Szív, érrendszer, vércukor, memória Rhodiola - Szédülés és kezelése


Válasz Olvasómnak  63. számA kedves Olvasó írja

„Olvastam a schisandra, reishi. rhodiola gyógynövényekről, hogy nem jó a szívfrekvenciára. Akkor ezeket a gyógytermékeket nem szedhetem magas pulzus esetén? Mi az amit szedhetek ? Nagyon megköszönném a választ,mert teljesen kétségbe vagyok esve! Üdvözlettel Kné Mari”


Válasz

Rhodiola rosea

Tisztelt Kné, kedves Mária Asszony,

Rövid összefoglaló válaszom a kérdésére, hogy a Rhodiola roseát szedje. Indoklása  az Ön részére készített  az alábbi összeállításomból kiderül. A nagyon kedvező hatása számos problémára ad gyógyírt A magas pulzus számra is kedvező hatású lehet, de ezt legalább 2 hónapi szedés után mérheti meg saját magán.

Habár másfajta rhodiola étrend-kiegészítő is elérhető a piacon manapság, a rhodiola kivonat tartalmazza az autentikus rhodiola rosea fajt, és sztenderdizált kivonatát, ami igazoltan 3:1 arányú, tehát 3% rosavint és 1% szalidrozidot tartalmaz, ami az aktív adaptogén növény klinikai vizsgálatokban használt arányának felel meg!

  Adv Ther. 2007 Jul-Aug;24(4):929-39


A fahéj és a Rhodiola rosea  jelentősen csökkentették a vércukorszintet” 


Hatása

http://rhodiola.hu/rhodiola-rosea-jotekony-hatasai.php


Az adaptogén növények pontosan olyan mennyiségben hasznosulnak szervezetünkben, amennyire szükségünk van. E nagyszerű tulajdonságuknak köszönhetően ezek a növények a gyógyszerekkel ellentétben nem okoznak függőséget, mellékhatásuk nem ismert, gyengéden együttműködnek szervezetünkkel, és hatásuk akkor is folytatódik, ha hosszú távon használjuk őket, tehát nem alakulhat ki hozzászokás.


Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a Rhodiolin dolgozatomban ezt írom: „Szív ritmusszabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen”

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-rhodiola-rosea.php


A Rhodiola rosea szívvédő tevékenységet fejt ki. A szívkárosodás megelőzése azoknak az eseményeknek tulajdonítható, melynek eredményeképpen csökken a stressz, katekolaminok és kortikoszteroidok mennyisége.


A kutatók kimutatták, hogy a katekolaminokkal beoltott állatoknál szinte azonnal túlságosan összehúzódnak a szívizomrostok; ezt a jelenséget kontrakciós szalag léziónak nevezik. Ezek a léziók (sérülések) abból adódnak, hogy a szívizom olyan erőteljes összehúzódásokat produkál, hogy a rost végül elszakad, amelynek eredménye egy mikroszkopikus halott sejtekből álló szalag. Ennek nem csak az lesz a következménye, hogy a szívizom egésze rendellenesen fog működni, hanem magán a szívizmon áthaladó ingerület természetes és összehangolt vezetése is összezavarodik. Ez aritmiát (szívritmuszavart) okozhat.


Sanct Bernhard Aranygyökér (Rhodiola Rosea) kapszula 120db 

Swanson Rhodiola Rosea (aranygyökér) kivonat kapszula 100db


Javaslom ennek a szedését

NOW gyártású Rhodiola 500 mg - 60 Veg Capsules

Rhodiola Extract (Rhodiola rosea) (Root)
   (Standardized to min. 3% Total Rosavins
   and min. 1% Salidroside)

Javasolt használat: 1 kapszula 1-2 alkalommal naponta, éhgyomorra

Ára: 6,571 FT/doboz


 

Beszerzés: Nagyobb Bioboltokban. Ha ott nem kapja, akkor itt: a NOW termékek minta boltjában

1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00

+36 30 405 2122

http://vitamin-abc.hu/info/1-fekete-klari

A kedves Olvasóm levele

Üzenet: Tisztelt Uram! Édesapàm  pankreas hiàny miatt (ràkos volt) 6 éve cukorbeteg. Sokàig magas cukor problémàval küzdött, mert nem vették észre, hogy nem szívódik fel neki az inzulin. Most, hogy màs helyre adja, 82 évesen 5-6 a cukra, de kb. egy időben az egyensùly érzékével nagyon sok probléma lett. Orr-fül gégész màr megvizsgàlta, szerinte csak a kor teszi a szédülést. En nem tudok belenyugodni ebbe a vàlaszba, hiszen esik-kell, àllandóan vérömlenyek vannak a vékony bőrén. Nem alszik tùl jól, éjszaka sokszor jàr vizelni. Frontint szed évek óta és nem hajlandó lemondani róla. Kérem adjon tanácsot tehetek-e érte valamit, hogy egy kicsit jobb legyen a közérzete.
Tisztelettel: L Katalin

E-mail cím: katalin.locher@gmail.com


Válasz

Szédülés

A fenti problémák feltétlen alapos kivizsgálása szükséges, amit egy normális belgyógyász szakorvos irányít  Erre javasolom

Dr Balaicza Erika Belgyógyász/természetgyógyász főorvos  

Rendelési idő (előzetes bejelentkezés alapján)

Cím: 1126 Budapest, 12. kerület, Hertelendy u. 13. (Déli Pályaudvar és a MOM között)

Déli pályaudvartól:

61-es villamossal 3 megálló, a Királyhágó utcánál kell leszállni, majd kb. 300 m gyaloglás.

Tel: 00-36-20/588-28-10, 06-1-784-12-06

E-mail: dr.balaicza@gmail.com


Két problémát emeltem ki a leveléből

1./  Szédülés

Ezért véroxigén meghatározása szükséges


Az aorta szűkület is okozhat szédülést. Szív ultrahang vizsgálat kell

Egyensúlybizonytalansággal, egyensúlyzavarral, szédüléssel járhatnak a súlyos szív dekompenzációs állapotok is.


http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/235/a-szedules-tipusai/diabetika.hu/a-szedules-egyensulyzavar-okai-formai-kezelese/


24 órás szívműködés és vérnyomás vizsgálat szükséges  Ez az un Holter vizsgálat Részletek itt:

http://mini.aesthetica.hu/24-oras-holter-ekg?partner=ujmini_oma&gclid=CLLFueOu5dACFQKkGAodjV0K2w

SzTK alapon a kardiológia végzi

Az ambuláns vérnyomás-monitorozás során a vérnyomás és a pulzus hosszabb ideig, általában 24 órán át, a nap minden szakában, tetszőleges gyakorisággal (rendszerint nappal 20, éjszaka 30 percenként) mérhető, egy teljesen automatikus szerkezet segítségével. A mérési adatokat a készülék tárolja, majd a vizsgálat végén számítógépre letölthetőek. A lelet tartalmazza a 24 órás, a nappali és az éjszakai vérnyomás átlagérték ét.
Az agyi erek szűkületére hajlamosító legfontosabb tényező a magas vérnyomás. Ugyancsak fokozza a szűkület veszélyét az emelkedett koleszterinszint, a nem jól vagy egyáltalán nem kezelt cukorbetegség.

http://www.tromboziskozpont.hu/munkatarsaink-dr-vida-zsuzsanna


Az agyban kialakult károsodásokat CT vagy MR vizsgálat mutatja ki. Ez fontos!!  SzTK neurológia ad beutalót a vizsgálatra. Magán úton a CT 20 eFt


http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/15


Ingadozó vércukor vizsgálat. Vérből meghatározzák HbA1C-mérés  Fontos!! SzTK alapú diabetológián kérhető vizsgálat


Magyarázat HbA1C-mérés  

A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban (hosszú távú vércukor)


A szédüléssel, mint tünettel azért fontos foglalkozni, hogy kezelni lehessen az azt kiváltó egyéb betegséget, hogy az ne okozhasson komolyabb problémákat, ne válhasson súlyosabbá. A szédülésnek "szövődménye" lehet az is, ha valaki miatta elesik és összetöri magát.


A szédülés leggyakoribb oka az, hogy kevés vért vagy oxigént kap az agy. Van eset, amikor a környezetben kevés az oxigén, például a magas hegyekben, 3000 méter felett.


Az oxigénhiány tünetei közé tartoznak a következők:

- korai öregedés, általános testi gyengeség,   izomfájdalmak,  aggodalom, depresszió és stressz,  szédülés, - túlérzékenység,   kimerültség,  ingerlékenység,

- fáradtság,  emlékezetkiesés,  irracionális viselkedés,  krónikus rosszindulat,

- keringési zavarok,  rossz emésztés,  gyomorégés,  csökkent ellenálló-képesség,

- megfázás és influenza,  hörgő problémák,  daganatok és lerakódások,  különféle bakteriális, gombás, vírusos, valamint élősködők okozta fertőzések


 

Oxigén  pótlás


1./ ábra: http://o2drops.com/ollie/  

  

2./ ábra: https://www.amazon.com/dp/B007LPTBYI?psc=1


3./ ábra: http://www.vitaminpartner.hu/termekeink/elit-kulonleges-termekek-stabilizalt-oxigen-cseppek-16373/oxymax-stabilizalt-oxigen-csepp


Nem cukorbeteg emberekben a HbA1c értéke 6% alatt van. Újabban cukorbetegség szűrésére is használják, 6.5% felett gyanús, hogy baj van

Lassú érszűkület esetén, amit általában érelmeszesedés okoz, kialakulhat tartós szédüléssel járó ún. vertebrobasilaris elégtelenség, ami azt jelenti, hogy az agyalapi erek már nem jól látják el vérrel az egyensúly-központokat. A tartósan kezeletlen magasvérnyomás-betegség is rontja az erek állapotát, és szédüléssel vagy szédüléses rohamokkal járhat.


Fülészet

A ma elfogadott elmélet szerint a panaszokat a belsőfül folyadéktereiben megjelenő részecskék, szemcsék okozzák, amik ingerlik az egyensúlyszervünket, de hogy pontosan miért és mitől alakulnak ki a kristályok, ez még kutatás tárgyát képezi.

Eddig felmerült trauma, fertőzés, illetve keringési zavar is, mint kiváltó ok. Fontos a kórkép felismerése (mindig helyzetváltoztatás váltja ki a panaszokat!), mert ma már egyszerűen kivitelezhető mozgássorozat segítségével, úgynevezett repozíciós manőverrel a beteg panaszmentessé tehető. Ezzel a manőverrel a kristályokat kimozdítjuk a helyükről, és olyan térségbe helyezzük át, ahol már nem ingerlik az egyensúlyszervet. A repozíciós gyakorlatok közül a legismertebb az ún. Epley manőver.


A műszer úgy segít a vizsgáló orvosnak a szédülő beteg diagnózisának felállitásában, hogy kihasználja az egyensúlyszerv és a szemmozgató izmok közti gyors és szoros kapcsolatot. Így a szemmozgások zavarából lehet következtetni a szédülés, mint tünet eredetének pontosabb helyére, jellegére. Nyugat-Európában elsődlegesen ma már ilyen eszközökkel végzik rutinszerűen az otoneurológiai vizsgálatokat, Magyarországon egyelőre összesen 3 helyen érhető el.


Ajánlható szakorvos

Dr. Horváth Tamás

Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet

Rendelési idő:

Kedden: 16:00-20:00, Csütörtökön: 16:00-18:00

ENT House Budapest 

1027 Budapest, Fazekas utca 10-14. 1/5. Tel.: +36 (70) 342-4298

http://enthouse.hu/kapcsolat/
Fentiekből kitűnik milyen sokféle betegség állhat az egyensúly felborulásának hátterében, ezért tehát mindenképpen részletes, fáradságos kivizsgálás javasolt a súlyos vagy a visszatérő szédülések okainak tisztázásár


2./  A véraláfutások legártatlanabb, könnyen rendezhető oka gyakran az, hogy a szükségesnél kevesebb C- vagy K-vitamin jut a szervezetünkbe. Köztudott ugyanis, hogy mindkét vitamin jó hatással van a hajszálerek falára, azaz erősítik, a sérülésekkel szemben ellenállóbbá teszik őket. Gyakori kóroki tényező lehet az idősödés is. Előrehaladott életkorban a zsírpárnák „elvesztésével”, a bőr vékonyabbá válásával, szövetállományának fokozatos leépülésével, a hajszálerek falának gyengülésével nő az apróbb mechanikai sérülések nyomán kialakuló bevérzések esélye. A hajszálerek sérülékenysége összefüggésbe hozható a hormonháztartás változásával, íg