ennek következtében e jel amplitúdója is nagyobb értékeket mutat.


A frekvencia:

Az hang frekvenciája a másodpercenkénti ciklusok száma (Hz), amely megmutatja, hogy milyen gyorsan mozognak a molekulák oda-vissza. A frekvencia képezi a hangmagasságot. Az emberi fül számára

 

Az intenzitás:

Az intenzitás a csúcsok és völgyek közötti nyomáskülönbség (az amplitúdó). Az intenzitás képezi a hangosságot. A hang intenzitását általában decibelben (dB) adják meg;A hallás frekvencia és intenzitásbeli érzékelési tartományát az 1. ábra mutatja. Az ábrán az általános hallási érzékelési tartományba a beszédhullámok intenzitás-frekvencia területe feltüntetésre került, ami lényegesen szűkebb tartomány, mint maga a hallható hanghullámok érzékelési tartománya
Forrás A hallás. VICSI KLÁRA. Az emberi hallórendszer komplex akusztikai, mechanikai, hidrodinamikai elektromos jelátalakító, idegvezetési és agyi szerkezet.

alpha.tmit.bme.hu/speech/.../HALLAS_SZUBJEKTIV_AKUSZTIKA.docA hanghatárok az életkor emelkedésével

Alsó hanghatár                16 Hz

Felső hanghatár


Magyarázat

A fül hangérzékenysége a korral erősen csökken. Ez az oka, hogy idősebb korban  az ember többé nem hallja a magasabb hangokat  pl.: tücsökcirpelését,  az „s” és a „t” hangokat stb. A felső hanghatár átmeneti csökkenése  következhet be  megbetegedések idején  valamint az oxigénhiány következtében (pl. 7-8 ezer méter magasságban)


Hangmagasságok

Egy hangot annál magasabbnak hallunk, minél nagyobb a rezgésszáma. (Hz)

A hangmagasságokat megkülönböztető képességünk igen fejlett különösen a 80-600 Hz tartományban. Itt ugyanis a megkülönböztetési küszöb kb. 0,1%. Ez azt jelenti, hogy 100 Hz és 100,1 Hz frekvenciájú hangokat külön hangként fogjuk fel.  Ugyanakkor a 600-3000 Hz  között a megkülönböztetési küszöb  0,3-0,5%

3000 Hz fölött illetve 80 Hz alatt a megkülönböztetési küszöb már romlik mivel ez kb. 1%.


Hangerősség

A decibel (dB) két mennyiség arányának logaritmikus mértéke.

A decibel egy elterjedten használt mértékegység az akusztikában, a hangszintek mérésére, valamilyen 0 dB-hez képest.

Általában, a hangerősséget, mint hangnyomásszintet (sound pressure level SPL) határozzák meg,

Mindennapi használatra a „Bel” mint egység túl nagynak bizonyult, ezért helyette a decibel (dB)  ami 0,1 bel (B)  terjedt el


A decibel meghatározása :


XdB =  10 log10 (X/X0)2


ahol X0 a meghatározott referencia A legtöbb esetben a referenciaérték éppen 1, és ezért nem kell használni. Néhányan a jobb érthetőség és konvenció miatt mégis használják.


Hangteljesítmény 

hangforrás által kisugárzott teljesítmény. Mértékegysége: a watt  jele W

Beszéd esetében az energiaátlag 20...40 mW.

A hangteljesítményszint (Lw) a hangforrásból kilépő hangenergia.


Lw = 10 lg P/P0 (dB)A fül szerkezete és működési problémái

Nagyon röviden a továbbiak könnyebb megértése érdekében összefoglaltam a hang keletkezésének és érzékelésének útját, íme:

 

Ha a hangvezetés fülkagylótól az agyig terjedő útjában valamely akadály lép fel, korlátozottá válik a hallóképességünk.


 

 

 

 

 

Ezek után egy kicsit részletesebben kövessük a fül szerkezeti elemeit


Hallójárat

A hallójárat a külső fül része.

A felnőttek hallójárata 21-27 mm hosszú


Középfül

A középfül a


A középfül heveny lobját a felső légutak betegsége okozza  A kórokozók  a fülkürtön keresztül  a dobüregbe jutnak

Egy korábban lezajlott idült középfülhurut esetében előfordulhat, hogy a dobhártyán nincsen látható elváltozás, mégis a hangvezető rendszer károsodására jellemző, jelentős fokú vezetéses típusú nagyot hallásalakul ki. Ennek vezetéses típusú halláscsökkenésnek az oka, a középfülben a hallócsontok ízületei körül keletkező összenövések, hegesedések.


Az idült középfül hurut gyakran igen gyorsan meggyógyul, illetőleg a hallás jelentősen megjavul. Egy az orrmelléküregekben, az orrsövényen stb. végzett műtétét látványos eredményt hozhat a hallásban. Idült középfülhurutban különleges figyelemmel kell tehát megvizsgálnunk az orrüregek, orrmelléküregek működésének állapotát.

Az orrüreg átjárhatóságát javító gyógyszeres kezelést kell alkalmaznunk, ha nincsenek meg a műtéti beavatkozás javallatai

fülkürt  működését közvetlenül befolyásolhatjuk átfújással (un. Valsalva manőver ábra). Ha az orr átfújást rendszeresen végezzük (1015-ször, naponta), akkor levegő jut a dobüregben, és a középfül regenerálódhat.

A nagyot hallás fő oka a középfül hurut

http://www.fulklinika.hu/kronikus-idult-kozepfulhurut-nyakos-som-tympanosclerosis.html#sorvadas


Politzer-ballon, (ábra) amellyel az orron keresztül a nem megfelelően működő fülkürtöt lehet nagyobb légnyomással kinyitni, hogy így egyenlítődjön ki a középfülben uralkodó nyomás a külső légnyomással szemben. A ballont jelenleg is gyakran használjuk fülkürt átjárhatósági vizsgálatra és terápiás célból egyaránt.

http://m.blog.hu/en/enthouse/image/201006/politzer_ballon.jpg


Belső fül (labirintus)

A dobüreg belső falán, hátul  elzárt ablakon át  a belső fülbe jutunk. A bonyolult felépítésű belső fül, vagy más néven labirintus két fő része: a csigának nevezett hallószerv és a félkörös ívjáratok, vagyis az egyensúlyszerv.

A belső fül érrendszerének organikus ártalma kíséretében a szöveti táplálkozászavar következtében degeneratív atrófiás elváltozások alakulhatnak ki a csiga és az ívjáratok idegvégződéseiben. A megbetegedést klinikailag fülzúgásfülcsengésfülsípolás, fülbúgás, fülciripelés, enyhe szédülés és halláscsökkenés jellemzi. A fülzúgás és szédülés nem állandó, különösen a reggeli órákban kifejezettebb. A nagyothallás általában nem nagyfokú.


Hangsúlyoznunk kell, hogy a keringés fenntartásához nagy mennyiségű folyadékbevitelre van szükség. A belsőfül folyadéktér homeosztázisának fenntartásához a sav-bázis egyensúly rendezése szükséges. A lúgosítás elengedhetetlen a korszerű belsőfül zavarok gyógyításánál.

A szőrsejtek regenerációjához antioxidáns vitaminok is szükségesek (E-vitamin, C-vitamin, ginkgo bilóba stb.). A pontos kezelési stratégia beállítása gondos szakorvosi feladat. Jól megválasztott kezelés esetén az a hallás javulhat, akár tökéletesen a hallás visszatérhet. Ha viszont nem időben kezdjük el a szakszerű belsőfül kezelést, belsőfül keringésjavítást, akkor a halláscsökkenés, vagy süketség, maradandó lehet. 

Magyarázat

homeosztázis a belső környezet dinamikus állandóságát jelenti, az élő szervezetek egyik legfontosabb jellemzője, az élettan legfontosabb alapfogalma. A szó görög eredetű, jelentése "hasonló állapot".

A belső környezet dinamikus állandósága és stabilitása alatt a megfelelő tápanyag-ellátottságot, a légzési gázok szükséges mennyiségét és minőségét, a testfolyadékok megfelelő mennyiségét, minőségét (térfogat, ionösszetétel, kémhatás, hőmérséklet, ozmotikus nyomás) és a védekező módok meglétét, megfelelő működését értjük.


Dobhártya

A fül vizsgálatakor (otoszkópia) jól látható a behúzódott dobhártya, amely akár oly mértékű is lehet, hogy a dobhártya elérheti és akár rá is tapadhat a dobüreg belső falára a promontóriumra. A dobhártya elérheti az üllő és a kengyel ízületét (incudo-stapedialis ízület), és arra letapadhat, s akár a hallócsontokat el is koptathatja. A hallócsont láncolat szakadása már maradandó halláscsökkenést eredményez. 


Dobüreg


Hallócsontok mozgása


Belső szőrsejt

A kb. 3500 belső szőrsejt egyetlen sorban fut végig az alaphártya teljes hosszán,  A hallóidegrostok 95%-a kapcsolódik hozzájuk. A belső szőrsejtek a főszereplői a fülben lejátszódó eseményeknek.

A szőrsejtek csillói elhajlanak a mozgás (rezgőhullám) hatására, aminek következtében elektromos változások mennek végbe a szőrsejtekben. Az ily módon ingerelt szőrsejtek impulzusokat keltenek a hozzájuk kapcsolódó idegrostokban. A végeredmény egy elektromos impulzus, mely az agyba jut, az auditív kéregbe.

http://acusticus.hu/anatomia-a-ful


A hallásromlás gyakran a szőrsejtek fokozatos elhalásával magyarázható, de ennek mértéke egyénenként változó. Van, akinél már ötvenes évei elején lejátszódik a folyamat, míg másoknál akár nyolcvanéves korukban is elhanyagolható az érzékelő sejtek számának csökkenése


Külső szőrsejtek

A 12 000 külső szőrsejt 3, 4 v. 5 sorban helyezkedik el. Hengeres alakú, és folyadék veszi körül. A hallóidegrostok 5%-a kapcsolódik hozzájuk. A külső szőrsejtek fontos, nem lineáris erősítő szerepet töltenek be


A hang terjedése

A hang 332 m/s terjedési sebességgel 1,2x104  másodperc alatt halad át a hallójáraton, dobhártyán és a hallócsontláncon


Eustach fülkürt

Ez a fülkürt  a dobüreget köti össze az orr-garattal ezen keresztül juthat a külső levegő a dobüregbe. Nyelésnél ez a járat megnyílik, és lehetővé teszi, hogy a dobhártya két oldalán kiegyenlítődjön a légnyomás, ami fontos a megfelelő halláshoz

Általában ez zárva van, de nyelés, ásítás alkalmával és a fej előre hajtásakor megnyílik. Ekkor a beáramló levegő kiegyenlíti a középfülben  a légnyomás csökkenést. Példa erre, hogy repüléskor vesszük észre, hogy a fülünk eldugul. Ilyen esetben gyakrabban kell nyelnünk (cukorka szopogatás, rágógumi, folyadék ivás stb.)

A középfülbe nyílik a fülkürt, amely lehetővé teszi a garaton át a nyomáskiegyenlítést a dobhártya két oldala között. A fülkürt elzáródása a hallás csökkenéséhez vezet. 

Az idült (krónikus) középfül gyulladás komoly szövődményhez vezethet. (agyhártya-, agyvelő gyulladás)

 A tökéletes hallás elengedhetetlen feltétele a fülkürt megfelelő működése. Amíg nincs gond vele, észre sem vesszük. A környezeti nyomás változása azonban hamar tudatosítja ennek a kis szervecskének a jelentőségét Orrunkat befogva levegőt fújunk a fülünkbe, hogy a nyomás érzésétől megszabaduljunk.

A fülkürt nyílása igen keskeny, a nyálkahártya megduzzadása következtében elzáródhat. A krónikus fülkürt hurut hátterében ritkán orrsövényferdülés vagy orr-garatüregi daganat állhat. Ennek felderítésére az orvos orr-garatüregi endoszkópos vizsgálatot végez.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/11423/fulkurthurut


Amikor a nyomás növekszik (pl. repülőgép leszállásakor), a nyelés és a nyomáscsökkentő manőverek (l. alább) lehetővé teszik, hogy a levegő áramoljon a középfülbe.

Amennyiben a külső levegő és a középfül nyomása közti különbség meghaladja a 80 Hgmm-t, a fülkürt nem nyílik ki. Barotitis vagy barotrauma a következmény.

Megjegyzés

Barotitis jelentésebar- as in barometer + otitis meaning inflammation of the ear.


Panaszok


Megelőzés

 

Kezelés


Orr ballonos átfújás eljárása  a következő

 

Az alacsony nyomás közönséges megfázások után gyakran visszatér, ezért a középfül hosszú távú nyomon követése javasolt. (A dobhártya mozgékonyságát pneumaticus otoscoppal vagy tympanometerrel mérjük.)

Ha 23 hónap múlva sem látható eredmény, a beteg fül-orr-gégész szakorvosi. vizsgálata szükséges

Az orrballonos átfújást visszatérő Eustach-kürt elzáródásban és barotitisben (Lásd: ebm00857)  használhatjuk .

Irodalom

Reidpath DD, Gdlasziou PP, Del Mar C. Systematic review of autoinflation for treatment of glue ear in children. BMJ 1999;318:1177-1178


Hallószerv felépítése és működése

A rezgések hatására a csigában levő folyadék mozgásba jön és ingerli a hallás érzéksejtjeit, a szőrsejteket. Ennek következtében a szőrsejtekben elektromos impulzusok keletkeznek, amelyek a hallóidegen és a felsőbb hallópályákon át az agykéreghez jutnak.
A fül belsejében apró szőröcskék vannak, amelyek a hangokat az agy által értelmezhető elektromos jelekké alakítják. Egy DNS-hiba miatt azonban a szőröcskék nem látják el ezt a funkciót, ez pedig süketséghez vezet. Minderről többet a Science Translational Medicine szaklapban publikált tanulmányban olvashatnak.

A kutatók embereken még nem végeztek kísérleteket, így eredményeiket csak süketséggel diagnosztizált egereken végezték, amelyek semmit nem hallottak a hangos, 115 dB körüli hangerőt is meghaladó rock koncertből. A génmódosított vírussal beinjektált egerek hallása annyit javult, hogy már a mozgó autókban tapasztalható 85 decibeles hangerőt is képesek voltak meghallani, így természetesen a hangok iránt mutatott viselkedésük is jelentősen változott. 

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/hallas/cikkek/virus_adhatja_vissza_a_siketek_hallasat/20150709164928#TOS_center


A halláshoz vezető út

Hallás kialakulásának fázisai:Részletesebben

A rövid hullámhosszú, magasabb hangok a csiga alapjához, a nagyobb hullámhosszú, mély hangok a csúcshoz közeli szőrsejteket ingerlik.


Itt kell szólnunk a rendkívül bonyolult Corti szervről nagyon röviden

A Corti szerv a hallás legfontosabb szerve. a csiga kanyarulatában helyezkedik el. Feladata a hallás inger idegingerületté átalakítása. A Nobel díjas Békési György (Harvard Egyetem)  kimutatta, hogy a nyugalomban lévő Corti szervről  egyenáram vezethető le  Ez a feszültség  a hang hatására  a Corti szerv mechanikus rezgéséből származik. Csiga potenciálnak is hívják.

Békésy bebizonyította, hogy a csigában létrejövő áram  nem a mechanikus energia átalakulása  Szerinte a csiga  szöveteiben felgyűlt  feszültségtartalékok vannak. Kiderült, hogy amennyiben a károsodás a Corti szervben van, akkor a beteg fül  a hangokkal szemben érzékenyebbé válik, más szóval az erősebb hangokat még hangosabban hallja, mint az ép hallású

Azt azonban ma sem tudjuk, hogy az ingerület miként jut át az egyik ideg rostról a másikra. Arra a kérdésre még ma sem tudunk válaszolni, hogy miképp hallunk


http://enthouse.blog.hu/2009/06/25/a_hallas_folyamata_ii_a_belsoful_mukodese

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/1419/a-nagyothallas-okai


Hallás elmélet

Manapság a legtöbben a többféle hallás elmélet közül - amelynek ismertetésére itt nem kerül sor a hidrodinamikai halláselméletet fogadják el, mivel ez van leginkább összhangban  a klinikai észlelésekkel., valamint az amerikai kutatók által  a háború alatt kidolgozott  elektroakusztikai  kísérletek eredményeivel. 

A hidrodinamikai elmélet szerint a kengyel talp által okozott  folyadék rezgések  mozgásba hozzák az alaphártyát  A csigajáratokban  lévő folyadék mozgása  folyadékáramlást okoz  a csigán belül lévő folyadékban.  Ez az áramlás a Corti-szerv felett halad el, és annak sejtjeit ingerli  és így a hullám mozgást  ideg ingerületté alakítja át.  Ezen sejtek ingerlése folytán  képes a fülünk  a hangmagasság és a hangerősség  finom megkülönböztetésére


A hallási idegrendszer és működése


Magyarázat Perifériás idegek

A perifériás idegek[1][2] az agyidegek és a gerincvelői idegek. Minden perifériás ideg idegrostok párhuzamos kötegeiből áll, amelyek szerkezetük szerint lehetnek velőhüvelyesek, vagy velőhüvely nélküliek, ingerületvezetési irányukat tekintve pedig a központtól a periféria felé vezető (efferens),[3] illetve a periféria felől a központ felé vezető (afferens);[4] utóbbi tagozódása az adott ideg nagyságától függ. Hivatkozott irodalom:

1. Gerincvelői ideg (angol nyelven). The Free Dictionary

2. Szentágothai János - Réthelyi Miklós. A perifériás ideg szöveti szerkezete (magyar nyelven). Medicina Kiadó, 231. o.

 3. Az idegi szabályozás efferens tényezői (magyar nyelven)

 4. Richard S. Snell - Clinical neuroanatomy. 3. FEJEZET Idegrostok, perifériás idegek, receptor és effektor végződések, dermatomok és izomaktivitás (angol nyelven). Lippincott Williams & Wilkins, Ed.6th 2006, 23. o


A hallási funkciók

A hangnyomás ingerek azon tartománya, amelyre a fül reagál, igen széles. Egy különösen hangos hang energiatartalma körülbelül millió milliószor (1012) nagyobb, mint a leggyengébb, de még hallható hangé. Bizonyos hangfrekvenciákon a dobhártya kimozdulása kisebb, mint 10-8 mm, ami körülbelül egytizede a hidrogénatom átmérőjének. Becslések szerint a belső fülben található nagyon finom hártya rezgései amely a hallószervnek továbbítja ezt az ingert - az amplitúdóban is közel százszor kisebbek (Békésy, 1960).


A hallás csökkenése

A hangintenzitást  hangerőnek nevezzük, ennek egysége a decibel (dB).

A dB értéke relatív, azaz 0 dB nem jelenti a hang hiányát. A hangerő 10 dB-nyi csökkenése még zeneileg képzetlen hallgató által is érzékelhető.Halláskárosodás osztályozása

A "rossz hallást" okozó halláskárosodást két nagy csoportba oszthatjuk.


Vezetéses halláscsökkenést a hangvezető rendszer (azon belül is a külső hallójárat, a dobhártya és a középfül) károsodása okozhat. Gyerekeknél e jelenség hátterében gyakran a megnagyobbodott orrmandula áll, de visszatérő, középfül-gyulladás is lehet. Emellett természetesen a gennyes középfülgyulladás is együtt jár a hallás romlásával.


A vezetéses halláscsökkenés felnőttkorban előforduló esete az  otosclerózis. Ennek oka  a belső fülhöz csatlakozó hallócsontocska (kengyel) becsontosodik a belső fülbe vezető ovális ablakba. Emiatt pedig a hangvezetés a belsőfül felé nagymértékben csökken. Az otoszklerózis nevű betegség a kengyel fokozatosan kialakuló mozgásképtelenségét jelenti. Főleg fiatalokat és nőket érintő - betegség egészen addig orvosolható, amíg nem terjed rá a fül egyéb részeire. Ilyenkor műtétileg implantátumot ültetnek be, amely helyreállítja a normális hallást.

A vezetéses hallászavar a halláscsökkenéseken belül inkább csak átmeneti jellegűnek számít. Orvosi beavatkozással, esetleg gyógyszeres kezeléssel is sokszor kezelhető eredményesen. Amennyiben mégis tartósan fennáll a probléma, esetleg nem kezelhető hagyományos módon, hallókészülék segítségével könnyen és nagyon jól javítható a hallásélmény, és megállítható, lassítható a hallásvesztés


Az idegi jellegű halláskárosodást a belső fülben elhelyezkedő "csiga", valamint a csigából kiinduló hallóideg-károsodása okozza. Ez utóbbit jellemzően zajártalmak, valamilyen infekciós behatások, anyagcsere-betegségek és egyéb belgyógyászati betegségek, keringési zavarok válthatják ki. 


Mindenképpen fülészeti szakorvosi vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához. Ugyancsak e vizsgálat része a hangvilla- és a súgott beszéd-vizsgálat. Ezek segítségével az orvosok már nagy eséllyel meg tudják állapítani azt, hogy milyen jellegű halláscsökkenésről van szó. De a károsodás mértékének pontos megállapításához mindenképpen szükséges a süketkamrában végzett  audiológiai vizsgálat is. A feltételezett kiváltó ok kivizsgálása is ezután történik, ami labor, röntgen, CTMRI és egyéb vizsgálatot is jelenthet. 

http://www.medicalnewstoday.com/articles/211804.php?sr


Idegi hallásvesztés: szőrsejtek károsodása

Ez a halláscsökkenés leggyakoribb formája. A problémát a belső fülben található ún. szőrsejtek károsodása, illetve azok elhalása idézi elő. A szőrsejtek közvetítésével jut el ugyanis az információ agyhoz, így azok sérülése esetén a fülünk nem képes a hangokat megfelelően érzékelni. A hallásélmény a legtöbb esetben hallókészülék segítségével jelentősen javítható, de abban az esetben, ha nincs megfelelő maradványhallás, már ez az eszköz sem jelent megoldást. Természetesen nincs minden veszve! Mit tehetünk ilyenkor?

Kétoldali érzékszervi-idegi hallásvesztés esetén súlyosabb esetekben érdemes figyelmet fordítani a cochleáris implantátumokra.


Vezetéses halláscsökkenés

 A vezetéses halláscsökkenés oka, hogy a hangvezető rendszer elemei (például a dobhártya, a hallócsontok vagy a hallójárat) sérülnek, a hallójáratban vagy a középfülben mechanikus okok miatt romlik a hangvezető képesség. Ilyenkor a dobhártya és a hallócsontocskák nem továbbítják megfelelően a rezgéseket a belső fül mögé, a légvezetéses hallás károsodott, de a csontvezetéses nem

Vezetéses halláscsökkenés esetén felmerül továbbá a hallócsontláncolat fixáltsága, megszakadása, hegesedések, tympanosclerosis lehetősége is.

http://acusticus.hu/anatomia-a-ful


Magyarázat

Tympanosclerosis (CT) can be used to determine if disease is present in the middle ear. 

 Swartz JD, Goodman RS, Russell KB, Marlowe FI, Wolfson RJ (August 1983). "High-resolution computed tomography of the middle ear and mastoid. Part II: Tubotympanic disease"

Radiology 148 (2): 4559.


In most cases, tympanosclerosis does not cause any recognisable hearing loss up to ten years after the initial disease onset. Sclerotic changes seem to stabilise, but not resolve or dissolve, after 3 years.Idegi vagy percepciós halláscsökkenés

 Idegi (sensoneuralis) vagy percepciós halláscsökkenésről akkor beszélünk, amikor a hallóideg, a hallópálya, a hallókéreg vagy a belső fül (csiga) idegelemei károsodnak, azonos mértékben csökken a lég és a csontvezetéses hallásküszöb is. 

Ilyenkor nem jut elegendő ingerület az agy hallásközpontjaiba. Az idegi halláscsökkenés gyakran az öregedés velejárója, de tartós nagy zajhatás is okozhatja. Az idegi eredetű halláscsökkenéses panaszok esetében a terápia célja a halláscsökkenés mérséklése, kompenzálása. A halláscsökkenés mérséklésére vagy megszüntetésére általában a hallókészülékek jelentenek megoldást, de egyes esetekben implantátum beültetésére is sor kerülhet.

Az idegi halláscsökkenés tovább osztályozható aszerint, hogy a belső fül hangérzékelő végkészülékei károsodtak, vagy a hallóideg és a hallópályák valamelyike sérült. Idegi eredetű halláscsökkenéssel jár a cochlea, a hallóideg és hallómagvak megbetegedése, amelyet vírus, ototoxikus gyógyszerek, vérellátási és anyagcserezavar, akusztikus trauma (zajártalom), tumor, agytörzsi folyamatok, különböző megbetegedések, presbyacusis (korral járó hallásvesztés) genetikai öröklődés is okozhat.Betegségek, amelyek halláscsökkenést okoznak


Fülzúgás és alternatív kezelése

Gyakorisága

A fülzúgás és fülcsengés a leggyakrabban a 40-70 évesek között jelentkezik,férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.

70 éves kor felett az összes felnőtt lakosnak több mint a 35%-nak van közepes vagy nagyobb fokú hallásromlása és több mint a 10 %-a panaszkodik komolyabb fülzúgásról.


A fülzúgás leírása 

A fülzúgás, más néven fülcsengés, fülsípolás, fülbúgás vagy tinitusz hanginger hiányában fellépő hangérzet. A fülzúgás, fülcsengés, fülbúgás egy olyan hangérzet, amelyet a beteg annak ellenére észlel, hogy közben külső hanginger nem hat rá.

A fülzúgos beteg időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülében, ill. a fejében (fülbúgás, fülsisterergés, fülsípolás, fül morajlás, fülkattogás, fül pattogás, fülpattogás, fülcsengés, fül ciripelés).

Ez a hanghatás lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang.


Fülzúgás lelki okai

Fülzúgás (tinnitus) esetén megoldatlan belső problémák, stresszes állapotok lehetnek. A zajokat belülre visszük, vagyis túl sok a gond, a munka, nem védekezünk, mindent egyedül magunkban oldunk meg. A csend utáni vágy ezen a tüneten keresztül végre tudatossá válik.

 Amit tenni kell/ene

http://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/tag/nagyothall%C3%A1s.html#ixzz4BGhodRtT


A legújabb feltételezések alapján azt valószínűsítik, hogy "a fülzúgás a belső fülben található szőrszálak károsodását követően az agyban lejátszódó érzékelés és/vagy vélhetően az idegsejtek téves érzékközvetítésének megnyilvánulása".

 

Az európai orvosi kamarák egybehangzó hivatalos állásfoglalása szerint a fülzúgás nem betegség, hanem tünet. Lokálisan nehezen behatárolható, és kialakulása sem tisztázott. Célzott kezelésére gyógyszer nem lézik, enyhítésére leginkább alternatív terápiát javasolnak


Fülzúgás okai és kezelése

A fülzúgás, más néven fülcsengés, fülsípolás, fülbúgás.

A fülzúgás gyógyítása egyénenként eltérő így a kezelése is mindenkinél változik. Kezdetben ajánlott a keringésjavító gyógyszerek, antioxidánsok, az E-vitamin, C-vitamin és a ginko biloba készítmények. Van akinél hallásjavító készülék használata szükséges, illetve vannak a kisebb hallásjavító műtétek. Létezik még az elektromos- és mágneses stimuláció.


A kor előrehaladtával, gyakran az időskori halláscsökkenés kezdeti tünete a fülzúgás.

A fülzúgás kimeríti a szervezetet, rontja az életminőséget. Sokszor társul hozzá alvászavar, szorongás. A kezelés alapvetően a kiváltó októl függ. Keringésjavító infúziók és tabletták gyakran hoznak javulást. A kezelés mindig hosszan tartó, a javulás lassú, ezért a beteg türelmes hozzáállása, együttműködése nagyon fontos


Egyszerű gyakorlatok a fülzúgás mérséklésére

Gyakorlat a hátgerinccsigolyák regenerálására

Akupresszúra, nyelvkörzés és mély légzés

Masszírozás

Koordináció és kiegyenlítés 

A gyakorlatok leírása és ábrákon bemutatása itt:

http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/tinnitus-trening


Fülzúgás akupresszúrás kezelése

Angol nyelvű bemutató a kezelésre:

http://video.reiki.cn/hu/acupressure-treatments-acupressure-point-tinnitus

1. pont: A fülkagyló mögött, a fülcimpa magasságában, a csecs-nyúlványcsont és a trapézizom közötti mélyedésben.

2. pont: A fülcimpa magasságában, a csecsnyúlvány alatt és előtt levő kis mélyedésben. Nyitott szájnál könnyebben megtalálható.

3. pont: Közvetlenül a fül előtt.

4. pont: Az alkar kézháti oldalán, a csukló harántbarázdájának középpontja felett három harántujjnyira.

5. pont: A kisujj alapízületének külső oldalán.

 

Kúraszerűen napi egy alkalommal végezzük, de a fülzúgás jelentkezésekor alkalmilag is hasznos kezelni. Kéthetes kúra után egy hét szünet, majd szükség esetén ismétlés. A nagyothalláson is javíthat.

http://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/tag/nagyothall%C3%A1s.html#ixzz4BGkSKj9P
Akupunktúra

Fülészeti betegségek: ismétlődő középfül és hallójárat gyulladás, fülkürt hurut, fülzúgás, szédülés, Meniere syndroma, halláscsökkenés bizonyos esetei, arcideg bénulás, trigeminus neuralgia

http://www.drsaarykornelia.hu/akupunktura

http://akupunktura.lap.hu/


Halláskárosodás okai

Előfordulhat, hogy a halláskárosodásnak nincs semmilyen gyanított vagy kézzel fogható oka, ilyenkor valószínűleg a belső fül keringésében keletkezik zavar. Ezekben az esetekben olyan szereket lehet alkalmazni, amelyek a hangérzékelésben fontos szerepet játszó sejtek vérellátását javítják. Ilyen szer a betahisztin, amely a hisztaminszerű hatása révén javítja a fül hajszálereinek vérellátását, ugyanakkor nincs jelentős hatása a gyomorsósav-elválasztásra. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy fekélybetegeknek ez a gyógyszer nem javasolt. Más ismert keringésjavító szerek, mint a pentoxifillin, a Cavinton, vagy a Nootropil szintén jól alkalmazhatóak a belső fül keringészavarainak gyógyításábanMagyarázat Betahisztin

Kimutatták, hogy képes modifikálni a belső fülben a vérkeringést, vagy hogy az idegsejtekre közvetlen hatást fejt ki. Javítja a belső fül vérellátását, ami a belső fülben uralkodó nyomás csökkenéséhez vezethet.. Alkalmazása: fülcsengés,- hallásvesztés, fül eredetű szédülés

Módosítja a belsőfül keringését vagy közvetlen hatást gyakorol a nucleus vestibularis neuronjaira. Ezen túlmenően fokozott vérkeringést észleltek illetve csökkent endolymphaticus nyomást a belső fülben, ami valószínűleg a belső mikrocirkulációjában részt vevő praecapillaris szfinkterek ellazítása révén. A hatás megjelenésének ideje néhány nap és néhány hét között változik.

Kielégítő eredmény elérése érdekében a kezelést több hónapon keresztül kell folytatni

Szedése: 16 mg-os tabletta: 1/2-1 tabletta napi 3 alkalommal.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/betahistin-ratiopharm_16_mg_tabletta/15912


http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/143/fulzugas


A nagynyomású oxigén kezelés költsége rendkívül magas, a kezdeti eredmények jók, de nem közöltek még megfelelő számú szignifikáns jó eredményt. Ezt csak speciális körülmények között lehet kivitelezni.

http://www.fulspecialista.hu/ful/fulzugas

http://boldogelet.hu/cikkek/id/a-hallaszavarok-gyogyszere


A fülzúgás magyarázatának elvi alapja, hogy a receptorsejtek pusztulása vagy az idegek degenerációja újfajta nyugalmi mintázatot hoz létre a hallókéregben, ez okozza a beteg által szubjektíven hallott hangot. Ha ennek a hangnak egy változatát speciális technikával egy kicsiny, MP3 lejátszóhoz hasonló készülékkel a fülbe vezetjük, akkor az agykéreg mintegy elfogadja nyugalmi mintázatként a kóros állapotot, így a fülzúgás csökken vagy akár meg is szűnhet. Ehhez több hónapig tartó kezelés, megfelelő kontrollvizsgálatok és készülék beállítás szükséges. A kezelés azokban az esetekben a legsikeresebb, mikor szinuszos keskenysávú fülzúgás a beteg fő panasza.Akusztikus CR Neuromoduláció

Az akusztikus CR Neuromoduláció készülékről röviden annyit hogy a T30 CR®- Neurostimulátor európai jóváhagyása és CE-minősítése óta több mint egy év telt el. Most már a CR®- Neuromodulátor klinikai gyakorlatban való használatának eredményei is a rendelkezésünkre állnak. A számos sikeres és sikertelen terápiás próbálkozásainak eredményét összefoglalva német kutatók a jelenleg hozzáférhető egyik leghatékonyabb technológiát dolgozták ki. Az akusztikus CR (coordinated reset) Neuromoduláció a központi idegrendszer koordinálatlan működésének helyreállítását célozza.

A kiértékelt EEG-adatok azt mutatták, hogy már 12 héttel a kezelést követően jellegzetes változások jelentek meg az agyi elektromos aktivitásban a tinnitusért felelős hallókéregben, valamint a tudatosodásért és az érzelmekért felelős agyterületeken.

Ilyen változás volt az, hogy a tinnitus miatt korábban lecsökkent alfa-sejtaktivitás a kezelés hatására szignifikánsan emelkedett, míg a fülzúgás okozta emelkedett delta- illetve gamma-aktivitás szignifikánsan csökkent.

Különösen érdekes és fontos megfigyelés, hogy a tinnitus által érintett agyterülettel funkcionális kapcsolatban lévő további agyterületeken is hasonló változásokat mértek a CR®- Neuromoduláció használatát követően.

Összefoglalva: a CR®- Neuromoduláció kezelés alkalmazásával megváltoztatható a tinnitusért és a kölcsönösen egymást befolyásoló (a hallásért, a tudatosodásért, valamint az érzelmi hatásért felelős) agyterületek működése.

http://www.corvinfulorrgegeszet.hu/index.php/kapcsolat-1/19-cr-eredmenyek-tapasztalatok


A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a betegek 30%-a már 12 hetes kezelés után pozitív változásról számol be, 9 hónapos kezelés a betegek 75%-ánál hozott szignifikáns javulást. A kezelés elején a zúgás jellege megváltozhat, ám ez csak átmeneti jelenség.


Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a 10 éves németországi kutatásokon alapuló innovatív Akusztikus CR-Neuromoduláció hatásos terápiát ígér a tinnitus kezelésében. A hónapokig tartó kezelés és kontrollok hatására a betegek háromnegyede szignifikáns javulásról számolt be, ami jelentősen hozzájárult az életminőségük javulásához a fülzúgás okozta stressz csökkentése által.

WEBBeteg Dr. Zaránd Rajmund

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/13081/fulzugas--van-megoldas


Egy másik vizsgálati beszámolóban közölt vizsgálatok eredményei nem mutattak kedvező mértékű javulást  

Az akusztikus CR®-neuromoduláció szabadalmaztatott új terápiás eljárás a krónikus szubjektív fülzúgás kezelésében, amely több európai országban közöttük Magyarországon is elsők közt került kipróbálásra. A módszerrel egy- vagy kétoldali tonális fülzúgás kezelhető Vizsgálat célja a Magyarországon elsők közt kezelt betegek féléves terápiájának és mérési adatainak feldolgozása és tapasztalataink összegzése volt.

Módszer - Ambulánsan kezelt 27 (20 férfi, hét nő), legalább fél éve fennálló krónikus szubjektív tinnitust - négy jobb oldali, hat bal oldali, 17 kétoldali - panaszoló beteg adatait dolgozták fel, akik hat hónapon át tartó akusztikus CR®-neuromodulációs kezelésben részesültek.

Eredmények - Hat hónapos kezelés alatt a fülzúgás frekvenciája és hangerőssége tinnitometria során szignifikáns mértékben csökkent - a fülzúgás oldaliságától függetlenül.  A fülzúgás hangosságának változását mérő Vizuális Analóg Skála nem mutatott szignifikáns javulást.

Következtetés - Eredményeink alapján az akusztikus CR®-neuromodulációs terápia hatékonysága krónikus szubjektív fülzúgás kezelésében felmerül, de kontrollált klinikai vizsgálat szükséges a módszer hatékonyságának igazolására. 

Ideggyógyászati Szemle - 2015;68(5-6)

http://www.elitmed.hu/kiadvanyaink/ideggyogyaszati_szemle/akusztikus_cr_neuromodulacio_egy_uj_kezelesi_eljaras_mag


Lágylézer kezelés

A lézer fény hatása a besugározott területen a sejtek jobb vérellátását eredményezi, így azok működése javul.

A kezelés időtartama 200 mW teljesítményű készülékkel 5 perc. A fül előtti és mögötti területre irányul a kezelés, amelyből 6- 8 alkalom ajánlott.

 

Infúziós kezelés

Agyi vérkeringés javító infúziós kezeléssel a belsőfül vérellátását javítjuk. Hatására csökkenhet a fülzúgás, megszűnhet a szédülés. A kezelés időtartama kb. 40 perc, 5-10 kezelés ajánlott.

A belsőfül vérellátását segítik elő a klinikánkon forgalmazott természetes alapanyagú gyógy készítmények is.


A fülzúgás fül-orr-gégészeti kivizsgálása

A kivizsgálás része a hallójárat és a dobhártya vizsgálata. Sok esetben a fülzsír eltávolítása megszünteti a fülzúgást. A nyaki erek vizsgálata is rámutathat az esetleges okra, ami lehet érelmeszesedés, vagy vérnyomás problémák. Erős gyanú esetén a szakorvos javasolhatja a nyaki ultrahang UH vizsgálat, vagy egyéb képalkotó diagnosztika (MR) elvégeztetését. A nyaki erek betegségei okozzák leggyakrabban a fülzúgás tüneteit.


A fülzúgás kivizsgálását követően, amennyiben az okként mikrokeringési zavar merül fel, Bemer mágnesterápia hatékony kezelés lehet. A hatás eléréséhez legalább 10 alkalom, alkalmanként 20 perces kezelés szükséges. 

Az ér eredetű fülzúgásoknál a Bemer mágneskezelés

Bemer mágnes kezelés (20 perc) 4000 Ft

http://www.fulorrgegekozpont.hu/tunetek/fulzugas-tinnitus?gclid=CJTkjpeGm80CFcluGwod4bEMgA

 

 

A legújabb BEMER mágnes terápiával a fülzúgás ellen

 A fülzúgás a lakosság egyötödét érinti, de a zajos, rohanó, stresszes életmód eredményeként ez a szám egyre nő. Ráadásul minél régebb óta áll fenn a panasz, annál nehezebb a pontos ok feltárása. Az idő haladtával a betegek is egyre inkább elszigetelődnek, magukba fordulnak. Mindezek elkerülése vagy leküzdése érdekében fontos, hogy mielőbb forduljanak szakemberhez azok, akik hasonló problémákkal küzdenek nap mint nap.
Az Acusticus Halláscentrum Bem téri rendelőjében (Debrecen), júniustól egy új, eddig sosem tapasztalt hatékonysággal működő készülék és terápia fogadja a fülzúgásos panaszokkal küzdő betegeket. A Bio-elektro-mágnese-energia-reguláció, röviden BEMER-terápia a mágneses mező emberre gyakorolt kedvező hatását használja ki. Az orvosi felügyelet mellett végzett kezelés hatására a betegek kétharmadánál 10 alkalom után csökken a fülzúgás, javul az általános állapot, nő a mindennapi aktivitás.

A Semmelweis Egyetem tapasztalatai alapján a BEMER-terápiával kezelt fülzúgásos betegek 65%-ánál érhető el javulás és csökkennek a panaszok.

Az új terápia mostantól az Acusticus Halláscentrumnál is elérhető, sőt további terápiákkal is kiegészíthető. A fülzúgásos betegeknek 10 napon át ajánlott a kezelésen részt venni, majd 3 hónap múlva ezt megismételni. Júniusban az első 10 jelentkező féláron próbálhatja ki a BEMER-terápiát!

http://acusticus.hu/ujdonsagok-akciok


A 2. részben a hallókészülékekről valamint az audiogram felvétele, elemzése és értékelése tárgykörben tájékozódhatnak