Szédülés és okai. Gyógyszeres és szelíd kezelése. Fülgyógyászat


Válasz Olvasómnak 45. rész


A kedves Olvasó ezt írta

Pár napja 'szédelgek' Megfigyeltem főleg étkezés közben Ma volt a legextrémebb fejfájás, szédülés, hányinger, hidegrázás, puffadás.  Válaszát előre köszönöm (magyarra átírta ZsB)

Z Zsuzsa


Válasz az Olvasónak

Számos szédüléssel járó kórkép létezik, ezek diagnózisa sokszor nem egyszerű feladat. A BPPV-vel diagnosztizált betegeknek hatékony segítséget tudnak nyújtani (BPPV=jóindulatú, testhelyzettől függő szédülés.) Jóindulatú, mert gyógyszerek alkalmazása vagy egyéb műtéti beavatkozás nélkül, tornával gyógyítható


Szédülést okozhat az étkezés is


Az étkezés közbeni szédülésre Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus, hipertonológus az alábbiakat javasolja:

„Részletes belgyógyászati, neurológiai és fül-orr-gégészeti kivizsgálást javasolok, elsőként a belgyógyászati lehetséges okokat kellene kizárni (pl. nincs-e fokozott inzulin termelése étkezés hatására, ami alacsony vércukor értéket eredményezne).”


A szédülés okairól

Nagyon jó összefoglalást olvashat az alább hivatkozott publikációban

Dr Szirmai Ágnes Benignus paroxysmalis positionalis vertigo

HIPPOCRATES 2010/2

Hippocrateslap.hu/uploads/ujsag/2010-2/Benignus-paroxysmalis-positionalis-vertigo.pdf


A szédülés oka: A ma elfogadott elmélet szerint a panaszokat a belsőfül folyadéktereiben megjelenő részecskék, belső fülben található kalcium-karbonát (CaCO3 ) kristályok egy része leszakad és a belső fül kis félkörös ívjárataiba (csatornáiba) bejut. Ezek a kis darabkák mozogásuk során, ingerlik a belső fül érzékelőit, ezáltal heves forgó jellegű szédülést hoznak létre. http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/235/a-szedules-


Ezek a CaCO3  részecskék ingerlik az egyensúlyszervünket, de hogy pontosan miért és mitől alakulnak ki a kristályok, ez még kutatás tárgyát képezi.

Fontos a kórkép felismerése (mindig helyzetváltoztatás váltja ki a panaszokat!), mert ma már egyszerűen kivitelezhető mozgássorozat segítségével, úgynevezett repozíciós manőverrel a beteg panaszmentessé tehető. Ezzel a manőverrel a kristályokat kimozdítjuk a helyükről, és olyan térségbe helyezzük át, ahol már nem ingerlik az egyensúlyszervet. A repozíciós gyakorlatok közül a legismertebb az ún. Epley manőver.  Erről  majd a továbbiakban olvashat


Mi válthatja ki a szédülést

A fej helyzetének a megváltozása váltja ki.

Ebben a kórképben a szédülést kiváltó tényező leggyakrabban a fej helyzetváltoztatása, ami jellegzetes módon lefekvéskor, felkeléskor, ágyban forgolódáskor, illetve a fej hátrahajtásakor pl.: feltekintéskor következik be.

A kórkép rendszerint úgy alakul ki, hogy a három félkörös ívjáratban normális esetben egyenletesen eloszló kalciumszemcsék besűrűsödnek, s rögöt képeznek az egyik ívjáratban. (A félkörös ívjáratok a belső fül azon részei, melyek az egyensúlyszabályozásban játszanak szerepet. (Ábrát lejjebb láthat). 


Meniére-betegség

Meniére betegség során a belső fülben fokozott mennyiségű folyadék gyülemlik fel. Ez bármely életkorban kialakulhat, és jellegzetesen 30 perctől egy óráig tartó vertigós (forgó szédülés) epizódokat idézhet elő. Emellett a fül teltségérzése, fülzúgás vagy fülcsengés (tinnitus) és időnként kialakuló hallásvesztés is jelentkezhet. A Meniére betegség oka ismeretlen.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/235/a-szedules-tipusai

A hirtelen jelentkező, forgó jellegű szédülést hallászavar, fülzúgás, hányinger, hányás kíséri.

Tünetei :

  hirtelen kialakuló, fél-2 óráig tartó forgó szédülés

  fülzúgás, amely a roham alatt fokozódik

  idegi típusú halláscsökkenés

 

Lefolyás : a rohamok gyakorisága egyénenként változó. Legrosszabb esetben az érintett oldalon süketség és tartós fülzúgás alakulhat ki.

Kórjóslat : egyéni

http://www.szedulesklinika.hu/main.php?pMenu=forgo

http://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/a-szedules-okai.htmlKivizsgálás szükséges

Okát mindig érdemes tisztázni. A szédüléssel foglalkozó ambulanciákon a kivizsgálás összetett. Tartalmaz ideggyógyászati vizsgálat mellett szemészeti, fül-orr-gégészeti, reumatológiai és belgyógyászati vizsgálatot is. A panasz csak az ok pontos tisztázása után orvosolható.

A kezelés attól függ, hogy milyen betegség húzódik meg a háttérben. A korai, alapos orvosi vizsgálat megelőzheti olyan nagyobb baj elkerülését, ami bénuláshoz, súlyos esetekben akár halálhoz is vezethet.

Egy szédülős beteg ezt írta:

„8 év után egy barátnőm ötletére figyelni kezdtem mit eszem iszom szédülések előtt. Hamar kiderült A tejtermékek fogyasztása után történt mindez velem, kiderült LAKTÓZ ALLERGIÁS más néven TEJCUKOR INTOLERANCIÁS vagyok”


http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/11685/szedules-okai

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=51377


A szédülés fajtái


1./ Ha a belső fül vagy az egyensúlyi ideg érintett (pl. ideggyulladás), akkor perifériás vesztibuláris szédülésről beszélünk,

2./ ha a szédülést az agytörzs, a kisagy vagy a nagyagy betegsége okozza, akkor központi vesztibuláris szédülésről van szó. 


Szédülést okozhat pszichés megbetegedés is, mint például a pánik betegség, agorafóbia, Taylor és munkatársai vizsgálatai kimutatták, hogy a nyaki gerincből érkező információnak a zavara szédüléshez vezethet.


Magyarázat Agorafóbia

Az agorafóbiások rettegnek minden olyan helyzettől, ahonnan nem tudnának könnyen kiszabadulni, vagy szükség esetén nem kapnának segítséget, tehát félelmeik alapjául szolgálnak a szűk és körbezárt helyek, mint például a busz, a lift vagy a metró, illetve a minden irányban nyitott térségek, mint a tengerpart vagy rét.

Ezek mind olyan helyek, ahonnan nem tudnának kiszabadulni pánikroham esetén, vagy nem lenne a közelben egyetlen olyan személy sem, aki azonnali segítséget tudna nyújtani


A diffúz szédülések igen heterogén, sokféle tünetcsoportot foglalnak magukba.

A diffúz szédülések centrális vestibuláris szédülésektől való elkülönítésük nem egészen éles, mert gyakran szerepel bennük vestibuláris résztényező is, ami mellett a központi idegrendszer vér-, oxigén- vagy glucose-ellátásának zavara, vagy valamilyen endo- vagy exotoxicus állapot a döntő tényező.


A nyaki gerincből eredő (cervicogén) szédülés


Tünetei

http://tenskeszulek.hu/nyaki-gerinc-fajdalom.html

 

       http://gerinces.hu/gerincbetegsegek/szedules-a-nyaki-gerincbol/


http://www.bmm.hu/szakrendelesek/neurologia?gclid=CLC8rPXi3ckCFVW7Gwodsd0Omw

http://gerinces.hu/gerincbetegsegek/szedules-a-nyaki-gerincbol/


Az egyensúlyrendszer érzékelő szerve a fülünkben legbelül, a belsőfülben helyezkedik el. A belsőfül érzékelő sejtjei a mozgásunkról, testhelyzetünkről közvetítenek információkat az egyensúlyideg útján a központi idegrendszerünk, közelebbről a nyúltagyunk felé. 

A nyúltagyi egyensúlyi központok összehangolják a helyzetérzésünk alapján az izomzatunk feszülését, ezen keresztül testtartásunkat. Ez a bonyolult rendszer teszi lehetővé, hogy egyenesen tudjunk állni, járni. Az egyensúlyrendszer összefüggésben van a szemgolyónkat mozgató izmokkal, így fejfordítás közben is szemmel tudjuk tartani a környezetünk tárgyait.

A fenti szervrendszer vizsgálata a következő alapvető részekből áll:

A fenti vizsgálatok időigényesek, amelyeket különlegesen képzett orvos és műszeres vizsgálatokban jártas asszisztens végzi.

http://www.medimom.hu/128-31092.php


Agyi vérkeringés okozta szédülés

Az agyi artériás keringést részben a kétoldali belső feji verőér (arteria carotis interna) és a kétoldali gerinc menti verőér (arteria vertebralis) látja el.

Lassú érszűkület esetén, amit általában érelmeszesedés okoz, kialakulhat a tartós szédüléses állapot mivel az agyalapi erek már nem jól látják el vérrel az egyensúly-központokat. A tartósan kezeletlen magasvérnyomás-betegség is rontja az erek állapotát, és szédüléssel vagy szédüléses rohamokkal járhat.


A Betagen tabletta a Méniere-szindrómában tapasztalható szédülés, fülcsengés, halláscsökkenés és émelygés kezelésére szolgál

Ez a gyógyszer a hatását a belső fül véráramlásának javításával fejti ki. Csökkenti az ott kialakuló nyomást.

Bizonytalan, ismeretlen eredetű szédülés

Megjegyzés: a fent felsorolt tünetek közül általában nincs mind egyidejűleg jelen, azonban minél több észlelhető közülük, annál nagyobb az elhúzódó agyi vérkeringési elégtelenség valószínűsége.

A szédülést javító gyógyszerek többek között: Cavinton forte, Nootropil, Bilobil forte , Tebofortan 120mg filmtabletta 30x,

 Vertigoheel homeopátiás gyógyszer. A homeopátiás hagyománynak megfelelően alkalmazható különböző eredetű szédülés esetén, főleg érelmeszesedésből eredő szédülés esetén a tünetek csökkentésére OGYI-HG-040/01

http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/neurologia/121998


Belső fül vérellátási zavarai

 

A vérellátási zavart előidézheti az ereket beszűkítő meszesedés, érgörcs, nyakcsigolya-károsodások vagy a vér nyomásának, sűrűségének megváltozása. A nagyothallás típusa ilyenkor idegi.

Otthon használható vérsűrűség mérő készülék (ábra) alkalmas a vérsűrűséget jellemző INR értéke meghatározásához

Normál érték: 2 - 3,5

A készülék jelenlegi új ára 324 ezer forint, a tesztcsíké pedig 34.000.- Ft. 


A vérellátási zavar okát mielőbb meg kell szüntetni (a szívműködés, vérnyomás helyreállítása, nyakcsigolya-meszesedés kezelése). Jó eredmény várható akut esetekben a vérkeringés-javító infúzióktól (Cavinton, Trentál stb.), tartós kezelésként a szájon át szedhető változatoktól. Ha a szőrsejtek maradandóan pusztultak, eredmény nem remélhető. Ilyenkor a hallás hallókészülékkel javítható.


Trentál A gyógyszer hatóanyaga a pentoxifillin, amely javítja a véráramlást a kis erek által ellátott területeken, elsősorban a vér áramlásának kedvező befolyásolásával fokozza a vérkeringést. Ez a hatás a csökkent keringésű területek tápanyagellátásának javulását eredményezi

AlkalmazásaAnyagcsere problémák

A leggyakoribb a helyzetváltoztatás hatására kialakuló forgó jellegű szédülés. (BPPV). Jellemzően reggel felkeléskor, de más esetben a nap bármely szakában előrehajoláskor, hanyatt dőléskor, vagy fekvő helyzetben oldalra forduláskor, 20-30 másodpercig tartó heves, forgó jellegű szédülést érzünk, amelyhez akár hányinger és hányás is társulhat.Szívbetegség miatti szédülés

Szívbetegségekben a szédülés tartós. A szívritmuszavarokhoz, a szív fejlődési zavarok közül pedig az aorta szűkülethez  társul a leggyakrabban szédülés. Egyensúlybizonytalansággal, egyensúlyzavarral, szédüléssel járhatnak a súlyos szív dekompenzációs állapotok is.Centrális vestibuláris (egyensúlyi) szédülés

A centrális vestibuláris szédülés a perifériás szédülésnél általában kevésbé intenzív, szubjektív szédülésélménnyel és vegetatív tünetekkel jár.

A centrális vestibuláris szédülés többnyire tartós, és egyéb idegi neurológiai tünetek is társulnak hozzá. Így az agytörzsi keringészavarban (vertebrobasilaris ischaemia) a szisztémás szédülési epizódot átmeneti kettőslátás,  motoros beszédzavar, végtaggyengeség és érzészavar kísérheti


Ha a belsőfülnél is keringészavar lép fel, akkor a centrális vestibuláris szédüléshez halláskárosodás csatlakozhat hozzá.

A vizsgálat során agytörzsi tünetekkel együtt jelentkezőszabálytalan nystagmust láthatunk, ami centrális eredetű szédülésre utal. Szükség van az agyat ellátó artériák ultrahangos vizsgálatára, EEG-re, CT vagy MR vizsgálatra. A legbonyolultabb és legköltségesebb vizsgálatok azonban nem mindig szükségesek, mivel a diagnózist sokszor már az egyszerűbb vizsgálatok alapján is fel lehet állítani.


Az agytörzsi ischaemiás infarktus igazolására az MRI, az érelváltozások tájékozódó jellegű vizsgálatára pedig az ultrahang vizsgálat alkalmas.

Ugyancsak centrális eredetű szédülést okozhatnak a különböző kisagy-hídszögleti daganatok, a sclerosis multiplex és a basilaris migraine (baziláris migrén).

A daganat és sclerosis multiplex esetén a szédülés tartósabb vagy krónikusan visszatérő lefolyású, míg a típusos vertebrobasilaris roham csak néhány percig tart.

http://www.fulspecialista.hu/ful/szedules


Belsőfül gyulladása

A labirintitis (belső fül gyulladása)  aminek az oka még ma sem világos teljesen  -   vezető tünete a szédülés, ami időszakos szédüléses rohamokkal, fejfájással, hányingerrel, hányással és spontán vestibuláris tünet együttessel, nystagmussal járhat együtt. A szédülés forgó jellegű. A nystagmus az esetek többségében a beteg fül felé irányul. Jellemző tünet körülírt labyrinthitisben a spontán, harmonikus nystagmus


Konzervatív kezelés


- keringésjavító gyógyszerek: ezek segítségével az agy, agytörzs, illetve belső ereinek keringését próbáljuk meg fokozni, ami az oxigén- és tápanyagellátás növekedésén keresztül eredményezheti a panaszok csökkenését.

- hányingercsillapítók: ezeket inkább heveny panaszok fennállásáakor, kórházi ellátás keretében adjuk.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/trental_400_mg_filmtabletta/1952Általában 10 alkalommal, tehát 2 hét alatt adunk értágító infúziókat. Az ilyen kezelésnek vannak feltételei, előtte kivizsgálás szükséges.


A belső fül keringési zavara

Degeneratív atrófiás elváltozások alakulhatnak ki a csiga és az ívjáratok idegvégződéseiben. A belső fül érrendszerének organikus ártalma kíséretében a szöveti táplálkozászavar következtében A megbetegedést fülzúgásfülcsengésfülsípolás, fülbúgás, fülciripelés, enyhe szédülés és halláscsökkenés jellemzi.

A fülzúgás és szédülés nem állandó, különösen a reggeli órákban kifejezettebb. A nagyothallás általában nem nagyfokú.

Ha a nagyothallásnak a kórelőzményben más fülészeti ok nem deríthető ki, és a tipikus halláscsökkenés érelmeszesedés, vagy magas vérnyomás kíséretében lép fel, akkor ezek a körülmények megkönnyítik a belsőfülbetegség felismerését. A belsőfül érelmeszesedési zavarát nehéz elkülöníteni az öregkori nagyothallástól.

Számos homeopátiás kezelés is segít a belsőfül érelmeszesedési zavarának kezelésében. Hangsúlyoznunk kell, hogy a keringés fenntartásához nagy mennyiségű folyadékbevitelre van szükség. A belsőfül folyadéktér fenntartásához a sav-bázis egyensúly rendezése szükséges. A lúgosítás elengedhetetlen a korszerű belsőfül zavarok gyógyításánál. A szőrsejtek regenerációjához  antioxidáns vitaminok is szükségesek (E vitamin, C-vitamin, ginkgo biloba stb.). A pontos kezelési stratégia beállítása gondos szakorvosi feladat. Jól megválasztott kezelés esetén a hallás javulhat, akár tökéletesen a hallás visszatérhet. Ha viszont nem időben kezdjük el a szakszerű belsőfül kezelést, belsőfül keringésjavítást, akkor a halláscsökkenés, vagy süketség, maradandó lehet. 

http://www.fulklinika.hu/belsoful-keringes-zavar-keringesi-zavar.html

 


Egy szédülős beteg ezt írta (rövidített levél)

Dr.Szirmai Ágnes fejlesztett ki egy un. labyrynt tornát. Azt mondta, hogy a szédülés oka, hogy a kristályok másik körívjáratban vannak. Ugyanis 3 járat van. Az Epley  eljárás azonban csak a hátsóból tudja kimozdítani .ezeket a kristályokat.

Elkezdtem csinálni az ő tornáját,  ami fekvő, ülő és álló tornákból áll kb. 50 féle. Már a 3.-nál  annyira szédültem, hogy abba kellett hagynom. De a lényege pont az, hogy kiprovokáljuk ezáltal kijönnek onnan. Mindennap nekiálltam, de már okosabb voltam és előtte beszedtem 2 szem B6 vitamin  tablettát. És mindennap előrébb jutottam. Sokszor szédültem, de pihentem és csináltam tovább. Amikor már teljesen végig csináltam szédülésmentesen, akkor abba hagytam. Ugyanis a pécsi orvosnő azt mondta nem szabad túlzásba sem vinni a tornát. Azóta jobban vagyok, csak néha van egy kis bizonytalanságom, de remélem az is nemsokára elmúlik. Nekem ez már a 4.  hónap. Szédülés nincs, hányinger nincs, csak egy kis bizonytalanság” 

http://www.varoszoba.hu/2010/02/09/epley_manover/Szédülés kezelése

Epley manőver megtekintése a youtube-n

Közzététel: 2014. máj. 5.

Dr. Edward Cho of House Clinic demonstrates the Epley Maneuver for benign paroxysmal positional vertigo. This video demonstrated the technique for right sided BPPV.
Click "show more" to contact us.
https://www.youtube.com/watch?v=llvUbxEoadQ

.-.-.-.-.-.-.-.-.

Vertigo Treatment - How To Treat Vertigo

  Közzététel: 2013. júl. 25.

Vertigo Treatment: Carol Foster, MD explains how to treat vertigo by showing you the maneuver to treat your own symptoms at home. This maneuver is used to treat Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV).

University of Colorado Denver

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Vertigo Treatment with Simple Exercises (BPPV) -

Közzététel: 2013. nov. 7.

Vertigo Treatment with Simple Exercises (BPPV): 

http://www.AskDoctorJo.com 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Simple Vertigo (BPPV) exercises to help treat vertigo symptoms. For more physical therapy videos or to Ask Doctor Jo a question, visit 

http://www.AskDoctorJo.com


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

How I CURED my Vertigo

https://www.youtube.com/watch?v=0-pIxuFQrKY

This video is to show you that there are ways to help your vertigo. These methods worked for me and have kept my vertigo away. The exercises I used, I found on YouTube and can be seen here:
http://www.youtube.com/watch?v=7ZgUx9...

http://www.youtube.com/watch?v=1


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Self Epley Maneuver

Ez egy jó bemutatása a gyakorlatnak

https://www.youtube.com/watch?v=P9z3TAfa2ts-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

The Epley Maneuver

https://www.youtube.com/watch?v=eivWiXdo3JQ

A különböző gyakorlatokat mutatja be egy beteg közreműködésével

Közzététel: 2012. júl. 25.

Helps with BPPV

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Epley Maneuver to Treat BPPV Vertigo

Közzététel: 2014. szept. 27.

Video demonstrates how the Epley maneuver is performed to treat POSTERIOR canal BPPV affecting the right ear. Animation showing what is going on within the inner ear is also shown in the 2nd half of the video.

http://www.FauquierENT.net

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Epley Maneuver: Performed on a Real Patient suffering from Vertigo

 

physicaltherapyvideo

Közzététel: 2015. márc. 15.

Famous Physical Therapists Bob Schrupp and Brad Heineck bring in a patient who is suffering from Vertigo and perform the Epley Maneuver on her. The results are surprising.
Make sure to like us on FaceBook 

https://www.facebook.com/Physical-The...

and to follow us on Twitter https://twitter.com/P


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Az Epley manőver leírása

Ha a fülkövek (otolithok) kimozdulnak megszokott helyükről az egyensúly központban, az szédüléshez vezethet. Az Epley manőver ezeket a köveket hivatott visszamozdítani a megszokott helyükre és a szédülést megszüntetni.

1. A manővert ülő helyzetben kezdik. A manővert orvosnak, vagy gyógytornásznak ajánlott végeznie.

2. Először az orvos gyorsan lefektet a hátunkra a fejünket elfordítva az érintett oldalra 45 fokos szögben. A fejet ebben a helyzetben tartják 30-60 másodpercig, a szemmozgás (nystagmus) és a szédülés szerint. Valószínű, hogy az első 10 másodpercig szédülés fog jelentkezni.

3. Ezután az orvos a fejet a másik irányba fordítja 30-60 másodpercig, ami szintén szédüléssel járhat. 

4. Az orvos még mindig ugyan abba az irányba tovább fordítja az egész testet és a fejet 45 fokkal, hogy az orrunk 45 fokban a föld felé mutat és az oldalunkon fekszünk. Ebben az állapotban is 30 másodpercig kell maradni és ez is egy szédülési hullámmal járhat. 

5. Végezetül az orvos felültet minket. Nagyon gyakori az erős szédülés ezen a ponton, ami 15 másodpercig tarthat és az orvos segíteni fog, hogy ne dőljünk el és ülve maradjunk. Maradjunk ülve kb. egy percig a fejünket kissé előre hajtva

6. Ezt az egész folyamatot még kétszer megismétlik.


A szédülés Epley kezelése

A vertigóban szenvedő beteg a környezetének mozgását és forgását érzékeli, annak ellenére, hogy ő maga egy helyben tartózkodik. A mostani kutatás során a tudósok a benignus paroxizmális pozicionális vertigót (jóindulatú helyzeti szédülés) vizsgálták meg, ami a belső fül betegsége és a szédülés egyik leggyakoribb kiváltó oka. Gyakran kezeletlenül marad, annak ellenére, hogy könnyen enyhíthető az Epley manőver elnevezésű technikával.

http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/youtube-ozzon_ha_szedul/20120801131627A középfülről néhány szó

A középfül a dobhártyából és egy kis, levegővel telt kamrából - a dobüregből - áll, amely a dobhártyát a belső füllel köti össze. A dobüregben 3 kis csont (csontocska) található, ezeket formájuk alapján nevezték el.

A dobhártya rezgéseit a csontok mechanikusan felerősítik, majd továbbítják az ovális ablakhoz.


A kalcium szemcsék

A fej elmozdulásakor a kalciumszemcsék az ívjáratokban lévő idegi receptorokat (szőrsejteket) ingerlik. Ezek a sejtek a fej elmozdulásának az irányáról tudósítják az agyat. Amennyiben a szemcsék egy szabadon lebegő rögöt képeznek, az inger felerősödik: az agyhoz érkező információ szerint a fej elmozdulása nagyobb mértékű, mint amekkora valójában. Ez az információ nem egyezik meg a szemek felől érkező jelzésekkel. A két információ különbözőségéből származó zavar rövid szédülésrohamot eredményez.


 

A kalcium szemcsék leszakadása

A belső fülben lévő apró mészkristályok egyike leszakad és kórosan ingerli az érzékelő sejtet

Kiváltó oka: nyak megrándulása, masszírozás után, rossz mozdulat

Tünetei: rohamszerűen kialakuló forgó szédülés, amely általában 10-20 sec-ig tart, és jellegzetesen bizonyos fejhelyzetben jelentkezik, pl. az ágyban egyik oldalról a másikra forduláskor

Lefolyása: spontán is megszűnhet, de általában kezelés szükséges. Igen jól kezelhető.

90-95%-ában ezzel a manőverrel azonnali javulás érhető el, gyógyszerek nélkül is. Egyesekben a vertigo újra visszatér, és a manőver ismételt elvégzése válik szükségessé.

http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.Nyaki gerincmeszesedés miatti szédülés

Az ábrán látható, hogy az arteria vertebralis (nincs magyar neve) a nyakcsigolyák hátsó-oldalsó részén halad felfelé és látja el vérrel a kisagyat. A kisagy vérellátásának csökkenése pedig jellegzetes, forgó jellegű szédülést okozhat. Amennyiben a meszesedés (spondilózis) olyan helyen van, hogy szűkíti a vertebralis arteria-t véráramlási zavar keletkezik, csökken a kisagy véráramlása és szédülés jelentkezhet.  Legjellemzőbb tünete a fej mozgatásával provokálható forgó jellegű szédülés, amely elsősorban a fej hátrahajtására jelentkezik. Jellegzetes baleset, amikor az idős beteg létrán állva ablakot tisztít, hátrahajtja a fejét, megszédül és leesik. Sajnos ilyen esetben súlyos sérülés lehet a takarítás vége.

http://www.gerinc-klinika.hu/magyar/oldalak/nyakcsigolya_meszesed


A nyaki gerinc meszesedése és gerinc kopása, meghatározott fejmozgás által kiváltott, általában rövid tartamú szédüléses rohamokat, fülzúgást és fejfájást eredményezhet. A  nyaki gerinc meszesedés és gerinc kopás diagnózist az indokoltnál gyakrabban, és esetenként nem kellő megalapozottsággal mondják ki. A   nyaki gerinc meszesedés és gerinc kopás, diagnózis kórjelzés akkor jogos, ha radiológiailag igazolt súlyos (!), nyaki meszesedés mellett, bizonyos nyak- és fejhelyzetekkel törvényszerűen reprodukálható módon (!) kiváltható, diffúz szédülés, fülzúgás vagy fejfájás alakul ki. 


A  nyaki gerinc meszesedésben és gerinc kopásban jelentkező szédüléses tüneteket feltehetőleg az okozza, hogy a nyaki csigolyák meszes tüskéi az agytörzsi ereket (artéria vertebralis) vagy közvetlenül mechanikusan nyomják, vagy a nyaki idegek irritációja révén görcsöt idéznek elő bennük.

http://gerinces.hu/gerincbetegsegek/szedules-a-nyaki-gerincbolJóindulatú helyzeti szédülés (BPPV )

A  BPPV becslések szerint a 60 év fölötti emberek mintegy 10%-át érinti. Erős szédüléssel jár - például forog a szoba az érintett személlyel -, gyakran jelentkezik a fej felemelésekor, lefekvéskor, felkeléskor vagy az ágyban forgolódáskor: olyan esetekben, amikor a fej pozíciója megváltozik. Ez a típusú szédülés ártalmatlan, a belső fülben lévő kalciumszemcsék leválása okozza, ám ijesztő lehe.


 A BPPV betegséget a Nobel-díjas Bárány Róbert írta le 1921-ben. A jóindulatú helyzeti szédülés viszonylag gyakori, belsőfül eredetű szédüléses kórkép. Az orvosi dokumentációkban gyakran  benignus paroxysmalis positionalis vertigo vagy rövidítve BPPV elnevezéssel szerepel.  Lényege: a belső fülben lévő apró kalcium kristályok egyike leszakad és kórosan ingerli az érzékelő sejtet.


Kiváltó oka: nyak megrándulása, masszírozás után, rossz mozdulat

Tünetei: rohamszerűen kialakuló forgó szédülés, amely általában 10-20 sec-ig tart, és jellegzetesen bizonyos fejhelyzetben jelentkezik, pl. az ágyban egyik oldalról a másikra forduláskor


Lefolyása: spontán is megszűnhet, de általában kezelés szükséges. Igen jól kezelhető.

 A készülékkel végzett próbákat a kutatók az Archives of Otolaryngology Head and Neck Surgery című szaklapban ismertették.

A DizzyFIX-et negyven páciens próbálhatta ki egy héten keresztül. A tesztelési idő alatt 35 embernél (88%)  nem jelentkezett szédülés. Az eszköz forgalmazását az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában engedélyezték már.

http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/ful-orr-gegeszet/20100726-uj-eszkoz-a-szedules-megelozesere.html


A legtöbb esetben az alábbi egyszerű, naponta két alkalommal (reggeli felkelést követően és esti lefekvést megelőzően) végzett gyakorlatok a tünetek megszűnéséhez vagy mérséklődéséhez vezetnek. Kiváltható vele a gyógyszeres kezelés vagy bizonyos esetekben azt kiegészítve vezet eredményre.

Részletekhttp://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/8865/vestibularis-torna-gyakorlatok-a-szedules-merseklesere


A paroxysmalis szó a rohamokban való jelentkezésre utal. A kórkép lényege, hogy az egyensúlyérző szervnek a mozgások forgó (nem lineáris) komponensének érzékeléséért felelős félkörös ívjáratai közül valamelyikbe - leggyakrabban a hátsóba- apró részecskék kerülnek. A részecskék a fej helyzetének megváltozását követően, a mozgás megszűnése után, a gravitáció hatására az ívjárat legmélyebb pontja felé süllyednek. Az ülepedés az ívjáratot ingerli, forgó mozgás érzetét keltve. Az ezáltal kiváltott szédülés a részecske nagyságától, az ülepedés sebességétől, a kórkép fennállásának idejétől, és feltehetően számos egyéb tényezőtől függően az igen enyhétől a „megsemmisítő” erősségűig terjedhet.


A kezelés lényege, hogy különböző manőverekkel a panaszokat okozó ülepedő részecskéket a félkörös ívjáratból a tömlőcskébe próbálják visszajuttatni (ábra).. A hátsó félkörös ívjárat érintettsége esetén a leghatékonyabb és legismertebb módszerek az Epley- és a Semont-manőver. Mindkettő könnyen elsajátítható, veszélytelen, megfelelő körülmények esetén a beteg felvilágosítását és az előkészületeket is beleszámítva körülbelül 10 perc alatt kivitelezhető eljárás. Szükség esetén megismételt manőverekkel az esetek több mint 90%-ában számíthatunk sikerre. A kezelést legtöbbször a szédüléses kórképek diagnosztikájában jártas ideggyógyász vagy fülorrgégész végzi,

https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3indulat%C3%BA_helyzeti_sz%C3%A9d%C3%BCl%C3%A9s


Kivizsgálásra ajánlható lehetőségek


Dr Szirmai Ágnes PhD

Fül-orr-gégész, audiológus, neurológus szakorvos,PhD, egyetemi docens 


MediMOM Egészségközpont

1124 Budapest, Jagelló út 14.
 
A MediMOM Egészségközpont könnyen megközelíthető 61-es villamossal a Moszkva tér, ill.a Móricz Zsigmond körtér irányából (BAH Csomópont megálló).

Nyitva tartás: hétfő - péntek, 8.00-20.00-ig

Tel.:  +36 20 586-50-70
          +36 20 586-44-40                        
    
Bejelentkezés csak telefonon!

E-mail: medimom@medimom.hu


MediMOM Egészségközpont

1124 Budapest, Jagelló út 14.

Információ és bejelentkezés:

Mob1: 06 20 586 50 70

Mob2: 06 20 586 44 40

Tel: 06 1 797 55 95


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

 

Dr.med.habil. Vass Zoltán

az orvostudomány kandidátusa

 

FÜLKLINIKA ÉS AUDIOLÓGIA SZEGEDEN

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Bejelentkezés: 70 63 555 76    Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 20 397 4144

http://www.fulklinika.hu/fulklinika/fuleszeti-klinika-plasztikai-sebeszet.html

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Ezüstfény magánklinika

Budapest legmodernebben felszerelt fül orr gégészeti rendelője teljes körű vizsgálatokkal minden ami fül orr gégészet

Minden hétköznap: 11:00 20:00

Szombat Vasárnap: 08:00 20:00

bejelentkezés a +36-30-884-1904  es telefonszámon minden nap 7:00-21:00 között lehetséges  http://ezustfenyklinika.hu/services/ful-orr-gegeszet/

 

1106 Budapest Pesti Gábor utca 26.

Fül-Orr-Gégészet szombat – vasárnap is
Minden hétköznap 11:00 – 20:00
Szombat és vasárnap: 08:00 – 20:00
bejelentkezés a +36-30-884-1904 - es
telefonszámon minden nap 8:00-20:00 között
lehetséges