www.nelegybeteg.hu - Zsoldos Bence weblapja


Antioxidánsok

Egészségünk ártalmai

A Kender egészségre gyakorolt hatásai Válasz 64
A sztrók kialakulása gátlásának gyógyszeres és alternatív lehetőségei
Agyunk és memóriánk védelmére
Alkálisó kúra és egyéb lehetőségek a rák megfékezésére - Válasz 82
Alkálisó kúra. Tömjén kivonat hatása. Alkálisó + tömjén kivonat + MSM krém. Tüdő CTA lelet magyarázata. B-17 vitamin (Laetril) injekcióban - Válasz 94
Álmatlanság, horkolás, légzéskimaradás
Amit a hallás csökkenéséről tudni érdemes. Fülzúgás és kezelése
Arginin. MSM krém, DMSO. Kurkumin. Reflux, TIF műtét. Ér tisztítás. Válasz 93
Áttétes csontrák - Válasz 30
B-17 (Laetril/Amegdalina) kutatási története * Hidrogén tartalmú víz otthoni előállítása Hidrogén tabletta. Válasz 96
Béta-glukán gyerekeknek * Fülzúgás noiser kezelése * A normális vércukorszint * Epekő zúzás helyett laparoszkóp műtét * Alkálisó és tömjén kúra. Válasz 92
Bor, tüdő, vese, kullancs - Válasz 19
Bronchitisz, légszomj, tüdőtágulás, és ahonnan nincs vissza út:OCPD
Csontrák
Csontritkulás. Megelőzés, Kezelés, Gyógyítás - Válasz 39
Demencia, Alzheimer-kór
Demencia, Alzheimer-kór (T)
Derékfájás - Válasz 5
Ekcéma és nehezen viselhető hatásának enyhítése. Válasz 60
Előzzük meg a fogromlást, ha kell kezeltessük, de ne gyomláltassuk ki fogainkat a szánkból
Emlő rák - Válasz 4
Emlő rák - Válasz 6
Emlőrák. Merevedési zavar. Válasz 49
Endometriozis
Epekő oldása, zúzása
Epekövesség szelíd és műtéti...
Étel allergia, gyerekeknél. Lencse
Érelmeszesedés megállítása, csökkentése - Válasz 81
Érrendszer védő és tisztító, érelmeszesedést lassító, véroxigén szintet növelő, izomfájdalmat és gyulladást csökkentő lehetőségek - Válasz 88
Esszenciális tremor (ET) és kezelése
Fájdalmak elleni és betegség gátló...
Fejfájás fajtái, oka és kezelése - Válasz 36
Fogaink elvesztése és esztétikus...
Fogfehérítés
Fülzúgás vizsgálata, kezelése - Válasz 58
Fülzúgás vizsgálata, műszeres és alternatív kezelése
Gerincbetegségek és Fibromyalgia okozta fájdalmak kezelése. NADH (Q1 vitamin) nem csak Parkinson betegségre. Vérképző szervek daganatos betegségének (myeloma) kezelése - Válasz 90
Görbe pénisz konzervatív kezelése - Válasz 76
Gyerek reflux, mell ödéma, gallmet
Gyerek leukémia (ALL) gyógyszeres és komplementer medicina kezelése - Válasz 59
Gyomorhurut és szelíd kezelése
Hajhullás oka és kezelése. Válasz 61
Halláscsökkenés leggyakoribb okai Hallás vizsgálatok.
Halláscsökkenés oka. Kezelési módjai. Korszerű hallókészülékek 2
Hepatitisz-B
Hólyagrák orvosi és alternatív kezelhetősége - Válasz 83
Homocisztein
Hölgyek réme és félelme: Amit a Csontritkulásról tudni kell
Inzulin, epekő - Válasz 20
Irritábilis bélszindróma (IBS) - Válasz 25
Kalapácsujj otthoni kezelése. Súlyos esetben műtétje - Válasz 75
Koleszterin és hatása a szervezetre
Koleszterin és vérzsír ellen: Sztatin, Lizin, Prolin C-vitamin - Válasz 48
Korszerű fájdalom mentes fogíny kezelés, csiszolás nélküli és beültetett fogpótlás
Korszerű, új csípőműtét a hazai kórházakban. Válasz 54
Kullancs elleni védőoltás
Kullancs elleni védőoltás (T)
Leukémia - Válasz 3
Lábfej gyógyászat: Bütyök, kalapácsujj. Otthoni kezelés
Lúgosítás
Magas vérnyomás kezelése - Válasz 42
Mágneses teret produkáló készülékek és hatásuk
Makula degeneráció a veszélyes látásromlást okozó szembetegség
Mellrákból meggyógyult hírességek
Memória javítása - Válasz 31
Metabolikus szindróma. Diabéteszes Neuropátia
Minden ami fogászat 1
Minden ami fogászat 2
Nitrogénoxid fontossága - Válasz 28
Nyaki ér (Carotis) elzáródása. Vizsgálatai. Komoly veszélyek csökkentése. Válasz 73
Nyugtató szedése. Vérnyomás problémák. Válasz 62
Olvasóim kérdéseire adott egészségi gyakorlati tanácsok tanulságokkal
Osteoren. Alulműködő pajzsmirigy és kezelése. Vérnyomás. Válasz 52
Ödéma kivizsgálása. Szívpanaszok orvosi vizsgálata. Válasz 53
Pajzsmirigy és jód - Válasz 24
Pajzsmirigy hormonok és vizsgálatuk. Alul működése okozta betegségek. Gyógyszeres és alternatív kezelése.
Parkinson kór tünetei, orvosi, gyógyszeres és alternatív (NADH, kannabisz) kezelése
Petefészek. Tumormarker vizsgálat megbízhatósága - Válasz 33
Pikkelysömör - Válasz 2
Pikkelysömör hatékony és sokféle kezelése - Válasz 40
Porckopás (artrózis) és kezelése
„Potencia zavaraimat vérnyomás csökkentők vagy más tényezők okozhatják?” Válasz 66
Prosztata, Reflux (TIF műtét), B-17, Pajzsmirigy kezelés. Válasz 77
Rák és kezelése 1
Rák és kezelése 2
Rák és kezelése 3
Rák és kezelése 4
Rák és kezelése 5
Rák és kezelése 6
Rák és kezelése 7
Rákkezelés - Válasz 1
Reflux
Reflux 2
Reflux 3 Válasz 32
Reflux oka, gyógyszeres és alternativ kezelése. Laparoszkópos és TIF műtéti eljárás. Válasz 55
Reflux gyermekkorban. Máj és epehólyag tisztítás. - Válasz 23
Reflux okai - Válasz 17
Refluxra szedett protonpumpa gátlók (PPI) kedvezőtlen hatásai - Válasz 80
Reumatoid artritisz (RA) - Válasz 27
Reumás ízületi gyulladás - Válasz 11
Rheuma megbetegedés és kezelési lehetőségeik
Sok vagy kevés gyomorsav okoz refluxot? Válasz 43
Szédülés és okai. Gyógyszeres és szelíd kezelése - Válasz 45
Szív, érrendszer, vércukor, memória, Rhodiola – Szédülés és kezelése Válasz 63.
Szívelégtelenség. Szívritmus és...
Szürke hályog. Látásjavítási eljárások
Szűk körű beteg tájékoztatás és/vagy a laikus beteg egyéni ismeretszerzéseiből adódó félreértések Válasz 67
Tömjén daganatokra. Vérhígítók és MSM együtt szedése. Véralvadás gátlás ellenőrzése INR értékkel Ízületek védelme. Válasz 99
Túlsúly és elhízás 1
Túlsúly és elhízás 2
Tüdőfibrózis sokunkat veszélyeztet. Válasz 78
Tüdővizenyő (ödéma), Arginin és diabétesz, vérnyomás csökkentők+Arginin együtt? Schisandra-wei-kivonat májvédő hatása, Fokhagyma kivonat az erekért, Koleszterin szabályozásra lecitin, Neprinol enzim - Válasz 87
Vastagbél vizsgálatok
Vér vas tartalma - Válasz 18
Vércukor csökkentés - Válasz 15
Vércukor, inzulin vizsgálatok - 13
Vércukor vizsgálatok (T)
Vércukorszint szelíd fékezése
Vércukorszint szelíd fékezése (T)
Vérnyomás és a pulzusszám kapcsolata - Válasz 44
Vérnyomás gyógyszeres kezelése...
Vérnyomás gyógyszer nélküli karbantartása. - Válasz 26
Vérnyomás helyes mérése, értékelése, stabilizálása TÜSI készülékkel otthon. Válasz 74
Vérnyomás vs vércukor - Válasz 16.
Vérnyomáscsökkentő mellett szedhető a Rhodiola rosea - Válasz 86
Vicalin tabletta, MSM por/krém - Válasz 50.

Életmód

Étrend kiegészítők

A fokhagyma hatásai
A grapefruit interakciója a vérnyomás csökkentő gyógyszerekkel - Válasz 85
A gyógyító Béta-glükán
A sokcélú, jó felszívódású Kurkuminok. Válasz 69
A tiltott B-17 és a sokoldalú Rhodiola rosea. Válasz 57
A tömjén az egészségben, a lelki/testi betegségben segítőnk és jó barátunk - Válasz 84
A tömjén komplementer medicinaként nem átverés. Válasz 51
Acetil-L-Karnitin
Amire mindenkinek nagy szüksége van: nitrogén-monoxid NO, nemcsak a testépítőknek Válasz 41
Arginin
Arginin - Válasz 22.
Arginin, Neprinol és Serrétia enzimek tüdő fibrózisra is, E-vitamin gamma, Oxigén csepp, Béltisztítás otthon, Emésztést elősegítő enzimes kezelés, Vérzsír csökkentés, Válasz 89.
Asztaxantin a természetes gyógyító a legtöbb betegségre
Az gyógyhatású elfelejtett Vörös és Tafedim tea
B17 „vitamin” - Válasz 12.
Béta-glükán gyerekeknek
Céklalé és hatása - Válasz 34
Cink és Szelén étrend kiegészítő felszívódása - Válasz 72
Emlőrák, Tumormarker, Béta-glukán, Gyerek IQ. Mikroalga, Visszér kezelés - Válasz 35
Enzim terápia az egészség megtartása/javítása érdekében
Epesavak és Gallmet
Étrendkiegészítők fontossága 1. (T)
Étrend kiegészítőkről...
Fahéj. Nem mindegy, hogy Cassia vagy Ceyloni
Fahéj és Aspirin
Fitoszterolok és hatásuk
Folyékony, stabilizált oxigén cseppek otthoni használatra az egészségünk szolgálatában - Válasz 79
Hal olajok jód tartalma Válasz 68
Homeopatia és Biorezonancia körüli kétségek - Válasz 56.
Kolin, szerotonin az agyműködés és a memória segítője
Kolin az agyműködés és memória segítője (T)
Kurkuma vagy kurkumin - Válasz 10
Matuzalem és Gabolexin - Válasz 8
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed 1
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 2
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 3
Étrend kiegészítők vásárlási szempontjai
Molekuláris hidrogén egészségi hatása
MSM krém minősége
Multi ásványi és vitamin anyagok megbízható világ cégek gyártásában/forgalmazásában
Nagyon érdemes kurkumint szedni, de nem mindegy milyet. Válasz 46
Probiotikumok a nőgyógyászati egészség megtartása, helyreállítása érdekében
Rákellenes étrend kiegészítők
Resveratrol
Resveratrol (T)
Resveratrol - Válasz 9
Rhodiola rosea
Rhodiola segít hosszabb ideig és egézségesebben élni. Válasz 65
Serrapeptase enzim hatása, szedése. Otthoni oxigén kezelés eszközei és oxigén cseppek. Válasz 91
Szíverősítés - Válasz 7
Szoptatós és várandós anyuka vitamin szükségletének ellátása
U-vitamin és hatása - Válasz 29
Vashiány és pótlása
Vérnyomás csökkentésének kezelése

Lelki/szellemi működés, egészség

A HIT csodával határos gyógyító ereje
A kvantum világról 1. rész
A történelmi karácsony felidézése
A szinglik Napját nov. 11-én ünnepli a világ - Hallelujah!
Az Európai nemzetállamokba bevándorlók integrációjának komoly nehézségei. A bevándorlással kapcsolatos társadalmi, gazdasági, kulturális problémák
Advent a karácsonyra felkészülés ünnepe
Ádvent története, ünnepi szokások az európai országokban. 2017. évi ádventi programok
Ahogy a tudósok a világot és benne az embert látják
Alternatív medicína 1
Alternatív medicína 2
Amiről nem beszélünk 1
Amiről nem beszélünk 2
Az élet értelme és célja
Biológiai létünk működése...
Élettelennek hitt élő Univerzum
Életünk jelene és jövője a fizikai...
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 1. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 2. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 3. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 4. rész
Fülzúgás és gátlása
Gyógyulás a gondolataink...
Halálközeli élmények
Hogyan mondjam el neked hogy…… a Világegyetem kvantumfizikai leírása, működése. „Ami fenn az lenn” – egység az Univerzumban
Ima hatása az egészségre
IQ növelési lehetőségek
IQ növelési lehetőségek (T)
Iskolakorúak beilleszkedési zavarai, kirekesztése, zaklatása, szorongása, depressziója - Válasz 47
Karácsony 2017. Ünnepi emlékezés Jézus születésére
Karácsony igazi arca 1
Karácsony igazi arca 2
Kik és hogyan ünneplik a karácsonyt
Kutatás az élet keletkezéséről (T)
Lelki egészség. A szerelem anatómiája. Válasz 95
Lelki egészség. Párkapcsolat minősége a szülői nevelés, a két fél közötti szellemi/lelki, vallási, kulturális összhang függvénye. Válasz 98
Lelki egészség. Szerelem mai szemmel. A Lelki társ. Válasz 97
Lelki egészségünk 1.rész
Lelki egészségünk 1 (T)
Lelki egészségünk 2.rész
Lelki egészségünk 3.rész
Lelki egészségünk 4.rész
Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 1. rész
Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 2. rész
Lelki egészségünk. Párkapcsolati problémák. Nárcizmus. 1. rész
Lelki egészségünk. Szempontok a párválasztáshoz 2. rész
Lelkünk, tudatunk amiről keveset...
Materialista tanok hanyatlása
Materialista tanok hanyatlása 2
Materialista tanok hanyatlása 3
Meditáció lelki/testi vonatkozásai
Meditáció lelki/testi vonatkozásai (T)
Megbocsátás pszichológiája a párkapcsolatokban
Miért kétséges az európai nemzetállamokba bevándorlók integrációja/asszimilálódása?
Migráció egészségügyi hatásai az Európai országokban
Ó- és Újszövetség a gyógyító hitről
Önmegvalósítás
Önmegvalósítás - Válasz 14
Önmegvalósítás a munkahelyen
Szent Miklós püspökre (Mikulásra) emlékezve szülőknek, nagyszülőknek, gyermekeknek
Tudományos hipotéziseken alapuló új Világszemlélet
Tudósok magyarázatai az életről. A hiten alapuló evolúció.
Újévi üdvözlet
Világegyetem és az élet keletkezése
Világnézetről mindenkinek

Növények, gyümölcsök, magok

Nyomelemek

Táplálkozás

Vitaminok

2011. I. félév

2011. II. félév

2012. I. félév

2013-2018


Hírlevél archívum
Élelmiszerbiztonság 2. rész
Összeállította: Zsoldos Bence
2013.05.17.

Egészséges életmód, jobb Életminőség mindenkinek

Élelmiszer biztonság itthon és Európában. 2. rész.

Az élelmiszerbiztonság azt jelenti, hogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítják, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt rendeltetési célnak megfelelően készítik el és fogyasztják.


Élelmiszerbiztonság hazai helyzete

Mi az élelmiszerbiztonság?

  • Garancia arra, hogy az előírásoknak megfelelően elkészített és/vagy fogyasztott élelmiszer nem okozhat kárt a fogyasztónak.
    Az élelmiszerek nem tartalmazhatnak mikroorganizmusokat, azok által termelt toxinokat vagy anyagcseretermékeket olyan mennyiségben, amely elfogadhatatlan mértékű kockázatot jelent az emberi egészségre
  • Együttműködés a fogyasztói igények maradéktalan teljesítése érdekében
  • Az egészséges és biztonságos élelmiszerválaszték kialakítása és fenntartása
  • Új, az életminőséget javító, az étkezési szokásokat pozitívan megváltoztató termékek támogatása
  • Az élelmiszer-biztonság kérdése világszerte az érdeklődés előterébe került és az Európai Unióban is prioritást élvez. Jogos elvárás, hogy az elfogyasztott élelmiszer ne károsítsa, hanem támogassa egészségünket.
  • A lakosság jelentős részét aggasztják az élelmiszerekben esetlegesen található kórokozók és vegyi anyagok, beleértve a növény védőszer-, állatgyógyszer maradékokat, adalékanyagokat, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros anyagokat.
  • Mások az új technológiák eredményeitől tartanak, és különös aggodalommal követik a genetikailag módosított élelmiszerek piacra kerülését.

Szervezeti változások

  • 2012. március 15-vel változás történt a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal életében. A 22/2012 (II.29.) kormányrendelet döntése értelmében a MÉBiH önálló igazgatóságként beleolvadt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néven továbbműködő Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalba.(MgSzH)

  • Az élelmiszerbiztonsági törvényt 2010. közepétől hatályos. A legnagyobb bírság 198 millió forintot tett ki. 2011-ben 9 ellenőrzést folyatott le a szakhatóság, amelyből négy ügy végződött határozattal, és a kiszabott bírság 321 millió forint volt, a legnagyobb „tétel” 136 millió forint. A csökkenés azt jelzi, hogy a fokozott ellenőrzés nyomán javult a szabályszerűség
    http://www.foodlawment.hu/index.php?option=com_content...

  • Az MgSzH szerint Magyarországon évente 3000 mintát vizsgálnak, Az egy lakosra eső mintaszám európai összehasonlításban is megfelelő.
    Határérték feletti mennyiségben mért szermaradék a mintáknak csupán 1%-ában található, ami sokkal jobb a 3,7%-os nemzetközi átlagnál. A hivatal fontosnak tartotta elmondani, hogy a hazai szabályozás szigorúbb az európai átlagnál, így az itthon vásárolt élelmiszer jellemzően biztonságosabb is.
    http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/mennyi_a_mereg_a_hazai_zoldsegben_

Bírságok
Az áruházláncok sokszor agresszív árletörő politikát folytatnak beszállítóikkal szemben, ami többnyire a minőség ellen hat és gyengíti az élelmiszerbiztonságot.
A tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény alapján az MgSZH szakemberei az elmúlt hónapokban több üzletlánccal szemben indítottak eljárást. Az elvégzett vizsgálatok alapján összesen 582 millió forintnyi büntetést szabtak ki az ellenőrök a törvény megsértése miatt.

Büntetést fizetett Penny 109 MFt,
Lidl, 155 MFt Tesco, 130 MFt
Cora, 188MFt valamint az Auchan és az Aldi is

Közel 50 ezer élelmiszerellenőrzésen mintegy 2,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki az elmúlt fél évben a MgSZH. A szakemberek 42 313 mintát vettek, és 119 343 laboratóriumi vizsgálatot végeztek.

TESCO
Az élelmiszer-jelölés kötelező szabályainak megsértése miatt a ,,Nagyi tésztája 4 tojásos száraztészta" termékek forgalmazását megtiltotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a "Nagyi tésztája" logó alatt forgalmazott termékeket a hatóság az összes Tesco áruházban megtiltotta a hiányos jelölés miatt. és kivonatta a forgalomból a 45 000 csomag, összesen mintegy 22 500 kilogram tésztát. Valamennyi "Nagyi" elnevezésű száraztészta fajtából mintát is vettek. A laboreredmény szerint a termékek a feltüntetett tojásmennyiség negyedét sem tartalmazzák.

Több budapesti, illetve Pest megyei Tesco áruházban lejárt fogyaszthatósági, minőség megőrzési idejű terméket vontak ki a forgalomból. Az átfogó ellenőrzés során az Auchan egyik üzletében lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak, ezért 2,5 millió forintos élelmiszerellenőrzési bírsággal sújtotta a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága.
http://www.elelmiszer.hu/fmcg_szakmai_hirek/cikk/2_5_milliora_buntettek_az_auchant

Összesen 7,6 millió forint bírsággal sújtotta a MgSzH a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, mert a vállalat beszerzési ár alatt forgalmazta a külföldről származó Mlieko (Laptej) és Almliesl márkájú UHT-tejeket

A Tesco közölte, hogy az áruházlánc baromfiból kizárólag magyar beszállítóktól származó friss húsárut kínál, és a sertésáru is több mint 90%-ban magyar szállítóktól érkezik. A magyar gazdák elkötelezett partnereként a vállalat felelőtlennek tartja a megalapozatlan híresztelések terjesztését, mivel ezek súlyos károkat okozhatnak a magyar húsiparnak is.
http://noplaza.hu/hirek/2012/03/13/tesco-fontos-az-elelmiszerbiztonsag/


A húsok hipermarketes "zamata" ellen
Tudnunk kell, hogy valaha a húst SOHA NEM csomagolták nejlonba! No de akkor most miért fóliáznak mindent, hogy még a füstölt szalonna is nejlonban olvadozzon?

Az ok a bűz közömbösítő védőgázas technika, amely a "friss" húsnak még +2 hét szavatosságot ad. A termék elméletileg friss, csakhogy aki egy ilyen zacskóba beleszagol felnyitás után, azonnal visítva menekül a vegák táborába.

A szag egyszerűen förtelmes! Különösen penetráns a fóliás bőrös "speed" csirke, de egy sertéscomb se tubarózsa illatú a nejlonos érlelés hatására, sőt: a sokat elviselő marhahús is különös vegyszerrel kevert faggyúszaggal gazdagodik a nejlon zártságában.


Lóhús Magyarországon
Magyarországra is érkezett lóhúsos lasagne - nyilatkozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági országos igazgatója. Várható volt, hogy Magyarország sem maradhat ki teljesen az Európában országról-országra gyűrűző lóhúsbotrányból.
A Magyarországra érkezett szállítmányt eredetileg a csehországi Nowaco-érdekeltségnek kellett volna megkapnia, ám azt eddig nem tisztázott módon és körülmények között Magyarországra, illetve egyes hírek szerint Szlovákiába szállították. Csehországból az információt a Nébih az unió gyorsriasztási rendszerén keresztül kapta. Azt sem tudjuk, hogy mennyi lóhúsos készítmény került Magyarországra. A szállítmány még decemberben érkezett Magyarországra a Nowaco termékeit terítő Novafood Kft.-hez. A Nébih ellenőrei felkeresték a céget, kérve a forgalmazót, hogy a szóban forgó gyorsfagyasztott terméket azonosítsák be. A szakértők megállapították, hogy ez az áru még múlt évi szállításból származik, és a raktárakban már nem volt megtalálható. A cég saját hatáskörben már megkezdte a szállítmány kivonását a forgalomból. Azt, hogy mennyi érkezett ebből a termékből Magyarországra, még nem lehet pontosan tudni.


Tesco-ban árult toxikus spanyol paradicsom
Határérték feletti növényvédőszer-maradék: procimidon 0,09 mg/kg (határérték: 0,02 mg/kg), diklofluanid 0,03 mg/kg (határérték: 0,01 mg/kg) a TESCO-s spanyolországi paradicsomban
A tétel a vizsgálati eredmény alapján indított hatósági intézkedés időpontjában már teljes mennyiségében elfogyott. Tétel mennyisége: 4255 kg

Megoldás, hogy be se tegyük a lábunkat sem hozzájuk, sem a többi multihoz! Menjünk a piacra, és a magyar termelőtől vásároljunk


Árusok az aluljárókban
A budapesti aluljárók illegális árusairól a Pénzcentrum.hu kiderítette, hogy nem csak a közterület-felügyelők, hanem gyakorlatilag a rendőrség is tehetetlen az alkalmi kofákkal szemben.
Nagyvárad-téri aluljáróban láthatóan engedély nélküli árusok kínálták portékájukat - leginkább zöldséget, mézédes narancsot. Az árusokat nem csak a térfigyelő kamerák nem zavarták, hanem az sem, hogy néhány lépésnyire tőlük, a metró bejáratánál közterület-felügyelők, rendőrök dolgoztak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről alapján a rendőrségnek nincs jogszabályi felhatalmazása az illegális árusokkal szembeni fellépésre
Az utcai árusok elleni küzdelem leghatásosabb eszköze az lenne, ha senki nem vásárolna tőlük - mondta Demetrovics Pál, a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának élelmiszer-biztonsági igazgató-helyettese

Az aluljárókban forgalmazott termékek eredete a legtöbb esetben ismeretlen: az édességeket, csokoládékat általában már a fogyasztási idő lejárta után értékesítik, a zöldség- és gyümölcsfélék származási helyét sem tudják igazolni. Sokszor maguk az alkalmi kofák tesznek arról, hogy az általuk kínált termékek beazonosíthatatlanok legyenek.
Ezek a termékek súlyos megbetegedéseket okozhatnak, részben a lejárt szavatosság, az ismeretlen eredet miatt (például azt sem lehet tudni, milyen vegyi anyagokkal kezelték a gyümölcsöket), részben pedig az alapvető higiéniai előírásokat is nélkülöző tárolás, szállítás, árusítás miatt. Komoly fertőző betegségeket kockáztat az, aki az aluljárók kartondobozaiból vásárol.


Arzénes ásványvíz az Auchanban
A bíróság megállapította, hogy az IPM magazin nem állított valótlant azzal, hogy az Auchan Magyarország Kft. illetve beszállítója felrúgva a jogszabályi előírásokat nem az engedély szerinti kútból (K-388 sz. kút) nyeri a természetes ásványvizet, hanem valószínűleg egy arzénnal szennyezett, esetleg egy olyan felszíni kútból, amely közel fekszik egy arzénnal szennyezett kúthoz. Ezzel az Auchan komoly veszélynek tette ki vásárlóit.
A rendőrség tovább folytatja a nyomozást az Auchan üzleteiben forgalomba hozott rossz minőségű, mérgező termék ügyében
Azt mindenki tudja, hogy az Alföldön a kutak vize arzénnal szennyezett. Sok helyen a csapvíz is arzénos. Az Auchan palackjaiba egy ceglédi cég, név szerint a Germán Zrt. kútjaiból került a víz. A cég nem csak az Auchant látja el, hanem több márkanéven gyárt palackozott vizet.
A palackozott ásványvizek 30-40%-a rossz minőségű, sőt egyes termékek kimondottan egészségre ártalmasak - derül ki az Interpress Magazin felmérésből. A vizsgálat azt igazolja, hogy nincs különbség az ásványvizek és a csapvizek minősége között - mondta a magazin felelős szerkesztője.


Gén módosított élelmiszerek
A géntechnológia jelenleg a szójában a legelterjedtebb, mivel 2008-ban a világ 95 millió hektárnyi vetésterületének több mint 70%-a genetikailag módosított volt. A szóját a kukorica követi jelentőségében, mivel 2008-ban a teljes 157 millió hektárból 24% volt védett pl. kukoricamoly, gyapottok bagolylepke, kukoricabogár ellen vagy gyomirtó szer ellenálló. 2008-ban 25 országban, 125 millió hektáron 13,3 millió gazda foglalkozott genetikailag módosított növények termesztésével:
A legújabb kutatási eredmények szerint az elfogyasztott növények génállománya igenis hatással van az emberi test működésére.

Kiderült, hogy a növényi táplálék lebontásakor keletkező kis növényi örökítő anyag-darabok, az úgynevezett mikroRNS-ek (miRNS) bejutnak a vérkeringésbe és a sejtekbe, ahol közvetlenül befolyásolják egyes gének kifejeződését. A mikroRNS-ek valamennyi sejtmaggal rendelkező sejtben előfordulnak, és fontos génszabályozó szerepet töltenek be.

Csen-Ju Csang (Chen-Yu Zhang) a Nankingi Egyetem kutatója munkatársaival fölfedezte, hogy a növényi táplálékban lévő genetikai anyag egy része átvészeli az emésztést, és bekerül a keringési rendszerbe. Emberben és szarvasmarhában sikerült azonosítani a vérben úszkáló apró növényi RNS-darabokat. A kutatók azt is kimutatták, hogy ugyanilyen mikroRNS-ek módosítják a génkifejeződést: egerekben növelik a koleszterinszintet.

A tanulmány több dologra is felhívja a figyelmet. Közvetve figyelmeztet a globalizáció újabb veszélyeire, hiszen szabadon áramolhatnak az országok között olyan élelmiszerek, amelyekhez egyes népcsoportok már alkalmazkodtak, mások számára viszont esetleg káros hatásúak lehetnek. A tanulmány egyben tudományos bizonyíték arra, hogy az élővilág közös tőről fakad.

A tanulmány arra is ráirányítja a figyelmet, hogy milyen komoly problémát jelenthetnek a genetikailag módosított (GM) növények. A mostani kísérlet ugyanis arra utal, hogy akár káros genetikai anyagok is átjuthatnak a GM-növényekből az állatokba és az emberekbe.

A GM-növények termesztési és fölhasználási engedélyezésekor egyelőre elég laza szabályokat követnek. Rendszerint elegendő egy három hónapos patkányetetéses vizsgálat, és ha ez alatt nem történik bajuk az állatoknak, akkor engedélyezik a növények forgalomba hozatalát. A professzor szerint ezeket a növényeket a gyógyszerekre vonatkozó engedélyezési procedúra után lenne szabad csak forgalmazni. "Szerencsére hazánkban nem engedélyezett a GM-takarmány és élelmiszer fölhasználása" - mondta Fekete professzor.

Két miRNS - a MIR168a és a MIR156a - különösen nagy koncentrációban fordult elő. Ez a két miRNS nagy mennyiségben található a rizsben és a káposztafélékben, ahová többek közt a kelbimbó, a brokkoli, a fejes káposzta és a karfiol tartozik.

Figyelembe véve, hogy a kínai étrend rendkívül gazdag rizsben, valamint, hogy a főzés nem tette tönkre ezeket a növényi miRNS-eket, Csang arra a következtetésre jutott, hogy az emberi vérmintákban kimutatott miRNS-ek a táplálékból jutottak oda.

Önmagában már az a tény is elég meglepő, hogy a növényi miRNS-ek elkerülték a megemésztődést, és a testben keringenek. Csang azonban elsősorban arra volt kíváncsi, hogy megőrizték-e a működőképességüket a növényi miRNS-ek az állati vérben.
Az eredmények együttesen arra utalnak, hogy a rizsből származó MIR168a - legalábbis egerekben - átvészeli az emésztési folyamatokat, gátolja egy fontos receptor fehérje termelődését, és növeli a vér koleszterinszintjét. Egyszerűen fogalmazva, egy növényi miRNS képes növelni a vér koleszterinszintjét egerekben. A kutatók a rangos Cell Research szakfolyóiratban számoltak be kísérleteikről
http://www.origo.hu/tudomany/20111203-a-novenyi-mikrornsek-befolyasoljak...


A vásárlók megtévesztése

Auchan A vállalkozás 2010. augusztus 6-ától 12-ig terjedő időszakban nyomtatott és internetes reklámkiadványában és egyéb hirdetéseiben egyes termékeit magyar népi motívummal, piros és zöld színekkel, valamint „Auchan Hungarikum” felirattal népszerűsítette. A GVH megállapította, hogy a vállalkozás a jelölésekkel azt a látszatot keltette a fogyasztóban, hogy az adott termék választása esetén magyar terméket vásárol
Megállapította, hogy az Auchan fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, és a vállalkozást 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte

Az Aldi "Magyar minőség" felirattal látja el nagy számú, a forgalmazásában lévő termékeket. A feliratot nemzeti színű háttér előtt kiemelten jeleníti meg az áruházi polccímkéken, televíziós reklámokban, reklámkiadványaiban, utcai plakátokon. A "Magyar minőség" szlogennek a magyar nemzeti színekkel való együtt alkalmazása - azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol, annak ellenére, hogy egyes ilyen szlogennel hirdetett termékek ugyan Magyarországon nyerték el forgalomba hozatali végső formájukat, ám a termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek.

Az Auchan egyik reklámkiadványában "Auchan Hungarikum" szlogennel olyan termékek jelentek meg, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe és azt a látszatot kelthetik, hogy 100%-ban magyar termékről van szó. E termékek között azonban vannak olyanok, amelyeket 100%-ban külföldi tulajdonban lévő vállalkozások állítanak elő, és a felhasznált alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek. Ide sorolták a Rama margarint, az Omnia kávét, a Sió rostos őszibarackot, de a Borsodi és a Soproni sört is.

A SPAR, a Spar, Interspar és Kaiser's üzlethálózatokat érintő országos reklámkiadványaiban is úgy hirdetett meg "magyar termék"-ként termékeket, hogy azok származási helye nem Magyarország.
A GVH ezért a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a versenyfelügyeleti eljárást indít. Forrás:HVG/MTI Mérgezett tejpor


Mérgezett tejpor
A Kínában három évvel ezelőtt kirobbant melamin botrány világszerte nagy visszhangot keltett. Akkor legkevesebb hat csecsemő halt meg a mérgezett tejportól, és több mint 300 ezren betegedtek meg tőle.
Két éve januárjában halálra ítélték azt a férfit, aki 600 tonna mérgező tejport készített, és egy másikat, aki az értékesítést végezte. Egy harmadik, a közvetítő, életfogytig tartó szabadságvesztést kapott.
Most ismét botrány a kínai tejpiacon. Nitrittel szennyezett tej miatt három gyerek meghalt és harmincöt megbetegedett az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban - közölte pénteken a Hszinhua állami hírügynökség.


Danon termékekben bifidusz
Brit és amerikai tudósok egymástól függetlenül jutottak arra az eredményre, hogy a Danone termékeiben található Bifidusz eszenzisz függőséget okoz. Négy hét folyamatos fogyasztás után a Bifiduszos joghurt elhagyása - főleg a gyermekekre, öregkorúakra és legyengült szervezetűekre nézve - akár halálos eredménnyel is járhat.
Először egy baltimore-is gyermekorvos figyelt fel rá, hogy hirtelen sok kis betege lesz. Először influenzára gyanakodott, de később a gyermekek hallucinálni kezdtek, depresszióba estek, elvonási tünetekkel küzdöttek. Sok kutatás után derítette csak ki, hogy egy franciaországi fuvaros sztrájk miatt a Bifiduszos joghurtot szállító kamionok nem jutottak el időben a baltimore-i boltokba, így jutott eszébe, hogy alighanem a Bifiduszos joghurt, illetve annak hiánya lehet a baj okozója.
A National Healthcare kutatói patkánykísérletek során kizárólag Bifiduszos joghurtot etettek az egerekkel. Amikor a joghurt adagolását teljesen abbahagyták, az egerek idővel láthatóan egyre idegesebbek lettek, kis mancsukat könyörögve nyújtogatták a Bifiduszos tálka felé. Négy hét után már egy patkány sem volt közülük életben. EZ BIZONYÍTÉK! arra, hogy nemcsak a cigaretta- és kólagyárak, hanem már a tejipar is függőség létrehozásával kényszerít bennünket az ő termékeinek fogyasztására!


Multik bírságolása
2010. július 20. és november 30. között összesen 23 210 bejelentés alapján 4715 esetben végeztek ellenőrzést a hatóság munkatársai. 113-szor figyelmeztetési határozatot hoztak, 20 esetben összesen 34 624 247 forintnyi bírságot róttak ki.
Tipikus hibaként észlelték a szakemberek az ismeretlen származású termékek “feketén” történő értékesítését, a legkirívóbb eset pedig az a német szállítmány volt, amelyben antibiotikummal szennyezett sertésfejeket találtak. A rakományt azonnal megsemmisítették.

Az áruházláncokra jellemző másik szabálysértés a beszerzési ár alatti értékesítés, amit az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály tilt. Az MgSzH munkatársainak az elmúlt fél évben 6 élelmiszer-áruházláncot kellett megbüntetniük ezen a jogcímen, összesen 166 millió forint értékben. (AUCHAN, CORA, LIDL, PENNY, TESCO, ALDI)
A hivatal munkatársai a külföldi borok forgalmazása során feltárt hiányosságok miatt mintegy 40 millió forint bírságot szabtak ki.
Az ellenőrzés eredményeként a hatóság 7 borászati üzemnél ideiglenes bezárást rendelt el.
http://www.ketesaruk.hu/az_egyszeru_vasarlo_panaszai/birsag-a-kobon-nulla-nyilvanossaggal


Hazai hús feldolgozó és zsír készítő üzem
Szabálytalanságoktól hemzsegő hevesi húsüzemre csapott le kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága Ennek eredményeképpen
10 tonna terméket foglaltak le, s azonnal felfüggesztették a gyártást.

Többféle lejárt minőség-megőrzési idejű fűszert és egyéb adalékanyagot találtak (33 kilónyit, s ezeket már több mint egy éve fel sem lehetett volna használni),
Az eljegesedett, takarítatlan hűtőkamrában engedély nélkül lefagyasztott alapanyagokat találtak a hatósági állatorvosok, a félkész- és készárut pedig szabálytalanul, egy légtérben tárolták. A céget a NÉBIH egyelőre nem nevezte meg, hiszen folynak a vizsgálatok, még nem született jogerős határozat.
http://www.heol.hu/heves/kozelet/birsagot-kap-de-ujra-ki-is-nyithat-a-bezart-hevesi-husuzem-490664

A beszédes Coca-Cola cimke
A kép baloldalán kör alakban bolha betűkkel és megcsillagozott magyarázattal:
„Felnőttek számára (INBÉ)*”
Azt hinné az ember, hogy gyerekeknek nem ajánlott a kólaivás? Á, dehogy.
Csak arról van szó, amit becsülettel le is írnak:
Egy átlagos felnőtt ember napi energiaszükségletének hány százalékát fedezi a kóla minden pohárnyi mennyisége (2.5 deciliter):
Energiaként 6%-ot, cukorbevitelként 31%-ot! Egyetlen pohár!

Következmények
3 pohár kóla fedezi a teljes napi cukorszükségletet, egy 2 literes kóla pedig kb.: háromszor több cukrot tartalmaz a napi ajánlottnál!!! Három nagy kiszerelésű „családi” kóla elfogyasztása pedig már feleslegessé tesz minden más táplálékot!


Glutén tartalmú bébi étel
Az ÁNTSZ honlapján olvaható közlemény szerint négy olyan Milupa Aptamil nevű tejpép kerülhetett a magyar polcokra, amelynek csomagolásán tévesen "gluténmentes" felirat szerepel, noha nevéből és összetételéből egyértelműen kitűnik, hagy a termék glutént tartalmaz.
A felhívás szerint a gyártó már megkezdte a megtévesztő tételek visszagyűjtését
Az élelmiszer-biztonsági hivatal közleménye szerint a fenti tejpépek egészséges gyermekekre nem veszélyesek, a lisztérzékenységben szenvedőknek azonban nem ajánlott adni.
Vigyázat: Ne tévesszük össze a glutamin savval illetve ennek sóival a Glutamátokkal,

Magyarázat: Glutén
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. bizonyos emberek érzékenyek a gluténra és ezért nem fogyaszthatják.
A glutén érzékenység egy autoimmun betegség, amely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. Ez a fehérje károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki.
A vékonybél elsorvadása miatt a bél tejcukor (laktóz)-bontó enzime (laktáz) hiányozni fog, csak egyetlen hatékony kezelése létezik: a glutén mentes diéta, amit a legtöbb esetben élethossziglan kell tartani.
Kezdetben célszerű a tejes ételek kerülése és a B12-vitamin pótlása vassal. A diéta elején egyes betegek a bélrendszer kiterjedt károsodása miatt nem képesek feldolgozni a tejet és a tejtermékeket. Amíg a bélbolyhok nem regenerálódnak, addig ezek a betegek a tejet, tejtermékeket pl.: szójatejjel pótolhatják.
Ajánlott élelmiszerek lehetséges fokozatai:

  • „rendkívül kis gluténtartalmú'”: egy kilogramm élelmiszerben legfeljebb 100 mg glutén lehet
  • „gluténmentes”: a glutén aránya legfeljebb 20 mg/kg
  • „zabbal készült”: a glutén aránya legfeljebb 20 mg/kg, és a zab nem érintkezett búzával, rozzsal, árpával, vagy ezek hibridjeivel.

A rendeletet 2012. január 1-jétől kell alkalmazni.


ADHD élelmiszer adalék hatása
A legtöbb fogyasztó abban bízik, hogy az FDA, az USA Gyógyszer és Élelmiszer Ügynöksége, és a multinacionális élelmiszergyártók mindig a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt. Sajnos, ez nem egészen van így.
Az élelmiszerek adalékai közül néhány toxikus, ezért a vásárlóknak figyelembe kell venni ezek hatását és a lehetséges következményeket. Létezik néhány kérdéses élelmiszeradalék, amelyek ADHD-t valamint allergikus reakciókat, fibromyalgiás fájdalmat, és egyéb betegségeket okozhatnak.

Megjegyzés: ADHD → figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) neurológiai természetű fejlődési rendellenesség, amelynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység, gyenge impulzuskontroll

Más irodalmi megállapítás szerint viszont „Nem okoznak ADHD-t az édességek, cukrok, élelmiszeradalékok (mint pl.: emulgeálószerek, színezékek, tartósítószerek, ízfokozók, mesterséges aromák, stb.).
http://hu.wikipedia.org/wiki/Figyelemhi%C3%A1nyos_hiperaktivit%C3%A1s-zavar


Szalmonellás német fokhagymás csirke a finn Lidl üzletekben

Finnországban országosan forgalmazzák a Lidl üzletek. A Lidl Finnország Ltd saját ellenőrzésben talált szalmonellát


Aszpartam E 951
Az 1970-es években került forgalomba az aszpartám, a Nutrasweet nevű táplálék kiegészítő formájában. Az aszpartám a neurotoxinok csoportjába tartozik. A neurotoxinok pusztítják az agysejteket. Az aszpartám felgyülemlik a rendszerben és könnyen beépül a hippocampusba és hypothalamusba, A kutatások azt mutatják, hogy ez a két fontos agyösszetevő van a legnagyobb mértékben érintve az Alzheimer kórban.

Legnagyobb mennyiségben hústartalmú vagy hús ízű élelmiszerekben fordulhat elő, de más ízek kiemelésére, erősítésére is alkalmazzák. Előfordulhat leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben.

Több forrás mellékhatásokról számol be (például az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat, valamint némely források az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említik),

Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aspartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik
Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aspartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, a különböző kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket. Több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartám fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik

Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett, amely az összes beérkező panasz 80%-át tette ki! Ennek ellenére az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit sem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet.
Az aszpartam Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít. Hogy miért nem mindenhol? A NutraSweet szenzációs PR-gépezetet vezet. Nagyon meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, ők megjelennek, és elhiteltelenítik a forrást. Mindezt a több milliárd dollár éves bevételért...

http://www.jomtom.hu/a_cimke_mogott__mergezes_tulsuly_rak_elhizas_alzheimer_kor.html
http://www.mokkka.hu/drupal/node/2941
http://polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=58513
Tóth Gábor:Az E-számokról őszíntén
MSG - Mono Sodium Glutamat = Natrium Glutamat
Glynnis Campbell: Sugar, Fructose, Aspartame = Poison? August 17, 2011
http://adatbazis.transindex.ro/?adat=eadalek

Ugyanakkor más források nem említenek káros mellékhatást
Food-Info.net : E-numbers : E621 : Monosodiumglutamate
Food-Info.net : Monosodiumglutamate - E621
Food-Info.Net : Review On Monosodium Glutamates
FDA Backgrounder: FDA and Monosodium Glutamate
The Facts on Monosodium Glutamate (EUFIC)
Safety (MSDS) data for monosodium glutamate

Dioxin
A dioxin (képlet model) rákkeltő vegyületcsoport, vegyipari melléktermék, amely szerves vegyületek klorid jelenlétében történő égésekor vagy klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, amely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz. 1997-ban az Egészségügyi Világszervezet WHO bejelentette, hogy a legtöbb dioxin 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-para-dioxin (TCDD), a ma ismert legsúlyosabb rákkeltő anyagok közé tartozik.

A dioxin vegyületek főleg étkezés útján, az étel zsíranyagával kerülnek az emberi szervezetbe, ezáltal az emberi és állati szervezetnek a zsírszöveteiben halmozódnak fel. A mérgező PCDD vegyületek lényegileg bennmaradnak a zsírlerakódásban, és ezeket a szervezetünk sem a tápanyag asszimilációjával, sem az emésztési hulladék anyaggal (ürülék) természetes úton nem távolítja el. A PCDD-k szervezetből való távozási sebességét a radioaktív anyagok élettartamához hasonlóan mérik: felezési idejük 7 év és 135 év között van

Magyarázat: PCDD Teljes nevén: poliklórozott dibenzo-p-dioxin. A PCDD-kat helytelenül dioxinoknak nevezik. A legveszélyesebb anyagoknak tekintik, amelyek melléktermékként keletkeznek a különböző technológiákban. Toxicitásuk a klóratomok számától és helyétől függ.
A műanyagiparban, növényvédő szerek, festékek, gumi és csomagolóanyagok gyártásánál széles körben alkalmazzák. Sajnos, ma már az óceánokban, folyókban és tavakban is kimutathatók. A folyók, tavak üledékében felhalmozódik, így ezekben lényegesen nagyobb koncentrációban fordul elő, mint a vizekben. A halakban akkumulálódik, így a táplálékláncban is megjelenik.

2004 Viktor Juscsenkonak a mérgezési esete nagy hírt keltett. Az ukrán politikus szervezetében a TCDD-szint az átlagnak 6000-szerese volt. Juscsenko, az eddigi ismeretek szerint, a világ második legnagyobb adagját szenvedte el. Ugyanakkor ez volt az első olyan eset, amikor valaki egyszerre kapott nagy dózist a tiszta 2,3,7,8 TCDD-ből (foto szeptemberben majd novemberben)

Magyarázat TCDD Teljes nevén: 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-p-dioxin Nagy baj származik, ha testkilogrammonként 50 mikrogramm TCDD halmozódik fel a szervezetben. A TCDD-t a WHO 1997-ben a legveszedelmesebb rákkeltő anyagok közé sorolta. Az átlagosnál nagyobb rákgyakoriságban alighanem annak is szerepe van, hogy a TCDD hatására gyengül a szervezet védekezési rendszerének ereje. A TCDD a természetben gyakorlatilag lebonthatatlan. Az idült mérgezés hosszú ideig tüneteket sem okoz, nem is tudunk arról, hogy már dolgozik bennünk a méreg.

A környezeti szennyeződés az élelmiszerláncba kerül. Az emberi és állati szervezetben a dioxinok felhalmozódnak, és kiürülésük, lebomlásuk rendkívül lassú, évekig, évtizedekig tart. Az emberi dioxin-terhelés 90%-a élelmiszerekkel, ennek zöme (az összes bevitel 80 %-a) állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tej, tojás, hal) kerül szervezetünkbe. Ebből is kiemelkedő a halak magas dioxin tartalma, amely miatt egyes országokban a halfogyasztás korlátozására kellett kérni a lakosságot.

A dioxinoknak kis mennyiségben is, de hosszan tartó bevitele is egészségi kockázattal jár. Idegrendszeri, szaporodási, fejlődési zavarhoz vezet, a tanulási képességet is befolyásolja, Az immunrendszer károsításával gyengíti a szervezet védekezőképességét, és növeli a későbbi életkorban előforduló daganatos megbetegedések valószínűségét.

Az európai tudományos szervezetek az elviselhető bevitelt (PTWI, Provisional Tolerable WeeklyIntake) testsúlykilogrammra számítva heti 14 pikogrammban (pg/ttkg/hét) határozták meg. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg-os ember egy hét alatt 840 pg mennyiséget fogyaszthat el károsodás nélkül, amely egy napra arányosítva 120 pg.
Gyermekeknél az alacsonyabb testsúly miatt ez arányosan kevesebb.
Európában, így hazánkban is a 1881/2006 EK rendelet szabályozza egyes élelmiszerek eltűrhető dioxin tartalmát. A rendelet szerint a határérték állati eredetű élelmiszerekre (állatfajtól függően) 1-3 pg/g, növényi eredetű anyagokra 0,75 pg/g (zsírtartalomra számítva).

A távol-keleti piacok helyett Magyarország irányába indultak el a tőkesertés szállítmányok Belgiumból és Hollandiából.2006.02.07 17:24, Forrás: MTI

Magyarország érdeke az, hogy szennyezett tőkehús vagy húskészítmény ne kerüljön be az országba, és a magyar fogyasztók csak egészséges élelmiszert fogyasszanak. Az ország érdeke, hogy az országba bejövő hússzállítmányok mind az állategészségügyi, mind pedig a humán egészségügyi előírásoknak maximálisan megfeleljenek - hangoztatta a miniszter.
http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/140501/1


Dioxinnal szennyezett Guargumi
Guargumival az átlagember az élelmiszerekben találkozik leggyakrabban. A guargumit az élelmiszeriparban gélképzőnek, viszkozitás növelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, emulzifikálónak, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják.
Az élelmiszereken az E 412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik.

Az élelmiszerekben, amelyekbe a guar-gumi, mint adalékanyag bekerül, ki lehet számítani a várható szennyezettséget a felhasználás arányában. Az egészségi kockázat megítélésénél figyelembe kell venni, hogy az adalékanyagokat az élelmiszerekben kis mennyiségben használják. A guargumi előfordulása az alábbi élelmiszerekben lehetséges:

  • öntetek (majonéz, ketchup, szószok): növeli a víz-olaj emulzió stabilitását
  • tejtermékek (kakaóitalok és ízesített tejitalok, lágy sajtok és sajtkrémek): javítja az állagot, fenntartja az egységes viszkozitást és színt
  • üdítőitalok (alkoholmentes italok és szörpök): kialakítja az ideális viszkozitást
  • húskészítmények (sonka és felvágottak): síkosító és kötőanyag
  • gyümölcs gélek (lekvárok, dzsemek, gyümölcszselék, puding, gumicukor): gélképző, viszkozitás növelő, bevonatképző, fényesítő és vízmegtartó
  • sütőipari termékek (kenyér, péksütemények, kekszek): elősegíti a tészta nedvességtartalmának megőrzését
  • mirelittermékek (jégkrémek): gátolja a jégkristályképződést, ellenállóbbá teszi az élelmiszert a fagyasztásnak és a felolvasztásnak, stabilitásnövelő, megnyújtja az eltarthatóságot
  • állateledelek (konzervek): gélképző, szuszpenziók stabilitását növeli, nedvességmegtartó
    Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

A hazai dioxin vizsgálatokról:
A hatóság a kockázatosnak minősített tételekből mintát vehet, ennek költségeit a vállalkozó állja. Így módosította a vidékfejlesztési minisztérium a német dioxinbotrány után kiadott rendeletét, amelyben minden német sertéshús forgalmazás előtti dioxin vizsgálatáról döntött.
Erre az után került sor, hogy az Európai Bizottság bár hivatalosan nem, csak szóban kifogásolta a magyar intézkedést, mert az aránytalan és indokolatlan.


E.coli baktériummal fertőzött uborka
A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC véres hasmenéssel járó fertőzés Észak-Németországban. Veszélyt jelent, ha az ivóvízként felhasznált felszín alatti és felszíni vizek szennyvízzel érintkeznek. Már továbbterjedt, és a 16 közül már 14 tartományt érintett.

A fertőzésben megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 24 óra alatt több mint 100-zal emelkedett, az életveszélyes, illetve rendkívül súlyos állapotban lévők száma pedig mintegy 140. Egy nappal korábban a hatóságok 80 ilyen esetről tettek még említést,. majd pedig néhány nap alatt 1000 fölé szökik a regisztrált fertőzések száma...
A fertőzés Schleswig-Holstein tartományból indult ki, és a helytelenül trágyázott zöldség okozta. Nem sokkal később más források ezt cáfolták. A Robert Koch országos járványügyi intézet óva intett az elsietett véleményalkotástól, ugyanakkor elismerte, hogy a kórokozó utáni kutatások eddig eredménytelenek voltak.

Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszter azt hangoztatta, hogy nem kell lemondani a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, viszont feltétlenül szükség van az alapvető higiéniai szabályok következetes betartására. Aigner úgy vélte, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék meghámozására, vagy legalábbis alapos mosására van szükség.
A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár,
így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat.

Összefoglalva


Dimetoat rovar irtószer az uborkában
CBA Kereskedelmi Kft. mérgező kígyóuborkát forgalmazott (1150 kg), amely dimetoát vegyszert tartalmazott (képlet), A vegyszer rovarirtó és rákkeltő hatású.

Az analitikai vizsgálat a mintában 0,35 mg/kg dimetoát hatóanyag tartalmat mutatott ki, amely hatóanyag esetén a hatályos jogszabályok szerint a növényvédőszer-maradék eltűrt mennyisége 0,02 mg/kg dimetoát


Szalmonellás "friss" pulykamel filé az ALDI üzletláncokban
A cég amelytől a mérgező áru érkezett: ALDI K / S Essen 30 , 6000 Kolding
Kockázat:
A pulykamell filét sok recept szerint nem sütik át teljesen, hiszen akkor kiszáradna. A hirtelen sütött húsban a szalmonellák nem pusztulnak el, és ez komoly egészségügyi kockázatot jelenthet bárkinek, de különösen gyermekek, legyengült szervezetű öregek számára.
Figyelem: a szalmonella ellen a mélyfagyasztás nem hatásos, továbbra is mérgező lesz.
Fertőzési tünetek: émelygés, hasmenés , fájdalom és láz


Melaminnal szennyezett tej gyermekeknek
Halálra ítélték Kínában a 600 tonna, melaminnal szennyezett tejadalékot gyártó férfit, és egy másikat, aki a hamisított fehérjeport eladta tejipari cégeknek, hogy a vizezett tejet feljavítsák. A kettejük között közvetítő férfi életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. 21 további elkövető büntetőügye folyamatban van. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyaggal kevert tejterméktől Kínában 6 csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek betegedett meg. Forgalmazó a budapesti Delicious Asia Kft szegedi Cora áruháza.

A melamin egy nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák (képlet)
A melamin ciromazin nevű származékát rovarölőszerként használják, mivel akadályozza a rovarok vedlését és bebábozódását. (1). A ciromazin melaminként beépül a növényekbe, így bekerül a táplálékláncba is. Az emberben nagy mennyiségben vesekövességet okoz, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek.(2).

1. Frederick M. Fishel: Pesticide Toxicity Profile: Triazine Pesticides (Electronic Data Information Source, University of Florida)
2. Melamine in pesticides, human food chain - experts (szerző: Tan Ee Lyn, Reuters Egyesült Királyság


Műanyaggal szennyezett élelmiszer
Németországba és Nagy-Britanniába is került a Tajvanban készített, műanyagadalékokkal szennyezett élelmiszerekből
Európában korábban is mértek már műanyagadalékokat az élelmiszerekben, azonban eddig az a csomagolóanyagból oldódott ki

A Tajvani Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Igazgatóság (FDA) több mint 200 vállalat 500 élelmiszeripari termékében talált - jellemzően ipari célokra használt - műanyagadalékokat. Az élelmiszerbotrány akkor robbant ki, amikor a távol-keleti ország hatóságai di-2-etilhexil ftalátot (DEPH) találtak két üdítőipari cég termékeiben, ahol a vegyületet szabálytalanul élelmiszeradalékként használták
Forás:Plasticizer-tainted foodstuff found in shipments to Europe
Tue, Jun 28, 2011 – Taipei Times

Az átfogó ellenőrző vizsgálatok során kiderült, hogy a műanyagadalékokat a pékségekben is felhasználták. A cukrászatokban felhasznált lekvárok egy részében is megtalálták a mérgező anyagot.
Németországba és Nagy-Britanniába is került a Tajvanban készített, műanyagadalékokkal szennyezett élelmiszerekből. Az Európai Bizottság képviselője szerint az uniós helyzet szerencsésebb, mint a nagyobb tajvani importtal bíró Kínában, Malajziában vagy az USA-ban.
Az uniós fogyasztóvédelmi szervek fokozott ellenőrzésekkel próbálják kiszűrni a Tajvanban készített szennyezett termékeket.
Európában korábban is mértek már műanyagadalékokat az élelmiszerekben, azonban eddig a csomagolóanyagból oldódott ki, szándékos élelmiszeripari felhasználást nem ismertek a hatóságok.
Forrás. Taipei Times, Consumer Council


POP vegyületek élelmiszereket szennyező hatása
A Health & Environment internetes portálon megjelent tudományos vizsgálatokon alapuló cikk szerint a nehezen lebomló szerves szennyező (POP) vegyületek (persistant organic pollutants, POP, vagyis folyamatosan szennyező szerves anyagok) elhízással párosulva – még a lakosságra jellemző koncentrációban is növelik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A betegség gyors „terjedését” mutatja, hogy 2001 és 2010 között a kettes típusú cukorbetegség előfordulási aránya világviszonylatban közel 50%-kal növekedett, ráadásul egyre fiatalabb korban alakul ki. Míg 1988-ban az USA-ban még 52 év volt a betegséggel diagnosztizáltak átlagéletkora, 2000-re ez 46 évre csökkent.

A tudományos vizsgálatok szerint az olyan nehezen lebomló (POP) anyagoknak is, mint például a DDT, PCK-k és dioxinok, fontos szerepe lehet a betegség kialakításában. A betegségben szenvedők esetén az átlagosnál 30%-kal magasabb a fent említett káros vegyületek koncentrációja.
Az elhízás nem elegendő a betegség kiváltásához, ahhoz a mérgező anyagok jelenléte is szükséges. A vizsgálatok szerint a betegség előidézéséhez már az a háttérszennyezettség is elégséges lehet, amivel a mindennapok során találkozik szervezetünk. Márpedig annak ellenére, hogy a PCB-k
(poli-klórozott-bifenil) gyártását 40 éve befejezték, azonban ezek az anyagok még mindig megtalálhatóak a környezetben. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) vizsgálatai szerint 38-szor gyakrabban alakul ki kettes típusú cukorbetegség, ha a szervezetben magas a POP-vegyület koncentrációja.
http://www.levego.hu/en/hirlevelek/vegyi_anyag/2011/03/vegyi_anyag_hirlevel_2011_marcius

A POP-vegyületek leginkább az állati eredetű élelmiszerekkel kerülnek be szervezetünkbe. Ez az állati takarmányok szennyezettségének mérséklésével csökkenthető. Lazacokkal végzett kutatások szerint tisztább tápokkal akár 80%-kal is csökkenthető a termékek POP-tartalma. Valószínűsíthető, hogy az állati eredetű ételek mellőzésével még ennél nagyobb mértékben is csökkenthető az expozíció.
Problémát jelent, hogy az orvosok többsége sem ismeri a mesterséges vegyületek jelenléte és a cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot, így azt gyakran csak a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások rovására írják.
Megjelent: Health & Environment


Poliklórozott bifenil PCB
Chemical structure of PCBs. The possible positions of chlorine atoms on the benzene rings are denoted by numbers assigned


A vizsgálatok szerint a humán zsírszövet PCB tartalma a kor előrehaladtával nő. A korlátozó intézkedések ellenére a PCB vegyületek jelen vannak a környezetben és eliminációjuk lassú (lásd diagram)
http://www.emla.hu/alapitvany/projekt.shtml?x=806

  • A PCB felezési ideje igen hosszú, több évben mérhető.
  • Az élelmiszerekben mindig a dioxinnal együtt fordulnak elő

http://www.kvvm.hu/cimg/documents/Egeszseg_fugg2_OETI.pdf

Vegyük észre, hogy Magyarország DDT-vel erősen elszennyezett országok közé tartozott.


Ami nem kártékony a szervezetünknek

Mangalica
Az igazi mangalica kismalac korában csíkos (!). Felnőtt korában pedig gyűrűs, kétszer göndör szőrű. Lehet szőke, vagy fekete. A mangalica mindig gömbölyű, 250-300 kg-ig meghízik. Zsíros, vastag a szalonnája.

A mangalica magas zsírtartalmú húsa bőségesen tartalmaz koleszterint! Csak azt felejtik el sokan, hogy koleszterin és koleszterin közt különbség van! Mégpedig a mangalica sertés javára pontosan az írandó, hogy a mangalica koleszterinje - mivel hosszabb szénláncok alkotják, ezért nem tapad az érfalra, tehát kiürül a szervezetből károkozás nélkül. (Ezt az állítást azonban sokan megkérdőjelezik!) Azt is tudni kell, hogy az érrendszerre káros koleszterineket a máj termeli, és csak kisebb hányada származik a táplálék közvetlen beviteléből.

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak humán táplálkozásban betöltött legfőbb tulajdonságait az alábbiakban foglaljuk össze:

  • csökkenti a vér triglicerid szintjét,
  • késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat,
  • fékezi a máj lipogén enzimjeit,
  • gyógyhatása van gyulladásoknál, ízületi és immunbetegségeknél,
  • megelőző hatású a szív és érrendszeri, valamint a központi idegrendszeri betegségekkel szemben.

Külön kiemeljük a konjugált linolsav hatásait. A savnak 56 különböző izomerje van. Ezek gátolják a rákos folyamatokat, a zsírbeépülést, erősítik az immunrendszert, amely tulajdonságaik miatt ma már a gyógyításban is tudatosan használják ezeket az értékes zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket

A hagyományosan (extenzíven), legeltetve tartott, lassan hizlalt egyedekben, különösen az értékes húsrészekben (karaj, comb) jobb az n-3/n-6 zsírsavarány, mint az intenzíven, táppal takarmányozott egyedeknél. (táblázat).
A fajtára jellemzően kiváló minőségű hátszalonnához nélkülözhetetlen n-6 szintje viszont magas. Mindezek igen fontos információk a fogyasztók számára. A „tudatos fogyasztó” például ezért fordul szívesen a mangalica hús és a belőle készült termékek felé.

Forrás: Biokontrol.hu, Dr. Seregi János, Dr. Holló Gabriella
Kaposvári Egyetem, Egészségügyi Centrum,
Diagnosztikai és Onkológiai Intézet Kaposvár


Eredetvédett lett a Gyulai és a Csabai kolbász
A CSABAI KOLBÁSZ legalább 15 % kötőszövet mentes fehérje tartalmú, természetes bélbe vagy műbélbe töltött, legfeljebb 55 mm átmérőjű, 20 – 55 cm hosszra töltött, füstöléssel és szárításos érlelési eljárással készült termék. A kolbász jól szeletelhető, tömör, rugalmas állományú, a metszéslapon húspépbe ágyazott 6-8 mm nagyságú hús és szalonna szemcsék láthatók egyenlő elosztásban.
Az eredeti - több mint 100 éves - hagyománynak megfelelően, csak tenyésztésbe fogott (TF) és nagysúlyú (NS) úgynevezett szalámi sertések húsát lehet felhasználni a CSABAI KOLBÁSZ előállításához.

A nagysúlyú sertések, de különösen a TF sertések húsa érettebb, szárazabb és több festékanyagot tartalmaz, ezáltal ideális minőségű alapanyagot biztosítva a szárazáruknak.
Az "érett sertéshús" nem állítható elő a Nyugat-európában és általában a "fejlett világban" elterjedt "speed" módszerekkel. A minőség háztáji hizlalásban biztosítható leginkább, így a Csabai kolbász társadalmi beágyazottságához nem férhet kétség.


Budapesti téliszalámi
A Budapesti téliszalámi a mangalica, cornwall, berkshire, nagyfehér hússertés, lapály, duroc, hampshire és pietrain fajták, illetve ezek keresztezéséből származó és egy évnél idősebb, nagysúlyú, azaz legalább 150 kg súlyú herélt hím vagy tenyésztésből kivont nőstény sertések feldarabolt húsából, valamint az említett fajtájú, illetve azok keresztezéséből származó sertések kemény szalonnájából készül.
A termék előállításához nem használható fel felnőtt korban ivartalanított apaállat. A Budapesti téliszalámi egyenletesen felaprított és elkevert alkotókból álló füstölt, érlelt, szárított húskészítmény, amely kb. 4 mm szemcsenagyságúra aprított sertéshús- és kb. 2 mm-re aprított szalonnaszemcsékből áll, fűszerekkel együtt egyenletesen elkeverten, lóbélbe vagy műbélbe töltötten, amely hengeres alakú, felülete szürkésfehér nemespenésszel egyenletesen befedett. Íz kialakításhoz étkezési sót, pácanyagot (étkezési só és Na-nitrit keveréke) és fűszereket: fehérborsot, csemege paprikát, szegfűborsot használnak, amelyek közül a szegfűbors illata dominál.
Egyedülálló jellegzetessége:

1./ a hízlalás sebessége, tehát a minőségi természetes eredetű takarmányozás,
2./ a vágási körülmények stressz mentesítése.

A szalámi nem készülhet gyors hizlalású laza szerkezetű sertéshúsból, mert akkor a sajátos szárítási procedúra alatt kesztyűujjá fonnyadna, és kívül kérget kapva belül szépen megzöldülne a romlási folyamat eredményeként.

A szaláminak egy ellensége van: a hűtőszekrény. Itt a nemes szürkepenész hamar elveszti hamvas fehér színét, és ha még fóliába is csomagoljuk, akkor idővel hullaszínűvé válik a vágási felület.
Tartsuk tehát a nemes téliszalámit méltó körülmények közt, pl.: hűvös kamrában szögre akasztva. Ha ilyen nincs, akkor vegyünk belőle egy héten belül elfogyaszthatót, de tartsuk levegős helyen, ne hűtőszekrényben.

Gyulai kolbász
A Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász (a továbbiakban: Gyulai kolbász) a magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, legalább 135 kg-ra hizlalt egyedek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül.
Kizárólag kézzel történő csontozása után nyert comb, lapocka, csülök, dagadó, karaj, tarja és oldalas, valamint mirigyektől mentes kemény szalonna felhasználásával állítják elő.
A mínusz 2-4°C-ra fagyasztott vagy 0… +7 °C-ra előhűtött húsrészeket és a 0…-7 °C közötti hőmérsékletű szalonnát géppel 4-6mm-es nagyságúra aprítják, és a fűszereket, nitrites sót hozzákeverik. Az így keletkezett pasztát töltőgéppel sertés vékonybélbe töltve pározzák, vagy vízgőzáteresztő műbélbe töltik.
A betöltött kolbászokat 2-3 napon át 20°C alatti hőmérsékleten, 90-70% relatív páratartalmú térben keményfa (alapvetően bükkfa) hasábok lassú izzításával előállított füsttel füstölik.
A gyártandó termék egy állandó kódszámot kap, amely minden fázisban beazonosítja. A legyártott tétel azonosítására tételszámot kell alkalmazni, amely magában foglalja a termék kódszámát és a gyártás napját.
A gyártásra vonatkozó dokumentáción történik az alapanyagra és segédanyagokra vonatkozó információk összerendelése. A tételszám és ezáltal a tételazonosítás napi gyártási mennyiségre vonatkozik. A csomagolt termék jelölő címkéje tartalmazza a csomagolás vagy a minőség megőrzési idő lejárati dátumát. Ennek ismeretében a napi csomagolási dokumentációból a tételszám hozzárendelhető. A lefűzött bizonylatok garantálják, hogy bármely késztermék gyártásáról visszamenően minden információ megadható.
http://jomagyararu.hu/magyar-hus-es-huskeszitmenyek/husaru/gyulai-huskombinat

 

Örömmel vesszük az olvasott tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeit, kiegészítő megjegyzéseit, értékelő minősítését, amit a KAPCSOLAT menü Üzenet helyén beírva érdeklődve várunk. Véleménye segít minket abban, hogy a további dolgozataink az olvasók tartalmi igényei szerint formálódjon.

Figyelem: A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására. Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy más egészségügyi szakemberhez.