www.nelegybeteg.hu - Zsoldos Bence weblapja


Antioxidánsok

Egészségünk ártalmai

A Kender egészségre gyakorolt hatásai Válasz 64
A sztrók kialakulása gátlásának gyógyszeres és alternatív lehetőségei
Agyunk és memóriánk védelmére
Alkálisó kúra és egyéb lehetőségek a rák megfékezésére - Válasz 82
Alkálisó kúra. Tömjén kivonat hatása. Alkálisó + tömjén kivonat + MSM krém. Tüdő CTA lelet magyarázata. B-17 vitamin (Laetril) injekcióban - Válasz 94
Álmatlanság, horkolás, légzéskimaradás
Amit a hallás csökkenéséről tudni érdemes. Fülzúgás és kezelése
Arginin. MSM krém, DMSO. Kurkumin. Reflux, TIF műtét. Ér tisztítás. Válasz 93
Áttétes csontrák - Válasz 30
Béta-glukán gyerekeknek * Fülzúgás noiser kezelése * A normális vércukorszint * Epekő zúzás helyett laparoszkóp műtét * Alkálisó és tömjén kúra. Válasz 92
Bor, tüdő, vese, kullancs - Válasz 19
Bronchitisz, légszomj, tüdőtágulás, és ahonnan nincs vissza út:OCPD
Csontrák
Csontritkulás. Megelőzés, Kezelés, Gyógyítás - Válasz 39
Demencia, Alzheimer-kór
Demencia, Alzheimer-kór (T)
Derékfájás - Válasz 5
Ekcéma és nehezen viselhető hatásának enyhítése. Válasz 60
Emlő rák - Válasz 4
Emlő rák - Válasz 6
Emlőrák. Merevedési zavar. Válasz 49
Endometriozis
Epekő oldása, zúzása
Epekövesség szelíd és műtéti...
Étel allergia, gyerekeknél. Lencse
Érelmeszesedés megállítása, csökkentése - Válasz 81
Érrendszer védő és tisztító, érelmeszesedést lassító, véroxigén szintet növelő, izomfájdalmat és gyulladást csökkentő lehetőségek - Válasz 88
Esszenciális tremor (ET) és kezelése
Fájdalmak elleni és betegség gátló...
Fejfájás fajtái, oka és kezelése - Válasz 36
Fogaink elvesztése és esztétikus...
Fogfehérítés
Fülzúgás vizsgálata, kezelése - Válasz 58
Fülzúgás vizsgálata, műszeres és alternatív kezelése
Gerincbetegségek és Fibromyalgia okozta fájdalmak kezelése. NADH (Q1 vitamin) nem csak Parkinson betegségre. Vérképző szervek daganatos betegségének (myeloma) kezelése - Válasz 90
Görbe pénisz konzervatív kezelése - Válasz 76
Gyerek reflux, mell ödéma, gallmet
Gyerek leukémia (ALL) gyógyszeres és komplementer medicina kezelése - Válasz 59
Gyomorhurut és szelíd kezelése
Hajhullás oka és kezelése. Válasz 61
Halláscsökkenés leggyakoribb okai Hallás vizsgálatok.
Halláscsökkenés oka. Kezelési módjai. Korszerű hallókészülékek 2
Hepatitisz-B
Hólyagrák orvosi és alternatív kezelhetősége - Válasz 83
Homocisztein
Hölgyek réme és félelme: Amit a Csontritkulásról tudni kell
Inzulin, epekő - Válasz 20
Irritábilis bélszindróma (IBS) - Válasz 25
Kalapácsujj otthoni kezelése. Súlyos esetben műtétje - Válasz 75
Koleszterin és hatása a szervezetre
Koleszterin és vérzsír ellen: Sztatin, Lizin, Prolin C-vitamin - Válasz 48
Korszerű fájdalom mentes fogíny kezelés, csiszolás nélküli és beültetett fogpótlás
Korszerű, új csípőműtét a hazai kórházakban. Válasz 54
Kullancs elleni védőoltás
Kullancs elleni védőoltás (T)
Leukémia - Válasz 3
Lábfej gyógyászat: Bütyök, kalapácsujj. Otthoni kezelés
Lúgosítás
Magas vérnyomás kezelése - Válasz 42
Mágneses teret produkáló készülékek és hatásuk
Makula degeneráció a veszélyes látásromlást okozó szembetegség
Mellrákból meggyógyult hírességek
Memória javítása - Válasz 31
Metabolikus szindróma. Diabéteszes Neuropátia
Minden ami fogászat 1
Minden ami fogászat 2
Nitrogénoxid fontossága - Válasz 28
Nyaki ér (Carotis) elzáródása. Vizsgálatai. Komoly veszélyek csökkentése. Válasz 73
Nyugtató szedése. Vérnyomás problémák. Válasz 62
Olvasóim kérdéseire adott egészségi gyakorlati tanácsok tanulságokkal
Osteoren. Alulműködő pajzsmirigy és kezelése. Vérnyomás. Válasz 52
Ödéma kivizsgálása. Szívpanaszok orvosi vizsgálata. Válasz 53
Pajzsmirigy és jód - Válasz 24
Pajzsmirigy hormonok és vizsgálatuk. Alul működése okozta betegségek. Gyógyszeres és alternatív kezelése.
Parkinson kór tünetei, orvosi, gyógyszeres és alternatív (NADH, kannabisz) kezelése
Petefészek. Tumormarker vizsgálat megbízhatósága - Válasz 33
Pikkelysömör - Válasz 2
Pikkelysömör hatékony és sokféle kezelése - Válasz 40
Porckopás (artrózis) és kezelése
„Potencia zavaraimat vérnyomás csökkentők vagy más tényezők okozhatják?” Válasz 66
Prosztata, Reflux (TIF műtét), B-17, Pajzsmirigy kezelés. Válasz 77
Rák és kezelése 1
Rák és kezelése 2
Rák és kezelése 3
Rák és kezelése 4
Rák és kezelése 5
Rák és kezelése 6
Rák és kezelése 7
Rákkezelés - Válasz 1
Reflux
Reflux 2
Reflux 3 Válasz 32
Reflux oka, gyógyszeres és alternativ kezelése. Laparoszkópos és TIF műtéti eljárás. Válasz 55
Reflux gyermekkorban. Máj és epehólyag tisztítás. - Válasz 23
Reflux okai - Válasz 17
Refluxra szedett protonpumpa gátlók (PPI) kedvezőtlen hatásai - Válasz 80
Reumatoid artritisz (RA) - Válasz 27
Reumás ízületi gyulladás - Válasz 11
Rheuma megbetegedés és kezelési lehetőségeik
Sok vagy kevés gyomorsav okoz refluxot? Válasz 43
Szédülés és okai. Gyógyszeres és szelíd kezelése - Válasz 45
Szív, érrendszer, vércukor, memória, Rhodiola – Szédülés és kezelése Válasz 63.
Szívelégtelenség. Szívritmus és...
Szürke hályog. Látásjavítási eljárások
Szűk körű beteg tájékoztatás és/vagy a laikus beteg egyéni ismeretszerzéseiből adódó félreértések Válasz 67
Túlsúly és elhízás 1
Túlsúly és elhízás 2
Tüdőfibrózis sokunkat veszélyeztet. Válasz 78
Tüdővizenyő (ödéma), Arginin és diabétesz, vérnyomás csökkentők+Arginin együtt? Schisandra-wei-kivonat májvédő hatása, Fokhagyma kivonat az erekért, Koleszterin szabályozásra lecitin, Neprinol enzim - Válasz 87
Vastagbél vizsgálatok
Vér vas tartalma - Válasz 18
Vércukor csökkentés - Válasz 15
Vércukor, inzulin vizsgálatok - 13
Vércukor vizsgálatok (T)
Vércukorszint szelíd fékezése
Vércukorszint szelíd fékezése (T)
Vérnyomás és a pulzusszám kapcsolata - Válasz 44
Vérnyomás gyógyszeres kezelése...
Vérnyomás gyógyszer nélküli karbantartása. - Válasz 26
Vérnyomás helyes mérése, értékelése, stabilizálása TÜSI készülékkel otthon. Válasz 74
Vérnyomás vs vércukor - Válasz 16.
Vérnyomáscsökkentő mellett szedhető a Rhodiola rosea - Válasz 86
Vicalin tabletta, MSM por/krém - Válasz 50.

Életmód

Étrend kiegészítők

A fokhagyma hatásai
A grapefruit interakciója a vérnyomás csökkentő gyógyszerekkel - Válasz 85
A gyógyító Béta-glükán
A sokcélú, jó felszívódású Kurkuminok. Válasz 69
A tiltott B-17 és a sokoldalú Rhodiola rosea. Válasz 57
A tömjén az egészségben, a lelki/testi betegségben segítőnk és jó barátunk - Válasz 84
A tömjén komplementer medicinaként nem átverés. Válasz 51
Acetil-L-Karnitin
Amire mindenkinek nagy szüksége van: nitrogén-monoxid NO, nemcsak a testépítőknek Válasz 41
Arginin
Arginin - Válasz 22.
Arginin, Neprinol és Serrétia enzimek tüdő fibrózisra is, E-vitamin gamma, Oxigén csepp, Béltisztítás otthon, Emésztést elősegítő enzimes kezelés, Vérzsír csökkentés, Válasz 89.
Asztaxantin a természetes gyógyító a legtöbb betegségre
Az gyógyhatású elfelejtett Vörös és Tafedim tea
B17 „vitamin” - Válasz 12.
Béta-glükán gyerekeknek
Céklalé és hatása - Válasz 34
Cink és Szelén étrend kiegészítő felszívódása - Válasz 72
Emlőrák, Tumormarker, Béta-glukán, Gyerek IQ. Mikroalga, Visszér kezelés - Válasz 35
Enzim terápia az egészség megtartása/javítása érdekében
Epesavak és Gallmet
Étrendkiegészítők fontossága 1. (T)
Étrend kiegészítőkről...
Fahéj. Nem mindegy, hogy Cassia vagy Ceyloni
Fahéj és Aspirin
Fitoszterolok és hatásuk
Folyékony, stabilizált oxigén cseppek otthoni használatra az egészségünk szolgálatában - Válasz 79
Hal olajok jód tartalma Válasz 68
Homeopatia és Biorezonancia körüli kétségek - Válasz 56.
Kolin, szerotonin az agyműködés és a memória segítője
Kolin az agyműködés és memória segítője (T)
Kurkuma vagy kurkumin - Válasz 10
Matuzalem és Gabolexin - Válasz 8
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed 1
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 2
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 3
Étrend kiegészítők vásárlási szempontjai
Molekuláris hidrogén egészségi hatása
MSM krém minősége
Multi ásványi és vitamin anyagok megbízható világ cégek gyártásában/forgalmazásában
Nagyon érdemes kurkumint szedni, de nem mindegy milyet. Válasz 46
Probiotikumok a nőgyógyászati egészség megtartása, helyreállítása érdekében
Rákellenes étrend kiegészítők
Resveratrol
Resveratrol (T)
Resveratrol - Válasz 9
Rhodiola rosea
Rhodiola segít hosszabb ideig és egézségesebben élni. Válasz 65
Serrapeptase enzim hatása, szedése. Otthoni oxigén kezelés eszközei és oxigén cseppek. Válasz 91
Szíverősítés - Válasz 7
Szoptatós és várandós anyuka vitamin szükségletének ellátása
U-vitamin és hatása - Válasz 29
Vashiány és pótlása
Vérnyomás csökkentésének kezelése

Lelki/szellemi működés, egészség

A HIT csodával határos gyógyító ereje
A kvantum világról 1. rész
A történelmi karácsony felidézése
Az Európai nemzetállamokba bevándorlók integrációjának komoly nehézségei. A bevándorlással kapcsolatos társadalmi, gazdasági, kulturális problémák
Advent a karácsonyra felkészülés ünnepe
Ádvent története, ünnepi szokások az európai országokban. 2017. évi ádventi programok
Ahogy a tudósok a világot és benne az embert látják
Alternatív medicína 1
Alternatív medicína 2
Amiről nem beszélünk 1
Amiről nem beszélünk 2
Az élet értelme és célja
Biológiai létünk működése...
Élettelennek hitt élő Univerzum
Életünk jelene és jövője a fizikai...
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 1. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 2. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 3. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 4. rész
Fülzúgás és gátlása
Gyógyulás a gondolataink...
Halálközeli élmények
Hogyan mondjam el neked hogy…… a Világegyetem kvantumfizikai leírása, működése. „Ami fenn az lenn” – egység az Univerzumban
Ima hatása az egészségre
IQ növelési lehetőségek
IQ növelési lehetőségek (T)
Iskolakorúak beilleszkedési zavarai, kirekesztése, zaklatása, szorongása, depressziója - Válasz 47
Karácsony 2017. Ünnepi emlékezés Jézus születésére
Karácsony igazi arca 1
Karácsony igazi arca 2
Kik és hogyan ünneplik a karácsonyt
Kutatás az élet keletkezéséről (T)
Lelki egészségünk 1.rész
Lelki egészségünk 1 (T)
Lelki egészségünk 2.rész
Lelki egészségünk 3.rész
Lelki egészségünk 4.rész
Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 1. rész
Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 2. rész
Lelki egészségünk. Párkapcsolati problémák. Nárcizmus. 1. rész
Lelki egészségünk. Szempontok a párválasztáshoz 2. rész
Lelkünk, tudatunk amiről keveset...
Materialista tanok hanyatlása
Materialista tanok hanyatlása 2
Materialista tanok hanyatlása 3
Meditáció lelki/testi vonatkozásai
Meditáció lelki/testi vonatkozásai (T)
Miért kétséges az európai nemzetállamokba bevándorlók integrációja/asszimilálódása?
Migráció egészségügyi hatásai az Európai országokban
Ó- és Újszövetség a gyógyító hitről
Önmegvalósítás
Önmegvalósítás - Válasz 14
Önmegvalósítás a munkahelyen
Szent Miklós püspökre (Mikulásra) emlékezve szülőknek, nagyszülőknek, gyermekeknek
Tudományos hipotéziseken alapuló új Világszemlélet
Tudósok magyarázatai az életről. A hiten alapuló evolúció.
Újévi üdvözlet
Világegyetem és az élet keletkezése
Világnézetről mindenkinek

Növények, gyümölcsök, magok

Nyomelemek

Táplálkozás

Vitaminok

2011. I. félév

2011. II. félév

2012. I. félév

2013-2018


Hírlevél archívum
Élelmiszerbiztonság 1. rész
Összeállította: Zsoldos Bence
2012.08.29.

Egészséges életmód, jobb Életminőség mindenkinek

Élelmiszer biztonság itthon és Európában

Uniós elvárás
Az ellátási lánc globalizálódása nyomán az Európai Unió egészségükért aggódó és érdekeiket féltő fogyasztóinak szüntelenül új kihívásokkal és kockázatokkal kell szembenézniük. Az Unió célja a hagyományos termékek fennmaradásának biztosítása mellett gondoskodás arról, hogy csak biztonságos és megfelelően címkézett élelmiszerek kerüljenek a polcokra. Az EU átfogó élelmiszer-biztonsági szabályozást alakított ki, A szabályozás alapja a kockázatelemzés.
Az EU élelmiszer-biztonsági politikájának alapja "a termőföldtől az asztalig" minden folyamatot lefedő élelmiszerbiztonság kialakítása.
Vagyis az Unió élelmiszer-biztonsági politikájának fő célja, hogy csak biztonságos és megfelelően címkézett élelmiszere kerüljenek a polcokra.

A nyomonkövetés azt jelenti, hogy bármilyen probléma adódik egy-egy szállítmánnyal (ételmérgezés, gyenge minőségű vagy szermaradvánnyal szennyezett áru, stb.), vissza lehet keresni, melyik piaci szereplő nem tartotta be a munkafolyamatokra vonatkozó előírásokat.
A hivatalos 2010. évi bejelentés szerint a hazai kormány kiemelt célkitűzése az élelmiszerbiztonság magas szinten tartása.
http://ec.europa.eu/health-eu/my_environment/food_safety/index_hu.htm
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/index_en.htm

A világban bárhol előállított élelmiszer rövid idő alatt eljut bármely fogyasztóhoz a világon, a benne lévő káros anyaggal, kórokozó vagy kártevővel együtt. Az élelmiszerlánc egyre bonyolultabbá és nehezen követhetővé válik.

 

A 22/2012 (II.29.) kormányrendelet döntése értelmében a MÉBiH önálló igazgatóságként beleolvadt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néven továbbműködő Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalba. A változás lehetőséget ad az élelmiszerbiztonsági intézményrendszeren belül a szorosabb együttműködésre, a hatékonyabb munkavégzésre, az erőforrások jobb kihasználására

 

Élelmiszerbiztonsági politika
A tudományos alapokra épülő élelmiszer-biztonsági politika alapelve többek között a következő:

  • a folyamat ellenőrzése a „szántóföldtől az asztalig”
  • fogyasztó központúság
  • élelmiszerláncból eredő szennyeződés csökkentése
  • felelős, felkészült, tisztességes vállalkozások
  • az élelmiszer-biztonsági ismeretek és igényesség elterjesztése

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal az EFSA 2002 óta játszik kulcsszerepet az Európai Unió élelmiszer- és takarmány-biztonság kockázat becslésében

Mesterséges adalékok
Jelenleg Magyarországon mintegy 50.000 élelmiszer közül lehet választani az üzletekben. Ezekben közel 15.000 féle mesterséges adalékanyag, színezék és egyéb összetevő található. A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok, a fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő - megbetegítő tényezők

Egyes élelmiszerek bizonyos összetevői, például a transzzsírok vagy a különféle szintetikus adalékok (E-anyagok) kétes hatásúak az emberi egészségre. Ezért a Magyarországon forgalomba kerülő élelmiszerek bizonyos összetevőit – például a transzzsírokat, vagy az E-anyagokat – a Vidékfejlesztési, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakemberei közösen megvizsgálják annak érdekében, hogy azok megfelelnek-e az egészséges táplálkozás követelményeinek.

 

 

Mérgező anyagok miatt káros élelmiszerek

Néhány korábbi időben előforduló eseményt foglaltam össze és ismertetek az alábbiakban.

  • Az Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ) ellenőrzése során több készítményben is magas aflatoxin-tartalmat mutattak ki, és eddig tizenöt termék került tiltott listára. Vajon, hogy történhetett meg mindez? „Az alacsony hazai termés miatt trópusi országokból származó import paprikaőrleménnyel keverték a készítményeket — mondta Dr. Sohár Pálné, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főosztályvezetője.

  • Aflatoxin
    Nemcsak a fűszerpaprikában, a pisztáciában vagy a földimogyoróban lehet aflatoxin, hanem a paprikával fűszerezett húsipari készítményekben és tartósított élelmiszerekben is. De a konzervek, a leves porok és a chipsek szintén veszélyesek lehetnek — nem beszélve a vendéglőkben felszolgált, hagyományosan pirospaprikával ízesített magyaros ételekről.
    Az aflatoxin forrása: Aspergillus flavus. 14 fajtája ismeretes. Hatása: High-level aflatoxin exposure produces an acute hepatic necrosis, resulting later in cirrhosis, and/or carcinoma of the liver

    A B1 aflatoxin számít a legmérgezőbbnek. Az Aspergillus flavus jelenlétéből nem minden esetben következik az, hogy az aflatoxin mérgező koncentrációban van jelen. A betegség prognózisa rossz, átlagos túlélési idő a diagnózis felállításától kb. 6 hónap.
    Kimutatása: a vérszérum AFB1 –albumin szintjének a meghatározásával

    Az iráni pisztácia esetében is felmerült a gyanú, hogy penészgombától származó aflatoxint tartalmaz. A terméket egy magyar vállalkozó forgalmazta itthon, és Csehországba is szállított belőle. A csehek a pisztáciát azonnal kivonták a forgalomból, és az esetet jelentették az uniós főigazgatóságnak. A vállalkozót felelősségre is vonták.
    http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer/?kereses=1&ev1=&ho1=&nap1=&ev2=&ho2...

  • Aldrin szennyezés
    Minimális mennyiségben egy negyven éve betiltott rovarirtó szer maradványait (aldrint és dieldrint, képlete) találtak egy Romániából importált napraforgóolajban. Mivel az uniós előírásokban jelenleg nem szabályozzák, milyen érték felett kell betiltani az élelmiszert, nehéz volt megállapítani, hogy fogyasztása káros-e az egészségre.

    A rovarölő szer maradványára napraforgómag esetében 0,02 milligramm/kg a határérték az EU-ban, az étolajra viszont nincs külön előírás. A másodlagos vizsgálatok aztán kimutatták, hogy a román étolajban nincs egészségkárosító anyag, mert 0,001 milligramm/kg alatt van a rovarirtó anyag mennyisége.
  • Nyilvántartások szerint Magyarországon évente átlagosan 13 ezren kerülnek élelmiszerre visszavezethető bélfertőzéssel orvoshoz, ez mindenki számára fontos. A cigarettásdobozok elrettentő feliratai után egyes országokban felmerült a figyelmeztető élelmiszercímkék ötlete is. Nemcsak az összetevőket és a kalóriát tüntetnék fel rajta, hanem azt is, hogy az adott termék mennyire káros az egészségre

  • Arzén az ásványvízben
    A Fővárosi Bíróság az Auchan Magyarország Kft. keresetét elutasítva ítéletében megállapította, hogy az IPM korábbi számában a „Hogyan került arzén az ásványvizekbe?” című cikkben valós tényeket közölt "Versenyből kiesett rossz minőségű, fogyasztásra nem ajánlott víz: Auchan Szuper Aqua: Határértéket 2x-esen meghaladta az arzén (As) és a higany (Hg) tartalom. Emiatt fennáll a mérgezés és bakteriális fertőzés veszélye."
    Az Auchan saját előírásait is megszegve nem tud hiteles mérési eredményeket bemutatni arról, hogy az ásványvizek árusításának kezdetekor, 2009-ben megmérte volna a vizek összetételét. Az Auchan ezzel szemben az IPM magazin hiteles mérési eredményeit kétségbe vonta, és több pert is indított az IPM ellen, sőt a nyilvánosságra hozott eredmények tudatában folytatta a kérdéses termék árusítását.
    „Majd 3 hónap elteltével megszüntette a saját márkás ásványvizeinek forgalmazását”. Kérdés azonban, hogy gondoltak-e arra, hogy addig hány ember egészségének ártottak?
    www.interpressmagazin.hu/uploads/ipmteszt/viz_teszt.pdf

  • Szalmonellás sajátmárkás koriander fűszer az Aldiban
    Aldi Stonemill Ground koriander, 40g : Az Aldi bolthálózat által visszahívott Stonemill korianderben szalmonellát mutattak ki A szennyeződés forrását még vizsgálják. minőségét megőrzi" dátum: Október 14, 2012

    A foton látható felirat nem vicc, hanem ténylegesen előfordult helyzet
    http://magyar-termekek.blog.hu/2010/12/29/tesco_auchan_cora_nehany_vicces_es_kevesbe_vicces_foto

  • Fertőzés kolera baktérium miatt
    Hollandiában például Bangladesből származó, kolerabaktériummal fertőzött gyorsfagyasztott garnélarákot találtak, amely – információk szerint – a belga, a francia, a német és a magyar élelmiszerpiacra is eljuthatott. A riasztás hamar megérkezett hozzánk, és az illetékesek huszonnégy órán belül megtalálták a két lehetséges importőrt, akik bizonyították, hogy nem vásároltak a bangladesi rákból.

  • Szudánvörös festék szennyezés
    Kínában több mint 500 ezer élelmiszeripari vállalkozás működik, 70%-uk kevesebb, mint 10 alkalmazottat foglalkoztat.
    A listán szereplő, már korábban betiltott összetevő a Szudán-vörös (Sudan-red), amely rákkeltő ipari festék, ide számítva a melamint is, amelyet elsősorban a műanyagiparban használnak.

    Indiából származó paprika- és chili termékekben mutattak ki rákkeltő szudánvörös festéket. Erre reagálva az Uniós Bizottság a következő rendelkezést hozta: paprikaszállítmányok csak akkor vihetők be az unió területére, ha vizsgálati bizonylat igazolja, hogy a termék nem tartalmaz szudánvörös színezéket

  • Hal maradvány a kekszben
    Egy magyar kisgyereknél allergiás sokkot váltott ki a citromos keksz. Kiderült, hogy a benne levő tyúktojás halmaradványt tartalmazott, mivel a tyúkot ilyen táppal etették.
    Szántó Krisztina MAXIMA http://www.maximanet.hu/cikk.php?id=8&acid=727

  • "Húsmosással" a lejárt szavatosság ellen
    Jegyzőkönyvek kerültek napvilágra, amelyekből az derül ki, hogy évek óta gyakorlat lehet a lejárt szavatosságú hús és egyéb termékek értékesítése a multinál. Erről maguk a dolgozók tettek bejelentést a Tescónál
    Tesco-alkalmazottak elmondták, a vállalatnál lemossák a romlott húsokat, és úgy kínálják a vásárlóknak.
    A Tesco kommunikációért felelős munkatársai szerint ezek egyedi esetek. Azonban valószínű, hogy felsőbb utasításra végzik a húsok mosását, mivel ki van adva, hogy minimalizálni kell a veszteségeket. Korunkban az anyagi érdekek régen túlléptek a tisztességen. Ezen túl a lejárt idejű sajtokat is újra csomagolják.
    A fenti képen látható termék „kínálata” még a kisebbik baj. A hipóval/ecettel mosott romlásnak induló hús eladása már nem ilyen tréfás.
    http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/lemossak_a_romlott_husokat_a_tescoban...
    http://magyar-termekek.blog.hu/2010/12/29/tesco_auchan_cora_nehany_vicces_es_kevesbe_vicces_foto

    A Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) szerint a magyar hústermékek frissek, ezeket kellene előnyben részesíteni. VHT ugyanakkor arra is szeretné felhívni a magyar vásárlók figyelmét, hogy csak hatóságilag ellenőrzött és megbízható üzletekben vásároljanak hústermékeket, ahol korábban már meggyőződtek ezek jó minőségéről

  • Transz-zsírok, adalékok
    A margarin előállítására az elmúlt évtizedig főként hidrogénezett növényi olajokat használtak. A hidrogénezés során a telítetlen zsírsavak egy része telítetté alakult és így megszilárdult, de emellett transzzsírsavak is képződnek belőlük. A hidrogénezéssel telítetlen zsírsavak addíciós reakciókban vesznek részt, ezáltal a lágy, folyékony telítetlen zsírsavak (általában a növényi olajok) a hidrogénezéssel részben vagy teljesen telítődnek. Ekkor a kettős kötések (–CH=CH–) felszakadnak és H-atomok ülnek rájuk. Eközben sajnos lejátszódhatnak azok a cisz-transz reakciók is (izomerizáció), amelyek során a kedvezőtlen hatású transz-zsírsavak keletkeznek. Mint tudjuk csak a cisz konfigurációjú zsírlánc az egészséges. Valamennyi természetes zsír ugyanis cisz-konfigurációban fordul elő. A biokémikusok tudják, hogy az emberi szervezetben csak a cisz-forma működik

    Minél „szilárdabb” az olaj, annál több benne a transz-zsír. A folyékony növényi olajokban akár 6%-nyi, a margarinokban és a főzőmargarinokban akár 58%-nyi is lehet.Transz-zsír van azokban a termékekben, amelyek csomagolási feliratán ilyen szavak szerepelnek: „hidrogénezett” vagy „részben hidrogénezett”. A transz-zsírok megtalálhatók számos kenyérfélékben, édességekben, tésztafélékben, csokoládéban, gyorsfagyasztott készételekben, feldolgozott húsfélékben.
    Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.
    http://www.mnsza.hu/elhizas/transz_zsirok.php

    A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete által végzett vizsgálat az eddigi legerősebb bizonyítéka a transz-zsírok és a szívbetegség kapcsolatának. Az amerikai nők körében háromszoros volt a koszorúér betegség kockázata azoknak, akikben a transz-zsírok vérszintje magas volt.
    http://www.mnsza.hu/hirek/taplalkozas/harward_transz_zsir.php

Baromfi hús fertőzöttsége
Nyomasztóbb képet mutat az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA 27 uniós tagországra kiterjedő vágóhídi adatgyűjtése. Az uniós szervezet egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a levágott brojlercsirkék bőrén és béltartalmában kimutatható-e a szalmonella vagy a kampilobakter (lásd a lejjebb közölt grafikont). A magyar baromfihús 85,6%-a tartalmazott szalmonellát, (ábra). A baktériummal fertőzött ételek, helytelen kezelés esetén, komoly járványokat okozhatnak.
Példa: Szalmonellát találtak (foto) a Békés megyei ellenőrök. A baktérium a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. által gyártott 600 kg panírozott, gyorsfagyasztott félkész Bécsi szelet termékben volt kimutatható. Gyártás ideje: 2011.02.16., mikrobiológiai vizsgálat eredménye: Salmonella spp.: Pozitív/25g
http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer/44204/hungary/szalmonella

A kampilobakter még a szalmonellánál is súlyosabb megbetegedést okozhat. Erősebben is fertőz: már egy kiskanálnyi vagy falatnyi ételben is elegendő baktérium szaporodhat el a végső soron kiszáradást okozó gyomor- és béltünetek kialakulásához. Szintén a nyers húsban – főleg baromfiéban – tenyészik, és a fertőzése ugyanúgy magas lázzal, hasi görcsökkel, hasmenéssel jár, mint a szalmonelláé. A kórokozó jelenlétét 2008-ban 5,5 ezer betegnél mutatták ki., ám a nem azonosított megbetegedések enteritis infectiosa gyűjtőnéven kerülnek a statisztikákba – évi mintegy 36 ezer esettel.
Az összes hasmenéses esetek mintegy egynegyedét Campylobacter fajok okozzák, Magyarországon évente 10 000 megbetegedést regisztrálnak. Mint az enterális betegségek általában, nyáron és ősszel fordulnak elő leggyakrabban. Minden korcsoportot megbetegíthet, de leggyakrabban a kisgyermekek (5 év alattiak) között fordul elő.
A fertőzések különböző antibiotikumok egyedi vagy kombinált alkalmazásával kezelhetők. Ciprofloxacin, (baktericid hatású, szintetikus antibiotikum) tetraciklin, vagy eritromicin általában eltünteti a Campylobacter baktériumokat, és meggyógyítja a hasmenést. A kezeléséhez többnyire antibiotikumok intravénás adása szükséges.
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/...

Nemcsak a csirke, de az itt bemutatott ilyen üdítő ital fogyasztása is megfontolandó (foto)

http://magyar-termekek.blog.hu/2010/12/29/tesco_auchan_cora_nehany_vicces_es_kevesbe_vicces_foto

Mesterséges édesítőszer: Neotam
A legújabb toxikus élelmiszer-adalékok egyike a neotám nevű mesterséges édesítőszer. Az Európai Unióban, ahol 2010 novemberétől ízfokozóként elfogadták, E961 megnevezés alatt ismert. A NutraSweet – a Monsanto korábbi részlege, az aszpartám eredeti gyártója – által gyártott neotám 13.000-szer édesebb, mint az asztali cukor, és körülbelül 30-szor édesebb, mint az aszpartám. A Neotam az aszpartám képletén alapul, annak ellenére, hogy az FDA-hoz érkező panaszok 80%-a az aszpartámra vonatkozott Neotame: 13,000 Times Sweeter Than Sugar And Even More Toxic Than Aspartame
http://www.sott.net/articles/show/242858-Neotame-13-000-Times-Sweeter-Than-Sugar-And-Even-More-Toxic... 2012. marc.

Paprika fűszer
Aflatoxinok (B1 = 34,2; Tot. = 35,7 mikrogramm / kg - ppm) a chili paprika fűszerporban, Indiából. Észrevételt tette: UK
A négy legnagyobb tömegben előforduló aflatoxin a B1, (képlet). Elsősorban meleg égövi országokban, csapadékos, magas páratartalmú időben gyakori. Nálunk természetes előfordulásával nem kell számolni, viszont élelmiszerszennyezőként importcikkeken lelhetők fel.

Szer maradvány

  • 800 esetben találtak külföldi áruban emberre veszélyes szermaradványt! Az év során ezzel szemben a magyarországi termékben összesen 10 esetet fedeztek fel.
  • Az interneten elérhető Kétes Áruk.hu oldalon figyelmeztetéseket olvashatnak például: "NE VEGYEN import török paprikát", mert a környező országok tucatjával jelentik a legkülönbözőbb vegyszeres török étkezési paprika szállítmányokat” (2011. július)
    http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer-biztonsag_fogyasztovedelem/tamad-a-mergezett...
  • A mérgező vegyszerrel kezelt paradicsomot a szekszárdi Tescóban találták (2011. május) a Békés Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság és a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei. A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján szereplő adatok szerint az egyik vegyszer (procimidon) (Tudástár) 4,5-szerese volt a határértéknek, a másik (diklofluanid) a
    3-szorosa
    .

Az Európai Bizottság a RASFF 2011 évre vonatkozó jelentése

  • Évről-évre növekszik a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) riasztásainak a száma. Oka: az Európai Unió hatóságai is egyre több ellenőrzést tartanak”.
  • Az esetek 49%-ában a tagállamok határőrizeti szervei értesítették a riasztási rendszeren keresztül a tagországokat arról, hogy az adott határszakaszon gyanús, vagy fertőzött élelmiszereket, takarmányt, vagy különböző anyagokat akartak bejuttatni az Európai Gazdasági Térségbe (EU 27 ország + Norvégia, Liechtenstein, Izland).
    2011-ben két kiemelkedő ügy volt:
    • a./ egy Hamburg-környéki kertészetből kóli baktériummal fertőzött búzacsíra került a piacra, amely több mint 50 halálos áldozatot követelt Európa-szerte. Ez esetben is az uniós riadólánc volt a fő eszköze a tagállamok közötti kommunikációnak.
    • b./ Fukusima miatt a Bizottság a RASFF-en keresztül kérte a tagországokat, hogy mérjék meg a Japánból importált élelmiszerek és takarmányok radioaktivitásának szintjét

A RASFF riasztások
  • A riasztások 67%-a vonatkozott az EU-ból származó termékre, amelyet a piac ellenőrzése során észleltek (döntően patogén mikroorganizmusok, nehézfémek, allergének és mikotoxinok).
  • Az információs jelentések 52%-a a harmadik országból származó termékekkel volt kapcsolatos (patogén mikroorganizmusok, növényvédőszer-maradékok, nehézfémek,és élelmiszer adalékok).
  • A termékek 34%-át utasították vissza azok magas mikotoxin tartalma miatt, míg a második legfontosabb ok a határokon a növényvédőszer-maradék nem megengedett mértéke volt
    http://www.mebih.gov.hu/index.php/hu/component/content/article/37-aktualis-hirek/710...

    Fejlesztési terv
    • Növelné Brüsszel a riadólánc rugalmasságát a már meglévő működési előírások felülvizsgálatával.
    • fertőzött, vagy fertőzésgyanús termékek nyomon követhetősége terén is: a testület szerint gyorsítani kell azokat az eljárásokat, amelyekkel be lehet azonosítani a kérdéses termékeket, és haladéktalanul vissza lehet őket vonni a piacról
      http://www.bruxinfo.hu/cikk/20120720-sikeresnek-tartja-brusszel...
  • Kórokozók lehetnek az élelmiszerben Tudástár.

Élelmiszerek kémiai biztonsága
Az előállítói felelősség elve érvényesül ugyan a mikrobiológiai és kémiai élelmiszer-biztonság területén egyaránt, de az előállítónak illetve az importőrnek, forgalmazónak nincs reális lehetősége arra, hogy valamennyi beérkező élelmiszer kémiai biztonságáról meggyőződjön. Ezért a fogyasztók egészségének védelme érdekében a hatóságok kötelessége az élelmiszerek mikrobiológiai és kémiai biztonságának folyamatos ellenőrzése és monitorozása. Az élelmiszer biztonságról csak a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzéssel lehet gondoskodni. A kémiai anyagokra vonatkozó Uniós törvénykezés szintjei az alábbiak:

  • Ha a szakértők úgy ítélik meg, hogy egy-egy élelmiszer fogyasztása nagyon káros lehet az emberi egészségre, akkor esetleg többletadóval rontható ennek a terméknek a versenyhelyzete.
  • Ha egy termék fogyasztását különösen káros hatásúnak ítélnek, akkor az adott technológiát, vagy terméket akár be is lehet tiltani (államtitkári tájékoztatás).
    http://www.168ora.hu/itthon/be-is-tilthatjak-a-karos-elelmiszereket-78091.html

Az egészségre káros, fontosabb szennyezőanyagok
a./ Állati és növényi eredetű szennyeződés
A társadalom egyik alapvető élelmiszer-biztonsági igénye, hogy többek között az állati eredetű élelmiszerek kémiai szennyezettségét (reziduum) elkerülje, illetve annak mértékét folyamatosan a tolerancia határérték (Maximum Residue Limit /MRL/) alatti szinten tartsa.
A maradékanyagok (reziduum), a tudatos szennyeződést okozó szándéktól függetlenül - a növénytermesztés, az állattenyésztés, az állatorvosi gyógykezelés, az élelmiszeripari gyártás, a termékkezelés, a csomagolás, a szállítás, a tárolás során, illetve a környezet szennyeződésre visszavezethetően szennyező anyagok kerülnek az élelmiszerben és ott kimutathatók

Fontos annak szem előtt tartása, hogy nem csupán az élő szervezet által felvett vegyületek (xenobiotikumok), hanem esetenként az azokból enzimatikus átalakulás nyomán képződő biológiailag fokozottan aktív anyagcsere termékeket is – mint fertőzést okozókat – figyelembe vegyük.

b./ Kémiai szennyező anyagok
Megvalósítható az a jogos igény, hogy a fogyasztó egészségére veszélyes kémiai szennyezőknek a mennyiségét a még megengedett maximális érték alatt tartsuk és az egészségügyileg elfogadható minimális szintre szoríthassuk. Kémiai szennyezők többek között az említett maradék anyagok

c./ Toxikus vegyületek élelmiszer- és takarmánynövényekben
Példa képen említjük, hogy a burgonya egyes fajai olyan alkaloidát, (solanint) tartalmaznak, amely megvédi a rovarok, többek között a kolorádóbogár ellen, de 1-3 mg/100g feletti mennyisége káros lehet a szervezetünk számra. Sajnos mennyiségét sem a főzés, vagy hőkezelés, sem a hűtés nem befolyásolja., ezért mennyiségét ellenőrizni szükséges.

d./ Peszticidek
Az élelmiszerekben lévő veszélyforrások közül a fogyasztók a peszticideket (növény védőszereket) tekintik a legveszedelmesebbnek. Gondoljunk itt a Maroccóból érkező őrölt piros paprikára, amely gombaölő hexaklóbenzolt tartalmazott. Ugyanakkor a természetes toxinok (az élelmiszernövényekben lévő toxikus vegyületek) létezéséről a fogyasztóknak nincs tudomásuk. A gyártó-, kiszerelő-, forgalmazó rendszer ellenőrzésének ilyen esetekben is komoly szerepe és jelentősége van.

e./ Mikotoxinok
A hatékony növényvédõ szerek túlnyomó többségének felhasználása biotermékek esetében tiltott. A gyenge mérgeknek számító gyorsan lebomló fungicideknél százszor-ezerszer mérgezőbb és igen ellenálló, nem bomlékony gombatoxinok (mikotoxinok) elkerülték a bio-élelmiszereket előállító szervezetek és felhasználók figyelmét, pedig a természetes anyagok sok esetben távolról sem ártalmatlanok
A takarmányipar, élelmiszeripar termékeinek csomagolásán vagy címkéjén fel kell tüntetni hogy a termék gomba eredetű toxint nem tartalmaz. A fentiek miatt a minőségbiztosítási rendszernek a toxintartalom nyomon követésére is képessé kell válnia és a rendszer integráns részének kell lennie.

f./ adalékanyagok
Több mint 1000-féle, élelmiszerben engedélyezett adalékanyag van. Felhasználási céljuk és mennyiségük is előírt. Mindezek ellenére vannak, amelyek már bizonyítottan ártalmasak. (pl.: a narancssárga S, azorubin, alluravörös alkalmazása esetén az élelmiszeren fel kell tüntetni: „A gyermek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.”.)

  • Mesterséges ízesítők, /pl.: mandulaaroma (benzaldehid)/,
  • Akrilamid képződhet a kenyér, burgonya, chips sütésekor. Ennek elkerülésére vákuumban kell sütni.
  • A színezőanyagok optikailag javítják az élelmiszer kinézetét, vizsgálni kell az egészségre esetleg káros hatásúak jelenlétét az élelmiszerben.
  • Az élelmiszereket gyakran kezelik tartósítószerekkel, hogy megakadályozzák penészedésüket. A tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését.
  • Az E 210 számot viselő benzoesav az egészségre káros mellékhatásokat válthat ki.
  • Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Hatása felerősödik, ha együtt alkalmazzák az E 221-es nátrium-szulfittal.
  • Az emulgeátorok megváltoztatják a sejt-membránok áteresztőképességét, ezért használják pl. a peszticidek hatékonyságának növelésére. Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért játszhatnak fontos szerepet a bélmegbetegedéseknél és allergiáknál.
  • Ízfokozók pl.:glutamátok (E 621-625). A vérünkbe kerülő glutamát zsibbadást válthat ki a nyakban és a lábban, nyomásérzést a mellkasban, és általános rosszullétet okozhat.

Hexaklórbenzol növény védőszer káros eü-i hatásáról a Tudástár informál

Nátrium-glutamát
A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag.
ízfokozóként csak a természetben is előforduló L-glutamát változatot alkalmazzák Legnagyobb mennyiségben hústartalmú vagy hús ízű élelmiszerekben fordulhat elő, de más ízek kiemelésére, erősítésére is alkalmazzák.
Előfordulhat leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben. Számos forrás mellékhatásokról számol be (például az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat, valamint némely források az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említik.
http://www.mokkka.hu/drupal/node/2941
http://polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=58513
MSG - Mono Sodium Glutamat = Natrium Glutamat

Ugyanakkor más hivatkozott tudományos vizsgálatok nem mutattak semmiféle káros mellékhatást.

Food-Info.net : E-numbers : E621 : Monosodiumglutamate
Food-Info.net : Monosodiumglutamate - E621
Food-Info.Net : Review On Monosodium Glutamates
FDA Backgrounder: FDA and Monosodium Glutamate

Guanozin, Guanilsav (GMP) E-626 ízfokozóról a Tudástárban olvashatnak.

E-kódok
A fogyasztók általában nem ismerik az élelmiszer-adalékok sokaságát. A termékek címkéi a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, de az E-kódok önmagukban nem sokat mondanak. Az alábbiakban példaképen néhány élelmiszer-adalékok E-kódját ismertetem a hatásának feltüntetésével,íme:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=jupiter21&pid...
E-102 (tartrazin) Szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották
E-104 (kinolin-sárga) Sárga Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-110 (narancssárga-S) Narancs Szintetikus, allergiát okozhat
E-120 (kárminsav) Vörös Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros
E-122 (azorubin) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják.
E-123 (amarant) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult
E-412 (guárgumi) Guarmag-származék, allergiát okozhat
E-338 (ortofoszforsav és sói) Előre gyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják őket, mert sok vizet kötnek meg
E-285 (nátrium-tetráborát, bórax) A szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező
E-210 (benzoesav és vegyületei) Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belőlük

Termékekben előforduló káros anyagok
Solanin káros vegyület az egészségre eredendően a burgonyafélékben fordul elő (Tudástár).

Prion fehérjék
A prionok fehérjetermészetű fertőző ágensek. A termék fehérjéit képesek magukhoz hasonlóan hibás térszerkezetűvé, így újabb prionná tenni. A prion-fertőzést Daniel C. Gajdusek professzor fedezte fel az 1960-as években és Nobel-díjjal tüntették ki (1976). A továbbiakat a Tudástárban olvashatja.

Glutén
A Glutén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki. Elsősorban a vékonybél kezdeti szakasza sérül Részleteket a Tudástárban ismerheti meg.

Cukrok
Mivel a mindennapi energiaszükségletnek csak mintegy 10%-át kellene cukorból fedeznünk, az pedig az elfogyasztott gyümölcsök és tejtermékek révén hamar összeadódik, a finomított cukor nemcsak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is. A továbbiakat a Tudástár tartalmazza.

Biztonságos élelmiszer gyártás és előírásai
A fogyasztók a mind gyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedéseket követően egyre inkább követelik az ellenőrzött és biztonságos élelmiszerek forgalomba hozását
Ennek ellenére az élelmiszer-eredetű fertőzések száma még mindig jelentősnek mondható. Ennek több oka van, amelyek közül néhányat említünk Tudástár.
A HACCP eljárás az élelmiszerek megfelelő kezelésére, a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) alkalmazása (Tudástár)

Cukor helyett egészséges édesítőszert használjunk. Ilyen például a nyírfacukor (Xilit)
Xilit (angol nevén Xylitol): a xilánból származó cukoralkohol (a cellulózhoz hasonló összetett cukorlánc, amely megtalálható a kukoricacsőben, a szalmában, a mandula héjában és a nyírfakéregben), amely lebontása során egyszerű cukoregységekre esik szét - ezt hívják xilóznak. A cukorhoz képest a Xilit 40%-kal kevesebb kalóriát és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lassabban szívódik fel, ezáltal nagyon kis mértékben befolyásolja az inzulin szintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják GI értéke, kedvezően 7

 

Örömmel vesszük az olvasott tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeit, kiegészítő megjegyzéseit, értékelő minősítését, amit a KAPCSOLAT menü Üzenet helyén beírva érdeklődve várunk. Véleménye segít minket abban, hogy a további dolgozataink az olvasók tartalmi igényei szerint formálódjon.

Figyelem: A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására. Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy más egészségügyi szakemberhez.