Rheuma megbetegedés és kezelési lehetőségeikű


A rheuma meghatározása

A reumás megbetegedések igen gyakoriak az idős emberek között, de érinthetik bármely korosztályt, nemtől, fajtól, szociális helyzettől függetlenül, beleértve a gyermekeket is. A reumás megbetegedések általában az egész világon és minden éghajlaton előfordulnak. A földön minden hetedik személy érintett.

Néhány típusú reumás betegség okát ismerjük, de nem ismerjük azt, hogy hogyan előzhetjük meg ezeket. A legtöbb reumás megbetegedés teljes gyógymódját nem ismerjük, de a gyógyszeres kezelés legalább csökkentheti a fájdalmat vagy megfékezheti a betegséget. A testmozgás igen fontos az izmok erősítésében, és segíti az ízületi mozgásokat is.

Reumatizmus: olyan fájást és fájdalmat jelent, mely az ízületek körül keletkezik. Ezt nem fertőzés vagy sérülés okozza, hanem gyakran az ízület túlterhelése vagy egészen enyhe sérülés. Ez általában rövid idő után meg is szűnik.


 

Bechterew kór

A Bechterew-kór nagyon alattomosan kezdődik, éveken keresztül jelentkeznek olyan nehezen megfogható, bizonytalanul értelmezhető tünetek, amelyek miatt a betegséget, eleinte sok egyéb kórképpel könnyen össze lehet téveszteni. Emiatt rendszerint csupán évekkel az első tünetek megjelenése után kerül sor a pontos diagnózis felállítására, ez viszont késlelteti az egyetlen hatásos kezelési mód, a gyógytorna időben való elkezdését.

A fájdalom legtöbbször éjszaka vagy pihenéskor lép fel a keresztcsont tájékán (sacroileitis), mely időnként csökken, máskor erősödik, majd hetek, hónapok alatt állandósul. A fájdalom a combokba sugározhat. További panaszok és tünetek: a csípőízületben, a szeméremcsontban, vagy más nagy ízületben szintén gyulladás és fájdalom léphet fel,


Diagnózis

A keresztcsonti- és csigolyaelváltozások kimutatása a betegség első hónapjaiban, elsősorban CT- és MR-vizsgálattal lehetséges. Idővel az ízületek és gerincszalagok elmeszesedése, a gerinc bambusznádszerű elmerevedése már röntgen-vizsgálattal is kimutathatóvá válik.

A fizikális vizsgálatok nagyon sokat segítenek a gerinc merevségi fokának megállapításában. Az orvos a beteg előrehajlásakor megméri a kéz ujjainak a földtől való távolságát, a mellkas körfogatát be- és kilégzéskor, valamint egyes gerinccsigolyák egymástól való távolságát álló és előrehajló helyzetben


Kezelése
Csípőnket toljuk hátra, hogy derekunkat és hátunkat megtámassza a szék háttámlája. Ne csak nyakunkat nyújtsuk előre, hanem szükség esetén, teljes székünkkel menjünk közelebb az asztalhoz, vagy teljes hátunkkal dőljünk előre. A billentyűzetet és a monitort, lehetőség szerint úgy kell elhelyezni az asztalon, hogy ne kelljen elfordulnunk, kényszertartásba helyezkednünk. A szék magasságát úgy állítsuk be, hogy talpunk leérjen teljesen a padlón, térdünk derékszögben hajoljon be


Mi a köszvény?

A köszvény az ízületi gyulladás (artritisz) azon formája, amit rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez, és amelyet a szervezet magas húgysav-szintje okoz (ha a húgysavszint nem is tűnik emelkedettnek, a csökkentése hosszútávon enyhíti a köszvény tüneteit).

A köszvény férfiaknál gyakrabban alakul ki, de a menopauzát követően, nőknél is fokozódik a gyakorisága.

Szerencsére jól kezelhető, mind a köszvényes rohamok, mind a hosszú távú szövődmények (köszvényes csomók, ízületi torzulások) megelőzhetőek.

A köszvényes beteg szöveteiben és ízületeiben húgysavkristályok gyűlnek össze. Ennek következtében az ízületek közelében lévő, illetve azok részét képező csontok és a vese is károsodhat, hosszú távon akár veseelégtelenség is kialakulhat. A köszvény kialakulásakor gyakorlatilag minden esetben már fennáll olyan veseprobléma, amely a húgysav kiválasztásának zavarával jár, és ez okozza a köszvényt.


Vigyázat: a magas húgysavszint, illetve köszvény mellett tízszer gyakoribb a magas vérnyomás (hypertonia) kialakulása, ugyanakkor hipertónia, vagy szívkoszorúér betegségben a köszvény háromszor gyakrabban fordul elő. Az összefüggés főként azzal magyarázható, hogy magas vérnyomás és cukorbetegség esetén a vese vérellátása, érrendszere károsodik, emiatt a húgysav kiválasztása zavart szenved, felhalmozódik a szervezetünkben.

A köszvény gyakran fordul elő együtt bizonyos betegségekkel, mint például a kezeletlen hipertónia, a cukorbetegség, a magas vérzsír-szint (hiperlipidémia) és az erek elmeszesedéseA magas húgysavszint kezelése

Magyarországon a húgysav képződését gátló allopurinolt használjuk első vonalbeli kezelésként az étrendi megszorítások mellett a húgysavszint csökkentésére.

Az allopurinol kedvezõ hatása a szív és érrendszeri betegségekben az igen erős antioxidáns hatásával lehet kapcsolatos. De más húgysavszint csökkentők is forgalomban vannak már hazánkban. Bizonyos szájon át szedhető vércukorcsökkentő gyógyszer (glitazon), illetve a vérnyomáscsökkentők egy bizonyos fajtája (losartan) is fokozza a húgysav ürülését.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/16237/reuma-vagy-koszveny-mi-a-kulonbseg


Az irodai (ülő munka) okozta mozgás szervi problémák

Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

Az ülő életmód miatt, kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével

Rossz testtartás alakul ki: a vállak előreesnek, a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlya megbomlik.


Reuma kezelési lehetőségei

Budapest Reumatológiai Központ barátságos, figyelmes szakembereket, színvonalas helyszínt és biztonságos gyógykezelést nyújt. Orvosaink pontos és gyors diagnózis-felállítás után egyénre szabott kezelési tervet állítanak össze. 

Budapest 1133 Ipoly u. 8.

+36 70 984 9946

openmedicalcenter@gmail.com
A fizioterápia tehát az a gyógymód, amely a természeti energiákat  használja fel a gyógyításhoz.

 Fizikoterápia


Lökéshullám terápia

lökéshullám terápia több mint két évtizedes fizikoterápiás eljárás, melyet sikerrel alkalmaznak a gyógyászatban. Segítségével fokozható a sérült, vagy beteg testrész anyagcseréje, emellett pedig hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. Éppen ezért sikeresen alkalmazható teniszkönyök, gerinctáji fájdalmak, ízületi gyulladások esetén, de ezenkívül számos mozgásszervi problémán tud eredményesen segíteni ez a fizikoterápiás módszer. A fizikoterápiás kezelés akár már 2-3 alkalom után képes jelentős fájdalomcsökkenést eredményezni, a páciensek többségénél a fájdalom pedig meg is szűnt.

Beindítja a test öngyógyító mechanizmusát, élénkíti az anyagcserét, és felgyorsítja a vérkeringést.MagyarázatLökéshullám kezelés sarok fájdalomra (foto)

A lökéshullám kezelés alkalmazása kúraszerűen 3-5  kezelés/hét a panaszoktól   függően.

A kezelések közötti szünet 5-10 nap.

Egy-egy kezelés időtartama kb. 10 perc.

Lökéshullám terápia ára:

1 alkalom: 3.000 Ft

5 alkalom: 13.500 Ft


http://www.cmed.hu/hasznos-informaciok/lokeshullam-terapiaval-a-mozgasszervi-betegsegek-ellen/Az olyan ízületi fájdalmak, mint a teniszkönyök, golfkönyök, bizonyos térd- és lábfájdalmak, az elmeszesedett váll eredményesen kezelhetők és gyógyíthatók is lökéshullám terápiával. Az ízületi gyulladás néhány alkalmas kezeléssorozattal jelentősen csökkenthető


6 éves tapasztalat szerint 80%-os valószínűséggel, 2-4 hét alatt újra panaszmentes lehet.

A 15 perces kezelések egymás hatását erősítik. Felgyorsítják vérkeringését a kezelt területen, és még heteken át tartó felfokozott öngyógyulást gerjesztenek.

A lökéshullám fájdalma okai ellen veszi fel a kíméletlen harcot. A vérárammal szállíttatja el a salakanyagokat, és nem a tüneteit nyomja el. A kezelt terület lankadatlanul gyógyul tovább.


Érdeklődjön a 06-1-269-2946-os számon, és kérjen választ kérdéseire!


A kezelés készülékéről

Az eredeti Swiss DolorClast® készülék svájci gyártója, az Electro Medical Systems S.A. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kezelések eredményességét komoly klinikai tanulmányokkal támassza alá.

Elérhetőség

Harmónia Gyógyászati Centrum

Budapest, V. kerület Markó utca 11.

Metróval:

http://www.harmonia-centrum.hu/lokeshullam-terapia


Érdeklődjön a 06-1-269-2946-os számon,


Irodalom


Dr. Herisson, Ondes de choc extra-corporelles en médicie orthopédique, 2004, ISBN 2-84023-365-7


Dr. Maier / Gillesberger, Abstractbook, Shockwave foundations 2003, ISBN 3-8330-0423-1


Dr. L. Gerdesmeyer, Extracorporale Shockwave Therapy,2004, ISBN 3-8334-1088-4


Dr. G. Haupt et al., Germany, Radial Shockwave Therapy for the treatment of heel spur (Fasciitis plantaris). Journal "Der niedergelassene Chirurg", No. 30. 2002. Dr. Lohrer, Sportmedizinisches Institut, Frankfurt (Germany). Download the PDF


Dr. H. Lohrer, Achillodynia and patellar tendinitis - results of the treatment of chronic cases with radial shockwaves. Journal "Sportverletzung, Sportschaden" No. 16, October 2002. Download the PDF


Dr. P. Magosch, ATOS Clinic Heidelberg (Germany). Radial Shockwave Therapy in Calcific Tendinitis of the Rotator Cuff. 2003 Download the PDF


Prof. Dr. Rompe, OrthoTrauma Clinic, Grünstadt. Achillodynia Results of a comparison study! Orthopädie Report, October 2006.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Lézerterápia

Klinikai hatása:
- fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, ödéma csökkentő- fokozza a porcképződést, segíti a keringést- izomlazító, kontraktúra csökkenthető (pl. Dupuytren)


Lézerterápia alkalmazása javasolt

Kutatás

Egy nemzetközi orvos csoport (dán, ausztrál, amerikai) kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a lézerterápia segít a jól ismert nyaki fájdalom megszüntetésében. A The Lancet c. neves angol orvosi szaklapban publikált kutatás szerint a lézerterápia nagyon hatásos a nem-specifikus nyakfájdalmak ellen, amelyek a nyaki izmokban és ízületekben jelentkeznek, és amelyeknek nincs olyan egyértelmű oka, mint pl. a porckorong kopás.


A nemzetközi kutatócsoport nyakfájdalmakkal kezelt 820 ember részvételével lefolytatott 16 különféle kísérlet adatait elemezte, a különböző alkalmazott kezelések eredményeit egy 100 pontos skálán értékelve. Az akut, azaz igen heves fájdalommal küszködő embereket 2 különböző kísérleti csoportban vizsgálták: azok közül, akik lézerterápiában részesültek - amelynek során infravörös fókuszált sugárnyalábbal vették célba nyakuk fájdalmas területét 70 %-kal többen jelezték nyaki fájdalmuk csökkenését, mint azok, akik közönséges fénysugárral placebo kezelésben részesültek. Öt kísérleti csoportban, ahova olyan embereket választottak be, akiket krónikus, állandó nyaki fájdalom gyötört, azok közül, akik lézerterápiában részesültek, négyszer többen jelezték, hogy csökkent a fájdalmuk, mint azok közül, akiket placeboval kezeltek. Tizenegy másik kísérleti csoportban, amelyeknek tagjai krónikus fájdalomban szenvedtek, a lézerterápiában részesült embereknél a fent említett 100-as skálán 20 pontos volt a fájdalom csökkenése.


A lézeres terápia hatásai tehát igen kedvezőnek mutatkoztak. A kutatók úgy gondolják, a hatás tulajdonképpen különböző mechanizmusok kombinációja és nem igazán tudják megmondani, melyik közülük a fontosabb. Véleményük szerint e mechanizmusok közül talán a gyulladásellenes hatás az egyik legkedvezőbb. A nyaki fájdalmakkal kapcsolatosan azt jósolják, hogy egyike lesz a növekvő fontosságú orvosi problémáknak, mivel a világ népessége fokozatosan elöregszik. Éppen ezért fontos, hogy olyan vonzó kezelési mód is az

Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos honlapja

http://www.lezerterapia.net/reuma.htm


Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

1111 Budapest
Kruspér u. 5 - 7. fszt.4. Csengőkód 104
Telefon: 06-20-970-53-53

Ismertető


Az orvosi tevékenységemen belül specializálódtam a lézerterápia és az akupunktúra alkalmazására a mozgásszervi betegségek gyógyítására. Közel 20 év gyakorlattal a hátam mögött nyitottam meg reumatológia magánrendelőmet, amelyről a honlapom más részein is részletesen olvashat.

Célkitűzésem, hogy a hozzám forduló betegek kényelmes körülmények között, idegeskedés és sorban állás nélkül részesüljenek a szükséges vizsgálatokban és kapják meg az európai színvonalú, legmodernebb kezeléseket.

A reumatológus szakorvosi kezelés mellett helyben gyógytorna és gyógy masszázs áll a vendégek rendelkezésére A hozzám első alkalommal forduló pácienst alapos fizikális vizsgálatnak vetem alá, képet szeretnék nyerni általános egészségi állapotáról. Ez alapján döntjük el az alkalmazandó gyógymódot és terápiás kezelést.


Fontos Kérem, hogy hozzák el magukkal a korábbi orvosi vizsgálatok eredményeit (labor, röntgen), ezzel sok időt tudunk megtakarítani a kezelések elkezdéséhez. Az első, felmérő vizsgálat díja 9.000 Ft, az egyes kezelések (lézer, ultrahang, akupunktúra,...) díja 2.000 és 4.000 Ft között mozog. A rendelőben egy részletes árlista megtekinthető.


Rendelési idő
kedd: 15 - 17 óráig
csütörtök: 16 - 18 óráig
E-mail cím:  reumadoktor@gmail.com-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Dr. Komporály Éva Fizioterapeuta Mozgásszervi rehabilitációs orvos  Reumatológus

Fizioterápia, mozgásszervi magánrendelés

Cím: 1137 Budapest, Szt. István Krt. 20. /28 

Rendelési idő: szerda 16-18 óra között

Elérhetőség: 06 70 403 9112  KOMPORALYMEDICAL@GMAIL.COM


Társ szakértők

Gerincsebész konzultáns  Dr.Fedorcsák Imre  Országos Klinikai Idegtudományi Intézet

Ortopéd konzultáns Dr.Kricsfalusy Mihály Sebész, traumatológus, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos