A gyógyhatású elfelejtett Vörös és Tafedim tea


A vörös teanövény leírásaFoto By Winfried Bruenken (Amrum) - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1339789


A vörös fokföldi rekettye 1-1,5 méter magas cserje, de termesztésben 50-60 centiméter nagyságúra visszavágják. Levelei, melyek szerteágazó, hosszú, hajlékony ágakon találhatóak meg, tűszerűek: hosszuk 1 cm - 5 cm között változik, 1 mm vastagok és enyhén szőrösek.

Októberben virágzik, pillangó formájú, sárga virágai rövid nyélen ülnek. A termése vastag héjú, sárgásbarna színű, kemény magva van.

A cserje meleg- és vízigényes.


A Vörös (rooibos) tea eredete és feldolgozása

Már az őslakosok is kézzel szüretelték és sziklákon zúzták apró darabokra a cserje hajtásait, majd a napon szárították, Ma már ennél sokkal modernebb megoldások léteznek mind a szüretelésre, mind az előállításra.


Története 
Már az 1700-as évek végén készültek írásos feljegyzések arról, hogy a helyiek évszázadok óta használják gyógyászati célokra a növényből készült főzeteket. Kereskedelmi forgalomba először egy Benjamin Ginsberg nevű orosz emigránsnak köszönhetően került a XX. század elején. A tea sajátos tulajdonságainak köszönhetően, kivételes színének és ízének, valamint egyedülálló egészségügyi hatásai miatt, hamar nagy népszerűségre tett szert az európai országokban.


Mit tartalmaz egy csésze (200 ml) rooibos tea?

Fe 0.07 mg

Az oxigén vérben történő szállításában fontos szerepet játszik

K 7.12 mg

Segíti az anyagcserét

Ca 1.09 mg

Az erős csontozathoz és fogakhoz nélkülözhetetlen

Zn 0.07 mg

Hiánya befolyásolhatja a szervezet egészséges fejlődését

Mg 0.04 mg

Serkenti az idegrendszer működését és az anyagcsere folyamatokat

F 1.57 mg

Az erős csontozathoz és fogakhoz nélkülözhetetlen

Mn 0.04 mg

Anyagcserét segíti, hozzájárul a csontok fejlődéséhez

Na 6.16 mg

Elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél


Tulajdonságai

A rooibos tea (vörös tea) azon ritka teák közé tartozik, melynek nincs semmiféle élénkítő hatása, mivel nincs benne tein.

Egy kismama a terhesség idején bátran fogyaszthatja ezt a kellemes ízű teát

Fontos megjegyezni azt is, hogy csersavat sem tartalmaz a rooibos tea főzete. Akik érzékenyebb gyomrúak, azok is bátran fogyaszthatják, mert semmiféle gyomorpanaszt nem fog okozni a rooibos tea, sõt kifejezetten enyhíti a gyomorégést


Zsírégető és anyagcsere-serkentő hatása miatt a fogyókúrázók is jóbarátnak tekinthetik a rooibos teát.

Kutatások bizonyították, hogy rendszeres fogyasztása kedvezően hat a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is. Érdemes kipróbálni!  NetExtra.hu


Pozitív tulajdonságai közé tartozik még, hogy sokkal magasabb a vastartalma, mint más gyógyteáknak, így kisgyerekek vagy várandós kismamáknak is javasolt a fogyasztása.


De fontos lehet a vírusölő tulajdonsága is, így például télen a megfázásos betegségeknél is nyugodtan alkalmazni lehet a gyógykezelés részeként.

Vastartalmánál és réztartalmánál fogva a vérszegénységben szenvedőknek előnyös a fogyasztása. E-vitaminban és C-vitaminban is gazdag, amely az immun erősítésben nagy szerepet játszik.


Az eredeti rooibos tea nem tartalmaz színező anyagokat, főzete önmagában aranyló vörös, innen kapta a vörös tea elnevezést is.

http://users.atw.hu/teatasak/Rooiboskismama.html


Gyógyhatás 
A tea egészségre gyakorolt pozitív hatásainak listája szinte végtelen.


Fogyasztása 
A rooibos tea nem tartalmaz színezéket, tartósítószereket, aromákat, így kiváló natúr ital készíthető belőle. Sokan a fekete teákhoz hasonlóan gyakran tejjel, citromszelettel vagy mézzel fogyasztják.

Íze kevésbé kesernyés, mint a fekete teáé, így könnyebb dolgunk van, ha el akarjuk kerülni a cukor hozzáadását. Az elkészítés után tetszőlegesen újramelegíthetjük anélkül, hogy veszítene ízéből. Gyakran fogyasztják jeges tea formájában, hiszen így is nagyon finom és megőrzi jótékony hatásait. Levesek, saláták, húsok, halételek, és még desszertek készítéséhez is használják.

http://www.stop.hu/eletmod/az-uj-csodaszer-neve-afrikai-vorostea/281924/


A tea hatásának vizsgálatára végzet kísérlet

Negyven férfit és nőt gyűjtöttek össze, 30 és 60 év közöttieket. Mindegyik résztvevőnél fennállt a következő kockázati tényezők közül kettő vagy több:

Egyik résztvevő sem szedett gyógyszert. Hat héten át minden nap 6 csésze rooibos teát kellett inniuk, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Hogy az egyenletességet biztosítsák, a víz súlyának 2%-át tette ki a szárított rooibos tealevél. Minden csésze tea 200 ml forralt vizet tartalmazott, a szárított tealeveleket  5 percig áztatták fogyasztás előtt.

A kísérlet résztvevői tejjel és cukorral, vagy anélkül itták a teát, mivel a zöld-és fekete teákkal végzett korábbi kísérlete kimutatták, hogy a tej nem csökkenti az antioxidáns hatást. A résztvevőket megkérték, hogy ne fogyasszanak más, flavonoidban gazdag ételt és italt a kísérletet megelőző két hétben, hogy biztos legyen az, a lehetséges hatásokat kizárólag a rooibos okozza. Ezután vért vettek tőlük, hogy így határozzák meg a hatást.

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=9562


A Cape Peninsula Műszaki Egyetem kutatói elmondták, hogy ha egy nap 6 csészével elfogyasztunk a rooibos teából, az igen pozitív hatást gyakorol az oxidációs zsírbontásra, a redox állapotra és a teljes zsírprofilra. amelyek a szívbetegségek széles körű elterjedéséért felelősek.  .

Ez volt az első alkalom, hogy a rooibos tea lehetséges egészségügyi előnyeit embereken tesztelték. A kísérlet vezetője, Dr. Jeanine Marnevick volt. Állatkísérletek már kimutatták, hogy a rooibos tea előnyeit egy sor hasznos antioxidáns, a flavonoidok okozzák, amelyek megtalálhatók a teában, a csokoládéban és a borban. A rooibos azonban egyedülálló módon tartalmazza az asphalatin nevű flavonoidot. (szerkezeti képlet)Bramati L; et al. (2002). "Quantitative Characterization of Flavonoid Compounds in Rooibos Tea (Aspalathus linearis) by LC-UV/DAD".Journal of Agricultural and Food Chemistry (Elsevier) 50 (20): 55135519


A tea alkalmazása:

A csészébe helyezett 1 db filter tasakot 2 dl vízzel leforrázzuk. Lefedve néhány percig állni hagyjuk, tetszés szerint ízesítve fogyasztjuk.

http://www.provitamin.hu/herbaria-rooibos-voros-tea-natur-c728-p25818.html


A termék ára: 900 Ft

Az afrikai vörös teát főként a biotermékek kedvelői szeretik, hiszen mind a mai napig vegyszerek nélkül, minden téren természetes módszerekkel állítják elő a teakeveréket. A kézi szüretelés a nyári hónapokban történik, majd miután halmokban fermentálják, megkapja jellegzetes, vöröses, egyes esetekben pirosas vagy barnás színárnyalatát.

Az előállítás utolsó folyamata a szárítás, amit ma már leginkább természetes gőzzel végeznek el a folyamat meggyorsításának érdekében. 

 


Rooibos Vörös tea natúr 20x1,5g Herbária *


Koffeinmentes, ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tulajdonságának köszönhetően pedig lassítja az élettani öregedés folyamatát.

A tea feldolgozásának utolsó folyamata a gőzzel történő sterilizáció és a szárítás.

forrás: www.herbaria.hu 

http://webshop.hillvital.hu/afrikai_vorostea_171Beszerzés  Egészségpláza 1024 Budapest, Retek utca 19. szám alatt, a Széll Kálmán tér (a volt Moszkva tér) közelében.

+36 (70) 639-3928

info@egeszsegplazabudapest.hu

Nyitva tartás:
Hétfő: 10.00 - 20.00 óra
Kedd: 10.00 - 17.00 óra
Szerda: 10.00 - 17.00 óra
Csütörtök: 10.00 - 20.00 óra
Péntek: 10.00 - 17.00 óra
Szombat: zárva

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/elerhetosegek

Honlap: www.herbaria-levendula.hu
Tafedim tea

szőrös kutyatej (Euphorbia hirtaAfrikában és Ázsiában régóta ismert gyógynövény. Különlegessége, hogy nem tartalmazza a többi kutyatejben előforduló mérgező anyagokat. Nagy előnye, hogy egyáltalán nem mérgező, így kockázatmentesen használható. (Egyébként fontos megjegyezni, hogy az Euphorbia család többi tagja rendkívül mérgező hatású, így a Hirta faj igazi különlegességnek számít.)


A Tafedim tea egy olyan gyógytea, amit az afrikai Euphorbia Hirta nevű gyógynövény szárított részei leforrázásával nyernek ki. Ez a növény egyébként az Euphorbia család egyik ritka tagja, ami főleg Zanzibár területén terem, viszont ma már egyre több országban vált ismertté, hiszen számtalan gyógyászati célra fel lehet használni. 


Az Euphorbia hirta egy hatóanyagokban gazdag, trópusokon honos gyógynövény. Az E. Hirta gyógynövénynek köszönhető - gyógyulásokról (http://tafedim.com/gyogyulasok/), ill. - annak hatásairól (http://tafedim.com/hatasok/) bővebb anyagot talál a kedves olvasó .

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, amelynek hatását felhasználói tapasztalatok és irodalmi adatok igazolják.


A hirta az Eophorbia növénycsalád egyik gyógynövény jellegű tagja. Rengeteg Euphorbia terem a világon a különböző kontinenseken és sokuk tartalmaz gyógyító hatóanyagot, de mellette mérgező anyagot is, aminek következtében nagyon kevés az Euphorbia gyógynövény. Az Euphorbia hirta csak a trópusokon terem. Nagy meleget és sok esőt igényel. Nem mérgező, nincsenek mellékhatásai, sok gyógyító hatóanyagot tartalmaz


The oldest remedies known to mankind are herbal medicines. India is known worldwide for its Ayurvedic treatment. Euphorbia hirta is often used traditionally for female disorders, respiratory ailments (cough, coryza, bronchitis, and asthma), worm infestations in children, dysentery, jaundice, pimples, gonorrhea, digestive problems, and tumors. It is reported to contain alkanes, triterpenes, phytosterols, tannins, polyphenols, and flavanoids. This review describes the medicinal properties, chemical constituents, and other important aspects of Euphorbia hirta.

Euphorbia hirta: Its chemistry, traditional and medicinal uses, and pharmacological activities

Sunil KumarRashmi Malhotra, and Dinesh Kum

Pharmacogn Rev. 2010 Jan-Jun; 4(7): 5861.Beszerzése

Magyarországon a gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben, bioboltokban kapható ill. webshopból rendelhető (http://tafedim.com/uzlet/) 3 termék, amelyek alapanyaga az Euphorbia hirta vagy annak kivonata: -

Bővebb információ http://tafedim.com/


Egészség biobolt

Személyes átvétel

1137 Budapest, Szent István körút 18.
1113 Budapest, Bartók Béla út 85


Conclusion: The study suggested that E. hirta accelerates the wound healing by augmenting the fibroblast proliferation and Smad-mediated collagen production in wound tissue.

Euphorbia hirta accelerates fibroblast proliferation and Smad-mediated collagen production in rat excision wound

ORIGINAL ARTICLE 2014 Volume : 10 Issue : 39 Page : 534-542http://www.phcog.com/article.asp?issn=0973-1296;year=2014;volume=10;issue=39;spage=


Hatása

A népgyógyászati tapasztalatok és a kutatási eredményeket leíró szakirodalmak alapján az Euphorbia hirtának gazdag hatóanyag tartalmával magyarázható gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, görcsoldó, daganat visszafejlesztő, antibakteriális, antivirális, gyomor- és bélpanaszokat gyógyító, enyhe vízhajtó és légúti betegségeket enyhítő hatása.

A termék nem gyógyít betegségeket! A termék nem az orvosi kezelés helyettesítésére alkalmas! Betegség esetén használatát beszélje meg kezelőorvosával. Kisgyermektől elzárva tartandó!

 

Az Euphorbia hirtának bőséges hatóanyag tartalmával magyarázható gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, görcsoldó, daganat visszafejlesztő, antibakteriális, antivirális, gyomor- és bélpanaszokat gyógyító, enyhe vízhajtó és légúti betegséget enyhítő hatása.

A növény levelével borogatják vagy tejnedvével bedörzsölik:
sebeiket, száraz repedezett bőrüket, rovarcsípéseiket, bőrfelületi növekvő, gyakran melanomás kitüremkedéseit,  pattanásaikat, herpeszüket, aranyerüket és gombás fertőzéseiket. Szem kötőhártya gyulladás esetén a szemhéj külső felületét kenik be a növény tejnedvével.

http://www.kiralygyogynovenyshop.hu/tafedim-tea?gclid=CIjH3ZX5mssCFcluGwodg8sCbQAz afrikai őslakosok isszák az Euphorbia hirta forrázatát, ha:


A modern, nyugati kutatások is igazolták a Tafedim tea jótékony hatását. Legfontosabb előnyei között antimikrobiális, antivirális, daganat-visszafejlesztő, fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladás gátló tulajdonságait emelik ki.

A Tafedim teát előszeretettel használják a daganatos betegek, asztmások, gyomor- és bélpanaszosok, prosztatabántalmak, aranyér, nőgyógyászati panaszok, reumatikus bántalmak esetén, és immunerősítésre a legyengült szervezetű betegek.

A teát jó eredménnyel használják szénanátha, bronchitis gyógyítására, gyulladásokra borogatásként. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Tafedim tea rendszeres fogyasztásával nagyszerűen lehet csökkenteni a vérnyomást és a lázat is, de van információ arról is, hogy a leukémia kezelésében is segített. A Tafedim tea sokirányú hatását a szabadgyök-lekötő antioxidáns, és gyulladás gátló összetevőinek köszönheti.


Fogyasztása

A javasolt adagolás mellett mellékhatás nem ismeretes, de ha nem várt hatást észlel, akkor  a tea fogyasztását hagyja abba.

Felnőtteknek: naponta 2-3 x 1 filter


Hogyan és mikor kell a teát fogyasztani?

1 filter tasakot 2 dl forró vízbe kell tenni és 10 percig állni hagyni, majd kiemelni. A megfelelő hőmérsékletű teát éhgyomorra vagy két étkezés között cukormentes ízesítéssel vagy anélkül kortyolgatva kell fogyasztani.


1 filter tasak 1,0 g Euphorbia hirtát tartalmaz.


Nyilvántartási szám: OGYI-580/1995


Európa több országában, Ázsiában, Amerikában, Ausztráliában, Afrikában a növény forrázatát a gyomor-és bélpanaszok kezelésén túl lázas megfázások, légúti fertőzések, nemi betegségek, izületi gyulladás, nyirokmirigy gyulladás,daganatos betegségek, aranyér, asztma, kigyómarás, rovarcsípés, gombás bőrfertőzések kezelésénél is használják, kutatásokkal is igazolt hatása alapján.

A Tafedim tea csak Euphorbia hirtát tartalmaz, ennél fogva természetes alapanyagú készítmény , amely magában hordozza a növény minden pozitív tulajdonságát.

A tafedim tea bármerre járunk elsősegély csomagunk része lehet! 

http://biogyogyfit.hu/tafedim-tea_25_filter