Kolin, szerotonin az agyműködés és a memória segítőjePrológus  „A feledékenység az agy önvédelme”


Mindazok, akik nem tudnak egy nevet vagy egy telefonszámot megjegyezni, vagy letették a lakás, vagy autó kulcsot valahova, de nem emlékeznek, hogy hol hagyták, akkor jó, ha gondolnak a Kolin nevű vegyületre


Kolin leírása

Kolin

 

 

Tulajdonképpen a B-komplex egy tagja, pusztán amiatt nem sorolják mégsem a B-vitaminok közé, mivel nemcsak külső forrásból tud szervezetünk hozzájutni, hanem a szervezet képes szintetizálni.

A kolin számos fontos biológiai folyamatban vesz részt nevezetesen:

http://www.vitaminvadasz.hu/ismertetes/kolin.html


Foszfátkolin

Az emberi szervezetben a vastagbélben található bélnedv fontos összetevője a foszfátkolin, mert meggátolja egyes baktériumok elszaporodását. (Tudástár). Például a krónikus fekélyes vastag- és végbélgyulladás (colitis ulcerosa) nevű bélgyulladásban szenvedő emberek vastagbelében sokkal kevesebb foszfátkolin található, mint az egészséges emberek esetében. [

Since phosphatidylcholine might increase acetylcholine, there is interest in using it for improving memory and for conditions such as Alzheimer's disease.

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-501-phosphatidylcholine.aspx?activeingredientid=501&activeingredientname=phosphatidylcholine

Retarded release phosphatidylcholine benefits patients with chronic active ulcerative colitis - Stremmel et al. 54 (7): 966 - Gut


Triple Strength Lecithin (Foszfatidil-kolin) / 1200mg

Jelen termék háromszoros erősségű hatóanyagot, azaz foszfatidil-kolint tartalmaz, ami segítheti az egészséges agyi funkciót, támogatja a kardiovaszkuláris egészséget, hozzájárulhat az egészséges idegrendszerhez.

 


Napi adag: Felnőttek részére, 1-2 lágyzselatin kapszula naponta, 1 vagy 2 alkalommal, étkezés mellett

1 lágyzselatin kapszula tartalmaz: 420 mg természetes foszfatidil-kolint, ami kulcsfontosságú eleme a B vitamin komplex-nek. 

Beszerzése: http://vitaminbolt.eu/termek/triple_strength_lecithin_foszfatidil-kolin__1200mg.html

Ár: 6 900 Ft


Kolin természetes forrásai:Elsőrendű forrása tulajdonképpen a lecitin, amikor valaki lecitint fogyaszt, szervezet kolinhoz is hozzájut. A különböző lecitinek átlagos foszfatidil-kolin tartalma (ami egyenértékű jelen esetben a szabad kolinnal) 10-20%.

A szigorú vegetáriánusoknak, akik lemondtak a tojásról, tejről, tejtermékekről is, valószínűleg kolin hiányuk van, különösen stressz helyzetekben


Kolin keletkezése a szervezetünkben

Kolin a belünkben áll elő a metionin és szerin fehérjeanyagok (Tudástár), továbbá a B12 és a folsav (Tudástár) közreműködésével, ezért nem is készülnek az élelmiszerekre vonatkozó mennyiségi előírások. Ugyanígy nincsenek a kolinfogyasztás és -elhasználás mennyiségére vonatkozó tanácsok.


A kolin lipotrop vegyület

A kolin az egyik legfontosabb lipotrop anyag. Ezek gondoskodnak a májban és másutt a zsírmolekulák feldolgozásáról és elszállításáról. Kolin nélkül veszélyesen felhalmozódik a zsír a májban, zsírmáj keletkezik, mert a zsírmolekulák nem dolgozódnak fel és nem szállítódnak el.


Magyarázat Lipotrop vegyöletek


Kolin működése a szervezetben 

A lipoproteinek fehérjeköpenybe burkolt zsírmolekulák. Csak így szállíthatók a vérben, mert különben a vízben nem oldódó zsír lerakódna az erek falára. A kolin gondoskodik arról - más anyagokkal, például az inozittal együtt -, hogy a koleszterint a sejtek felvegyék és hasznosítsák.


Kolinhiány 

A kolinhiány következtében a kolinerg neuronok elhalnak, és ez a rettegett Alzheimer-kórt idézheti elő, ami teljes feledékenységgel, a személyiség szétesésével jár. Modern ideg-fiziológusok azon a véleményen vannak, hogy a nyugati országokban az emberek nagy része 40. életéve után ennek a betegségnek a határához közeledik, tápanyagok, különösen a kolin hiánya következtében.

A kolinhiány első jelei:

Még néhány évvel ezelőtt abból indultak ki a tudósok, hogy a felnőtt ember agyában a tápértékek hiánya következtében elhalt dendritek nem tudnak újra kifejlődni. A nagy tápértékű kolint és más bioanyagokat tartalmazó élelem újjá tudja építeni az elpusztult dendrit hálózatot .

Hozzásegítenek ehhez az egyidejű koncentrációs gyakorlatok, például a sakkozás, szóról szóra tanulás stb. A kezdődő koncentrációs kihagyásoknak szinte mindig az az oka, hogy a fontos tápanyagokat elsőként az életben tartó szervek veszik el. A szív, a máj, a vese stb. használja fel őket.


A kolin útja a szervezetben

 

 

Kolin hatása 

Növeli a koleszterin felhasználását, emulgeálja azt, megnehezítve ezzel lerakódását az érfalakra.Kolin szükséglet várandósoknak

A megfelelő kolin-ellátottság a terhesség során létfontosságú az utód agyának kifejlődésében. Nem terhes nőknek napi 425 mg kolint javasolnak, 450 mg-ot a terheseknek és 550 mg-ot a szoptatós anyáknak. A vér-agy gáton keresztül bejut az agyba, megvédi az étrend napi változásainak hatásától. Segít megőrizni a sejthártya épségét, részt vesz a sejtstruktúrák és sejtfunkciók megőrzésében is.


       Az inozitollal együtt elősegít a zsírok és a koleszterin felhasználását a szervezetben

 betain, (képlet), ami egy kétlépéses oxidációs reakción keresztül keletkezik kolinból, jelentősen csökkenti a homocisztein szintjét, mivel L-methionine-t szintetizál abból.


Kolin betaine,  betain + homocysteine dimethylglycine + methionine


Szegedi SS, Castro CC, Koutmos M, Garrow TA (April 2008). "Betaine-homocysteine S-methyltransferase-2 is an S-methylmethionine-homocysteine methyltransferase". J. Biol. Chem. 283 (14): 893945


Betaine acts as a methyl donor, which can be very helpful in CFS and for overall health. Betaine also helps lower elevated homocysteinea compound associated with increased risk of heart attacks and strokes.14   CFS=Chronic fatigue syndrome

M.C. Talbott, L.T. Miller, and N.I. Kerkvliet, “Pyridoxine Supplementation: Effect on Lymphocyte Responses in Elderly Persons,” American Journal of Clinical Nutrition 46 (4) (October 1987): 659664

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Acetil-kolin


Az acetil-kolin, elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula. Mind a perifériás mind a központi idegrendszerben ingerületátvivő anyagként működik, sok fajban köztük az emberben is.


Az acetil-kolin az ecetsav és a kolin észtere. Elsőként Henry Hallett Dale azonosította 1914-ben a szívre gyakorolt hatását. Otto Loewi állapította meg róla, hogy neurotranszmitter, 1936-ban mindketten Nobel-díjat kaptak munkájukért


Acetylcholine

Catherine E. Myers. Copyright © 2006 Memory Loss and the Brain

http://www.memorylossonline.com/glossary/acetylcholine.html


Számos kutatásban vizsgálták hatását már kialakult Alzheimer-kór esetén is, és a legtöbb kísérletben a kolin kiegészítés jelentősen javította a betegek emlékezőképességét. A kognitív képességek javulásáról számolt be több kísérlet az egészséges emberek esetében.

Egy 10 évig tartó, cerkófmajmokon végzett kísérlet szerint a lecitinnel (a benne lévő kolin miatt) megelőzhető a máj szerkezetének kötőszövetes átalakulása, és a túlzott alkoholfogyasztás következtében kialakuló májcirrózis. Más kísérletek eredményei alapján a lecitin alkalmas a májgyulladás okozta májkárosodás gyógyítására is.


Az acetilkolin képződéshez  fontos a Pantoténsav. Egy tápanyag mennyiségének  jelentős növelése  - kofaktorainak növelése nélkül  -  ugyanis nem hozhat optimális eredményt  A pantoténsavról bővebben a Tudástárban olvashat


Kolin+Inozitol 

Különösen jó hatású a máj vagy az epehólyag különféle betegségeiben, így pl. a hepatitisben, a májzsugorodásban vagy az epekőképződésnél, valamint a kemoterápia mellékhatásainak leküzdésekor.  . Egyike azon kevés anyagoknak, amelyek át tudnak hatolni az úgynevezett vér-agy gáton, amely többek között megvédi az agyat az étrend napi változásainak hatásaitól. Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy, az emlékezést elősegítő vegyület képződik belőle. (Tudástár).

Emulgeálja a koleszterint, amely így nem rakódik le az érfalakba vagy az epekövekbe. .Ejtsünk szót röviden az Inozitolról


Az inozitol

Ahhoz, hogy agyunk "jó formában" legyen, egyéb tényezők is hozzájárulnak. Ezek a megfelelő alvás, az ellazulás, megnyugvás és pozitív hangulat. Az inozitol nevű anyag a másik B-vitamin-fajta, amelyre az agynak ily módon közvetve és közvetlenül is szüksége van. Némely kutatók olyan hatást tulajdonítanak ennek a vitaminnak, mint egy nyugtatószernek. Szerintük kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, sőt a magas vérnyomást is csökkenti.

 

Inozitol nélkül működésképtelen volna az agy, a máj, a vese, a pajzsmirigy, a tobozmirigy, a köztiagy és a vér lemezkék. A szervezet nem tud eleget termelni, ezért fontos, hogy a táplálék eleget tartalmazzonInozitol előfordulása

Az Inozitolt elsősorban a hús, a tej, a gabona, a gyümölcsök, a dió- és főzelékfélék tartalmaznak, de szintetizálódik az agyban, kisebb részt a májban is. Napi adagját illetően még nincsenek pontos javallatok (ugyanez vonatkozik egyébként a kolinra is) A stressz mértékétől függően 4-8 gramm között változik.

Étrend kiegészítőként  inozitol por (ábra)  használható Napi 1 mokkáskanál (kb. 2g) Inozitol bevitele javasolt vízben elkeverve 250 g = 5300 Ft

Beszerzés: http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=
productdetails&virtuemart_product_id=284&Itemid=236

A felsorolt táplálékokból a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozitol.. Erre azonban csak hibátlan bélrendszer képes! Ez utóbbinak pedig alapfeltétele, hogy minden más tápanyag is bekerüljön a szervezetbe. Az alacsony tápanyagtartalmú, félkész ételek fogyasztása nem kedvez e folyamatnak, a koffein pedig kifejezetten pusztítja az inozitolt.


Étrend kiegészítők ismertetése


"This product really helps my mental alertness and I find when I don't take it I have trouble remembering the words I want to use when I am talking. Don't have to struggle to remember the words I am using when I speak in conversations."


Kolin bitartarát  250 mg

Inositol   250 mg

Economical support for your liver and your mind

Choline and inositol play an important role in keeping the central nervous system working
 

TWINLAB CHOLINE & INOSITOL 500 mg. (100 kapszula)  

Összetétel: (1 kapszula)
       Kolin (kolin bitartarátból) 250 mg

     Inozitol 250 mg

www.twinlab.hu.

Ár: 2880 Ft

Beszerzés: BG Gamma Kft  

1134 Budapest, Róbert Károly Krt. 68. (bejárat a Csata utca felől)
Tel.:  06 30 293 2555

Nyitvatartás: Hétfő-kedd-csütörtök-péntek 9 és 17 óra között.
Szerda-szombat-vasárnap zárva.

 

Megközelítés:

3-as metróval az Árpád-hídig,  majd 1-es villamossal a Lehel utcáig.

1-es villamossal  a Lehel utcáig.

       -.-.-.-.-.-.-.

Elite Body Shop Corvin
Twinlab szaküzlet T.: 20-621-2998
Cím: 1082 Budapest Corvin köz 4.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Inositol

Inositol 500 mg - 100 Capsules

Availability of Myo-Inositol is especially important in the brain and central nervous system, as it is an important participant in neurotransmitter signaling. In addition, Inositol is critical for the proper action of insulin, lipid metabolism, and for the maintenance of calcium balance within the cellAdagolása

A kolin ajánlott napi bevitele férfiaknak 550 mg naponta, míg nőknek 425 mg. Ezt az átlagos napi táplálkozás fedezi is. Kiegészítőként napi 3*500 mg körüli adagot javasolnak  étkezések után bevéve, bő vízzel. Lehetőleg a B-komlex többi tagjával együtt vegyük be. A B-vitaminok, a folsav és főleg az inozitol erősítheti a hatását.


Mellékhatások


Az irodalom felhívja a figyelmet a következőkre:

1./ az acetilkolin képződéshez pantoténsav egyidejű szedése is szükséges A Pantoténsavról a Tudástárban olvashat

2./  Gondoskodni kell a B1, B9  B6,  B12  vitaminok szintjéről a szervezetben. Ha ugyanis bármelyik ezek közül hiányzik a szervezetben, úgy komoly emlékezetvesztés lehet. A B9 Folsav vitaminról a Tudástárban olvashat

Nutrition News 1987; 6:2:6

3./  Felesleges acetilkolint szedni, ha azok az idegsejtek, amelyeknek a működését javítani kellene, már elhaltak

4./ A kolin pótlását időben meg kell kezdeni, még mielőtt a döntő jelentőségű agysejtek elpusztulnának

5./ Az agy serkentő szerek csak akkor működnek az elvárt módon, ha szellemi ingereknek (tanulás) voltak kitéve. Vagyis agyunkat foglalkoztatni kell az étrend kiegészítők szedése mellett. 

6./  A Lecitin nagyon kevés kolint tartalmaz  A Lecitinről a Tudástárbanolvashat

Fernstorm J D Wurtman R J.: Science  1972;178:414

7./ Azt várni, hogy  a memória funkciók két hét vagy akár két hónap alatt helyreálljanak, nevetségesnek tűnik, ha arra gondolunk, hogy az agy működés zavarának kialakulásához  húsz vagy még több év kellett. A nagyobb szabású eredményekhez új dendriteknek és axonoknak kell nőniük, sőt teljes új neuronok is kell hogy fejlődjenek.


B-vitaminokról, ami a jó agyműködéshez és memóriához szükséges

Az életkor előrehaladtával csökkenhet a szervezetben rendelkezésre álló B12 vitamin és folsav (B9 vitamin) tartalék számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy ilyenkor növekszik a korai szellemi leépülés (demencia) valószínűsége; emelkedik a homocisztein-, koleszterin szint, és így a szív-érrendszeri betegségek kockázata; emelkedik bizonyos szembetegségek kialakulásának a gyakorisága (makula degeneráció, szürke hályog.

A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a hiányzó B12 és folsav szájon át történő visszapótlása (például étrendkiegészítő rendszeres fogyasztásával) csökkentheti ezen betegségek kialakulásának kockázatát.


B1 vitamin

Ez a vitamin nagy mennyiségben fordul elő az agyban  a neuronokban Az agy működéséhez mindig optimális mennyisége szükséges

Krónikus hiánya  az agyban neuron vesztést okoz és élethosszig kihat a szellemi képességekre.

Hiánya tanulási és memória zavarokat okoz

In a double blind study by Dr. David Benton, an expert on thiamine, supplementation with vitamin B1 improved moodpossibly by increasing synthesis of acetylcholine, a neurotransmitter that is associated with memory.

Benton D Haller J  Fordy J.: The vitamin status of young British adults Int J Vitam Nutr Res. 1997b; 67(1):34-40

Neuropsychology 1995;32:98-105.


A vizsgálatban javult a B1 vitamin szedők gondolkodásának tisztasága

A B1 vitamin hiánynál kapcsolatot találtak a vitamin és a Parkinson, Alzheimer betegség között, mivel a vitamin hiányát mutatták ki az agyban a betegeknél.  Ez is megerősítette, hogy a szellemi működések épségének egyik feltétele a megfelelő B1 vitamin ellátottság Alzheimer betegségben az egy éven át adott napi 3 gramm B1 vitamin lelassította a szellemi hanyatlástB1 vitamin szükséglet

A komolyabb multivitaminokban 100 mg-nél kezdődik az adagolás. ami felmehet akár 7-800 mg-ig.


Benfogamma

A Benfogamma 50 mg bevont tabletta egy vitamin készítmény. Hatóanyaga a benfotiamin, egy B1-vitamin származék A benfotiamin a B1 vitamin (tiamin) zsíroldékony formája

B1-vitaminhiány okozta idegi működészavarok és szív- és érrendszeri betegségek kezelésére

Ha orvosa másképp nem rendeli, a Benfogamma 300 mg filmtabletta (vényköteles)  szokásos adagja 1 filmtabletta naponta egyszer


-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-


B9 vitamin Folsav (Tudástár)

A folát alacsony szintje  a homocisztein felhalmozódásához vezet.  A Homociszteinről az „Egészségünk ártalmai” címszóra kattintva az erről szóló dolgozat ad részletes tájékoztatást

A folsav felszívódása a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges


Előfordulása

Természetes formában tartalmazzaA metafolin a szervezetben természetes módon előforduló, biológiailag aktív folát forma, ezért a metafolin a szervezet számára azonnal, további átalakítás szüksége nélkül áll rendelkezésre

Bővebben lásd Tudástár-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

B12 vitamin

A B12 vitamin hiánya nem ritkaság számba megy. A vegetáriánusok például egyáltalán nem jutnak B12-höz.

Hiánya lehet a következő esetekben


A hiányának hatása


Figyelem: Metforminnal kezelt cukorbetegekben, PCOSZ-ben szenvedő nőkben súlyos B12 hiány alakulhat ki. Mivel a B12 hiánya magzati velőcső záródási zavart okozhat, másrészről a felnőttekben pedig depressziót, neurológiai tüneteket, egyszerűen biztonságosabb B12-öt szedni


Simone Eussen és munkatársai azt vizsgálták, B12 közepes hiánya esetén 2.5, 100, 250, 500, és 1000 mikrogramm B12 milyen mértékben rendezi a hiányt

Eussen SJ, de Groot LC, Clarke R, Schneede J, Ueland PM, Hoefnagels WH, van Staveren WA. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose-finding trial. Arch Intern Med. 2005 May 23;165(10):1167-72.


Eredményük szerint 16 heti szedés alatt a 600 és 1000 mikrogramm közé eső adag nyújtotta a legjobb eredményt. A kisebb adagokkal 16% és 33%-os javulást lehetett elérni. Nyilván, ha valaki nem B12 hiányos, akkor csak fenntartó adagot akar szedni, azaz kevesebb is elég. De a sok felszívódási bizonytalanság és az élelmiszerek kétes vitamintartalma miatt legjobb a túlbiztosítás, úgyhogy a napi 300-500 mikrogramm vélhetően elegendő, legalább két adagra elosztva.

A felszívódás meglehetősen bizonytalan, Az aktív felvétel 1-3 mikrogramm közötti.  Terhesség esetén inkább az 500 mikrogramm vagy még több az ajánlott.

Gyermekek esetén, mivel túladagolás nem ismert, nyugodtan lehet adni 50-100 mikrogrammot, csecsemőknél 10-20 mikrogrammot.


A kiürült vitamin raktárak lassan töltődnek fel, pont a korlátozott felvétel miatt. Mind a folsavból, mind a B12-ből már hónapokkal előtte fel kell tölteni a szervezet raktárait, mert pont a terhesség korai szakaszában alakul ki a velőcső záródási zavar.


A B12 hiány egy ponton túl visszafordíthatatlan idegrendszeri elváltozásokat okoz, ezért nem szabad tehát félvállról vennie senkinek.

A tinnitus és az időskori hallásromlás esetében komoly bizonyítékok szólnak amellett, hogy a B12 hiánya fontos szerepet játszik ezekben a kórképekben (Green és Miller, 2007).

A B12-hiánya szintén meghatározó a szellemi leépülésben és a depresszív tünetek kialakulásában (Reynolds, 2006).


Green R, MillerJW.: Vitamin B12 In: Zempleni J Rucker RB, McCormick DB Handbook of Vitamins CRC Press, Boca Raton, 2007 413-457

Reinolds E.: Vitamin B12, folic acid and the nervous system Lancet Neurol. 2006 Nov; 5(11):949-60


In addition, low B12 levels (which can cause high homocysteine levels) can increase the risk of osteoporosis by 200-300%.(1., 2.)  and also significantly increase the risk of stroke.(3) 


Low B12 is also associated with increased blood clottinga problem that is common in CFS(.4) High intakes of folate and vitamin B12 are also associated with decreased breast cancer risk, particularly among postmenopausal women.(5)


1. Dhonukshe-Rutten RA, et al. Homocysteine and vitamin B12 status relate to bone turnover markers, broadband ultrasound attenuation, and fractures in healthy elderly people. J Bone Miner Res, 2005 Jun; 20(6):921-9

2.. “Morris MS, Jacques PF, Selhub J, Relation between homocysteine and B-vitamin status indicators and bone mineral density in older Americans,” Bone, 2005; 37(2)

3. . Robertson J, Iemolo F, et al, "Vitamin B12, homocysteine and carotid plaque in the era of folic acid fortification of enriched cereal grain products," CMAJ, 2005; 172(12): 1569-73)

4. . Diaz DE Tuesta AM, Ribo MD, et al,"Low levels of vitamin B12 and venous thromboembolic disease in elderly men," Journal of Internal Medicine, 2005; 258(3): 244-249

5. . Lajous M,et al.,Folate, Vitamin B6, and Vitamin B12 Intake and the Risk of Breast Cancer Among Mexican Women. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention Vol. 15, 443-448, March 2006
Best Fully Active B12 / 60 kapszula


Hatóanyaga a metil-kobalamin, biokémialag jelenleg a legaktívabb

B-12 forma, alapvető életfolyamatokra van hatása

B12 vitamin (metil-kobalamin)   1500μg            


Napi adag: 1 kapszula bevétele étkezés közben

Az OTC (vény nélkül kapható) gyógyszerek hosszú távú szedése  mint pl.:

képesek elhasználni a B12 vitamint

Svédországban B12 vitamint szájon át már évtizedek óta rutinszerűen használják

A B12 vitamin hiányt összefüggésbe hozták az agyi feladatok nehézségeivel, amelyek magukban foglalják a nehezebb probléma megoldási feladatokat,. személyiség és a viselkedés változást,  koncentrációs problémát, a memória és a hangulat változást

A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a hiányzó B12 és folsav szájon át történő visszapótlása (például étrend kiegészítő rendszeres fogyasztásával) csökkentheti ezen betegségek kialakulásának kockázatát


Hajjar KA. J Clinical Investigation 2001;107:663-4

Osimani A, others. J Geriatr Psychiatry Neurol 2005;18:33-8.

Lachner C, Steinle NI, Regenold WT. J Neuropsych Clin Neurosci 2012;24:5-15.


Az egészséges vérnyomású emberek esetében a folsavnak hasonlóan jó védőhatása van, ezért a stroke előfordulását hatékonyan lehet csökkenteni a folsav (B9 vitamin) rendszeres napi bevitelével, függetlenül attól, hogy az adott személy szenved-e magas vérnyomás betegségben vagy sem.

Beszerzése: http://vitaminbolt.eu/termek/best_fully_active_b12__60vc.htmlB6-9-12 étrend kiegészítő 30 db. Kapszula

Számos tanulmány igazolta, hogy a nagymennyiségű B12-vel szájon át történő pótlás hosszú távon hatékonyabb, eredményesebb, mint a parenterális B12 gyógyszerbevitel.

A B12 molekulák legnagyobb részben a májban tárolódnak. A szervezet sejtjeibe a HTC formában, a keringés közvetítésével jutnak el.

Egy kapszulában az alábbi vitaminok vannak:

Ára: 4000 Ft

Beszerzés: http://www.drbezzegh.hu/termek/b6-9-12-vitaminkeszitmeny/


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-Szerotonin

A tudomány szerotoninnal kapcsolatos tudása meglehetősen hiányos, de úgy hiszik, hogy az fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, valamint az étvágy szabályozásában

A kutatók a magukat jól-érző emberek vérében az átlagosnál magasabb szerotonin- és dopamin szintet találtak, ezért a boldogságot és az örömérzetet legfőképpen ennek a két vegyületnek tulajdonítják

Az emberi intellektus részben örökölt tulajdonság. A szülők és gyermekeik vizsgálata rávilágított, hogy az intelligencia meglétéért vagy hiányáért felerészben a gének, felerészben a környezeti tényezők felelősek.

A közelmúltban a svájci Zürichi Egyetem kutatói, Dominique de Quervain és munkatársai felfedeztek egyet az érintett gének közül.

 

A tudósok abban reménykednek, hogy a továbbiakban felismerik a többi - az okos és a kevésbé okos agy közötti különbségeket meghatározógént is. Az intelligencia ugyanis több képességből épül fel, ezek között a koncentráció, a gondolkodás és a memória játszanak döntő szerepet.

http://www.ng.hu/Tudomany/2003/10/A_rovid_tavu_memoria_tundoklese_es_bukasa


Ha alacsony szerotonin-szint

Minden bizonnyal közrejátszik

 

Két erőteljes hatású enzim a monoamino-oxidáz (MAO) és az aldehid-dehidrogenáz korlátozza a szerotonin termelését. Az agyműködés függ a szerotonin szintjének és a szerotonint inaktiváló enzimek helyes egyensúlyának fenntartásától. Az agyi szerotonin szint, enyhe zavarai is alapvető személyiség torzulásokhoz is vezetnek. A depresszió mellett a szorongás, a rögeszmés-kényszeres viselkedés zavar és a skizofrénia egyaránt összefüggésbe hozható a csökkent szerotonin szinttel. Egyfelől tehát a szerotonin képes elősegíteni a szervezet stresszhez való alkalmazkodását, másfelől viszont a csökkent szerotonin szint különféle, tartósan fennálló stresszhez vezet.


Éjszakai műszak káros hatása

Az eredmény szerint a szerotonin mennyisége jelentősen  csökkent az éjszaka dolgozó emberek szervezetében. A nappali munkát végző emberek testében viszont sokkal magasabb volt az üzenetvivő anyag szintje. A vizsgálat során megfigyelték, hogy az alacsony szerotonin-szint előidézhet dühöt, depressziót és félelmet. Azoknál, akik az éjszakai munkarendben dolgoztak ezek a tünetek nagyobb számban jelentkeztek.

B5 vitamin

A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja. A kutatások azt sugallják, hogy memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán felül a szorongás, a depresszió és a stressz kezelésekor is hasznos lehet. A B5-vitamin szerotonin termelést serkentő hatása a migrénes fejfájások kezelésekor is segítségünkre lehet.

Bővebben, lást a Tudástárat


Folsav és hatása

A folsav hiány következtében csökken a szerotonin-szint az agyban, mivel a folsav a szerotonin szintézis egyik lépésének nélkülözhetetlen közreműködője.

A szerotonin szintézis nélkülözhetetlen eleme a folsav. A folsavhoz hasonlóan a depressziós embereknél a B6-vitamin szintje is jellegzetesen alacsonyabb a normálisnál.

Esszenciális tápanyag kulcsfontosságú szerepe van többek között a gén-szintű szabályozásban, sejt növekedésben, kötőszöveti regenerációban. Ez a teljesen aktív folát hatóanyag ami metilfolát-ot tartalmaz (5-metiltetrahidrofolát) MTFH, ez a jelenleg a leginkább kívánatos folát hatóanyag ami az alapvető metabolikus folyamatokhoz és DNS szabályozáshoz szükséges. A Quatrefolic® márkájú folát forma az egyik legkönyebben felszívódó folát forma a világon

Beszerzése: http://vitaminbolt.eu/termek/best_fully_active_folate_400mcg__90db_vcap.html


Jóga és meditáció

A jóga és a meditáció számos élettani előnye mellett úgy tartják, hogy megnöveli a szerotonin termelést. A jóga légző gyakorlatok segítségével az egyénnek lehetősége nyílik légzése kontrollálására, ami a pánikroham esetén nagyon hasznos lehet.

Forrás: DailyMail online


Szerotonin szint növelése

A szerotonin előállításához szervezetünknek szénhidrátra és triptofánra, egy létfontosságú fehérjeépítő anyagra van szüksége, amelyet táplálékainkkal tudunk bevinni


B5 és a B6-vitamin.

oxygenmedical.huSzerotonin szintet növelő étrend kiegészítő


5-HTP 100 mg - 60 Vcaps

5-HTP (5-hydroxytryptophan)  extrahálva az afrikai növény magjából  (Griffonia simplicifolia)

Az 5-http az agyban átalakul szerotoninná

Doctor's Best, Best 5-HTP, 100 mg, 60 Veggie Caps

http://www.iherb.com/product-reviews/Doctor-s-Best-Best-5-HTP-100-mg-60-Veggie-Caps/1/?p=1 

A szervezetben a triptofán aminosav alakul át 5-htp-vé, amely ezután szerotoninná alakul. Kis mennyiségben megtalálható az avokádóban, a banánban, a paradicsomban, a dióban és a szilvában

Kutatások alapján az 5-HTP a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

Egy kutatás során demonstrálták, hogy az 5-HTP képes csökkenteni a kalóriabevitelt, még olyan nők esetében is, akik addig képtelenek voltak megszabadulni a feleslegtől. Átlagosan 1,5 kilót fogytak 5 hét leforgása alatt.

50-300 mg naponta a dokumentáltan hatásos mennyiség, napi 1-3 alkalommal. 50 mg az általános dózis, érdemes innen kezdeni, és mindig a legalacsonyabb lehetséges mennyiségre törekedni

http://shop.builder.hu/5-htp-a3076


Szerotonon szindróma

A szerotonin-szindrómát először az 1960-as években írták le, antidepresszánsokkal végzett kezelés kapcsán. A jelenség akkor lép fel, ha olyan gyógyszereket szedünk együtt, amelyek növelik az agy szerotoninszintet vagy utánozzák annak hatását. A tünetek közül a legjellemzőbbek a következők: nyugtalanság, zavartság, fejfájás, hallucináció, kitágult pupillák, szapora szívverés, hasmenés, erőteljes verejtékezés, izomrángás, izommerevség, a járás nehezítettsége, gyengeségérzet és hidegrázás (libabőr kíséretében).

Az emberi agyban az idegsejtek hírvivő molekulákkal, neurotranszmitterekkel (pl. szerotonin) kommunikálnak. Depresszió esetén azonban kevesebb szerotonin szabadul fel a szükségesnél, így ezt gyógyszerekkel érdemes korrigálni. A veszély abban rejlik, ha valaki túl sok gyógyszert vesz be, vagy bármilyen zavar támad a neurotranszmitter lebomlásában, és túl sok szerotonin kerül a rendszerbe. Ekkor az agyban, a belekben és a test többi részében is megemelkedhet a szerotoninszint,

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Triptofán

A szerotonin nyersanyaga egy aminosav, a triptofán. (képlet)  A triptofán át tudja lépni a BBB-t, és az agyon belül a triptofán-hidroxiláz nevű enzim 5-hidroxi-triptofánná (5-HTP), más néven szerotoninná alakítja. Megrendelhető: http://www.vitaminsziget.com/kapcsolat.php

Vásárlása: http://multi-vitamin.hu/Now-vitaminok/L-tryptophan-500mg-60db-Now-Foods.html?gclid=

Bővebben. TudástárRhodiola  a Triptofán segítője

A Rhodioláról korábbi dolgozatomban bő információt kaphat. Elérhetősége itt: http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-rhodiola-rosea.php

Tudományosan bizonyított, hogy a rosavin és a szalidrozid, a Rhodiola Rosea aktív hatóanyagai az agyi szerotonin szint emelésével képesek megelőzni vagy akár megszüntetni a depressziós szimptómákat. A Rhodiola Rosea fokozza a szerotonin előfutárainak, a triptofánnak és az 5-hidrokszitriptofánnak az agyba való szállítását. A Rhodiola azon képessége, hogy segíti a szervezet stresszhez való alkalmazkodását, talán abban rejlik, hogy képes növelni az agyi szerotonin szintet. A Rhodiola Rosea erőteljes depresszióellenes hatása bizonyítja hatékony adaptogén tulajdonságait.

 Rhodiola rosea extraktból 100-170 mg/nap az alkalmazandó dózis, ami 3,6-6,14 mg rozavin mennyiségnek felel meg. Krónikus állapot esetében azonban ez nem elég, ezért azt javasolják, hogy 180-300 mg/nap dózissal kezdve néhány hét alatt stabilizálni lehet mind a fizikai, mind a biológiai állapotot, majd csökkentett dózissal stabilizálni lehet az egészséges erőnlétet.

A Tomszki Állami Egyetem kutatói valóban megerősítették a Rhodiola rosea jótékony hatásairól szóló legendákat. Számos dupla-vak kísérlet és placebóval kontrollált próba során meggyőző bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy a Rhodiola rosea különlegesen magas szintű biológiai tevékenységet fejt ki, és nem tartalmaz mérgező anyagokat

Rhodiola kapszula 300 mg, 60 darab

Ára: 2 490 Ft

Beszerzés: online illetve telefonon  36 30 841 1010  vagy e-mail-ben  rendelhetők meg

Személyes átvétel, költségtöbblet nélkül. Kizárólag előzetes egyeztetés alapján lehetséges

http://www.drugstore.hu/szallitasi-es-fizetesi-tajekoztato/
Sanct Bernhard Rhodiola Rosea kapszula 120db

Személyesen is átveheti a terméket az átvevőpontunkon: Egészségpláza, Budapest II., Retek utca 19. Fontos, hogy a terméket vásárlás előtt online vagy telefonon rendelje meg. Amint ez megtörtént, várhatóan a következő munkanapon 13 órától veheti át a rendelését.

Ára: 4460 Ft 

 

 

 

Swanson Rhodiola Rosea kivonat kapszula 100db


Összetétel:

Személyesen is átveheti a terméket az átvevőpontunkon: Egészségpláza, Budapest II., Retek utca 19.

Ár: 5490 Ft

Figyelem: Az Egészségpláza web oldalán bemutatott termék címkéjén nem szerepel az „extract” szó Ennek ellenőrzése fontos, mert az extrakt hatékonyabb, de az ára is magasabb.  Ha nem extrakt, akkor a Rhodiola gyökerét porítják és ezt kapszulázzák. A kapszulában lévő termék mennyisége így természetesen több, de ez ne tévesszen meg senkit, mert hatóanyag szempontjából kedvezőtlenebb 


Memória

Az hogy mennyire vagyunk képesek emlékezni dolgokra függ attól, hogy az agysejtek hány új kapcsolatot tudnak létre hozni egymás között.

El kell fogadnunk hogy nem maga az agy hozza létre a tudatot Az agy lecsökkenti a nála nagyobb  fizikai tudatosságnak  kapacitásait földi életünk idejére. Ez hasznos, hiszen az agyunk megszűri a környezetünkből áradó szenzoros információk káoszát. Ebből választja ki  azokat az anyagokat, amelyekre konkrétan szükségünk van  Mindezt úgy teszi ahogyan megszokott életünkben,  amely túl sok információt tartalmaz  igen sokat kiszűr. mert egyszerre befogadni úgy sem tudjuk


A legjobb teljesítményt ez ügyben az agy akkor végzi, ha egy kissé  izgatott. Ezért emlékszünk jobban azokra a dolgokra, amikor érzelmileg vagy  intellektuálisan feldobottak vagyunk.

Ehhez az állapothoz is tartozik egy hírvivő az acetilkolin, amely “izgatottságban” tartja az agysejteket. A gyógyszerek amelyek utánozzák ennek az anyagnak a hatását képesek növelni  az Alzheimer kóros betegek memóriáját.

A kémiai kulcs amely ennek az anyagnak az építéséhez szükséges a  kolin, amely megtalálható a májban a tojásban ,és a szójababban.

Valamint néhány zöldség is beleszólhat a dologba. A kutatók azt találták, hogy a káposzta a brokkoli ,és a karfiol élessé teszi a memóriát.

Megint a tojáshoz lukadunk ki amely hosszú távon az agy védelmezője


Gondolatról

A valódi gondolatnak nincs köze az agyhoz A valódi gondolat prefizikális. Döntéseinkért a gondolkodás mögötti gondolkodás a felelős,  ami nem a lineáris dedukció elvén működik  hanem villámgyorsan hoz létre kapcsolatokat  A hétköznapi gondolkodásunk reménytelenül lassú A rejtett gondolkodás azonban mindig ott van  amikor szükségünk van rá. Hozzászokásunk miatt  az agyunkkal hozzuk összefüggésbe a gondolatainkat. Elveszítettük azt a képességünket annak felismerésére, hogy sokkal többek vagyunk  a fizikai agyunknál és a testünknél


Áfonya

Ami nekünk jó, az az agyunknak is jó. Magas rost, alacsony glikémiás index, nincs kiugró vércukorszint és rengeteg polifenol.  Nem hiába kezdtem ezzel, az áfonya talán a legjobb étel az agy számára. Kutatások szerint rendszeres fogyasztása kapcsolódik az Alzheimer -kór csökkent kockázatához. Ezen kívül javítja a tanulási képességet és a motoros készséget


Omega-3 zsírsavak

Nélkülözhetetlenek az agy számára Az információk gyors terjedése az idegrostok jó szigetelésétől is függ és ehhez kellenek az omega-3 zsírsavak. Ezek a jótékony zsírok bepólyázzák az idegrostokat és ezen az úton-módon javítják a megismerést, az éberséget, a memóriát és a hangulatot,

Dió, mogyoró, kesudió, vagy a királyok királya a mandula.(A földimogyoró annyira nem ideális, kevesebb egészséges zsír van benne de….a cukornál mégis százszor egészségesebb,  ha ezt rágcsáljuk az elmélyedt tanulás közben) Napraforgómag, sz


Kávé

Napi 200 mg koffein fogyasztása a legújabb kutatások szerint növeli a hosszú távú memóriát, aztán csökkenti a fáradtságot javítja a fókuszálási képességet és a koncentrációt


Bab

Az agy használja el napi szénhidrátbevitelünk 20%-át, és szereti az egész napos egyenletes ellátást, mert nem tudja tárolni a glükózt. A bab ebből a szempontból talán egy kicsit alábecsült, nem ismerjük el az értékeit. Tele van rostokkal,vitaminokkal ásványi anyagokkal és fehérjékkel emellett a benne levő szénhidrátok biztosítják a napi folyamatos glükóz ellátást anélkül hogy hirtelen csúcsok vagy hullámvölgyek lennének. Szinte tökéletes a folytonos tanulásra kényszerített agy számára


Tea

Különösen a zöld tea hatékony, még idősebbek esetében is növeli a kognitív feldolgozási sebességet , a memóriát és a verbális kifejező készséget már két hónapos folyamatos fogyasztás utánCsokoládé

Az étcsokoládé erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, több természetes stimulánst tartalmaz beleértve a koffeint. Fokozza az elme élességét, a koncentrációt,az endorfinok felszabadításával pedig a jó hangulatot.. A kutatások szerint még idősek esetében is napi két csésze kakaó segít megőrizni az agy egészségét,és fenntartani a megfelelő véráramlást.

http://fitoterapiakalauz.hu/kis-segitseg-az-agynak-vizsgak-idejen/?relatedposts_hit=1&relatedposts_


Az agyműködés serkentése

Mindenkivel előfordult már, hogy "leblokkolt az agya" - vagyis például vizsgahelyzetben hiába próbált felidézni valamilyen ismeretanyagot. Vannak, akiknek a tanulási - rögzítési - felidézési teljesítményük a hajnali órákban a legjobb, mások csak késő délelőtt lendülnek csúcsformába. Időskorban az agy kapacitása, a memória hatékonysága csökken, de ez sem általános: ismerünk nagyon idős embereket is, akik szellemi képességeikből semmit sem veszítettek hosszú életük alatt. A memóriánk élessége tehát függ a körülményektől, az életkortól, fizikai állapotunktól, szellemi frissességünktől, viszont jó tudni, hogy edzhető, befolyásolható.

A tejtermékekben, hüvelyesekben, diófélékben található aminosavak az agy teljesítőképességét növelik, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér- és tésztafélék is.


Vannak olyan gyógynövények is, amelyek serkentő hatással vannak az agyműködésre. Ilyen például a ginseng gyökér, amely csaknem kétezer éve állandó alapanyagként szerepel a délkelet-ázsiai hagyományos orvoslás eszköztárában, és az utóbbi néhány évtizedben a nyugati féltekén is egyre népszerűbb. A ginsengkivonat (G115) tartalmú készítmény szellemi tevékenységet, koncentrációt és emlékezőképességet növelő, éberséget fokozó, stressz idején az életminőséget javító hatását. (Tudástár)


Zöld tea extrakt

Vásárlási lehetőségek itt találhatók:

http://www.drchenpatika.com/kapcsolat/referenciabolt-kereso/


Mivel a fentiek szerint az ún. munkamemória javul, ez alkalmas lehet pl. a demencia, az időskori elbutulás hatékony kezelésére a gyakorlatban. Természetesen számos klinikai vizsgálatot kell elvégezni még, és azokon a betegcsoportokon elsősorban, akik érintettek a memória általános romlásában (adott esetben a demencián kívül pl. meg lehet kísérelni pl. majd Alzheimer-kór, stroke utáni állapot, vagy esetleg fejsérüléses baleseteket követő memóriazavarok esetén is

http://www.egeszsegkalauz.hu/idoskor/demencia/igazolodott-zold-tea-memoriajavito-hatasa-


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Kolin&inozitol


 

Kolin bitartarát  250 mg

Inositol   250 mg

 

 

 

 

 

Choline and inositol play an important role in keeping the central nervous system working

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Ginzeng

A ginsengnek több fajtája ismert, a koreait főképp a komoly szellemi és lelki megterhelések esetén ajánlják

Beszerzése: http://www.vitaminkiraly.hu/osszetevok/koreai_ginzeng


Elsősorban a szellemi és fizikai frissesség megőrzésére használják napjainkban már Európa szerte is, Kínában az idős korhoz közeledvén és idős korban szinte mindenki rendszeresen fogyaszt ginsenget. A Kínai Hagyományos Orvoslás előszeretettel alkalmazza jótékony hatása miatt: a szellemi és fizikai teljesítőképesség, a vitalitás és a frissesség megőrzésére. A ginseng hatóanyagai támogathatják az immunrendszert, hozzájárulhatnak a fizikai és szellemi frissességhez. A készítmény különösen nagy segítséget nyújthat napjainkban a fáradtság,  a stressz és a kimerültség korában


Magyarországi kizárólagos forgalmazó: Korean Trade kft. 4400 Nyíregyháza

tel: +36 42/500-695,
Email: koreantradekft@gmail.com

Bővebben olvashat erről a Tudástárban


Dr. Chen Active Panax ginseng kapszula 30 db

Szervezetre gyakorolt kedvező hatása miatt jól alkalmazható a következő esetekben is:

- tanulással kapcsolatos vagy egyéb szellemi kihívások esetén

-megerőltető szellemi tevékenységet, koncentráló képességet igénylő munkavégzéskor

Adagolás: naponta 1-2 kapszula bevétele javasolt

Összetevők: Panax ginseng gyökér por (250mg/kapszula),

Beszerzés http://www.happyvital.hu/dr_chen_active_panax_ginseng_kapszula_30_db_419


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


INTERHERB NAPI egy Ginseng Extraktum 150 mg kapszula. 30 kapszula/doboz

Panax ginseng gyökérkivonat 150 mg, ebből ginszenozidok 12 mg.

Beszerzés. http://www.provitamin.hu/interherb-ginseng-extraktum-kapszula-c738-p60293.html

PHOSPHATIDYLCHOLINE

The body makes a brain chemical called acetylcholine from phosphatidylcholine. Acetylcholine is important for memory and other bodily functions. Since phosphatidylcholine might increase acetylcholine, there is interest in using it for improving memory and for conditions such as Alzheimer's disease.

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-501-phosphatidylcholine.aspx?activeingredientid=501&activeingredientname=phosphatidylcholine
Each high-absorption softgel delivers 420 mg of phosphatidylcholine from lecithin

"I got this supplement to help my memory and considering the high quality that I've come to expect from Swanson I think it'll do me some good. The softgels are easy to swallow and the price convinced me to try it." ~product review by Blazer

Serving Size 2 Softgels

Servings Per Container 100

http://www.swansonvitamins.com/swanson-premium-phosphatidylcholine-420-mg-200-sgels?


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Ginko biloba

A korábbi feltételezések ellenére, amely szerint a Ginkgo bilobának antioxidáns és más összetevői segíthetnek megőrizni az emlékezőképességet, egy kísérlet kimutatta, hogy semmilyen kedvező  hatása nincs az elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának gátlására


Even in people who do not have a dementing disease, it seems to increase the memory and actually improve the IQ. Even though ginkgo is one of the most important herbs for the brain, it is important to understand that its components dont go directly to the brainA kutatók a dementia fogalomkörébe tartozó betegségek vizsgálatánál jöttek rá arra, hogy nagy részük kialakulása visszavezethető egyszerű tápanyaghiányra, sőt a gyógyíthatatlannak hitt leépülési agybetegségek kezelése esetén is szép eredményeket értek el egyszerű tápanyagok célzott adagolásával.


NOW® Ginkgo Biloba is grown and extracted under the highest quality standards and is standardized to min. 24% Ginkgo flavonglycosides and min. 6% Terpene Lactones, including Ginkgolide B, the most signification fraction, and Ginkgolides A, C and Bilobalide.

Standardized to 24% glycosides and 6% terpene lactones Helps you enhance your memory and mental alertness


A ginkgo biloba javítja az agy vérellátását és ezért különösen hatásos öntudatzavarok, szédülések, emlékezetzavarok, csökkenő figyelem, valamint a szellemi teljesítőképesség gyengülése esetén.

A páfrányfenyő jó hatással van a vérkeringésre, fokozza a verőerek rugalmasságát, javítva számos szerv, például az agy és a pénisz vérellátását. Növeli a szervek oxigénellátását, ezáltal segítve azok működését. Aszpirinhez hasonló hatása gátolja a vérrögök kialakulását, amik az agyi infarktus egyik okozói lehetnek. Javítják például az idegsejtek közötti jelátvitel minőségét, serkentik az agy energiaellátását. Javítja a koncentráló készséget, szellemi teljesítőképességet. Használják még az öregkori elbutulás a demencia és Alzheimer-kór ellen is. A ginkgo az aszpirinhez hasonlóan véralvadásgátló hatású, így más véralvadásgátló készítményekkel együtt fokozott figyelemmel alkalmazza.

Akik szedték a készítményt, nem szenvedtek memóriazavaroktól, figyelmi-, nyelvi- és kognitív képességek csökkenésétől, mint azok, akiknek placebót adagoltak. A kutatók 3069 embert vizsgáltak. A 72 év feletti emberek megfigyelése 2000 és 2008 között zajlott. A csoport fele 120 mg ginkgo bilobát kapott naponta kétszer, a másik fele pedig placebót. A kutatók azt találták, hogy a két csoport nem tért el az emlékezet, a figyelem, a térbeli-vizuális és nyelvi képességek, valamint más agyi funkciók alakulása terén.BILOBIL Forte 80 mg kemény kapszula  60 kapszula/doboz

OGYI-T-10148/01

Teva Gyógyszergyár

Beszerzés: gyógyszertárakban vény nélkül

Ár: 4190 Ft


Hal pástétom

halpástétom kimondottan ajánlott demenciális problémákra. Kúraszerű szedésével számos jótékony hatást elérhetünk.

Beszerzés

Ügyfélszolgálat (Hétfőtől - Péntekig 10-18 óráig):

Telefon: +36 70 704 8843
Email: shop [kukac] bionom.hu

http://bionom.hu/biobolt/elelmiszerek/kesztermekek/halpasteteom-koleszterin-biogenic.html?_ga=1


Személyes átvételi pont:
1134 Budapest, Csángó utca 8.

Nyitva tartás:

hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 8-18 óra között

szerda: 8-20 óra között

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Omega-3

Az omega-3 zsírsavak több vizsgálat szerint is jelentős mértékben (akár 15%-kal) fokozhatják a memória működését.

Növeli a szellemi potenciált és a kognitív teljesítőképességet: memória, koncentráció, reakcióidő

Beszerzés:  http://www.omega3wellness.hu/

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-Best Acetyl-L-Carnitine 588mg / 60db

A Best Acetil-L-Karnitint (ALC) a szervezet lysin és metionen aminosvakból állítja elő, fontos szerepet játszik a acetilkolin előállításában, ami fontos neurotranszmitter az agy és idegrendszer számára. Emellett támogatja a zsírsavak elégetését, növeli a sejtszintű anyagcserét, antioxidáns csökkenti a szabadgyökök keletkezését, növeli a mentális fókuszt és figyelmet, valamint az idegeket egészségesen tartja. 


A Best Acetyl-L-Carnitine Biosint™-t tartalmaz, amit Olaszországban a híres Sigma-Tau cégben gyártanak. Gyógyszerészeti minőségű termék, FDA elfogadott folyamat szerint állítják elő.

OÉTI 11301/2012

Beszerzés: http://vitaminbolt.eu/termek/best_acetyl-l-carnitine_588mg__60db.html

Ár: 5 900 Ft


Jótékonyan hat a szívműködésre, tüdő funkciókra, agyra és az immunrendszerre. Csökkenti az Alzheimer kór tüneteit, csökkenti a szabadgyökök károsító hatását, segíthet a cukorbetegség szövődményeinek megelőzésében, az idegrendszert károsító folyamatok blokkolásában, javítja az alvás minőségét. Az ALC kiegészítés csökkenti a kor előrehaladtával jellemző mentális leépülést, javíthatja az agyi vérkeringést.


ALC hatását kutatták idősek részvételével, ahol a kognitív teljesítményüket vizsgáltak, és emocionális egészségüket. Egyszeresen vak, placebo-kontrolált vizsgálatban, 481 idős személy vett részt 1500 mg ALC-t kaptak naponta. 90 nap után megnövelt pontszámot értek el a résztvevők a memória teszteken. A hangulat változásuk is pozitív irányú volt


In vitro, állatkísérletben az ALC túlmutat az egészséges agyi neuron és normál neuron energetikai folyamatokon. Ezt a hipotézist kísérletekkel alátámasztották, miszerint az ALC támogatja az egészséges agyi funkciót idősebb embereknél. Az ALC szedése szájon át biztonságos. A termék maximum 4 kapszula napi fogyasztása rendben van az Observed Safety Level (OSL) módszer szerint. a neurotranszmitterek aktivitásának növelésével stimulálja a koncentrációkésséget

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

Best Multiple / 90VC (Multivitaminok)

A Best Multiple biztosítja teljes körűen az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen  vitaminok és ásványi anyagokat, amelyek bizonyítottan elengedhetetlenek az emberi anyagcsere folyamatokhoz.


A klinikai vizsgálatok és más tudományos kutatások határozottan támogatják a szükséges étrend kiegészítésre az ORTHO  (Pauling L. Science 1968;160:265-271.) tápanyagokat az egészségügyi és hosszú távú jólét fenntartására. Ez a formulát úgy optimalizálták, hogy a hatóanyagok leghatékonyabb formáival támogassák a tápanyag bevitelt.

Ez a készítmény csak ORTHO tápanyagokat azaz kémiailag azonos molekulákat tartalmaznak a szervezetben levőkkel, összhangban a Nobel-díjas Linus Pauling koncepciójával, hogy az ilyen ortodox molekulák jobban támogatják az emberi egészséget. A 29 vitamin/ásványi mikroelem mellett tartalmazza az agyfunkció egészség védelméhez és a memória javításához szükséges Kolint, valamint Pantoténsavat is tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az acetil-kolin képződéshez

Kolin (bitartrát)  3 kapszulában  100 mg

Egy havi szükséges mennyiségű kapszula  ára: 11 eFt

Beszerzés: http://vitaminbolt.eu/termek/best_multiple__90vc.html

Csak elektronikus úton, az Interneten, a www.vitaminuzlet.hu vagy www.vitaminbolt.eu weboldalon keresztül lehet vásárolni.

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

NOOTROPIL 2400 mg granulátum belsőleges oldathoz


Hatóanyag: piracetam

Felnőtteknél: a Nootropil az agy egyes funkcióinak javítására (tanulás, memória, figyelem stb.) szolgáló gyógyszer.
Szédülés és ahhoz társuló egyensúlyzavarok kezelésére

OGYI-T-1752/05

Vényköteles

After a few days or weeks, using Piracetam will likely effect the memory and learning processes. Many users see their ability to remember improve, sometimes even accompanied by faster recall. Learning capacity is also reported to be enhanced. This can be especially helpful for students as well as professionals in demanding environments


Mental energy is also enhanced. This tends to also increase attention span, focus, and concentration. Invariably, these particular effects also lead to an increase in motivation. This may even help to lower levels of anxiety, stress, and nervousness

http://nootriment.com/piracetam-alpha-gpc-stack/

Beszerzése: gyógyszertárakban  Ára: 2148 Ft


Alvás

Kutatások szerint a pihentető alvás fejleszti a memóriát, javítja a koncentráló képességet és segíti az új emlékek rendszerezését, tárolását. Hogy agyad teljesítményét maximalizálni tudd, aludj legalább napi 7-8 órát!


Ellazulás

A New York-i Állami Egyetem tanulmánya szerint a krónikus stressz csökkentheti az agy szürkeállományának méretét, amitől tanulási problémák, memóriazavarok lépnek fel. Egy Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás alapján akár egyetlen stresszes élethelyzet is képes megzavarni az agysejtek közötti kommunikációt, sőt agysejtek pusztulását is okozhatja. Ha ideges vagy, lélegezz mélyeket, sétálj, végezz számodra örömöt jelentő tevékenységeket!


-.-.-.-.-.-.-.-.-


Biopharma Super IQ kapszula 60db

A Super IQ javítja a memóriát, a koncentrációt és a szellemi teljesítő képességet, alkalmazható vizsgaidők idején is. A Super IQ bakopa kivonatot tartalmaz, amely hatásos a koncentráció fokozásra, memória serkentésre.

Naponta kétszer egy Super IQ tabletta bevétele ajánlott. A legjobb eredmény hosszú távú fogyasztással érhető el (legalább 1 hónap

Felhívja az irodalom a figyelmet arra, hogy használata előtt orvossal/természetgyógyásszal érdemes konzultálni

OÉTI notifikáció: 2367/2007

http://bioszallito.hu/Biopharma_Super_iq_kapszula-termek-39830


Beszerzés  HERBATOP szaküzlet 1136 Budapest, Tátra u. 12/B

Telefon: +36-1-349-3455

Mobil: +36-30-437-8845

E-mail: info@herbalit.hu                                        


Rendelését telefonon is leadhatja!  800-9800

Személyes átvétel:
Bp. 1077 Dohány u. 38.
Nyitva munkanapokon:
H-CS 10-18h, P 9-17h

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


L-Tirozin  500 mg - 60 kapszula/doboz

A koncentráció, szellemi frissesség növelésére az L-Tirozin  500 mg  is ajálható (Tudástár)

A Tirozin hatása többek között

Miután a tirozin három létfontosságú neurotranszmitter prekurzora (olyan vegyület, amely egy másik vegyületet előállító reakcióban vesz részt), kifejezetten agystimuláló hatása van. Ennek köszönhetően növeli a mentális tisztaságot, a koncentrációt, az éberséget, a szellemi és fizikai teljesítőképességet, javítja a kommunikációt. Ezekből következően csökkenti a fáradtságérzetet, ezért fizikai-érzelmi-mentális kimerülés esetén is hasznos segítség.

       http://www.bloomshealth.com.au/products/memorex-iq-and-memory-boost/


Beszerzés   NOW Mintabolt 1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Telefon: Fekete Klári, 06-30-405-2122; Bolt, 06-30-574-6640


Egy példa a Tirozin hatására

Egy az amerikai haditengerészet által folytatott kísérletben, amelyben a tirozin stresszre, koncentrációs,- és problémamegoldó képességre gyakorolt hatásait vizsgálták berepülő pilóták részvételével, azt az eredményt kapták, hogy azok a pilóták akik a feladatok elvégzése előtt fél órával tirozin tartalmú italt kaptak, sokkal könnyebben, nyugodtabban és sikeresebben oldották meg a feladataikat azoknál, akik nem kaptak ilyen italt

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

Glutaminsav

A glutaminsav (képlet) az agyi folyamatokban kulcsfontosságú a tanulás folyamatában, és a memória kialakulásában. A glutaminsav egy olyan aminosav, amely a szervezetben képes nagy mennyiségű ammónia megkötésére ami ha nincs megkötve, gátolja az agyműködést. Ezért szokták alkalmazni a szellemi teljesítmény javítására, a kimerültség csökkentésére. Ha valaki szellemileg kimerültnek érzi magát, megpróbálhatja a glutaminsav szedésével az agyi teljesítményét növelni

Az L-glutamin serkenti az agyat.- Nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, ami gátolja az agyműködést. Elősegíti a szellemi képesség fejlődését, javítja a megfigyelő képességet, csökkenti a szellemi kimerültséget.

Description

Keep your brain sharp and lucid

Provides support to your muscles

Its outstanding ability to pass through blood/brain barrier makes it a perfect enhancer of the mental function

 

Vizsgaidőszakban, nagy szellemi tevékenység kifejtésekor érdemes alkalmazni a megfigyelőképesség javítására.

Az egyik leggyakoribb aminosavként és agyunk egyik fő „táplálékaként” a glutaminsav az agytevékenységet segíti elő. Némely esetben jó hatással van az intelligenciára, valamint elősegíti a mentális éberséget, a tiszta gondolkodást és a kedélyállapotot is javítja. Megnöveli néhány erős antioxidáns szintjét, így a test méregtelenítésében is szerepet játszik.

Beszerzés

Személyes átvétel esetén nincs szállítási költség!
Budapesti iroda: 1139 Budapest, Forgách u. 19. (Gold Irodaház)
Nyitva tartás: H-P: 9-17 óra között
Telefonszám: 06-20-900-08-64 

GLS szállítás utánvételes fizetéssel 990 Ft a szállítási díj


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

Reergin tabletta hatóanyaga: Glutaminsav
1 tablettában: 266,6 mg glutaminsav (Acidum glutamicum), 133,3 mg aszparaginsav (Acidum asparticum) 

A tabletta gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, szellemi és fizikai regeneráló hatását orvosi vizsgálatok igazolják

gyártó: Naturland Magyarország

reggel és délben 1-1 tabletta

OGYI-015/1987

Beszerzés:http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/7220/reergin_20_db/


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Amino Glutamin kapszula 100db

Összetevők: L-glutamin, F7 bioflavonoid komplex (vörös szőlő mag-héj szárítmány, cirok mag-héj szárítmány, feketeszeder mag-héj szárítmány, feketecseresznye héj szárítmány, feketeribizli mag-héj szárítmány, pirosribizli mag-héj szárítmány, szilva héj szárítmány, almahéj szárítmány).

Felhasználás: 1 kapszula/nap, valamint igény és szükség szerint max. 2 kapszula/nap


Berszerzés Ár: 5460 Ft/doboz

Személyesen is átveheti: Egészségpláza : Budapest II., Retek utca 19.Fontos, hogy a terméket vásárlás előtt online vagy telefonon rendelje meg. Amint ez megtörtént, várhatóan a következő munkanapon 13 órától veheti át a rendelését.

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/agy-memoria-tanulas/amino-glutamin-kapszula-100db#reszletes

 

 

Glabridin és hatása

A kor előrehaladtával jelentős változások jelennek meg a szervezetünkben. Megfogyatkozik a csont és izomtömeg, és egyes szervek teljesítőképessége, funkciója is lecsökken, így például agyunk térfogata is kisebb lesz. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a teljesítménye nagy mértékben leromlik. Általában azonban 50-60 éves kor után megjelenik egyfajta szubjektíven érzékelhető feledékenység. A Glabridin az Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) egyik flavonoid vegyülete.Az egyik kísérletben a glabridin, az amnézia jellemző tüneteit ellensúlyozva, képes volt a memória funkciókat javítani.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov./pubmed/18484526

 

Egy másik kutatásban a kiváltott agyi történés esetén, a glabridin hatékonyan gátolta az idegsejtek sérülését, elhalását, csökkentve az agy szövettani károsodását.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov./pubmed/18048062A  témához kapcsolódó korábbi dolgozataim itt olvashatók:

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-acetil-l-karnitin.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-agyunk-es-memoriank.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-demencia-alzheimer-kor.php

http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-demencia-alzheimer-kor.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-iq-novelesi-lehetosegek.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-oregedes-fiziologiaja.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-amirol-nem-beszelunk2.php
http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-kutatas-az-elet-keletkezeserol.php
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vilagegyetem-es-az-elet-keletkezese.php
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-materialista-tanok3.php
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-materialista-tanok2.php
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-materialista-tanok.php
http://www.nelegybeteg.hu/hirlevel/15059/index.html
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-lelki-egeszsegunk4.php