A sok oldalú farmakológiai hatású Süngomba agyi és egyéb idegrendszer eredetű valamint gyulladásos betegségek előnyös kezelője

A közhiedelemmel ellentétben a gombák nem tartoznak a növények közé, hanem a növényekkel és az állatokkal egyenrangú, különálló élőlénycsoportot alkotnak. A Földön az ismert gombafajok száma százezer körül van, de feltételezik, hogy a még ismeretlen fajok ennek a három-négyszeresét is kitehetik. A gombák számos biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak, amelyeknek egy része az emberi egészségre kifejezetten hasznos. Mint ahogyan ismerünk gyógynövényeket, ugyanúgy gyógyító gombák is léteznek. A Süngomba Kínában 1977 óta gyógyszernek minősül. A gombáknak több csoportja termel gyógyhatású anyagokat. Ezek közül szélesebb körben ismertek az antibiotikum termelő mikroszkopikus penészgombák (pl. : penicillium A gyógygombák emberi testre gyakorolt hatásait négy nagy csoportba soroljuk:

- antibiotikum termelő nagygombák.
- a keringési betegségek ellen alkalmazható gombák.
- Immunstimuláns gombák.
- Koleszterin csökkentő hatású gombák.

A gombák mind a 20 fehérjealkotó aminosavat közöttük az esszenciális aminosavakat (melyeket a szervezet nem tud előállítani) tartalmazza. Magas rosttartalmuk fokozza a bélmozgást. Jelentős B és D-vitamin illetve kálium és foszfor forrás - gyógyhatású és immunrendszer erősítő anyagok.
A gomba eredetű poliszacharidok olyan összetett molekulák, amelyeket nem lehet szintetizálni, mivel ezeknek a vegyületeknek a tömeges előállítása időigényes és költséges extrakciós eljárásokat igényelne.

Hericium erinaceus-t,  (süngombát) Kínában általában „Houtou” vagy „Shishigashira” néven ismernek, Japánban „Yamabushitake” néven illetnek, Fogyasztásuk bizonyítottan jótékony hatással van az emberi egészségre. Az európai, ázsiai és észak-amerikai északi féltekén található a Hericium erinaceus komoly gyógyhatású gomba. Számos bioaktív vegyületét étrend-kiegészítőkké és alternatív gyógyszerekké alakították ki.  Azonban a megfigyelt hatásokat okozó hatóanyagok megfelelősége gyakran nem egyértelmű. Beszámoltak arról, hogy a gombák és az erjedt micéliumok többféle bioaktív molekulát termelnek, beleértve a poliszacharidokat, fehérjéket, lektineket, fenolokat és terpenoidokat. Kimutatták, hogy a terpenoid vegyületek, a hericenonok és erinacinok esetében stimulálják az idegnövekedési faktor (NGF) szintézisét.
Benjarong Thongbai Sylvie Rapior Kevin D. Hyde Kathrin Wittstein: Hericium erinaceus, egy csodálatos gyógynövény https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-015-1105-4

A süngomba általános ismertetése
Süngomba (Hericium erinaceus), oroszlánsörény gomba vagy más néven cseppkőgomba: nagyszámú irodalmi adat áll rendelkezésre, mely a süngomba táplálkozásbiológiailag releváns beltartalmi értékeire irányuló vizsgálatokat ismerteti. A süngomba legfontosabb tulajdonsága a sokoldalú farmakológiai hatása. A távol-keleti országok e tekintetben is előttünk járnak, sok egyéb gombafaj mellett tradíciói vannak a süngomba gyógyászatban történő felhasználásának. További kísérletekben bizonyosodott be, hogy a gomba sikeresen alkalmazható gyomorfekély, gyomorhurut kezelésére. A préslé koncentrátumából előállított készítmények hatásosnak bizonyultak emésztőrendszeri fekélyek kezelése esetében. Kínában 1977 óta gyógyszernek minősül. Nem elhanyagolható e gombafaj immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása sem. A süngomba a Távol-Keleten (ellentétben az európai viszonyokkal) nem tartozik a ritka fajok közé. Kezdetben a természetben gyűjtött termőtesteket hasznosították. Immunrendszer segítő hatását. A memória javításában fontos szerepet játszhat
Japán kutatók szerint a süngomba kettős mechanizmussal hat:
a./ egyrészt a süngomba termőtestében lévő poliszacharidok képesek modulálni az immunrendszert, ezáltal a szervezetet hatékonyabb válaszadásra késztetik,
b./ másrészt a gomba tartalmaz olyan alacsony molekulasúlyú összetevőket (pl. phenolokat, zsírsavakat), melyeknek kemoterápiás hatása van, és közvetlenül a daganatos sejtekre hatnak.
c./ Megállapították, hogy a Süngombának, a nyelőcső és vastagbélrák esetében áttét képződés gátló hatása van. Sikeresen kezelhető a gomba kivonataival a gyomorfekély és a gyulladásos bélbetegségek (Colitis és Crohn). Gyulladáscsökkentő hatása különösen a gyomor- és emésztőrendszeri betegségek esetén nyilvánul meg.

A süngomba első ránézésre úgy néz ki, mintha egy bozontos állat lenne, vagy mint egy Kínában őshonos majomfaj képviselője, ezért a kínaiak “majomfej gombának” is nevezik. A fehér illetve krémszínű puha tüskékkel borított gomba különleges kinézete ihlette a “süngomba” vagy “oroszlánsörény gomba” nevet is. Ennek a gyógygombának nem csak a kinézete különleges, hanem az íze is kitűnő, amelyet annak a 32 féle aromaanyagnak köszönhet, amit tartalmaz. Jótékony hatású vegyületeinek száma közel hetven.
A süngomba a különböző zsírsavakban (pl. az esszenciális linolénsavban is) rendkívül gazdag! Szintén bőségesen tartalmaz a süngomba magnéziumot, foszfort, valamint vas, réz és cink nyomelemeket.
Japán kutatók kettős-vak klinikai vizsgálatban 4 hetes süngomba-port tartalmazó és placebo-süteményt evő betegeken (különböző depresszív tüneteket jelző) tesztekkel a depressziós és szorongásos tünetek szignifikáns csökkenését tapasztalták.
Azt is kimutatták, hogy ezen hatást nem csak az úgynevezett nerve growth factor (NGF) tehát „idegsejtek növekedését stimuláló faktor” növelése váltja ki.
Feltehetően a számos hasznos anyag összessége által kifejtett antioxidáns, neuroprotektív, gyulladáscsökkentő és ezzel összefüggő fájdalomcsillapító hatás egymást erősítő (szinergista) hatásai állnak – máig ismeretlen okként – az említett kedélyjavító hatás hátterében.
Dr. Budán Ferenc egészségügyi szakértő
info@najaforest.hu

Hatása az idegrendszerre
Léteznek olyan gyógynövények, melyek biztosítják központi idegrendszerünk számára a szükséges tápanyagokat és hatékonyan regenerálják idegsejtjeinket. A süngombát a tradicionális kínai gyógyászatban régóta ismerik és alkalmazzák. Modern kutatások is bizonyítják ennek a gyógy gombának az idegsejtekre gyakorolt előnyös hatásátHatóanyaga elősegíti az idegsejtek regenerálódását, az idegrostok növekedését.

Hasznos kiegészítő terápiás lehetőséget kínál az olyan idegrendszeri megbetegedések terén, mint pl. az Alzheimer-kór, Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex.
Depresszió, idegesség, alvászavarok, stressz esetén is pozitívan hat ez a gomba.. A gomba közvetlenül az agyban fejti ki hatását, ugyanis az agyi idegek növekedését, tehát az idegsejtek növekedési faktorát stimulálja, valamint elősegíti a perifériás idegrendszer regenerálódását és működését.

Ez azt jelenti, hogy az agyunk memóriatárolója megsokszorozódik, és a gondolkodásunk felgyorsul, mivel a neuronjaink sokkal több elektromos töltést bocsátanak ki. A süngombát ajánlják demencia és neuropátia ellen is. 
https://shop.gyogyszernelkul.com/cerelux/?src=opt

Demencia (elbutulás) ellenes hatás 
2009-ben publikáltak egy kettős vak, placebo kontrollált vizsgálat eredményét, mely 30 enyhe demenciában szenvedő betegnél végeztek. A vizsgálat igazolta a süngomba alkalmazásának pozitív hatását az enyhe demencia során. A 3 g/nap süngomba kivonatot fogyasztó betegek nagy részénél a kezelés 4. hetétől jelentős javulást észleltek a kognitív funkciókban,
A megnövekedett NGF termelés javíthatja az agy funkcióit, lassítja öregedési folyamatát, így gátolja az időskori szenilitás és az Alzheimer kór kialakulását.  A vizsgálat 8., 12. és 16. hetében a Yamabushitake (süngomba másik neve) csoport szignifikánsan megnövekedett pontszámokat mutatott a kognitív funkciók skálájában a placebo csoporthoz képest. A Yamabushitake csoport pontszáma növekedett a bevitel időtartamával, de a 4. héten a 16 hetes bevitel megszüntetése után a pontszám jelentősen csökkent
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328

Süngomba hatása az acetilkolin termelésére
Elsőként Henry Hallett Dale azonosította 1914 -ben az Ach szívre gyakorolt hatását. Otto Loewi állapította meg róla, hogy neurotranszmitter. 1936-ban mindketten Nobel-díjat kaptak munkájukért.
A süngomba dózisfüggően javította az acetilkolin (Ach) koncentrációt mind a szérumban, mind a hipotalamuszban. Az acetilkolin, az elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula. Mind a perifériás mind a központi idegrendszerben ingerületátvivő anyagként működik. Az acetilkolinnak közvetve vagy közvetlenül számos agyi funkcióban kiemelkedő szerepe vanAz acetil-kolin elősegíti a szándékos mozgásokat, a külső
ingerek érzékelését, irányítja az információk feldolgozását, az éhség- és szomjúságérzetet és olyan szellemi teljesítményeket, mint a kritikai és ítélőképesség.
A kolin hiánytünetei érintik az agyi folyamatokat, az emlékezetet is. Aki nem képes tartós koncentrációra, feledékeny vagy gyakran szenved fejfájástól, jogosan gyanakodhat kolin hiányra. Az előagy acetilkolin termelő sejtjei, ha alul működnek, kialakul az Alzheimer-kór. Minél kevesebb az acetilkolin termelés annál súlyosabb az emlékezetvesztés.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133811/
https://www.mehpempo.com/acetilkolin/

Neuropátia (idegbántalom) ellenes hatás
A neuropatia kezelésére eddig nem volt hatékony gyógyszerünk, ezért a Süngomba ilyen esetben való használata nagyon fontos lehet, még ha csak kismértékű tünet csökkenést eredményez a rendszeres fogyasztása,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/

Sclerosis Multiplex esetén való hatékonyság
A Sclerózis Multiplex egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító "szigetelést”, az úgynevezett myelinhüvelyt. A betegség aktív fázisában egy-egy területen romlik az ingerületvezetés, ami fel-fellángoló, változékony tüneteket, például látászavarokat, a végtagok ügyetlenségét, zsibbadást és vizelési zavarokat okoz. A betegség lefolyása ebben a stádiumban különösen kiszámíthatatlan: a tünetek jelentkezését sokszor hosszú, akár évekig tartó tünetmentes időszak követi. A betegség későbbi fázisában már maguk az idegrostok is károsodnak, és a beteg állapota folyamatosan rosszabbodik. A leggyakrabban 20 és 40 év közöttiekben kialakuló sclerózis multiplexet jelenleg nem lehet gyógyítani, az elérhető terápiákkal csak lassítani lehet a betegség előrehaladását. Ebben a súlyos betegségben szenvedő betegeknél a Süngomba kivonata javulást idézett elő, miáltal fokozódott az idegrostok myelin hüvelyének regenerációja. Mindez az NGF megnövekedett szintjével magyarázható, amely hozzájárult az idegvégződések és a myelin hüvely védelméhez,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/

Az eddigi bizonyítékok alapján javasolható ezen esetekben a Süngomba funkcionális élelmiszerként való rendszeres fogyasztása, hisz mellékhatásokkal nem jár, viszont sok esetben pozitív hatást eredményezhet.

Ideg károsodás mérséklése
Az idegkárosodás – akár cukorbetegség, akár alkohol vagy akár kemoterápia okozza – egy olyan probléma, mely sokak életét megkeseríti és egy kis mértékű javulás is nagyon fontos lehet ezeknek a betegeknek a számára. Nagy valószínűséggel problémájukat teljes mértékben nem fogja megoldani a Süngomba rendszeres fogyasztása, de segíthet a tünetek elviselésében. A Süngomba felhasználásával finom ételeket készíthetünk, melyek egészségünk megőrzését szolgálják. A BIO süngomba port tartalmazó, adalékanyag nélkül készült gomba fogyasztását ajánljuk, mert ez a legtisztább gomba.
Az utóbbi két évben több tudományos cikk is napvilágot látott, melyekben a süngomba daganat ellenes hatásáról írnak, mely eddig kevésbé volt ismert.
https://gombakiraly.hu/shop/bio-sungomba-orlemeny-30g/

Daganat elleni hatás
Az egyik 2014-es  tanulmányban a süngomba a máj, a vastagbél és a gyomorrák sejtekre kifejtett daganat ellenes hatását vizsgálták.  A kutatók megállapították, hogy a süngomba kivonat akár önmagában, akár kemoterápiás szerekkel kombinálva is használható lehet. Az eddigi eredmények alapján a süngomba hatékonyabb és kevésbé toxikus, mint az 5-FU, mely az egyik leggyakrabban alkalmazott kemoterápiás szer gyomor- és bélrendszeri daganatok kezelésénél. További vizsgálatok szükségesek, hogy megismerjük a süngomba aktív kémiai összetevőit és pontosan megértsük in vivo daganat ellenes hatását. Ezen túlmenően jövőbeli vizsgálatok szükségesek, hogy megerősítsék az előzetes eredményeket és bebizonyítsák, hogy humán körülmények között is működnek az állatkísérletes eredmények (1).

Egy másik tanulmányban a kutatók a vastagbélrák sejtek tüdőre vonatkozó áttételét vizsgálták A vastagbélrák sejtek migrációját 66%-al tudta csökkenteni egerekben a süngomba. Továbbá kb. 50 %-kal képes volt csökkenteni a tüdő daganatok méretét is, így érdemes humán vizsgálatokban is kipróbálni (2).

Egy harmadik tanulmányban a süngomba leukémiás sejtekre kifejtett hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a humán leukémia esetében is érdemes további vizsgálatokat folytatni a süngombával, mert a leukémiás sejtekre is van hatása a fagyasztva szárított gombának. Úgy tűnik kifejezetten nagy jelentőséget tulajdonítanak a cikk szerzői annak, hogy milyen módon történik a süngomba tartósítása, ugyanis a fagyasztva szárításos eljárással (liofilizálás) marad a legmagasabb a gyógygomba beltartalma (fehérje, szénhidrát, ásványi anyag) és ez a daganatos betegek szempontjából kifejezetten előnyös tulajdonság (3). A liofilizálás előnyeiről már eddig is tudtunk, a kutatók csupán megerősítették hogy valóban érdemes ilyen eljárással tartósított gombákat fogyasztanunk. Fontos az is, hogy BIO minőségű legyen a gomba, amit fogyasztunk!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631140 (1)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668749 (2)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21779573 (3)

Süngomba és az idegrendszer
A kutatások bebizonyították, hogy a süngomba termőtestében lévő anyagok serkentik az idegi növekedési faktor (NGF=Nerve Growth Factor) szintézisét, amely hatással van egyes agyi funkciókra és a vegetatív idegrendszerre. Az NGF főszerepet játszik az idegsejtek, a központi és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában. Az NGF agyba való bejuttatását tartják az Alzheimer egyik jövőbeni ígéretes gyógymódjának. Az NGF képes az idegsejteket megvédeni az elhalástól, az agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, mellékhatások nélkül A Süngomba kivonat képes az agyban egy idegsejteket serkentő faktor az NGF, szintézisének fokozására
Az idegkárosodás – akár cukorbetegség, akár alkohol, akár kemoterápia okozza – egy olyan probléma, mely sokak életét megkeseríti, és egy kismértékű javulás is nagyon fontos lehet ezen betegek számára. Nagy valószínűséggel problémájukat teljes mértékben nem fogja megoldani a süngomba rendszeres fogyasztása, de segíthet a tünetek elviselésében. A süngomba felhasználásával finom ételeket készíthetünk, melyek egészségünk megőrzését szolgálják.
Több nagy vizsgálati eredmény is rendelkezésünkre áll a süngomba idegrendszeri védő hatásával kapcsolatban, melyek egyértelműen jelzik a gomba hatékonyságát.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/
https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/taplalekkiegeszitok/gyogygombak/sungomba-hericium-erinaceu

A vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a Yamabushitake (süngomba) hatékonyan javítja az enyhe kognitív károsodást. Copyright © 2008 John Wiley & Sons, Ltd.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2634

Növekvő bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy az oxidatív stressz által vezérelt neuroingyulladás a neurodegeneratív megbetegedések alapvető oka.

Süngomba hatása a menopauzára
Klinikai vizsgálat eredménye alapján érdemes lehet a menopauza környékén lévő hölgyeknek a süngombát napi szinten beiktatni az étkezésükbe.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
A  japán klinikai vizsgálatban a Süngomba menopauza környékén történő alkalmazásának hatásait vizsgálta 30 középkorú nő bevonásával. A randomizált, kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatban a placebo csoportban és a Süngomba port fogyasztók csoportjába átlagosan életkorukat tekintve 41,3 éves nők vettek részt. A nők fele placebót kapott, míg a másik fele 0,5 gramm/nap Süngomba port fogyasztott, de a csoport tagjai nem tudták, ki mit fogyaszt. A klinikai vizsgálat során a vizsgálat megkezdésekor, valamint a 4. hét végén négy féle különböző skála segítségével vizsgálták meg a betegeket: 3×1 kapszula javasolt napi fogyasztáshoz.
A Bio Süngomba por (60g) 100%-ban liofilizált süngomba port tartalmaz adalékanyag nélkül. Ebben a liofilizált termékben a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok a gombában maradnak. Biokontroll Hungária Kft. által ellenőrzött BIO termék!
100%-ban liofilizált süngomba port tartalmaz adalékanyag nélkül. Ebben a liofilizált termékben a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok a gombában maradnak.
Új, 60g-os kiszerelési formában szállítjuk!
https://gombakiraly.hu/shop/bio-sungomba-por-60g/

HERICIUM BIO GYÓGYGOMBA
1 kapszula 500 mg tiszta bio gombaport tartalmaz! Napi adag: 3x1
Gyártó: https://bioplazawebshop.hu/pilze-wohlrab-gmbh-m-38
Beszerzés:  https://bioplazawebshop.hu/hericium-bio-gyogygomba-por-kapszula-sungomba-100-db-620-mg-pilze-wohlrab-670
Süngomba-Hericium BIO gyógygomba por kapszula 100 db, 620 mg Pilze Wohlrab
https://bioplazawebshop.hu/hericium-bio-gyogygomba-por-kapszula-sungomba-100-db-620-mg-pilze-wohlrab-670

A süngomba hatásának vizsgálata az alábbi tünetekre terjedt ki:
1. Kupperman Menopausa Index (KMI), mely a változókori tünetek (hőhullám, verítékezés, alvászavar, idegesség, szédülés, koncentrációs képesség, ízületi panaszok, fejfájás, szívdobogásérzés) súlyosságának megítélésére szolgál.

2. Center for Epidemiological Study – Depression Scale (CES-D), mely a depresszió, azaz a rossz hangulat (érdeklődés elvesztése, örömtelenség, reményvesztettség) súlyosságának megítélésére szolgál.

3. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), azaz az alvás minőség index, melynek segítségével meghatározhatjuk az alvásprobléma súlyosságát.

4. Indefinite Complaints Index (ICI), azaz a határozatlan panaszok indexe, mint például a bőrszárazság, a hüvely, a hólyag, a szem, a bélrendszer állapotának megítélése, a hajritkulás fokának meghatározása stb.

Eredmények:
A 4 hetes placebo kontrollált kettős vak klinikai vizsgálat során az alábbi megállapításokra jutottak a japán kutatók:

Figyelem! A Süngomba egy élelmiszer, így gyógyító hatással sem rendelkezik. Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A cikkben lévő információk nem helyettesítik az orvosi kezelést, maximum kiegészíthetik azt.
Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180
http://www.drganolife.hu/hir/Sungomba
https://naturcomfort.hu/termek/sungomba-plusz-kapszula/

A Vitality Mushroom gombakivonat, kétfázisú extrakcióval készült étrend kiegészítő készítmény. A gombában lévő hatóanyagokat kétféle kivonatolási eljárással vonják ki: alkoholos és meleg vizes eljárással. A kétféle kivonatolási eljárásnak köszönhetően a gomba kitinvázából szinte 100%-ban kivonják a hatóanyagokat, így az emésztő rendszerbe már kész, feldolgozható formában érkeznek a hasznos anyagok. A termék 50 adagot tartalmaz!
Vitality Mushroom Süngomba folyékony kivonat 250 ml
Napi 5 ml, tetszőleges folyadékban bevéve (pl. tea, víz,  gyümölcslé). A készítmény önmagában is bevehető. Az 5 ml adag körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Amennyiben először fogyasztja a készítményt, kezdje kevesebbel (pl. 2 ml), és fokozatosan emelje az adagot napi 5 ml-re. Az ajánlott napi adagolást ne lépje túl! Az élelmiszer kiegészítők nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
Kiszerelés: 250 ml
OETI nyilvántartási szám: 21442/2019
https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/vitality-mushroom-sungomba-folyekony-kivonat-250-ml

Tumor elleni hatása
A rosszindulatú daganatos rákos sejtvonalakra gyakorolt citotoxikus aktivitását nemrég fedezték fel. A sejtes immunválasz egyik fontos eleme a makrofágok aktiválása, ami például NO (nitrogén monoxid) termelését eredményezi. Ez a molekula számos szabályozási folyamatban szerepel, rövid életidejű és az idegen sejtek elpusztításához vezető folyamatok során mennyisége emelkedik. Szintézisét több enzim végzi, ezek közül az indukálható nitrogénoxid szintáz (iNOS) termeli a legjelentősebb mennyiséget. A süngomba vizes kivonata a makrofágok NO termelését jelentősen megnöveli: 1 nap után a kontrollhoz viszonyított mennyiség kétszeresére. A kezelés nem csak a NO termelésért felelős iNOS aktivitását, de az enzim szintézisét is serkentette. A NO termelés növekedése az emlős szervezetekben jól magyarázza a süngomba kivonatok daganat ráksejtekre és baktériumokra gyakorolt gátló hatását. A tumoros folyamatok kezelésére használt gombák, gombakivonatok között az utóbbi időkben feltűnt több közös gomba – növény tenyészetből származó alapanyag. A süngomba mellett pl. gyógynövények (Artemisia iwayomogi) sejt-szuszpenzióját tenyésztik, s az így kapott biomasszából preparálnak kivonatot. Egy ilyen tenyészet metanmolos kivonata hatékonyan gátolta humán májsejtek károsodását, a tumoros folyamat kibontakozását. Mivel az Artemisia iwayomogi maga is ismert immunmodulátor hatású gyógynövény, a süngomba szerepét a jelenségben nehéz tisztázni.
https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/taplalekkiegeszitok/gyogygombak/sungomba-hericium-erinaceus/naja-forest-bio-sungomba-etrend-kiegeszito-100-m

Magyarázat:  Az Artemisia nemzetség körülbelül 500 fajból áll, amelyek jól ismertek gyógyászati ​​tulajdonságaik miatt. Az Artemisia különböző fajtáiról bizonyos fontos gyógyszerek ismertek.
https://www.researchgate.net/publication/322162964_Pharmacological_Promises_of_Genus_Artemisia_
Asteraceae_a_Revie

Myco Crystal süngomba kapszula 100db részletes leírása

Vita Crystal termék
Felhasználási javaslat: 3X1 kapszula/nap. kiszerelés: 100 db
OÉTI engedélyezési szám: 15420/2014
7000 Ft/db
https://www.egeszsegplazabudapest.hu/emesztes-gyomor-bel/myco-crystal-sungomba-kapszula-100db#reszletes

Előállítása liofilizálással A ma ismert legkíméletesebb szárítási eljárás a liofilizálás vagy más néven fagyasztva szárítás. Az eljárás során a gombában lévő víz vákuum alatt megfagy, majd szublimálással távozik. Ez azt jelenti, hogy a jég a szilárd halmazállapotból, a folyékony halmazállapotot átugorva rögtön gőzzé válik. Liofilizálás során semmilyen adalékanyagra nincs szükség, az eljárás fizikai folyamatokra épül. A végeredmény tehát 100%-ban természetes anyag, melyből csak a víz került elvonásra, az abban oldott íz és illatanyagok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok, viszont teljes mértékben a gombában maradnak, mindezt sejt és szövetkárosodás nélkül! A végeredmény tehát a végtermék beltartalmi értékei, mikrobiológiai tisztasága miatt a ma ismert legmagasabb minőséget képviseli. Ezen tulajdonságok miatt a liofilizálást elsősorban a gyógyszeripar alkalmazza, de liofilizált élelmiszerek jelentik az űrhajósoknak táplálékát is.

Az eljárás során semmilyen kémiai adalékra nincsen szükség, kizárólag a víz kerül kivonásra a termékből, a vízben oldott anyagok viszont a termékben maradnak. Ez teszi lehetővé, hogy a liofilizált termék a ma ismert szárítási eljárások közül a legmagasabb minőséget képviselje.

A liofilizált termék nedvességtartama 2-4 % közötti. A liofilizálási eljárás, és az alacsony hőmérsékleten való szárítás következtében a termékben lévő beltartalmi értékek (pl: fehérjék, vitaminok és minden egyéb ásványi anyagok) megmaradnak.
A liofilizált termékben benne maradnak az íz a szín és illat anyagok is.
A termék szövet és sejtkárosodás nélkül szárad.
A liofilizált termék, ha felhasználás során vizet kap, rövid időn belül visszaveszi azt.
A liofilizálási eljárást a fent említett tulajdonságai miatt leginkább a gyógyszeripar és az élelmiszeripar alkalmazza.
https://gombakiraly.hu/shop/bio-sungomba-por-60g/

A süngomba hatóanyagai
A süngomba hatóanyagaink főbb csoportjai a következők: hericerinek, erinacinek, erinacerin-izoindolin-1-on típusú ketonok, erinaceolaktonok, glikoproteinek, poliszacharidok, szterolok, B-12 vitamin-lakton származékok és illékony anyagok. Ezen jótékony anyagokat nevezéktani szempontból a kémiai szerkezetük alapján csoportosítják – de egészségre előnyös hatásaik is természetesen egy-egy hatóanyagcsoportra jellemzőek Például.
1./ Hericerin csoport aromás szerkezetű vegyületek – ezért zsíroldékonyak – és a süngomba termőtestéből vonhatóak ki. A hericerin A és az izohericenon J, valamint az erinacén D diterpén (szintén zsíroldékony vegyület) és daganatellenes hatásáról ismert.
Az előbb említett két hericerin vegyület a K562 humán eredetű miogén leukémia sejtek osztódását gátolta, sejttenyészetben vizsgálva. Az erinacén D szintén K562 sejtekben, valamint LANCAP humán eredetű prosztata sejtekben is gátolta a sejtosztódást (proliferációt).
2./ Erinacin csoport Az erinacin A, egy diterpén vázas molekula és a gombafonálból (micélium) izolálják. Taiwani kutatók eredményei alapján az erinacin A gyulladáscsökkentő és idegsejt védő (neuroprotektív) hatást fejtett ki ischaemia reperfúziós patkányagy modellben. (Ez a modell gyakorlatilag az ischaemiás agyvérzéses állapotot és az általa okozott oxigénhiányos és szabadgyökös károkat reprezentálja.)
Az erinacin A protektív hatását (főleg) a felszabaduló interleukin-1β (IL1β), interleukin-6 (IL6) és a tumor-nekrózis-faktor-α (TNF- α) mennyiségének csökkentésén keresztül fejti ki.
Az erinacin-ról kimutatták, hogy elősegítik az idegsejtek regenerálódását, az idegrostok növekedését. Így a süngomba egy kiegészítő terápiás lehetőséget kínál az olyan idegrendszeri megbetegedések terén mint pl. az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, vagy a sclerosis multiplex. Az azonosított erinacinoknál fájdalomcsillapító és antibakteriális hatást is megfigyeltek.

Források:
Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 63-66.
Példák a süngombáról végzett klinikai vizsgálatokból:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
https://vargagyogygomba.hu/hu/osszetevok/sungomba-cseppkogomba
https://gombakiraly.hu/shop/bio-sungomba-por-60g/
https://www.egeszsegplazabudapest.hu/emesztes-gyomor-bel/myco-crystal-sungomba-kapszula-100db#reszletes
https://www.researchgate.net/publication/322162964_Pharmacological_Promises_of_Genus_Artemisia_
Asteraceae_a_Revie

https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/vitality-mushroom-sungomba-folyekony-kivonat-250-ml
http://www.drganolife.hu/hir/Sungomba
https://naturcomfort.hu/termek/sungomba-plusz-kapszula/
https://bioplazawebshop.hu/hericium-bio-gyogygomba-por-kapszula-sungomba-100-db-620-mg-pilze-wohlrab-
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/taplalekkiegeszitok/gyogygombak/sungomba-hericium-erinaceu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/
https://shop.gyogyszernelkul.com/cerelux/?src=opt
https://www.vitalitaswebaruhaz.hu/taplalekkiegeszitok/gyogygombak/sungomba-hericium-erinaceus/naja-forest-bio-sungomba-etrend-kiegeszito-100-m
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2634
https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-015-1105-4