Triptofan, 5-htp, Szerotonin

L-Triptophan depresszió kezelésére. Válasz olvasómnak 110. szám

Triptofán
A triptofán a szerotonin előnyaga. Segít a koncentrációzavar, csüggedés, szorongás, alvászavar, nyugtalanság megelőzésében, mert triptofán nélkül az idegrendszer nem tud pihenni, ami rontja a teljesítményétTriptofán pótlás előnyei: Segíti az elalvást, javítja a pihentető alvás minőségét, ezáltal a regenerációt és a kognitív gondolkodást

http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-kolin.php

NOW L-Tryptophan 500 mg - 60 Veg Capsules. Esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, elsősorban a csokoládéban, zabpehelyben, szárított datolyában, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfi húsban szezámmagban, csicseriborsóban, napraforgó magban, tökmagban, földimogyoróban.A termék az esszenciális, a szervezet normális működése szempontjából létfontosságú L-Triptofán aminosavat tartalmaz. A triptofán hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot, a jó kognitív funkciók fenntartásához. Részt vesz a szerotonin szintézisben, annak természetes prekurzora. Közreműködik a normál reakciókban, a mentális és fizikai jó közérzet fenntartásában, a normális alvásban.
VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Tryptophanum néven hivatalos.

Triptofán pótlás előnyei: 

Segíti az elalvást, javítja a pihentető alvás minőségét, ezáltal a regenerációt és a kognitív gondolkodást  Javíthatja a hangulatot, csökkenti a hangulatingadozásokat és segít a depresszió leküzdésében. Segíti az étvágy kontrollálását azáltal, hogy csökkenti a szénhidrát függőséget, így előidézve a zsírvesztést.  Az alacsony triptofán szint csökkentheti a szerotonin szintet, ami káros hatásokhoz vezethet. Összességében a triptofán szerotoninná történő átalakulása a hangulatra és a megismerésre gyakorolt ​​sok hatásának felelős).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19428501

Az intenzív diéta csökkenti a triptofán szintet. Ez szerotoninhiányt okoz, ami közrejátszhat az olyan étkezési rendellenességek kialakulásában, mint pl. az anorexia nervosa.
A kutatási eredmények azt is kimutatták, hogy a megnövelt triptofánszint csökkentheti az étvágyat, különösen a cukros és keményítőt tartalmazó ételek iránt. A szénhidrátfogyasztás, mint említettük, növeli a szerotoninszintet, ami végső soron hangulatjavulást okoz. Így a pluszban elfogyasztott triptofán javítja a hangulatot, és segít kontroll alatt tartani az ilyen „hangulatjavító” ételek fogyasztását. . Epilepszia, és depresszió kezelésére szokták javasolni, bár a klinikai kísérletek ezzel kapcsolatban hiányosak, vagy eredménytelenek voltak eddig.

A menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken

Szerotonin
A szerotonin (képlet) számos szervet érint, beleértve az agyat és a beleket. Különösen az agyban befolyásolja az alvást, a megismerést és a hangulatot ( 5 )

4.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19630576

5.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9727088

A szájon át bevitt szerotonin nem fejt ki közvetlen hatást a központi idegrendszerre, mivel nem képes átlépni az érfalon

A szerotonint boldogsághormonnak is nevezik, mivel az mély hatással van a hangulatra. A magas szerotonin szint vidámságot, jó hangulatot eredményez és segít abban, hogy le tudjuk küzdeni a mindennapi stresszt. A depresszió során a szervezetben krónikusan alacsony lesz a szerotonin szintje. Más mentális rendellenességeket is okozhat a szerotonin hiánya, például szociális szorongást, rögeszmés-kényszeres rendellenességeket, anorexiát, bulimiát, különféle fóbiákat, bipoláris rendellenességeket, illetve a test eltorzulását. Dr. William szerint számos bizonyíték szól amellett, hogy az agresszív viselkedés összefüggésbe hozható az agy csökkent szerotonin-szintjével. Például a szerotonin-szint emelkedése mind az emberszabású majmok, mind az emberek esetében csökkenti a depresszív és agresszív viselkedésminták gyakoriságát.

Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5- és a B6-vitamin. A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, és egyes kutatások szerint a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás, a depresszió kezelésében is hasznos lehet. A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotoninszintézishez.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/15366/az-oromhormon-potlasa-telen
Kiderült, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. Télen a legfőbb probléma a napfény hiánya. A napfény ugyanis kifejezetten javítja a hangulatot, hiszen optimális szintre hozza a szerotoninszintet. Így a déli órák kivételével érdemes minél több időt a szabadban tölteni.

Szerotonin szindróma
Szerotonin szindrómának nevezzük a vérplazma magas szerotoninszintje miatt fellépő tünetek összességét. Ilyenkor a központi és a perifériás idegrendszerben jelen lévő szerotonin receptorok nagy része ingerületbe jön, túlaktiválódik. A tünetek lehetnek egészen enyhék, de akár életveszélyes mértéket is ölthetnek. Szerotonin szindrómát gyógyszerek mellett, drogok is kiválthatnak. Klasszikus esetben többféle antidepresszáns együttes szedésekor, vagy túladagolásuk során alakul ki a tünet együttes.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/23497/szerotonin-szindroma
Számos tanulmány kimutatta, hogy a depressziót tapasztalók triptofán szintje alacsonyabb lehet a normálnál  
Csökkent plazma triptofán szint a súlyos depresszióban
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0165032789900517

A kutatók megállapították, hogy a szorongás, a feszültség és az idegesség érzése magasabb volt, ha a résztvevők alacsony triptofán szintet mutattak.
Ezen eredmények alapján az alacsony triptofán szint hozzájárulhat a szorongáshoz (11  ) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10760376

Az 5-HTP
Az 5-hidroxitriptofán (5-HTP) a triptofán egyik metabolitja
Az 5-HTP akadálytalanul jut át a vér-agy gáton, és gyorsan dekarboxileződik szerotoninná, így hatékony lehet a depresszió kezelésére. Mindazonáltal a szerotoninnak relatíve rövid felezési ideje van, hiszen hamar átalakul monoamin-oxidázzá, így hatékonysága némileg korlátozott.

A  kutatások kimutatták, hogy az alacsony triptofán szint hozzájárulhat a hangulati rendellenességekhez, beleértve a depressziót és a szorongást. A testben a triptofán átalakulhat 5-HTP molekulává, amely szerotonint képez (14 16)  
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10090643 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26805875

Az 5-HTP-kezelés szintén hozzájárulhat a szerotonin fokozásához, javíthatja a hangulati és pánikbetegségeket, valamint az álmatlanságot
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12559480
.

Mivel az 5-HTP a májban szerotoninná alakul, jelentős a kockázata a szívbillentyű megbetegedéseknek – ez a szerotonin szívre gyakorolt hatása miatt van. Épp ezért, Európában az 5-HTP-t mindig cardidopa kíséretében írják fel – ez akadályozza meg az 5-HTP átalakulását szerotoninná még az agy elérése előtt. A karbidopa megakadályozza az 5-HTP anyagcserét a májban és az ebből adódó megnövekedett szerotoninszintet a vérben. A kutatások azt mutatják, hogy az 5-HTP és a karbidopa együttes adása jelentősen növeli a plazma 5-HTP szintjét. A baj csak az ,hogy számos scleroderma- szerű betegségről számoltak be a carbidopa-t és az 5-HTP-t használó betegekben. [2] 
Az 5-HTP akadálytalanul jut át a vér-agy gáton, és gyorsan dekarboxilálódik szerotoninná, így hatékony lehet a depresszió kezelésére. Mindazonáltal a szerotoninnak relatíve rövid felezési ideje van, hiszen hamar átalakul monoamin-oxidázzá, így hatékonysága némileg korlátozott.
https://shop.builder.hu/triptofan-tryptophan-a3061

A triptofán fontossága a szerotonintermelésben játszott szerepének köszönhető. A szerotonin elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez, és az alacsony triptofán szint csökkenti a szerotonin mennyiségét a testben. A szorongás és a depresszió tünetei szintén csökkentek, és valószínű, hogy a triptofán hozzájárult a szerotonin és a melatonin szintjének növeléséhez.  Azok, akik javítani akarják a hangulatukat vagy megismerésüket, választhatnak triptofánt vagy 5-HTP-kiegészítőket. Mindkettő növeli a szerotonint, bár az 5-HTP gyorsabban szerotoninná alakulhat
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9727088

Az 5-http előnyei
Az 5-HTP talán antidepresszáns tulajdonságainak köszönhetően a legnépszerűbb. A depressziót legtöbbször az alacsony szerotoninszint okozza. És mit tesz az 5-HTP? Megemeli a szerotoninszintet!
Számos kutatás kimutatta, hogy az 5-HTP hatékonyan javítja a kedélyállapotot a depressziós páciensek esetében. Egy kutatás során összehasonlították az 5-HTP-t a Prozac-al, és azt találták, hogy ugyanolyan hatékonyak. Más kutatásokban arra mutattak rá, hogy az 5-HTP segít azoknak, akik a hagyományos kezelési módszerekre nem reagáltak megfelelően.

Magyarázat: Prozac
Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. Depresszióban vagy kényszer betegségben vagy bulimia nervosa-ban szenvedő emberek szerotonin szintje alacsonyabb, mint másoké. Nem teljesen ismert, hogy hogyan hat a Prozac és a többi szelektív szerotonin-visszavétel-gátló, esetleg azáltal segíthetnek, hogy megnövelik az agyban a szerotoninszintet. Fontos ezeknek az állapotoknak a kezelése ahhoz, hogy Ön jobban legyen. Kezelés nélkül lehetséges, hogy betegsége nem múlik el, súlyosabbá válhat és nehezebb lehet kezelni.

Javaslat
Az 5 HTP hatékonyan növeli a szerotonin szintet az agyban. A szerotonin hiánya a következő szindrómákat válthatja ki: depresszió, alvászavar, szorongás, fejfájás, szénhidrát hiány, agresszivitás, nikotin függőség. A legújabb klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az 5 HTP magasabb vagy legalább egyenlő hatásfokon kezeli a depressziós és szorongásos tüneteket a betegeknél. Javasolt használat: 1 kapszula naponta, lehetőleg éhgyomorra lefekvés előtt.
Az 5-http alábbi irodalmának áttekintése javasolt:

Beszerzés
Vitamin ABC, Now Mintabolt 
1092 Budapest, Erkel utca 14/a.
Nyitva tartás: H-P 10:00-19:00
Tel.: 06 30/9494840