Görbe pénisz (Peyronie /IPP/ kór) konzervatív kezelése

 

Válasz olvasómnak 76. rész

 

Kedves Olvasó írta

Tisztelt Zsoldos Bence! Hímvessző fájdalomra/peyronie betegségre/ javasolja az Acetil-L-Karnitint?Illetve ha igen melyik terméket lenne érdemes választani és naponta mekkora dózisban kellene belőle szedni és mennyi ideig javasolt a szedése?Illetve esetleg Ön mit ajánlana nekem. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: S G


Válasz

Tisztelt S G úr,

A Peyronie-betegség a férfi populáció 3-9% -át érinti, és szexuális aktivitású betegekben jelentős pszichológiai nehézséget okozhat A Peyronie-betegség egy hímvesszőt érintő elváltozás, amelyben „rostplakkok“ jönnek létre a pénisz rendellenes görbületét, fájdalmát és súlyos esetben merevedési zavarokat és impotenciát okozva. A Peyronie-betegségnek súlyos pszichológiai hatása is lehet; egy klinikai vizsgálatban kimutatták, hogy az ebben szenvedő férfiak közel fele depressziós A Peyronie-betegséget közismerten nehéz kezelni, a Neprinol azonban, a Peyronie-betegség gyökerét megcélzó táplálék kiegészítő lévén, a hagyományos kezelések ígérete alternatívája lehet.


Kialakulásának oka

A rugalmas rostok száma jelentősen csökken, helyüket fibrin és kollagén veszi át, melyek környezetében mész rakódik le. Ily módon alakulnak ki a betegséget jellemző a porc- és csontkemény plakkok. Feltételezett szerepet tulajdonítanak még a létrejöttükben a krónikus prosztatagyulladásnak, a jelentősen fokozott szexuális aktivitásnak, illetve a húgycső körüli apró mirigyek krónikus elváltozásának is. Számos esetben találtak összefüggést a tenyér inainak heges zsugorodása (Dupuytren kontraktúra) és a Peyronie betegség között.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/3645/induratio-penis-plastica-peyronie-betegseg


Kiegészítő magyarázat

A Neprinol a legjobb választás, ha a vér megtisztításáról illetve a fájdalom és gyulladás csökkentéséről van szó. A Neprinolt, a leghatékonyabb ilyen típusú szisztémás enzimkészítményt, több mint 10 éve használják világszerte. A Neprinol úgy tisztítja meg a vért, hogy eltávolítja a keringő immunkomplexeket, megemészti az arteriális plakkokat, és lebontja a felesleges fibrint, ezáltal megszűnteti a mélyvénás trombózis kockázatát, javítja a keringést, felgyorsítja a rándulásokat, töréseket, horzsolásokat és műtéteket követő felépülési időt. A Neprinol összes enzimösszetevője növényi forrásokból származik, amelyek természetüknél fogva biokémiailag sokkal hatékonyabbak, mint azok, amelyeket az emberi szervezet hoz létre. Az enzimes táplálék kiegészítés pótolhatja ezeket az elvesztett értékes enzimeket, és megfelelő étrend, illetve testmozgás mellett drámaian csökkentheti az egészségügyi problémák széles skálájával szembeni fogékonyságot. Ha Ön a Neprinolt választja, akkor a piacon előforduló legerősebb enzimkészítményhez jut hozzá!

A Neprinol eltávolítja a felesleges fibrint. A fibrinből álló fibroidok kialakulása megelőzhető ennek a hatékony enzimkészítménynek a napi használatával. A Neprinol a már kialakult fibroidokat is eltávolítja a szervezetből.

A Neprinol olyan proteolitikus enzimek keveréke melyek elsődleges feladata a felesleges fibrin lebontása és megemésztése a véráramban. Szinte minden egyes korral járó betegség kapcsolatba hozható a vérben található apró nemkívánatos részecskékkel. Ahogy telik az idő, egyre nagyobb kihívást jelent a vér megtisztítása ezektől a részecskéktől szervezetünk számára, mely egyre kevesebb enzimet termel. Az enzimek hiánya miatt nem tudjuk aztán megtisztítani vérünket. A Neprinol fogyasztásával újra képessé válunk megemészteni a felesleges részecskéket épp úgy, mint gyermekkorunkban. Sok orvos jelezte, hogy pácienseik véreredményei akár egy tinédzseré vagy egy sportolóé is lehetnének.

https://enzymus.hu/cikkek/neprinol.htmlHabár kezdetben úgy gondolták, hogy ez egy ritka betegség a legfrissebb vizsgálatok kimutatták, hogy a felnőtt férfiak mintegy 39%-át érinti A Peyronie-betegség a 40 éves kor feletti férfiaknál fordul elő gyakrabban és nagyobb valószínűséggel következik be valamilyen sérülést követően, pl. egy apróbb, szex közben bekövetkező, műtét vagy szexuálisan közvetített betegség okozta trauma után. Genetikai hajlam is jelen lehet ezeknél a férfiaknál, és a dohányzás, alkoholfogyasztás, cukorbetegség és magas vérnyomás is fokozhatják a Peyronie-betegség kialakulásának kockázatát 


A pénisz görbületeket (Peyronie-kór PPI)   lehet konzervatívan és sebészi módon kezelni. Sajnos nincs olyan konzervatív kezelési mód, ami minden esetben sikeres lenne. Egy éven belül az esetek egy része spontán gyógyul. Ez alatt az idő alatt a műtét szóba sem kerül. A betegség oka a barlangos test erős kötőszövetes tokjának ismeretlen eredetű, helyi, körülirt megvastagodása, akár meszesedése lehet. Eleinte a merevedéskor jelentkező feszülő érzés, esetleg fájdalom hívja fel rá a figyelmet, majd később az elváltozás a hímvessző elkanyarodását okozza erekció során. A görbület olyan nagyfokú lehet, hogy akár a közösülés lehetetlenné is válhat.

 

Többféle gyógyszeres kezelés használatos, ha az elváltozás több mint egy éve fennáll és kiterjedés szempontjából megállapodott, műtét is végezhető.

 A kezelés elsősorban speciális gyógyszerek szedését jelenti. A hatóanyagot iontoforézissel mélyebbre is el lehet juttatni.

A radiális lökéshullámok a kezelt területet körülvevő izmokat is megdolgozzák, és görcsös feszülésük oldódik. Ezért mérséklődik a fájdalma is.

A terápia egyik legfőbb előnye, hogy a kezelt terület vérbősége a kezelés utáni hetekben is fennmarad, és a rendelőből kilépve szervezete öngyógyító folyamatai heteken keresztül zavartalanul dolgoznak tovább. A 15 perces stimuláló kezelés heteken át tartó lankadatlan öngyógyulást eredményez.

Magyarországon először és kizárólagosan az Istenhegyi Klinika urológiai-andrológiai rendelőjében alkalmazzák azt a lineáris lökéshullám terápiát Linear Shockwave Therapy (LSWT) -, amely hosszú távon nyújt hatékony megoldást a keringési problémák okozta merevedési zavarok kezelésében. A terápiát egy speciális orvosi eszköz segítségével végzik, amely a legkorszerűbb lineáris fejjel, alacsony intenzitású lökéshullám kezeléssel gyógyítja a betegeket. A fejlett országokban már 2010-től használják eredményesen a lökéshullámot, a terápia következtében a betegek 78,8%-a tapasztalja az erekció jelentős javulását, az Európai Urológus Társaság ma már az első vonalban ajánlja a speciális kezelést Magyarországon egyedüliként az Istenhegyi Klinikán érhető el a lineáris lökéshullám terápia. Az LSWT terápia 4 db kezelést foglal magába, heti egyszeri alkalommal. A kezelés rövid 15 perc fájdalommentes, biztonságos, és nincs semmilyen ismert mellékhatása. Az Istenhegyi Klinika egyedülálló lineáris lökéshullám terápiájának specialistája Dr. Tamás György urológus

Megjegyzés

 

Egy 3 hónapos kettős vak vizsgálat összehasonlította 48 férfi Ac-Carnitin hatékonyságát  a Peyronie  betegségben 

RESULTS: Acetyl-L-carnitine was significantly more effective than tamoxifen in reducing pain and in inhibiting disease progression. Acetyl-L-carnitine reduced penile curvature significantly, while tamoxifen did not; both drugs significantly reduced plaque size. Tamoxifen induced significantly more side-effects than acetyl-L-carnitine.

CONCLUSIONS:

These results suggest that acetyl-L-carnitine is significantly more effective and safe than tamoxifen in the therapy of acute and early chronic Peyronie's disease.

Biagiotti G, Cavallini G., Acetyl-L-carnitine vs tamoxifen in the oral therapy of Peyronie's disease: a preliminary report BJU Int2001, 88 63-67.

.Adatok szerint ez csökkentette a pénisz görbületét, míg a tamoxifen nem; Ezen túlmenően az Ac-L-Karnitin  táplálék kiegészítő csökkentette a fájdalmat és javította a betegség progresszióját, jobban, mint a tamoxifen szedés.

 

-0-0-0-0-0-0-0-


Étrend kiegészítő beszerzése a nemzetközileg elismert és kitüntetett világcég hazai képviseletétől NOW Foods Hivatalos MINTABOLTBÓL  és WEBÁRUHÁZBÓL

A PPI-re ajánlott étrend kiegészítők javasolt beszerzése  

CoQ10 400 mg - 30 Softgels

E-400 IU MT - 100 Softgels

Now Foods, Acetyl-L Carnitine, 750 mg, 90 Tablets

Glycine Propionyl-L-Carnitine  NOW Foods GPLC GlycoCarn with CoQ10

Now Foods, GPLC GlycoCarn with CoQ10, 60 Vcaps

GlycoCarn (Glycine Propionyl-L-Carnitine) GPLC is a patented, highly bioavailable form of Carnitine.

„I take 8 capsules per day. It greatly improves my chronic fatigue problem. Highly recommended! Much better than Acetyl-l-carnitine.”

 

1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00

Fekete Klári, 06-30-405-2122; Bolt, 06-30-574-6640

 

Fontos megjegyezni, hogy nincs ma egyetlen olyan készítmény mely önmagában hatásos lenne IPP kezelésére.Injekciós kezelések közül a plakkba adott Verapamil ill. szteroid adása a legelterjedtebb,

 

A Külső lökéshullám kezelés egy viszonylag új módszer az IPP kezelésére, Irodalmi adatok alapján a fájdalmas erekció javítható, de a plakk méretét és a görbületet nem csökkenti.

 

Műtéti eljárás

A heges részt ki kell vágni és különböző típusú anyagokkal (graft) lehet pótolni. Ez lehet nyálkahártya, vénaszakasz ill. újabban különböző mesterséges módszerrel előállított természetes anyagok

A betegség szövődményeként  a pénisz egyre növekvő szögű görbülete fájdalmassá teszi vagy teljesen meggátolja a nemi közösülést. Az IPP betegség patológiája a mai napig nem teljesen tisztázott. A kollagén-anyagcsere zavarai fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában. A vizsgálatok során a  III. típusú kollagén megnövekedett szintézisét figyelték meg, amely felelős lehet a plaque (göb) képződéséért.

Az IPP gyógyítása műtéti beavatkozással sajnos nem minden esetben hozza meg a kívánt eredményt. Az utóbbi években több különböző eljárás is született a betegség nem operatív kezelésére. Egy klinikai tanulmány során 130 pácienst kezeltek különböző módszerekkel, 21 főt ultrahanghullámok segítségével, 73 főt verapimil injekciókkal, és 36 főt az ultrahanghullámok és az injekciós kúra kombinálásával [2]. Az ultrahangos kezelés 21 betegből 11-nél csökkentette a plaque méretét. Bár a tanulmány készítői a két kezelés kombinációját javasolják, az így elért eredmények sem igazán meggyőzőek. Egy másik vizsgálat azt mutatja, hogy Betamethasone vagy Placebo injekciók segítségével az esetek 40 %-ában lehet a plaque volumenében csökkenést elérni [3]. Ebben a tanulmányban tehát kimutatták, hogy tulajdonképpen az injekciós kezelés mechanikus hatása vezet inkább eredményre. Ennek a vizsgálatnak a hatására úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk egy teljesen non-invázív módszerrel kezelni az IPP-t.

Magyarázat

A verapamil az artériák és a koszorúerek simaizomzatára hatva tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, illetve a szív ingervezető rendszerére hatva csökkenti az ingervezetést. Ezáltal alkalmas ritmuszavarok kezelésére is. Hatásánál fogva csökkenti a szívizom-energia felhasználását és oxigénigényét.


Mellékhatások

Központi idegrendszeri tünetek, mint az agyi történés, zavartság, egyensúlyzavar, álmatlanság, izomgörcsök, érzészavar, pszichotikus tünetek, remegés, alvászavar, látászavar.Az izomgyengeség súlyosbodása. Emésztőrendszeri tünetek, mint hasmenés, szájszárazság, fogíny-elváltozás, gyomorpanaszok, székrekedés és hányinger. Kiütés, hajhullás, helyi bőrelváltozások, izzadás, fényérzékenység, fokozott vizeletürítés, menstruációzavar, tejcsorgás (tejelválasztást serkentő hormon szintjének megemelkedése), férfiaknál emlőnagyobbodás, impotencia és ízületi panaszok.


Egy újfajta terápiás módszer (PHALLOSAN® forte) IPP kezelésére

http://www.phallosan.hu/orvosoknak/orvosi-beszamolo-ipp.html

A vizsgálatba bevont páciens hamar megbarátkozott a speciális strech-vákuumharang (PHALLOSAN® forte) használatával. A vákuumharang működése a péniszre kifejtett enyhe, de folyamatos nyújtóerőn alapszik A pénisz oldalirányú helyzetben történő nyújtása lehetővé teszi a jobb és bal oldal irányába történő erősebb ill. gyengébb erőkifejtést (2. ábra). Az új termék bővebb leírása a gyártó által kiadott használati útmutatóban található. Az útmutató tartalmaz a felhelyezéssel és a használattal kapcsolatos minden fontos szempontot. Képes illusztráció segíti a speciális strech-vákuumharang mindennapos alkalmazását, valamint fontos tanácsokat is ad a higiénikus használat érdekében.

A beteg ezután azt az utasítást kapta, hogy naponta 4-5 órára helyezze fel a speciális vákuumharangot, amellyel a görbülettel ellentétes irányba nyújthatta péniszét. A kezelés elején fennállt a súlyos hímvesszőgörbületet Nemi közösülésre a beteg már hónapok óta nem volt képes. 14 hetes kezelés után (a PHALLOSAN® forte napi 2,5-7 órás használata mellett, ami átlag 4,5 órát jelent a pénisz annyit egyenesedett, hogy a szexuális együttlét, bár megszorításokkal, de újra lehetségessé vált További 6 hónap elteltével a pénisz olyan meghatározó mértékben egyenesedett ki, hogy a páciens normális szexuális működés mellett, elégedettségében végleg lemondott a pénisz görbületének műtéti korrekciójáról. A vákuumharangos terápia során semmilyen mellékhatás nem jelentkezett

Gontero P, Di Marco M, Giubilei G, Bartoletti R, Pappagallo G, Tizzani A, and Mondaini N. Use of penile extender device in the treatment of penile curvature as a result of Peyronie's disease. Results of a phase II prospective study. J Sex Med 2009;6:558566.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1743-6109.2008.01108.x/abstrac

J Sex Med. 2008 Dec 2. Epub ahead of print.


Ritkán spontán megszűnik a betegség. Többségében azonban szükség van megfelelő kezelésre. Helyileg alkalmazott szteroidos kenőcs, illetve E-vitamin pótlás a krónikus gyulladás megszüntetésében játszhat szerepet. Fél év sikertelen terápia után mérlegelni kell a kötegek besugárzását, vagy a műtéti megoldást.

Az operáció feltétele a hímvessző jó vérellátása és a beteg jó általános állapota
http://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/3645/induratio-penis-plastica-peyronie-betegseg

 

ANDROLÓGIAI MAGÁNRENDELÉS

Dr. Szabó Ferenc
androlólus-urológus adjunktus

06-20-38-40-408
(Hétfőtől péntekig 9-17-ig)
Rendelés helye: Budapest VIII. ker. Fiumei út 7. Humancell Őssejtbank (Keleti Pályaudvarnál)

A főorvos úr itt is rendel:

Belvárosi Orvosi Centrum

1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8. III. lépcsőház 2. emelet

Központi ügyfélszolgálat:

+36 30 870-74-27  +36 30 372-68-32

https://enzymus.hu/peyronie-betegseg.html