Schisandra, más néven Életbogyó

 

Az ősi Kínában az orvos csak addig kapta a tiszteletdíját, ameddig a paciens egészséges volt. Ha megbetegedett, a fizetés elmaradt.


Jelentése

A schisandra (ejtsd sizandra) a kínai citromfa gyümölcse A kinai neve: „wu wei zi” azt jelenti: „öt íz növénye” Ez az 5 íz a következő:

Édes (Föld), Sós (Víz), Keserű (Tűz), Savanyú (Fa), Csípős (Fém). A domináns íz a savanyú. Emiatt minden Yin szervre  hatással van, és erősítő tonikként tartjuk számon.

A kínaiak szerint ebben a növényben benne van mind az 5 elementáris energia íze.


A növény leírása Életbogyó (Schisandra chinensis)

A schisandra chinensis egy erdei kúszónövény, amely Észak, Észak-Kelet Kínában honos, de Oroszországban és Koreában is megtalálható.

A schisandra növény magassága akár a 7,5 métert is elérheti, jellegzetes rózsaszín virága megkülönbözteti a legtöbb erdei növénytől. A schisandra gyümölcs az ősz során érik be piros bogyó formájában

Japánban, Kínában és Koreában honos. A hagyományos orvoslásban mintegy 2000-éve használják


A S. kúszó növény tojásdad alakú, hegyes levelekkel és akár 8 méter magasra is megnőhet. Kétlaki, ami azt jelenti, hogy hímnemű és nőnemű növény is van.

A bogyók átmérője 6 mm, 10 cm hosszú fürtökben nőnek. A gyümölcs és húsa édeskés-savanyú, a magja erős és keserű, leveleinek pedig sós utóíze van - ezért hívják ötízűnek


Az Életbogyó szeptemberben-októberben érik. Ültetés után a 2. évben virágzik. Már májusban megjelennek erősen illatos, fehér vagy halványrózsaszín virágai. Ajánlatos valamilyen támasztékra futattni. Félárnyékos helyre ültessük. Teljesen télálló, könnyű ápolni, betegségekre nem érzékeny. Öntermékeny. A növény itthon beszerezhető 60-80-cm es konténeres növényeket szállítanak. (Cikkszám: 40014)

Rendkívül értékes haszon és dísznövény. Dézsában is nevelhető balkonon vagy teraszon. Vízigényes, a félárnyékos helyet szereti. Gyümölcslé, lekvár és tea készítésére is ideális.

Más szállítók ajánlata: „Fiatal növényt küldünk 9 cm-es cserépben. (Cikkszám: 40016)” http://egzotikusdisznovenyek.hu/node/152

http://www.super  smart .eu /article.pl?id


A schisandra gyümölcs a biológiailag aktív összetevők széles skáláját tartalmazza:

       C és E vitamint        

       fitoszterolokat savakat

       fitoösztrogéneket
       antioxidánsokat
       illóolajokat

A schisandra gyümölcs 30 különböző fitoösztrogént tartalmaz. Ezek a növényi vegyületek ösztrogén-szerű tulajdonságokkal rendelkeznek, májvédő és májregeneráló tulajdonságokkal bírnak. Állatkísérletek bizonyították, hogy a magas fitoösztrogén tartalmú schisandra chinensis képes megvédeni a májsejteket olyan toxikus vegyületektől, mint az aflatoxin vagy a kadmium-klorid. Ez a májvédő hatás részben az antioxidáns tulajdonságainak köszönhető. De csak részben, mivel pl. az E-vitaminnak (mely szintén egy erős antioxidáns) nincs ilyen májvédő hatása.

A schisandra emellett adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, amelynek segítségével hatásosan képes megküzdeni a gyulladásokkal, fertőzésekkel, valamint a mentális, fizikai és környezetből származó stressz hatásokkal.

A schisandra emellett javítja

https://drtihanyi.hu/rak-ellen/schisandra


Gyógyító hatása

Pen Tao már i.e. 2697-ben megerősítette

a S. hatékonyságát és a kínai orvostudomány a legfontosabb gyógynövények közé sorolja.

Gyümölcse tele van betegségmegelőző, egészséges hatóanyagokkal.

A Schisandra olyan illóolajokat, savakat tartalmaz, amelyek segíthetnek az élő szövet regenerálódásában pl. alkoholizmusból adódó májproblémák esetén.

Segíthet testi és szellemi erőt javítani, fáradtságot enyhíteni. A tanulmányok kimutatták, hogy a S. hatásos a tüdőbetegségeket okozó baktériumok ellen.További gyógyhatások

1./Központi idegrendszer

Elősegíti az intellektuális funkciókat. Csökkenti az Alzheimer okozta demenciát,
Adaptogén tulajdonsága miatt növeli a stressztűrő képességet


2./ Légzési rendszer

Stimulálja a légzésközpontot


3./ kardiovaszkuláris rendszer

Elősegíti a vérkeringést azzal, hogy növeli a miocardium rugalmasságát. Másrészt a javult keringés miatt csökken az erek elmeszesedése és az érfalakon a vérzsír lerakódása. Mivel a S. gyümölcse flavonoidokat tartalmaz, ezért tisztítja a vasculáris rendszert. Az endoteliumon lerakodott zsírt csökkenti. 10 heti kezelés után a vérkeringés észrevehetően javul


4./ Sima izomzat

Stimulálja a méh simaizomzatát és szabályozza a ritmusos összehúzódását


5./ Máj

Csökkenti a máj sejtjeinek károsodását és elősegíti a regenerálódásukat. (vírusos hepatitis, alkohol okozta kárososdás). Az SGPT (szérum glutaminsav-piroszölősav transzamináz) alacsony szintje a vérben jelzi a májműködés zavarát. Japán tudósok mutatták ki a májerősítő hatását olyan toxikus vegyülettel szemben is, mint a CCl4


6./ Gasztro intestinális traktus

Szabályozza a gyomornedv kiválasztódását (szekrécióját) és növeli az epe kiválasztódását


7./ Adaptogén bár a ginzengnél kisebb hatásfokkal


Adaptogén tulajdonság magyarázata

Forrás: Winston, David & Maimes, Steven. “Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief,” Healing Arts Press, 2007.


Mellékhatások, fogyasztás tiltása


Fitoterápia népszerűsége

A PubMed portálon megjelent és a fitoterápiával foglalkozó tudományos publikációk számának 1990-2007 időszakbani növekedését mutatja az alábbi ábra. Ennek bemutatását csak azon szkeptikus olvasóimnak szántam, akik a szintetikus gyógyszerekhez sokszor indok nélkül ragaszkodnak.


A PubMed PMC is a free full-text archive of biomedical and life sciences journal literature at the U.S. National Institutes of Health's National Library of Medicine (NIH/NLM).Schisandrát tartalmazó filteres tea


       Dr. Chen Máj Meridian tea A Schisandra sinensis 5 ízű gyümölcse a hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint 5 meridiánra hat, fő íze a savanyú, amely a máj meridiánra hat. Európában (EFSA) hepatoprotective (májvédő) hatása miatt tartják számon. Az édesgyökér flavonoid és egyéb hatóanyagainak köszönhetően támogatja az idegrendszer egészségét. A szervezetben keringő csatornákon -meridiánokon- keresztül számos szerv és testrész van összeköttetésben. Ezzel az elmélettel magyarázható többek között a máj és a stresszes vagy épp nyugodt lelki állapot kapcsolata. Ha óvjuk és karbantartjuk májunkat, sokat teszünk a nyugodt élet érdekében. Összetevők: Schizandra gyümölcs, édesgyökér, hibiszkusz virág, fahéj, szegfűszeg. 20 filterSchizandra kapszulázott termékek


100 kapszula   700 mg/kapszula


100% Schizandra chinensis Berry


2 x 2 kapszula/nap


http://www.herbosophy.com.au/schizandra/

   

60 kapszula

750 mg/kapszula

 

3 x 2 kapszula/nap


http://www.pennherb.com/schizandra-berry-capsules-60-vcaps-376ax

   

60 kapszula


250 mg/ kapszula


9% schizandrin extrakt

                                                                                                                       http://www.supersmart.com/it-Adaptogeni-Schisandra-Chinensis-250-mg-0155

   

100 kapszula


580 mg / kapszula

       

2x1 kapszula/nap

               

http://www.amazon.com/gp/product/B001E8KCPK

   

90 kapszula


525 mg / kapszula


Fights fatigue and the effects of stress


http://www.swansonvitamins.com/SW1347/ItemDetail

   

100 kapszula  


580 mg/kapszula


2 x 2 kapszula/nap


http://www.puritan.com/schizandra-917/schizandra-fruit-Sanct Bernhard Schizandra-gránátalma kapszula 90db


A gránátalmát (Punica granatum) Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek és a rák megelőzésében és gyógyításában.

A gránátalma lédús hússal borított magjai erős antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek.

Számos kutatás bizonyítja a gránátalma jótékony hatását, a gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, és egyúttal korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet.

Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyag. Kutatások kimutatták, hogy a gránátalmában levő, angiotenzint előállító enzimek megnyugtatják a vérereket, csökkentik a vérnyomást és lehetővé teszik, hogy több oxigénben gazdag vér érje el a szívet.

Az ókorban a termékenység egyik mintaképe, Aphrodité szent gyümölcse volt. A gránátalma jó hatással van a férfiak potenciájára, és a szexuális vágyat is fokozza. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint elég pár csepp a gyümölcs nedűjéből és elhagyhatóak a potencianövelő gyógyszerek.


A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.


Hatóanyagok - 2 kapszulában:

http://www.apoteka.hu/Vitaminok-etrendkiegeszitok/Felnott/Sanct-Bernhard-Schizandra-granatalma-kapszula-

http://www.provitamin.hu/sanct-bernhard-schizandra-granatalma-kapszula-c206-pLife Extension

Schisandra chinensis fruit 10:1 (wu wei zi)  250 mg

(Equivalent to 2,500 mg) 9% Schisandrins  22 mg


Paradise Herbs Schisandra is naturally extracted using only the finest quality fructus Schisandra chinensis. The Standardized True Spectrum™ extract provides active levels of schisandrins, concentrated in the balanced ratio nature intended, without isolating, fractionizing or using toxic solvents, harsh chemicals or gases. 

Schisandra is a famous tonic traditionally used by both royalty and master herbalists. It is one of the few herbs that contain the three treasures known as Jing, Qi and Shen. Traditionally used for enhancing the energy of the kidney and liver, schisandra is known for supporting memory and sexual endurance. It is mildly calming and helps strengthen the primary energies of life. As a tonic, it supports radiant beauty and overall vitality.


http://www.lifeextension.com/vitamins-supplements/item12851/schisandraHerbalife Schizandra Plus antioxidáns

A Schizandra Plus egy rendkívül hatásos immunrendszer erősítő keverék.

Különlegesen ajánlott asztmában, légúti gyulladásokban, hörghurutban, mindenféle allergiás megbetegedésekben szenvedők részére. Továbbá nagyon hatásos a szezonális vírusos megbetegedések megelőzésére.

http://www.egeszsegesformaban.hu/herbalife-immunerosites-82/herbalife-schizandra-plus-antioxidans-

http://www.shopmarket.hu/sanct-bernhard-schizandra-granatalma-kapszul
VitaKing Schizandra Extract, Swanson

Schizandra Berry Extract (Schisandra chinensis) (standardized to 9% schizandrins) 500mg


Beszerzés

Vitaminkirály Vitamin Szaküzlet, Rákóczi út

1088 Budapest, Rákóczi út 25. (bejárat a Vas utca felől)

Tel.: +36 1 318 9190, +36 30 6099 838

Nyitva tartás: H-P 10-19 óráig, Szo: 10-15 óráig, V: zárva


Vitaminkirály Vitamin Szaküzlet, Szent István körút

1055 Budapest, Szent István körút 29.

Tel.: +36 1 329 7487, +36 30 331 9081

Nyitva tartás: H-P 10-19 óráig, Szo-V: zárva

 

 
Puritan's Pride Schizandra Berry Extract 300mg-120 Capsules

 This concentrated Schizandra Berry Extract is a 4:1 extract, equivalent to 1,200mg of schizandra berries in each serving. The herbal supplement is sourced from Schizandra berries which are dark, scarlet red fruits. Our concentrated extract helps ensure you receive the goodness of this age-old traditional herb. Includes 120 rapid release capsules.


http://www.amazon.com/Puritans-Pride-Schizandra-300mg-120-Capsules/dp/B00CM6Y6ICIrodalom

Apoptosis induction of human leukemia U937 cells by gomisin N, a dibenzocyclooctadiene lignan, isolated from Schizandra chinensis Baill.
Kim JH, Choi YW, Park C, Jin CY, Lee YJ, Park da J, Kim SG, Kim GY, Choi IW, Hwang WD, Jeong YK, Kim SK, Choi YH.
Food Chem Toxicol. 2010 Mar;48(3):807-13. Epub 2009 Dec 23.
PMID: 20034537 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Induction of G1 arrest and apoptosis by schisandrin C isolated from Schizandra chinensis Baill in human leukemia U937 cells.
Park C, Choi YW, Hyun SK, Kwon HJ, Hwang HJ, Kim GY, Choi BT, Kim BW, Choi IW, Moon SK, Kim WJ, Choi YH.
Int J Mol Med. 2009 Oct;24(4):495-502.
PMID: 19724890 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Comparison of anti-oxidant activities of seventy herbs that have been used in Korean traditional medicine.
Ko SH, Choi SW, Ye SK, Yoo S, Kim HS, Chung MH.
Nutr Res Pract. 2008 Fall;2(3):143-51. Epub 2008 Sep 30.
PMID: 20126599 [PubMed - in process] Free PMC Article
Free full text.


Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: an overview of Russian research and uses in medicine.
Panossian A, Wikman G.
J Ethnopharmacol. 2008 Jul 23;118(2):183-212. Epub 2008 Apr 24. Review.
PMID: 18515024 [PubMed