Petefészek. Tumormarker vizsgálat megbízhatósága


Válasz Olvasómnak  33. rész


Tisztelt Zsoldos Bence Úr! Más kérdésemre kaptam már Öntől hasznos választ és mivel nem tudtam meg senkitől a tumormarker értékre az érdemi választ, ezért kérdezem meg Öntől. Petefészek daganatom kezelés kapcsán a tumormarker értéket figyelik, amit a vérből mutatnak ki és csökkenésével a kezelés hatásosságát lehet követni. Bp.-re ahová járok a kezelésre az ottani labor eredmény tumorm.értéké a mérvadó. Labor érték szerint ennek az értéknek 35 egység alattinak kell lenni, amikor már jó az eredmény. Pesten mért érték és a helyi laborban készített eredménye között még is van eltérés. pl. 10.08.-án 115 egység helyi laborban, másnap 286 egység Bp.-en . Helyi labor alsó értéke is 35 egység alattinak van megadva. Kérdésem, hogyan lehet, hogy egyforma alsó érték van megadva mind a két laborban és még is 171 egység különbség van a két tumorm. között? Előre is köszönöm a válaszát: N -né


Petefészekrák

http://rakgyogyitas.hu/kerdes/tumormarker-21-evesen/


Tumormarkerekről

Meghatározása


A markerek jelzésének bizonytalansága


A mérések eredményeinek megbízhatóságahttp://laborexpert.hu/dat/pdf/DiasorinIRMA_2010_web.pdf


 

TVS   transzvaginális szonográfia  =  hüvelyi ultrahang vizsgálat  

Exploráció    megfigyelés, vizsgálat

http://laborexpert.hu/dat/pdf/DiasorinIRMA_2010_web.pdf


A fentiek értelmében a referencia érték diagnosztikai megbízhatósági intervalluma  9…61 Ez azt jelenti, hogy a 35 U/ml  értéktől való eltérés nem lehet nagyobb, mint 96 U/ml

A kedves Olvasó 115 U/ml értéke tehát a megbízhatósági intervallum felső határát a 61 U/ml értéket kis mértékben meghaladja

Megjegyzés

Matematikai szempontból is hibás, ha egy ilyen jellegű vizsgálat eredményét a pontértékkel jellemzett referencia értékhez viszonyítunk, nem törődve annak konfidencia intervallumávalA 286 U/ml érték különösen meghaladja a referencia érték megbízhatósági intervallumának felső határát. Számítás nélkül is biztosra vehető, hogy a két érték más más populáció eloszlásából származik, azonban az alábbiakban  bemutatom a matematikai statisztikai számítás metodikáját és a marker vizsgálatra vonatkozó eredményét. 


Mi okozhatja ezt a nagy mértékű eltérést?Ennek értelmében az azonos készüléken mért, de egymástól eltérő  vizsgálati minták közötti CV% eltérés max 8%  The coefficient of variation (CV) is defined as the ratio of the standard deviation to the mean
Matematika-statisztikai számítás arra vonatkozóan,  hogy a két vizsgálati érték azonos eloszlásból származik-e?


X1= 286     X2 = 115

S1= 22,9     S2 = 9,2

N1= 3          N2 = 3


Megjegyzés


Annak kiszámítása, hogy a két helyen végzett marker  vizsgálat azonos populációból származhat-e itt látható, íme 


t0 = X1 X2  / ( s12 /n1 + s22/n2)0,5   286-115 / 22,92/3  +  9,22/3

nevező524,4/3  + 84,6/3  =  174 + 28 = 220,5   

                       220,50,5 = 14ttábl, 99% = 2,861                 n1 + n2  =  3 + 3 = 6  f=(n-1)  f=5

                                       

Ha t0   ttábláz   akkor 

               

Mivel        12 >5   ezért a két X átlag nem azonos eloszlásból származikTumormarker alkalmazása petefészek ráknál 


CA 125 (cancer antigén): elsősorban petefészekrák esetén megnövekvő antigén, de növekedését nemcsak rosszindulatú folyamat okozhatja.
A
CA 125 értékét például a menstruáció is befolyásolhatja, így okozhat emelkedett szintet


Hagyományosan a CA125-öt 35 U/ml fölött tekintik  pozitívnak.

Az onkológiai gyakorlat számára az ideális segítséget az jelentené, ha a tumormarkerek már a betegség korai stádiumában jeleznék a daganat fennállását, tájékoztatnának a tumor növekedéséről, áttétképződéséről és a kezelés eredményességéről.

Figyelem

 

A már felismert daganatos folyamatok követésére viszont hasznos és megbízható eljárás.


Megjegyzés

Az egy helyen végzett vizsgálat esetében vélhetően azonos a mérési metodika, azonos műszerrel vizsgálnak, és csak a vizsgálatot végző szubjektív hibája okozhat a mérések között eltérést. Ha azonban azonos személy végzi, úgy ezt a hibaforrást is figyelmen kívül lehet hagyni. A sorozatban végzett észleléshez szükség van egy kiindulási "egyéni alapérték" meghatározáshoz, amelyhez a továbbiakban viszonyítani lehet a későbbi értékeket.


Petefészek daganat

CA 125

Cancer antigén 125

Emlő karcinóma

CA 15-3, CA 549, MCA

Cancer antigén 15-3

http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/10583/tumormarkerek


Megjegyzés

A párhuzamos marker eredmények közötti eltérés tudomásom szerint nem szabályozott de ha ez így van akkor a fentebb említett variációs koefficienst (CV=0.08)  lehet irányadónak tekinteniÚj vizsgálat a petefészekrák kimutatására

Az amerikai Dél-Florida Egyetem (angol rövidítése: USF) közzétette egy friss kutatási eredményét, amely szerint olyan technológiai haladást értek el a petefészekrák detektálásához szükséges eszközök terén, amely lehetővé teszi majd a végzetes betegség korai stádiumban való kimutatását.

Az USF új tesztjének megbízhatósági aránya a kutatók szerint magasabb, mint bármely eddigi teszté, könnyű használni, és azáltal, hogy képes a petefészekrákot már korai stádiumokban is detektálni, megvan a képessége ahhoz is, hogy évente nők életének ezreit mentse meg.

http://www.diagnozis.hu/forradalmian_uj_petefeszekrak_teszt__uj_remenyek/


Marker értékek


http://centrumlab.hu/vervetel-csomagok#tumorffiSzemélyes laboratóriumi szakorvosi konzultációt  itt lehet kérni:


                                   Időpont egyeztetés szükséges!!!

                                       Tel:  1 309 4300
                                 Mobil: 06  30 581 8760

 

A konzultációt Dr. Sátori Anna laboratóriumi szakorvos tartja.

                                Konzultációs napok:

                                       Kedd: 10 - 12 h 
                                 Szerda: 13.30 - 15.30 h

A konzultáció tartalma


A célzott laboratóriumi vizsgálat meghatározásához személyes konzultáció ajánlott. Ahhoz, hogy megállapítsák, mely laboratóriumi vizsgálatok elvégzése javasolt, szükséges az Ön kórelőzményének, esetleges panaszainak, tüneteinek ismerete, valamint egyéb elvégzett vizsgálatok (laboratóriumi, képalkotó stb.) eredménye.

Amennyiben akár más laboratóriumban elvégzett laboratóriumi lelettel kapcsolatosan vannak kérdései, szívesen elmagyarázzuk, melyik vizsgálat mit jelent, illetve mi okozhatja a kapott eltéréseket. 

Megjegyzés

Ennek az eltérésnek a szakorvosi magyarázatára én is kívácsi vagyok


A konzultáció időtartama: 20 perc

Helyszíne: Centrum-Lab Kft Központi labor Mammut II.Bevásárlóközpont Budapest, Lövőház u. 2, 1024 (Margit körút-Szénatér)

A konzultáció térítési díja: 5000 Ft

http://centrumlab.hu/konzultacio

 

 

T. Zsoldos Bence Úr!

 

Köszönöm a tumor-markerekről küldött igen alapos elemzését, elmentettem.
A hormontanfolyamon a CA 125-re 35 alattit normális, 80 körülit rákgyanúsnak tanultam, de tudok 290-es esetről is egy bélendometriozisos hölgynél, ami nem ráktól származott.
Nála felvetették már a kipakolást is.
Ő a természetes progeszteron krémtől és étrend változtatástól lassan ugyan (kb. 30 hónap alatt), de teljesen meggyógyult, ciklusa is rendbejött.

 

Ismételten köszönöm levelét,
Üdvözlettel

 

Gnädig Béla Phd

hormon szakértő Norvégia

 

 

Üdvözlöm!

 

Valóban egyet értek azzal a megállapítással, miszerint a tumor markerek csak nagy jóindulattal érdemlik meg a nevüket. Sajnos a szenzitivitásuk és a specificitásuk szinte minden esetben alatta marad a képalkotó eljárásoknak.
Viszont az is pontos, hogy már diagnosztizált tumor esetében az állapot porgresszióját vagy éppen regresszióját (pl. sikeres kemoterápia) jól lehet velük követni.
Ma még abszolút tumorspecifikus tumormarkert a gyakorlatban nem ismerünk.
A két labor okozta mérés eltérő értékének a magyarázata korrekt. Ezért is helyes, hogy mindig ugyan abban a laborban történjenek meg a mérések, mert ez esetben az önkontroll révén ezzel a hibafaktorral nem kell számolni.
A laborvizsgálatok vonatkozásában kétszeresen igaz, az a mondás, amit az orvosokra találtak ki. Akinek egy orvosa van , annak van orvosa, akinek két orvosa van, annak fél orvosa van, akinek három orvosa van, annak nincs orvosa.

 

Üdvözlettel:

 

dr. Tihanyi László
belgyógyász, kardiológus főorvos