www.nelegybeteg.hu - Zsoldos Bence weblapja


Antioxidánsok

Egészségünk ártalmai

A Kender egészségre gyakorolt hatásai Válasz 64
A sztrók kialakulása gátlásának gyógyszeres és alternatív lehetőségei
Agyunk és memóriánk védelmére
Alkálisó kúra és egyéb lehetőségek a rák megfékezésére - Válasz 82
Álmatlanság, horkolás, légzéskimaradás
Amit a hallás csökkenéséről tudni érdemes. Fülzúgás és kezelése
Áttétes csontrák - Válasz 30
Bor, tüdő, vese, kullancs - Válasz 19
Bronchitisz, légszomj, tüdőtágulás, és ahonnan nincs vissza út:OCPD
Csontrák
Csontritkulás. Megelőzés, Kezelés, Gyógyítás - Válasz 39
Demencia, Alzheimer-kór
Demencia, Alzheimer-kór (T)
Derékfájás - Válasz 5
Ekcéma és nehezen viselhető hatásának enyhítése. Válasz 60
Emlő rák - Válasz 4
Emlő rák - Válasz 6
Emlőrák. Merevedési zavar. Válasz 49
Endometriozis
Epekő oldása, zúzása
Epekövesség szelíd és műtéti...
Étel allergia, gyerekeknél. Lencse
Érelmeszesedés megállítása, csökkentése - Válasz 81
Esszenciális tremor (ET) és kezelése
Fájdalmak elleni és betegség gátló...
Fejfájás fajtái, oka és kezelése - Válasz 36
Fogaink elvesztése és esztétikus...
Fogfehérítés
Fülzúgás vizsgálata, kezelése - Válasz 58
Görbe pénisz konzervatív kezelése - Válasz 76
Gyerek reflux, mell ödéma, gallmet
Gyerek leukémia (ALL) gyógyszeres és komplementer medicina kezelése - Válasz 59
Gyomorhurut és szelíd kezelése
Hajhullás oka és kezelése. Válasz 61
Halláscsökkenés leggyakoribb okai Hallás vizsgálatok.
Halláscsökkenés oka. Kezelési módjai. Korszerű hallókészülékek 2
Hepatitisz-B
Hólyagrák orvosi és alternatív kezelhetősége - Válasz 83
Homocisztein
Hölgyek réme és félelme: Amit a Csontritkulásról tudni kell
Inzulin, epekő - Válasz 20
Irritábilis bélszindróma (IBS) - Válasz 25
Kalapácsujj otthoni kezelése. Súlyos esetben műtétje - Válasz 75
Koleszterin és hatása a szervezetre
Koleszterin és vérzsír ellen: Sztatin, Lizin, Prolin C-vitamin - Válasz 48
Korszerű fájdalom mentes fogíny kezelés, csiszolás nélküli és beültetett fogpótlás
Korszerű, új csípőműtét a hazai kórházakban. Válasz 54
Kullancs elleni védőoltás
Kullancs elleni védőoltás (T)
Leukémia - Válasz 3
Lábfej gyógyászat: Bütyök, kalapácsujj. Otthoni kezelés
Lúgosítás
Magas vérnyomás kezelése - Válasz 42
Mágneses teret produkáló készülékek és hatásuk
Makula degeneráció a veszélyes látásromlást okozó szembetegség
Mellrákból meggyógyult hírességek
Memória javítása - Válasz 31
Metabolikus szindróma. Diabéteszes Neuropátia
Minden ami fogászat 1
Minden ami fogászat 2
Nitrogénoxid fontossága - Válasz 28
Nyaki ér (Carotis) elzáródása. Vizsgálatai. Komoly veszélyek csökkentése. Válasz 73
Nyugtató szedése. Vérnyomás problémák. Válasz 62
Olvasóim kérdéseire adott egészségi gyakorlati tanácsok tanulságokkal
Osteoren. Alulműködő pajzsmirigy és kezelése. Vérnyomás. Válasz 52
Ödéma kivizsgálása. Szívpanaszok orvosi vizsgálata. Válasz 53
Pajzsmirigy és jód - Válasz 24
Pajzsmirigy hormonok és vizsgálatuk. Alul működése okozta betegségek. Gyógyszeres és alternatív kezelése.
Petefészek. Tumormarker vizsgálat megbízhatósága - Válasz 33
Pikkelysömör - Válasz 2
Pikkelysömör hatékony és sokféle kezelése - Válasz 40
Porckopás (artrózis) és kezelése
„Potencia zavaraimat vérnyomás csökkentők vagy más tényezők okozhatják?” Válasz 66
Prosztata, Reflux (TIF műtét), B-17, Pajzsmirigy kezelés. Válasz 77
Rák és kezelése 1
Rák és kezelése 2
Rák és kezelése 3
Rák és kezelése 4
Rák és kezelése 5
Rák és kezelése 6
Rák és kezelése 7
Rákkezelés - Válasz 1
Reflux
Reflux 2
Reflux 3 Válasz 32
Reflux oka, gyógyszeres és alternativ kezelése. Laparoszkópos és TIF műtéti eljárás. Válasz 55
Reflux gyermekkorban. Máj és epehólyag tisztítás. - Válasz 23
Reflux okai - Válasz 17
Refluxra szedett protonpumpa gátlók (PPI) kedvezőtlen hatásai - Válasz 80
Reumatoid artritisz (RA) - Válasz 27
Reumás ízületi gyulladás - Válasz 11
Rheuma megbetegedés és kezelési lehetőségeik
Sok vagy kevés gyomorsav okoz refluxot? Válasz 43
Szédülés és okai. Gyógyszeres és szelíd kezelése - Válasz 45
Szív, érrendszer, vércukor, memória, Rhodiola – Szédülés és kezelése Válasz 63.
Szívelégtelenség. Szívritmus és...
Szürke hályog. Látásjavítási eljárások
Szűk körű beteg tájékoztatás és/vagy a laikus beteg egyéni ismeretszerzéseiből adódó félreértések Válasz 67
Túlsúly és elhízás 1
Túlsúly és elhízás 2
Tüdőfibrózis sokunkat veszélyeztet. Válasz 78
Tüdővizenyő (ödéma), Arginin és diabétesz, vérnyomás csökkentők+Arginin együtt? Schisandra-wei-kivonat májvédő hatása, Fokhagyma kivonat az erekért, Koleszterin szabályozásra lecitin, Neprinol enzim - Válasz 87
Vastagbél vizsgálatok
Vér vas tartalma - Válasz 18
Vércukor csökkentés - Válasz 15
Vércukor, inzulin vizsgálatok - 13
Vércukor vizsgálatok (T)
Vércukorszint szelíd fékezése
Vércukorszint szelíd fékezése (T)
Vérnyomás és a pulzusszám kapcsolata - Válasz 44
Vérnyomás gyógyszeres kezelése...
Vérnyomás gyógyszer nélküli karbantartása. - Válasz 26
Vérnyomás helyes mérése, értékelése, stabilizálása TÜSI készülékkel otthon. Válasz 74
Vérnyomás vs vércukor - Válasz 16.
Vérnyomáscsökkentő mellett szedhető a Rhodiola rosea - Válasz 86
Vicalin tabletta, MSM por/krém - Válasz 50.

Életmód

Étrend kiegészítők

A fokhagyma hatásai
A grapefruit interakciója a vérnyomás csökkentő gyógyszerekkel - Válasz 85
A gyógyító Béta-glükán
A sokcélú, jó felszívódású Kurkuminok. Válasz 69
A tiltott B-17 és a sokoldalú Rhodiola rosea. Válasz 57
A tömjén az egészségben, a lelki/testi betegségben segítőnk és jó barátunk - Válasz 84
A tömjén komplementer medicinaként nem átverés. Válasz 51
Acetil-L-Karnitin
Amire mindenkinek nagy szüksége van: nitrogén-monoxid NO, nemcsak a testépítőknek Válasz 41
Arginin
Arginin - Válasz 22.
Asztaxantin a természetes gyógyító a legtöbb betegségre
Az gyógyhatású elfelejtett Vörös és Tafedim tea
B17 „vitamin” - Válasz 12.
Béta-glükán gyerekeknek
Céklalé és hatása - Válasz 34
Cink és Szelén étrend kiegészítő felszívódása - Válasz 72
Emlőrák, Tumormarker, Béta-glukán, Gyerek IQ. Mikroalga, Visszér kezelés - Válasz 35
Enzim terápia az egészség megtartása/javítása érdekében
Epesavak és Gallmet
Étrendkiegészítők fontossága 1. (T)
Étrend kiegészítőkről...
Fahéj. Nem mindegy, hogy Cassia vagy Ceyloni
Fahéj és Aspirin
Fitoszterolok és hatásuk
Folyékony, stabilizált oxigén cseppek otthoni használatra az egészségünk szolgálatában - Válasz 79
Hal olajok jód tartalma Válasz 68
Homeopatia és Biorezonancia körüli kétségek - Válasz 56.
Kolin, szerotonin az agyműködés és a memória segítője
Kolin az agyműködés és memória segítője (T)
Kurkuma vagy kurkumin - Válasz 10
Matuzalem és Gabolexin - Válasz 8
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed 1
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 2
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 3
Étrend kiegészítők vásárlási szempontjai
Molekuláris hidrogén egészségi hatása
MSM krém minősége
Multi ásványi és vitamin anyagok megbízható világ cégek gyártásában/forgalmazásában
Nagyon érdemes kurkumint szedni, de nem mindegy milyet. Válasz 46
Probiotikumok a nőgyógyászati egészség megtartása, helyreállítása érdekében
Rákellenes étrend kiegészítők
Resveratrol
Resveratrol (T)
Resveratrol - Válasz 9
Rhodiola rosea
Rhodiola segít hosszabb ideig és egézségesebben élni. Válasz 65
Szíverősítés - Válasz 7
Szoptatós és várandós anyuka vitamin szükségletének ellátása
U-vitamin és hatása - Válasz 29
Vashiány és pótlása
Vérnyomás csökkentésének kezelése

Lelki/szellemi működés, egészség

A HIT csodával határos gyógyító ereje
A kvantum világról 1. rész
A történelmi karácsony felidézése
Advent a karácsonyra felkészülés ünnepe
Ádvent története, ünnepi szokások az európai országokban. 2017. évi ádventi programok
Ahogy a tudósok a világot és benne az embert látják
Alternatív medicína 1
Alternatív medicína 2
Amiről nem beszélünk 1
Amiről nem beszélünk 2
Az élet értelme és célja
Biológiai létünk működése...
Élettelennek hitt élő Univerzum
Életünk jelene és jövője a fizikai...
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 1. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 2. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 3. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 4. rész
Fülzúgás és gátlása
Gyógyulás a gondolataink...
Halálközeli élmények
Hogyan mondjam el neked hogy…… a Világegyetem kvantumfizikai leírása, működése. „Ami fenn az lenn” – egység az Univerzumban
Ima hatása az egészségre
IQ növelési lehetőségek
IQ növelési lehetőségek (T)
Iskolakorúak beilleszkedési zavarai, kirekesztése, zaklatása, szorongása, depressziója - Válasz 47
Karácsony 2017. Ünnepi emlékezés Jézus születésére
Karácsony igazi arca 1
Karácsony igazi arca 2
Kik és hogyan ünneplik a karácsonyt
Kutatás az élet keletkezéséről (T)
Lelki egészségünk 1.rész
Lelki egészségünk 1 (T)
Lelki egészségünk 2.rész
Lelki egészségünk 3.rész
Lelki egészségünk 4.rész
Lelkünk, tudatunk amiről keveset...
Materialista tanok hanyatlása
Materialista tanok hanyatlása 2
Materialista tanok hanyatlása 3
Meditáció lelki/testi vonatkozásai
Meditáció lelki/testi vonatkozásai (T)
Ó- és Újszövetség a gyógyító hitről
Önmegvalósítás
Önmegvalósítás - Válasz 14
Önmegvalósítás a munkahelyen
Szent Miklós püspökre (Mikulásra) emlékezve szülőknek, nagyszülőknek, gyermekeknek
Tudományos hipotéziseken alapuló új Világszemlélet
Tudósok magyarázatai az életről. A hiten alapuló evolúció.
Újévi üdvözlet
Világegyetem és az élet keletkezése
Világnézetről mindenkinek

Növények, gyümölcsök, magok

Nyomelemek

Táplálkozás

Vitaminok

2011. I. félév

2011. II. félév

2012. I. félév

2013-2018

Leiratkozás


Hírlevél archívum
Mikroalgák
Összeállította: Zsoldos Bence
2012.10.04.

Egészséges életmód, jobb Életminőség mindenkinek

Mikroalgák. Spirulina, Chlorella.

A mai rohanó világban szinte mindnyájunkra jellemző, hogy nem érünk rá törődni egészségünkkel egészen addig, amíg saját, vagy valamelyik szeretett hozzátartozónk, ismerősünk betegsége rá nem irányítja figyelmünket arra, hogy milyen egészségtelenül élünk, Tudatosan vagy anélkül, de hihetetlen módon pusztítjuk magunkat.
Többen már testünk első figyelmeztetését is észreveszik, de sokszor ügyet sem vetünk rá, hiszen életünk részévé, már-már megszokottá válik a fáradékonyság, a fejfájás, az emésztési zavar stb.

Mi kell az egészség megtartásához?

  • Táplálkozás
    A gyenge vagy rossz minőségű élelmiszerek az immunrendszer gyengülését okozhatják, amelyek drasztikusan és kedvezőtlenül befolyásolják egészségi állapotunkat. A zsírokban és vörös húsokban bővelkedő étrend az egyik fő rizikófaktora a colorectális (vastagbél- és végbél-) daganatok kialakulásának.
    A Harvardi Egyetem egyik tanulmányában a hosszú élet titkát kutatta, és megállapította, hogy azoknak a nőknek, akik hetente legalább 142 g diófélét fogyasztottak, 35%-kal kisebb valószínűséggel lett szívinfarktusuk, mint azoknak, akik egy hónapban kevesebb, mint 28g-ot fogyasztottak. Akik naponta egy marék mandulát megettek, 4,4%-kal csökkent a káros koleszterinjük.

  • Folyadék fogyasztás
    A szervezetbe bevitt legjobb minőségű élelmiszerek sem képesek hasznosulni, ha nincs elegendő folyadék a szervezetben. A nem elegendő folyadékfogyasztás hosszú távon elhízáshoz vezet. 15-20 testsúlykilónként 1 liter folyadék fogyasztása lenne az optimális. Ha a folyadékbevitel nem elegendő, egyrészt kellemetlen méregtelenítési tünetek jelentkezhetnek (fáradtság, fejfájás, szédülés...), másrészt a szervezet önvédelmi üzemmódba kapcsol, vagyis a savakat és méreganyagokat ismét zsírba burkolja, hogy azok ne károsíthassák a működését.
    Az üdítőitalok többségükben tele vannak cukorral vagy édesítőszerrel, színezőanyagokkal, aromákkal. Kevés rosszabb dolog van, amit szervezetünkkel tehetünk viszonylag ártalmatlannak tűnő italok fogyasztásával. Emellett ezek az üdítők nagyon hizlalnak és a szomjat közel sem oltják a kívánatos mértékben.
    A cukorbetegséggel foglalkozó Diabetes Care című szaklapban megjelent kutatás szerint a megfelelő mennyiségű folyadék - lehetőleg víz - fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is segíthet. Japánban manapság népszerű, hogy minden reggel, közvetlenül ébredés után vizet isznak A vízkúrát nagyon sikeresnek találta egy japán orvosi társaság, mintegy 100%-os gyógyulás több betegségre, néhány ezek közül:fejfájás, székrekedés, orr-, fül-,gége problémák, vese és vizelési betegségek stb.

  • Rendszeres testmozgás
    Állapotfelmérések igazolják, hogy még szélsőséges életmódokat is képes kompenzálni, a rendszeres testmozgás. A keringés felfokozódása által, a szervezet olyan dinamikusan működik, hogy rengeteg hibát ki tud javítani, károsodást kompenzálni, salakanyagot eltávolítani.
    A testmozgás abban az esetben a leghatásosabb, ha reggel végezzük A szakértők ajánlása szerint hetente 150 percet kellene sportolással tölteni, amely az alvás minősége mellett a szív egészségére is pozitívan hatna (foto: Szakony Attila)

  • Friss levegő
    Friss levegőn szervezetünk, friss oxigénnel telítődik, amely szétáradva a szövetekben, minden anyagcsere folyamatra jó hatással van (idegrendszeri működések, izmok, testnedvek, stb.). A levegő is lehet gyógyító hatású. Nem véletlen, hogy a legyengült immunrendszerű betegek és az allergiával küzdők jobban érzik magukat nyáron a tengerparton, hiszen a tengeri levegő számukra a legjobb gyógyszer
    Az emberek többsége helytelenül veszi a levegőt, pedig a légzés nemcsak a szervezet gázcseréjét biztosítja, de számtalan életfolyamatra más utakon kihat. Így például a szívműködésre, vérkeringésre, izomműködésekre és idegi folyamatokra. A légzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a levegőt lehetőleg mindig orron át szívjuk a tüdőbe.
    Orrlégzés során erőteljesebb a légző munka, fejleszti a légző izmokat és élénkíti a vérkeringést
    A városi szmog számos betegség közrejátszója, okozója lehet, például: köhögést, hörghurutot, tüdőtágulást, rosszabb esetben rákot is előidézhet.
    Tehát amennyi időt csak lehet töltsünk friss levegőn, ez ugyanis valamelyest csökkenti ezen betegségek kialakulásának kockázatát, emellett jótékony hatással van a testre és a lélekre is egyaránt.

  • Napfény
    A napfény olyan hatással van a bőrre, ami különféle változásokat indít el a szervezetben, és megakadályozhat olyan betegséget, amely kialakulna a napfény hiányában (pl csontritkulás – D vitaminhiány miatt).
    A nap fénye alapjában véve nem égető hatású, de sokan az érzékeny, könnyen leégő bőrük miatt inkább kerülik a napozást.
    Pedig a naponta kezdetben 1-2 perces napozás az ő számukra is lehetővé teszi a nap fényének gyógyító energiáit.
    A későbbiekben pedig a rendszeresen a szabadban töltött idő során az 5-10 perces napozásokat akár fél órára, vagy többre is fellehet emelni. A napfény káros hatású is lehet. Ennek részleteire egy másik tanulmányomban térek majd ki.
    Az UV-A sugarak mélyen a bőrben okoznak károsodást, hatással vannak a kötőszövetre, a kollagénre és az elasztinra. Innen ered öregítő hatása: a ráncok, különböző anyaglerakódások a bőrben (LiveScience).
    A New England Journal of Medicine (NEJM) című folyóiratban megjelent fotó jól mutatja, hogy milyen bőrkárosodásokat okozhat a napsugárzás. Ami igazán meghökkentő a képen, hogy a már nyugdíjas sofőr férfi arcának csak egyik felén jelentkezett a károsodás, azon, amelyiket a napsugárzás érte vezetés közben

  • Lelki egyensúly
    A rohanó világban a harmonikus életmód hiánya utat engedhet számos, sokszor súlyos betegségnek.
    A stressz és a negatív hatás mérgező hormont termel. A pozitív gondolatok, a szeretet, az örömérzés, a béke és a testmozgás is, endorfint (boldogsághormont) termel. Ez serkenti a memóriát, és jótékonyan hat az egészségre, erősíti az immunrendszerünket.
    Milyen negatív dolgok vannak az életünkben?
    Nyugtalanság, aggodalom, félelem, szorongás, bűntudat, reménytelenség, düh, harag, neheztelés. Nap mint nap átéljük egyiket másikat. A másik oldalon viszont ott van valami, ami sokkal megnyugtatóbban hangzik. A nyugalom, a béke, a biztonságérzet, a megbocsátás, a szeretet, az öröm. Hogy melyik van az életünkben túlsúlyban, ez rajtunk múlik
    Itt kell megemlíteni, hogy a munkahelyi stressz mentálhigiénés ártalomforrás. A különféle ingerek azonban a személyiség „szűrőjén” át érik az idegrendszert, ezért a munkahelyi ártalomforrások csak akkor válnak károssá, ha a személyiség lelki egyensúlya már megsérült. A személyiség fejlődése során kialakult problémák áttevődnek a munkahelyre is, és a feszült ember ezt a következményt oknak éli meg.

Ezek után térjünk rá az egészség megtartásának elsőnek említett kritériumára a Táplálkozás kiemelkedő táplálékára a mikroalgákra és ezen belül a Chlorella és a Spirulina algák egészségünk szempontjából kiválóan kedvező hatásának ismertetésére.


Mikroalgák
A mikroalgákról azt állítják a világ vezető kutatói, hogy ők a 21. század teljes értékű tápláléka. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO "Superfoodnak", azaz "szuperélelmiszernek" nevezi őket.
A mikroalgák olyan növények, amelyek rekord mennyiségű vitális anyagot tartalmaznak. Számtalan pozitív hatását világszerte sok ezer tanulmányban vizsgálták és bizonyították. Számos egyetem és tudományos intézmény jegyezte le az antioxidánsok kiemelkedő egészségjavító hatását.

Mikroalgák jellemzése

  • A mikroalga az egyetlen anyag, amely (tökéletes arányban) tartalmazza mindazt a 4000 tápanyagot, (köztük több mint 2100 enzimet) amelyre a szervezetünknek elengedhetetlenül szüksége van.
  • A mikroalga az egyetlen anyag, amely azonnali, teljes körű sejtszintű méregtelenítést végez, még a nehézfémeket is eltávolítja a sejtjeinkből.
  • Savtalanít, lúgosít, pontosabban a szervek - egyenként és szervenként változó - optimális pH-ját segít beállítani.

Mi van a mikroalgákban?

  • az összes szükséges természetes vitamin (béta-karotin, B1, B2, B3, B5, B6, B9-folsav, B12, C, D, E, K, stb.)
  • ásványi anyag és nyomelem (kálium, kalcium, vas, magnézium, szelén, I, Na, Cr, Cu, Mn, P, S, Zn, V)
  • enzim (több mint 2000 enzim)
  • nukleinsavak (DNS és RNS), amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában
  • klorofill ("zöld vér")
  • aminosavak, az összes esszenciális aminosav
  • zsírsavak, esszenciális zsírsavak (az Omega-3 tartalma hússzorosa a halolajénak!)

A felsorolt összetevőket harmonikus arányban tartalmazza, ahogy arra az emberi szervezetnek szüksége van.
Irodalom szerint a hatóanyagok felszívódása elérheti a 95%-ot
http://www.wellstar-company.com/Spirulina-Platensis.2931.0.html?&lang=hu

A mikroalgák rövid története

  • Az algák az egyik legrégebbi földi életformát képviselik, kb. 3 milliárd éve léteznek bolygónkon.
    Túlélték az összes földtörténeti korszakot és a klímaváltozásokat. Kitűnő alkalmazkodási képességük mellett, a Spirulina, a Chlorella és a Lithotamnium algák igen értékes és gazdag összetevőikkel tűnnek ki: az emberi táplálkozás számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaznak.
  • Latin-Amerika őslakosai voltak az első olyan emberek, akiknek az algák már évezredekkel ezelőtt is mindennapi étkezésük szerves részét képezték. Bizonyított, hogy a maják és az aztékok, Közép- és Dél-Amerika magasan fejlett társadalmai ismerték és hasznosították az algák regeneráló és tápláló képességét. A mikro-algákat nem véletlenül nevezték az Istenek ajándékának. Földünkön ma kb. 25000 algafaj él, a több méter hosszú makro algáktól a parányi mikro algákig terjed a fajtagazdagsága
  • Benne található több ezer vitális anyag (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, aminosavak), amelyek akár 90%-os biológiai felhasználhatósággal is rendelkeznek, azaz az emberi szervezetben teljes mértékben kifejthetik kedvező és nélkülözhetetlen hatásukat.
  • Ma a figyelem középpontjában elsősorban a Spirulina Platensis, Lithothamnium Calcareum, Chlorella Vulgarits és Haematococcus Pluvialis algák állnak.

A kutatások területén csak a 20. század végén értek el jelentős áttörést, amelyet olyan tudósoknak köszönhetünk, mint a japán Hiroshi Nakamura és az Egyesült Államokból származó Christopher Hills (foto), a Father of Spirulina," Átfogó tanulmányok mégis csak az utóbbi időben születtek. Itt elsősorban annak felfedezése kiemelkedő, hogy a mikroalgák vitális anyagai (vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, nyomelemek és alapvető aminosavak) számos pozitív hatással bírnak.


Nakamura és Hills 1975-ben könyvet adtak ki Food from Sunlight címen Mikroalgae International néven alapított vállalatuk mind a technológiára, mind a kutatásra jelentős mértékben invesztált, hogy megtalálják azt a szuper élelmet, ami enyhíti az éhező világ gondjait
Hills hitt abban, hogy a mikroalga az Isten adománya, amelynek a napból nyert energiája kiapadhatatlan.

  • Forrás: Western Guru ScientistHolistic Health & Medicine magazine, 1988
  • "SPIRULINA - Food From The Sun's Light".
    Yoga Journal: p. 44. May-June 1982.

Mikroalgák hatása az egészségre

  • gyulladások csillapítására
  • lázcsillapításra
  • fájdalomcsillapításra
  • félelmi állapotok enyhítésében
  • fekély visszaszorításában
  • az immunrendszer erősítésében
  • vesebetegségek megelőzésében
  • a sejtöregedés lassításában
  • a koleszterin csökkentésében
  • a vörösvértestek számának növelésében
  • ízületi lerakódások csökkentésében
  • csontritkulás megelőzésében
  • pikkelysömör ellen
  • bőr- és lábgomba megelőzésében
  • vírusfertőzések ritkításában

A mikroalga nem gyógyszer, hanem a spirulina és a chlorella természetes, teljesen növényi alapú táplálék kiegészítő. Gyógyszer szedése mellett a mikroalga fogyasztható, mivel a mikroalga nem más, mint élelmiszer.
Egy tisztán növényi eredetű termék, ugyanúgy, mint a gyümölcsök és zöldségek - csak éppen tabletta, vagy por alakban tudunk itthon hozzájutni.
A mikroalgák étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba, így gyógyhatás nem tulajdonítható alkalmazásuknak. Állatkísérletek és néhány embereken elvégzett vizsgálat azonban arra utal, hogy vegyületeik izolált vagy módosított formában a jövőben talán gyógyszerként is alkalmazásra kerülhetnek
Betegségek fennállása, azokra való hajlam, gyógyszerek egyidejű szedése esetén elengedhetetlen a szakértői tanács kérése!
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/mikroalga_fiatalsag_titka/160531/

Chlorella B12 tartalma irodalmi adatok szerint a növények között szinte egyedülálló. Mindkét alga segíthet kisebb-nagyobb mértékben a szigorú (állati eredetű élelmiszert nem tartalmazó) vegetáriánus étrend káros hatásainak megelőzésében, azonban a mesterséges B12 bevitelt nem feltétlenül pótolják, erről orvosi vizsgálatokkal lehet meggyőződni!
Gyógyszerkölcsönhatások szinte minden étrend-kiegészítő és gyógynövény tartalmú készítmény alkalmazásakor előfordulhatnak, így akár a halolaj tartalmú kapszulák, ginko biloba, zöld tea és más gyógynövények fogyasztásakor is. Javasolt ezért étrend-kiegészítés megkezdése előtt orvosunkkal konzultálnunk, különösen, ha van valamilyen már ismert egészségügyi problémánk.
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/mikroalga_fiatalsag_titka/160531/


Az algák tenyésztése
Ma a Spirulinát ideális éghajlati feltételek között mesterségesen nevelik és dolgozzák fel. Tenyésztésének központja a Hawaii szigetvilág érintetlen partjai. A hőmérséklet, a napsütéses napok száma, valamint a kiegyenlített időjárási viszonyok egész évben megfelelnek a termesztésnek. Az algák ma speciális farmokon, költséges technológiák segítségével tenyésznek. Először tápoldatban tartják őket, itt osztódnak, szaporodnak, növekednek. Teljes kifejlődésükig kristálytiszta forrásvízzel töltött medencékben élnek. Ez biztosítja 100%-os tisztaságukat.

Költséges kutatások alapján szakemberek határozták meg a növekedésükhöz szükséges optimális körülményeket és a "szüretelésükre" legalkalmasabb időt. Gondos szárítás és feldolgozás, valamint független élelmiszerkutató intézetek által végzett állandó ellenőrzés szavatolja, hogy a "zöld arany" teljes értékűen jusson el a fogyasztóhoz.

A termesztett növények károsodása
Vizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos a zöldségek és gyümölcsök sem tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, mint évtizedekkel ezelőtt. Így kénytelenek vagyunk kiegészítő vitaminokat, táplálék kiegészítőket fogyasztani, hogy megtartsuk szervezetünk egészségi állapotát, és ezáltal nagyobb eséllyel előzzük meg a rák, a daganatos betegségek kialakulását

A termesztett növények genetikai értékvesztése, környezetünk elszennyeződése, elmérgeződése, a növényvédő- és tápszerek, mind-mind veszélyeztetik táplálékunk minőségét. Ugyanakkor, mind több és több ember táplálkozik egyoldalúan és egészségtelenül. Ez az oka annak, hogy a hiánytünet nem ritka jelenség az iparosodott vidékek lakosainak körében sem.
Példa a zöldségek vastartalmának változása (táblázat)

A fenti táblázat alapján elmondható, hogy kultúrnövényeink vastartalma már csak a töredéke a
’40-es években mért értékeknek, emellett sok száz összetevő napról-napra tovább csökken.

Az alga alapú táplálék-kiegészítők előnye az, hogy természetes körülmények között tenyésznek. A Spirulina, Chlorella és Lithotamnium tisztán természetes táplálékok, melyek kiegyensúlyozott kombinációban tartalmazzák az egészséghez szükséges összes létfontosságú anyagot.


Chlorella mikroalga

Jellemzése
A Chlorella vulgaris egysejtű édesvízi növény. A Spirulinával ellentétben, a Clorella sejtfala háromrétegű, így magas rostanyag tartalmának köszönhetően serkenti emésztésünket. Klorofil tartalma felülmúlja a Spirulináét is. De, egy másik tulajdonsága teszi e mikro algát a modern táplálkozás számára oly fontossá: feltehetőleg egyedülálló sejtfelépítésének köszönhetően e parányi algát ma a világ mindenütt a szervezet méregtelenítésére használják. Egyedülálló módon eltávolítja a szervezetben (csontokban, ízületekben, zsírszövetekben) lerakódott nehézfémeket, amely a betegségek nagy részének kialakulásáért lehet felelős!
Az immunrendszerünk 70 %-a a bélrendszerünkben lakozik, ezért olyan fontos annak megtisztítása. Ezt a tisztítást a legjobb módon a Chlorella alga végzi, mivel mindenféle szennyeződést, méreganyagot kivezet a szervezetből.
Minél jobban méregtelenítettük testünket, májunk és vesénk annál jobban képes ellátni tisztító feladatát. Így válik a Chlorella egészségünk és ellenálló képességünk fontos fenntartójává

A Chlorella alga ötször több klorofilt tartalmaz, mint a búza, tizenkétszer többet, mint az árpa és ötvenszer többet, mint a lucerna
A különleges napfényfarmokon nevelt mikroalgák egyedülállóan magas klorofiltartalmukkal napenergiával látják el sejtjeinket.
A mikroalgát gyerekek is fogyaszthatják 1 éves kortól (Dr. Kerekes László csecsemő- és gyermekgyógyász főorvos javaslatára), mivel a mikroalgáknak nincs semmilyen ismert káros mellékhatása.
Megfelelő tisztaságúnak kell lennie, és fontos a kíméletes feldolgozási eljárás. Vannak termékek, amelyek ezt nem tudják biztosítani. A német Wellstar cég kiemelkedő minőségű mikroalgát használ a termékeihez.
A fogyasztását - a méregtelenítés miatt – fokozatosan célszerű elkezdeni.
http://www.wellstar-company.com/Spirulina-Platensis.2931.0.html?&lang=hu

Tulajdonsága

  • rendkívüli klorofill tartalomnak köszönhetően 10x több oxigént képes előállítani és széndioxidot megkötni, mint bármely más növény. A Chlorella mikroalga a leggazdagabb klorofill forrás az egész Földön Szárazanyag tartalmának közel 4%-a klorofill, ezzel a legmagasabb klorofill tartalmú táplálék. A klorofill, nevezhetnénk akár folyékony oxigénnek, szerepe a növényen belül, hogy széndioxidot vesz fel és oxigént ad le
  • Gyorsan szaporodik Egyetlen anyasejt 16-20 óra leforgása alatt négy sejtre osztódik, amelyek újabb 16-20 óra alatt hasonló módon négyfelé osztódnak
  • A Chlorella szárított állapotban 50% proteint tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, rostanyagokban, vitaminokban és klorofillben.
  • Semmilyen káros vagy mérgező anyag nem keletkezik az emésztése során.
  • Nagyszámú egészségünkre hasznos vegyületet tartalmaz, többek között karotinoidot, flavonoidot, polifenolt, poliszacharidot és glykoproteint.
  • mind a nyolcféle alapvető (esszenciális) aminosavat tartalmazza
  • alapvető nyomelemeket, például magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, cinket, kalciumot
  • számos vitamint, többek között C- és E-vitamint, niacint, B-vitaminokat, ezen belül a B12-őt aktív formában, K-vitamint, pantotensavat, folsavat
  • A Chlorella zsiradék tartalma alacsony, ugyanakkor az alfa-linolénsav tartalma kiemelkedően magas, így omega-3 igényünk kielégítéséhez is hozzájárulhat. Egyes tanulmányok EPA és DHA tartamáról is számot adnak. Ugyanakkor kis mennyiségben laurinsav és kaprinsav zsírsavakat is tartalmaz, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak az ellenálló képesség növekedéséhez.
  • A Chlorella nem rendelkezik olyan antivirális-, rákellenes- és ellenállást növelő hatással a szervezet számára, mint a Spirulina alga. A Chlorella sejtfala nehezen emészthető cellulózt tartalmaz, míg a Spirulináé egy cukorfehérje komplexum.
  • Egy tanulmányban Chlorellát adtak egereknek, mielőtt emlőkarcinómát ültettek volna a testükbe. Az egerek 70%-kal nagyobb túlélési rátát mutattak a kontrollcsoporttal szemben.
  • A Medical College-ben kísérletet végeztek a Chlorellával. 15 nagyon agresszív agydaganatban szenvedő betegnek adtak a hagyományos, mondhatni romboló terápiájuk mellett 20 gramm porított és 150 ml folyékony Chlorellát. Az azonnal megfigyelhető általános testi állapot és immunállapot javuláson felül 40%-os túlélési arányt mértek két éves időintervallumban. Ez extrém magas szám, az elvárható 10 %-hoz képest

Növekedési faktor
Chlorella legnagyobb értéke egy nagyon fontos összetevő a Chlorella Growth Factort (CGF) vagy magyarul Chlorella Növekedési Faktor.

CGF egy nukleotid-peptid-komplex, ami a Chlorella forró vizes kivonatából származik. Javarészt nukleinsav-származékokból áll. A kutatók felfedezték, hogy a CGF az élénk fotoszintézis alatt termelődik. Ez az az anyag, ami képessé teszi a Chlorellát arra, hogy annyira gyors legyen a növekedésben. Mindegyik sejt 20 óránként megsokszorozódik négy új sejtté, és a CGF az, ami a reprodukciónak ezt a sebes arányát létrehozza.

A kísérletek mikroorganizmusokkal, állatokkal és gyerekekkel kimutatták, hogy a CGF elősegíti a gyorsabb növekedést káros mellékhatások nélkül. Felnőttekben ez úgy jelentkezik, hogy az RNS/DNS funkciót fejleszti, ami felelős a fehérjék, enzimek és energia termeléséért a sejtek szintjén, miközben stimulálja a szövetregenerálódást és védi a sejteket néhány toxikus anyag ellen.
http://www.unlimitedhealth.nl/shop/chlorella-growth-factor-p-436.html

A Chlorella öregedésünket gátolhatja

  • Dr. Minchinori Kimura Japánból a mérései során úgy találta, hogy a Chlorellában 10% RNS és 3%-os DNS mennyiség található, ami a legmagasabb az ismert táplálékok között. A rendszeresen fogyasztott Chlorella segíthetne az emberi sejtekben a sérült genetikai anyag javításában miközben védené az egészséget és lelassítaná az öregedési folyamatot
  • Ahogy az emberek öregednek, a sejtjeik növekedése lelassul. A sejtek fala, ami szabályozza a folyadékokat, a tápanyagok felvételét és a hulladékok kiürítését, egyre kevésbé funkcionál. A tápanyag felvétel kevésbé hatékony és a mérgező hulladékok is nagyobb mennyiségben maradnak a sejtekben. Ez növekvő savasodáshoz vezet a testben, ami hozzájárul több krónikus betegség kialakulásához. Amikor az általunk fogyasztott ételek megfelelően gazdagok DNS-ben és RNS-ben, akkor a sejtfal tovább működik és működésben tartja a sejt tisztítási és tápanyag felvételi folyamatait is. Amikor a RNS-ünk és DNS-ünk megfelelően megújul és képes a funkcióit betölteni, akkor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy testünk hatékonyan használja fel a tápanyagokat, meg tudjon szabadulni a toxinoktól és a betegségektől is meg tudja védeni magát. A sejtek képesek meggyógyítani magukat és ezáltal a testet is. Csupán pár tápanyagra van szükségük ehhez. A Chlorella Growth Factor (CGF) nyújtja ezeket a tápanyagokat

Dr. Benjamin Frank, a „The No-Aging Diet” (Öregedés elleni diéta) című könyv szerzője, mondta, hogy az emberi RNS/DNS-termelés progresszív módon lassul le az öregedés során. Csökken az életerő és megjelennek a különféle betegségek. Még mielőtt a Chlorelláról illetve a CGF-ről köztudottá vált volna, hogy ilyen figyelemre méltó forrása az RNS/DNS-nek, Dr. Frank már ajánlotta, hogy egy diétának gazdagnak kellene lennie nukleinsavakban, hogy szembe szálljon ezzel az öregedési folyamattal.

A nukleinsavak az emésztés és a felszívódás során lebomlanak és egyesülnek más tápanyagokkal, mint például a B-12 vitaminnal, peptidekkel és poliszaccharidokkal. Ez azt jelenti, hogy a DNS és RNS, amit eszünk, közvetlenül nem cserélődnek fel az emberi sejtjeink DNS és RNS anyagával. De az aminosav-kombinációik emésztés és felszívódás után építőanyagként szolgálnak a saját genetikai anyagunk javításához. Tehát nem tudunk annyi Chlorella DNS-t enni, hogy egy reggel arra ébredjünk, hogy magunk is Chlorellára hasonlítunk.
http://csoda-alga.shp.hu/hpc/web.php?a=csoda-alga&o=chlorella_2KhN
http://jatek.hunguesthotels.hu/index.php/using-joomla/extensions/templates/beez5/home-page-beez5/206-


Spirulina mikroalga.

Növénytani jelentése, "spirulina=kicsi spirál", ugyanis a mikroszkóp alatt spirálra emlékeztet az alga külseje, henger alakú kb. 1 milliméternyi szabad szemmel is látható sejtjei vannak. Mint alga a Spirulina nem növény, mivel nincs sejtmagja, és a növényekre jellemző sejtfala sincs.
http://joegeszseget.hu/?115,sanct-bernhard-spirulina-alga-kapszula-360db#ixzz27DmWCoSb
  • Spirulina alga úgy ismert, mint a Földön létező legbázikusabb és vitálanyagokban leggazdagabb élelmiszer. A Spirulina alga egy funkcionális élelmiszer, amely rengeteg olyan hatóanyagot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen egészségünkhöz. Spirulina étrend kiegészítő kapszula/por könnyen beszerezhető
    OÉTI szám: 4156/2008

  • Spirulina meleg vizes kivonatának szájon át történő szedése elősegítette az immunrendszer számára, hogy a természetes pusztítóknak (natural killer - NK) nevezett sejteket állítson elő, amelyek a rák ellen küzdő immunsejtek. Vérelemzéssel kimutatták, hogy jelentősen megnőtt a termelt NK sejtek száma, valamint, hogy az ilyen NK sejtek pusztító képessége is fokozódott.

    A Spirulina egy parányi, fonálszerű édesvízi mikro-alga. A nap erejét fotoszintézis által alakítja értékes alkotóelemévé. Intenzív zöld színét magas klorofil tartalmának köszönheti, amely az emésztéshez és az anyagcseréhez igen fontos. Növénytani jelentése, „spirulina=kicsi spirál”, ugyanis a mikroszkóp alatt spirálra emlékeztet az alga külseje, henger alakú kb. 1 milliméternyi szabad szemmel is látható sejtjei vannak

    Más növényekkel ellentétben a Spirulinának nincs erős sejthártyája. Ez az egyik ok, amiért emésztőszerveink oly könnyedén juthatnak hozzá a benne lévő vitálanyagokhoz. Az általa kínált létfontosságú aminosavak magasan felülmúlják a tejtermékekben és egyéb ételeinkben található mennyiséget.

    A Spirulina lúgos jellege meggátolja szervezetünk savtúltengését. Az általa tartalmazott legfontosabb anyagok: értékes fehérjék, különböző aminosavak és vitaminok, mint például a teljes B-komplex vitamin skála, sok B12, kálium, magnézium, cink, vas, béta-karotin, valamint lényeges zsírsavak, mint a gamma-linolénsav. Ez a bőséges összetétel a könnyű hozzáférhetőséggel kombinálva teszi a Spirulina platensist egész szervezetünk erőforrásává.
  • A Rákos és Kardiovaszkuláris Betegségek Osakai Központjának kutatói megerősítették, hogy a Spirulina kivonat szedése pozitív hatással lehet a szervezetben a rák ellen harcoló immunsejtek képződésére

A Spirulina fokozza a csontvelői vérképzésben résztvevő sejtek osztódását (proliferációját) és érését (differenciációját). Ez a kutatók véleménye szerint javíthatja a legyengült imunrendszer működését. A természetes ölősejtek aktivitása is fokozódhat fogyasztásakor, ami elméletileg szintén védő hatású lehet.
A Spirulina számos kutatásban prebiotikumra jellemző tulajdonságokat mutatott, ezért azt feltételezik, hogy ezzel akár a komolyabb betegségekkel együtt gyakran túlszaporodó Candida albicans leküzdésében is fontos szerepe lehet. Ez a hatás ma még meggyőzően nincs alátámasztva.

A magas koleszterin- és/vagy trigliceridszint mérséklése is feltételezett hatás a Spirulina algánál, ahogyan a fogyás elősegítésében, kettes típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésében, májvédelemben, radioaktív sugárzás elleni védelemben, allergia, rhinitis kezelésében, vírusok (herpes simplex, influenza vírusok vagy HIV-1 ) előidézte megbetegedések megelőzésében és kezelésében is megpróbálják felhasználni, ám ezen hatások ma még nem tekinthetőek megfelelően alátámasztottnak. A fő haszna és alkalmazási területe a Spirulinának és más mikroalgáknak a gyógyszerfejlesztések és élelmiszeripari fejlesztések terén lehet.

Vigyázat A Spirulina és Chlorella alkalmazását autoimmun betegségek fennállása illetve ezekre való hajlam esetében mellőzni javasolt! Természetesen a kezelőorvos útmutatása az, amit elsősorban figyelembe kell venni ekkor is.

  • Rendkívül magas a Spirulina alga klorofill tartalma, ami szerves anyag szintetizálásra és első élőlényként a Földön oxigén termelésére tette képessé őket. A Spirulina alga a napfény erejét fotoszintézis által tiszta táplálékká alakítják át. Az alga felelős azért, hogy bolygónkon intelligens élet alakulhatott ki, hiszen a Föld szén-dioxidot (CO2) tartalmazó ősi légkörét oxigénnel dúsította ,
  • Egészségünk számára nélkülözhetetlen. Intenzív zöld színét különösen magas klorofill tartalmának köszönheti a Spirulina alga, amely az emésztéshez és az anyagcseréhez igen fontos, Sok oxigént képes megkötni és szállítani a sejtekhez,.
  • A Spirulina bizonyítottan prebiotikumra jellemző tulajdonságokat mutatott. A prebiotikum elősegíti a probiotikus mikroorganizmusok szaporodását a bélben. A székletünk szárazanyag tömegének 40-60 %-át baktériumok alkotják, éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen mikroorganizmusok élnek bennünk. Bélrendszerünk flórája befolyásolja az immunrendszer működését.
    A probiotikumok kedvező hatással vannak immunrendszerünkre, így egészségünkre, képesek csökkenteni a bélben a karcinogén vegyületek termelődését, növelni a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, enyhítik a gyulladásos bélbetegségek tüneteit és az allergiás és autoimmunbetegségekre is igen kedvező hatást gyakorolnak,.
  • A Spirulina alga nedvesség hatására kolloid oldattá válik, így az alga által tartalmazott vitálanyagok felszívódása 90 % feletti, (Itt kell megemlíteni, hogy a legtöbb táplálék-kiegészítő felszívódása nem haladja meg a 15-20 %-ot).
  • Az alga aminosavai magasan felülmúlják a tejtermékekben és egyéb ételeinkben található mennyiséget, olyan összetételben, amely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek.
  • Az omega-zsírsavakból a tengeri halakban található mennyiségnek a többszörösét tartalmazza.
  • A Spirulina alga lúgos jellege meggátolja szervezetünk elsavasodását, amelynek rovására a civilizációs betegségek mintegy 80 %-a írható.
  • A Spirulina gazdag phicocyaninban, (képlet) ami egy rákmegelőző tulajdonságokkal bíró pigment. A Spirulina ráadásul a leggazdagabb növényi forrása a γ-linolénsavnak (GLA), ami egy zsírsav, mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást (Tudástár)
  • Spirulina magas béta-karotin tartalma által védi a bőrt a napfény ártalmas tumor keltő hatásától, gátolja a laphámrák kialakulását, csökkenti a rákkeltő anyagoknak a DNS-he való kapcsolódását.. Dohány okozta szájüregi leukoplákiában a Spirulina helyi alkalmazásával jelentős gyógyulási arány következett be.
    Forrás: http://spirulina-chlorella.biomax.hu/
    http://algapatika.hu/wellstar.html

Spirulina előállítása

Ma a spirulinát ideális éghajlati feltételek között mesterségesen nevelik és dolgozzák fel. Tenyésztésének központja a Hawaii szigetvilág érintetlen partjai. A hőmérséklet, a napsütéses napok száma, valamint a kiegyenlített időjárási viszonyok egész évben megfelelnek a termesztésnek. A spirulina termesztés folyamatát az alábbi ábra szemlélteti.


Mit tartalmaz a Spirulina alga?

  • Az alga által tartalmazott legfontosabb anyagok: mintegy 2000 enzim,
  • értékes növényi fehérje (60-70%),
  • 18 aminosav, közöttük a 8 esszenciális aminosav,
  • vitaminok, mint például a B-vitamin teljes skálája,
  • vas, kálium, magnézium, cink, béta-karotin, valamint lényeges zsírsavak, mint a gamma-linolénsav (GLA), muco- és poliszaharidok, phycocianin, amely egy lehetséges rákellenes fitotápanyag, pozitívan stimulálja az őssejteket,
  • segít az allergiáért felelős magas hisztaminszint lebontásában.

Összetétele

Tápanyag Spirulina Chlorella
Fehérje 60 % 59,6 %
Szénhidrát 14 % 15,8 %
Zsír 6,5 % 14,6 %

Egy gramm Spirulina 12-szer több fehérjét tartalmaz, mint ugyanannyi marhahús

  • A Spirulina mikroalga magában hordozza az emberi szervezet számára szükséges összes, mintegy 4000 vitálisanyagot. Ez a bőséges összetétel a könnyű hozzáférhetőséggel kombinálva teszi a Spirulina platensis algát egész szervezetünk erőforrásává.
  • a Spirulina alga által tartalmazott fehérje felszívódása négyszer nagyobb, mint pl. a marhahúsban lévő fehérjéé, és mivel a Spirulina alga háromszor több proteint tartalmaz, mint ugyanannyi marhahús, éppen ezért juthatunk fogyasztása által 12-szer több proteinhez. Különösen ajánlott a Spirulina alga azoknak, akiknek fokozott protein bevitelre van szükségük, mint pl. a sportolóknak, testépítőknek, diétázóknak, alultápláltaknak.
  • a NASA űrkutatói Spirulina algát fogyasztanak űrutazásuk során, hiszen nincs koncentráltabb vitálanyag- és energiaforrás, mint a mikroalga
  • a Spirulina alga kétszer annyi növényi olajt tartalmaz, mint a szójabab és 14-szer annyi Béta-karotint, mint a sárgarépa
/

Hatása

  • Savtalanít = lúgosít
  • Regenerál
  • Erősíti az immunrendszert

A Spirulina alga fogyasztói nem csupán iskolai, szakmai, sportteljesítményük javulásáról számoltak be, hanem arról is, hogy erősödött ez ellenálló képességük, megszűntek az emésztési zavarok és egyensúlyba került a vércukorszintjük, de a lélek is profitált ebből, mert fellendíti az agy teljesítményét, az észlelés érzékenyebb, a koncentráció képesség javul.
http://www.joegeszseget.hu/?881,sanct-bernhard-chlorella-kapszula-180db

Spirulina étrend kiegészítő szedése
Az érezhető változás vagy javulás kb. 3 hét után kezd érvényesülni. Kúraszerű alkalmazása minimum 2 hónapig javasolt a kívánt hatás elérése érdekében. Ez a termék, folyamatosan (szünet nélkül) is szedhető. Ha terhes, szoptat, beteg vagy gyógyszereket szed, kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze, fiziko terapeutája, dietetikusa vagy más szükséges szakember véleményét! Egyetlen termékünk sem helyettesíti a kezelőorvost és a megfelelő kezelést
Ellenjavallat: A spirulina teljesen természetes és egészséges táplálék, de van néhány ellenjavallata. Nem ajánlott, ha tengeri ételekre vagy jódra allergiás. Terhesség, szoptatás és pajzsmirigy probléma esetén előzetesen konzultáljon kezelőorvosával

  • Vérképző hatás
    A spirulinában levő phycocyanid vérképző hatású. A Spirulina sötét-zöldeskék színét egy fényes kék polypeptid, vagyis Phycocyanid adja.
    A kutatások szerint ez az anyag pozitívan befolyásolja a csontvelő törzssejtjeit. Ezek a törzssejtek a fehér- és vörösvérsejtek képzéséhez szükségesek.(Tudástár)
    A vérsejtek szaporodását is elősegíti.

  • vérzsír (triglicerid) csökkentő hatás
    A spirulina zsíranyagcserére gyakorolt hatásának, oxidáció gátló kapacitásának és az idősebb koreai állampolgárok immunfunkciójának értékelése céljából intervenciós tanulmány elvégzésére került sor. 24 héten át hat-hat 60 és 75 év közötti férfi és nő kapott naponta fejenként 7,5 g spirulina étrend kiegészítőt. Az intervenciós időszak előtt és közben a táplálékfelvétel mellett antropometrikus és biokémiai paramétereket is mértek, valamint értékelték a plazmalipid-szintet, az antioxidáns státuszt és az immunfunkciót.
    A vizsgálati alanyok egészségi állapota a tanulmányban való részvétel előtt viszonylag jó volt. Táplálékfelvételük kielégítőnek tekinthető, az antropometrikus értékek és a plazmatápanyag-szint a normál tartományban voltak.
    Az étrend 24 hétig tartó, spirulinával történő kiegészítése nem volt negatív hatással a táplálékfelvételre és az antropometrikus értékekre. Jelentős változásokat állapítottak meg azonban a vérzsír-profilokban, az oxidáció gátló kapacitás és az immunindexek terén. Az étrend kiegészítők négy hetes szedése után csökkent a trigliceridek plazmakoncentrációja, valamint a koleszterin és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL-koleszterin) összszintje.
    Javult az oxidációt gátló kapacitás. A spirulina étrend kiegészítő hatásai tekintetében nem volt különbség a mérsékelt (koleszterin >200 mg/dl) és a normál koleszterin
    <200 mg/dl) szintű vizsgálati alanyok között.
    Ez a tanulmány bizonyítja, hogy étrend kiegészítőként a spirulina alkalmazható a tápláltsági és egészségi állapot javítására és az olyan krónikus betegségek, mint a hiperlipidémia illetve az oxidáció következtében kialakuló betegségek megelőzésére. E téren különböző népességcsoportokkal végzett további vizsgálatokra van szükség.
    Kim-WhaYoung; Park-JiYea; Kim-WY; Park-JY;
    Abteilung Nahrungsmittel der Ewha Womans
    University, Seoul, Republik Korea.


  • Hatása az Alzheimer és Parkonson kórra
    Mind a Spirulina alga, mind a Chlorella alga tartalmaz egy fitotápanyagot, ami az agy és az idegek sérülése esetén képes segíteni azok újra felépítésében, emiatt alkalmazzák Alzheimer és Parkinson betegségek kezelésében

  • Ellenálló képesség növelő
    A Spirulina növeli az ellenálló képességet. Az állatokon végzett kísérletek is ezt igazolják. A kutatók állítják, hogy a Spirulina nem csak az ellenálló képességet javítja, hanem a csontvelő törzssejtjei, a makrofágok, a T-sejtek (az ellenállórendszerünk fontos alkotórészei) tevékenysége a Spirulina alga által hatékonyabbá válik.

  • Humorális és celluláris ellenállás
    A lép és a csecsemőmirigy tevékenysége is erősödik a Spirulina hatására. Szervezetünk humorális és celluláris ellenálló funkcióját jelentősen serkenteni lehet a spirulina alga által. Így védekezhet szervezetünk a mikrobák ellen. (Tudástár)

    A celluláris ellenállás részei a T-sejtek, a makrofágok, a B-sejtek és a rákellenes hatású gyilkos-sejtek. Ezek a sejtfajták megtalálhatók a májban, a lépben, a csecsemőmirigyben, a nyirokcsomókban, a mandulákban és a csontvelőben. A spirulina alga elősegíti ezen sejtek tevékenységét

  • Rákellenes hatás
    Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a Spirulina -vagy annak oldata- embernél és állatnál egyaránt rákellenes hatású. Rákos megbetegedések esetében az történik, hogy a sejtek DNS-ének ámokfutása miatt a sejtek kontrol nélkül szaporodnak. Amikor az enzimek tevékenysége sugár vagy méreg hatására megszűnik, a sejtmag DNS-e visszafordíthatatlanul tönkremegy és így fejlődhet tovább a rák.
    Az in vitro kutatások azt mutatják, hogy a Spirulina különleges poliszacharidja a sejtmag enzimjeire és a DNS regenerálására nagyon előnyös hatással van. A tudományos munkák arról, számolnak be, hogy emberen és állaton végzett kísérletek során a Spirulina alga kiváló rákellenes hatást fejt ki.

    Vizsgálat: A spirulina algákból készült kivonat egy 28 hetes időszak alatt megakadályozta a daganatok fejlődését a hörcsögök pofazacskóiban. Az algakivonatot hetente három alkalommal folytatólagos 140 μg-os dózisokban, 0,4 ml ásványi olajban szájon át adták be. Az algákkal kezelt hörcsögöknél teljesen hiányoztak a daganatok.

    Schwartz,-J; Shklar,- G; Reid,-S; Trickler,-D; Department of Oral Medicine and Oral Pathology (Szájgyógyászati és szájpatológiai osztály), Harvard School of Dental Medicine, Boston, MA 02115, USA. In vivo tanulmány.

    Schwartz, G. Shklar, és mtsai. 1988. Harvard School of Dental Medicine. Pub. in Nutrition and Cancer 11, 127- 134. 1988. USA.


    A spirulina és a daganatsejtek
    A spirulina poliszacharidja 200 mg/kg koncentrációban gátolhatja az egerek asciteses májdaganatsejtjeinek szaporodását.
    Magyarázat: Ascites = Nyirok-tartalmú hasvíz, nyirok-tartalmú hasűri folyadékgyülem

    A gátlás foka a lappangási idő meghosszabbodásával nő. A spirulina poliszacharidja meggátolhatja a szarkóma-180 és az asciteses májdaganatsejtek DNA-szintézisét. A gátlás mechanizmusa a DNA anyagcserezavarhoz tartozik.
    Lisheng és mtsai.
    Marine Sciences, Qingdao, N.5. pp 33- 38.1991 Kína.


  • antivirális hatás
    • A kékes-zöldes spirulina fonálalga vizes kivonata meggátolta a HIV-1 szaporodását a humán T-sejtvonalakban, a perifériás vér mononukleáris sejtekben (PBMC), valamint a Langerhans sejtekben.
      Magyarázat: HIV = emberi immunhiány-előidéző embert fertőző vírus az AIDS nevű betegség kórokozója.
    • A 0,3 és 1,2 mug/ml közötti kivonat-koncentrációk a perifériás vér mononukleáris sejtekben (PBMC) kb. 50%-kal csökkentették a vírustermelődést.
    • A PBMC-növekedés 50%-os gátlásához szükséges kivonat koncentrációja 0,8 és 3,1 mg/ml között volt.
    • A mindenkor alkalmazott sejttípus függvényében a terápiás indexek 200 és 6000 között voltak. A kivonat frakcionálása során felismerhetővé vált a vírus elleni védekezés a poliszacharid-frakcióban, valamint egy extrém alacsony hányadban poliszacharidokat és tanninokat tartalmazó frakcióban. Ebből azt a következtetést vonjuk le, hogy a Spirulina vizes kivonatai antivirális aktivitást fejtenek ki, ami potenciális klinikai jelentőséggel bír.
      Ayehunie-Seyoum; Belay-Amha; Baba-Timothy-W; Ruprecht -Ruth-M; Dana-Farber Cancer Inst.,
      Harvard Med. Sch., Lab. Viral Pathogenesis, In vivo-Studie.
      44 Binney Street, Boston, MA 02115, USA.


  • Allergia ellenes hatás
    Kutatások bizonyítják, hogy gátolja az allergia kialakulásáért felelős hisztamin kibocsátását, segíti annak lebomlását. Nem törvényszerű az, hogy az allergia egy életre szól, megfelelő táplálkozással, egészségesebb életmóddal, egy kiváló táplálék-kiegészítő folyamatos fogyasztásával az allergiás betegségek túlnyomó része megszüntethető
    Amennyiben már kialakult az allergia, mérlegeljen! Ne nyúljon rögtön a kemény szteroidokhoz, hormontartalmú szerekhez! Ne terhelje amúgy is elsavasodott szervezetét vegyületekkel, inkább szabadítsa meg a savaktól, méreganyagoktól, és vitalizálja sejtjeit, biztosítsa mindazokat a vitálanyagokat, amelyekhez a táplálkozás útján már nem tud hozzájutni!
    Az allergia esetében is nagyon fontos, hogy ne a tüneteket akarjuk megszüntetni, hanem az azt kiváltó okot. Elsődleges feladat tehát a vér oxigénszintjének az emelése, ugyanis az oxigénszint növelése csökkenti minden esetben az allergiás reakciókat, csökkenti a nehézlégzést és az allergéneket is képes bizonyos mértékig semlegesíteni.
    Az ételallergia gyakori tünete a bőrön jelentkező csalánkiütés, vagy bélgyulladás, emésztőrendszeri rendellenesség. Éppen ezért kiemelkedően fontos az emésztőrendszer rendszeres tisztítása és az egészséges bélflóra visszaállítása, a szervezet természetes egyensúlyának megteremtése. Figyelni kell a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminok, antioxidánsok bevitelére, különösen fontos a Ca és a Mg, mint a lúgosításban résztvevő ásványok, fontos továbbá az E- és C-vitamin, mint antioxidánsok, de elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű omega-3 bevitele is.

  • Lugosító hatás
    Lúgosít, azaz pontosabban segít visszaállítani a szervezet optimális pH-ját, így a szervezet elsavasodása ellen hat! A túl savasodás sejtszintű károsodáshoz vezet.
    A túl savas közeg szétmarja a sejteket, szöveteket, apránként belerágva magát a vénába és artériába, mint ahogy a sav a márványba. Ha ez így marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályoz, a szívünk dobogásától kezdve az agy működéséig. A túl savasodás az egész életre kihat és betegségekhez vezet!

  • Túlsúly gátló
    Ma Magyarországon 1,7 millió elhízott és 2,5 millió túlsúlyos ember él!
    Hihetetlen,de igaz, az elhízás népbetegség

    A hízáskor megbillen az endokrin (hormon) rendszer egyensúlya., amelynek eredményeként szükségtelenül termelődik inzulin, és ez természetesen szénhidrátéhséget okoz. Ez az igazi oka annak, hogy elhíznak az emberek, mert az éhség jóval erősebb inger annál, hogy ne figyeljünk rá.

    Az elhízás népbetegség, hiszen az elhízott gyerekek túlsúlyos felnőttként hasnyálmirigy- és májproblémákkal, magas vérnyomással, állandó ízületi problémákkal élik le az átlagosnál jóval szűkebbre szabott életüket

    Az elhízott emberek kapva kapnak mindenféle módszeren, amik kis reménnyel is kecsegtetnek, de sajnos be kell hogy lássuk, hogy a diéták 95 %-a eredménytelenül zárul, illetve az eredeti állapothoz képest sokszor bizony többet is mutat a mérleg.
    Ez a zavar nem azt jelenti, hogy túl sok a bevitt kalória mennyisége, de ennél sokkal fontosabb az, hogy ha ellátjuk testünket a hiányzó mikro-tápanyaggal, ez a fajta éhségérzet meg fog szűnni, és a hormonrendszer is egyensúlyi állapotba fog kerülni. Ezeket a szervezet számára szükséges tápanyagokat a Spirulina és a Chlorella tartalmazza.
    Nagyon fontos azonban, hogy a haszontalan ételt dobja ki az étlapjáról, pl. finomított szénhidrátokat, cukrot, hidrogénezett növényi zsírokat, és iktasson be egy kis tornát, könnyű sétát a mindennapjaiba
    Tehát a mindennapi készétel fogyasztás, a zöldségek, gyümölcsök elhanyagolása és persze a hús napi 5-szöri fogyasztása nem az az életmód, amikor bármit is remélhetünk az algától. Fontos tehát az étrendünk nagyon gondos megválasztása.

Gamma linolén sav hatása

  • Spirulinában lévő GLA, (Gamma linoleic acid) ami egy esszenciális zsírsav, ami nagy szerepet vállal az inzulin és vércukorszint szabályozásában, aminek eredménye a lecsökkent szénhidrátéhség. Nincs még a Földön olyan táplálék, ami ennyi értékes, fogyást meggyorsító GLA-t hordozna magában, mint a Spirulina. Egy kutatás eredménye: elhízott emberek esetében már napi 8,4 gramm Spirulina 4 hetes fogyasztása is fogyást eredményezett. A Spirulina a benne lévő GLA-zsírsav által képes megakadályozni a bélrendszerből a zsírok és szénhidrátok felszívódását.
  • Néhány gramm alga nem képes több száz gramm cukor, liszt, rizs, édes ital egészségromboló hatását ellensúlyozni.
  • A CLA vagyis konjugált linolsav aktiválja a zsíranyagcserét, yo-yo effektus nélkül, különösen a has körüli zsír csökken, egyben nő az izmok aránya
  • A Spirulina zsírsav tekintetében linolsavban és gamma-linolénsavban is igen gazdag, amelynek fontos szerepe van a testsúly szabályozásában. A Chlorella több zsírsavat tartalmaz, mint a Spirulina, körülbelül 20 %-a ezeknek a zsírsavaknak értisztító omega-3 és alfa-linolsav, emiatt válik a Chlorella ennyire hatékonnyá a koleszterin csökkentése és a szív- és érrendszeri betegségek kezelése és megelõzése területén.
  • E két ősi tudású alga kiválóan hasznosuló (90 % feletti felszívódás) formában biztosítja a szervezete számára elengedhetetlenül fontos Omega-zsírsavakat.
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/mikroalga_fiatalsag_titka/160531/

Mikroalgák együttesének alkalmazása
Az algák összetétele a külső körülmények által nagymértékben befolyásolható, ezért igen változó. Míg a búzából készült liszt fehérjetartalma átlagosan 8-12 % körül lehet fajtánként és termelési körülményektől függően, addig az algáknál ez a különbség több tíz százalék is lehet! A Chlorella fajok fehérjetartalma a száraz tömeg 40-50 %-a, míg a Spirulina (Arthrospira) platensis és Spirulina (Arthrospira) maxima körülbelül 56-77 illetve 60-71 % fehérjét tartalmaz.
A Spirulina aminosav összetétele szinte tökéletes: két esszenciális aminosav - nevezetesen a metionin és lizin aminosavak - aránya kicsit alacsonyabb az ideálisnál, míg a Chlorella esetében a metionin mennyisége elégtelen.
A fehérjeszükségletre vonatkozó ajánlások (felnőtt emberek számára ez 0,7-1 g/ttkg) figyelembevételével por alakú bevitel esetében 1-2 kanálnál több nem indokolt egyik mikroalgából sem.

A mikroalga nagyobb vitalitást, jobb erőnlétet, erősebb ellenálló képességet eredményez. Korunk sokféleképpen emészti erőinket, legyen az munka, család, sport, egyéb tevékenység. Ezekhez a kihívásokhoz különleges segítségben részesülhet a szervezetünk a négy legértékesebb mikroalga által. A Chlorelláról és a Spirulináról már beszéltünk kiegészítés képen szólnunk kell még a Lithothamnium és a Haematococcus algákról.

Haematococcus Pluvialis
Az alig 0,1 mm nagyságú, édesvízi, mikroalga már igen korán felkeltette a kutatók érdeklődését
Az astaxantin a legnagyobb mennyiségben a Haematcoccus pluvialisban van. (Tudástár)

Ez a mikroalga a legmagasabb asztaxantin tartalmáról nevezetes. Az asztaxantin antioxidáns orvosi körökben jól ismert legerősebb sejtvédelmező hatásáról, amely hatékonyan képes megóvni sejtjeinket a gyilkos szabadgyökök ellen.

A természetes asztaxantin a „világ legerősebb antioxidánsaként“ vált ismerté, amelyet az algák még napjainkban is nagy mennyiségben termelnek. Ez a folyamat egy, a környezeti stressz hatások által kiváltott természetes reakció.
Az asztaxantin védő funkcióinak köszönhetően, az algák mélyalvás állapotába kerülnek és akár több, mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik. Csak akkor ébrednek újra és nyerik vissza eredeti zöld és aktív állapotukat, amikor az életkörülmények ismét megfelelőek lesznek, azaz elég táplálék és víz áll rendelkezésükre és a természeti körülmények már nem szélsőségesek. Ezáltal az algák már korai Földünkön is dacoltak a legviszontagságosabb természeti körülményekkel. átvészelve a szárazságokat és a jégkorszakokat is az asztaxantin védő pajzsának köszönhetően.

Lithothamium
A Lithothamium a vörös algák osztályába tartozik, azonban csak a 19. századtól tartják őket növényként számon. A kis vöröses-lilás alga rendkívül lassan nő, csupán 1 millimétert évenként. Azon tulajdonsága folytán, hogy a tengervízben megtalálható tápanyagokat összegyűjti.
A Lithothamnium alga több, mint 32 különleges nyomelemet tartalmaz (pl. jódot, szelént, cinket, kobaltot, rezet és krómot), ezáltal kiválóan támogatja az emberi szervezet ellátását ásványi anyaggal
http://www.wellstar-company.com/Lithothamnium-

Mindemellett rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, aminosavakban és mindenekelőtt rézben (Cu), amely elsősorban a hemoglobin-képzéshez szükséges.
Magas kálcium (Ca) tartalma segítségével megelőzi a kalcium veszteséget, valamint csontszövet megtartásában is fontos szerepet játszik. Fő alkotóeleme, a magnézium (Mg) szabályozza a neuromuszkuláris reakciókat, ezáltal megelőzi a stressz okozta megbetegedéseket és kiegyensúlyozottá tesz.

Spirulina + Lithotamnium makroalga együttesének hatása
Ez a két alga rekordmennyiségű vitális anyaggal látja el a sejteket.
300 %-kal több kalcium, mint a tejben
2300 %-kal több vas, mint a spenótban
3900 %-kal több béta-karotin, mint a burgonyában
375 %-kal több fehérje, mint a tofuban
http://csoda-alga.shp.hu/hpc/web.php?a=csoda-alga&o=greengold

 

Örömmel vesszük az olvasott tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeit, kiegészítő megjegyzéseit, értékelő minősítését, amit a KAPCSOLAT menü Üzenet helyén beírva érdeklődve várunk. Véleménye segít minket abban, hogy a további dolgozataink az olvasók tartalmi igényei szerint formálódjon.

Figyelem: A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására. Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy más egészségügyi szakemberhez.