A zab fogyasztása felnőtteknek, gyerekeknek minden életkorban az egészség megtartása, megóvása, visszaszerzése érdekében nagyon ajánlott

Bizonyított tény, hogy kevés olyan élelmiszer létezik, amelyik a zabnál jobban tudná szolgálni tápanyagszükségletünket. A zab kiváló energiaforrás, ezért imádják a sportolók is, de gyógyhatása és védőereje miatt nagyon közkedvelt a gyerekes anyukák és az egészségtudatos fogyasztók körében is. Nem véletlenül esznek az angolszász országokban a gyerekek hagyományosan zabkását reggelire. A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát.

A zab összetétele
78 gramm szárított zab 51 gramm szénhidrátot, 13 gramm fehérjét, 5 gramm zsiradékot, 8 gramm rostot és mindössze 303 kalóriát tartalmaz.
Különféle polifenolok, illetve a sehol másutt nem fellelhető avenantramidok találhatók benne. . Ezek növelik a nitrogén-monoxid gáz termelődését szervezetünkben, melynek értágító hatása van, így segít megelőzni a magasvérnyomás-betegség kialakulását, továbbá gyulladás- és viszketéscsökkentő hatásuk is ismert. Szintén nagy mennyiségben fordul elő a zabban a ferulasav nevű antioxidáns vegyület, mely többek közt csökkenti a vércukorszintet, valamint egyes rákfajták növekedését is gátolhatja.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21510/zab-es-zabkasa-hatasa

Magyarázat
Az Avenantramidok (képlet) három fenilpropanoid (p-kumarin, ferulsav vagy koffeinsav) és antra- nilsav (vagy antranilsav hidroxilált és / vagy metoxilezett származéka) konjugátumából állnak.
Avenanthramidok antioxidáns, gyulladás gátló tulajdonságokkal rendelkeznek, és felhasználhatók gyulladásos, allergiás vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek kezelésére. (1) A Tufts Egyetem által 1999-ben elvégzett tanulmányok kimutatták, hogy az avenanthramidok  biológiailag aktívak az emberekben a fogyasztás után (1). A Minnesotai Egyetemen végzett újabb tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidáns és a gyulladás gátló hatás fokozható napi 0,4–9,2 mg avenanthramidok fogyasztásával nyolc hét alatt. (2) 

1.Carder G., Chu, Y. Chung, Y. French, JA, O'Shea, M., Jan-Willem, BK (2013). 833 717 számú amerikai egyesült államokbeli szabadalom. Chicago, IL (USA), "Egyesült Államok szabadalmi bejelentési publikációja".
2. Chatel, RE, Chu, YF, Chung, Y., francia, JA, O'Shea, M., (2013). Publikációs szám: US20130183405 A1. "Zab feldolgozásának módja megnövelt Avenanthramide-tartalmú zab eléréséhez".

Magyarázat
Ferula sav
A ferulasav (képlet) a természetben előforduló antioxidáns. A ferulasav gabona magvakban a fenolos vegyületek mintegy 90%-át alkotja, ahol a dihidroferulasavval[3] együtt a lignocellulóz egyik összetevője. Összekapcsolja a lignint és a poliszacharidokat, így szilárdítja a sejtfalat. Gátolja az LDL-koleszterin oxidációját. A pontos hatásmód nem ismert, de a kísérletek szerint ebben az esetben az antioxidáns hatása még a C-vitaminénál is erősebb. Kölcsönhatásba lép a C- és E-vitaminnal, ami tovább erősíti az antioxidáns hatást. Különböző tanulmányok szerint az inzulintermelés fokozásával csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét, növeli a glikogén felhalmozást és a glükokináz enzim aktivitását a májban. Csökkenti az LDL- és összkoleszterin szintet. Az angiotenzin-konverter enzim (ACE) gátlásával csökkenti a vérnyomást.

A zab fogyasztásának előnyei

A táplálkozástudományi szakemberek legfrissebb kutatási eredményei szerint szinte egyetlen más élelmiszer sem tudja oly mértékben kielégíteni tápanyagszükségletünket, mint a zab. fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású.

A zabban levő oldható rostok csökkentik az LDL, azaz a "rossz koleszterin" mennyiségét, miközben nem csökkentik a HDL, vagyis a "jó koleszterin" szintjét. [1] Egy ideje már az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlja a cukorbetegségben szenvedőknek az olyan gabonafélék fogyasztását, mint a zab. Az oldható rostok segítenek a vércukorszint ingadozások elkerülésében: a magas rosttartalmú ételek késleltetik a cukor felszívódását a vérbe, növelik az inzulinérzékenységet.[2]

1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/cholesterol/art-20045192
2.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/311409.php

Zab Tápanyagtartalma 100 g-ban

Zsír 7 g   A % értékek a napi szükséglet fedezésének arányát jelentik
Fehérje 17 g  
Pantoténsav (B5-vitamin) 1,3 mg  26%
Folsav (B9-vitamin) 56 μg 14%
Vas 5 mg 38%
Magnézium 177mg 50%
β-glucan (soluble fiber) 4 g  

A zab béta-glükán tartalma
A zab béta-glükánt is tartalmaz. amely vízben oldódik, illetve vastag, zselészerű védőanyagot képez a gyomor nyálkahártyáján. A béta-glükán többek közt csökkenti a vér LDL- és teljes koleszterinszintjét. A magas LDL-koleszterinszint az érelmeszesedés egyik legfőbb jele, és jelentősen növeli az annak következtében kialakuló betegségek (szívroham, stroke) kockázatát. A béta-glükán a C-vitaminnal közösen gátolja az LDL-koleszterin oxidációját, ezzel visszaszorítja az abból eredő káros következményeket. A zab β-glükán legalább 3 gramm napi bevitelével az általános és az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintje 5–10%-kal csökken a normál vagy megemelkedett vér koleszterinszintet mutató embereknél. Othman, R. A; Moghadasian, M. H; Jones, P. J (2011). "A zab β-glükán koleszterinszint-csökkentő hatása" . Táplálkozási vélemények . 69 (6): 299–309

Zab glutén tartalma
Zabot a „gluténmentes” vagy „nagyon alacsony gluténtartalmú” élelmiszerek előállításához csak akkor lehet felhasználni, ha annak termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek glutén tartalma legfeljebb 20 mg/kg.
Vizsgálat szerint négy zabkása gluténtartalma azonban 41,8 mg/kg és >160 mg/kg között volt, amely bizonyítja, hogy ezekhez a termékekhez felhasznált zab búzával, árpával vagy rozzsal szennyeződött.

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_zab_kevesbe_ismert_hatasai/
20161024142929
http://www.melodin.hu/melo-magazin/a-zab-kevesbe-ismert-hatasai
https://femina.hu/terasz/zabpehely-hatasa/
https://divany.hu/eletem/2019/04/09/miert-egeszseges-a-zab/
http://szupermenta.hu/kellemetlen-betolakodok-a-zabkasakban-gluten-es-mikotoxinok/