Alulműködő pajzsmirigy oka, vizsgálata, kezelése. Főleg a nők betegsége

A pajzsmirigy alulműködés a menopauza után a nők 20%-át érinti. Ez a betegség csak akkor jelez, amikor már általában késő. Az esetek 5-10%-a rákos elfajulást is mutathat.

Az európai lakosság körében a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés 4,4%-ban, a fokozott működés 1,4%-ban fordul elő.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/12131/pajzsmirigy-betegseg-dieta

Hazánkban a lakosság 10-15%-ánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség. 
A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. A gyakoribb alulműködést nehéz felismerni, sajnos sokan már későn jutnak orvoshoz. Ráadásul világszerte növekszik a betegek száma, aminek pontos okát egyelőre nem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai meghatározottság mellett a környezeti tényezők és a vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért – olvasható a Semmelweis Egyetem hírlevelében.

A hypothyreosis a lakosság 0,4%-ban feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni a betegek panaszai, a klinikai tünetek és a laboratóriumi leletek alapján. A probléma az, hogy a betegség 4,0%-ban enyhe, nehezebben felismerhető formában mutatkozik és ritkán gondolnak csökkent pajzsmirigy működésre. Ennek egyik jellemző példája, amikor az emelkedett koleszterint szintet kezelik, pedig ennek hátterében  a pajzsmirigy csökkent hormontermelése áll. A USA-ban 16 millió azon egyének száma, akik az emelkedett koleszterin szintjük miatt részesülnek hormonális  kezelésben és normalizálódott koleszterin szintjük. A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködést korábban „idiopathiásnak” (ismeretlen eredetűnek) tartották. Kiderült, hogy ezeknek a betegségeknek az oka autoimmun folyamat. Nőkben a betegség lényegesen gyakoribb, mint férfiakban (4-5:1). 

A pajzsmirigy működése és vizsgálati mutatói
Fontos megjegyezni, hogy a pajzsmirigy normál működéséhez fontos napi 200 mikrogramm szelént is fogyasztani. A szelén koncentrálódik a pajzsmirigyben, mert a pajzsmirigy hormonok előállításához szükséges enzimekben a szerepe nélkülözhetetlen. A szeléntartalmú enzimeknek fontos szerepe van a T4 T3-á konvertálásában is. A jód és szelénhiány együtt különösen komoly pajzsmirigy károsodáshoz vezet. Önmagában viszont csak a jód pótlása szelén nélkül súlyosbíthatja a problémákat.

A cinkhiány ugyancsak gyakori, és önmagában is pajzsmirigy alulműködéshez vezethet. Egy tanulmány eseteteket ismertetett, amelyben hajhullás hívta fel a figyelmet a pajzsmirigy alulműködésre, de hiába pótolták a hormont, a helyzet egészen addig nem javult, amíg nem kezdték el pótolni a cinket Cink pótlására nem ritkán rendeződik a pajzsmirigy alulműködés.

TSH
Nagyon sokan egyedül a TSH értékét ellenőriztetik, ám sokkal pontosabb képet kaphat ön is és az orvosa is akkor, ha mellette a T3, T4 és az ATPO szintjét is megvizsgáltatja. Ezek ugyanis nagyban árnyalják a képet, hiszen egyedül a TSH nem elég a zavar pontos diagnózisához. Sőt, a labor mellett szükség lehet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatára is.

A TSH szintje az életkor előre haladtával nő, így a 4 mIU/l feletti, de 10 mIU/l alatti érték akár normális is lehet időseknél.

A jelenlegi módszerek nem a TSH aktivitását, hanem mennyiségét mérik. Ezért fordul elő gyakran, hogy két egyénnek azonos a TSH értéke, mégsem azonos a pajzsmirigyműködése. "Összességében azt kell tudni, hogy a TSH hasznos szűrő jellegű módszer, de a diagnózishoz és a személyre szabott gyógyszeres kezelés beállításához a betegség tüneteitől, a kísérő betegségektől az étkezésig számos tényezőt figyelembe kell venni."
www.endokrinkozpont.hu

TSH más néven pajzsmirigy-serkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást.
A TSH stimuláló hatásának eredménye:

A TSH szint mérését a pajzsmirigy működésének ellenőrzésére, szűrésére használják.

Fontos:

A pajzsmirigy komplex működésének értékeléséhez a T4 és T3 szint meghatározása is szükséges.

A normálistól eltérő TSH szint ellenére a pajzsmirigy hormonoknak (T3 és T4) a szintje rendben van. Ilyenkor nem a pajzsmirigy működésébe kell gyógyszeresen beavatkozni Annál több TSH képződik minél kevesebb pajzsmirigyhormon található a vérben,

A pajzsmirigy hormonok a véráramban nagyon magas arányban (99,9 %) fehérjéhez kötődnek és így szállítódnak. A véráramban található hormonmennyiségnek csak nagyon kicsi része marad „szabadon” (free T4 és T3, rövidítve fT4 és fT3), ellenben csak ennek a kis mennyiségnek van biológiai aktivitása. Emiatt az orvosi vizsgálatok során csak az fT4 és fT3 értékeknek van információértéke.

A TSH értékről
1./ Mitől magas a TSH értéke? (alulműködés hipotireozis)

2./  Mi okozhat alacsony TSH-t? (túlműködés=hipertireozis)

T4, illetve T3-koncentrációt több tényező befolyásolja, ezért megbízhatóbb a szabad T4 és T3 hormonok (fT4, fT3) mennyiségének mérése.
Free T3  (fT3)              Normál érték:  5,4 - 12,3 pmol/l
Free T4   (fT4)
            Normál érték:  10,3 - 25,9 pmol/l
http://www.webbeteg.hu/keresok/labor/147

Az alul működő pajzsmirigy betegségről

Pajzsmirigy alulműködésről

Shapira Y, Agmon-Levin N, Shoenfeld Y. Defining and analyzing geoepidemiology and human autoimmunity. J Autoimmun. 2010 May;34(3):J168-77.

Akár jódhiány, akár autoimmun betegség okozza a pajzsmirigy-alulműködést, mindenképpen azzal a hatással jár, hogy csökken a szervezetben rendelkezésére álló pajzsmirigyhormon mennyisége. A hagyományos kezelés abból áll, hogy a hormont szintetikus vagy bioidentikus formáival pótolják.
A jódhiány relatív jelenség, ugyanis a nyugati étrend rengeteg
finomított szénhidrátot tartalmaz, amivel arányosan megnőtt a pajzsmirigyhormon (T3) szükséglet, ami viszont relatív jódhiányt teremt. Következésképen a jódhiányos állapotot nem feltétlen plusz jód szedésével kellene kompenzálni, hanem csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt.

Az alul működés következménye

A pajzsmirigy alulműködése során a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége csökken, s ez okozza az alábbi tüneteket, mint pl. fáradékonyságot, aluszékonyságot, a bőr szárazságát és hámlását, elhízást, székrekedést, fázékonyságot, az arc és a szemhéjak vizenyősségét, a körmök töredezettségét, a testszőrzet csökkenését, szív körüli folyadék felhalmozódást, a koleszterinszint megemelkedését, az emlékezet romlását, a depresszióra való hajlamot stb.

A hagyományos orvoslásnak 
nincsen hatásos kezelési módja az autoimmun betegségekre. A bizonyos állapotok kezelésekor használt szteroidok és más orvosságok csökkentik az immunműködést, ám olyan káros hatással vannak a beteg állapotára, hogy az szklerózis multiplexhez, reumás artritiszhez és Crohn-betegséghez vezethet.
A Hashimoto-kóros beteg kezelésének hagyományos módja az, hogy egyszerűen megvárják, míg az immunrendszer elég pajzsmirigyszövetet pusztít el ahhoz, hogy az állapot a mirigy alulműködésének minősüljön, majd pajzsmirigyhormon pótlást kap a beteg. Ha pedig az állapotukra általánosan jellemző más tünetek is jelentkeznek náluk, mint amilyen a depresszió vagy az inzulinrezisztencia, azokra további gyógyszereket írnak fel nekik.

A fenti megközelítés nyilvánvaló hibája az, hogy nem foglalkozik az alapvető problémával, tehát azzal, hogy az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet.
A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő rengeteg betegnek azt kellene megértenie, hogy nem a pajzsmirigyükkel van a gond, hanem azzal, hogy az immunrendszerük megtámadja a pajzsmirigyet. Ennek megértése lényeges, mivel ha immunrendszerünk szabálytalanul működik, az nem csupán a pajzsmirigy működésére hat ki.

Igen ám, de az autoimmun betegség ma még nem gyógyítható. Mit tehetünk? Bizonyos autoimmun betegségeknél érdemes életmódot váltani és elhagyni a gabonákat, a tejtermékeket, a hüvelyeseket, a burgonyát, a rizst, a kukoricát, a cukrokat, a szóját és mindenféle adalékanyagokat.

A gyulladás csökkentés módja

a./ glutén tartalmú élelmiszerek kerülése
b./ szénhidrátok és tejtermékek fogyasztásának korlátozása
c./ lektin tartalmú élelmiszerek elhagyása (hüvelyesek, gabonafélék)

Törekedjünk arra, hogy minél több meleg levest fogyasszunk! A belsőségekkel főzött húsleves, a csontleves vagy a zöldségleves kiváló bélnyugtató, gyulladáscsökkentő, a belsőségek pedig rengeteg ásványi anyaggal és vitaminnal látják el a szervezetet természetes formában.
Minden étkezéssel együnk valamilyen vegyszermentes nyers zöldséget: uborkát, bármilyen saláta levelet, csírákat. Főként hús mellé érdemes fogyasztani, mert ezek lúgosítanak és sok vitamint is tartalmaznak.

Pajzsmirigy gyulladás (Hoshimoto betegség)
Hashimoto-thyreoiditis  a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de L-Thyroxinnal kezelhető. A kezelés általában L-thyroxinnal (T4) zajlik. A T4 a vérben ugyanis T3-má alakul és a felezési ideje sokkal hosszabb mint a T3-é.

A kezelés az alábbi pajzsmirigyhormon-készítményekkel lehetséges :

A gyulladás következtében kevesebb T4 képes átalakulni aktív T3 hormonná. A piacon lévő szintetikus pajzsmirigy gyógyszerek nagy része T4 hormon. Ha gyulladás van, a T4 hormont tartalmazó orvosságot (pl. Synthroid, Levoxyl, Unithroid, stb.) a beteg szervezete   nem képes átalakítani a T4 hormont T3 típusúvá.
A gyulladás miatt a T4 hormon (amit a gyógyszer tartalmaz)  alig vagy nem képes  T3 hormonná alakulni
A gyulladás csökkenti a pajzsmirigyhormon receptorok számát és érzékenységét. Ha nincsen elég receptor, vagy a meglévők nem kellőképpen érzékenyek, nem számít, mennyi pajzsmirigy gyógyszert szedünk be, mivel a sejtek nem képesek hasznosítani azt.

A kezelés helyes módja szabályozni az immunrendszert és csökkenteni a gyulladást. A gyulladás következtében kevesebb T4 alakul át T3-á. A hibás működésű  immunrendszer bár nem gyógyítható de életmódváltással kezelhető (paleo diéta, glutén, lektin tartalmú élelmiszerek fogyasztásának elhagyása, szénhidrát korlátozás stb.)

Kedvezőbb szer az Armour, mivel az T4 és T3 hormont is tartalmaz (4.22:1 arányban).
A pajzsmirigy gyógyszerek kizárólag a vérben lévő pajzsmirigyhormon (általában a T4) szintjét emelik. De nem javul tőle a receptorok működőképessége, és a T4 hormon T3-má alakulását sem segíti elő.
A probléma helyrehozásának egyetlen módja tehát szabályozni az immunrendszert és csökkenteni a gyulladást. Sajnálatos módon ez a pajzsmirigy rendellenességek hagyományos és alternatív gyógymódokkal való kezelése során sem így történik.

Az immunrendszer alternatív erősítésének lehetőségei a következők lehetnek:

Figyelem: Az A-vitamin szükséges a pajzsmirigy normál működéséhez, ezért az
A-vitaminhiány pajzsmirigy alulmű ködést eredményezhet, de ugyanígy a túlszedés is ugyanezt okozhatja. Ebből következik, hogy optimalizálni kell az A-vitamin bevitelét. Egy vizsgálatban négy hónapon át napi 25 ezer NE A-vitamint adtak nőknek, s a vizsgálat végére megemelkedett a T3 termelés és csökkent a TSH
Farhangi MA, Keshavarz SA, Eshraghian M, Ostadrahimi A, Saboor-Yaraghi AA. The effect of vitamin A supplementation on thyroid function in premenopausal women. J Am Coll Nutr. 2012 Aug;31(4):268-74.

A szervezetszintű gyulladás többek közt a nyugati étrend hatása. A pajzsmirigybetegeknek legalább három okuk van az étrendjük felülvizsgálatára:

Chris Kresser: Három ok, amiért a pajzsmirigy gyógyszerek nem hatnak
The Healthy Skeptic 2010 júl. 1.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-es-gyogyszerek

Az alulműködés tünetei:

A pajzsmirigy-alulműködés testsúlygyarapodással jár, míg a túlműködés fogyással, ezért sokan reménykednek abban, hogy a pajzsmirigyhormon szedése segít a testsúlyfölöslegtől való megszabadulásban. Ez sajnos nem így van. Fogyni csak a hormon túladagolásától lehetne (ennek viszont súlyos szív- és érrendszeri mellékhatásai vannak!), a normál tartományig történő hormonpótlás nem fogyaszt, viszont az alulműködés rendezésével megjavul az étvágy, így a kezelés során testsúlygyarapodás léphet fel. Ez megfelelő diéta tartásával kerülhető el.


Az alul működő pajzsmirigy betegség valódi oka

A hagyományos megközelítés tehát azért nem megfelelő, mivel nem veszi figyelembe a probléma alapvető okát.

A gyulladás hatása

Figyelem: A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő rengeteg betegnek azt kellene megértenie, hogy nem a pajzsmirigyükkel van a gond, hanem azzal, hogy az immunrendszerük megtámadja a pajzsmirigyet. Ennek megértése lényeges, mivel ha immunrendszerünk szabálytalanul működik, az nem csupán a pajzsmirigy működésére hat ki.

T4 elősegíti a tüdőrákot
Kiderült, hogy a T4 elősegíti a tüdőben a ráksejtek osztódását. A T4 és a tüdőrák között szignifikáns kapcsolatot találtak

TSH  T3  T4  összefüggése

A pajzsmirigyserkentő hormon, (TSH) vagy tireotropin az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő hormon, mely a pajzsmirigyre stimulálóan hat és serkenti annak hormontermelését. A leggyakrabban a hormon rövidített nevét használják: TSH.

A pajzsmirigy hormont termel: a tiroxint (T4), a trijód-tironint (T3). A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy pajzsmirigy stimuláló hormonja (TSH) serkenti A T3 és T4 változása pajzsmirigy-betegség kialakulásához vezethet. Ha a vérben csökken a T4 és T3 szintje, fokozódik a TSH.,Ha  az agyalapi mirigy több TSH-t termel és így megnöveli a hormon kiválasztását.
Ha a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja emelkedik, akkor a TSH-termelés csökken. Ezzel a negatív visszacsatolással (angolul: negative feedback) a szervezet eléri, hogy a T3 és T4 koncentrációja bizonyos határok között állandó marad.

A pajzsmirigy fő hormonja a T4 (szerkezeti képlet), ebből jóval több termelődik, mint a T3-ból (képlet). Viszont a T3 hatékonyabb hormon, mint a T4.  A T3 nagy része a T4-ből alakul át. A pajzsmirigy hormonok képződését a TSH mellett a jód mennyisége is nagyban befolyásolja.

TSH felső határa a legújabb közlések megjelenésével a 10 mI U/l szintről 2,5 mI U/l szintre csökkent.

A TSH szintje az életkor előrehaladtával nő, így megfelelőnek tekinthető a
4 mI U/l - 10 mI U/l alatti érték akár normális is lehet időseknél.
Egy alacsonyabb T4 szint egyébként nem jelent feltétlen rosszabb pajzsmirigy funkciót, mivel az aktív T3 növekszik, ahogy a T4 szintje csökken, így az aktív funkció akár változatlan is maradhat.

A T4 hormon elégtelen átalakulása T3-á
Az alulműködés második oka a T4 hiánya után a  T4-nek hiányos átalakulása T3-má.  A T4 csupán egy biológiailag inaktív hormon, melynek át kell alakulnia az aktív T3 hormonná úgy, hogy a dejodináz enzim segítségével a T4 hormon egy jód atomot elveszít. Amennyiben ez nem történik meg megfelelően, a beteg T3 szintje alacsony marad.
http://www.jomtom.hu/reverz-t3-a-pajzsmirigy-hormon-magyarazata-amibol-megertheto-szerepe-az-alacsony-pajzsmirig

A pajzsmirigyhormon-pótló terápia megállapításánál a legtöbb orvos a vérvizsgálat pajzsmirigyműködésre vonatkozó értékeit veszi alapul, ami a T4, a T3 és a TSH értékeket foglalja magában, illetve bizonyos esetekben a szabad fT4 vagy szabad fT3 értékeket is. Ha ezeknek a hormonoknak a szintje úgymond "határértéken belül van", akkor az orvos gyakran akkor is sikeresnek nyilvánítja a kezelést, ha ennek a beteg semmi jelét nem tapasztalja. Az endokrinológusoknak csak a töredéke van tisztában azzal, hogy ezeket a "kudarcokat" sok esetben "sikerré" lehetne változtatni T3-pótlással, ami a pajzsmirigyhormonok ritkábban alkalmazott, ám sokkal hatékonyabb formája.

A T4-et T3-má alakításában megmutatkozó egyéni különbségek genetikai különbségekre (mutációkra) vezethetők vissza
A kutatók felfedeztek egy bizonyos mutációt a dejodináz génben, amelynek hatására az illetőnek nem javul az állapota, ha csak T4 hormonpótlást kap, viszont szignifikánsan jobban reagál a T3-ra, mint azok, akiknek a dejodináz génjében nincs ilyen mutáció. Az angol vizsgálatból az derül ki, hogy a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek kb. 16%-ában mutatható ki ez a hibás dejodináz gén, de más csoportoknál vagy más országokban ez az arány lehet nagyobb vagy kisebb. Az orvosok sokszor ódzkodnak kombinált terápiát alkalmazni, ami a T4 mellett az Armour Thyroid szedését vagy T3 (Cytomel, liothyronine) pótlást jelent. Thyro3 (liothyronine sodium) 25mcg - 30 tabletta.
https://hu.cytomel-t3.com/pajzsmirigy-funkci%C3%B3/
http://szteroidshop.info/thyro3-tablets.php

Az új kutatási eredmények fényében a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek és támogatóik immár magabiztosan állíthatják, hogy most már tudományosan is bizonyított, hogy a T4 és T3 terápiát sokszor igenis együtt kell alkalmazni, mert különben nem használ. Nem arról van szó, hogy ők krónikus panaszkodók vagy rögeszmések lennének..
Elképzelhető, hogy a hibás D2 dejodináz gén miatt a T4=>T3 perifériás konverzió nem működik megfelelően. Lehet, hogy a sejtjeinkben túlságosan alacsony a T3 szint, amit a vérvizsgálat nem mutat ki, viszont T3 pótlás nélkül továbbra is alulműködik a pajzsmirigy.
Panicker és társai Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2009 (94(5): 1623-1629.

Anti-TPO
Anti TPO (pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitest)

A TPO egy enzim a pajzsmirigy hormon szintézisben  és a jodid oxidációját katalizálja

Normál értéke <9.0 IU/mL

Az anti-TPO magas szintje és a hipotireózis klinikai jelei együttesen megerősítik a Hashimoto betegség diagnózisát. Vizsgálata magán úton itt:

CentrumLab http://centrumlab.hu/vizsgalat/anti-tpo-tireoidea-peroxidaz-elleni-antitest

A magas Anti-TPO azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen- tehát egy autoimmun folyamatról van szó, amit gyógyítani nem lehet, ám az általa okozott zavart  kezelni lehetséges.
Amennyiben nincs mellette egyéb kóros állapot, akkor az időnkénti ellenőrzésen kívül egyéb teendő nincs, ám ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor azt kezelni szükséges (leggyakrabban gyógyszeresen, de szükség lehet jódizotópos terápiára, műtétre is).
dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrin központ pajzsmirigy specialistája.
Az anti-TPO-vizsgálat egy vénás vérből vett laboratóriumi vizsgálat. Nem igényel a beteg részéről előkészítést, nem szükséges éhgyomorra jelentkezni a vizsgálaton

Anti-TPO 
CentrumLabpajzsmirigy hormon vizsgálat
A Centrum- Lab Központi Laboratóriuma: 
Mammut II. Bevásárlóközpont
Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. IV. emelet
Nyitva tartás: Hétfő - péntek: 7.00 – 18.00
                               Szombat: 8.00 – 12.00 
E-mail: info@centrumlab.hu

Vizsgálatok árai

A TPO egy olyan enzim, mely fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében. Abban az esetben, ha az immunrendszer a saját pajzsmirigy TPO enzime ellen kezd autoantitestet termelni, sérül a pajzsmirigy szerkezete és működése is.
TPO: normál-érték: <50

Példa

Egy betegnek anti-TPO szintje 1215 U/mL volt. Ez valóban nagyon magas és mint tudjuk, autoimmun-folyamatokra utal
Idézet egy szakvéleményből „ Egyénre szabott megoldásokkal elértük, hogy 6 hónap alatt az anti-TPO szintje
lement 73,5 U/mL-re (!), Egyértelműen látszódik a gyors és hatékony GYÓGYULÁS ÉS REGENERÁCIÓ! És mindezen eredmény egy szaklabor felmérésével is alátámasztható”
http://taplalkozasbeallitas.hu/taplalkozas-beallitas-egy-apro-sikertortenete-ami-a-kozegeszsegugy-egyes-szakertoi-szerint-lehetetlen-lett-volna-a-baj-ezzel-az-hogy-mi-nem-ismerunk-lehetetlent/

A csökkent pajzsmirigyműködés szívelégtelenséghez, lassú szívműködéshez („mixödemás” szívbajhoz”) vezet. További gond, hogy ezekben a betegekben lényegesen magasabb a koleszterin szint és megnő az érelmeszesedésből származó szívbetegség kockázata is.

Armour gyógyszer 

Vegyük észre, hogy a T3 esetén az első benzol gyűrűn egy Jód atom van, a T4-ben az első benzol gyűrűhöz 2 Jód atom kapcsolódik

Mind a két hormon fajta a sertés szárított pajzsmirigyben van a közölt arányban vagyis közelítőleg T4 80% és T3 20%

Az 1960-ás években az orvos kutatók leállították a használatát mert a hatásuk tételenként változott és emiatt nehéz optimalizálni a beteg hormon szintjét.
Manapság a szárított hormon, amit ma is Armour Thyroid®  néven hívnak szintén sertés pajzsmirigyből  készíti a  Forest Pharmaceuticals, Inc vállalat, amely a Forest Laboratories, Inc., of St. Louis leányvállalata.

Irodalom

Euthyrox gyógyszer

Az Euthyrox tabletták hatóanyaga, a levotiroxin, (T4) (szerkezeti képlete). Ez egy szintetikus pajzsmirigyhormon, amely a pajzsmirigy betegségeinek és működési zavarainak kezelésére szolgál. Hatása megegyezik a természetes módon termelődő pajzsmirigyhormonokéval.
Ámde: a T3 metabolikus aktivitása mintegy 10x erősebb, mint a T4-é, mégis a pajzsmirigy alulműködése esetén a hormonpótlás T4-gyel történik, mert ez amúgy is T3-má alakul valamint a felezési ideje sokkal lassabb (~7 nap) mint a T3-é (~24 h) és így a megfelelő dózis beállítása T4­gyel könnyebb. Megjegyzem, hogy a nyugati országokban ezt a betegséget a T3 és T4 megfelelő arányú adásával kezelik.
A levotiroxin egyben a Hashimoto-betegség kezelésére használt gyógyszer
Az Euthyrox óvatos alkalmazása szükséges, amennyiben

Az Euthyrox szedése során a pajzsmirigyhormonok szintjének gyakori ellenőrzése szükséges!!
A pajzsmirigyhormonok testsúlycsökkentésre nem alkalmasak. A pajzsmirigyhormonok szedése nem csökkenti a testsúlyt,
A teljes napi adagot reggel éhgyomorra, fél órával reggeli előtt, kevés folyadékkal (például fél pohár vízzel) kell bevenni.
Mellékhatásai:

Alkalmazás időtartama: Hipotireózis (pajzsmirigy csökkent működése) esetén és rosszindulatú daganat miatti pajzsmirigy-műtétet követően  általában egész életen át.

Megállapítás
Referencia értékek
Free  T3 Normál érték: 5,4 - 12,3 pmol/l
Free  T4 Normál érték:10,3 - 25,9 pmol/l

T3-trijóditornin szint: 1,4-2,8 nmol/l
T4-tiroxin szint: 77-142 nmol/l
http://metodic.hu/blog/pajzsmirigy-alulmukodes-es-az-elhizas/

TSH 0,4 mIU/l feletti, de 6 mIU/l alatti érték normálisnak tekinthető 
http://metodic.hu/blog/pajzsmirigy-alulmukodes-es-az-e

A pajzsmirigy 90%-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.

A pajzsmirigy „igazi” hormonja a T3, amely 100-szor erősebb hatást fejt ki, mint az elő-hormonnak tekinthető T4 (tiroxin).

Hashimoto kimutatása
A Hashimoto-thyreoditis diagnózist az emelkedett anti-TPO szint igazolja.. Az antitestek többszöri kontrollálása értelmetlen, hiszen a betegség folyamata nem állítható meg. Egyszeri kimutatás a Hashimoto-thyreoditis jelenlétére utal.
A Hashimoto pajzsmirigy gyulladás ma még nem gyógyítható, azaz a pajzsmirigysejtek pusztulása nem állítható meg. Ellenben a betegség kezelhető. A terápia a pajzsmirigyhormon(ok) pótlásával történik. Mivel a pajzsmirigyszövet a hormonokat már nem, vagy már nem kellő mértékben tudja előállítani, ezért a hormonokat pótolni kell.
A gyulladás kimutatására nem csak a TSH szintet kell mérni, hanem az anti-TPO-t is. Erre azonban TB alapon ritkán kerül sor. Ez baj! Az anti-TPO magas szintje és a pajzsmirigy alacsony szintje együttesen megerősítik a Hashimoto betegség diagnózisát.
Vizsgálata: CentrumLab http://centrumlab.hu/vizsgalat/anti-tpo-tireoidea-peroxidaz-elleni-antitest

A szelén és a Hashimoto-betegség
A szelén bizonyítottan javítja a pajzsmirigyfunkciókat és csökkenti a pajzsmirigy-antitestek számát. A tápanyaghiány gyakori jelenség a Hashimotoban szenvedőknél. A szelén katalizátorként működik az inaktív T4 hormon aktív T3-á való alakításában. Napi 200 mikrogramm bevitele csökkenti a pajzsmirigy-antitestek számát, klinikai vizsgálatokban három hónap alatt a felére. A szelénhiány és a túlzott jódbevitel hidrogén-peroxid többlethez vezet, ami komoly károkat okozhat a szervezetben. A hidrogén-peroxid okozta oxidációs károk és gyulladások a pajzsmirigyben ingerlik a limfocitákat és a fehérvérsejteket a károk kijavítására. A National Institutes of Health kutatásai alapján a szelénhiány emésztőrendszeri problémákat, Chron-betegséget okozhat. A szelén fontos szerepet játszik a pajzsmirigyműködésben:

Védi a pajzsmirigy sejtjeit a H2O2 okozta oxidatív stressztől szelenoproteinek kialakításával.

A szelénhiány további következménye:

* Keshan-betegség: szelénhiányos gyermekeknél fordul elő és a megnagyobbodott, elégtelenül működő szívvel áll kapcsolatban.
* Kashin-Beck-betegség: jód és szelén együttes hiánya esetén rendellenes csontfejlődéshez vezet.
* Myxedemetikus endemikus kreténizmus: Heges pajzsmirigy esetén fordul elő és intellektuális visszamaradottságot okoz.
Forrás: Thyroid Pharmacist, Dr. Izabella Wentz
https://www.facebook.com/ThyroidLifestyle/posts/27054804309574