Vérrög kialakulásának gátlása Serrapeptás és/ vagy Eliquis gyógyszerrel. Egyéb eljárások. Válasz Olvasómnak 105. szám

Az olvasó kérdez
Tisztelt Uram! Olyan számomra fontos kérdésem lenne, amit nagyon kérek, hogy ha tudja válaszolja meg, hogy lehet-e együtt szedni a Serrapeptaz kapszulát az Eliquissel. Válaszát előre is köszönöm! Irén

Válasz
Eliquis
Az Eliquis egy véralvadásgátló gyógyszer. A vénás vérrögök megelőzésére használják a csípő- vagy térdcsere művelet után Alkalmazzák a mélyvénás trombózis kezelésére (vérrög a mély vénában, általában a lábakban) és a tüdőembólia (vérrögben lévő vérrög), és annak megelőzésére.
A fibrinogén egy specifikus fehérje, amely felelős a véralvadásért. A vérben lévő megnövekedett tartalma vérrögképződéshez trombózis kialakulásához vezet
A véralvadás gátlása azért fontos, mert megelőzi a vérrögképződést. A vérrögök ugyanis elzárhatják a normális véráramlás útját az agy felé A szívben történő vérrögképződés, valamint az alsó végtagok visszereiben lévő vérrögök és a tüdők ereiben lévő vérrögök keletkezésének megakadályozását is lehetővé teszi. Egyes gyógyszerek fokozhatják az Eliquis hatását pl. az aszpirin

Itt jegyzem meg, hogy az aszpirin nem alkalmas a visszerek elzáródásának megakadályozására, a vénás trombózis megelőzésére (Agency for Health Care Research and Quality) Kiderült, az esetek mintegy 28%-ában nem gátolja a vérlemezke aggregációt, és aszpirin szedése mellett is ismétlődő lehet a  stroke, valamint a TIA (tranziens iszkémiás attak – átmeneti agyi keringészavar) léphet fel. A jelenséget aszpirin-válaszadási képtelenségnek, aszpirin rezisztenciának nevezzük.

Visszatérve az Eliquis-hez ha a javasoltnál több Eliquis-t vett be, akkor nagyobb lehet Önnél a vérzés kockázata. Ez is arra mutat, hogy az E. véralvadás gátló Így talán érthető, hogy a leggyakoribb mellékhatása a vérzés, amely életveszélyes lehet. Ha tehát Ön véralvadásgátló gyógyszereket kap (pl. warfarin, rivaroxabán,) akkor E. szedése nem ajánlott.  A gyógyszer hatása miatt javasolják, hogy az információs kártyát hordja mindig magával. A kártya tartalmazza:

Név:
- Születési dátum:
- Javallat:
- Adagolás:.......... mg naponta kétszer
- Kezelőorvosa neve:
- Kezelőorvosa telefonszáma:

Kérdés, hogy az Eliquis vérrög oldó-e
A vérrögök egészségesek és életmentőek, ha leállítják a vérzést. De akkor is kialakulhatnak, ha nem szükségesek, és szívrohamot, stroke-ot vagy egyéb súlyos egészségügyi problémát okoznak. Az E. csökkenti a vérben lévő trombinszintet, ami csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát az artériákban és a vénákban. Itt tehát nem vérrög feloldásáról van szó. A vérrögök akkor is képződhetnek, ha a vér nem folyik megfelelően, sűrű a vér vagyis nagy a viszkozitása.

Serrapeptase
Egyes szakirodalmi cikkek szerint a Serrapeptase-t nem szabad vérhígítóval együtt szedni - mint például a warfarin és az aszpirin - más étrend-kiegészítők, mint a fokhagyma, halolaj és a kurkuma, ami fokozhatja a vérzés vagy véraláfutások kockázatát
A szerrapeptáznak számos előnye van, és azt találták, hogy sikeresen segíti a vérrögök és plakkok lebontását.  Neprinol vagy a Syntol kombinációjával kombinálva a proteolitikus és fibrinolitikus hatás erősödik. A fibrinolitikus tulajdonság azt jelenti, hogy feloldja a vérrögöket és csökkenti a vérrögök kialakulását. Ezzel javul a vérellátás. A szerrapeptáz feloldja az ateroszklerotikus plakkokat: és megtisztítja az érfalak belső felületét a lerakódásoktól, amelyek érszűkületet okoznak. Rendkívül hatékony, természetes, fehérjebontó enzim. Több, mint negyven éve alkalmazzák a klinikai orvoslásban.
Dr. Hans Nieper, az ismert német orvos szerrapeptázt használt a koszorúér elzáródás megszüntetésére. Úgy találta, hogy megvéd a stroke-kal (agyvérzés) szemben, valamint hatékonyabban és gyorsabban eltávolítja az artériás plakkokat, mint az etilén-diamin-tetraecetsavval (EDTA) végzett, rendkívül sikeresnek bizonyuló kezelés. Dr. Hans Nieper szerint egyszerűen feloldja az erek belső falán kialakuló lerakódásokat és rögöket.

A szerrapeptáz egy rendkívül hatékony, természetes, fehérjebontó enzim. 
Natural Swiss EliXir Szerrapeptáz 90 db
Ár: 12.800 Ft
https://www.vital-max.eu/natural-swiss-elixir-szerrapeptaz-90-db?keyword=elixir&gclid=Cj0

Kutatások igazolják, hogy a szerrapeptáz feloldja a vérrögöket és csökkenti azok kialakulását. https://www.biosziget.hu/szerrapeptaz-enzim-serrapeptaz

Más szakirodalmi írás is megerősíti hogy  feloldja a vérrögöket és csökkenti a vérrögök kialakulását, javítja a vérellátást.– Feloldja az ateroszklerotikus plakkokat: a szerrapeptáz képes megtisztítani az érfalak belső felületét a lerakódásoktól, amelyek érszűkületet okoznak. https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-termekeink/szerrapeptaz-enzim/?gclid=Cj0K


Serrapeptase

Eliquis

Neprinol

vérhígító gyógyszerrel együtt szedhető

NEM javasolt

Nem javasolt

NEM javasolt

vérrög, plakk feloldása

Igen

Nem

Igen

csökkenti a vérrögök kialakulását

Igen

Igen

Igen

gátolja a véralvadást


Igen

Igen

Neprinol
A nattokináz egyben nagy hatású fibrinolitikus (fibrinlebontó) enzim [5, 6]. Ez azt jelenti, hogy nem csupán megakadályozza a veszélyes vérrögök kialakulását, hanem képes feloldani a már létező rögöket is [7, 8]. A nattokinázról kimutatták, hogy fibrinolitikus aktivitása négyszer erősebb mint a szervezet saját enzimje, a plazmin [7], ami révén ideális „vérrögromboló“ gyógyszer lehet. Csak az enzimek (mint azok, amelyeket a Neprinol is tartalmaz) képesek valóban hígítani a vért, a véralvadás mindkét mechanizmusát megcélozva.  Csökkenti a vörösvérsejtek „összecsapzódását“ és csökkenti három fontos véralvadási tényező, a fibrinogén, a VII-es faktor és a VIII-as faktor plazmaszintjét [4].
A Neprinol a legjobb természetes vérhígító, mivel nagy hatású fehérjeoldó enzimkeveréke közvetlenül a vérrögöket alkotó molekulákra hat, lelassítva termelésüket, felgyorsítva kiürítésüket a szervezetből és csökkentve a vér „ragadósságát“ [2].
A vérhígítás két különböző megközelítésben valósítható meg:

1./ A vér alvadási képességének csökkentése, azáltal, hogy meggátoljuk a vérlemezkék összetapadását. Ez általában azt jelenti, hogy „megszabadulunk“ azoktól az alvadási tényezőktől, amelyek kiváltják a vérlemezkék „összetömörülését“.
A véralvadás gátlást a világon egységesen, az INR (International Normalised Ratio) mérésével végzik. Egészséges embereknél az értéke 1, ám ezt fokozott vérrögképzőség esetén mesterségesen eltolhatják. Az orvos általában 2 és 3 közé alakítja, vagyis kissé a vérzékenység irányába tolja, amely a vér alvadékonyságát némileg csökkenti. Ezáltal módot ad arra, hogy a szervezet saját trombus-oldó képessége „érvényesüljön”. Előfordulhat, hogy a szakember még magasabb INR szintet irányoz elő (3,5 – 4,5), pl. a mechanikus műbillentyű beültetése esetén, hiszen ilyenkor a véralvadás gátlása különös jelentőséggel bír. Nagyon fontos, hogy a kumarin-típusú készítmények alkalmazása során rendszeres INR ellenőrzésre van szükség, ám mindez a NOAC (új típusú véralvadásgátlók) szereknél nem szükséges.
A régi típusú kumarin-származékokkal szemben az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) előnye, hogy esetükben nincs szükség folyamatos INR monitorozásra. Nagy segítséget nyújtanak ugyanis azoknak, akiknek a régi gyógyszerekkel nagy kilengéseket mutatott az INR értékük, melynek okán megnőtt a trombózis vagy a vérzés kockázata. Továbbá javasolt azoknak is, akinél a korábbi gyógyszerek mellékhatásokat okoztak (pl. fokozott hajhullás). A NOAC készítményeknél nem kell tartani a gyógyszer-kölcsönhatásoktól sem.
Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa
2./ A másik lehetőség a megszabadulás a vérben levő fibrintöbblettől, tekintve, hogy ettől a fehérjétől a vér „ragadósabb“ lesz és hajlamosabb az alvadásra.
A tipikus vérhígítók egyszerűen csak lecsökkentik a vérlemezkék „kicsapódásának“ valószínűségét, a vér sűrűsége vagyis viszkozitása azonban nem változik.

Vérrög keletkezése a vér sűrűségétől is függ
Minél sűrűbb és ragadósabb a vérünk, annál könnyebben kialakulhatnak benne vérrögök. Ezek eljutva az agyba, a szívbe vagy a tüdőbe végzetessé is válhatnak. Épp ezért azoknak, akiknek szívproblémáik vannak, vagy bizonyos betegségekben szenvednek, az orvosok vérhígítót írnak fel. Ez a gyógyszer megakadályozza, hogy a sűrű vérben veszélyes rögök alakuljanak ki.
A vér a plazmából (folyadék részből) és alakos elemekből (vérsejtekből) áll, amelyek meghatározzák a sűrűségét. 
A megnövekedett vérsűrűség hematokrit fokozódását eredményezi.  Normálérték:  
Férfiak: 45-51% Nők: 37-48%

A sűrű vér fő klinikai tünetei:
szájszárazság; gyors fáradtság; gyakori álmosság; szórakozottság; súlyos gyengeség;
depressziós állapot; artériás magas vérnyomás; fejfájás; nehézség a lábakban;
folyamatosan hideg lábak és kezek;
A vér magas viszkozitásának legveszélyesebb következménye a trombózis. A sűrű vérrel rendelkező személy étrendjének tartalmaznia kell az alább felsorolt termékeket:

alacsony zsírtartalmú hús; tengeri hal; tojás; tengeri kelkáposzta; tejtermékek; olívaolaj; lenmagolaj.

A vér összetételének kijavítása segíthet a hígabb vér kialakulásához Ezt elősegítő termékek fogyasztása ajánlott:

gyömbér; fahéj; zeller; articsóka; fokhagyma; hagyma; cékla; uborka; paradicsom; napraforgómag; kesudió; mandula; keserű csokoládé; kakaó; sötét fajta szőlő; piros és fehér ribizli; cseresznye; eper; citrusfélék; füge; őszibarack; alma, stb.

Víz fogyasztás szükségessége A vér 90%-a víz A víz hiánya a vér viszkozitásának növekedését eredményezi. A sűrű vér esetén a véráramlás lelassul. Ez a körülmény az egyik fő oka az atheroszklerotikus plakkok kialakulásának. A vérrögök egymáshoz rögződnek, ami a trombózis megjelenésének előfeltétele.

A hematokrit érték a vérben lévő szilárd véralkotók (ún. alakos elemek: vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) aránya. Magas értéke a vér folyékonyságának csökkenését, keringési betegségek (infarktus, agyvérzés) veszélyének növekedését okozza. A hematokrit érték emelkedett lehet olyan állapotokban, mely a vörösvértestek mennyiségének emelkedésével (pl. tüdőbetegségek,.) vagy a plazma (a vér folyékony része) térfogatának csökkenésével jár (pl. kiszáradás hányás, hasmenés, csökkent folyadék-bevitel miatt).

Askorbinsav
Elősegíti a vér gyors áramlását az erekben. Az aszkorbinsav megtalálható bogyókban, gyümölcsökben (grapefruit, citrom), vörös és narancssárga színű zöldségekben.

Fűszerek előnyös hatása a vér sűrűségére
kurkuma; oregano; kapor; gyömbér; kakukkfű.

Fogyasztását kerülendő termékek
tej és tejtermékek; húskészítmények, tojássárgája; csokoládé, kávé és magas cukortartalmú élelmiszerek; pékáruk.