Gyerek reflux vizsgálata és kezelése. Felborult lelki/szervezeti egyensúly.

 

Műtét utáni mell ödéma. Gallmet az emésztési problémára. Válasz Olvasóimnak 21.

 

Kedves Olvasó ezt írta, íme

Üzenet: Tisztelt cím! A kérdésem a következő: Mit lehet tenni, ha a refluxot 10 éves gyermeknél diagnosztizálták, jelen pillanatban Omeprazolt és Zantacot is szed, de a tünete teljesen nem múlik. Nála jobbára "csak" mellkasi nyomás a panasz, amely minden étkezésnél jelentkezik, függetlenül attól, hogy mit eszik. Hozzáteszem, hogy biztos vagyok benne, nála ez a stressz miatt alakult ki, mivel édesapja súlyos beteg volt évekig (szerencsére meggyógyult) és a nagypapáját ugyanezen idő alatt szintén egy súlyos betegség miatt elvesztette. Jelenleg Omeprazolt és Zantacot is szed, de szeretném elhagyni, hiszen még olyan kicsi! Hogyan lehet ekkor gyereknél szigorú diétát tartani, megvonni tőle a csokoládét stb.? Reménykedve várom válaszukat, mert mint írtam, aggódom a sok gyógyszerszedés miatt. Tisztelettel: egy édesanya

Ené O Zsuzsanna

 

Válasz kedves Olvasómnak

 

Tisztelt O Zsuzsanna,

Első feladat a pontos diagnózis

A pontos diagnózis felállítását követően kerül sor a nem gyógyszeres, szükség esetén a gyógyszeres kezelésre.


A levelében említett gyógyszer részben protonpumpa gátló (PPI), másrészt sav termelést csökkentő. A lejjebb közölt dolgozataimban ezekről a probléma okát nem kezelő „gyógyszerekről” részletesen említést teszek. Az orvos feladata, a baj okának kiderítése és kezelése, nem pedig a tünetek esetleges, átmeneti eredménnyel járó korlátozása.

Szíves tájékoztatására közlöm továbbá:

1./ nem vagyok orvos az ő tevékenységüket előíró protokoll (szabványok) betartására vagy komplementer medicinára a konkrét esetben nincs jogom javaslatot tenni

2./ A Hírlevelemre feliratkozott Olvasók száma több, mint 650, a nem Hírlevelesek létszáma 240 fő. Az eddig elkészült dolgozataim teljes terjedelme A/4  mértékben 2500 oldal.

3./ Nem vagyok cég, (utalok a „T.Cím” megszólításra), ezért nyugodtan a nevemen szólíthat és egyes szám 2. személyben írhat nekem.

4./ Egy magam dolgozom, ingyen, ráadásul a nyugdíjamból fizetem a web mestert. Abban az altruista szemléletben végzem öntevékenyen ezt a munkát, hogy talán hasznára lehetek a bajba jutott és hozzám forduló betegeknek Ezt talán különösnek tartja a mai pénzközpontú, érdekeken alapuló konzumvilágban.

5./ Kisfia tüneteinek enyhülése majd utóbb a tünetek megszűnése majdnem kizárólag  az étkezési szokás megváltoztatásán, a stressz megszüntetésén, sportolás preferálásán múlik és nem a gyógyszeres kezelésen, ami nem oldja meg a baj okát.!! Figyelnie kell a napi egyenlően elosztott 5x-i étkezésre   Nem biztos azonban,  hogy az orvosoktól  ilyen jellegű eligazításban fog részesülni.

6./ Ha további kérdése van vagy eligazítást kér, ne hezitáljon hanem bátran írjon, mert készséggel segítek.

Örömömre szolgálna, ha a doktornővel való konzultációt követően pár sorban az eredményről tájékoztatna.


Ne aggódjon, mert kisfia meggyógyul, de az életmódjának váltásában Ön legyen következetes és szigorú (pl.: csoki megvonva!!). Nem akkor szereti jól a kisfiát, ha kívánságait maradéktalanul teljesíti, hanem ha az egészsége érdekében betartatja  a szükséges előírásokat még akkor is, ha ez átmenetileg a kisfiának kellemetlen.  A lemondás gyakorlása egyébként lélektani szempontból is előnyös, mivel akaratot erősít és hozzájárul a férfias jellem kialakításához!

Tisztelettel üdvözli

Zsoldos Bence (80)

Dipl Chem. Eng R+D adviser


Tisztelettel ajánlom önálló websitem  áttekintését, aminek elérhetősége: www.nelegybeteg.hu;


Javaslat gyerek szakorvosi vizsgálatra


A Svábhegyi Gyógyintézetben

dr. Szigeti Katalin gyermek gasztroenterológiai magánrendelése a Refluxszal kapcsolatban.

1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emelet


Magánrendelésre  jelentkezés

+36 20 500 2500 (munkaidőn kívül SMS-küldési lehetőség)

Dr. Szigeti Katalin gyermek gasztroenterológus Rendel: kedd 9-14.15

A szakvizsgálat ára: 12 eFt


A doktornő bemutatása

A doktornő 2004-ben szerezte meg a gyermek gyasztro enterológia szakvizsgát.

2005 óta a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában dolgozik.  Jártasságot szerezett a gyermekek gyomor-béltükrözése (endoszkópia) területén, így a szakrendelés, osztályos ellátás mellett rendszeresen végez endoszkópos beavatkozásokat is.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Itt is rendel a doktornő


Bethesda gyermekkórház

Gasztroenterológiai szakrendelés

Bethesda utcai fő épület II. emelet 13-as rendelő

 1146 Budapest, Bethesda utca 3. Tel.: (06-1) 422 27 64

Tel.: (06-1) 364 90 20


Előzetes telefonos bejelentkezés Telefonos időpont egyeztetés

Dr. Szigeti Katalin

adjunktus

hétfőn és szerdán 800 -900 között

Piri Ilona asszisztensnél

(06 1)422 28 25Rendelés

Dr. Szigeti Katalin

adjunktus

hétfő

9:00-15:00

Főépület II. em.

13-as rendelő

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 Ha valóban érdekli gyermeke refluxszal kapcsolatos betegsége, úgy szíves figyelmébe ajánlom a régebben írt 3 dolgozatom áttekintését. Az általam ismertetett orvosnővel a kapcsolatot ezen összeállítások áttanulmányozását követően érdemes felvenni, amikor már erről a betegségről valamit tud.

Ezen említett dolgozatok elérhetősége itt:


http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-reflux.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-reflux2.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-gerd.php


Megjegyzés

A dolgozataim nem olvasmányosak és nem szórakoztató stílusban íródnak!. Monitorról való áttekintését nem ajánlom. Ha van lehetősége rá, nyomtassa ki és ne TV nézés közben olvassa el. Ha valamit nem ért, úgy szívesen várom jelentkezését.A kedves Olvasó részemre írt levele, íme

Kedves Zsoldos Bence Úr !

Csodálom teherbírását, tudását. Sokat tanulhatnék Öntől. Pl. Dr.Czeizel Endrét is szívesebben néztem a tévében , mint akármilyen filmet. Régi megfigyelésem, hogy aki aktív és olyan munkája van amit szeret az egészségesebb, fittebb.

Nem tudom a laktóz mentes tejet ihatom-e úgy, hogy nem tudom laktóz-érzékeny vagyok-e, bár ez bennem már felmerült, mert  nem különösebben szeretem a tejtermékeket.

Eszembe jutott a kávé. Napi 2-őt szoktam inni instant valódi kávét.

reggel éjgyomorra iszom valószínűleg helytelenül. Talán ártok magamnak? 

Mi erről a véleménye? Beleolvastam a kávé tanulmányába és ott azt írja a hasnyálmirigyrák kockázatát 43%-kal növeli, megijedtem. Szenvedélyem a kávé. Édesapám is szerette a kávét az ő édesanyjának nagymamámnak az volt a megfigyelése, hogy ameddig kávét nem ivott édesapám addig beteg sem volt. Sajnos édesapámnak epeköve lett , utána vastagbél és végbélrákja , urológiai problémája is volt és szívinfarktusban meghalt 69 évesen.  Androcurt sokáig szedett. (Az Androcur 100 mg tabletta a műtéti úton nem gyógyítható prosztatarák antiandrogén-kezelésére szolgál ZsB)  Nem tudom pontosan emlékszem-e a gyógyszer nevére. Ő is szerette a húsokat, mint én és kávézott.

Lelkis volt, mint én, józan életű, nem ivott, nem dohányzott a családjának élt, de a stressz őt sem kerülte el. Talán közrejátszott betegségében? Sajnos édesanyámat is elveszítettem 71 évesen, ő is sok gyógyszert szedett. Nem is tudom elmondani milyen fájdalom nekem a szülők elvesztése többek között ez is a bajom.

Megírná nekem hogyan kávézhatok? Mi erről a véleménye és még sok minden érdekelne...

Én is kutatnám az egészséges életmódot étkezést, hogy saját magam és családom hasznára fordítsam,hogy gyógyuljak, de sehol nem tartok, rengeteg a különböző nézet. Én Önnek hiszek. .Örülök, ha ír nekem.

Minden jót kívánok, szeretettel üdvözlöm: Ilona


Válasz a kedves Olvasónak

Kedves Ilona,

Köszönöm a részletes beszámolót. Ehhez csak annyit:

1./ több okból ne igyon kólát!!! Ezt itt most nem részletezem.

2./ a tej fogyasztását is el kellene hagyni  Ha néha fogyasztja, akkor kizárólag laktóz mentes tejet vásároljon. Ezt lehet  kapni.

3./ az eritritol nagyon jó választás

5./ szénhidrát gyomorbeli feldolgozásakor a baktériumok hidrogén gázt termelnek.  Ez megnöveli a has űri nyomást és a reflux kialakulására hajlamosít.

6./ a fehér hús mérsékelt fogyasztása nem okozhat gondot, ha jó az emésztése. A Gallmet segíteni fog ezen.

 


Kedves Olvasó ezt írta, íme

Tisztelt Zsoldos Bence Úr !

Köszönöm a tanácsát a szénhidrátot valóban csökkentenem kell:ezek is gyengéim, a cukorból nagyon keveset használok, esetleg néha kávéba steviával vagy eritritollal keverve. Süteményt alig sütök, inkább főzök.

Üdítőket nem iszik  a családom se, jobban szeretem a vizet és a sok gyümölcsöt. Talán vicces, de én még szilveszterkor is vizet iszom, nekem nincs jobb tőle, persze a gyógyteákat is nagyon szeretem. Azonban időnként elcsábulok egy kis coca colának / talán már nem fogok/, mert felélénkít és talán tartalmaz valami vidámítót. Tudom rengeteg cukrot tartalmaz és más rosszat. Most már régóta nem hiányzik nekem. Tapasztaltam azt is, hogy az édesség puffaszt nem jó. Igyekszem keveset enni, de az én állapotomban valószínű teljesen ki kell hagyni. Nyáron Mezőkövesden egy természetgyógyász hölgy azt mondta: nagyon leterhelt a májam 3 hónapig ne egyek húst, cukrot és talán még a tejet mondta. A tej és cukor betartása nem nehéz de a hús igen. A vega életmód hatásairól rosszat is olvastam, de az én állapotom biztos más. Sokan most a Paleora esküsznek. Nem tudom, a sok hús se lehet jó. Igaz én fehér húsokat eszem. Ha elkezdek sertésből készülő dolgokat enni akkor még rosszabbul vagyok. Tejet nagyon keveset iszom valahogy nem szeretem a boltit, a háziból viszont iszom néha kicsit. A joghurtot, kefirt se sikerül beiktatnom mindennap. A sajtokat sem szeretem.

Zöldségekből próbálok többet enni. A mákot nagyon szeretném, de az is puffaszt. 

Holnap kipróbálom a Gallmet M-et sikerült megvennem. A Xilitet is kipróbálom.

Majd írok a fejleményekről.


Válasz Olvasómnak

Kedves  Sz Ilona,

 

1./ XY doktornőt mindenképpen keresse fel, előzetes telefoni egyeztetés után. Sokat fog segíteni. Az addigi leleteit mindenképpen vigye magával és mutassa be. Hivatkozzon arra, hogy mi már beszéltünk az Ön problémájáról.

 

2./ Szeretném felhívni a figyelmét, az epesavat tartalmazó kapszulás étrend kiegészítőre, amit bio boltban de lehet hogy patikában is beszerezheti. Nagyon jó kiegészítő és bele illik az Ön problémájába. Emésztést elősegíti. Nem régen került forgalomba. Az én családom is  komolyabb étkezéseknél mindig beveszi. Nem mesterséges, mert marha epe kivonatot tartalmaz. A neve: Gallmet N

Fő összetevő: szárított marhaepe 125 mg.  60 kapszula/doboz
GALLMET®-M még gyógynövényeket is tartalmaz. A gyógynövények kiegészítik az epesavakat, de vannak, akik kedvezőtlenül reagálhatnak a gyógynövényekre. A GALLMET®-M termékben lévő gyógynövényekre érzékenyek számára a GALLMET®-N termékeket ajánljom. 

Javaslom, hogy használja egyiket 2-4 hétig, majd a másikat és azt szedje tovább, amelyik jobb hatást vagy érzetet váltott ki. A két készítmény az egyéni állapottól, érzékenységtől és reagálástól függően eltérő hatékonyságú lehet, amit előre nem lehet pontosan meghatározni, de mindkét készítmény emésztőrendszeri hatása hasonló.
Remélem hogy hamarosan jó hírt hallok Önről

 

Sok sikert és reményt valamint hitet a felépüléséhez!!!

 

üdvözlettel, jó éjszakát kívánva

 

Zsoldos Bence

www.nelegybeteg.hu


Kedves Olvasó levele

Tisztelt Zsoldos Bence Úr !

Nagyon köszönöm a tanácsát, öröm számomra ilyen jóérzésű emberrel találkozni,, mint Ön. Mostanában sok rossz ért és sokat csalódtam, itt Borsodban nem túl jók az emberek. Hiányzik az emberekből a jóérzés a szeretet , csak az anyagi haszon érdekli őket. Ez is szomorúsággal tölt el a többi probléma mellett, de nem adom fel.

A Gallmetet még ma megveszem, ha itt kapható, a gyógynövényekre nem hiszem, hogy érzékeny lennék. Sok gyógyteát iszom, a természetet nagyon szeretem. Aggteleken nőttem fel. Úgy érzem kevés az epesavam talán azért is mert a zsírokat évtizedek óta megvonom magamtól, helyette sok száraz húst eszem és szénhidrátokat . Valamit nagyon rosszul csinálok, a doktornő biztos ebben is tud segíteni. megpróbálok elmenni hozzá. A fiam Budapesten lakik az egyetlen kis unokám is ott van, aki nagy vonzerő.

Írok,ha lesz fejlemény.

Minden jót kívánok  és szeretettel üdvözlöm:  Ilona


Ugyanezen olvasó egy későbbiekben írt levéle

Tavaly augusztusban műtöttek meg rossz indulatú mellrákkal. Műtét után sugárkezelést kaptam 60 egységnyit. Rendszeresen járok kontrollra. A sugárkezelés után még a mai napig sem nyugodott meg a műtött mellem. Ödémás, vizenyős, dagadt,fáj, feszül. Az orvos azt mondta, hogy sok volt a mellállomány és az "összeégett". Várjak türelemmel, majd megnyugszik. Időnként begyullad, akkor még jobban fáj, még hőemelkedésem is volt. Válasz az volt, hogy vizes ruházzam, meg Phantenol habbal kezeljem. Ez a tüneteket mérsékli, de a duzzanatot és a feszülést nem. Most voltam mammográfián, ott semmilyen eltérést nem találtak, csak az emlő ödémás szerkezetét és a bőr kiszélesedését jegyezték fel. Mit tegyek, hogy ez az állapot javuljon és végre ne azt érezzem, hogy a mellem egy mázsás súly? Köszönettel:


Válaszom:

Tisztelt B Béláné,

 1./ Mivel nem vagyok orvos, ezért az ödéma kezelésére nem javasolhatok eljárást

 

2./ Ne fogadja el orvosától, ha azt mondja, hogy az ödémával együtt kell élnie, és nem tud Önnek mit javasolni!

 

3./ Forduljon a nyiroködémát kezelő szakintézethez, ahol megerősítik a diagnózist és megfelelő célzott terápiában részesül. A limfödéma szakrendelésre nem szükséges a beutaló! (Időpontkérés és tanácsadás: Fővárosi Szent István Kórház Lymphoedema Ambulancia tel:06-1-4555700/ 2314.) Ne feledje, a nyiroködéma korai stádiumban még szövődménymentesen, jó eredménnyel kezelhető!

 

4./ Ha esetleg itt nem jár eredménnyel úgy az alábbi lehetőséget ajánlom:

 

Onkológiai Intézet Sebészet II. em 235 szoba

 

Dr Sulyok Zoltán főorvos

Emlő vizsgálat

Bejelentkezés illetve előjegyzés a 36 1 224-8600-os szám hívásával a 1262, 1263 és 1265 melléken

 

Általános és mellkas sebészeti osztály Sulyok dr kedden rendel

Rendelési idő: kedd: 9-14 ó (tel:224-86-00/1265m)

 

Mivel az Intézet országos  jellegű ezért bárhonnan felkereshetik. Nagyon sokan járnak hozzá, ezért igen rövid idő alatt   lényegre törő tájékoztatást célszerű adni az eddigi vizsgálatokról.

 

Egyébként megjegyzem, hogy a feleségem is járt hozzá és nagyon körültekintő mellrák specialistának tartják.  Az eddigi leleteit feltétlenül vigye magával és mutassa be a személyes konzultáción!  Kiváló orvos!!!!

 

Mindenképpen ajánlanám egy konzultációt a doktor úrral.  Az Intézeten belül nagyon jól képzett radiológusok vannak és egy ultrahangos mell vizsgálatot ott házon belül, igen nagy gyakorlattal rendelkező és nagyon kedves megértő orvosnővel el lehet végeztetni A főorvos úr ezt ott helyben intézi. .

 

Néhány fontos megjegyzés a mell műtét utáni nyirok ödémáról 


A mellműtét utáni nyirok ödéma kialakulásának esélye változó. Nem mindegy, hogy milyen mértékű beavatkozásra volt szükség a daganat megfékezéséhez. Elmondható, hogy minden műtét során eltávolítanak nyirokcsomókat, de fontos, hogy mennyit. Régebben nagyon radikális beavatkozásokat végeztek annak érdekében, hogy a daganat kiújulását megelőzzék. Ilyen esetekben gyakran az összes hónalji nyirokcsomót eltávolították, képzelhetjük ez mennyire befolyásolta később a nyirokkeringés hatékonyságát. Az esetek 20-48%-ban várható felső végtagi nyirok ödéma, ha a hónalji nyirokcsomókat teljes mértékben eltávolítják.

Dévai Fanni gyógytornász, Földi nyirokterapeuta

http://gyogytornainfo.hu/a_mellmutet_utan-cikk-625

 
Kedves Olvasó levele, íme

Tisztelt Doktor Úr !

Nekem is gyanús, hogy az ezomeprasol jó lenne. Volt mikor jónak tűnt , de fél év szedés után most rosszabbul vagyok, néha mintha nem lenne elég savam, talán ettől elégtelen az emésztésem ettől puffadok, igazat megvallva nagyon kínlódok. Este 18 óra után már nem eszem, de ennek ellenére volt, hogy 12 órakor arra ébredtem, hogy majdnem megfulladok, puffadok, nagyon nyom középen a nyelőcsövem tájékán /elhízott vagyok, amúgy jó étvágyú /a böfögés is elakad kínszenvedés árán jön csak ki. Van úgy,hogy egy órát járkálok. Éjszaka mindig rosszabbul vagyok, de nappal sem vagyok jól nyomódik középen. Talán állandóan nyitva van a gyomorszájam?

Nem nagyon érek el eredményt, ha orvoshoz megyek savcsökkentőt írnak és emésztés javítót. Még elfelejtettem, hogy jobb bordaív alatt hátul nyomódik több éve. Állapítottak már meg májnagyobbodást is. SOHA NEM VOLTAM ALKOHOLISTA.

Étvágyam mindig jó, szeretek enni 2 kávét iszom naponta évtizedekig éhgyomorra.

Simbicort turbohallert használok 15 éve asztmás vagyok kicsit. Próbálkozom sok mindennel Most Energy terméket szedek cytosant tisztításból és probiotikumot szedek probiosant. Néha a citromlé és a gyömbér talán mintha segítené az emésztésemet.

Gyógyteát sokat ittam mentát talán az is ártott, a körömvirág jó hatású úgy érzem. Sokat gondolkodom, mit tehetnék, mert az orvosok nem segítenek úgy érzem. Pár perc alatt amennyi idő van rám el se tudom mondani a bajomat.

Egy strandon egy természetgyógyász azt mondta egyszer le van terhelve a májam 3 hónapig ne egyek húst, cukrot és talán a tejet mondta, de tejet nem iszom csak ritkán nem szeretem, a hús talán kell a refluxra, a cukrot próbálom kerülni. Már nagyon össze vagyok zavarva a sok információba .

A zsírokat, olajokat nem bírom, nagyon leterheli az emésztésemet, pedig az epéhez zsír kell úgy olvastam, a koleszterinszintem magas, de a gyógyszert már abbahagytam, félek. Nem tudom, mit tehetnék. Sok a stressz az életemben, csak most kezdek már kicsit jobb kedvű lenni. A testvérem azt mondja, hogy  koplaljak, talán azt kellene, de azt se tudom hogy ,vérnyomás csökkentőket is kell szednem.

Az interneten hatalmas az információ, melyik a jó? Nem tudom. 100 kg vagyok 53 éves. Minden orvos azt mondja, fogyjak, de eddig csak azt sikerült megtennem, hogy tovább nem hízok. Mit tehetnék, ki segítene? Úgy érzem, szükségem lenne valakire, aki megmondja, mit ehetek, mit szedjek stb. Jelenleg már majdnem 1 hónapja, hogy emésztési bajaim puffadásaim vannak az UH is gázos beleket és pankreast ír le. Enyhén szólva kellemetlen és félek próbálom magamat elküldetni CT-re, de nem tudom sikerül-e. Adna nekem tanácsot mit tegyek? Kihez érdemes fordulni. Köszönettel:


Válasz,  íme

Tisztelt Hné Asszony,

 Személyesen segítséget nem tudok adni, egyrészt mert a probléma nagyon összetett,(nem csak reflux, de máj, esetleg epe, túlsúly okozta több eltérés, emésztési zavarok, vérnyomás). Mindezt Metabolikus szindrómának hívják és a probléma gyökere azonos, másrészt nem vagyok orvos, noha az Ön problémája orvosi hatáskörbe tartozik. Segítségül az alábbi orvos személyes konzultációs lehetőségét ajánlom:


Dr B E belgyógyász, természetgyógyász főorvos

Tájékoztató a doktornő tevékenységéről:

Gyakorlati tudását javarészt németországi klinikákon szerezte, ahol nagyon sok  belgyógyászati problémával küzdő  beteggel találkozott,  „Úgy gondoltam, hogy a  hozzám forduló betegek a németországihoz hasonló módon élhessenek még további 15-20 évet, vagy még tovább.” - nyilatkozta

Elérhetőségét  külön emailban megírom Önnek.

 

Lehetséges megoldás: Alternatív  gyógykezelés főorvosi irányítással Az alternatív medicinák összehangolt fogyasztására ill. kezelésre ajánlom a főorvosnőt. Örömmel venném, ha a konzultáció eredményéről nagyon röviden tájékoztatna!!

 

Együtt érezve, de a baj megállításának biztos reményével  szeretettel üdvözli


Zsoldos Bence