Reflux oka, gyógyszeres és alternativ kezelése. Laparoszkópos és  korszerű metszés nélküli TIF műtéti eljárás.
Válasz Olvasómnak 55. számKedves olvasó írja

Tisztelt Zsoldos Bence! Ezen a honlapon olvastam az EsophyX TIF beavatkozásról. Meg szeretném kérdezni, hogy hol végeznek Mo.on ilyen műtétet? Várom válaszát. Köszönöm szépen S Mária


Válasz

reflux néven emlegetett betegség kezelése mindeddig még műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvos kutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain


Sajnos egy felkutatott szakmai előadás révén néhány orvos elérhetőségét sikerült kinyomoznom, mert arra az egyenes kérdésre, hogy Magyarországon kik végeznek TIF beavatkozást semmiféle információ nem, található az interneten.


Azt javasolom, hogy a felsorolt orvosok  közül  próbáljon néhánnyal  kapcsolatot teremteni és választ szerezni arra, hogy ha a megkeresett orvos nem is végez ilyen beavatkozást, akkor mondja meg, hogy hol érdeklődhet tovább. 


Tekintsük át előbb a reflux betegséget, majd a laparoszkópos eljárást és végül a legkorszerűbb TIF endoszkópos műtétet


A reflux oka a gyomorsav hiánya (?)

Sok embertársunk gondolja, hogy gyomorsav túltengésben szenved, és erre az orvosaik jó szándékkal savlekötőt írnak fel. Mi van, ha tévedtek, és pontosan a kevés gyomorsav és a stressz miatt a gyomor záróizmai elernyednek, és emiatt érzékeljük a kellemetlenséget. Számos betegség kiváltója, ha a savas és lúgos emésztő közegek mégis összekeverednek. Ennek oka lehet glutén érzékenység, allergiák valamint emésztési rendellenességek és étel intoleranciák egész sora. A megfelelő gyomorsav mennyisége és minősége, valamint a stressz mentesebb életmód elérésével a reflux valóban megszüntethető, még ha nem is a reflux volt az igazi probléma.

Hatvani Galina  Közzététel: 2014. nov. 21.

https://www.youtube.com/watch?v=UBjd9Nb6_Ug


A kis mennyiségű sav is problémát okoz a nyelőcsőben. Ez azért van, mert a nyelőcső érzékeny nyálkahártyája nem véd a sav ellen úgy, mint a gyomoré. Nem szükséges túl sok gyomorsav ahhoz, hogy gyomorégést okozzon.


Amit meg kell értenünk, az az, hogy ha a nyelőcső végén a a zárógyűrű izomzata elernyed és nem zár tökéletesen és  a gyomor tartalom felfelé áramlik. Egyes szakírások azt állítják, hogy a  reflux  rendkívül ritkán párosul túlzott gyomorsav szinttel

What Everybody Ought To Know (But Doesnt) About Heartburn & GERD

March 29, 2010 in GERDMyths & Truths

http://thehealthyskeptic.org/

A reflux egészségünk egy érdekes paradoxona, ugyanis folyamatosan a gyomorsav ellen küzdünk ugyanakkor a probléma gyökere a gyomorsav hiányában keresendő. A záróizmokat pontosan az aktiválja, ha megfelelő mennyiségű gyomorsavval rendelkezünk, de ez ellen dolgozik még a stressz is.

A kémiai lúgosítók, amelyek azt a célt szolgálnák, hogy a szervezet elsavasodását ellensúlyozzák szinte hatástalanok. A zöld porokból készített italok savas pH-júak ugyanakkor a szervezetünkben lúgosító hatásúak.

Közzététel: 2014. okt. 30.

https://www.youtube.com/watch?v=KclhGgC8pgA


….És a gyomorsav hiánya?....

A gyomorsavhiány egyik leggyakoribb oka a cinkhiány, mivel a gyomorsavtermelés a megfelelő cinkbeviteltől függ. A gyomorsav termelődésének szintje időskorban gyakran visszaesik, mint ahogy a cink szintje is. Becslések szerint a hatvan év feletti népesség fele szenved gyomorsavhiányban.

A gyomorsavhiány tünete lehet az étkezés utáni böfögés, a rossz szájszag, a főként fehérjetartalmú ételekkel kapcsolatos emésztési zavar, a felső hasi fájdalom, szelek, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Szintén jelzésértékű lehet a teltség érzete rögtön étkezés után, vagy hogy úgy érezzük, a táplálék lassan hagyja el a gyomrot.


Cél a záróizom helyreállítása

Az új módszer neve EsophyX TIF (Transoral Incisionless Fundoplication), ami egy endoszkópos beavatkozás és segítségével metszés nélkül kezelhető a záróizom diszfunkció. Az endoszkópos technika segítségével a műtét szájon keresztül zajlik, így nincs szükség metszésre. Az eljárás előnyei, hogy a záróizom működését ugyanolyan hatékonyan helyreállítja, mint a laparoszkópos technika, viszont a metszések hiányában kevésbé fájdalmas, rövidebb a lábadozási időszak és nincs látható heg.


TF was an effective treatment for patients with GERD symptomsparticularly those with persistent regurgitation despite PPI therapy, based on evaluation 6 months after the procedure

Clinicaltrials.gov no: NCT01136980.

http://www.gerdhelp.com/blog/topics/tif/


http://www.endogastricsolutions.com/tif-procedure/tif-vs-antireflux-surgery/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22513318

http://www.mrns.hu/hirek/endoszkopos-technikaval-kezeltek-refluxos-betegeket
http://www.ucirvinehealth.org/medical-services/esophageal-disease/gerd/tif-esophyx-gerd-treatment/


A TIF eljárásról

A TIF módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett cső segítségével a nyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, amely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe.

Az új technikával már több éve kísérleteztek, ám azóta tökéletesítették az eljárást. A betegek arról számolnak be, hogy a TIF beavatkozás óta úgy tudnak újra táplálkozni, mint valaha. Az eddigi eredmények szerint az eddig folyamatos gyógyszerszedésre szoruló emberek 80%-ának már nincs szüksége a tablettákra.

http://www.origo.hu/egeszseg/20110220-reflux-betegseg-belgyogyaszat-bel-belek-egeszseg-gyomormutet-operacio-nel

Az endoszkóppal kezelt betegek

A műtét csak a sav nyelőcsőbe való visszajutását gátolja, a savtermelést nem befolyásolja. Valamint, ha nincs igazán jól válasz a savcsökkentőkre, igencsak el kell gondolkodni azon, hogy vajon tényleg savas eredetű-e a tünetek megjelenése.


Kezelésre javaslat


Magyarázat Iberogast

Az Iberogast belsőleges oldatos cseppek a bélműködés funkcionális zavaraira ható 9 gyógynövényt tartalmazó kivonat. Emésztési zavar (funkcionális diszpepszia) tüneteinek kezelésére (étkezést követő hasi fájdalom, puffadás, korai teltségérzet, émelygés és diszkomfort-érzés, hányinger tünetei esetén).


Az endoszkóppal kezelt betegek kevesebb érzéstelenítést igényelnek, maga a beavatkozás kevesebb komplikációval, valamint rövidebb kórházi tartózkodással jár, és gyorsabb felépülést ígér. A betegek általában a beavatkozást követő napon hazatérhetnek és munkába is állhatnak" - mondja Dr. Miguel Burch, a BMC orvosa.

Azon páciensek számára, akik nem elégszenek meg a gyógyszeres kezeléssel, illetve akik aggódnak a gyógyszerek hosszú távú mellékhatásai miatt, az endoszkópos eljárás lehet az ideális megoldás" - mondja Dr. Hiran Fernando, aki ugyancsak végez ilyen beavatkozásokat. A  laparoszkópos beavatkozás is járhat kellemetlen mellékhatásokkal, amelyek miatt jelenleg csak a refluxban szenvedő betegek kevesebb, mint egy százaléka választja a műtéti beavatkozás

http://egeszsegertek.blog.hu/2010/07/30/uj_eljaras_a_reflux_kezel


Magánklinikák sora által ajánlott TIF (transoral incisionless fundoplication) módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett endoszkópos eszköz és annak toldata segítségével anyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, mely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe. 
Az új technikával már két éve is kísérleteztek, ám azóta tökéletesítették az eljárást. A betegek arról számolnak be, hogy a TIF beavatkozás óta úgy tudnak újra táplálkozni, mint valaha. Az eddigi eredmények szerint az eddig folyamatos gyógyszerszedésre szoruló emberek 80%-ának már nincs szüksége a tablettákra.

http://www.egeszsegkalauz.hu/gyomornyombel/refluxmutet-operacio-nelkul-107015.html

 

Transoral Incisionless Fundoplication (TIF)

Amerikai orvos kutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain. Az angol rövidítéséből GERD-nek (gastro-esophageal reflux disease) nevezett állapotot a gyomoszáj záróizmának elégtelen működése okozza.

A máris magánklinikák sora által ajánlott TIF módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett cső segítségével a nyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, mely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe.

http://napidoktor.hu/korkep/gyomormutet-operacio-nelkul/


Az EsophyX TIF-nek nevezett új, szájon keresztül endoszkóppal elvégezhető beavatkozás során a sebészek metszés ejtése nélkül állíthatják helyre a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom működését, megszüntetve ezzel a savas reflux tüneteit. A refluxnak, illetve az angol orvosi rövidítéssel gerd-nek is nevezett betegséget ennek a záróizomnak a hibás működése okozza. Normális esetben egy falat étel lenyelése után az említett záróizom automatikusan megnyílik, lehetővé téve, hogy az étel bekerüljön a gyomorba, majd ezután bezáródik, hogy a savas kémhatású gyomortartalommal összekeveredett táplálék ne juthasson vissza a nyelőcsőbe. 

Még a laparoszkópos beavatkozás is járhat kellemetlen mellékhatásokkal, melyek miatt jelenleg csak a refluxban szenvedő betegek kevesebb, mint egy százaléka választja a műtéti beavatkozást.

Sebészeti beavatkozás nélkül szüntetik meg a Boston Medical Center (BMC) orvosai az eddig csak laparoszkópiával vagy hagyományos műtéttel helyreállítható reflux betegséget.

http://egeszsegertek.blog.hu/2010/07/30/uj_eljaras_a_reflux_kezelesereA TIF előnyei a konvencionális eljárással szemben

The main differences between TIF and conventional surgery are:http://www.endogastricsolutions.com/tif-procedure/tif-vs-antireflux-surgery/


A szívbetegség és a reflux közös tünete

A szívbetegség és a reflux közös tünete a mellkasod környékén érzett fájdalom. Ha ezt szív- és érrendszeri probléma váltja ki, akkor a háttérben a koszorúér szűkülete áll. Az elégtelen oxigénellátás miatt lépnek fel panaszaid, melyek közt legjellemzőbb a mellkasi szorító érzés. 
Refluxbetegség esetén a nyelőcsőbe került sav ingerli a tápcsatorna felső szakaszát a rekeszizom tájékán. Mivel a szív és a gyomor idegvégződéseit érintő fájdalom az agyban nem különül el élesen, nem könnyű megkülönböztetned az okokat. Akkor deríthetsz fényt a valódi háttérre, ha a kísérő tünetekre is odafigyelsz.


Ezzel szemben a reflux esetén a szegycsont alatt, a bordáid környékén érezhetsz fájdalmat. Nem sugárzik a karod, legfeljebb a hátad irányába. Gyomrod felső szakaszán égő érzés lép fel, a visszaáramló sav a torkodat is marhatja. Nyelési nehézség, a nyelőcsőben tapasztalt gombócérzés is társulhat a tünetekhez, melyek fekvő helyzetben és étkezések után erősebbek. A biztos választ orvosi vizsgálat dönti el. Semmiképp ne késlekedj vele, hiszen mindkét betegség csak célzott kezeléssel gyógyítható.

Az erőteljesen édes táplálékok és a túlzott sózás izgatják a gyulladt nyelőcső nyálkahártyáját, a csokoládé pedig tovább gyengíti a nyelőcső záróizmának tónusát.

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=55498

http://www.gerdhelp.com/about-tif/

 

Lehetséges szövődmények endoszkópos fundoplicatio esetén


Bizonyos tényezők, amelyek növelhetik a szövődmények kockázata:

http://omedicine.info/hu/fundoplikatsiya-endoskopicheskaya-operatsiya.htmlA gyomor gyűrűvel kapcsolatos kísérletek

A laparoszkópos módszer elvileg a refluxbetegség minden stádiumában alkalmazható, a jól defeniált kritériumok betartásával. Igy ugrásszerűen nőtt tehát az azonos módszerrel operált betegek száma. Az így készült átfogó tanulmányok viszont nem csak a laparoszkópos antireflux műtétek kiváló hatását bizonyították az esetek 85-90 %-ában, hanem a fennmaradó 10-15 %-ot érintő hibáira is felhívták a figyelmet. Ez volt az egyik mozgatórugója az új megoldások kifejlesztésére irányuló törekvéseknek.


A kísérletet végzők előállítottak egy anyagában is új antireflux protézist, melynek hosszú távú kipróbálását a világon elsőként a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Sebészeti Intézetében végeztük, egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként (European Study Group for Antireflux Surgery, ESGARS)

A két éves vizsgálatok során igazoltuk, hogy a protézis hasonló hatékonysággal implantálható akár laparoszkópos, akár nyitott módon is. A protézis hosszú távon sem penetrál és nem perforál a környező szervekbe, és migráció sem fordult elő

http://aok.pte.hu/docs/phd/file/dolgozatok/2003/Vereczkei_Andras_PhD_dolgozat.pdf

www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/reflux_gyomorfekely/81067


reflux néven emlegetett betegség kezelése mindeddig még műtéti úton sem mindig vezetett sikerre. Amerikai orvoskutatók a közelmúltban olyan technikát mutattak be, amely hasi bemetszés nélkül segíthet a refluxosok panaszain. 


References:
[1] Jobe, B.A., et. al. Endoscopic Appraisal of the Gastroesophageal Valve After Antireflux Surgery. Am J of Gastro 2004.

[2] Little, A., et. al. Mechanisms of Action of Antireflux Surgery: Theory and Fact. World J of Surg. 1992;16:320-5

[3] Nissen R, The Treatment of Hiatal Hernia and Esophageal Reflux by Fundoplication. Hernia 1964;30:488-496.
[4] Adler, R.H., et. al. A valve mechanism to prevent gastroesophageal reflux and esophagitis. Surgery 1958;44:63-75.


Dr. Horváth Örs Péter, a Pécsi Orvostudományi Egyetem

ÁPRILIS 2, 2014 

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/seb%C3%A9szszemmel-nyel%C5%91cs%C5%91-betegs%C3%A9geir%C5%91l


Laparoszkópos eljárás

laparoszkópos" úton. a hasüreget nem nyitjuk meg hasmetszés által, csupán egészen kis nyílásokon keresztül csöveket, műszereket vezetünk be, ezek segítségével végezzük el a beavatkozást. A műtétek kb.60-70 %-át ma már így végzik el.

A műtét során a nyelőcső alsó szakaszát megerősítjük úgy, hogy a záróizom működése megfelelő legyen. A nyelőcsövet a hasüregbe visszahúzzuk, gyomorfal részlettel mandzsetta szerűen körbefogjuk majd rögzítjük. Így létrehozunk egy visszaáramlást gátló szelepet. Amennyiben rekeszsérv is van, azt rekonstruáljuk.

 Műtét alatti szövődmény lehet a nyelőcső ill. gyomor falának sérülése és annak következtében kialakuló mellüregi- vagy hashártyagyulladás. A "gyomorideg" (nervus vagus) átmetszéséből eredően kialakulhat bélműködési zavar. A lép műtéti sérülése a lép eltávolítását teheti szükségessé. Bizonyos esetekben hagyományos hasi műtétre kényszerülhetünk, s ismételt műtétre is sor kerülhet. Szövődmények kialakulásának okozója lehet fennálló egyéb kísérőbetegség is (pl: magas vérnyomás, különféle szívbetegségek, cukorbetegség, stb.)

http://www.surg.szote.u-szeged.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=92&it


Az igen bíztató eredmények mellett pár éve megjelentek az első nagyobb esetszámú tanulmányok, amelyek a laparoscopos antireflux műtétek eredménytelenségét és hibáit kutatják

 


Laparo-endoszkópos lehetőségek a GERD kezelésében konferencia előadói voltak


A laparoszkópos antireflux sebészet szövődményei címmel tartott előadást

Elérhetősége:

1115 Budapest, Tétényi út 12-16.

+36 1 464 86 00


Klinikai Központ Sebészeti Klinika

Telefon: *0419, 32705
Bejelentkezés a szakrendelésekre a 72/536-000 telefonszám hívása után a 32775, 32776, 31800 és 331811 mellékeken,


hétfő 7:00-15:00

kedd 07:00-15:00

szerda 07:00-11.00

Telefon: (52) 592 599


Elérhetősége:

Telefon: *0452, 33705
horvath.ors.peter@pte.hu


Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztályának jelenlegi osztályvezető főorvosa -

3526 Miskolc, Szentpéteri kapu  72-76

+36 46 515 200


Összefoglalás

Reflux tünetek
Nem emésztőszervi jellegűek:

a savas reflux köhögés nem reagál a köhögéscsillapító gyógyszerekre, azonban nagyon hatásosak rá a savcsökkentők


Reflux kezelése

A savcsökkentés  nem megoldás a bajra. A savasság csökkenése a záróizom lazaságát eredményezi, ami a refluxot elősegíti. A nyelőcsőben egészen kis mennyiség is komoly károkat tud okozni. A nyelőcső belső fala nem védett a sav ellen.

A savlekötők nemhogy nem gyógyítják meg, de még rontják is a mögöttes állapotot

A refluxot a gyomorban megnövekedett nyomás okozza, ami a cardia (zárógyűrű) rendellenes működéséhez vezet. A megnövekedett nyomás a bakteriális túlszaporodás és a szénhidrátok elégtelen emésztésének következménye


Reflux elleni gyógynövények

Zsálya, orbáncfű, apróbojtorján, cickafark, bodza, pásztortáska, ánizsmag, vidrafű, fehér mályvalevél.

Az enzimben gazdag ételek enyhíthetik a reflux tüneteit. A gyömbérnek magas az enzimtartalma.

Az édesgyökér kedvező gyulladáscsökkentő hatása már jól ismert, de gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén is eredménnyel alkalmazhatjuk.

Kurkuma. A reflux kezelésében is egyre több a jó tapasztalat. A növény kurkumin tartalma gyulladáscsökkentő

Emóció 7.84 élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítő ital

A kamilla bizonyítottan csökkenti a savas refluxot,

Sanct Bernhard ananász-papaya kapszula


Műtéti eljárások 


Étkezési szokások megváltoztatása

A kenyér fogyasztása 26%-kal, az édességek 33%-kal növelte meg a redflux kockázatát