Lelki egészségünk. Szempontok a párválasztáshoz 2. rész

Alapismeretek

A pár választás szempontjai
A hölgyek esetében a vizsgálat azt bizonyította, hogy a párválasztás során a belső értékek számítanak leginkább. De az talán meglepő, hogy majdnem pontosan azokat a tulajdonságokat említették, melyek a férfiak számára is döntő szempontot jelentenek.
A legfontosabb tulajdonságok

A két nem vágylistáját összehasonlítva jól látszik, hogy nagyon hasonlítanak: mindkettőnél az egyéniség áll az első helyen.
A fő különbség azonban, hogy a nők olyan férfit akarnak, aki mindezek mellett még érzékeny is, míg a férfiak fontosabbnak tartják, hogy a nő csinos legyen. Bár az utolsó helyen a nőknél is szerepel a mutatós külső, számukra ez csak másodlagos szempont, melyet számos egyéb belső tulajdonság előz meg. Végeredményként tehát nagyjából azt lehet mondani, hogy hosszútávon mindkét nem a belső értékeket helyezi előtérbe, csak a pasik emellett a külsőt is figyelik, míg a nők ebből a szempontból elnézőbbek, ha arról van szó, hogy komolyabban is hajlandóak-e tervezni valakivel.

De akkor miért megy olyan nehezen a párkeresés, hiszen a férfiak és a nők szinte ugyanazt keresik egymásban. Allan és Barbara Pease azonban erre is rávilágít. Az ok ezek szerint abban keresendő, hogy sajnos nem csupán hosszú távú lista létezik, hanem egy rövid távú is, legalábbis a férfiaknál - ugyanis a nőknél ezek a szempontok nagyjából állandóak.
A férfiak rövid távú listája

Magyarázat: amikor a férfiak nem keresik a komolyabb kapcsolatlehetőségét, valóban főleg az mozgatja őket. Míg a nők ekkor is a lenyűgöző személyiséget keresik, egyértelmű, hogy a férfiak első szűrője szinte csak vizuális szempontokból áll, melyek beindítják a hormonális tevékenységeket, és az egyéniség mindössze az utolsó szempont. 

Mint a felmérések eredményeiből látható, a nőknek a legfontosabb párkapcsolati szempont az EGYÉNISÉG Röviden teszek említést az „egyéniségről”

Az egyéniség egyedi és kiemelkedő, vagyis eltér az átlagtól és valamiben ki is emelkedik. Más egyéniséggel rendelkező személy nem összetéveszthető senkivel, ha találkozol vele, nem felejted el.

Az igazi egyéniségek mindig tudják, hogy mit akarnak elérni, mi a céljuk az életükkel. Nem a körülményektől függnek, hanem saját maguktól. A céljaikat mindig határozott léptekkel közelítik meg, az akadályokat leküzdve érik el kitűzött céljukat!

Egy igazi egyéniség ösztönösen tudja, hogy merre kell haladnia az életben, ha válaszút elé érkezik. Egyéniségednek köszönhetően mindig magabiztosan tudod, hogy mi a jó neked, a családodnak, barátaidnak, kollégáidnak!

Tisztában vagy a képességeddel és teherbírásoddal.

Az átlagembernek elég, ha kényelmes élete van: azért dolgozik, hogy a vágyait hónapról hónapra kielégítse. Az egyéniség ennél többet gondol az életről, ő maradandót alkot. Nem csak az anyagi hasznot lesi és várja, mert az erkölcsi megbecsülés is fontos számára.

Példaképként szolgálsz – motiválsz más személyeket, a hatásodra emberi életek változnak meg.

A hibákból tanulsz, építkezel. Éppen ezért rugalmasan tudod kezelni a szabályokat, a körülményekhez pedig könnyen alkalmazkodsz.

Ezen kis kitérő után visszatérek a párválasztás szempontjaihoz

Egy 3 lány gyerekes édesapa ezt mondta: akkor kössék életüket a fiúhoz, ha a következő szempontok megítélése pozitív:

A szakember azt tanácsolja, hogy várják meg a szerelem elmúlását. Utána legyen csak házasság. A szerelem irracionális. Sok segítő funkciója mellett táptalajt ad a vágyak, illúziók kivetítésének.

A férfi tulajdonságainak becslése a számmisztika segítségével

1-es, aki 1-jén, 10-én, 19-én vagy 28-án született.
2-es, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született.
3-as, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született.
4-es, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született.
5-ös, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született.
6-os, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született.
7-es, aki 7-én, 16-án vagy 25-én született.
8-as, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született.
9-es, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született.
11-es, aki 11-én vagy 29-én született.
22-es, aki 22-én született.

1. tipus
Nem kedveli a buta nőket, de a túl okosakat sem, főleg nem az okoskodókat. Viszont nagyra értékeli, ha egy nő sikeres és önálló, ugyanakkor tud alkalmazkodni, és adott esetben alárendelődni a férfinak. 
Egy okos nő mindig legyen izgalmas, kicsit titokzatos. Sose tárja fel teljesen önmagát. Ezzel éberen tartja a férfi érdeklődését, kíváncsiságát. Így a kapcsolat egy folytonos „játék” lesz, amelyben a férfi dolga, hogy minden alkalommal meghódítsa a nőt, a nő pedig újból és újból elcsábítsa a férfit. 
Ezen típusú férfinak megbízható, hűséges, szerető társra van szüksége. Fontos, hogy támogatást, elismerést és megerősítést kapjon a nőtől. Számára a párkapcsolat mindennél fontosabb, ezért nem mindegy, hogy milyen.
Szereti az erkölcsös, félénk, szégyenlős nőket. Ő az, aki folyton leendő gyermekei anyját keresi és látja a nőkben. Számára mindennél fontosabb a család, ezért a nőkben a saját családjának megalapításához keresi a társat. S így csak családszerető, házias, termékeny-befogadó nő jöhet szóba.

2.tipus
2-es férfi alapvetően békés, csendes típus, vágyik a vitamentes, harmonikus életre. Fontos számára, hogy ahol él, ott ne legyen feszültség, konfliktus. Az a nő, aki ezt nyújtani tudja neki, már „nyerő” helyzetben van. Mély, bonyolult lelke van a 2-es férfinak, amivel foglalkozni kell. A nőnek érdeklődéséről, együttérzéséről és támogatásáról kell biztosítania a 2-es férfit. Cserébe ő is hasonló segítő hozzáállást fog kapni. A 2-es férfitől nem lehet olyat kérni, amit meg ne tenne szeretteinek.
A kapcsolat tartósságának egyik alapfeltétele az elköteleződés, a kölcsönös bizalom és a szeretetteljes, békés hangulat megteremtése.

3.tipus
Egy 3-as férfinak elsődleges elvárása párkapcsolatában az, hogy beszélhessen, beszélgethessen. Ő elsősorban beszélgetőpartnert keres. Másodsorban szexuális értelemben keres társat. Éppen ezért a kapcsolat minden esetben úgy indul egy 3-as férfinál, hogy a nőben meglátja azt a fajta intellektuális partnert, aki érdeklődik az ő „témái” iránt. Figyel arra, amit ő mond, és érti is azt. Pontosan ezért fontos egy 3-as férfi számára az, hogy a nő értelmes, intelligens legyen. Szívesen veszi a hallgatóközönséget, de nem elégíti ki a 3-ast, ha „csak” meghallgatják, és nem értik.
Ha egy nőnek választékos a beszéde, kellemes a hangja, nőies a megjelenése, a gesztusai finomak, könnyedek, fiatalosak, akkor egy 3-as férfi „meg van nyerve”. Az első benyomás nem csak vizuálisan fontos a 3-asnak. Néhány szót is kell, hogy váltsanak ahhoz, hogy a 3-as férfi véleményt alkothasson a nőről.
Nagyon jó, hogyha közösen sportolnak. A tenisz vagy röplabda, vagy bármilyen labdajáték szóba jöhet. Ezt is lehet rendszeresen csinálni, de ne kelljen kötelező jelleggel. A 3-as nem nagyon szereti, ha bármi rá van erőszakolva, rá van erőltetve. Tehát az, hogy „minden szerdán 6-tól 8-ig fallabdázunk”, az nem biztos, hogy a 3-as sokoldalúságának megfelel, hanem legyen ez a fallabdázás az egyik héten szerdán, a másik héten pénteken.

-.-.-.-.-.-.-.-

4. tipus
Egy 4-es férfi azt várja el elsősorban egy nőtől, hogy az megbízható, becsületes, szavahihető legyen. A 4-es férfiak számára az adott szó kötelezettséget jelent. Tehát ha egy nő megígér valamit, akkor azt mindenáron, minden körülmények között teljesítenie kell.
A férfiak hajlamosak a mániára: a munkamániára, a tisztaságmániára, a rendmániára. A 4-es férfiak a nőtől lehet, hogy mániákusan várják el ezeket a dolgokat. Ilyen elvárásoknak nem könnyű megfelelni, kivéve, ha a nő 4-es.
A visszafogott, kissé konzervatív megjelenést kedveli. Mivel a 4-es férfi elég bizalmatlan, elvárja, hogy a nő tartózkodó, visszafogott legyen a kapcsolat elején és később is. Őt nem lehet sürgetni, faggatni vagy érzelmileg zsarolni. Ezért szereti a kiegyensúlyozott, nyugodt nőket. Nem bánja, ha kicsit zárkózott és csendes a nő.

Felhasznált dokumentumok

1/ http://www.life.hu/intim/20110204-parkapcsolat-mi-csalja-a-not-az-agyba.html
2/ https://cosmopolitan.hu/szex_szerelem/2009/03/20/jellemvonasok__amik_megkonnyitik
3/ https://cosmopolitan.hu/szex_szerelem/2009/02/26/a_pasik_alma__a_tisztelheto_no_/
4/ https://blog.palferi.hu/mi-az-ami-vonzalmat-kelt-bennunk/
5/ https://blog.palferi.hu/ha-tudunk-szabadon-erezni-es-vagyakozni-abbol-ertek-fakad/
6/ http://www.mypin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=807%3Amiert-pont--a-par-kivalasztasa&catid=